Nygräddad gyllene zuccinibröd.

Mitt bästa matbröd är ett morotsbröd med honung jag ofta bakar. Men eftersom vi har mer squash än morötter just nu så testade jag att byta ut morötterna mot lite riven gul squash (grön funkar precis lika bra såklart). Det blev väldigt lyckat!

Dessutom är det ett stort plus med recept som hjälper en att använa zuccini. För det är ju något man kan få enorma mängder av ifall man odlar själv – men som ibland kan vara lite svårt att använda upp.  Här kommer receptet på det enkla squashbrödet med honung.

Du behöver:

5 dl mjölk

50 g jäst

0,5 dl rapsolja

2,5 tsk salt

2 rejäla matskedar honung

1 normalstor zuccini (den storlek som säljs i affärerna)

1 dl havregryn

9-11  dl vetemjöl

Så gör du zuccinibrödet:

Värm mjölken fingerljummen och smula sönder jästen i en burke.
Häll över mjölken och vispa tills jästen löst sig. Häll sedan över rapsoljan, saltet och honungen.
Riv sedan zuccinin på ett rivjärnt. Gärna finrivet. Blanda ner i smeten.
Häll sedan på havregrynet och mjölet lite åt gången och blanda till en kletig deg.
Låt jäsa i ca 30 minuter.
Lägg sedan ett bakplåtspapper på botten av en plåt och platta ut degen ovanpå. Degen ska vara aningens kletig. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.
Skåra sedan försiktigt brödet i rutor och nagga ytan.
Grädda i ca 15 minuter på 220 grader.
Stänk gärna lite saltvatten på brödet på slutet så får det en salt och krispig skorpa.
Ta ut och stjälp upp brödet på en bakplåtspapper. När det kallnat skärs det i lagom stora bitar.
Ljust zuccinibröd med ost och gurka.
Dela bitarna rakt över vid servering så får du två mackor. Då blir brödet precis lagom tjockt. Ät och njut!