Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

77 kommentarer på “Expressenkrönikan”

 1. Word.
  Det ledsama är att även om jag visar den här krönikan för min sambo eller pappa finns risken att de tar det personligt och blir defensiva. Så blir det ingen dialog om ämnet, utan en monolog om hur feminister borde fokusera på viktigare saker.
  Man blir så trött ibland. Men tack för en text som verkligen slog huvudet på spiken.

  1. Samma i min familj! Dottern och jag ger upp diskussionen och knyter näven i fickan.

 2. Jag gillar verkligen denna krönika, för jag tror att den kan ge insikt för många. Skapa funderingar och eftertanke. Jag hoppas på det!

  Sen skulle jag gärna vilja läsa om dina åsikter kring SKAM! Sträcktittade, gillar! Tydligen lik någon serie som heter Skin. Och om man inte kan hålla sig går det att se säsong tre av SKAM på norska.

  God Jul!

 3. Kul att det är uppenbart att det första exemplet var Västerbottens kuriren! Rätt åt dom. Det är hemskt det du beskriver i artikeln.

  Jag är på jakt efter fler kvinnor som pratar om allmänmänskliga teman. Av nån anledning har jag bara följt kvinnor som bara handlar om kvinnokroppen och hur det är att vara kvinna, jag efterlyser andra teman. Samma gäller andra identiteter som pratar om andra saker än sin identitet. Att vi kan dela och relatera till varandra oavsett vem vi är. Tänker mig allt från psykvård, kultur, myndighetskonflikter, ångest, ekonomi eller något märkligt intresse. Just nu har jag fastnat i nåt slags killbloggsträsk och vill förnya mig.

  Någon som kan fylla på med tips?

  1. Hej Maggan! Jag driver ledarskapsbloggen Bossbloggen för kvinnor som är eller vill bli chefer. Nu närmsta dagarna kommer ett par riktigt inspirerande chefer att intervjuas om sina årskrönikor. Vet inte om den passar din smak men utmanar den här tråkiga normen om att kvinnor inte ska prata högt om sina idéer i alla fall 😉 😃

  2. Lyssna på Liv Strömqvist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli’s podcast En varg söker sin pod!

 4. Super!Kan nämna tusen otäcka saker ajg varit med om men håller tyst i vanlig ordning.Jag är ju kvinna.

 5. Jag gillade krönikan, visst! Men visst beskriva den bara realiteten vi kvinnor erfar varje dag i vilket yrke eller sysselsättning som helst. Män vet och kan bättre fast de vet ingenting och kan inte.
  Men vad är lösningen? Skulle helst läsa i en krönikan ett förslag till män och kvinnor hur det kan förändrats. Vi vet hur det är, vi vill veta ur vi kan ändra pa det….
  Därför frågar jag mig själv: vad var poängen med texten? Bara bekräfta vad jag redan vet sen nästan 5 decennier? mmmhh

  1. För mig som har 33 år på jorden var det oerhört befriande och stärkande att läsa i ord och tydligt utlagt det som jag förnimt många gånger, anat men inte kunnat sätta fingret på eller än värre -tydligt sett men förklarat bort för _så_ illa kan det väl inte vara. Meeehjo, det är inte bara jag, jag är inte en hysterisk foliehattsfeminist som tror att patriarkatet är ute efter mig, sånt här händer och det är så lätt att låta det gå om en inte har ord, jävlar anamma och kanske ett litet systerskapligt stöd i ryggen. Jag hoppas, önskar och tror att det skulle kunna fungera som en hint för dem som befinner sig på den manliga planhalvan. Jag tycker det är viktigt att förklara hur vår värld ser ut utan att kasta anklagelser eller pekpinnar överallt, exemplen talar rätt fint för sig själva! <3 peace out!

  2. Poängen är ju att göra män uppmärksamma på det vi redan vet. Tanken är väl att de ska läsa den här krönikan och få en tankeställare. De ska sedan förhoppningsvis använda helt vanligt folkvett för att råda bot på situationen.

