• Annonssamarbete Saltå kvarn •

Det bästa vörtbrödet

En av de bästa sakerna med julen är vörtbrödet. Inget klår vörtbröd med hemgjord rödbetssallad och julköttbullar ovanpå. Sjukt gott!

Jag tycker mycket om företaget Saltå Kvarn som har fantastiska produkter och gör en stor insats för miljön. De har bland annat tagit fram 155 verktyg som odlare kan använda för att förbättra sitt miljöarbete – och ju fler insatser odlarna gör desto bättre betalar Saltå Kvarn. Deras produkter förädlas försiktigt för att bevara alla näringsämnen och allt är ekologiskt odlat och utan tillsatser! Så med Saltå Kvarn kan du julbaka och göra gott i dubbel bemärkelse. Här kan du läsa mer om deras miljöarbete.

Men nu ska ni få receptet på det bästa vörtbrödet. En del vill ha sitt vörtbröd kompakt, en del vill ha det mörkgräddat och nästan lite smuligt. Själv tycker jag om ett luftigt vörtbröd med mycket kryddsmak. Jag brukar därför blanda kryddorna själv!

Du behöver

33 cl svagdricka eller julmust

1 pkt jäst 50 gram

50 gram smör

1 msk mald nejlika

0,5 msk mald kardemumma

1,5 msk mald ingefära

0,5 msk mald pomerans

1 msk salt

1 1/2 dl mjölk

1 dl mörk sirap

1 dl russin

10 dl rågsikt

4 dl Ölandsvetemjöl fullkorn

Gör så här

Värm svagdricka till 37 grader i en kastrull. Häll över den i degbunken och smula ner jästen. Smält smöret i kastrullen och häll ner kryddorna. Tillsätt mjölken och sirapen och rör om. Låt svalna till fingerljummet. Häll ner i degvätskan tillsammans med russinen. Sikta i mjölet lite åt gången och arbeta kraftigt till en deg. Ca 4 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Spara lite mjöl till utbakning. Låt jäsa under duk i en timme.

Ta fram och knåda degen smidig. Forma till två limpor och lägg på en plåt. Låt jäsa 45 minuter under bakduk. Pensla med en blandning av mörk sirap och vatten och grädda sedan på 200 grader i ca 30 minuter. Ta ut bröden och låt svalna på ett galler.

Servera med en god julost och en härlig flaska äppelmust!

Mjuk pepparkaka med apelsinfrosting

Här kommer nu receptet på min mjuka pepparkaka med apelsinfrosting. Oftast dekoreras ju mjuk pepparkaka med lingon – men apelsin är en minst lika smarrig smakbrytning – och lite roligare! Citronsaft i frostingen ger en välbehövlig syrlig smakbrytning.

Du behöver ( 1 stor kaka) 

Smet

75 g smör

2 msk pepparkakskrydda

5 ägg

3, 5 dl strösocker

1 1/2 dl filmjölk

5 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

1 ekologisk apelsin (den yttersta gula apelsinzesten)

Frosting

25 g smör

100 g färskost

1 dl florsocker

3-5 msk citronsaft (för syran i frostingens skull)

1 ekologisk apelsin (den yttersta gula apelsinzesten)

50 g syltade apelsinskal.

 

Gör så här

Smält smöret och blanda i pepparkakskryddan. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Häll ner smöret och filmjölken i byttan. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör försiktigt ner i bunken. Tvätta en apelsin och riv av det yttersta gula skalet på ett rivjärn. Blanda i.

Smöra och bröa en sockerkaksform. Häll smeten i formen och grädda i 20-30 minuter på 175 grader. Känn efter med en sticka så att den inte är kladdig. Ta ut och låt svalna.

Rör smör, färskost och florsocker till en smet. Tillsätt citronsaften lite åt gången. Känns smeten för fast tillsätter du mer saft. Ringla över kakan och riv sedan över lite apelsinskal som dekoration. Avsluta med att strössla över syltade apelsinskal. Ska du inte servera kakan på en gång? Vänta med att ringla över frostingen tills strax innan den ska ätas.

