Engelska chokladmuffins

 

Dessa enkla och goda muffins är bra att ha i frysen när en vän kommer över för en fika.

Använd krokofanter, strössel eller marschmallows som dekoration. Men se upp så att de inte blir brända!

Bakingredienser på köksbordet i blå form av porslin. vfmode-795.jpg

Du behöver:

150 gram mjukt smör,

1 ½ dl strösocker,

2 ägg,

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver,

3 matskedar kakao,

1 tsk vaniljsocker,

5 matskedar mjölk och en handfull krokofanter.

Luftig krämig muffinssmet. vfmode-819.jpg

Så bakar du  muffinsen:

Vispa först ihop smör och socker till en pösig smet.

Blanda därefter i övriga ingredienser.

Rör försiktigt till en jämn smet.

Fördela smeten i muffinsformar och toppa med krokofanterna.

Grädda i 15-20 minuter på 200 graders värme.

Öppna inte luckan och tjuvkika. Då säckar de ihop.

Muffinsplåt. Metallform med hål lagom gjorda för muffins i ugn. vfmode-825.jpg

Chokladmuffins i pappersformar på grönblommig duk. vfmode-942.jpg

Låt chokladmuffinsen svalna på ett galler och njut dem till ett glas mjölk.

Vegetariska piroger av spenat

 

Vegetariska piroger är världens enklaste mellanmål.

Ändra fyllning, kryddning och storlek efter tycke och smak.

Ogräddade håller de sig bra i frysen, och när de ska ätas ugnsbakas de bara i tio minuter.

Du behöver (till ca 30 piroger):

1 pkt filodegsplattor,

1 pkt fetaost,

1 dl kärnfria oliver

samt 200 gram fryst spenat.

Så här gör du pirogerna:

Låt spenaten tina och pressa ut vätskan ordentligt.

Hacka oliver, fetaost och spenat och rör ihop ingredienserna.

Blanda ner några kryddor du gillar. Jag använde salt och peppar och droppade Piri Piri i min smet för lite extra sting.
Blandning av spenat, oliver, fetaost. vfmode-873.jpg

Filodeg i kvadrater viks till triangelform. vfmode-881.jpg
Lägg ut ett filodegsark på bakbordet.

Pensla med olja och lägg på ett till.

Dela plattan på längden i fyra delar. Dela dem igen på mitten.

Lägg ut två matskedar fyllning i änden av varje platta.

En boll av fyllning med tydligt mycket spenat. vfmode-878.jpg
Vik den rektangulära remsan runt fyllningen så att trekanter bildas.

Använd hela remsan för att skapa flera frasiga lager.

Pensla pirogerna med olja, och ställ i mitten av ugnen.

Grädda på 225 grader i tio minuter.

Färdiga piroger i triangelform på grönblommigt fat. vfmode-970.jpg
Servera med en sallad eller ät dem kalla. Perfekta som snacks, mellanmål eller utflyktsmat.

Hur man gör Slisk

image2235image2237image2238

MIn mamma var ett riktigt hälsofreak när vi var små – ja alltid. Men en delikat liten grej hon svängde ihop till oss barn när vi skrek efter "någonting gott" vas Slisk. Det heter så. Slisk.

Så här gör du:

Vispa grädde hårt
Ta två delar kakao och en del socker. Jag använder fruktsocker men vanligt går lika bra.
Rör ihop det.
Ät för tusan.
Smakar som en god chokladmousse.

fet tisdag

image2051

Idag blev jag bjuden på årets första semla av Anna. Det har varit så uppochner att fetisdag helt glömts bort.

Och när jag steg ut genom dörren imorse stod en fin påse på min bro. Den innehöll en grönsakssoppa, nybakat bröd och ett litet paket som jag ännu inte hunnit öppna. Allting från min vän Elina. SÅ himla gulligt. Tack älskade!

dessert

image2026image2025

Vi har varit bortresta en vecka. Dels hos mormor och morfar i Jokkmokk, dels hos min faster i Kalix. Först och främst har vi pratat. Sedan har vi terapirotat på loppisar. Sedan har vi ätit. Absurda mängder mat. Väldigt bra då man inte orkar laga mat själv och har rätt dålig aptit.

Åh. En god och enkel efterrätt bestod av:
Kladdkaka, Gräddglass och mixade, lätt frysta jordgubbar

enklast möjliga

image1801

Ok. Jag vet att jag sa God Jul och hej då och allt det där. Men jag ville bara slänga upp ett recept på det enklaste julgodiset du kan göra. Om du känner för att pyssla imorgon.

Ta ett paket torkade dadlar. Kärna ur dem försiktigt, utan att ta sönder dadeln helt.
Rulla små bollar av mandelmassa och pilla in där kärnan suttit
Kläm ihop dadeln och doppa dem i smält mörk choklad. Gärna 86 % kakao minst.
Låt stelna i kylen.
Ät för sjutton!

apple pie a la mode

image1450

image1449

Idag kom min mamma och moster hit på fika. Då bakade jag en så här fin äppelpaj.

1 1/2 dl siktat dinkelmjöl
2 dl Havregryn
75 g fruktsocker
1tsk bakpulver
75 g smör
Två äpplen
Kanel
Kokosflingor

Blanda de torra ingredienserna
Hacka i smöret. Blanda ihop det till en ganska torr deg
Smörj och mjöla en pajform
Platta ut drygt hälften av degen i formen
Lägg på äpplen efter tycke och smak
Strö över resten av degen
Dofta över kanel och kokos
Grädda i 25 minuter på 200 graders värme.

honungschoklad

image1366
image1368

Här kommer receptet på de nyttiga chokladbollar som jag bakade i helgen Världens enklaste:

2 1/2 dl Havregryn
3 Msk Kakao
1 Krm Kanel
1/3 vaniljstång
250 Gr Kesella
2 Msk Honung
Kokos

Blanda kesella och honung.
Rör ihop de övriga ingredienserna för sig, och blanda sedan rörorna.
Rulla till bollar och doppa i kokos.
Serveras väl kylda.

Smulpaj

image1355
image1357

Idag har jag bakat. Sedan bjöd vi mamma och pappa på fredagsfika. Det är alltid lika bra när de kommer. De medför de bästa presenterna. Skithuspapper, mandariner, en säck potatis, en cykelpump. Och mitt älskade missfoster till hund – Sixten. Vi har delad vårdnad trots att han är min.

Här är receptet på den relativt nyttiga smulpajen. Jag har bytt ut vetemjölet mot lika mycket siktat dinkelmjöl och sockret mot fruktsocker, i samma propoprtioner. Dessa två produkter har lägre GI än originalreceptet.:

1 1/2 dl siktat dinkelmjöl
2 dl Havregryn
75 g fruktsocker
1tsk bakpulver
75 g smör
Osockrade djupfrysta bär tex blåbär och hallon

Blanda de torra ingredienserna
Hacka i smöret.
Blanda ihop det till en ganska torr deg
Smörj och mjöla en pajform
Platta ut drygt hälften av degen i formen
Häll på bär efter tycke och smak
Strö över resten av degen
Grädda i 25 minuter på 200 graders värme.