Bjud på något oväntat i advent – en smörgårstårta med julens smaker! Äntligen stundar första advent. Ikväll ska jag ta fram stakarna och stjärnorna och göra riktig jul! Som jag längtat. Helgen kommer spenderas i sällskap med några vänner och jag funderar på att bjuda på den här goda smörgåstårtan. Tårtan är ett av de julrecept jag tagit fram för Polarbröds räkning. Jag vill särskilt rekommendera de goda laxsnittarna med äpple som är fullkomligt beroendeframkallande.
Smörgåstårta 12 bitar
ca 8 – 10 bitar
ca 90 minuter
Ingredienser
6 halvmånar Jubileumskaka
- Första lagret: Skinkröra
100 gram kokt skinka
½ dl creme fraische
2 msk majonäs
1 msk sötstark senap
- Andra lagret: Rödbetssallad
400 gram hackade rödbetor
1 syrligt rött äpple
2 dl matyoghurt
Salt och peppar
- Tredje lagret: Färskoströra
1/2 dl creme fraische
1/2 dl majonäs
50 gram färskost
- Garnering
10 salladsblad
200 gr rökt skinka
150 gram kallrökt lax
2 syrliga svenska äpplen
Dill
Gör så här
- Skinkröran
- Skär skinkan i mindre bitar. Vispa creme fraischen fluffig med en elvip. Blanda sedan försiktigt ner majonäsen, senapen och skinkan i röran.
- Rödbetssalladen
- Låt rödbetorna rinna av. Skala äpplet och skär i kuber. Blanda med matyoghurt, salt och peppar.
- Färskoströran
- Blanda alla ingredienser en skål till en jämn smet
- Bygg ihop tårtan såhär:
- Lägg två halvmånar jubileumskaka på ett fat. Bred över skinkröran. Lägg på nästa lager och bred över rödbetssalladen. Lägg på det sista lagret och bred över färskoströran. Lägg sallad ovanpå tårtan och snurra skinkan till små rosor. Lägg dem runtom smörgåstårtan. Skölj och skär ett äpple i skivor och stick ner mellan skinkbitarna. Snurra laxen till rosor och placera i mitten av tårtan. Garnera med färsk dill och servera genast.
12 svar
Hej!
Låter väldigt gott!
Vill bara passa på ge ett litet stavningstips på ett ord som jag ofta ser felstavat: crème fraiche. Kommer från franskan crème fraîche, fast skrivs utan cirkumflex på svenska.
Trevlig helg!
Bra där, då slapp jag!;)
A
Tycker inte det är värre att Clara skriver creme fraische än att folk stavar hennes namn med K här i kommentarsfältet trots att det tydligt på alla ställen står Clara.
Vilken rolig nytolkning på smörgåstårtan! Ser supersmarrigt ut
Vad gott det verkar! Den ska jag nog testa att göra framöver. Ska man göra den dagen innan man ska äta den så att den blir saftigare? Eller funkar den samma dag. Tack för en alltid fin blogg!!
mums!
Ser goood ut..
Man ska vara väldigt försiktig när det gäller att skriva i sina personuppgifter i såna där tävlingar. Nu läste jag igenom villkoren och hittade inget konstigt i just den här grejen, men ofta innebär villkoren att man säljer sina uppgifter till t ex telemarketingföretag. Jag arbetar med det och ibland ringer vi upp folk som blivit uppringda 9 ggr samma dag för att de deltagit i en tävling på internet. Och då spelar det heller ingen roll att man har NIX eftersom man godkänt villkoren.
Tack för tipset! Den där ska jag prova i jul. Ser jättegod ut 🙂
Åh vad gott! Kan tänka mig att det är en bra ny favorit till julfikat/bordet.
Härligt med tips inför julen! Det låter jättegott alltihop! Snittarna måste absolut testas och också tårtan tror jag!
Fin 1:a advent!
Den var supergod! Gjorde den ikväll när min familj var över på julmys och den gick verkligen hem! Jag tycker egentligen inte om smörgåstårta men den här var verkligen right up my alley! Jag använde mig dock av färdig rödbetssallad, men med lite extra rödbetor. Dekorationen blev inte hälften så fin som din, därav ingen bild, men åh så god! Tack!