Nu ska ni få receptet på saffransbullarna jag testade ut receptet på igår. Jag använde samma deg som till mina saftiga lussekatter men med en god apelsin-och mandelfyllning till. Syltade apelsinskal och en snutt bittermandelarom sätter fart på det här receptet. Båda ingredienserna hittar du på bakhyllan i affären!

Testa att baka nu till advent vettja. Du blir inte besviken!

Saffransknutar

Portioner

ca 50 st

Tid

ca 70 minuter inklusive jäsning

Ingredienser

  • 1 gram saffran (2 pkt)

  • 200 gram smör

  • 5 dl mjölk

  • 50 g jäst för söta degar

  • 2 dl strösocker

  • 1 ägg

  • 1 tsk salt

  • 1,5 dl rågsikt

  • 14,5 dl vetemjöl

  • 1 ägg till pensling

  • 100 g smör

  • 100 g riven mandelmassa

  • 1/2 tsk bittermandelarom

  • De yttersta gula zesten från en ekologisk apelsin.

  • 100 gram syltade apelsinskal

Gör så här

  • Mortla saffran med en tesked strösocker.
  • Smält smör i en kastrull och tillsätt saffran. Häll mjölk i kastrullen. Låt degvätskan svalna till den är fingerljummen (37grader)
  • Smula jästen i en bunke och häll degvätskan över. Rör tills klumparna löst upp sig
  • Blanda i socker, ägg och salt. Tillsätt mjölet men spara någon deciliter till utbakning.
  • Arbeta degen för hand i 10 minuter eller 5 minuter i maskin. Degen ska släppa från kanterna men gärna vara lite lös. Täck över bunken och låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter.
  • Blanda smör, mandelmassa, bittermandelarom och apelsinzest i en bunke.
  • Knåda degen på ett mjölat bakbord. Kavla ut till plattor och bred över smörblandningen. Avsluta med att strö över den syltade apelsinen. Rulla ihop, skär i bitar och lägg i bullformar. Låt jäsa i ca 30 minuter och pensla sedan bullarna med uppvispat ägg. Grädda ca 8 minuter på 200 grader i mitten av ugnen.

Tips! Knapriga saffransskorpor