Vit sangria – godaste receptet!

En blond sangria (alltså en sangria gjord på vitt vin) är en läskande och god fördrink. Med avalkoholiserat vin blir den ett bra alkoholfritt alternativ.

Citronen är viktig för syran i sangrian – men testa gärna att byta ut de andra frukterna mot vindruvor, amerikanska blåbär, djupfrysta stora hallon, skivor av nektarin (ej allt för mogen sådan) eller djupfrysta lingon.

Du behöver

1 flaska vitt vin

2 tunt skivade citroner

2 dl klyftade jordgubbar

1/2 syrligt grönt äpple

1 liter Sprite

Gör så här

Häll upp vinet i en stor skål. Skiva ner frukten och låt stå i kylen några timmar. Precis innan servering häller du ner Spriten i bålen och adderar massa is. Servera genast.

• Inlägget är en annons i samarbete med Polarbröd •

Kryddiga knäckesnittar

På midsommarfesten är det gott med en liten aptitretare till välkomsdrinken. Jag gillar när det går snabbt och enkelt – och dessa knäckesnittar med kryddig ost kan förberedas tidigare samma dag och monteras strax innan servering.

Fler goda recept till sommarens kalas och fester hittar du på Polarbröd.se

Kryddiga knäckesnittar ca 30 st

3 st skivor Sarek Polarbröd

2 msk olivolja

150 gram färskost

2 dl riven lagrad ost. (Jag använde en sort med kummin och kryddnejlika i – men hittar du inte en sådan kan du addera 1 tsk hel kummin och 1 kryddmått mald kryddnejlika till den rivna osten).

Salt

Peppar

1/2 dl finklippt gräslök

10 rädisor tunt skivade.

Så här gör du

Sätt ugnen på 200 grader. Pensla Sarek med olivolja och strö över lite flingsalt. Grilla sedan på ett galler i ugnen i 3-6 minuter så att brödet får färg. Låt svalna och bryt det sedan i bitar.

Blanda alla ingredienser till oströran förutom rädisorna. Bred en klick oströra på varje brödbit. Avsluta med att skiva rädisorna tunt och lägga några på varje snitt. Peppra på toppen och servera genast.

Förresten! Svara gärna på Polarbröds undersökning här!

• Inlägget är ett Annonssamarbete med ekorrens ekologiska •

Baka bästa midsommartårtan

Nu ska ni få lära er ett smarrigt recept på en ekologisk midsommartårta med maräng och sockerkaksbotten! Det här är en av mina favorittårtor och liknande recept på tårtbotten brukar ibland kalas för pinocciotårta, långpannetårta, herrgårdstårta eller Brittatårta. Kärt barn har många namn. Men jag kallar den helt kort och gott för midsommartårta.

Eftersom tårtan i sig själv är ganska söt har jag gjort en variant med fyllning av lite syrlig cream cheese. Extra god blir den med hemlagad hallonsylt i smeten. Gör då sylten med lite mindre socker och mer syra!

Jag väljer alltid ekologiska ingredienser (och gårdens egna ägg) när jag bakar. Och särskilt om jag som här använder skalet från en citron. Det är också supergott att dekorera tårtan med små hallongelehjärtan från Ekorrens ekologiska. De innehåller inga syntetiska smak eller färgämnen.

Testa denna tårta till midsommar vettja!

Sockerkaksbotten (ca 12 bitar)

4 äggulor

1 äggvita

1,5 dl strösocker

50 gram smält smör

4 msk mjölk

2 tsk bakpulver

2,5 dl vetemjöl

Marängbotten

3 äggvitor

2,5 dl strösocker

1 tsk citronsaft

Fyllning och dekoration

1,5 dl cream cheese

1/2 dl hallonsylt

Det yttersta gula skalet från en ekologisk citron

Vispgrädde

Vindruvor

Ekorrens ekologiska gelehjärtan

Gör så här

Börja med att göra sockerkaksbotten. Blanda äggulorna och äggvitan med sockret och vispa pösigt. Smält smöret och blanda i mjölken. Häll i tunn stråle i äggsmeten under omröring. Blanda bakpulver och vetemjök och rör försiktigt bort klumparna

Gör sedan marängbotten. Ta fram en ren rostfri bunke och en ren elvisp. Blanda äggvitorna, sockret och citronen och vispa till en styv maräng.

