Jag har många kompisar som är glutenintoleranta eller väljer bort gluten av andra anledningar. Och jag tycker att det är så svårt att veta vad jag ska erbjuda dem på när alla andra vid bordet äter vanliga smörgåsar. Gluten är  ju ganska knepigt – för det finns tillsatt i så många olika produkter jag aldrig ens reflekterat över.

Jag fick i uppdrag av Schär – som är marknadsledande på just glutenfritt färskare bröd – att testa deras nya sorter Sandwich Mörk och Sandwich Frömix med Chia.  Och dessutom ta fram två smarriga veganska röror som passar ihop med brödet. Det var spännande att prova ett helt glutenfritt bröd, för det har jag aldrig gjort förut. Jag blev förvånad över hur likt vanligt bröd det var!

Schärs bröd innehåller inga konserveringsmedel eller artificiella smak- och färgämnen. De är dessutom laktos och vetestärkelsefria vilket jag tycker är toppen. Med den smarta återförslutningsbara förpackningen håller sig brödet färskt längre. Schär finns i vanliga matbutiker och nu behöver du inte leta efter det glutenfria brödet i frysen längre – du hittar det i den glutenfria brödhyllan!

Avokadoröra med citron och koriander är ett otroligt gott pålägg. Toppa mackan med körsbärstomater och lite chiliflakes för hettans skull.

Het vegansk avokadoröra med koriander  

Portioner

4

Tid

5 – 10 minuter

Ingredienser

  • 2 avokado

  • 1-2 matskedar citronsaft

  • Ett rejält knippe koriander

  • Tabasco 3-4 droppar

  • Chiliflakes och salt

  • Schärs glutenfria bröd Sandwich Mörk

  • Körsbärstomater

Gör så här

  • Mosa avokadon med en gaffel i en skål. Häll över citronsaften och klipp ner koriandern. Smaka av med tabasco, chiliflakes och salt.  Bred avokadoröran på en skiva Sandwich Mörk och skär över körsbärstomater. Avsluta med lite chiliflakes på toppen.

En mustig röra på soltorkade tomater och vita bönor mättar bra på mackan – som är rik på fiber och innehåller chiafrön.

Vegansk tomat- och bönröra med smak av citron

Portioner: 4 Tid: ca 10 – 15 minuter

Ingredienser

  • Stora vita bönor (tetra på 380 gram)

  • Soltorkade tomater (ca 100 gram)

  • 3 msk olivolja

  • 1 msk citronsaft

  • Den yttersta gula citronzesten från en ekologisk citron.

  • En finhackad vitlöksklyfta

  • Salt, peppar

  • Färsk persilja

  • Äppelskivor och salladsblad

  • Schärs glutenfria bröd Sandwich Frömix med Chia

Gör så här

  • Skölj av de vita bönorna och lägg dem i en matberedare. Blanda ner de soltorkade tomaterna. Häll på olivolja, citronsaft, citronzest och en vitlöksklyfta. Kör i mixern till en jämn smet. Smaka av med salt och peppar och addera lite mer olja ifall röran känns för tjock. Avsluta med att klippa över färsk persilja. Bred röran på brödet och lägg på tunt skurna äppelskivor. Lägg på ytterligare en brödskiva och skär sedan dubbelmackan till två trekanter.