Baka annorlunda julkakor – enkla recept

Här kommer recept på två julkakor som är populära hemma hos oss.

De må verka oenseliga på bild men de är makalöst goda!

Små runda chokladkakor i rund skål med julljus i bakgrunden.

Först ut är sötsalta jordnötskakor med nougat. Receptet har jag lärt mig av Susanne som är kock, även om jag tror att jag ändrat lite i det från originalet.

Du behöver:

200 gram smör

2 dl strösocker

2 msk ljus sirap

2 dl havregryn

3 dl vetemjöl

1 dl osötat jordnötssmör

3 dl grovhackade salta jordnötter

50 gram grovhackad nougat

Så gör du jordnötskakor:

Sätt ugnen på 175 grader.

Rör rumsvarmt smör och socker krämigt.

Häll i sirap och blanda ihop.

Tillsätt övriga ingredienser och rör till en smet.Den ska vara lite kladdig.

Forma till bollar och grädda på bakplåtspapper i tio minuter i mitten av ugnen.

Dessa härliga kardemummadoftande chokladkakor är ett omarbetat recept ifrån Leila som också är en storfavorit!

Du behöver:

100 gr mjölkchoklad

75 gram smör

1 1/2 dl strösocker

1 ägg

1/4 dl mjölk

2 dl vetemjöl

3 msk kakao

1 tsk bakpulver

1 tsk kardemumma

Strösocker

Florsocker

Så bakar du chokladkakor:

Smält chokladen över ett vattenbad.

Vispa rumsvarmt smör och socker krämigt.

Blanda ner chokladen, ägget och mjölken.

Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner i smeten.

Ställ skålen kallt en timme.

Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram degen och använd en tesked för att ta bitar ifrån den.

Rulla till bollar.

Blanda strösocker och florsocker i en skål och rulla bollarna i blandningen.

Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och tryck till dem lätt

. Grädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

11 kommentarer på “Baka annorlunda julkakor – enkla recept”

  1. Hej clara, jsg testade att göra jordnötskakorna men misslyckades totalt. Ska det vara i mjöl också? Jag är förstås inte så duktig på att baka

    1. Hej Anna, jag brukar ha i 2,5 dl vetemjöl i originalreceptet, ska kolla med Clara!

  2. Visst är det gott med den sötsalta smakbrytningen! Du gör precis rätt Clara, testa recepten och gör om dem så de passar ens egen smak. Jättefint!

  3. Tror nog att det ska vara vetemjöl i jordnötskakorna. Mina blev en enda stor kletig pannkaka i ugnen….

  4. Halva satsen gick in i ugnen utan mjöl, smulade sönder den misslyckade plåten och slängde in i frysen. Tänkte att det kunde funka som strössel till glass etc?

      1. Åh hjälp! Förlåt! Föll bort de tre dl mjöl som de också innehöll. Ber tusen gånger om ursäkt!

  5. Hej! Chokladkakorna blev superfina i smaken, men bara flöt ut på plåten till en stor kaka. Några tips för att få dom att behålla formen?

  6. Åh, vad goda jordnötskakorna var! Nästa gång funderar jag på att byta nougaten mot mörk choklad. Tror det blir en god kombo med jordmötterna.