Sätt ugnen på 200 grader. Smöra och mjöla ett papper till en ugnsplåt med kanter. Häll ut sockerkakssmeten på pappret och bred i ett jämnt lager. Bred sedan marängen ovanpå. Grädda i ugnen i ca 12 minuter. Ta ut och låt svalna. Skär sedan tårtan i två bitar

Blanda cream cheesen, hallonsylten och det rivna citronskalet. Lägg tårtbotten på ett fat. Bred röran ovanpå det första tårtlagret. Vispa grädden och bred det ovanpå det andra lagret. Dekorera det hela med Ekorrens ekologiska gelehjärtan och vindruvor.

Ljuvligt goda butterbullar

Jag måste bara bjussa på ett av mina favoritrecept från min och Annakarins nya bok. När Annakarin bjöd mig på dessa bullar första gången dog jag nästan. De är så sjukt saftiga och goda. Och inte minst lättgjorda jämfört med många andra sorters bullar. Detta SKA ni bara testa!

Butterbullar deg 42 st

Du behöver

150 gram smör

5 dl mjölk

1 pkt färsk jäst för söta degar

1 ägg

1 dl strösocker

1/2 tsk salt

1 liter vetemjöl

1 ägg till pensling

Pärlsocker

Smör till långpanna

Fyllning

150 g rumsvarmt smör

2 tsk vaniljsocker

3 dl florsocker

100g cream cheese

 

Gör så här

Smörj en långpanna med smör. Smält smöret i en kastrull och blanda i mjölken så att vätskan blir fingervarm. Smula ner jäst i en bunke och lös den med mjölken. Vispa ner ägg, socker och salt. Tillsätt lite mjöl i taget och vispa bort eventuella klumpar i smeten. Fortsätt blanda tills degen blir tjockare (den ska dock vara ganska lös i konsistensen).

Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter. Under tiden vispar du ihop ingredienserna till fyllningen i en bunke. Använd elvisp.

Häll up degen i långpanna. Platta till. Gör försiktig ca 4o hål med en tesked. Och tryck ner en tesked fyllning i varje hål.

Sätt ugnen på 200 grader och låt degen jäsa i 15 minuter under bakduk

Vispa upp ägget och pensla kakan. Strö över pärlsocker

Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter. Låt svalna och skär sedan i rutor.

• inlägget är ett annonssamarbete med polarbröd •

Fixa smarrigaste tårtan till nationaldagen

Jag har alltid sneglat lite avundsjukt på norrmännens sjuttonde maj. Inte för att nationaldagen just är så speciell – men för att det är fint att paradera tillsammans, festa och fira. Nu har vi ju inga sådana starka  nationaldagstraditioner här i Sverige så då får man väl hitta på något eget. Men att äta lite extra gott och umgås med alla man tycker om räcker ganska långt.

Och kanske hitta på en helt egen ”traditionell” meny? Som en smarrig smörgåstårta med räkor och lax – den passar utmärkt för tillfället!

Smörgåstårta är en typisk sådan där rätt som kan verka lite knepig att göra – men som är löjligt lätt lyckas med.

Testa att göra min smarriga fisk och skaldjurstårta! Du kan förbereda rörorna i god tid innan men lägg ihop den precis innan servering. 

Du behöver (ca 12-15 bitar)

6 halvmånar Jubileumskaka från Polarbröd

Laxfyllning

300 gram kallrökt lax

1,5 dl creme fraische

1 msk riven pepparrot på tub

3 hårdkokta, finhackade ägg

Salt, peppar

1 kruka krispsallad

Räkfyllning

1  dl creme fraiche

0,5 dl majonäs

2/3 av en burk handskalade räkor i lag, hackade

1/2 Scharlottenlök (finhackad)

2 msk stenbitsrom

Det yttersta gula rivna skalet av en citron och 2 msk saft.

