Världens godaste (och enklaste) lingonkaka

Nu ska ni få receptet på en underbart god och saftig lingonkaka i långpanna. Ät med vaniljvisp som en efterrätt – eller skär i bitar och ät som en vanlig kaka.

Det speciella med den här kakan är syran och beskan från lingonen – i kombination med mandelmassans sötma och den saftig kakbotten.

Det här är rekordgott!

Du behöver

100 g smör

3 dl mjöl

2 tsk bakpulver

1 dl strösocker

1 tsk mortlad kardemumma

1 ägg

2 dl mjölk

150 g mandelmassa

3 dl lingon (frysta eller färska spelar ingen roll)

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader.

Skär smöret i mindre bitar. Blanda ner mjöl, bakpulver, socker och kardemumma och nyp ihop med smöret till en smulig deg.

Vispa ägg och mjölk i en skål och häll ner i mjölblandningen. Riv mandelmassa på ett rivjärn och blanda ner den också. Häll i 2 dl lingon i smeten. Smör och bröa en ugnsfast form (typ lasagneform i storlek) och häll sedan den sista decilitern lingon ovanpå kakan. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.

• Inlägget är ett annonssamarbete med Santa maria •

Ugnsbakad sej med saffransmos

Jag har antagit Santa Marias kryddutmaning – att sätta fart på vardagsmaten med nya smaker. Lite hjälp på traven fick jag förstås av kocken Jessica Frej som piffade vår vardagsfiskrätt – med hjälp av saffran och kryddblandningen Seafood & Fish. Här kommer receptet som utlova och det här måste ni testa för det är supergott! (här smyger jag in länken till förra blogginlägget om fisken).  Och haka på Santa Marias kryddutmaning du också!

Ugnsbakad sej med saffransmos

Saffran i potatismoset är supergott till all typ av fisk. Kryddblandningen Seafood & fish innehåller många av favoritkryddor som fänkål, dill, chili och saffran. Den sätter smak på hela rätten och gör det enkelt att krydda fisk som ett proffs.

Du behöver (4 port)

600 g sejfilé

salt

25 g smör

Potatismos

1 kg potatis

salt

1 dl mjölk

1 dl vispgrädde

1 pkt santa maria saffran

25 g smör

Fish & Seafood krydda

Finhackad persilja

Gör så här

Sätt ugnen på 150 grader.

Bred lite smör i en form

Lägg sejen i formen.

Strö över lite salt och lägg en smörklick på varje fiskbit.

Baka i ugnen till 50 grader ca, det tar ungefär 15-20 min.

Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten.

Häll av potatisen.

Koka upp mjölk, grädde, smör och saffran.

Häll gräddblandningen på potatisen och vispa med elvisp till ett fluffigt potatismos eller använd en ballongvisp.

Servera moset med sejen och strö över persilja och dra många varv med Fish&Seafood kryddan över hela rätten.

Äppelpaj med knäckigt täcke och vit choklad

Äntligen en dag när dimman inte hängt över himlen precis hela tiden. Tog en lång skogspromenad med Melker och därefter badade jag badkar med barnen. Medan de byggde kojor i vardagsrummet bakade jag paj eftersom jag skulle få besök.  Det blev en äppelpaj  – och har du inga egna äppelträd så passa på att köpa mycket svenska äpplen nu. Det är som allra godast i oktober.

Till den här äppelpajen behöver man 6-8 små äpplen. Gärna fasta och syrliga.

Jag steker alltid äpplena i lite smör när jag gör paj, tycker att smaken kommer fram så mycket bättre!

Finessen med pajen är att den har ett täcke av vit choklad som gör den extra festlig.

Nu ska ni få receptet på underbart god Äppelpaj med knäckigt täcke och vit choklad!

