Här kommer recept på två julkakor som är populära hemma hos oss.

De må verka oenseliga på bild men de är makalöst goda!

Små runda chokladkakor i rund skål med julljus i bakgrunden.

Först ut är sötsalta jordnötskakor med nougat. Receptet har jag lärt mig av Susanne som är kock, även om jag tror att jag ändrat lite i det från originalet.

Jordnötskakor

Portioner

ca 30 kakor

Tid

ca 40 minuter

Ingredienser

  • 200 gram smör

  • 2 dl strösocker

  • 2 msk ljus sirap

  • 2 dl havregryn

  • 3 dl vetemjöl

  • 1 dl osötat jordnötssmör

  • 3 dl hackade salta jordnötter

  • 50 gram grovhackad nougat

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Rör rumsvarmt smör och socker krämigt.
  • Häll i i sirap och blanda ihop.
  • Tillsätt övriga ingredienser och rör till en smet. Den ska vara lite kladdig.
  • Forma till bollar och grädda på bakplåtspapper i tio minuter i mitten av ugnen.

Dessa härliga kardemummadoftande chokladkakor är ett omarbetat recept ifrån Leila som också är en storfavorit!

Chokladkakor

Portioner: ca 30 kakor Tid: ca 90 minuter

Ingredienser

  • 100 gr mjölkchoklad

  • 75 gram smör

  • 1 1/2 dl strösocker

  • 1 ägg

  • 1/4 dl mjölk

  • 2 dl vetemjöl

  • 3 msk kakao

  • 1 tsk bakpulver

  • 1 tsk kardemumma

  • Strösocker

  • Florsocker

Gör så här

  • Smält chokladen över ett vattenbad.
  • Vispa rumsvarmt smör och socker krämigt.
  • Blanda ner chokladen, ägget och mjölken.
  • Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner i smeten.
  • Ställ skålen kallt en timme.
  • Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram degen och använd en tesked för att ta bitar ifrån den.
  • Rulla till bollar.
  • Blanda strösocker och florsocker i en skål och rulla bollarna i blandningen.
  • Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och tryck till dem lätt
  • Grädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter.