Finlunch och röding à la Susanne

r036A7530

Igår kom min vän Susanne över på lunch. Ja eller kanske ska jag säga med lunch. Susanne är en av de mest generösa och omtänksamma människor jag känner. Och när hon skulle komma över erbjöd hon sig att ta med maten.

r036A7459

Susanne är ju inte bara generös utan också stjärnkock så det blir liksom lite extra fint. Hon hade med sig röding fiskad i fjällen och potatisstomp med dill och crème fraische.

r036A7485

Och en sallad med belugalinser och granatäppelkärnor till. Allting så vackert upplagt.

r036A7524

Att ha en kompis som är kock är lite som att stå bredvid en levande kokbok. Vi har ju många grönsaker vi odlar men inte riktigt lärt oss hur vi ska äta ännu. Vad gör man exempelvis av 100 kg kålrabbi som ligger i jordkällaren? Sånt vet Susanne.

r036A7547

Alltså nom, nom, nom. Det här var så gott att jag föll ihop på bordsskivan och tappade talförmågan. Då förstår ni nivån.

r036A7618

Men jag och Susanne och Jakob ägnade inte bara tid åt att äta utan också åt att planera roliga jobbsaker vi ska hitta på tillsammans här framöver. Ni ska få se!

röding vinsås r036A7506

Nu ska ni få receptet på maten som Susanne bjöd mig på. Hon berättade att när man tillagar röding med vinsås brukar det ibland kallas för Röding på samevis. Men för mig kommer detta alltid vara Röding à la Susanne. Att ha linser till salladen gör att man kan minska mängden röding, så 600 gram skulle räcka för 4 portioner.

Fjällröding i panna med dillstomp 4 portioner

Du behöver

800 g potatis, skalad

2 dl crème fraiche eller matyoghurt

0,5 dl dill, hackad fryst eller färsk

700 g fjällröding, filé (du kan ha hel röding också, förläng koktiden några minuter)

1 liten purjolök, strimlad alt salladslök

2 dl vitt vin

3 dl grädde, valfri fetthalt men kokbar

2 msk messmör

1 citron

smör till stekning, salt, vitpeppar

 

Gör så här

Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Under tiden förbereder du fisken. Salta och peppra fisken lätt. Hetta upp en stekpanna, stek fisken i smör. Jag brukar steka skinnsidan först för att få ett knaprigt skinn. Knepet att lyckas här är att inte steka fisken för länge. Då kan fisken bli torr, så stek den kort tid på ganska hög värme utan att det bränns vid.

Lyft upp fisken på en tallrik. Lägg ner löken i pannan, men spara lite till garnering. Fräs hastigt, häll på vin och låt det koka ner några minuter. Häll på grädde, koka några minuter. Smaka av med messmör, salt och peppar. Vill du ha tjockare sås så reder du av med lite majsena utrört i vatten.

Häll av potatisvattnet, men spara lite. Mosa ihop potatis, crème fraiche och dill med baksidan på en träslev eller potatisstomp så att det blir grova bitar av potatisen. Tillsätt lite av det sparade kokvattnet om du vill ha lösare konsistens. Smaka av med salt och peppar. Servera fisken med stomp och citronklyftor.

Tips 1

Vill du inte använda vin kan du hoppa över det och istället smaksätta såsen med pressad citron och rivet citronskal. Det finns små vinflaskor på Systembolaget, perfekt för matlagning. Blir det ändå över kan du frysa in vinet som iskuber och använda det nästa gång du kokar sås.

Tips 2

För speciella tillfällen kan man toppa den färdiga anrättningen med sik- eller löjrom eller frysta lingon.

 

Linssallad med granatäpple & vitlöksdressing 4 portioner

Du behöver 

Sallad

4 dl kokta belugalinser alt små, gröna linser

1 huvud romainesallad

0,5 granatäpple, kärnorna

Dressing

1 dl majonnäs

2-3 msk vatten

2 tsk fransk senap

1 liten vitlöksklyfta

Gör så här

Blanda samtliga ingredienser till dressing. Lägg upp sallad, linser och granatäpple på ett fat, ringla dressingen ovanpå.