Några knippen finhackad dill

Salt och peppar

Dekoration

2,5 dl crème fraische

1/2 msk riven pepparrot

Ex vis krispsallad, tomat, dill, ägg, citron, gräslök, rädisor, lax och räkor.

Gör så här

Lägg en jubileumskaka på botten av ett fat. Rör ihop laxfyllningen och bred den ovanpå. Toppa med krispsallad. Lägg på ytterligare ett lager jubileumskaka.

Rör ihop räkröran och bred den ovanpå. Lägg på det sista lagret jubileumskaka. Rör ihop crème fraische och pepparrot och bred på toppen. Klipp över gräslök. Snurra ihop laxskivorna och lägg på tårtan. Skär tomater och rädisor och strössla över.

Avsluta med att dekorera med räkor, ägghalvor och dillknippen. Några citronklyftor på toppen är också fint!

Ps! Har du andra smarriga tips på goda smörgåstårtor? Dela gärna med er! Och hitta fler recept här!

Godaste räkmackan

Okej här kommer receptet på den godaste räkmackan jag vet. Passar finfint till helgen! Ifall du är sugen på en riktig räkbomb. Välj handskalade räkor – det gör hela skillnaden!

Räkbomb

Du behöver ( till 1 mini-smörgåstårta)

3 st runda smörgåsar. Exempelvis Polarpärlan eller liknande

ca 100 g skalade räkor

1/2 dl majonnäs

100 g färskost

1 kokt ägg

ca 1 msk citronsaft

salt och peppar

salladsblad

Dekorera med t ex körsbärstomater, oliver, dill, rödlök och vindruvor

Gör så här

Gör citronkrämen genom att blanda majonnäs och färskost till en slät kräm och smaksätt med citronsaft. Smaka av med salt och peppar.

Varva citronkräm, salladsblad och brödskivor, avsluta med en rejäl klick citronkräm på toppen.

Fördela räkorna ovanpå och dekorera med det du gillar och har hemma.

Denna minismörgåstårta går bra att äta direkt men vill du förbereda så går det bra att varva bröden med fyllningen först och dekorera precis innan servering.

Examenstårta med vit chokladmousse

Snart stundar examenstider, dop, konfirmationer och avslutningsfester av alla de slag! Då är ju en smarrig sommartårta ett måste.

Här kommer receptet på min supergoda tårta med vit chokladmousse och jordgubbskompott.

Examenstårta med vit chokladmousse och jordgubbskompott 

Tårtbotten (ca 10 bitar)

3 ägg

3 dl socker

1 dl hett vatten

3 dl Vetemjöl

1 1/2 tsk bakpulver

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Vispa sedan ner det varma vattnet. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål och sikta ner i smeten under omrörning. Smöra och bröa en springform (ca 24 cm i diameter) och häll ner smeten.

Grädda ca 30 minuter. Låt svalna och skär sedan i tre lager.

Jordgubbskompott

250 gram jordgubbar

½ dl syltsocker

4 gelantinblad

Gör kompott så här:

Skär jordgubbarna i bitar och låt puttra i en kastrull i 5-10 minuter med syltsocker. Lägg gelantinbladen i blöt i tio minuter. Krama ur vätskan och blanda sedan ner i den varma jordgubbskompotten. Rör tills gelantinet löst upp sig. Låt kompotten svalna.

Vit chokladmousse

2 dl vispgrädde

En halv tesked äkta vaniljsocker

75 gram vit choklad

1 gelantinblad

Gör moussen så här:

Koka upp hälften av grädden i en kastrull tillsammans med vaniljsockret.  Lägg gelatinbladet i blöt i tio minuter. Krama ur vätskan och blanda sedan ner i den varma grädden.  Rör tills gelatinet löst upp sig. Hacka chokladen fint och blanda ner i den varma grädden. Låt svalna. Vispa resten av grädden fluffig och rör försiktig ner i chokladröran.

Dekoration

2,5 dl vispgrädde

20 jordgubbar

100 gram blåbär

Baka ihop tårtan så här:

Bred chokladmousse på det första tårtlagret. Lägg på nästa lager och bred jordgubbskompott ovanpå det.

