Svampspecial – mina bästa recept

Rosa plåtbricka med nyplockade kantareller.

Älskar att ströva i skogen, att plocka svamp och sen gå hem och fixa något gott av det jag hittat!
I år är det tydligen inget bra svampår. Fast på mina kantarellställen har jag sett att svampen är på väg upp. Och det finns ju godingar i affären också. Här har jag samlat några av mina favoritrecept. Basen för dem är kantareller och champinjoner, men ofta går svampsorten att byta ut till exempel till en god Karl Johan. De här recepten är riktigt smarriga och hyfsat enkla att laga till.

Vegetariska svampwraps av tortilliabröd på tallrik.

Heta härliga svamptacos – Det här är en tortillia med helt vegetariskt innehåll och sting i kryddningen. Du kan använda kantareller, champinjoner,  shiitake eller till exempel portobello. En snabb, enkel och vansinnigt god rätt. Receptet finns här!

Gul pasta färgad av saffran ligger på en enkel tallrik, i pastan skymtar grönsaker som små tomater.

Vegatarisk saffranspasta med svamp och vitlök. Det här är en vardagsfavorit! En rätt som man kan slänga ihop med lite vad som helst, ja bara man har svamp då. Här kan du kolla hur jag brukar göra min pasta – lika god som den är gul!

Panna med älgkött, rykande kantareller och gröna blad på toppen.

Mustig höstpytt är en annan höjdare som kan höftas ihop. När luften blivit klar igen efter sommaren eldar jag och lagar min pytt med älgkött och kantareller ovanpå järnspisen. Se exempel på vilka ingredienser jag brukar använda.

Hemgjorda knyten av ravioli på skärbräda.

När jag ska göra kalasmat av svamp blir det gärna ravioli. Mustiga knyten av champinjoner, fetaost och spenat. I det här receptet utgår jag från en hemgjord pasta och då tar förstås matlagningen tid. Om du vill gena så köp färdig pasta i affären. När knytena väl är gjorda kokar de på ett kick och sen serverar jag gärna i en skål och sparar inte på olivoljan!

En riktig brakmiddag börjar förstås med en fin förrätt, då funkar champinjonsoppa med timjan bra, den ger en len härlig känsla i munnen. Och för dig som älskar kantareller vill jag tipsa om min kantarellsoppa och kantarelltoast med broccolisoppa.

Bland mina recept hittar du fler tips på rätter som passar bra nu när hela Sverige är som ett skafferi fullt av grönsaker, rotfrukter, bär och annat gott och nyskördat.

Den absolut godaste Västerbottenspajen

Jag gissar att fler än jag peppar på alla kräftskivor i augusti. Och därför vill jag bjuda på mitt favoritrecept på Västerbottenspaj – som ju passar så bra till kräftorna. Som Västerbottning har jag väl testat tjugo varianter av denna paj allra minst – men detta recept tycker jag är det bästa.

Har modifierat det en aning (hittade det hos eminenta Landleys kök) och det speciella är den milda baconsmaken som adderar rökighet till pajen. Äter du inte kött kan du istället riva i lite Vindelrökt Västerbottensost som ger pajen en liknande smak

Du behöver

Pajskal

125g kallt tärnat smör
3 dl vetemjöl
1-2 msk vatten
salt

Fyllning

2 stora gula lökar
1 paket bacon
4 dl riven västerbottensost

Äggstanning:

3 ägg
2 dl grädde
1 dl mjölk
salt, peppar

Gör så här

Skär smöret i tärningar och lägg i en bunke. Nyp hastigt ihop det med mjölet. Tillsätt vatten och arbeta till en deg. Tryck ut i en pajform och förgrädda i 200 grader i ca 7 minuter.

Skär bacon i mindre bitar. Fräs i en stekpanna. Plocka upp baconet och finhacka sedan löken och fräs i baconfettet. Riv västerbottensosten. Fördela fyllningen i skalet.

Blanda äggstanningen och häll över pajen. Grädda i 225 grader i 25 minuter. Gör gärna pajen någon dag innan serveringen så att den hinner  ”stanna” ordentligt. Värm på den precis innan middagen serveras.

Ängamat

Nu är jag hos min syster och hennes familj och här är så härligt! Vi badar, solar och hänger i deras härliga trädgård. Men igår vräkte regnet ner så då värmde vi oss med soppa och bröd. Ängamat är en favoritsoppa som min syster gör så bra!

En enkel, redd soppa på klassiska svenska ingredienser. Supergott  – lova att testa!

Du behöver

4 gullökar

4 stora morötter eller 6 små

1 blomkålshuvud

2 stjälkar bladselleri

1/2 broccolihuvud

500 g färskpotatis

20 ärtskidor

1 liter vatten

3 msk koncentrerad buljong (grönsak eller kalvbuljong)

1 1/2 liter mjölk

3 dl grädde

2 msk mjukt smör

2 msk vetemjöl

Persilja

Salt och peppar

Gör så här

Skala och grovhacka löken.  Skölj och skär morötter, selleri, broccoli och potatis i grova bitar. Koka upp vatten och smula ner buljongtärningen. Lägg ner potatis, morötter och blomkål och låt koka 7 minuter. Tillsätt därefter selleri, broccoli och sockerärtor.

Häll i mjölken och grädden och låt koka upp. Blanda smör och mjöl och vispa ned det i soppan för att reda av den. Låt sjuda några minuter.

Avsluta med att röra ner färsk persilja och smaka av med salt och peppar. Servera med ett gott bröd! Dekorera gärna soppan med någon vacker ätlig blomma som slingerkrasse.

Syrensocker

Innan de sista syrenerna blommar ut passar jag på att göra syrensocker. Gott att använda i efterrätter och när man bakar. Nu är syrenerna överblommade för länge sedan i södra delarna av Sverige – men samma sak kan man göra med alla ätliga, doftande blommor. Rosensocker är till exempel helt fantastiskt.

Det finns några olika sätt att göra syrensocker på. Men jag brukar lägga de nyplockade blommorna i lager med socker mellan sig och sedan får de stå så några dagar. Vill man kan man sedan sila bort blommorna – eller så mixar man det i en matberedare och häller tillbaka i burken igen. Förvaras torrt och mörkt tills det är dags att använda!

Enkel och god potatissallad till grillat

Nu ska ni få receptet på superbästa potatissallden med sparris, rädisor, sockerärter och givetvis färskpotatis! Görs med fördel några timmar innan den ska ätas och serveras EJ kylskåpskall utan ”rumsljummen” om ni förstår vad jag menar. Gott tillbehör till grillat eller som sommarlunch i det gröna.

Du behöver

1 kg färskpotatis

2 buntar sparris

1 ask sockerärtor

2 knippen rädisor

Ett rejält knippe gräslök

Dressing

8 msk neutral olja

4 msk vitvinsvinäger

3 msk fransk senap

2 hackade vitlöksklyftor

Salt, peppar

Gör så här

Koka potatisen, slanta och lägg i en skål. Skär av det träiga längst ner på sparrisen och stek den i olja 1-2 minuter. Bryt sedan i bitar och lägg i skålen. Dela sockerärtor i mindre bitar och skär sedan rädisorna smått. Klipp över ett rejält knippe gräslök. Blanda till dressingen och slå den över salladen och rör om. Salta och peppra efter behov

 

Vit sangria – godaste receptet!

En blond sangria (alltså en sangria gjord på vitt vin) är en läskande och god fördrink. Med avalkoholiserat vin blir den ett bra alkoholfritt alternativ.

Citronen är viktig för syran i sangrian – men testa gärna att byta ut de andra frukterna mot vindruvor, amerikanska blåbär, djupfrysta stora hallon, skivor av nektarin (ej allt för mogen sådan) eller djupfrysta lingon.

Du behöver

1 flaska vitt vin

2 tunt skivade citroner

2 dl klyftade jordgubbar

1/2 syrligt grönt äpple

1 liter Sprite

Gör så här

Häll upp vinet i en stor skål. Skiva ner frukten och låt stå i kylen några timmar. Precis innan servering häller du ner Spriten i bålen och adderar massa is. Servera genast.

Bland mina recept  på drycker hittar du fler förslag på fördrinkar, bland annat en god drink på mynta och ginger beer.

• Inlägget är en annons i samarbete med Polarbröd •

Kryddiga knäckesnittar

På midsommarfesten är det gott med en liten aptitretare till välkomsdrinken. Jag gillar när det går snabbt och enkelt – och dessa knäckesnittar med kryddig ost kan förberedas tidigare samma dag och monteras strax innan servering.

Fler goda recept till sommarens kalas och fester hittar du på Polarbröd.se

Kryddiga knäckesnittar ca 30 st

3 st skivor Sarek Polarbröd

2 msk olivolja

150 gram färskost

2 dl riven lagrad ost. (Jag använde en sort med kummin och kryddnejlika i – men hittar du inte en sådan kan du addera 1 tsk hel kummin och 1 kryddmått mald kryddnejlika till den rivna osten).

Salt

Peppar

1/2 dl finklippt gräslök

10 rädisor tunt skivade.

Så här gör du

Sätt ugnen på 200 grader. Pensla Sarek med olivolja och strö över lite flingsalt. Grilla sedan på ett galler i ugnen i 3-6 minuter så att brödet får färg. Låt svalna och bryt det sedan i bitar.

Blanda alla ingredienser till oströran förutom rädisorna. Bred en klick oströra på varje brödbit. Avsluta med att skiva rädisorna tunt och lägga några på varje snitt. Peppra på toppen och servera genast.

Förresten! Svara gärna på Polarbröds undersökning här!

• Inlägget är ett Annonssamarbete med ekorrens ekologiska •

Baka bästa midsommartårtan

Nu ska ni få lära er ett smarrigt recept på en ekologisk midsommartårta med maräng och sockerkaksbotten! Det här är en av mina favorittårtor och liknande recept på tårtbotten brukar ibland kalas för pinocciotårta, långpannetårta, herrgårdstårta eller Brittatårta. Kärt barn har många namn. Men jag kallar den helt kort och gott för midsommartårta.

Eftersom tårtan i sig själv är ganska söt har jag gjort en variant med fyllning av lite syrlig cream cheese. Extra god blir den med hemlagad hallonsylt i smeten. Gör då sylten med lite mindre socker och mer syra!

Jag väljer alltid ekologiska ingredienser (och gårdens egna ägg) när jag bakar. Och särskilt om jag som här använder skalet från en citron. Det är också supergott att dekorera tårtan med små hallongelehjärtan från Ekorrens ekologiska. De innehåller inga syntetiska smak eller färgämnen.

Testa denna tårta till midsommar vettja!

Sockerkaksbotten (ca 12 bitar)

4 äggulor

1 äggvita

1,5 dl strösocker

50 gram smält smör

4 msk mjölk

2 tsk bakpulver

2,5 dl vetemjöl

Marängbotten

3 äggvitor

2,5 dl strösocker

1 tsk citronsaft

Fyllning och dekoration

1,5 dl cream cheese

1/2 dl hallonsylt

Det yttersta gula skalet från en ekologisk citron

Vispgrädde

Vindruvor

Ekorrens ekologiska gelehjärtan

Gör så här

Börja med att göra sockerkaksbotten. Blanda äggulorna och äggvitan med sockret och vispa pösigt. Smält smöret och blanda i mjölken. Häll i tunn stråle i äggsmeten under omröring. Blanda bakpulver och vetemjök och rör försiktigt bort klumparna

Gör sedan marängbotten. Ta fram en ren rostfri bunke och en ren elvisp. Blanda äggvitorna, sockret och citronen och vispa till en styv maräng.

Sätt ugnen på 200 grader. Smöra och mjöla ett papper till en ugnsplåt med kanter. Häll ut sockerkakssmeten på pappret och bred i ett jämnt lager. Bred sedan marängen ovanpå. Grädda i ugnen i ca 12 minuter. Ta ut och låt svalna. Skär sedan tårtan i två bitar

Blanda cream cheesen, hallonsylten och det rivna citronskalet. Lägg tårtbotten på ett fat. Bred röran ovanpå det första tårtlagret. Vispa grädden och bred det ovanpå det andra lagret. Dekorera det hela med Ekorrens ekologiska gelehjärtan och vindruvor.