 6. Du är så välformulerad och klockren att det är omöjligt att inte påverkas. Du har kraft bakom ditt budskap, men med glimten i ögat vilket gör att det varken blir fördömande eller pompöst utan i stället andas verklighet och sanningshalt. En måste ta sig på allvar, liksom!

  Du är sååå skicklig, Clara!

 7. Så bra skrivet! Det är så sorgligt hur barnen präntas i redan tidigt. Majoriteten i böcker, serier och filmer för barn har manliga huvudkaraktärer och tjejer har inte alltför sällan en passiv roll. Kollade på Kalle på julafton med genusglasögon, det var en sorglig syn och nya Disneyfilmen de visade en snutt på slutet, snacka om mansplaining. Eller Frost, där konversationen ändå handlar om snubbar och att få gifta sig. Inte konstigt det blir så här då.

 8. Sån klockren krönika, du säger det så bra! Jag blir så upprörd! Speciellt att ”män kan gå hela livet utan att behöva lyssna på kvinnor ” får mig att rysa av irritation över samhället som det ser ut.

  Alla dina tankar, speciellt runt uppfostran av era pojkar, tar jag och min sambo med oss när vi förbereder oss för framtiden med vår nu bara veckor gamla son.
  Han ska bli en del av den nya generationen. 🙂
  Kram och tack!

 9. Jag stöttar kvinnorna helt, de är rent i motsats till karlarna generellt underbara, fantastiska, duktiga och arbetsamma, nästintill felfria. Och många män har enormt stora brister. Jag ser dock Claras utspel som en provokation, en förhoppning om att vi karlar skall bli arga och därigenom bevisa en sida av det hon sagt. Men det finns faktiskt flera sidor. Detta är ingen provokation. När männen ställer upp mangrant t ex vid löneförhandlingar kör de över kvinnorna. Och om de försvarar sin ståndpunkt är de förtryckande maktmänniskor. Om männen däremot inte ställer upp ”mangrant” så nonchalerar och krossar de de stackars kvinnorna genom sin tystnad. Den bistra sanningen är nog den att även vi män rent generellt är förtryckta, så förtryckta att vi inte vågar kommentera t ex detta, för då blir vi kallade mansgrisar. Och om vi inte försvarar oss krossar vi kvinnorna genom vår tystnad. Detta ser man tydligt i kommentarerna här ovan. Ingen man vågar kommentera. Jag darrar själv redan….

  1. En man kan väl behandla en kvinna likvärdigt vid löneförhandling då?? Skulle det vara så fel? För han skulle knappast behandla en annan man på det sättet… tycker synd om dig ifall Claras krönika får dig ”att darra”. För den bistra sanningen är att den högst är lite obehaglig för dig att hantera och skaver, sådär som sanningar tenderar att göra. Medan en sådan syn som beskrivs i krönikan och som i princip alla kvinnor vid något tillfälle stöter på i livet, tyvärr resulterar i andra konsekvenser än obehag för oss – som exempelvis lägre lön och även lägre pension. Men absolut. Det är dig det är synd om….

 10. Så bra! Tack!
  Ju äldre jag blir funderar jag på detta, att mannen är norm och att vi kvinnor finner oss i det alldeles för ofta!

 11. Någon klokare än jag själv är kan få förklara det positiva i en Motståndskultur.

  ”Fienden” lyssnar ju inte och vi andra undrar varför ni är så arga.

  Jag skulle dessutom uppskatta om detta inlägg inte automatiskt tolkades som fientligt bara för att jag har svårt att se hur en massa kommentarer som ”hah nu blir männen säkert jättearga” kan bidra till att ni får en ok tillvaro.

  Vi ses när ni öppnar dörren från fortet.