Lägg på tårtans översta lager och spackla den med vispgrädde. (Hit kan tårtan förberedas dagen innan).

Skär jordgubbarna i skivor och dekorera tårtan. Strössla över några blåbär och ätbara blommor, som penséer, strax innan servering.

• Inlägget är ett annonssamarbete med Sun-Maid •

Nyttiga chokladbollar

Så fort jag går på café för att fika väljer jag att beställa chokladbollar. De är i sin barnslighet det allra godaste jag vet. Det fina är att det väldigt enkelt går att göra dem nyttigare om du bara bakar dem på russin. Testa nu på torsdag vettja – till Chokladbollens Dag! Sun-Maid har både ekologiska och ”vanliga” russin i sitt sortiment och jag väljer alltid de ekologiska om det finns i butiken.

Dessa chokladbollar funkar fint som mellis för barnen – eller energibollar före och efter träning eftersom russinen är fulla av näring, energi och fibrer.

Chokladbollarna är enkla att göra, men för att forma bollarna får du ”nypa” ihop smeten till bollar snarare än att rulla.

Du behöver

2 dl russin

1 dl cashewnötter

1/2 dl havregryn

2 msk kakao

2 msk kokosolja

1 msk starkt kaffe

Kokosflingor och ev honung

Gör så här

Mixa russin och cashewnötter i ca 1 minut. Tillsätt havregryn och kakao och mixa ytterligare en stund. Tillsätt därefter kokosoljan och kaffet. Om du vill ha chokladbollarna lite sötare kan du tillsätta mer russin och mixa ytterligare en stund. Alternativt söta lite med honung

Forma bollar av smeten och rulla dem sedan i kokos.

Mitt bästa recept på fiskpinnar / fish and chips

Brittisk ”fish and chips” är ju inte helt olika de svenska fiskpinnarna. Man kan säga att detta recept på fish and chips/fiskpinnar är något av en hybrid – och barnen älskar dem! Jag gör mina på egenfiskad abborre och sik – men torsk, sej eller gädda funkar för all del fint.

Ja dubbelpanerar fisken i både mjöl och sedan panko. Det blir ännu mer krispigt än ströbröd. Och krisp är lika med gott. Såklart.

Här får du värsta bästa receptet. Och gör gärna små fiskpinnar. Det brukar gå hem hos barnen. Jag serverar fisken med potatisklyftor i ugnen.

Du behöver

700 g fisk

2 ägg

3 dl panko

2 dl vetemjöl

Olja att steka i

Salt

Gör så här

Tina fisken om den är fryst. Skär den i fiskpinnestora bitar. Vispa upp äggen lätt. Doppa fiskfileerna i ägg, sedan i mjöl, sedan i ägg igen och sedan i panko. Lägg på en tallrik. Stek sedan några filéer åt gången i rejält mer olja på hög värme. 2-5 minuter beroende på fiskens tjocklek. Lägg inte i all fisk på en gång för då blir pannan kall.

Låt fisken köras in i ugnen med potatisen någon minut innan servering, så att den blir varm.

Njut fisken med klyftpotatis, remouladesås, sallad och citronklyftor. Och ps – ibland är det lättare att få småungarna att äta om de dessutom får spruta på ketchup!

Remouladesås

2 dl creme fraische

1 msk majonäs

3 msk bostongurka

Salt och peppar

Gör så här

Blanda ingredienserna och servera såsen. Klipp eventuellt i lite dill eller persilja också.

Silltårta till påskbordet

En snabbgjord och otroligt saftig silltårta är nästan ett måste på påskbordet. Testa mitt supergoda recept! Den här silltårtan är gjord utan gelatin vilket innebär att den blir lite fuktig om den står länge i kylen. Vill du ändå göra klart den i förväg? Vänta med att breda ut översta lagret till strax innan servering. Då blir den som allra bäst!

