På vinterhalvåret försöker jag vara noga med att ha bra kläder till barnen. Det ska vara skönt under overallen och inte kännas klumpigt. Det ska värma –  men får samtidigt inte bli för varmt.  Vi vuxna är ju vana att klä av och på oss själva och snabbt reglera värmen. Men barn är inte lika snabba på det – och ofta börjar de koka när det blir för varmt. Jag minns med fasa hur jag som liten hatade att gå i affärer på vintern. Det kändes som att vara inlåst i en bastu.

Nåväl –  ull är toppen närmast huden eftersom det hjälper till att reglera kroppstemperaturen när det pendlar mellan varmt och kallt.

Nøstebarn är ett märke jag länge gillat och när pojkarna var små hade vi fina bebisset därifrån. Kläderna görs av obehandlad ull. Det betyder att plaggen är fria från från all kemisk behandling som ull vanligtvis utsätts för. Det finns alltså inga skadliga ämnen i kläderna.

Dessutom är det faktiskt bara obehandlad ull som har kvar alla ullens goda egenskaper. Bland annat gör det naturligt höga fettinnehållet i ullen att kläderna blir smutsavstötande och håller sig fräscha längre.

Som en bonus är designen underbar! Jag älskar att det är rejält, unisex, lekvänligt och skönt. Inte minst byxorna är toppen! Den här modellen kallades förresten för kalasbyxa när jag var liten. Fler som kommer ihåg det namnet?

Obehandlad ull formar sig extra bra efter barnens kropp och är klifria (en av mina söner är jättekänslig mot plagg som känns minsta stickiga). På bilden har Folke på sig resårstickade byxor, luvjacka i ullfleece, randig tröja och fodrad fleecemössa. I skorna har han gråa ullstrumpor.

Bertil har på sig knapptröja, resårstickade byxor, rätstickad tjocktröja, fodrad ullfleecemössa, grå ullstrumpor och gul halsduk.

Jag har också fått hem och testat detta sköna set i ullsilke. Långkalsonger och tröja som är perfekta som mysigt hemmaset eller under kläderna kalla dagar  – men också funkar fint som underställ när man tränar. Jag som svettas kraftigt har svårt för att motionera i syntetkläder som direkt börjar lukta. Ull är mycket bättre och extra viktigt på vintern då man samtidigt behöver hålla sig varm.

Tycker också mycket om den ribbade yllekjolen med hög midja som värmer väldigt skönt. Den gula grovstickade sjalen och mössan piffar till en dova ytterkläder.

Nøstebarn är ett norskt klädmärke som levererar till Sverige! De producerar med respekt för människa och natur. Bor du i Stockholm har du tur för fram till jul finns deras pop up-shop i Skrapan. Gå in där och hitta kläder till barnen och dig själv – eller klappar till nära och kära! Ni andra kan såklart följa Nøstebarn på instagram och Facebook.