Du behöver

6-8 små syrliga äpplen

200 g smör

1 msk hela kardemummakärnor (mortla dem lätt)

2 dl ljust muscovadosocker/råsocker

1 1/2 dl vispgrädde

1/2 dl vetemjöl

1/2 dl potatismjöl

1/2 tsk bakpulver

4 dl havregryn

100 g vit choklad

Så här gör du

Skär äpplet i skivor och stek lätt med lite smör. Smörj en pajform och lägg ner äpplena. Smält smöret i en kastrull och avsluta med att blanda ner kardemummakärnorna. Häll i socker och grädde. Blanda alla torra ingredienser och häll ner dem i kastrullen. Bred blandningen över äpplena och riv vit choklad över hela pajen. Grädda i ca 30 minuter på 200 graders värmen.

Rött och hett – mina bästa chilirecept

Mörka torkade chilifrukter på skärbräda.

Mörka kvällar kräver pigg mat!  För ett par år sen skulle jag svara på frågan – ”Vad är gott?” Det första jag kom på var:  grillade majskolvar rullade i chili, smör, salt och riven peccorino! Ett svar jag fortfarande står för.

Chili är svingott så därför har jag samlat ihop mina bästa chilirätter till dig. Oftast är det röd chili i recepten men det går förstås med andra sorter också. Håll till godo – och ha gärna en skål svalkande creme fraiche nära till hands när du testar min chilimat!

Lunchsmörgås i två delar med skaldjur, avokadoröra och tomat på. Ligger på tallrik som står på en träpall.

Avokadotoast. En smakrik macka som man kan äta till lunch, middag eller göra i mindre bitar som snittar till en förrätt. Du bestämmer själv styrkan genom doseringen av chili. Supergott till handpillade räkor! Mitt recept hittar du här.

Blåvit porslinskärl med ljus krämig soppa.

Potatissoppa med het chili ancho. Den här soppan är ett möte mellan hetta och sötma. Mitt recept utgår från sötpotatis och rostad chili ancho som har en söt fruktig smak och självklart hetta!

Ett annat favoritsoppa den här tiden på året är Nikkaluoktasoppa med älgkött. Du kan självklart använda annat kött om du vill, jag blandar gärna i älgfärs i min soppa. Älg är en ju klassiker på svenska matbord, jag tycker att mötet med chili gör älgen ännu godare. Mustigare. Den här soppan kan man också göra grövre med mindre vätska för att få en gryta.

Mörk mustig gryta på blåvit tallrik med sval klick av gräddfil och en bit ljust bröd.

När det gäller grytor vill jag tipsa om min heta böngryta med chili chipotle. Den här blir bäst om den får innehålla många olika grönsaker och en riktigt mustig buljong. Ett tips för helgen när matlagningen får ta längre tid.

Det betyder inte att du ska syssla med onödigt finlir! Nä nä, grytor ska hanteras som grytor. Lite grovt uppslevade med en klick creme fraiche eller gräddfil till. Skär en bit bröd och du är klar. Det bästa med den här är att den är som godast dagen efter!

Blå gjutjärnsgryta som Clara håller i händerna.

När vi nu är inne på helgmat vill jag tipsa om en lite mer arbetad tacorätt. Hemma hos oss gör vi gärna taco på bogstek eller på griskött i gryta med lock. Låt det stå och puttra ett par timmar så köttet blir mört. Jag lovar det här receptet  är väldens godaste med chili och många andra kryddor som ger mycket smak!

 

Frukt och grönt hackat i bitar i liten skål med sked.

Till sist, här är en enkel salsa jag brukar göra till våra tacos.

Bland mina recept finns fler tips på chilirätter – njut av hettan och tvätta fingrarna innan du kliar dig i ögat!

Kantarelltoast

Sådan lycka att hitta kantareller på morgonens hundpromenad. Jag har mina ställen efter år av promenerande i skogen runt byn. Det bästa är att varken Jakob eller barnen är särskilt förtjusta i svampen utan gärna låter mig få alltihop.

Jag rensade noga. Skar i mindre bitar och smörstekte och saltade lätt.

Och la på en stor skiva levainbröd från Kulturbageriet i Umeå. Brödskivan fick först lite färg och krispighet i stekpannan. Gott som tusan!

Svampspecial – mina bästa recept

Rosa plåtbricka med nyplockade kantareller.

