Smulpaj

image1355
image1357

Idag har jag bakat. Sedan bjöd vi mamma och pappa på fredagsfika. Det är alltid lika bra när de kommer. De medför de bästa presenterna. Skithuspapper, mandariner, en säck potatis, en cykelpump. Och mitt älskade missfoster till hund – Sixten. Vi har delad vårdnad trots att han är min.

Här är receptet på den relativt nyttiga smulpajen. Jag har bytt ut vetemjölet mot lika mycket siktat dinkelmjöl och sockret mot fruktsocker, i samma propoprtioner. Dessa två produkter har lägre GI än originalreceptet.:

1 1/2 dl siktat dinkelmjöl
2 dl Havregryn
75 g fruktsocker
1tsk bakpulver
75 g smör
Osockrade djupfrysta bär tex blåbär och hallon

Blanda de torra ingredienserna
Hacka i smöret.
Blanda ihop det till en ganska torr deg
Smörj och mjöla en pajform
Platta ut drygt hälften av degen i formen
Häll på bär efter tycke och smak
Strö över resten av degen
Grädda i 25 minuter på 200 graders värme.