 12. Måste få säga att det var bland det bästa jag läst på länge. Fortsätt vara den du är, och önskar dig en riktigt God Jul

 13. Tack Clara!

  Jag blir ledsen när jag läser det du skriver men är naturligtvis fullt medveten om att det fortfarande är så även i vårt relativt jämställda samhälle. Jag har haft förmånen att uppfostras av en stark mor som inte tänkte bli hushållerska i en familj med tre söner utan lärde oss bröder allt om hur man sköter ett hushåll. Det är jag henne evigt tacksam för.

  Dessutom har jag haft förmånen att ha i princip enbart kvinnor som chefer och arbetsledare under mer än 30 yrkesverksamma år. I min värld är faktiskt kvinnor som chefer en norm och jag trivs med det. Nu jobbar jag på en arbetsplats där chefen (kvinna!) anser att det är viktigt med en så jämn fördelning av kvinnor och män inom alla yrkeskategorier som möjligt och det har hon lyckats rätt bra med och det är verkligen fruktsamt och bra för verksamheten och arbetsmiljön.

  Fortsätt kämpa!

 14. Jag tyckte om det jag läste men tyvärr inget nytt på jorden. Jag reflekterar lite över mitt eget tänkande som tycker de flesta kvinnor är jobbiga, de kvinnor som kallar sig feminister,har haft både medarbetare chefer andra mammor,kompisar, grannar ja faktiskt de flesta kvinnor är väldigt komplexa och det är kanske just därför vi inte är normen. Kan även hålla med Nadja det hon skriver i sin kommentar. Men undrar om det kanske inte är männen som ensamma bär skulden till att det ser ut så här idag.

  1. Eftersom man får vara anonym så måste jag erkänna en sak; föredrar generellt män som chefer framför kvinnor, självklart moderna och jämställda män. Sådana finns i min bransch. Orsaken är att män, generellt, inte detaljstyr, inte ältar problem och att en chef oftast också har chefer. En manlig chef har större tyngd uppåt och utåt än en kvinnlig. Förstår att mitt sätt att resonera konserverar det problemet och sätter hinder den dag jag själv vill bli chef, men just nu som småbarnsförälder vill jag bara ha en fungerande arbetssituation där jag får ägna mig åt det jag är bra på. Förstår till 100 procent att det inte automatiskt blir så bara för att chefen är man, gäller att välja rätt chef såklart och jag förstår också att alla inte har den förmånen.

 15. Tack tack tack! Huvudet på spiken.

  Sen kan jag inte fatta hur man kan få ångest av Kent, för mig är det precis tvärtom 😉 Mitt fina band från min hemstad. Men smaken är olika och tur är väl det.

 16. Himla bra skrivet, Clara! Och, yes, alltså Skam. Helt magisk. Den påverkar på så många plan.

 17. Intressant och tankeväckande! Likaså att en klar majoritet av alla kommentarer är skrivna av kvinnor…. Är det inte vi män som borde läsa din krönika och rannsaka oss själva?

 18. Din krönika beskriver exakt hur det är men tyvärr lär inte de som skulle behöva läsa den göra det. Önskar att alla skulle läsa den för att inse vad vi dagligen möter.

 19. Bra skrivet. Så sällan man tänker på det. Hur många män som får skapa, vara med, tala, synas. höras, inspirera. Hur få kvinnor som får plats. Och om vi får det, så ska vi vara tacksamma. Det är inte världen som ska vara tacksam för att vi orkade prata. <3

 20. Mycket bra krönika – och väldigt bra avslut! För visst kommer vissa män känna sig ytterst missförstådda, det är ju inte just deras fel att det blivit som det blivit (som en man mycket allvarligt sade till mig).

 21. Håller med dig om Kent!! Åhh vad jag ser fram emot att äntligen behöva sluta höra om eländet nu!

 22. Tycker det är konstigt att denna krönika skrivs 2016. Har vi inte kommit längre?
  Har haft flera ledande roller på flera företag och känner inte igen mig. Själv har jag många förebilder, men har inte reflekterat över deras kön. När du nu skriver om det så noterar jag dock att de flesta nutida är kvinnliga (Annie Lööf, Birgitta Olsson, Antonia Ax-son-Jonsson, Susanne Osten och fantastiska ekonomikollegor). Historiska förebilder är främst manliga, men det är väl därför att det främst fanns män i ledande positioner då.
  Om mina chefskollegor fortfarande inte kan se skillnad på kön och professionell kapacitet så innebär det ju dock en konkurensfördel ett tag till innan de förstår vad de går miste om.

