Mandelkaka med mandelmassa

 Ljusa runda kakor med rött coctailbär i mitten. cocmandelkakor-med-coctailbar.jpg

De bästa småkakorna är de som går snabbast att baka.

Dessa pluttar bakas snabbast möjligt med färdig mandelmassa. Men de blir förstås ännu godare med den hemmagjorda varianten. Prova och se!

Degen räcker till ca 30 kakor.

Så här gör du:

Blanda 200 gram mandelmassa med så mycket äggvita att du kan spritsa ut degen. Vispa ihop smeten med en gaffel. Kläd därefter bakplåtar med smörgåspapper och spritsa blandningen till kransar eller toppar.

Garnera kakorna med coctailbär eller nötkärnor och låt stelna en stund på plåten innan de gräddas.

Ugnen ska stå på 225-250 grader och bakverken ska vara inne tills de stelnat på ytan och fått färg.

Låt därefter småkakorna svalna i någon timme på plåten, innan de paketeras i tätslutande plåtskrin i frysen.

Mitt recept på mandelmassa:

Mal eller finhacka 200 gram mandel och blanda med 3 msk socker.

Droppa gärna i lite grädde eller mjölk om mandelmassan känns torr. Blandningen kan därefter smaksättas med vanilj, kanel eller lite kardemumma.

Några droppar bittermandelolja gör succe med smaken!

 

Mintkyssar som toppiga tuttar

Pastellgröna och rosa mintkyssar på tallrik. uc-5342.jpg

Mina pastelliga mintkyssar ser ut som toppiga bröst!

Så här gör du:

Blanda 4 dl florsocker med 1 dl vatten och 1 krm ättiksprit tills lagen håller trådprovet. (Det gör man genom att ta en droppe sockerlag mellan tummen och pekfingret och dra ut. När smeten bildar sammanhållande trådar är den färdig.)

Droppa sedan ner 6 droppar pepparmyntolja, samt någon droppe karamellfärg och rör om.

Klicka därefter ut smeten på en välsmord plåt, med hjälp av tesekedar.

Låt stelna och dekorera med smält choklad och tryck ner en sockerkula . Om smeten stelnar för fort går det bra att späda den med någon droppe vatten och låta pannan stå kvar på spisens eftervärme för att återigen bli smidig.

Minestronesoppa (vegetarisk)

Minestronesoppa, god vegetariskt röd soppa i keramikskål. kopia-av-minestronesoppa.jpg

Den här mustiga minestronesoppan passar perfekt efter jul. Det är en billig vegetarisk maträtt som dessutom är klimatsmart då den baseras på svenskodlade grönsaker.

Gör man dubbel sats så räcker den till flera goda matlådor och soppan smakar bara bättre dagen efter!

Klassisk minestronesoppa innehåller rökt skinka, men jag gör min utan för en fräschare  variant.

Du behöver (4 portioner):

3 msk ris

1 liter buljong på tärning

3-4 msk tomatpuré

1 burk tomater utan skal

Ett knippe kryddor. Basilika är gott!

1 vitklösklyfta

3 små morötter

3 potatisar

1/2 purjolök

1/2 strimlad vitkål

Samt örtsalt och peppar

Gör soppan så här:

Smält en ordentlig smörklick i en stor gryta och släng ner kryddorna, vitlöken och riset och fräs hastigt.

Lägg därefter i de skurna grönsakerna och låt dem få lite färg och värme.

Häll på buljong, tomatpure och tomatkonserv och låt koka på medelvärme i 15-20 minuter.

Smaksätt med örtsalt och några kvistar persilja.

Servera gärna med ett gott mjukbröd och en ordentlig klick creme fraiche. Smaklig måltid!

Rullrån

Rullar av mönstrade rån på avlångt portslinsfat. ran.jpg

Rån är ett gammeldags fikabröd som kräver lite pill och tillgång till ett rånjärn.

Dessa järn hittas ofta för en spottstyver på loppisar och är en bra investering.  Har man ett sådant lär man sig snart göra rån på löpande band och kan  bland annat tillverka  egna glasstrutar. Och vad slår hemgjord gräddglass med hjortronsylt och krispiga rån? Ingenting jag hittills provat på i alla fall!