Älskar att ströva i skogen, att plocka svamp och sen gå hem och fixa något gott av det jag hittat!
I år är det tydligen inget bra svampår. Fast på mina kantarellställen har jag sett att svampen är på väg upp. Och det finns ju godingar i affären också. Här har jag samlat några av mina favoritrecept. Basen för dem är kantareller och champinjoner, men ofta går svampsorten att byta ut till exempel till en god Karl Johan. De här recepten är riktigt smarriga och hyfsat enkla att laga till.

Vegetariska svampwraps av tortilliabröd på tallrik.

Heta härliga svamptacos – Det här är en tortillia med helt vegetariskt innehåll och sting i kryddningen. Du kan använda kantareller, champinjoner,  shiitake eller till exempel portobello. En snabb, enkel och vansinnigt god rätt. Receptet finns här!

Gul pasta färgad av saffran ligger på en enkel tallrik, i pastan skymtar grönsaker som små tomater.

Vegatarisk saffranspasta med svamp och vitlök. Det här är en vardagsfavorit! En rätt som man kan slänga ihop med lite vad som helst, ja bara man har svamp då. Här kan du kolla hur jag brukar göra min pasta – lika god som den är gul!

Panna med älgkött, rykande kantareller och gröna blad på toppen.

Mustig höstpytt är en annan höjdare som kan höftas ihop. När luften blivit klar igen efter sommaren eldar jag och lagar min pytt med älgkött och kantareller ovanpå järnspisen. Se exempel på vilka ingredienser jag brukar använda.

Hemgjorda knyten av ravioli på skärbräda.

När jag ska göra kalasmat av svamp blir det gärna ravioli. Mustiga knyten av champinjoner, fetaost och spenat. I det här receptet utgår jag från en hemgjord pasta och då tar förstås matlagningen tid. Om du vill gena så köp färdig pasta i affären. När knytena väl är gjorda kokar de på ett kick och sen serverar jag gärna i en skål och sparar inte på olivoljan!

En riktig brakmiddag börjar förstås med en fin förrätt, då funkar champinjonsoppa med timjan bra, den ger en len härlig känsla i munnen. Och för dig som älskar kantareller vill jag tipsa om min kantarellsoppa och kantarelltoast med broccolisoppa.

Bland mina recept hittar du fler tips på rätter som passar bra nu när hela Sverige är som ett skafferi fullt av grönsaker, rotfrukter, bär och annat gott och nyskördat.

Den absolut godaste Västerbottenspajen

Jag gissar att fler än jag peppar på alla kräftskivor i augusti. Och därför vill jag bjuda på mitt favoritrecept på Västerbottenspaj – som ju passar så bra till kräftorna. Som Västerbottning har jag väl testat tjugo varianter av denna paj allra minst – men detta recept tycker jag är det bästa.

Har modifierat det en aning (hittade det hos eminenta Landleys kök) och det speciella är den milda baconsmaken som adderar rökighet till pajen. Äter du inte kött kan du istället riva i lite Vindelrökt Västerbottensost som ger pajen en liknande smak

Du behöver

Pajskal

125g kallt tärnat smör
3 dl vetemjöl
1-2 msk vatten
salt

Fyllning

2 stora gula lökar
1 paket bacon
4 dl riven västerbottensost

Äggstanning:

3 ägg
2 dl grädde
1 dl mjölk
salt, peppar

Gör så här

Skär smöret i tärningar och lägg i en bunke. Nyp hastigt ihop det med mjölet. Tillsätt vatten och arbeta till en deg. Tryck ut i en pajform och förgrädda i 200 grader i ca 7 minuter.

Skär bacon i mindre bitar. Fräs i en stekpanna. Plocka upp baconet och finhacka sedan löken och fräs i baconfettet. Riv västerbottensosten. Fördela fyllningen i skalet.

Blanda äggstanningen och häll över pajen. Grädda i 225 grader i 25 minuter. Gör gärna pajen någon dag innan serveringen så att den hinner  ”stanna” ordentligt. Värm på den precis innan middagen serveras.

Ängamat

Nu är jag hos min syster och hennes familj och här är så härligt! Vi badar, solar och hänger i deras härliga trädgård. Men igår vräkte regnet ner så då värmde vi oss med soppa och bröd. Ängamat är en favoritsoppa som min syster gör så bra!