Du behöver (10 -12 bitar)

4 halvmånar mjukkaka (ex vis Polarbröd Jubileumskaka)

500 gram matjessill

5 hårdkokta ägg

3 dl crème fraiche

100 g färskost

1 stor rödlök

svartpeppar

ett knippe gräslök

Gör så här

Lägg matjessillen i ett durkslag och låt vätskan rinna av. Koka äggen och låt svalna, skiva sedan tunt. Vispa crème fraiche fluffig med en elvisp och rör sedan ner färskosten. Finhacka rödlök och blanda ner – men spara en bit lök till dekoration av silltårtan.

Krama försiktigt vätskan ur matjessillen och skär den mindre bitar. Rör ner i crème fraiche-röran och smaka av med svartpeppar.

Lägg en hel, rund kaka på ett fat. Bred över hälften av sillröran och lägg sedan de skivade äggen i ett jämnt lager ovanpå. Lägg på ett till lager av Jubileumskaka och bred ut sillröra. Dekorera tårtan med rödlök, klippt gräslök och ägg. Servera genast.

Påsktårta med choklad

Till påsk vill man ju ha en riktigt festlig påsktårta att bjuda på. Testa att göra min smarriga chokladtårta med fyllning av passionsfrukt och vit choklad!

Det här är en riktigt mastig tårta – räkna med att den räcker till ca 12-14 bitar.

Du behöver

200 gram smör

4 ägg

4 dl strösocker

5 dl vetemjöl

1 dl kakao

1 krm salt

Fyllning

50 g vit choklad

1 dl färskost

6 passionsfrukter

Frosting

50 gram mjukt smör

2 dl florsocker

4 msk kakao

2 msk vatten

Topping

50 gram vit choklad

Små chokladägg

Gör så här

Smält smöret och rör i ägg och socker. Blanda vetemjöl, kakao och salt i en skål. Rör ner det i kastrullen. Dela kaksmeten i två och häll hälften av den i en smord och bröad pajform (med löstagbar kant) på ca 18 cm och den andra hälften i en likadan pajform. Har du inte två likadana formar får du grädda en kaka åt gången. Kör i 200 grader i ca 10 minuter. Kakan ska vara aningens kladdig inuti. Låt svalna och lossa sedan formarna.

Smält chokladen i ett vattenbad. Rör ner den i färskosten. Avsluta med att gröpa ur passionsfrukterna och bland i. Rör om. Lägg en chokladkaka på fatet och bred krämen ovanpå. Lägg på ytterligare en kaka.

Rör mjukt smör, florsocker, kakao och vatten till en smet. Blir smeten för hård kan man hastigt micra den. Spackla sedan tårtan med smeten.

Använd en potatisskalare och karva loss spån från den vita chokladen att strössla ovanpå. Avsluta med att dekorera tårtan med små chokladägg. Njut!

Är du intresserad av påskbakelser? Kolla här!

• Inlägget är en annons i samarbete med Polarbröd •

Påskmackan

Jag älskar ju sill i alla former – så påsken är en toppentid för mig. En enkel grej att göra till festligheterna är olika former av smörgåsar eller snittar. Nu ska ni få receptet på en riktigt smarrig och enkel påskinspirerad smörgås med matjesill. Jag utgår från Polarbröds Polarknäcke som passar utmärkt för ändamålet.

Det här är inte det vanligaste smakkombinationen på en matjesmacka kanske – smörgåsen innehåller både fänkål och äpple och citron. Just därför den är så himla smarrig! (Här hittar du fler goda Polarbröds-recept)

Matjesmacka med äpple och fänkål (fyllningen räcker till 2-4 smörgåsar)

Ingredienser

Polarknäckeskivor från Polarbröd

1/2 burk matjessill

1/2 äpple

1-2 ”blad” fänkål

1/2 finhackad rödlök

2 tsk citron

Dill, salt och peppar

2 msk smör

1/2 dl creme fraiche

Gör så här

Låt sillen rinna av och skär den i mindre bitar. Skär äpplet och fänkålen i tunna stavar och lägg i en skål. Finhacka rödlöken och strö över. Häll över citron och klipp över dill. Salta och peppra

Bryn smöret tills det blir brunt och doftar lite nötigt. Rör ner crème fraichen i smöret och salta lätt. Bred röran på polarknäckebrödet. Lägg fänkåls och äppelblandningen på smörgåsen, toppa med sillen och klicka över lite mer crème fraîche. Servera genast!

