Nu är jag hos min syster och hennes familj och här är så härligt! Vi badar, solar och hänger i deras härliga trädgård. Men igår vräkte regnet ner så då värmde vi oss med soppa och bröd. Ängamat är en favoritsoppa som min syster gör så bra!

En enkel, redd soppa på klassiska svenska ingredienser. Supergott  – lova att testa!

Ängamat

Portioner

ca 8 – 10 portioner

Tid

ca 20 minuter

Ingredienser

  • 4 gullökar

  • 4 stora morötter eller 6 små

  • 1 blomkålshuvud

  • 2 stjälkar bladselleri

  • 1/2 broccolihuvud

  • 500 g färskpotatis

  • 20 ärtskidor

  • 1 liter vatten

  • 3 msk koncentrerad buljong (grönsak eller kalvbuljong)

  • 1 1/2 liter mjölk

  • 3 dl grädde

  • 2 msk mjukt smör

  • 2 msk vetemjöl

  • Persilja

  • Salt och peppar

Gör så här

  • Skala och grovhacka löken. Skölj och skär morötter, selleri, broccoli och potatis i grova bitar. Koka upp vatten och smula ner buljongtärningen. Lägg ner potatis, morötter och blomkål och låt koka 7 minuter. Tillsätt därefter selleri, broccoli och sockerärtor.
  • Häll i mjölken och grädden och låt koka upp. Blanda smör och mjöl och vispa ned det i soppan för att reda av den. Låt sjuda några minuter.
  • Avsluta med att röra ner färsk persilja och smaka av med salt och peppar. Servera med ett gott bröd! Dekorera gärna soppan med någon vacker ätlig blomma som slingerkrasse.