Receptet är min mormors och på gammalt vis är det angivet i kaffekoppar istället för deceliter. Hur stor koppen är spelar ingen roll, bara man använder en samma kopp till alla ingredienser!

Till smeten:

1 kkp socker

2 kaffekoppar mjöl

½ kaffekopp kokt vatten

1 kkp smält smör

1 kkp mjölk och

2 tsk vaniljsocker

Så här gör du rullrån:

Vispa ihop smeten och placera rånjärnet på en spisplattan med medelvärme.

Pensla järnet med smör första gångerna, och därefter vid behov.

Häll en skopa smet i järnet och stäng locket.

När rånet fått färg plockas den upp och rullas försiktigt till en cylinder eller en strut och placeras sedan på ett fat med skarven neråt. Om smeten blivit för tjock kan den efter ett tag behöva spädas med lite vatten.

När rånen är gräddade låter man dem stelna ordentligt och förvarar dem sedan  i tätförslutande burkar. Servera med glass, vispad grädde och en syrlig hjortronsylt.

Huskur mot förkylning med eucalyptus

Nu är jag förkylt  och då är det bra att ta till det tunga artilleriet för en sårig hals och dålig aptit.

Nämligen detta: 6-7 Kanolds halstabletter + en kastrull där du värmer pillerna i varm skummad mjölk och sedan dricker under största välbehag.

Förstått?

 I övrigt ligger jag här hemma och yrar och låter min man sköta om mig grundligt. Ah.

b-807.jpg

Mjölkkopp på grönt fat och blåblommig tallrik. b-819.jpg

Adventskaka

Min mans mormor Elsa har startat en lite ovanlig tradition av att baka adventskakor, en för varje söndag i december. Kakan är saftig och ljuvlig och inte särskilt svårt att göra. Prova själv och se!

Rund god kaka på randig julduk. adventskaka.jpg

 

Deg:

850 gram siktat dinkelmjöl eller vanligt vetemjöl.

150 gram smör

5 dl standardmjölk

50 gram jäst

knappt 1 dl honung el. råsocker

1/2 tsk salt

1 pkt saffran

Fyllning:

Smör som man hyvlar med osthyvel.

Ungefär 1 dl honung

Finhackade hasselnötter eller mandlar.

Russin

Gör så här:

Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader.

Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Låt degen arbeta i en matberedare i ungefär tio minuter.

Låt sedan degen jäsa under bakduk i 30 minuter.

Kavla därefter ut en rektangulär platta. Bred på lite honung och strö över russin och nötter. Hyvla sedan kylskåpskallt smör så att det täcker den utkavlade degen. Rulla ihop  och skär som vanliga kanelbullar. Bullarna placeras sedan tätt, tätt i en pajform med löstagbar kant. Smöra och bröa gärna formen så släpper kakan lättare. Låt därefter formen jäsa i ca  20-30 minuter så att bullarna ”växer ihop”. Det kan hända att bullarna räcker till två adventskakor, beroende på hur stora formar man använder, i annat fall kan överblivna bullarna gräddas på en vanlig plåt.

När degen jäst färdigt penslar man kakan och gräddar formen i 200 grader i ca 20-25 minuter. Ska kakan frysas in kortar du baktiden med fem minuter och gräddar färdigt när den ska serveras. För att kakan ska blir riktigt saftig kan då lite smör hyvlas över. Adventskakan serveras med fördel ljummen. Oslagbart gott!

Att duka fram gott fika när det är kallt ute är bland det mysigaste jag vet. Här kan du läsa mer om det.

Marmeladkakor av smördeg

Små blomformade kakor av smördeg med en klick apelsinmarmelad. Enkla recept är ofta de godaste! apelsinkaka.jpg

Här har ni ett recept på goda, enkla och ljuvligt doftande marmeladkakor man bakar på en kvart. Hemligheten är smördeg.

Så bakar du kakorna av smördeg:

Kavla ut smördeg på ett bakbord, men låt den inte bli för tunn.