En enkel, redd soppa på klassiska svenska ingredienser. Supergott  – lova att testa!

Du behöver

4 gullökar

4 stora morötter eller 6 små

1 blomkålshuvud

2 stjälkar bladselleri

1/2 broccolihuvud

500 g färskpotatis

20 ärtskidor

1 liter vatten

3 msk koncentrerad buljong (grönsak eller kalvbuljong)

1 1/2 liter mjölk

3 dl grädde

2 msk mjukt smör

2 msk vetemjöl

Persilja

Salt och peppar

Gör så här

Skala och grovhacka löken.  Skölj och skär morötter, selleri, broccoli och potatis i grova bitar. Koka upp vatten och smula ner buljongtärningen. Lägg ner potatis, morötter och blomkål och låt koka 7 minuter. Tillsätt därefter selleri, broccoli och sockerärtor.

Häll i mjölken och grädden och låt koka upp. Blanda smör och mjöl och vispa ned det i soppan för att reda av den. Låt sjuda några minuter.

Avsluta med att röra ner färsk persilja och smaka av med salt och peppar. Servera med ett gott bröd! Dekorera gärna soppan med någon vacker ätlig blomma som slingerkrasse.

Syrensocker

Innan de sista syrenerna blommar ut passar jag på att göra syrensocker. Gott att använda i efterrätter och när man bakar. Nu är syrenerna överblommade för länge sedan i södra delarna av Sverige – men samma sak kan man göra med alla ätliga, doftande blommor. Rosensocker är till exempel helt fantastiskt.

Det finns några olika sätt att göra syrensocker på. Men jag brukar lägga de nyplockade blommorna i lager med socker mellan sig och sedan får de stå så några dagar. Vill man kan man sedan sila bort blommorna – eller så mixar man det i en matberedare och häller tillbaka i burken igen. Förvaras torrt och mörkt tills det är dags att använda!

Enkel och god potatissallad till grillat

Nu ska ni få receptet på superbästa potatissallden med sparris, rädisor, sockerärter och givetvis färskpotatis! Görs med fördel några timmar innan den ska ätas och serveras EJ kylskåpskall utan ”rumsljummen” om ni förstår vad jag menar. Gott tillbehör till grillat eller som sommarlunch i det gröna.

Du behöver

1 kg färskpotatis

2 buntar sparris

1 ask sockerärtor

2 knippen rädisor

Ett rejält knippe gräslök

Dressing

8 msk neutral olja

4 msk vitvinsvinäger

3 msk fransk senap

2 hackade vitlöksklyftor

Salt, peppar

Gör så här

Koka potatisen, slanta och lägg i en skål. Skär av det träiga längst ner på sparrisen och stek den i olja 1-2 minuter. Bryt sedan i bitar och lägg i skålen. Dela sockerärtor i mindre bitar och skär sedan rädisorna smått. Klipp över ett rejält knippe gräslök. Blanda till dressingen och slå den över salladen och rör om. Salta och peppra efter behov

 

Vit sangria – godaste receptet!

En blond sangria (alltså en sangria gjord på vitt vin) är en läskande och god fördrink. Med avalkoholiserat vin blir den ett bra alkoholfritt alternativ.

Citronen är viktig för syran i sangrian – men testa gärna att byta ut de andra frukterna mot vindruvor, amerikanska blåbär, djupfrysta stora hallon, skivor av nektarin (ej allt för mogen sådan) eller djupfrysta lingon.

Du behöver

1 flaska vitt vin

2 tunt skivade citroner

2 dl klyftade jordgubbar

1/2 syrligt grönt äpple

1 liter Sprite

Gör så här

Häll upp vinet i en stor skål. Skiva ner frukten och låt stå i kylen några timmar. Precis innan servering häller du ner Spriten i bålen och adderar massa is. Servera genast.

Bland mina recept  på drycker hittar du fler förslag på fördrinkar, bland annat en god drink på mynta och ginger beer.

