Nu är jag hos min syster och hennes familj och här är så härligt! Vi badar, solar och hänger i deras härliga trädgård. Men igår vräkte regnet ner så då värmde vi oss med soppa och bröd. Ängamat är en favoritsoppa som min syster gör så bra!
En enkel, redd soppa på klassiska svenska ingredienser. Supergott – lova att testa!
Ängamat
Portioner
ca 8 – 10 portioner
Tid
ca 20 minuter
Ingredienser
4 gullökar
4 stora morötter eller 6 små
1 blomkålshuvud
2 stjälkar bladselleri
1/2 broccolihuvud
500 g färskpotatis
20 ärtskidor
1 liter vatten
3 msk koncentrerad buljong (grönsak eller kalvbuljong)
1 1/2 liter mjölk
3 dl grädde
2 msk mjukt smör
2 msk vetemjöl
Persilja
Salt och peppar
Gör så här
- Skala och grovhacka löken. Skölj och skär morötter, selleri, broccoli och potatis i grova bitar. Koka upp vatten och smula ner buljongtärningen. Lägg ner potatis, morötter och blomkål och låt koka 7 minuter. Tillsätt därefter selleri, broccoli och sockerärtor.
- Häll i mjölken och grädden och låt koka upp. Blanda smör och mjöl och vispa ned det i soppan för att reda av den. Låt sjuda några minuter.
- Avsluta med att röra ner färsk persilja och smaka av med salt och peppar. Servera med ett gott bröd! Dekorera gärna soppan med någon vacker ätlig blomma som slingerkrasse.
7 svar
Måste prova detta!! Soppa är helt klart en underskattad maträtt! 🙂
Märkligt. Helt plötsligt fanns denna blogg med i min läslista. Vet faktiskt inte hur det gått till. Men soppan såg verkligen god ut så det kanske fanns någon mening med det ändå. 🙂
Ska löken svettas först? För han (löken) verkar rymt ifrån receptbeskrivningen 🙂
Haha den kallas snålsoppa i Finland, fråga aj varför! 😀 Sjukt god dock.
Och jag tycker tvärtom. Ängamat är inte någon av mina favoriter. Eller så är det bara att jag smakat den när det varit en mindre bra kock. ?
Borde kanske ge denna soppa en chans, har traumaminnen av fastbränd ängamat (pulversoppa) i trangiaköket på scoutläger när jag var liten…
I min värld är änglamat rårörda lingon blandat med grädde och kaksmulor. (Obs ej blandade riktigt, snarare rört om lätt)