Ljuvligt goda butterbullar

Jag måste bara bjussa på ett av mina favoritrecept från min och Annakarins nya bok. När Annakarin bjöd mig på dessa bullar första gången dog jag nästan. De är så sjukt saftiga och goda. Och inte minst lättgjorda jämfört med många andra sorters bullar. Detta SKA ni bara testa!

Butterbullar deg 42 st

Du behöver

150 gram smör

5 dl mjölk

1 pkt färsk jäst för söta degar

1 ägg

1 dl strösocker

1/2 tsk salt

1 liter vetemjöl

1 ägg till pensling

Pärlsocker

Smör till långpanna

Fyllning

150 g rumsvarmt smör

2 tsk vaniljsocker

3 dl florsocker

100g cream cheese

 

Gör så här

Smörj en långpanna med smör. Smält smöret i en kastrull och blanda i mjölken så att vätskan blir fingervarm. Smula ner jäst i en bunke och lös den med mjölken. Vispa ner ägg, socker och salt. Tillsätt lite mjöl i taget och vispa bort eventuella klumpar i smeten. Fortsätt blanda tills degen blir tjockare (den ska dock vara ganska lös i konsistensen).

Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter. Under tiden vispar du ihop ingredienserna till fyllningen i en bunke. Använd elvisp.

Häll up degen i långpanna. Platta till. Gör försiktig ca 4o hål med en tesked. Och tryck ner en tesked fyllning i varje hål.

Sätt ugnen på 200 grader och låt degen jäsa i 15 minuter under bakduk

Vispa upp ägget och pensla kakan. Strö över pärlsocker

Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter. Låt svalna och skär sedan i rutor.

• inlägget är ett annonssamarbete med polarbröd •

Fixa smarrigaste tårtan till nationaldagen

Jag har alltid sneglat lite avundsjukt på norrmännens sjuttonde maj. Inte för att nationaldagen just är så speciell – men för att det är fint att paradera tillsammans, festa och fira. Nu har vi ju inga sådana starka  nationaldagstraditioner här i Sverige så då får man väl hitta på något eget. Men att äta lite extra gott och umgås med alla man tycker om räcker ganska långt.

Och kanske hitta på en helt egen ”traditionell” meny? Som en smarrig smörgåstårta med räkor och lax – den passar utmärkt för tillfället!

Smörgåstårta är en typisk sådan där rätt som kan verka lite knepig att göra – men som är löjligt lätt lyckas med.

Testa att göra min smarriga fisk och skaldjurstårta! Du kan förbereda rörorna i god tid innan men lägg ihop den precis innan servering. 

Du behöver (ca 12-15 bitar)

6 halvmånar Jubileumskaka från Polarbröd

Laxfyllning

300 gram kallrökt lax

1,5 dl creme fraische

1 msk riven pepparrot på tub

3 hårdkokta, finhackade ägg

Salt, peppar

1 kruka krispsallad

Räkfyllning

1  dl creme fraiche

0,5 dl majonäs

2/3 av en burk handskalade räkor i lag, hackade

1/2 Scharlottenlök (finhackad)

2 msk stenbitsrom

Det yttersta gula rivna skalet av en citron och 2 msk saft.

Några knippen finhackad dill

Salt och peppar

Dekoration

2,5 dl crème fraische

1/2 msk riven pepparrot

Ex vis krispsallad, tomat, dill, ägg, citron, gräslök, rädisor, lax och räkor.

Gör så här

Lägg en jubileumskaka på botten av ett fat. Rör ihop laxfyllningen och bred den ovanpå. Toppa med krispsallad. Lägg på ytterligare ett lager jubileumskaka.

Rör ihop räkröran och bred den ovanpå. Lägg på det sista lagret jubileumskaka. Rör ihop crème fraische och pepparrot och bred på toppen. Klipp över gräslök. Snurra ihop laxskivorna och lägg på tårtan. Skär tomater och rädisor och strössla över.

Avsluta med att dekorera med räkor, ägghalvor och dillknippen. Några citronklyftor på toppen är också fint!