• Inlägget är en annons i samarbete med Polarbröd •

Kryddiga knäckesnittar

På midsommarfesten är det gott med en liten aptitretare till välkomsdrinken. Jag gillar när det går snabbt och enkelt – och dessa knäckesnittar med kryddig ost kan förberedas tidigare samma dag och monteras strax innan servering.

Fler goda recept till sommarens kalas och fester hittar du på Polarbröd.se

Kryddiga knäckesnittar ca 30 st

3 st skivor Sarek Polarbröd

2 msk olivolja

150 gram färskost

2 dl riven lagrad ost. (Jag använde en sort med kummin och kryddnejlika i – men hittar du inte en sådan kan du addera 1 tsk hel kummin och 1 kryddmått mald kryddnejlika till den rivna osten).

Salt

Peppar

1/2 dl finklippt gräslök

10 rädisor tunt skivade.

Så här gör du

Sätt ugnen på 200 grader. Pensla Sarek med olivolja och strö över lite flingsalt. Grilla sedan på ett galler i ugnen i 3-6 minuter så att brödet får färg. Låt svalna och bryt det sedan i bitar.

Blanda alla ingredienser till oströran förutom rädisorna. Bred en klick oströra på varje brödbit. Avsluta med att skiva rädisorna tunt och lägga några på varje snitt. Peppra på toppen och servera genast.

Förresten! Svara gärna på Polarbröds undersökning här!

• Inlägget är ett Annonssamarbete med ekorrens ekologiska •

Baka bästa midsommartårtan

Nu ska ni få lära er ett smarrigt recept på en ekologisk midsommartårta med maräng och sockerkaksbotten! Det här är en av mina favorittårtor och liknande recept på tårtbotten brukar ibland kalas för pinocciotårta, långpannetårta, herrgårdstårta eller Brittatårta. Kärt barn har många namn. Men jag kallar den helt kort och gott för midsommartårta.

Eftersom tårtan i sig själv är ganska söt har jag gjort en variant med fyllning av lite syrlig cream cheese. Extra god blir den med hemlagad hallonsylt i smeten. Gör då sylten med lite mindre socker och mer syra!

Jag väljer alltid ekologiska ingredienser (och gårdens egna ägg) när jag bakar. Och särskilt om jag som här använder skalet från en citron. Det är också supergott att dekorera tårtan med små hallongelehjärtan från Ekorrens ekologiska. De innehåller inga syntetiska smak eller färgämnen.

Testa denna tårta till midsommar vettja!

Sockerkaksbotten (ca 12 bitar)

4 äggulor

1 äggvita

1,5 dl strösocker

50 gram smält smör

4 msk mjölk

2 tsk bakpulver

2,5 dl vetemjöl

Marängbotten

3 äggvitor

2,5 dl strösocker

1 tsk citronsaft

Fyllning och dekoration

1,5 dl cream cheese

1/2 dl hallonsylt

Det yttersta gula skalet från en ekologisk citron

Vispgrädde

Vindruvor

Ekorrens ekologiska gelehjärtan

Gör så här

Börja med att göra sockerkaksbotten. Blanda äggulorna och äggvitan med sockret och vispa pösigt. Smält smöret och blanda i mjölken. Häll i tunn stråle i äggsmeten under omröring. Blanda bakpulver och vetemjök och rör försiktigt bort klumparna

Gör sedan marängbotten. Ta fram en ren rostfri bunke och en ren elvisp. Blanda äggvitorna, sockret och citronen och vispa till en styv maräng.

Sätt ugnen på 200 grader. Smöra och mjöla ett papper till en ugnsplåt med kanter. Häll ut sockerkakssmeten på pappret och bred i ett jämnt lager. Bred sedan marängen ovanpå. Grädda i ugnen i ca 12 minuter. Ta ut och låt svalna. Skär sedan tårtan i två bitar

Blanda cream cheesen, hallonsylten och det rivna citronskalet. Lägg tårtbotten på ett fat. Bred röran ovanpå det första tårtlagret. Vispa grädden och bred det ovanpå det andra lagret. Dekorera det hela med Ekorrens ekologiska gelehjärtan och vindruvor.