Stansa försiktigt ut blommor eller stjärnor med en pepparkaksform.

Tryck en liten klick apelsinmarmelad i mitten av varje kaka.

Använd gärna mitt receptet på min juldoftande apelsinmarmelad som finns under Claras Recept. Vanlig marmelad fungerar förstås lika bra.

Pensla kakorna med uppvispat ägg och strö över lite strösocker.

Ställ i mitten av ugnen på 175 grader i drygt tio minuter.

Låt svalna och servera med en god kopp julkaffe eller varm glögg! Underbart gott!

Här finns receptet på min goda apelsinmarmelad

Pepparkaksdoftande chokladmousse

 

Chokladmousse som doftar pepparkaka är himla gott. Lätt att göra är den också. Se bara till att börja i tid, så att den hinner stelna ordentligt innan serveringen.

Krämig chokladmousse i glasskål på hög fot dekorerad med silverkulor. uc-2705.jpg

Till fyra personer:

100 gram mörk god choklad

2 äggulor

3 dl vispgrädde

I kryddmått pepparkakskryddor ( finns färdigblandat att köpa i påse)

Så här gör du chokladmoussen:

Smält chokladen i ett vattenbad

Rör sedan ner äggulorna  och pepparkakskrydda och låt det svalna

Vispa grädden tjock och krämig. Men se upp så att den inte blir för hård, för då blir moussen grynig.

Vänd  ner hälften av grädden och blanda väl med chockladsmeten. Vispa sedan ner resten med luftiga tag tills moussen är slät.

Krossa pepparkakorna och lägg i botten av fyra portionskålar. Häll över moussen, och låt skålarna stå i kylen i ungefär tre timmar. Om man vill kan man spara lite pepparkakskross att strössla över precis innan servering. Jag dekorerade min mousse med med chockladströssel och silverkulor.

Ät och njut!

Apelsinmarmelad med doft av nejlika

Trio av glasburkar med orange härlig marmelad i varje och på toppen en apelsinskiva i genomskärning. apelsinmarmelad.jpg

Här är receptet på min vanilj- och nejlikodoftande apelsinmarmelad.

Du behöver (för ca 3 kg marmelad):

1 ½ halvt kilo apelsiner. Använd gärna ekologiska apelsiner som inte är besprutade

1 ½ liter vatten

2,3 liter strösocker

1 msk citronsyra

1 vaniljstång

10 hela nejlikor

Gör så här

Så gör du min marmelad:

Tvätta apelsinerna noga med en borste, i varmt vatten.

Låt skalet sitta kvar och skär sedan frukterna i tunna klyftor, ju tunnare desto finare blir marmeladen. Plocka bort alla kärnor.

Lägg ner frukt och vatten i en rymlig gryta. Tänk på att sockret också ska få plats.

Låt blandningen koka på medelvärme 40-50 minuter under lock. Sedan är det dags att tillsätta sockret, lite i taget.

Lägg därefter i en vaniljstång samt tio nejlikor. Räkna dem noga så att du vet hur många du  ska fånga upp ur grytan igen.

Låt sedan koka i ca 25 minuter utan lock, på ganska kraftig värme. Rör ofta i pannan.

När du tror att marmeladen börjar bli färdig kan du göra marmeladprovet: Häll 1 msk marmelad på en assiett och låt stå i kylen några minuter. Ta ut assietten och dra en sked genom massan. Spåret ska inte rinna ihop, för då är marmeladen inte färdig.

Förtvivla inte om marmeladen känns för rinnig. Den blir mycket fastare när den kallnar. Man kan också rädda en lös marmelad med lite pektin, som kan blandas i efter måttabbellen på pektinpåsen.

Rör slutligen ner citronsyran i grytan, skumma av marmeladen med en slev och fånga upp vaniljstången och de tio nejlikorna. Töm upp på väl rengjorda burkar och låt kallna. Förvara burkarna mörkt och svalt.

Är du intresserad av att koka sylt? Kolla in det här!