  1. Med tanke på gensvaret och mångas igenkänning har vi nog inte det. Tur att din omgivning enligt din uppfattning verkar bättre.

 23. Intressant krönika! Bra skrivet för att skapa uppmärksamhet men förstår inte vad krönikan går ut på.

  Jag undrar om någon här har läst den objektivt? Eller är tanken att en ska köpa dessa påhittade påståenden och sätt att tillämpa härskartekniker som gör att inte en endaste vågar säga något som går emot vad som skrivits av Clara?

  Varför fokuserar inte de som känner sig förminskade av andra människor på vad dom själva kan ha gjort annorlund istället för att gå till attack på de som fått en att känna så?

  Sen när lyssnar, läser etc. inte människor dom som de gillar oavsett vem som är författare eller avsändare – det handlar inte om kön!

  Gällande den påstådda föreläsningen står det inget om att det handlade om att det var en kvinna som gjorde att presentatören uttryckte sig som den gjorde – även om det var märkligt sätt att presentera någon på så var det inget som pekade på att det hade med att det var en kvinna som skulle förläsa att göra. Kan det vara så att det handlade om att det var en ung bloggare som förläste som gjorde att presentatören var något nervös?

  Löneförhandlingsbeskrviningen låter helt sjuk och absurd – kan i min vildaste fantasi inte tro att den typen av uttalanden förkommer 2016. Borde anmälas på något sätt och framförallt hängas ut med namn och vilket företag det handlar om. Det borde göras för alla de exempel som är beskrivna.

  Blir uppriktigt bedrövad av att en ung stark person som Clara upplever världen på detta sätt och väljer att vara offer som dessutom fortsätter att göra klyftorna mellan män och kvinnor större.

  Bör vi inte fokusera på att hjälpa och bidra till framsteg och utveckling oavsett kön?

  Det går att kämpa på andra sätt för att göra sig hörd eller bli lyssnad på. T.ex. bli en bättre retoriker så att andra lyssnar mer kan vara en väg att gå.

  1. Det faktum att du inte ens tror på att detta har hänt är så jävla förfärligt – och människor som DU är huvudproblemet eftersom du misstror kvinnor som berättar om sina upplevelser. Du måste verkligen vara okunnig om det förtryck som finns i samhället. Du tycker att min text låter sjuk och absurd. Betänk då hur det kändes för mig som faktiskt upplevt detta. Och
   Alla kvinnor som läser och vittnar om samma sak.

   1. Hej Clara,

    Ledsen att jag var otydlig och skrev så att du tolkar min kommentar på annat sätt än som den var menad.

    Du försöker fälla hela min kommentar genom ett påstående. Läste du det jag skrivit och försöker lyfta en diskussion om?

    Jag menar precis som jag skriver, att löneförhandlingen låter helt sjuk och absurd.

    Ingenstans har jag skrivit att det är din text som låter sjuk och absurd, detta är din tolkning (strawman argumentation i sitt esse).

    Det ÄR helt uppriktigt svårt att tänka sig att det går till så på en löneförhandling någonstans i Sverige 2016. Är själv ung i ledande position där jag har personalansvar och håller lönesamtal, där det inte finns på kartan att ens på minsta sätt agera som de gjorde på ditt samtal.

    Jag tackar för ditt engagemang för kvinnor ochjag önskar och hoppas att vi alla kommer till den punkt där vi ser till person och inte kön, dvs inte behöver ta strid åt något håll.