Saffransknutar med syltad apelsin

Nu ska ni få receptet på saffransbullarna jag testade ut receptet på igår. Jag använde samma deg som till mina saftiga lussekatter men med en god apelsin-och mandelfyllning till. Syltade apelsinskal och en snutt bittermandelarom sätter fart på det här receptet. Båda ingredienserna hittar du på bakhyllan i affären!

Testa att baka nu till advent vettja. Du blir inte besviken!

Du behöver (ca 50 st)

1 gram saffran (2 pkt)

200 gram smör

5 dl mjölk

50 g jäst för söta degar

2 dl strösocker

1 ägg

1 tsk salt

1,5 dl rågsikt

14,5 dl vetemjöl

1 ägg till pensling

100 g smör

100 g riven mandelmassa

1/2 tsk bittermandelarom

De yttersta gula zesten från en ekologisk apelsin.

100 gram syltade apelsinskal

 

Gör så här

Mortla saffran med en tesked strösocker.

Smält smör i en kastrull och tillsätt saffran. Häll mjölk i kastrullen. Låt degvätskan svalna till den är fingerljummen (37grader)

Smula jästen i en bunke och häll degvätskan över. Rör tills klumparna löst upp sig

Blanda i socker, ägg och salt. Tillsätt mjölet men spara någon deciliter till utbakning.

Arbeta degen för hand i 10 minuter eller 5 minuter i maskin. Degen ska släppa från kanterna men gärna vara lite lös. Täck över bunken och låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter.

Blanda smör, mandelmassa, bittermandelarom och apelsinzest i en bunke.

Knåda degen på ett mjölat bakbord. Kavla ut till plattor och bred över smörblandningen. Avsluta med att strö över den syltade apelsinen. Rulla ihop, skär i bitar och lägg i bullformar. Låt jäsa i ca 30 minuter och pensla sedan bullarna med uppvispat ägg. Grädda ca 8 minuter på 200 grader i mitten av ugnen.

Matjessnittar med julig känsla

Nu ska du få receptet på en god matjesröra du kan servera på en smörgås – som snitt eller tilltugg. Supergott på julbordet eller glöggminglet. Ja, de passar till och med bra in på påskbuffén.

Du behöver (12 små snibbar)

2 skivor (halvmånar) av ex vis Polarbröd Jubileumskaka eller liknande bröd.
4 hårdkokta ägg
400 g matjessill
1 dl creme fraiche
3 msk kaviar
1 rödlök, finhackad
1 dl hackad dill
svartpeppar

Gör så här

Koka äggen och låt svalna, spara två ägg till dekoration och hacka de andra två. Skär matjessillen i mindre bitar och låt rinna av i ett durkslag. Blanda creme fraiche och kaviar försiktigt i en skål och tillsätt hackat ägg och sill. Finhacka rödlök och dill och blanda ned det mesta i röran – men spara litegrann att dekorera med.

Dela varje halvmåne i sex bitar. Lägg röran ovanpå och dekorera med ägg, dill och lite rödlök. Avsluta med lite svartpeppar. Servera genast

Bästa brownien

Nu ska du få receptet på himlarns goda brownies jag gjorde för en tid sedan! Härligt mäktiga och perfekta att skära till små munsbitar till en fikabuffe – eller större bitar till en efterrätt. 

Du behöver

200 gram mörk choklad

200 gram mjukt smör

2 1/2 dl socker

5 ägg

150 gram valnötter

2 dl vetemjöl

1 kryddmått bakpulver

2 msk kakao

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Smält chokladen i ett vattenbad. Rör smöret mjukt tillsammans med sockret. Addera äggen och rör till en jämn smet. Häll sedan den varma chokladen och valnötterna i smörblandningen.

