Att behålla inspirationen i jobbet kan kännas svårt ibland. Och har man ett jobb som kräver att man är kreativ kan det vara riktigt tufft att uträtta något när inspirationen saknas. Här är några av de sätt jag hittar tillbaka till min inspiration.

  1. Vila. Den som är mycket kreativ behöver mycket vila. Det är inte den tråkiga baksidan. Det är inte priset du får betala för kreativitet. Det är tvärtom. Kreativitet är belöningen du får när du vilar. Om du är kreativt lagd kommer det vara enkelt att komma med idéer bara du är utvilad – och hjärnan lite uttråkad. Nya tankar ploppar upp. Men är du aldrig uttråkad och låter hjärnan vila måste du tvinga fram kreativiteten. Och då blir de enklaste sysslor oerhört ansträngande. Vila är för kreativitet vad vatten är för en växt.
  2. Fortsätt utmana dig. Jag älskar att prova sådant jag inte gjort förut. Det är bra när det känns lite läskigt i magen.
  3. Fortsätt lära dig nya saker. Det här året har jag tagit rygg på duktiga personer och gått en rad kurser och tagit hjälp av en coach. Jag tänkte lång utanför min egen box och valde en engelsktalande fyrtioårig man. Har aldrig bett eller brytt mig om råd av en sådan förut så det var intressant. Gå en kurs. Gå bredvid någon som redan kan allt. Se en youtubefilm om ett nytt ämne. Läs en faktabok inom något som inte alls hänger ihop med ditt jobb. Så vitt skilda saker kan inspirera mig i mitt jobb som att höra om hur någon redigerar sina bilder, sköter sin bokföring eller organiserar sin mailbox.
  4. Eller gör tvärtom. Istället för att lära nytt – tänk efter vad som brukade ge dig inspiration. Gå tillbaks och gör samma saker. Förvånansvärt ofta kan man hitta inspiration på samma ställe där man letat förut.
  5. Reflektera. Stanna upp och tänk tillbaka på sånt du faktiskt gjort. Prova att se med stolthet på dig själv och resan. Jag läste Sköna Hem och slungades tillbaka till när jag var liten och låg på golvet i mitt rum och bläddrade i mammas tidningar. Tittade på de vackra hemmen, klippte ut favoritsidorna och drömde om att en gång ha ett eget hus. Och att jag skulle ha det lika mysigt.  Och så blev jag så glad av att tänka att jag idag faktiskt har ett sådant där mysigt hem som i tidningen.
  6. Prova gå en hel dag utan att klaga på något, gnälla eller säga någonting negativt. Absolut inte högt men heller inte tyst för dig själv. Det kan vara svårt i början. Men mycket energi frigörs när man slutar uppmärksamma och påpeka allt som är fel.
  7. Träna. Eller bara rör på dig. Promenera, simma, spring eller ptja – häng upp gardiner. Vad som helst som tar tankarna och kroppen ifrån det den gör när du jobbar.