Jag älskar ju gamla kokböcker och hittar mycket inspiration därifrån. Layouten är ju bara fenomenal. Och de säger så mycket om tiden som förflutit mellan nu och då.

Som dessa böcker. Kokböcker för elköket. Ja, såklart. För innan lagade man mat på vedspisen så det där med el var väl inte helt lätt.

Eller den här gamla godingen från 1928.

Med många lite oväntade ingredienser och moment. “Tvättat smör”? Väldigt mesig kryddning också. Sällan mer än salt i någon rätt. Eventuellt ett halvt mått vit- krydd- eller svartpeppar. Själva recepten är ofta jättesvåra att följa eftersom de är anpassade efter en vedspis och innehåller begrepp som “en lämplig mängd smör”. Hur mycket det är visste kanske husmödrar förr i tiden men idag är det lite svårare.

Matfotografierna var härligt symmetriskt stylade. Inga salladstrassel och sås-stänk här inte!

Landskapstårtor. Det är ju ett kul koncept! Man kan också se att den här trenden med små vimplar och flaggor i kakor och cupcakes har sisådär 60 år på nacken.

Jag lagar inte så ofta ur dem men sitter desto oftare och bläddrar och fascineras av alla lustiga namn på rätter och egendomliga smakkombinationer…