Blanda mjöl, bakpulver och kakao i en skål och rör ner det i smeten. Häll browniesmeten i en lasagneform eller pajform klädd med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter. Kakan ska fortfarande vara kladdig inuti när den plockas ut.

Låt stå och svalna några timmar (gärna över natten) och skär sedan i bitar. Servera med lite lättvispad grädde och kako doftad ovanpå.

Fransk päronpaj med mandel

Nu ska ni få receptet på en fantastisk fransk päronpaj. Den må se oansenlig ut på bild men den är himlarns god och lättlagad.

Ursprungligen är receptet Anna Bergenströms men jag har modifierat det en aning.

Du behöver (4-5 portioner)

5 päron

2 dl vatten

1 msk socker

2 msk citronsaft

 

75 gram mjukt smör

1 dl socker

2 äggulor

1 dl mald mandel

1/2 tsk bittermandelarom

 

2 äggvitor

2 msk socker

2 msk pressad citron

Så här gör du

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär päronen i klyfroft. Koka päronklyftorna mjuka i vatten med socker och citron (ca fem minuter). Smör en ugnsform och lägg de avrunna päronlkyftorna på botten

Rör smör och socker i en skål, tillsätt en gula åt gången, citronsaft, mandel och bittermandelarom

Vispa äggvitorna i en rostfri bunke så att de blir till hårt skum. Tillsätt socker och ciron och vispa lite till. Vänd ner äggvitorna i mandelsmeten och häll alltihopa över kakan. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter.  Servera gärna med lite grädde eller en kula glass.

Världens godaste (och enklaste) lingonkaka

Nu ska ni få receptet på en underbart god och saftig lingonkaka i långpanna. Ät med vaniljvisp som en efterrätt – eller skär i bitar och ät som en vanlig kaka.

Det speciella med den här kakan är syran och beskan från lingonen – i kombination med mandelmassans sötma och den saftig kakbotten.

Det här är rekordgott!

Du behöver

100 g smör

3 dl mjöl

2 tsk bakpulver

1 dl strösocker

1 tsk mortlad kardemumma

1 ägg

2 dl mjölk

150 g mandelmassa

3 dl lingon (frysta eller färska spelar ingen roll)

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader.

Skär smöret i mindre bitar. Blanda ner mjöl, bakpulver, socker och kardemumma och nyp ihop med smöret till en smulig deg.

Vispa ägg och mjölk i en skål och häll ner i mjölblandningen. Riv mandelmassa på ett rivjärn och blanda ner den också. Häll i 2 dl lingon i smeten. Smör och bröa en ugnsfast form (typ lasagneform i storlek) och häll sedan den sista decilitern lingon ovanpå kakan. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.

• Inlägget är ett annonssamarbete med Santa maria •

Ugnsbakad sej med saffransmos

Jag har antagit Santa Marias kryddutmaning – att sätta fart på vardagsmaten med nya smaker. Lite hjälp på traven fick jag förstås av kocken Jessica Frej som piffade vår vardagsfiskrätt – med hjälp av saffran och kryddblandningen Seafood & Fish. Här kommer receptet som utlova och det här måste ni testa för det är supergott! (här smyger jag in länken till förra blogginlägget om fisken).  Och haka på Santa Marias kryddutmaning du också!

Ugnsbakad sej med saffransmos

Saffran i potatismoset är supergott till all typ av fisk. Kryddblandningen Seafood & fish innehåller många av favoritkryddor som fänkål, dill, chili och saffran. Den sätter smak på hela rätten och gör det enkelt att krydda fisk som ett proffs.

Du behöver (4 port)

600 g sejfilé

salt

25 g smör

Potatismos

1 kg potatis

salt

1 dl mjölk

1 dl vispgrädde

1 pkt santa maria saffran

25 g smör

Fish & Seafood krydda

Finhackad persilja

Gör så här

Sätt ugnen på 150 grader.

Bred lite smör i en form

Lägg sejen i formen.

Strö över lite salt och lägg en smörklick på varje fiskbit.