Tips: Om man inte har en dressingsflaska kan man använda en vanlig plastpåse. Häll dressingen i påsen, knyt och klipp ett litet hål i kanten så kan du enkelt och snyggt rippla dressingen över salladen. Eller så kan du ringla den med en sked.

Festliga snittar med pesto och västerbottensost

Clara_pestosnacks_800x473

Ett himla gott snack till nyårsfesten eller trettondagen är dessa pestosnittar med västerbottensost och valnötter. Busenkla att göra och godare än godast!

Du behöver (4o stycken)

2 skivor Polarbröd Sarek
6 msk pesto
150 gram riven Västerbottensost
50 gram valnötter

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg brödskivorna på en plåt. Bred pesto i ett jämnt lager ovanpå. Strö över den rivna osten och valnötterna. Gratinera i ugnen ca 10 minuter. Bröden ska bli gyllenbruna. Ta ut ur ugnen, låt svalna och bryt sedan bröden i mindre bitar.

• Inlägget är ett annonssamarbete med Hemköp •

Saffransfalafel och honungsglaserade rotsaker

kanel glaserade morötter 036A3716

Jag tror stort på det vegetariska julbordet. Enligt en färsk sifoundersökning som Hemköp gjort kan var femte svensk tänka sig att byta ut hela julbordet mot ett vegetariskt sådant. Det är i år det slår igenom på bred front!  Och trots att jag är köttätare (vi har ju våra egna grisar på gården) kommer jag också addera massa nya veggiealternativ till vårt julbord.  Som de här glaserade morötterna med chili och kanel.

saffransfalafel 036A3645

Eller denna smarriga saffransfalafel. Recept jag har tagit fram för Hemköps räkning. De vill uppmuntra till ett vegetariskt julbord i år.

Hemköp kan man handla mat via nätet och få det levererat till dörren om man bor i Stockholm eller Göteborg. Matpriserna är samma på webben som i butik och hemleveransen kostar bara 20 kronor. Otroligt smidigt att kunna sitta hemma i lugn och ro och klicka hem julens alla matinköp och välja i deras breda vegetariska sortiment. Men koden JULMAT2016 som gäller fram till och med 31:e december får man 50 kronors rabatt vid köp över 900 kronor.

Jag tycker att ni ska testa min smarriga saffransfalafel till julbordet! Istället för att fritera den tillagar jag den i ugnen. Då behålls den vackra gula färgen och så blir den lite nyttigare.

Saffransfalafel (ca 25 st)

Du behöver

1 1/2 dl sötmandel

1  gullök

1 vitlöksklyfta

240 gram (avrunna) kikärtor

Rivet skal från 1 citron

1/2 g saffran

3 msk  olivolja

2 msk vetemjöl

1 kruka koriander

1 tsk salt

Dressing

2 dl turkisk youghurt

1 dl sötsur sås

salt

Så här gör du

Kör mandeln i en matberedare så att den grovhackas. Finhacka gullöken och vitlöken och lägg i matberedaren. Tillsätt kikärtor, citronzest, saffran, olivolja, vetemjöl, en kruka koriander och salt. Kör i matberedaren tills smeten gått ihop. Tillsätt mer olja ifall smeten känns torr. Låt sedan stå i kylskåpet en timme.

Forma små bollar och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter. Vänd bollarna försiktigt efter halva tiden. Rör ihop ingredienserna till dressingen och servera falafeln ljummen. Strö över lite granatäppelkärnor som dekoration.

 

• Inlägget är ett annonssamarbete med Kung markatta •

Julsallad och vegetarisk currysill

julsallad recept 036A3321

Jag älskar julmat men tycker att den kan bli lite väl tung och stabbig. Ibland längtar jag bara efter något krispigt grönt och fräscht som komplement. Och ekologiskt såklart! Nu lanserar Kung Markatta kampanjen Framtidens Julmat – tillsammans med kocken Paul Svensson. De har tagit fram ekologiska recept till det vegetariskt julbordet. Klimatsmart och gott! För alla som vill äta mer grönt i jul. Ett himla bra initiativ tycker jag – som också bidrar med två av mina bästa recept. Ett på en härlig, smakrik julsallad och ett på vegetarisk curry & mangosill. På Kung Markattas hemsida finns fler inspirerande rätter till julbordet. Så som brysselkålssallad, libanesisk quinoasallad och rökta betor.

Julsallad (4 portioner)

Du behöver

200 g blandad sallad

15 Kung Markatta dadlar från (utan kärnor)

2 ½ syrliga, röda äpplen

1 rödlök

½ dl Kung Markatta valnötter

½ dl Kung Markatta mandlar

½ dl vispgrädde

½ dl mjölk

4 msk Kung Markatta torkade granatäppelkärnor

2 tsk Kung Markatta dijonsenap

Kung Markatta Örsalt

Gör så här

Skölj salladen och lägg på ett fat. Tärna äpplen och strö ovanpå. Stimla dadlarna och hackar rödlöken och strö över. Värm en stekpanna och lägg i nötterna. Rosta dem tills de fått färg.

Grovhacka dem sedan och strö över salladen tillsammans med de torkade granatäppelkärnorna. Rör ihop vispgrädde, mjölk, dijonsenap och örtsalt till en dressing. Häll över salladen strax innan servering

mango och curri vegetarisk sill 036A3481

I det här receptet har jag bytt ut sill mot aubergine för att få en smarrig vegetarisk ”sill” till julbordet! Det låter kanske knäppt – men aubergine är mild i sig själv och tar smak av inläggningen. Dessutom är konsistensen faktiskt väldigt lik sill. Auberginen behöver marineras över natten så det är bra att ha lite framförhållning. Till det här receptet använder jag en ekologisk curry och mangosås där det peppriga i curryn bryter fint mot det söta i mangon.

Vegetarisk Curry-Mangosill (4 portioner) 

1 dl ättika

2 dl strösocker

3 dl vatten

5 kryddpepparkorn

1/2 aubergine

1/2 rödlök

1 1/2 dl Kung Markattas Curry-Mangosås

1/2 dl Creme fraische

Svartpeppar, Kung Markattas örtsalt

Gör så här

Koka upp ättikslagen med kryddpepparkornen. Skär auberginen i 1 1/2 cm stora tärningar. Skiva löken tunt. Slå lagen över auberginen och rödlöken och låt marineras över natten

Blanda curry och mangosås med 1/2 dl crème fraiche. Låt den marinerade auberginen och löken rinna av och blanda sedan ner i currysåsen. Peppra med svartpeppar och örtsalt. Skiva över lite färsk rödlök som dekoration vid servering.

Palt – en guide

Några har önskat ett blogginlägg om hur jag gör min palt (efter helgens omnämnda paltkok) Andra har undrat om det inte är svårt? Så jag bestämde mig för att göra en film så att ni ska få se hur enkelt det är. Men jag delar även med mig av receptet här.

Jag har lärt mig att göra palt av mormor och alla har sina olika varianter på recept. Min mormors använder bara vetemjöl i smeten men en del använder en viss del kornmjöl också. Egentligen mäter jag aldrig när jag gör denna rätt utan blandar bara ingredienserna på en höft, som mormor visat mig. När man väl lärt sig hur smeten ska kännas behöver man inte mäta mängden potatis eller mjöl. Då bara vet man när den är perfekt. Största felet med palt är att man brukar underskatta den mängd salt som behövs. I receptet här har jag skrivit 2 tsk men ibland har jag nog snarare använt 4. Dock är det ju bättre att den är osalt än för sal t – det går ju utmärkt att salta på den vid serveringen också.

Du behöver

1 kg potatis

4-6 dl vetemjöl (lite beroende på hur mycket vätska som finns i potatisen

2 tsk salt

200 gram rimmat  sidfläsk tärnat i bitar

Smör

Lingonsylt

Gör så här

Skala och skölj den råa potatisen. Mal potatisen i en köttkvarn eller kör den i en matberedare. Strö över salt och vetemjöl och blanda till en jämn smet. Den ska gå att forma till runda bollar. Är smeten för lös – tillsätt med mjöl och även lite mer salt.

Ta lite smet i handen. Fyll fläsket i mitten av smeten och forma till bollar. Lägg i sjudande vatten och låt koka i ca 1 h. Håll koll på paltarna i början så att de inte sjunker ner och fastnar på botten utan flyter. Servera med smör och lingonsylt.

Enkla, goda laxsnittar

Clara_laxsnittar_800x473

Dessa laxsnittar gör succé på julminglet eller för all del vilket kalas som helst. Jag tog fram det för Polarbröds räkning förra året och kan verkligen rekommendera att prova det! Och gör gärna dubbel sats för de tenderar att ha en strykande åtgång…

Du behöver (ca 45 små snittar)

3 skivor Polarbröd Sarek
2 syrliga svenska äpplen
150 gram färskost
250 gram kallrökt lax
ett knippe gräslök
salt, peppar

Gör så här

Riv äpple på ett rivjärn och krama ur överflödig vätska. Bred färskost på brödskivorna och lägg det rivna äpplet och laxen i ett jämnt lager ovanpå. Salta och peppra försiktigt. Klipp över lite gräslök och rulla ihop brödet till en rulle. Plasta in och lägg i kylen tills det är dags att servera. Skär upp rullen i bitar, ca 2 cm tjocka, strax innan servering.

• Inlägget är ett annonssamarbete med kungsörnen •

Saftigare lussebullar med rågsikt

lussekatter bästa recept r036A2585

Lussebullar kan vara det bästa med julen och jag skulle gärna äta dem året om. Folk brukar klaga på att de snabbt blir torra – men det är en enormt stor skillnad på de man bakar själv och de man köper. Det finns recept som förespråkar kesella för att göra bullarna saftigare – men mitt tips är att använda rågsikt, som fungerar mycket bättre! Rågfibrerna hjälper nämligen till att binda vätska i degen, vilket gör att de färdiggräddade lussebullarna blir extra saftiga.

Jag väljer svenska råvaror när jag bakar och använder Kungsörnens Vänligare Vete. Kungsörnen har sedan hösten 2015 lagt om hela sin vetemjölsproduktion till att bli miljövänligare. Och nu har samma sak gjorts med Rågmjölet.

Vänligare Råg ger en minskad klimatpåverkan med 15%. Bönderna lämnar lärkrutor osådda på åkrarna för att hjälpa fåglar att kunna landa och hitta mat. Dessutom använder man sig av klimatvänligare gödsel och rågen är odlad helt utan stråförkortningsmedel, vilket är ett stort plus för att minska på kemikalierna.

Nu ska ni få receptet på riktigt saftiga lussekatter med Kungsörnens Vänligare Råg lagom till första advent. Det här receptet funkar också fint att baka ut som en vanlig bulldeg – och så kan du fylla med smör och mandelmassa och rulla ihop. Med lite mandelflarn på toppen får du ännu lyxigare lussebullar.

Receptet på mina lussebullar finns också på Kungsörnens hemsida.

Du behöver (ca 50 st)

1 gram saffran (2 pkt)

200 gram smör

5 dl mjölk

50 g jäst för söta degar

2 dl strösocker

1 ägg

1 tsk salt

1,5 dl rågsikt

14,5 dl vetemjöl

1 ägg till pensling

Russin

 

Gör så här

Mortla saffran med en tesked strösocker.

Smält smör i en kastrull och tillsätt saffran.

Häll mjölk i kastrullen. Låt degvätskan svalna till den är fingerljummen (37grader)

Smula jästen i en bunke och häll degvätskan över. Rör tills klumparna löst upp sig

Blanda i socker, ägg och salt.

Tillsätt mjölet men spara någon deciliter till utbakning.

Arbeta degen för hand i 10 minuter eller 5 minuter i maskin. Degen ska släppa från kanterna men gärna vara lite lös.

Täck över bunken och låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter.

Knåda degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 45 delar och baka ut till lussekatter.

Tryck fast russinen och lägg på en plåt med bakplåtspapper.  Låt jäsa 40 minuter.

Pensla med ägg och grädda på 200 grader i ca 7 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Rågsiktsbröd och bakdag

r036A0198

Söndagen förlöpte i sakta mak. Har jobbat två helger i följd (därmed arbetat fyra veckor i rad utan ledighet) så det behövdes verkligen lugn och ro. Bertils kompis Ada kom förbi och vi pysslade, badade badkar och bakade.

r036A0213

Vi gjorde rågkakor med hål i. Efter världens bästa recept!

r036A0249

Folke skötte gräddningen och tog sitt uppdrag på allvar. Han slog läger framför spisen och vaktade noga så att det inte brändes.

r036A0180

Barn i hucklen. Sött som bara den!

r036A0275

Gör man stora rågkakor är hålen bra – men gör man dem som här – i tekakestorlek – är det bättre att hoppa över håltagandet.

r036A0285

Fast hålen blev små söta bröd som barnen gjorde dockmackor utav – så det var en hit just idag.

Det här receptet kommer från tidningen Hembakat om jag inte minns fel. Jag har bara gjort några små justeringar i det för att få lite mer smak i det färdiga brödet!

Rågsiktsbröd

6 dl mjölk 37 grader

50 g jäst

2  1/2 tsk salt

½ dl brödssirap

1 msk brödkrydda

50 g smör, rumsvarmt

12–14 dl rågsikt

Gör så här

Värm mjölken fingervarm. Häll över i en skål och smula ner jästen. Lös under omrörning. Tillsätt salt, sirap brödkrydda och smör. Tillsätt sedan mjölet lite i taget. Låt jäsa 40 minuter under bakduk.

Dela brödet i 14 bitar.  Rulla till bollar, kavla ut och stansa ut ett hål i mitten. Lägg bröden på en plåt och nagga dem med gaffel. Låt jäsa i 30 minuter. Grädda sedan i mitten av ugnen på ca 225 grader i ca tio minuter. Låt svalna under bakduk.

Bland mina recept finns förstås en hel del matbröd och godsaker du kan kolla in. För mig fungerar bakning ibland som terapi – här kan du läsa mer om det.

 

 

• Inlägget är ett annonssamarbete med Kungsörnen •

Kladdkaka med smak av rödbeta

kladdkaka 036A8704

Snart är det dags för Kladdkakans Dag och jag är salig för jag älskar ju kladdkaka. Min nya favorit är denna variant med riven rödbeta i. Kladdkaka med rödbeta får en djup, mustig smak och blir otroligt saftig. Toppingen ovanpå färgar jag rosa med lite rödbetsspad. Det är härligt att kunna göra en efterrätt med något så robust och närodlat som rödbetan! Och så bakar jag med Vänligare Vete från Kungsörnen. Det har upp till 20% mindre klimatpåverkan än vanligt mjöl.

För att mjölet ska klassas som Vänligare Vete ska bönderna lämnar ytor på åkern osådda, så kallade lärkrutor, där fåglar kan landa och hitta mat. Detta odlingssätt innebär också att man använder grön el, ecodriving och klimatvänligare gödsel.

Jag tycker att det är fantastiskt att en så stor aktör som Kungsörnen numera endast erbjuder Vänligare vete (och såklart också ekologiskt vetemjöl) i sitt sortiment.  Ni kan läsa mer om odlingsmetoden här  och mitt och fler fina kladdkakaerecept hittar ni på Kungsörnens receptsajt

Du behöver

100 gram rödbeta (ca 2 små rödbetor)

100 gram smör

2 ½ dl socker

2 ägg

4 msk kakao

1 dl vetemjöl

1 kryddmått salt

50 gram mörk choklad 70%

Smör och ströbröd till formen

Frosting

150 gram färskost

½ dl florsocker

2-3 msk citronsaft

Rödbetsspad

 

Gör så här

Skala och koka rödbeta eller använda hel rödbeta på burk. Riv den fint på ett rivjärn.