Dinkelbullar – som nyttiga kanelbullar av dinkelmjöl

Dinkelbullar är mycket lika kanelbullar med sin snurrform, här bakade i bullformar av papper. dinkelbulle.jpg

 

Kanelbullar är toppen men ännu bättre är dessa, både nyttiga och goda bullar som bakas på dinkelmjöl och honung istället för socker.

Receptet har jag fått av min mans mormor och det är numera en riktigt favorit. Prova själv!

Deg – du behöver:

150 gram smör

5 dl standardmjölk

50 gram jäst

knappt 1 dl honung el. råsocker(jag använder främst honung)

1/2 tsk salt

850 gram siktat dinkelmjöl. Vanligt vetemjöl går också bra om man inte har dinkel.

Fyllning:

Smör som man hyvlar med osthyvel.

Ungefär 1 dl honung

Finhackade hasselnötter eller mandlar.

Så här bakar du bullarna med dinkel:

Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader.

Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Låt degen arbeta i en matberedare. Minst tio minuter om du använder dinkel.

Låt sedan degen jäsa i 30 minuter övertäckt med bakduk. Kavla ut till en rektangulär platta.

Bre ett lager honung på degplattan, hur mycket man använder är en fråga om tycke och smak, men se upp så att det inte blir för sött!

Hyvla  sedan kylskåpskallt smör med osthyvel så att det täcker den utkavlade degen. Strö över de hackade nötterna och rulla ihop plattan.

Skär rullen i cm tjocka bitar och lägg i bullformar.  Låt jäsa på varmt och dragfritt ställe  i 30 minuter.

Pensla sedan bullarna med uppvispat ägg. Saknar du ägg kan mjölk med lite olja i ge samma effekt.

Grädda bullarna i 250 grader  i 5 -8 minuter.

Låt sedan kallna under bakduk på ett galler.  Servera med ett stort glas kall mjölk. Gott!

Enkel förrätt med tomat och kikärtor

 Sallad av tomat och kikärtor i lång smal serveringsskål. uc-1703.jpg

Sallad av tomat och kikärtor i lång smal serveringsskål. uc-1695.jpg

Saftig enkel förrätt/liten sallad att mumsa på innan huvudrätten. Brukar inte gilla bönor och linser i sallader då de har en tendens att bli knastertorra. Men inte i den här. Det blir bara vansinnigt gott. Så det så.

Så här gör du:

Skölj  400 gram (konserverade, fast de färska är godare) kikärtor noga så att de känns fräscha.

Hacka en näve körsärstomater och lika mycket saltgurka i bitar.

Blanda de väl avrunna kikärtorna med gurka och tomat i en skål.

Häll över lite olja och pressa ner två lime.

Bryt lite dill över röran, salta, peppra och skär några tunna skivor lime till dekoration.

Klart att äta!

Enkelt recept på kladdkaka

Det här är en god kladdkaka som är lätt att göra. Den får sin karaktär av vallmofrön och lime.

Självklart kan man hoppa över dessa ingredienser om man inte har dem hemma. Då blir det en vanlig hederlig kladdkaka – med riktigt mycket kladd.

Kakao, ägg och andra ingredienser blandas ihop för att bli en härlig krämig kladdkaka. kladdkaka1.jpg

Så bakar du kladdkaka:

Smält 100 gram smör.

Blanda ner 3 dl strösocker,

två ägg,

två teskedar vaniljsocker,

sex matskedar kakao,

1 ½ dl vetemjöl,

saften en halv lime samt en nypa salt.

Rör försiktigt ihop till  en kladdig smet – vispa inte.

Smöra en pajform. Istället för ströbröd använder du blå vallmofrön, som ger kakan en blåprickig botten.

Häll mer smeten och bred ut den jämt över formen.

Ställ in och grädda på 175 grader i mitten av ugnen.

Låt stå i 20-25 minuter.

Kakan ska kännas ordentligt kladdig när den plockats ut ur ugnen. Efter ett tag sätte den sig och blir fastare.

Kladdkaka med blå vallmofrön. kladdkaka2.jpg

När kakan är färdig att serveras pudrar man den med vaniljsocker och dekorerar med limeskivor.

