Jag har alltid sneglat lite avundsjukt på norrmännens sjuttonde maj. Inte för att nationaldagen just är så speciell – men för att det är fint att paradera tillsammans, festa och fira. Nu har vi ju inga sådana starka nationaldagstraditioner här i Sverige så då får man väl hitta på något eget. Men att äta lite extra gott och umgås med alla man tycker om räcker ganska långt.
Och kanske hitta på en helt egen “traditionell” meny? Som en smarrig smörgåstårta med räkor och lax – den passar utmärkt för tillfället!
Smörgåstårta är en typisk sådan där rätt som kan verka lite knepig att göra – men som är löjligt lätt lyckas med.
Testa att göra min smarriga fisk och skaldjurstårta! Du kan förbereda rörorna i god tid innan men lägg ihop den precis innan servering.
Nationaldagstårta
ca 12 – 15 bitar
ca 30 minuter
Ingredienser
- Till botten
6 halvmånar Jubileumskaka från Polarbröd
- Till laxfyllningen
300 gram kallrökt lax
1,5 dl creme fraische
1 msk riven pepparrot på tub
3 hårdkokta, finhackade ägg
Salt, peppar
1 kruka krispsallad
- Till räkfyllningen
1 dl creme fraiche
0,5 dl majonäs
2/3 av en burk handskalade räkor i lag, hackade
1/2 Scharlottenlök (finhackad)
2 msk stenbitsrom
Det yttersta gula rivna skalet av en citron och 2 msk saft.
Några knippen finhackad dill
Salt och peppar
- Till dekoration
2,5 dl crème fraische
1/2 msk riven pepparrot
Ex vis krispsallad, tomat, dill, ägg, citron, gräslök, rädisor, lax och räkor.
Gör så här
- Lägg en jubileumskaka på botten av ett fat. Rör ihop laxfyllningen och bred den ovanpå. Toppa med krispsallad. Lägg på ytterligare ett lager jubileumskaka.
- Rör ihop räkröran och bred den ovanpå. Lägg på det sista lagret jubileumskaka. Rör ihop crème fraische och pepparrot och bred på toppen. Klipp över gräslök. Snurra ihop laxskivorna och lägg på tårtan. Skär tomater och rädisor och strössla över.
- Avsluta med att dekorera med räkor, ägghalvor och dillknippen. Några citronklyftor på toppen är också fint!
Du behöver (ca 12-15 bitar) :
6 halvmånar Jubileumskaka från Polarbröd
Laxfyllning:
300 gram kallrökt lax
1,5 dl creme fraische
1 msk riven pepparrot på tub
3 hårdkokta, finhackade ägg
Salt, peppar
1 kruka krispsallad
Räkfyllning:
1 dl creme fraiche
0,5 dl majonäs
2/3 av en burk handskalade räkor i lag, hackade
1/2 Scharlottenlök (finhackad)
2 msk stenbitsrom
Det yttersta gula rivna skalet av en citron och 2 msk saft.
Några knippen finhackad dill
Salt och peppar
Dekoration:
2,5 dl crème fraische
1/2 msk riven pepparrot
Ex vis krispsallad, tomat, dill, ägg, citron, gräslök, rädisor, lax och räkor.
Gör så här:
Lägg en jubileumskaka på botten av ett fat. Rör ihop laxfyllningen och bred den ovanpå. Toppa med krispsallad. Lägg på ytterligare ett lager jubileumskaka.
Rör ihop räkröran och bred den ovanpå. Lägg på det sista lagret jubileumskaka. Rör ihop crème fraische och pepparrot och bred på toppen. Klipp över gräslök. Snurra ihop laxskivorna och lägg på tårtan. Skär tomater och rädisor och strössla över.
Avsluta med att dekorera med räkor, ägghalvor och dillknippen. Några citronklyftor på toppen är också fint!
15 svar
Åh, finns väl inget bättre än nationaldagsfirande!
Mera tårta åt folket! <3
åh, smörgåstårta! så himla längesedan jag åt. får bli förslaget till kvällens middag!