Smält smöret och blanda i socker och ägg i kastrullen. Rör till en jämn smet. Blanda sedan i den rivna rödbetan. Häll i kakao, vetemjöl och salt och rör ut eventuella klumpar. Hacka chokladen och smält i ett vattenbad och blanda ner i smeten.

Smöra och bröa en form med ca 21 cm i diameter. Häll smeten i formen och grädda på 175 grader i mitten av ugnen i ca 30  minuter. Kakan ska kännas aningens kladdig i mitten.

Rör ihop färskost, florsocker och citronsaft. Späd sedan frostingen med lite rödbetsspad från burken för att få till den röda färgen. Alternativt – lägg ner några bitar rödbetsbitar i frostingen och rör om tills frostingen fått färg. Plocka sedan upp bitarna. När kakan är helt avsvalnad breds frostingen på.

Enkelt och gott matbröd

r036A9069

Nu ska ni få receptet på ett riktigt gott och enkelt matbröd. Jag har fått det av en vän men tror ursprungligen det är Anna Bergenströms recept. Snabbt som tusan är det i alla fall – då det bara behöver jäsa en gång. Gott som kuvertbröd till middagen eller som frukostmacka. När det blir torrt blir det fint att rosta och adderar du torkad basilika, brödkryddor eller sesamfrön varieras smaken.

Du behöver

5 dl fingervarmt vatten

1 dl mjölk

25 g jäst

2 tsk salt

1 msk honung

11 dl vetemjöl

1 1/2 dl grahamsmjöl

lite extra mjöl till utbaket

Gör så här

Mät upp vatten och mjölk. Smula jästen i en bunke och addera salt och honung. Häll över lite av degvätskan och rör ut jästen. Häll över resten av vätskan. Arbeta in mjölet. Degen ska vara lös. Strö lite vetemjöl över degen och låt jäsa i ca 90 minuter

Sätt ugnen på 250 grader

Häll ut degen på mjölat bakbord. Knåda inte utan tryck försiktigt ut degen med händerna. Dofta lite mjöl över brödet. Skär sedan i remsor ca 8 cm breda. Dela remsorna på snedden i ca 3 delar. Det gör inget att de får lite olika form och fason. Flytta över bröden till en plåt med papper. Grädda omedelbart mitt i ugnen. Ca 15-20 minuter. Låt svalna på ett galler utan handduk över.

Bästa avokadotoasten

avokadotoast med räkor

Ibland blir jag bara så himla sugen på en god avokadomacka till lunch eller middag. Det är något speciellt med en stor, frasig (men seg) och väldigt smakrik macka med pålägg. Avokadotoast är min favorit. Så här gör jag den

Ingredienser

1 gott bröd

1 avokado

1/2 vitlöksklyfta

1/2 citron (det yttersta gula skalet samt några droppar saft)

Chili, flingsalt och svartpeppar.

Tomater

Handpillade räkor

Basilika

Gör så här

Mosa avokado och riv i en halv vitlöksklyfta. Addera lite chili och det yttersta gula skalet av en halv citron. Pressa ner några droppar citronsaft och så massa flingsalt och peppar. Dela brödet och droppa över olivolja och kör på 275 grader så att det får lite krispig yta. Bred avokadoröran ovanpå, strössla över handpillade räkor och lite tomater och basilika. Ät och njut!

 

Vegetarisk saffranspasta med svamp och vitlök

vegetarisk saffranspasta 036A7284

Nu ska ni få receptet på en magiskt god vegetarisk saffranspasta som jag kreerade härom dagen. Eftersom kategorin med middagstips är en av de populäraste här på bloggen så tänkte jag försöka bjuda på sådana lite oftare.