Servera med grädde. Enkelt och framförallt jädrarianåda Gott!

 Kladdkaka späckad med chokladsmak och lime. kladdkaka31.jpg

En bit krämig kladdkaka med florsocker pudrat som snö över chokladkakan. kladdkak41.jpg

Hembakat – recept på enkelt bröd

Vi har helt slutat att köpa bröd. Vi bakar eget istället. Sparar både pengar och miljö.

Det här brödet är jordens enklaste. Jag lovar. Behöver varken bakas ut eller jäsas. Sväng ihop det på fyra minuter, ställ i ugnen och ät efter en timme.

Gör två eller tre åt gången så har ni hembakat bröd hela veckan. Utan tillsatser och dessutom himla billigt.

Här kommer grundreceptet som ni sedan kan smaksätta  med äpple, oliver, lingonsylt, morötter, torkad frukt, sirap, fetaost och oliver, osötat jordnötssmör – ja vad som helst som ni gillar. Stommen till receptet hittades hos fina ekoblogg.

Bakbunke fylld med ingredienser. brood1__4681.jpg

Så här bakar du brödet:

Blanda 7 dl mjöl. Gärna dinkel, grovt rågmjöl eller lite grahamsmjöl. Det går också bra att byta ut någon deciliter mot havregryn.

Blanda ner 1 tsk salt,

2 tsk bikarbonat

samt 4 dl. fil.

Välj vad du vill smaksätta med. Det mesta funkar! Rör om

Smörj en form med lite rapsolja och lägg ner degen där. Den ska vara lite lagom klistrig i konsistensen.

Strö över linfrö och solroskärnor, dinkelpuffar eller annat gott du har hemma.

Ställ in brödet och låt det stå i 40–60 minuter på 175 graders värmde.

Låt sedan kallna under bakduk.

Ät med smör och ost. Det blir ljuvligt gott!

Bröd i porslinsform. brood2__4681.jpg

Färdigbakat mörkt bröd i kökshanduk. brood3__4681.jpg

Smulpaj med röda vinbär

vinbarspaj

Vinbärspaj av smuldeg smakar sommar! 

Denna kräver dock en del socker då vinbär är sura.

Om du istället använder det sötare fruktsockret kan du minska på dosen.

Så gör du paj på röda vinbär:

Blanda ½ dl dinkelmjöl med

2 dl havregryn,

1 dl socker,

1tsk bakpulver

samt 70 gram smör till en smulig deg.

Tryck ut i en smörad pajform och strö över röda vinbär.

Ställ i ugnen på 175 grader och låt pajen stå i 30 minuter.

Vänta med att servera tills den svalnat av och blivit fast i konsistensen.

Ät med glass eller grädde. Vaniljvisp är också gott!

Rabarberpaj med krusbär

 

Rabarber och krusbär i en härlig syrlig smulpaj. Nu har rabarbern vuxit till sig och kan äntligen börja skördas. Den här rabarberpajen tar bara dryga halvtimmen att göra.

Rödgröna rabarberstjälkar. 1rabarber.jpg

Så bakar du smulpaj med rabarber/krusbär:

Smöra en pajform.

Hacka rabarber i cm stora bitar. 2-3 rabarber är lagom beroende på hur stor pajformen är.

Släng på några nävar krusbär, frusna går lika bra. Bären ska täcka botten på pajformen.

Blanda 1 dl farinsocker med 1 msk vaniljsocker.

Strö blandningen på rabarbern och krusbären.

Blanda med gaffel ihop smuldegen som består av:

2 dl vetemjöl, 1 dl havregryn,

150 gram smör

och 4 teskedar socker.

Smula degen över bären och toppa med osaltade jordnötter.

Grädda i 20 minuter på 200 grader.

Servera ljummen med gräddglass, grekisk yoghurt, vaniljvisp eller fluffig grädde. Smaskens!

Gröna krusbär och hackade rabarberbitar. 2rabarber.jpg

Metallmått med farinsocker. 3rabarber.jpg

Smulpaj med jordnötter på toppen. 4rabarber.jpg