    I min värld kan jag inte tänka mig att behandla kvinnor eller män olika, oavset situation eller vad som produceras, publiceras av respektive eller vem jag möter i mitt arbete eller privatliv.

    1. Ska jag citera dig? Har du glömt bort vad du själv har skrivit? Här är några exempel på ditt mansplainande, förminkande och nedlåtande sätt att bemöta min text

     ”Är tanken att en ska köpa dessa påhittade påståenden” – du menar att jag hittar på?

     ”Gällande den påstådda föreläsningen” – du antyder att jag ljuger om föreläsningen?

     Löneförhandlingsbeskrviningen låter helt sjuk och absurd – kan i min vildaste fantasi inte tro att den typen av uttalanden förkommer 2016. – du antyder att jag hittar på igen?

     ”Blir uppriktigt bedrövad av att en ung stark person som Clara upplever världen på detta sätt och väljer att vara offer som dessutom fortsätter att göra klyftorna mellan män och kvinnor större” – Du skulbelägger mig för det förtryck jag utsätts för?

     ”T.ex. bli en bättre retoriker så att andra lyssnar mer kan vara en väg att gå” -Du antyder att jag är en dålig retoriker och att ifall jag kunde prata bättre skulle jag bli utsatt för mindre förtryck?

     Din kommentar är ett skolboksexempel i precis de strukturer du hävdar inte existerar. Men jag har inga förhoppningar om att du ska inse detta själv.

     1. Avsikten med min kommentar var att se om det gick att få till ett resonemang med dig och få fram mer information om de händelser du beskriver i din krönika.

      Jag valde att tolka din krönika på ett sätt och du valde att tolka mina kommentarer på ett sätt.

      Tack för att du läste och besvarade mina kommentarer.

      Allt gott!

  2. Nu svarade ju Clara dig men alltså: ”Sen när lyssnar, läser etc. inte människor dom som de gillar oavsett vem som är författare eller avsändare – det handlar inte om kön!”

   Kom igen, det var en så korkad kommentar att jag inte vet vad jag ska skriva. Läser du aldrig något om jämställdhetsarbetet i vårt land? Det finns mängder med statistik på detta. Tror du på riktigt att män bara tycker om manliga komiker (och kvinnor gillar fortfarande främst män men också kvinnor) för att de är bäst? Detta finns det mkt undersökningar på. Vi gillar det vi kan identifiera oss med, det som finns tillgängligt osv. Vi är otroligt styrda av det offentliga rummet. Aja, jag orkar inte riktigt utveckla detta. Googla!

 24. Bra rutet! Just tittat på alla avsnitt av Fröken Friman under julen, 9 timmar!, och även om utvecklingen såklart gått framåt så går det samtidigt så saaakta,,,Du är en bra inspiratör för kvinnor att ta plats! =) =) Gillar inte själv boxen och lever på en nybyggargård i Vb med hästar och andra två o fyrbenta. http://www.panospoint.se

 25. Tack Clara för din krönika! Som mamma till fyra döttrar ger du mig så mycket ”girlpower” att föra vidare till dem 🙂

 26. Väldigt bra skrivet! Det är så galet för mig (som kvinna) att försöka förstå hur man inte kan intressera sig för hur halva världens befolkning lever. För det är ju egentligen det som är problemet; mäns bristande intresse för kvinnor. Jag har haft så många konversationer där män säger att det visst inte råder diskriminering och sexism, just för att de inte har upplevt det!
  Jag har gjort en omröstning ”Om du lever ett jämställt liv” på plusett, rösta gärna. Jag är intresserad av resultaten 🙂
  (http://www.plusett.nu/omrostning-5413/lever-du-en-jamstallt-liv)

 27. Haha, bra! Jag tror jag blivit en kvinnlig stereotypisk man. Har varit så trött på detta så länge att jag i stort sett bara lyssnar på kvinnliga musiker/band, bara läser böcker om och oftast av kvinnor samt i mitt arbete hellre väljer, när jag kan, att lyfta fram och arbeta med kvinnor.