Ps! Har du andra smarriga tips på goda smörgåstårtor? Dela gärna med er! Och hitta fler recept här!

Godaste räkmackan

Okej här kommer receptet på den godaste räkmackan jag vet. Passar finfint till helgen! Ifall du är sugen på en riktig räkbomb. Välj handskalade räkor – det gör hela skillnaden!

Räkbomb

Du behöver ( till 1 mini-smörgåstårta)

3 st runda smörgåsar. Exempelvis Polarpärlan eller liknande

ca 100 g skalade räkor

1/2 dl majonnäs

100 g färskost

1 kokt ägg

ca 1 msk citronsaft

salt och peppar

salladsblad

Dekorera med t ex körsbärstomater, oliver, dill, rödlök och vindruvor

Gör så här

Gör citronkrämen genom att blanda majonnäs och färskost till en slät kräm och smaksätt med citronsaft. Smaka av med salt och peppar.

Varva citronkräm, salladsblad och brödskivor, avsluta med en rejäl klick citronkräm på toppen.

Fördela räkorna ovanpå och dekorera med det du gillar och har hemma.

Denna minismörgåstårta går bra att äta direkt men vill du förbereda så går det bra att varva bröden med fyllningen först och dekorera precis innan servering.

Examenstårta med vit chokladmousse

Snart stundar examenstider, dop, konfirmationer och avslutningsfester av alla de slag! Då är ju en smarrig sommartårta ett måste.

Här kommer receptet på min supergoda tårta med vit chokladmousse och jordgubbskompott.

Examenstårta med vit chokladmousse och jordgubbskompott 

Tårtbotten (ca 10 bitar)

3 ägg

3 dl socker

1 dl hett vatten

3 dl Vetemjöl

1 1/2 tsk bakpulver

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Vispa sedan ner det varma vattnet. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål och sikta ner i smeten under omrörning. Smöra och bröa en springform (ca 24 cm i diameter) och häll ner smeten.

Grädda ca 30 minuter. Låt svalna och skär sedan i tre lager.

Jordgubbskompott

250 gram jordgubbar

½ dl syltsocker

4 gelantinblad

Gör kompott så här:

Skär jordgubbarna i bitar och låt puttra i en kastrull i 5-10 minuter med syltsocker. Lägg gelantinbladen i blöt i tio minuter. Krama ur vätskan och blanda sedan ner i den varma jordgubbskompotten. Rör tills gelantinet löst upp sig. Låt kompotten svalna.

Vit chokladmousse

2 dl vispgrädde

En halv tesked äkta vaniljsocker

75 gram vit choklad

1 gelantinblad

Gör moussen så här:

Koka upp hälften av grädden i en kastrull tillsammans med vaniljsockret.  Lägg gelatinbladet i blöt i tio minuter. Krama ur vätskan och blanda sedan ner i den varma grädden.  Rör tills gelatinet löst upp sig. Hacka chokladen fint och blanda ner i den varma grädden. Låt svalna. Vispa resten av grädden fluffig och rör försiktig ner i chokladröran.

Dekoration

2,5 dl vispgrädde

20 jordgubbar

100 gram blåbär

Baka ihop tårtan så här:

Bred chokladmousse på det första tårtlagret. Lägg på nästa lager och bred jordgubbskompott ovanpå det.

Lägg på tårtans översta lager och spackla den med vispgrädde. (Hit kan tårtan förberedas dagen innan).

Skär jordgubbarna i skivor och dekorera tårtan. Strössla över några blåbär och ätbara blommor, som penséer, strax innan servering.

• Inlägget är ett annonssamarbete med Sun-Maid •

Nyttiga chokladbollar

Så fort jag går på café för att fika väljer jag att beställa chokladbollar. De är i sin barnslighet det allra godaste jag vet. Det fina är att det väldigt enkelt går att göra dem nyttigare om du bara bakar dem på russin. Testa nu på torsdag vettja – till Chokladbollens Dag! Sun-Maid har både ekologiska och ”vanliga” russin i sitt sortiment och jag väljer alltid de ekologiska om det finns i butiken.