Saffranspasta med svamp och vitlök

Du behöver (2 portioner)

6 nystan tagliatelle

300 gram färska champinjoner

300 gram körsbärstomater

1 vitlöksklyfta

1 liten burk creme fraiche

1 pkt saffran

Skalet av en citron

Parmesanost

Salt och peppar

Gör så här

Sätt på pastavatten. Skär svampen och tomaten i klyftor och fräs i lite olivolja i en kastrull. Blanda ner crème fraichen, saffran, vitlök och skalet av en citron. Låt puttra en kort stund. Häll av pastavattnet när pastan är al dente salt och häll ner tagliatellen i kastrullen med såsen. Rör om. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp i tallrikar och riv över rikligt med parmesanost. Njut!

vegetarisk saffranspasta 036A7259

• Inlägget är ett annonssamarbete med philips •

Veggiehater – juice som får barnen på fall

r036A4409

Vi är många föräldrar som kämpar för att barnen ska äta mer grönt. Visst finns det grönsaker som barnen älskar – men många av de nyttigaste sorterna kanske kidsen rynkar på näsan åt. För ganska små barn kan det också vara jobbigt med konsistensen och att tugga råa grönsaker. Att juice eller göra puréer är därför ett himla bra sätt att få i barnen mer grönt!

Just nu har Philips en kampanj för att få barn att äta mer grönt. Tävlingen går ut på att småbarnsföräldrar får ge sina bästa recept jag bjussar på två juicerecept som går hem hos oss.

r036A4422

Morotsjuice med citronmeliss och apelsin är en hit. Använd gärna kylskåpskalla apelsiner, för en svalkande juice.

Morotsjuice med apelsin (2 glas)

Skölj och skär ändstumpen av två medelstora morötter. Skala en apelsin och knipsa några nypor citronmelissblad. Lägg alltihop i råsaftcentrifugen och kör på högsta hastighet. Häll upp och drick omedelbart. Några sugrör gör det hela lite festligare! Morötter är vitaminrika och innehåller antioxidanter medan apelsin är rika på C-vitamin.

r036A4524

En grön drink med babyspenat, gurka, gröna äpplen och kiwi är syrlig och fräsch. Till riktig små barn ska man inte ge för mycket spenat, då det innehåller nitrat. För lite äldre barn är det inget problem i måttliga mängder. Men ekologisk babyspenat innehåller lägre halter av nitrat så det väljer såklart jag!

Spenatjuice med äpple och kiwi  (2 glas)

Skär tio centimeter gurka och ett grönt äpple i bitar. Skala 2 kiwifrukter och skölj ca 50 gram bladspenat. Lägg allt i råsaftcentrifugen och kör på högsta hastighet. Servera genast. För ytterligare syra kan du addera lite limesaft om du gillar det!

Bjussa gärna på ditt bästa sätt att få barnen att äta mer grönt! Tre lyckliga vinnare får varsinn råsaftcentrifug från Philips värde ca 1000 kronor. För att tävla ska du via instagram dela med dig av en bild på ditt bästa sätt att få barnen att äta grönsaker. Tagga bilden med #veggiehater ! Jag sitter med i juryn som utser vinnaren. Kom ihåg att du måste ha en öppen profil för att kunna tävla.

Inlägget är ett annonssamarbete med Philips

Abborrklämma

röka-fisk-036A0949-1024x795

Jag veckohandlade idag och fick en inköpslista av Jakob, som det nästan inte stod någonting uppskrivet på. Mest bara några olika mejeriprodukter. Det mesta har vi ju redan hemma. Fint att vara i alla fall delvis självförsörjande. Nu fattas bara några kor för att det ska bli komplett.

Jag gjorde söndagsmiddag på abborren vi fiskade och rökte för några veckor sedan.

rökt fisk 036A3939

Kokade potatisen vi skördade igår. Fördelade fisken och potatisen på tunnbrödet och så hällde jag skirat smör ovanpå. Gott så man nästan svimmar. Receptet på den bästa söndagsmiddagen.