r036A0198

Söndagen förlöpte i sakta mak. Har jobbat två helger i följd (därmed arbetat fyra veckor i rad utan ledighet) så det behövdes verkligen lugn och ro. Bertils kompis Ada kom förbi och vi pysslade, badade badkar och bakade.

r036A0213

Vi gjorde rågkakor med hål i. Efter världens bästa recept!

r036A0249

Folke skötte gräddningen och tog sitt uppdrag på allvar. Han slog läger framför spisen och vaktade noga så att det inte brändes.

r036A0180

Barn i hucklen. Sött som bara den!

r036A0275

Gör man stora rågkakor är hålen bra – men gör man dem som här – i tekakestorlek – är det bättre att hoppa över håltagandet.

r036A0285

Fast hålen blev små söta bröd som barnen gjorde dockmackor utav – så det var en hit just idag.

Det här receptet kommer från tidningen Hembakat om jag inte minns fel. Jag har bara gjort några små justeringar i det för att få lite mer smak i det färdiga brödet!

Rågsiktsbröd

Portioner

14 bullar

Tid

ca 120 minuter inklusive jäsning

Ingredienser

  • 6 dl mjölk 37 grader

  • 50 g jäst

  • 2  1/2 tsk salt

  • ½ dl brödssirap

  • 1 msk brödkrydda

  • 50 g smör, rumsvarmt

  • 12–14 dl rågsikt

Gör så här

  • Värm mjölken fingervarm. Häll över i en skål och smula ner jästen. Lös under omrörning. Tillsätt salt, sirap brödkrydda och smör. Tillsätt sedan mjölet lite i taget. Låt jäsa 40 minuter under bakduk.
  • Dela brödet i 14 bitar.  Rulla till bollar, kavla ut och stansa ut ett hål i mitten. Lägg bröden på en plåt och nagga dem med gaffel. Låt jäsa i 30 minuter. Grädda sedan i mitten av ugnen på ca 225 grader i ca tio minuter. Låt svalna under bakduk.

Bland mina recept finns förstås en hel del matbröd och godsaker du kan kolla in. För mig fungerar bakning ibland som terapi – här kan du läsa mer om det.