Jag måste bara bjussa på ett av mina favoritrecept från min och Annakarins nya bok. När Annakarin bjöd mig på dessa bullar första gången dog jag nästan. De är så sjukt saftiga och goda. Och inte minst lättgjorda jämfört med många andra sorters bullar. Detta SKA ni bara testa!

Butterbullar

Portioner

ca 42 st

Tid

ca 90 minuter inklusive jäsning

Ingredienser

  • Till bullarna
  • 150 gram smör

  • 5 dl mjölk

  • 1 pkt färsk jäst för söta degar

  • 1 ägg

  • 1 dl strösocker

  • 1/2 tsk salt

  • 1 liter vetemjöl

  • 1 ägg till pensling

  • Pärlsocker

  • Smör till långpanna

  • Till fyllningen
  • 150 g rumsvarmt smör

  • 2 tsk vaniljsocker

  • 3 dl florsocker

  • 100g cream cheese

Gör så här

  • Smörj en långpanna med smör. Smält smöret i en kastrull och blanda i mjölken så att vätskan blir fingervarm. Smula ner jäst i en bunke och lös den med mjölken. Vispa ner ägg, socker och salt. Tillsätt lite mjöl i taget och vispa bort eventuella klumpar i smeten. Fortsätt blanda tills degen blir tjockare (den ska dock vara ganska lös i konsistensen).
  • Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter. Under tiden vispar du ihop ingredienserna till fyllningen i en bunke. Använd elvisp.
  • Häll up degen i långpanna. Platta till. Gör försiktig ca 4o hål med en tesked. Och tryck ner en tesked fyllning i varje hål.
  • Sätt ugnen på 200 grader och låt degen jäsa i 15 minuter under bakduk.
  • Vispa upp ägget och pensla kakan. Strö över pärlsocker.
  • Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter. Låt svalna och skär sedan i rutor.

Baka min goda banankaka med kaffeglasyr!