Baka i ugnen till 50 grader ca, det tar ungefär 15-20 min.

Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten.

Häll av potatisen.

Koka upp mjölk, grädde, smör och saffran.

Häll gräddblandningen på potatisen och vispa med elvisp till ett fluffigt potatismos eller använd en ballongvisp.

Servera moset med sejen och strö över persilja och dra många varv med Fish&Seafood kryddan över hela rätten.

Äppelpaj med knäckigt täcke och vit choklad

Äntligen en dag när dimman inte hängt över himlen precis hela tiden. Tog en lång skogspromenad med Melker och därefter badade jag badkar med barnen. Medan de byggde kojor i vardagsrummet bakade jag paj eftersom jag skulle få besök.  Det blev en äppelpaj  – och har du inga egna äppelträd så passa på att köpa mycket svenska äpplen nu. Det är som allra godast i oktober.

Till den här äppelpajen behöver man 6-8 små äpplen. Gärna fasta och syrliga.

Jag steker alltid äpplena i lite smör när jag gör paj, tycker att smaken kommer fram så mycket bättre!

Finessen med pajen är att den har ett täcke av vit choklad som gör den extra festlig.

Nu ska ni få receptet på underbart god Äppelpaj med knäckigt täcke och vit choklad!

Du behöver

6-8 små syrliga äpplen

200 g smör

1 msk hela kardemummakärnor (mortla dem lätt)

2 dl ljust muscovadosocker/råsocker

1 1/2 dl vispgrädde

1/2 dl vetemjöl

1/2 dl potatismjöl

1/2 tsk bakpulver

4 dl havregryn

100 g vit choklad

Så här gör du

Skär äpplet i skivor och stek lätt med lite smör. Smörj en pajform och lägg ner äpplena. Smält smöret i en kastrull och avsluta med att blanda ner kardemummakärnorna. Häll i socker och grädde. Blanda alla torra ingredienser och häll ner dem i kastrullen. Bred blandningen över äpplena och riv vit choklad över hela pajen. Grädda i ca 30 minuter på 200 graders värmen.

Rött och hett – mina bästa chilirecept

Mörka torkade chilifrukter på skärbräda.

Mörka kvällar kräver pigg mat!  För ett par år sen skulle jag svara på frågan – ”Vad är gott?” Det första jag kom på var:  grillade majskolvar rullade i chili, smör, salt och riven peccorino! Ett svar jag fortfarande står för.

Chili är svingott så därför har jag samlat ihop mina bästa chilirätter till dig. Oftast är det röd chili i recepten men det går förstås med andra sorter också. Håll till godo – och ha gärna en skål svalkande creme fraiche nära till hands när du testar min chilimat!

Lunchsmörgås i två delar med skaldjur, avokadoröra och tomat på. Ligger på tallrik som står på en träpall.

Avokadotoast. En smakrik macka som man kan äta till lunch, middag eller göra i mindre bitar som snittar till en förrätt. Du bestämmer själv styrkan genom doseringen av chili. Supergott till handpillade räkor! Mitt recept hittar du här.

Blåvit porslinskärl med ljus krämig soppa.

Potatissoppa med het chili ancho. Den här soppan är ett möte mellan hetta och sötma. Mitt recept utgår från sötpotatis och rostad chili ancho som har en söt fruktig smak och självklart hetta!

Ett annat favoritsoppa den här tiden på året är Nikkaluoktasoppa med älgkött. Du kan självklart använda annat kött om du vill, jag blandar gärna i älgfärs i min soppa. Älg är en ju klassiker på svenska matbord, jag tycker att mötet med chili gör älgen ännu godare. Mustigare. Den här soppan kan man också göra grövre med mindre vätska för att få en gryta.

Mörk mustig gryta på blåvit tallrik med sval klick av gräddfil och en bit ljust bröd.

När det gäller grytor vill jag tipsa om min heta böngryta med chili chipotle. Den här blir bäst om den får innehålla många olika grönsaker och en riktigt mustig buljong. Ett tips för helgen när matlagningen får ta längre tid.

