kanel glaserade morötter 036A3716

Jag tror stort på det vegetariska julbordet. Enligt en färsk sifoundersökning som Hemköp gjort kan var femte svensk tänka sig att byta ut hela julbordet mot ett vegetariskt sådant. Det är i år det slår igenom på bred front!  Och trots att jag är köttätare (vi har ju våra egna grisar på gården) kommer jag också addera massa nya veggiealternativ till vårt julbord.  Som de här glaserade morötterna med chili och kanel.

saffransfalafel 036A3645

Eller denna smarriga saffransfalafel. Recept jag har tagit fram för Hemköps räkning. De vill uppmuntra till ett vegetariskt julbord i år.

Hemköp kan man handla mat via nätet och få det levererat till dörren om man bor i Stockholm eller Göteborg. Matpriserna är samma på webben som i butik och hemleveransen kostar bara 20 kronor. Otroligt smidigt att kunna sitta hemma i lugn och ro och klicka hem julens alla matinköp och välja i deras breda vegetariska sortiment. Men koden JULMAT2016 som gäller fram till och med 31:e december får man 50 kronors rabatt vid köp över 900 kronor.

Jag tycker att ni ska testa min smarriga saffransfalafel till julbordet! Istället för att fritera den tillagar jag den i ugnen. Då behålls den vackra gula färgen och så blir den lite nyttigare.

Saffransfalafel (ca 25 st)

Saffransfalafel

Portioner

ca 25 st

Tid

ca 50 minuter

Ingredienser

  • Till falafeln
  • 1 1/2 dl sötmandel

  • 1  gullök

  • 1 vitlöksklyfta

  • 240 gram (avrunna) kikärtor

  • Rivet skal från 1 citron

  • 1/2 g saffran

  • 3 msk olivolja

  • 2 msk vetemjöl

  • 1 kruka koriander

  • 1 tsk salt

  • Till dressingen
  • 2 dl turkisk youghurt

  • 1 dl sötsur sås

  • salt

Gör så här

  • Kör mandeln i en matberedare så att den grovhackas. Finhacka gullöken och vitlöken och lägg i matberedaren. Tillsätt kikärtor, citronzest, saffran, olivolja, vetemjöl, en kruka koriander och salt. Kör i matberedaren tills smeten gått ihop. Tillsätt mer olja ifall smeten känns torr. Låt sedan stå i kylskåpet en timme.
  • Forma små bollar och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter. Vänd bollarna försiktigt efter halva tiden. Rör ihop ingredienserna till dressingen och servera falafeln ljummen. Strö över lite granatäppelkärnor som dekoration.