• Inlägget är ett annonssamarbete med Schär •

Glutenfritt bröd och veganska pålägg

Jag har många kompisar som är glutenintoleranta eller väljer bort gluten av andra anledningar. Och jag tycker att det är så svårt att veta vad jag ska erbjuda dem på när alla andra vid bordet äter vanliga smörgåsar. Gluten är  ju ganska knepigt – för det finns tillsatt i så många olika produkter jag aldrig ens reflekterat över.

Jag fick i uppdrag av Schär – som är marknadsledande på just glutenfritt färskare bröd – att testa deras nya sorter Sandwich Mörk och Sandwich Frömix med Chia.  Och dessutom ta fram två smarriga veganska röror som passar ihop med brödet. Det var spännande att prova ett helt glutenfritt bröd, för det har jag aldrig gjort förut. Jag blev förvånad över hur likt vanligt bröd det var!

Schärs bröd innehåller inga konserveringsmedel eller artificiella smak- och färgämnen. De är dessutom laktos och vetestärkelsefria vilket jag tycker är toppen. Med den smarta återförslutningsbara förpackningen håller sig brödet färskt längre. Schär finns i vanliga matbutiker och nu behöver du inte leta efter det glutenfria brödet i frysen längre – du hittar det i den glutenfria brödhyllan!

Avokadoröra med citron och koriander är ett otroligt gott pålägg. Toppa mackan med körsbärstomater och lite chiliflakes för hettans skull.

Het vegansk avokadoröra med koriander  (4 portioner)

Ingredienser

2 avokado

1-2 matskedar citronsaft

Ett rejält knippe koriander

Tabasco 3-4 droppar

Chiliflakes och salt

Schärs glutenfria bröd Sandwich Mörk

Körsbärstomater

Gör så här

Mosa avokadon med en gaffel i en skål. Häll över citronsaften och klipp ner koriandern. Smaka av med tabasco, chiliflakes och salt.  Bred avokadoröran på en skiva Sandwich Mörk och skär över körsbärstomater. Avsluta med lite chiliflakes på toppen.

En mustig röra på soltorkade tomater och vita bönor mättar bra på mackan – som är rik på fiber och innehåller chiafrön.

Vegansk tomat- och bönröra med smak av citron (4 portioner ca)

Ingredienser

Stora vita bönor (tetra på 380 gram)

Soltorkade tomater (ca 100 gram)

3 msk olivolja

1 msk citronsaft

Den yttersta gula citronzesten från en ekologisk citron.

En finhackad vitlöksklyfta

Salt, peppar

Färsk persilja

Äppelskivor och salladsblad

Schärs glutenfria bröd Sandwich Frömix med Chia

Gör så här

Skölj av de vita bönorna och lägg dem i en matberedare. Blanda ner de soltorkade tomaterna. Häll på olivolja, citronsaft, citronzest och en vitlöksklyfta. Kör i mixern till en jämn smet. Smaka av med salt och peppar och addera lite mer olja ifall röran känns för tjock. Avsluta med att klippa över färsk persilja. Bred röran på brödet och lägg på tunt skurna äppelskivor. Lägg på ytterligare en brödskiva och skär sedan dubbelmackan till två trekanter.

Kanelglaserade rotsaker

Kanelglaserade morötter är gott som tillbehör till kött eller rätt på buffébordet!

Du behöver (4 små buffeportioner)

10 normalstora morötter
½ dl honung
2 msk vitvinsvinäger
1 tsk hela spiskumminfrön
1 tsk kanel
2 kryddmått chili

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.

Skala och skiva morötterna i stavar och lägg i en ugnsform.

Blanda honung, vinäger och alla kryddor. Häll blandningen över morötterna och ugnsbaka dem i ca 25 minuter. Rör om då och då.

Ta ut och servera genast.