Dessa chokladbollar funkar fint som mellis för barnen – eller energibollar före och efter träning eftersom russinen är fulla av näring, energi och fibrer.

Chokladbollarna är enkla att göra, men för att forma bollarna får du ”nypa” ihop smeten till bollar snarare än att rulla.

Du behöver

2 dl russin

1 dl cashewnötter

1/2 dl havregryn

2 msk kakao

2 msk kokosolja

1 msk starkt kaffe

Kokosflingor och ev honung

Gör så här

Mixa russin och cashewnötter i ca 1 minut. Tillsätt havregryn och kakao och mixa ytterligare en stund. Tillsätt därefter kokosoljan och kaffet. Om du vill ha chokladbollarna lite sötare kan du tillsätta mer russin och mixa ytterligare en stund. Alternativt söta lite med honung

Forma bollar av smeten och rulla dem sedan i kokos.

Mitt bästa recept på fiskpinnar / fish and chips

Brittisk ”fish and chips” är ju inte helt olika de svenska fiskpinnarna. Man kan säga att detta recept på fish and chips/fiskpinnar är något av en hybrid – och barnen älskar dem! Jag gör mina på egenfiskad abborre och sik – men torsk, sej eller gädda funkar för all del fint.

Ja dubbelpanerar fisken i både mjöl och sedan panko. Det blir ännu mer krispigt än ströbröd. Och krisp är lika med gott. Såklart.

Här får du värsta bästa receptet. Och gör gärna små fiskpinnar. Det brukar gå hem hos barnen. Jag serverar fisken med potatisklyftor i ugnen.

Du behöver

700 g fisk

2 ägg

3 dl panko

2 dl vetemjöl

Olja att steka i

Salt

Gör så här

Tina fisken om den är fryst. Skär den i fiskpinnestora bitar. Vispa upp äggen lätt. Doppa fiskfileerna i ägg, sedan i mjöl, sedan i ägg igen och sedan i panko. Lägg på en tallrik. Stek sedan några filéer åt gången i rejält mer olja på hög värme. 2-5 minuter beroende på fiskens tjocklek. Lägg inte i all fisk på en gång för då blir pannan kall.

Låt fisken köras in i ugnen med potatisen någon minut innan servering, så att den blir varm.

Njut fisken med klyftpotatis, remouladesås, sallad och citronklyftor. Och ps – ibland är det lättare att få småungarna att äta om de dessutom får spruta på ketchup!

Remouladesås

2 dl creme fraische

1 msk majonäs

3 msk bostongurka

Salt och peppar

Gör så här

Blanda ingredienserna och servera såsen. Klipp eventuellt i lite dill eller persilja också.

Silltårta till påskbordet

En snabbgjord och otroligt saftig silltårta är nästan ett måste på påskbordet. Testa mitt supergoda recept! Den här silltårtan är gjord utan gelatin vilket innebär att den blir lite fuktig om den står länge i kylen. Vill du ändå göra klart den i förväg? Vänta med att breda ut översta lagret till strax innan servering. Då blir den som allra bäst!

Du behöver (10 -12 bitar)

4 halvmånar mjukkaka (ex vis Polarbröd Jubileumskaka)

500 gram matjessill

5 hårdkokta ägg

3 dl crème fraiche

100 g färskost

1 stor rödlök

svartpeppar

ett knippe gräslök

Gör så här

Lägg matjessillen i ett durkslag och låt vätskan rinna av. Koka äggen och låt svalna, skiva sedan tunt. Vispa crème fraiche fluffig med en elvisp och rör sedan ner färskosten. Finhacka rödlök och blanda ner – men spara en bit lök till dekoration av silltårtan.

Krama försiktigt vätskan ur matjessillen och skär den mindre bitar. Rör ner i crème fraiche-röran och smaka av med svartpeppar.

Lägg en hel, rund kaka på ett fat. Bred över hälften av sillröran och lägg sedan de skivade äggen i ett jämnt lager ovanpå. Lägg på ett till lager av Jubileumskaka och bred ut sillröra. Dekorera tårtan med rödlök, klippt gräslök och ägg. Servera genast.