Ljuvligt goda butterbullar

Jag måste bara bjussa på ett av mina favoritrecept från min och Annakarins nya bok. När Annakarin bjöd mig på dessa bullar första gången dog jag nästan. De är så sjukt saftiga och goda. Och inte minst lättgjorda jämfört med många andra sorters bullar. Detta SKA ni bara testa!

Butterbullar deg 42 st

Du behöver

150 gram smör

5 dl mjölk

1 pkt färsk jäst för söta degar

1 ägg

1 dl strösocker

1/2 tsk salt

1 liter vetemjöl

1 ägg till pensling

Pärlsocker

Smör till långpanna

Fyllning

150 g rumsvarmt smör

2 tsk vaniljsocker

3 dl florsocker

100g cream cheese

 

Gör så här

Smörj en långpanna med smör. Smält smöret i en kastrull och blanda i mjölken så att vätskan blir fingervarm. Smula ner jäst i en bunke och lös den med mjölken. Vispa ner ägg, socker och salt. Tillsätt lite mjöl i taget och vispa bort eventuella klumpar i smeten. Fortsätt blanda tills degen blir tjockare (den ska dock vara ganska lös i konsistensen).

Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter. Under tiden vispar du ihop ingredienserna till fyllningen i en bunke. Använd elvisp.

Häll up degen i långpanna. Platta till. Gör försiktig ca 4o hål med en tesked. Och tryck ner en tesked fyllning i varje hål.

Sätt ugnen på 200 grader och låt degen jäsa i 15 minuter under bakduk

Vispa upp ägget och pensla kakan. Strö över pärlsocker

Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter. Låt svalna och skär sedan i rutor.

• inlägget är ett annonssamarbete med polarbröd •

Fixa smarrigaste tårtan till nationaldagen

Jag har alltid sneglat lite avundsjukt på norrmännens sjuttonde maj. Inte för att nationaldagen just är så speciell – men för att det är fint att paradera tillsammans, festa och fira. Nu har vi ju inga sådana starka  nationaldagstraditioner här i Sverige så då får man väl hitta på något eget. Men att äta lite extra gott och umgås med alla man tycker om räcker ganska långt.

Och kanske hitta på en helt egen ”traditionell” meny? Som en smarrig smörgåstårta med räkor och lax – den passar utmärkt för tillfället!

Smörgåstårta är en typisk sådan där rätt som kan verka lite knepig att göra – men som är löjligt lätt lyckas med.

Testa att göra min smarriga fisk och skaldjurstårta! Du kan förbereda rörorna i god tid innan men lägg ihop den precis innan servering. 

Du behöver (ca 12-15 bitar)

6 halvmånar Jubileumskaka från Polarbröd

Laxfyllning

300 gram kallrökt lax

1,5 dl creme fraische

1 msk riven pepparrot på tub

3 hårdkokta, finhackade ägg

Salt, peppar

1 kruka krispsallad

Räkfyllning

1  dl creme fraiche

0,5 dl majonäs

2/3 av en burk handskalade räkor i lag, hackade

1/2 Scharlottenlök (finhackad)

2 msk stenbitsrom

Det yttersta gula rivna skalet av en citron och 2 msk saft.

Några knippen finhackad dill

Salt och peppar

Dekoration

2,5 dl crème fraische

1/2 msk riven pepparrot

Ex vis krispsallad, tomat, dill, ägg, citron, gräslök, rädisor, lax och räkor.

Gör så här

Lägg en jubileumskaka på botten av ett fat. Rör ihop laxfyllningen och bred den ovanpå. Toppa med krispsallad. Lägg på ytterligare ett lager jubileumskaka.

Rör ihop räkröran och bred den ovanpå. Lägg på det sista lagret jubileumskaka. Rör ihop crème fraische och pepparrot och bred på toppen. Klipp över gräslök. Snurra ihop laxskivorna och lägg på tårtan. Skär tomater och rädisor och strössla över.

Avsluta med att dekorera med räkor, ägghalvor och dillknippen. Några citronklyftor på toppen är också fint!

Ps! Har du andra smarriga tips på goda smörgåstårtor? Dela gärna med er! Och hitta fler recept här!