Hej! När dina blogginlägg är märkta med ‘annonssamarbete’ så syns inte det om man läser i t.ex. Feedly. Skulle det kunna gå att göra något åt detta? Jag tycker att det är fint att kunna läsa utan att behöva ‘gissa sig till’ vilket slags inlägg det är.
Såna här inlägg är så tröttsamma, och kanske även det jag skriver nu.
Så om det är ett samarbete läser du inte inlägget? Eller är det med skepsis och en arg rynka mellan ögonen du läser? Jag tycker att Claras samarbeten känns genuina och noga utvalda, som det är ett inlägg som hon kunde ha skrivit även om det inte vore ett samarbete. Och som många allting poängterar, vi läser hennes blogg gratis, någonstans måste hon ju få intäkter ifrån.
Tack för mig.
Jag håller med dig Lina att Clara måste få intäckter, såklart, och det är ju fantastiskt att hon samarbetar med andra :). Och visst är det en lyx att få ta del av hennes blogg helt gratis! Men det är väl ändå en relevant fråga ställd av Ingrid, hon vill ju bara veta om det är ett annonssamarbete eller inte? Jag menar inte att reklaminläggen inte kan vara genuina, men det känns som något ganska självklart att folk vill veta om ett inlägg är ett samarbete eller inte utan att de för den skull behöver känna skepsis och ha en “arg rynka” mellan ögonen ? :). Det måste väl vara okej att inte älska reklam, och vilja veta varifrån inlägg kommer, och ändå kunna uppskatta en bloggares arbete? Allt gott!
Då tycker vi olika 🙂 Jag tycker det låter pekpinneaktigt med såna kommentarer som Ingrid skrev. Är det så viktigt att veta om det är ett samarbete så finns ju informationen när man läser från datorn (och andra alternativ, jag ser det tex på min mobil) där hon uppenbarligen såg texten nu.
Men tack för svar Sofi 🙂 (Jag hoppas inte jag låter hetsig i min ton.)
Då tycker vi olika 🙂 Jag tycker det låter pekpinneaktigt med såna kommentarer som Ingrid skrev. Är det så viktigt att veta om det är ett samarbete så finns ju informationen när man läser från datorn (och andra alternativ, jag ser det tex på min mobil) där hon uppenbarligen såg texten nu.
Men tack för svar Sofi 🙂 (Jag hoppas inte jag låter hetsig i min ton.)
Nej du låter inte det minsta hetsig 🙂 <3. (Det var lite det som var min poäng, att man kan tycka olika utan att för den skull vara vare sig hetsig eller något annat). Allt gott!
Hej! Som svar på din fråga: om ett blogginlägg är ett samarbete så väljer jag ibland att läsa det och ibland inte, lite beroende på om det är något som verkar intressant för mig. På samma sätt som att jag bläddrar eller zappar förbi viss reklam i tidningar/tv och ser på en del. Jag har inte kritiserat hennes (rätt till) samarbeten, jag undrade bara om märkningen.
Hej Clara!
Jag försöker välja färg på väggarna hemma och har för mig att jag någon gång läst i din blogg lite tips, hittar inte dessa trots googling. :/ men du skrev något som etsat sig fast, om hur kalt vitt kan bli och att man kan få en helt annat känsla genom att använda ljusa pasteller (oklart om det var dessa ord du använde) och så var det en bild där du hade ljusljusgröna tapeter Har jag för mig..
Låter detta alls bekant? Kan du i så fall hjälpa mig att hitta till det inlägget. Kan ha varit ett par år sedan.. Tack för fin blogg! kram
Hej!
I följande inlägg har Clara skrivit en hel del tips och även länkar till andra i lägg med tips om inredning, färg och känsla mm. Kanske något av det du söker?
https://underbaraclaras.se/2015/11/17/mina-basta-inredningsknep-2/
Där bland länkarna hittade jag det, stort tack! 😀
Jubileumskakan är en favorit här hemma på frukostbordet. Kul att göra smörgåstårta av den. Kanontips!
Hej produktplacering.
Fick du med jubileumskaka?
Sååå gott med smörgåstårta! Detta blev fredagens middag så tack för ett mycket snabbt, enkelt och gott middagstips 🙂