Det betyder inte att du ska syssla med onödigt finlir! Nä nä, grytor ska hanteras som grytor. Lite grovt uppslevade med en klick creme fraiche eller gräddfil till. Skär en bit bröd och du är klar. Det bästa med den här är att den är som godast dagen efter!

Blå gjutjärnsgryta som Clara håller i händerna.

När vi nu är inne på helgmat vill jag tipsa om en lite mer arbetad tacorätt. Hemma hos oss gör vi gärna taco på bogstek eller på griskött i gryta med lock. Låt det stå och puttra ett par timmar så köttet blir mört. Jag lovar det här receptet  är väldens godaste med chili och många andra kryddor som ger mycket smak!

 

Frukt och grönt hackat i bitar i liten skål med sked.

Till sist, här är en enkel salsa jag brukar göra till våra tacos.

Bland mina recept finns fler tips på chilirätter – njut av hettan och tvätta fingrarna innan du kliar dig i ögat!

Kantarelltoast

Sådan lycka att hitta kantareller på morgonens hundpromenad. Jag har mina ställen efter år av promenerande i skogen runt byn. Det bästa är att varken Jakob eller barnen är särskilt förtjusta i svampen utan gärna låter mig få alltihop.

Jag rensade noga. Skar i mindre bitar och smörstekte och saltade lätt.

Och la på en stor skiva levainbröd från Kulturbageriet i Umeå. Brödskivan fick först lite färg och krispighet i stekpannan. Gott som tusan!

Svampspecial – mina bästa recept

Rosa plåtbricka med nyplockade kantareller.

Älskar att ströva i skogen, att plocka svamp och sen gå hem och fixa något gott av det jag hittat!
I år är det tydligen inget bra svampår. Fast på mina kantarellställen har jag sett att svampen är på väg upp. Och det finns ju godingar i affären också. Här har jag samlat några av mina favoritrecept. Basen för dem är kantareller och champinjoner, men ofta går svampsorten att byta ut till exempel till en god Karl Johan. De här recepten är riktigt smarriga och hyfsat enkla att laga till.

Vegetariska svampwraps av tortilliabröd på tallrik.

Heta härliga svamptacos – Det här är en tortillia med helt vegetariskt innehåll och sting i kryddningen. Du kan använda kantareller, champinjoner,  shiitake eller till exempel portobello. En snabb, enkel och vansinnigt god rätt. Receptet finns här!

Gul pasta färgad av saffran ligger på en enkel tallrik, i pastan skymtar grönsaker som små tomater.

Vegatarisk saffranspasta med svamp och vitlök. Det här är en vardagsfavorit! En rätt som man kan slänga ihop med lite vad som helst, ja bara man har svamp då. Här kan du kolla hur jag brukar göra min pasta – lika god som den är gul!

Panna med älgkött, rykande kantareller och gröna blad på toppen.

Mustig höstpytt är en annan höjdare som kan höftas ihop. När luften blivit klar igen efter sommaren eldar jag och lagar min pytt med älgkött och kantareller ovanpå järnspisen. Se exempel på vilka ingredienser jag brukar använda.

Hemgjorda knyten av ravioli på skärbräda.

När jag ska göra kalasmat av svamp blir det gärna ravioli. Mustiga knyten av champinjoner, fetaost och spenat. I det här receptet utgår jag från en hemgjord pasta och då tar förstås matlagningen tid. Om du vill gena så köp färdig pasta i affären. När knytena väl är gjorda kokar de på ett kick och sen serverar jag gärna i en skål och sparar inte på olivoljan!

En riktig brakmiddag börjar förstås med en fin förrätt, då funkar champinjonsoppa med timjan bra, den ger en len härlig känsla i munnen. Och för dig som älskar kantareller vill jag tipsa om min kantarellsoppa och kantarelltoast med broccolisoppa.

