Bjud på något oväntat i advent – en smörgårstårta med julens smaker! Äntligen stundar första advent. Ikväll ska jag ta fram stakarna och stjärnorna och göra riktig jul! Som jag längtat. Helgen kommer spenderas i sällskap med några vänner och jag funderar på att bjuda på den här goda smörgåstårtan. Tårtan är ett av de julrecept jag tagit fram för Polarbröds räkning. Jag vill särskilt rekommendera de goda laxsnittarna med äpple som är fullkomligt beroendeframkallande. 

Smörgåstårta 12 bitar

Portioner

ca 8 – 10 bitar

Tid

ca 90 minuter

Ingredienser

  • 6 halvmånar Jubileumskaka

  • Första lagret: Skinkröra
  • 100 gram kokt skinka

  • ½ dl creme fraische

  • 2 msk majonäs

  • 1 msk sötstark senap

  • Andra lagret: Rödbetssallad
  • 400 gram hackade rödbetor

  • 1 syrligt rött äpple

  • 2 dl matyoghurt

  • Salt och peppar

  • Tredje lagret: Färskoströra
  • 1/2 dl creme fraische

  • 1/2 dl majonäs

  • 50 gram färskost

  • Garnering
  • 10 salladsblad

  • 200 gr rökt skinka

  • 150 gram kallrökt lax

  • 2 syrliga svenska äpplen

  • Dill

Gör så här

  • Skinkröran
  • Skär skinkan i mindre bitar. Vispa creme fraischen fluffig med en elvip. Blanda sedan försiktigt ner majonäsen, senapen och skinkan i röran.
  • Rödbetssalladen
  • Låt rödbetorna rinna av. Skala äpplet och skär i kuber. Blanda med matyoghurt, salt och peppar.
  • Färskoströran
  • Blanda alla ingredienser en skål till en jämn smet
  • Bygg ihop tårtan såhär:
  • Lägg två halvmånar jubileumskaka på ett fat. Bred över skinkröran. Lägg på nästa lager och bred över rödbetssalladen. Lägg på det sista lagret och bred över färskoströran. Lägg sallad ovanpå tårtan och snurra skinkan till små rosor. Lägg dem runtom smörgåstårtan. Skölj och skär ett äpple i skivor och stick ner mellan skinkbitarna. Snurra laxen till rosor och placera i mitten av tårtan. Garnera med färsk dill och servera genast.