Bland mina recept hittar du fler tips på rätter som passar bra nu när hela Sverige är som ett skafferi fullt av grönsaker, rotfrukter, bär och annat gott och nyskördat.

Den absolut godaste Västerbottenspajen

Jag gissar att fler än jag peppar på alla kräftskivor i augusti. Och därför vill jag bjuda på mitt favoritrecept på Västerbottenspaj – som ju passar så bra till kräftorna. Som Västerbottning har jag väl testat tjugo varianter av denna paj allra minst – men detta recept tycker jag är det bästa.

Har modifierat det en aning (hittade det hos eminenta Landleys kök) och det speciella är den milda baconsmaken som adderar rökighet till pajen. Äter du inte kött kan du istället riva i lite Vindelrökt Västerbottensost som ger pajen en liknande smak

Du behöver

Pajskal

125g kallt tärnat smör
3 dl vetemjöl
1-2 msk vatten
salt

Fyllning

2 stora gula lökar
1 paket bacon
4 dl riven västerbottensost

Äggstanning:

3 ägg
2 dl grädde
1 dl mjölk
salt, peppar

Gör så här

Skär smöret i tärningar och lägg i en bunke. Nyp hastigt ihop det med mjölet. Tillsätt vatten och arbeta till en deg. Tryck ut i en pajform och förgrädda i 200 grader i ca 7 minuter.

Skär bacon i mindre bitar. Fräs i en stekpanna. Plocka upp baconet och finhacka sedan löken och fräs i baconfettet. Riv västerbottensosten. Fördela fyllningen i skalet.

Blanda äggstanningen och häll över pajen. Grädda i 225 grader i 25 minuter. Gör gärna pajen någon dag innan serveringen så att den hinner  ”stanna” ordentligt. Värm på den precis innan middagen serveras.

Ängamat

Nu är jag hos min syster och hennes familj och här är så härligt! Vi badar, solar och hänger i deras härliga trädgård. Men igår vräkte regnet ner så då värmde vi oss med soppa och bröd. Ängamat är en favoritsoppa som min syster gör så bra!

En enkel, redd soppa på klassiska svenska ingredienser. Supergott  – lova att testa!

Du behöver

4 gullökar

4 stora morötter eller 6 små

1 blomkålshuvud

2 stjälkar bladselleri

1/2 broccolihuvud

500 g färskpotatis

20 ärtskidor

1 liter vatten

3 msk koncentrerad buljong (grönsak eller kalvbuljong)

1 1/2 liter mjölk

3 dl grädde

2 msk mjukt smör

2 msk vetemjöl

Persilja

Salt och peppar

Gör så här

Skala och grovhacka löken.  Skölj och skär morötter, selleri, broccoli och potatis i grova bitar. Koka upp vatten och smula ner buljongtärningen. Lägg ner potatis, morötter och blomkål och låt koka 7 minuter. Tillsätt därefter selleri, broccoli och sockerärtor.

Häll i mjölken och grädden och låt koka upp. Blanda smör och mjöl och vispa ned det i soppan för att reda av den. Låt sjuda några minuter.

Avsluta med att röra ner färsk persilja och smaka av med salt och peppar. Servera med ett gott bröd! Dekorera gärna soppan med någon vacker ätlig blomma som slingerkrasse.

Syrensocker

Innan de sista syrenerna blommar ut passar jag på att göra syrensocker. Gott att använda i efterrätter och när man bakar. Nu är syrenerna överblommade för länge sedan i södra delarna av Sverige – men samma sak kan man göra med alla ätliga, doftande blommor. Rosensocker är till exempel helt fantastiskt.

Det finns några olika sätt att göra syrensocker på. Men jag brukar lägga de nyplockade blommorna i lager med socker mellan sig och sedan får de stå så några dagar. Vill man kan man sedan sila bort blommorna – eller så mixar man det i en matberedare och häller tillbaka i burken igen. Förvaras torrt och mörkt tills det är dags att använda!