Ute eller Inne?

  

 UTE?
 INNE?    

                                                              

Jag är så himla less på utelistor. På att folk skriver långa listor på vad som gör någon ute. Som om att det hängde på om nagellacket är plommonfärgat eller ljusrosa?!  Ok, att man skriver om vad som är inne. Det är roligt och uppmuntrande. Men att utelista någonting dödar varje människas inneboende kreativitet. Det är bara töntigt. Uggsen som hånats och bespottats på utelistor, kan vara skitcoolt i rätt kombination. Och bara för att Mullberry Bayswater är en hypad väska behöver man inte gilla den. Jag tycker att det är en helt average väska faktiskt. Varken mer eller mindre. 

Modejournalister hävdar att listorna räddar tjejer från felköp(spetsiga skor – aj aj) och alltså vara ute. Men vem var det som bestämde att skorna var ute från första början? Jo, just det, utelistan.  Att listan på något sätt skulle fungera som en hjälp för tjejer är mest ett dåligt skämt. De unga tjejer jag möter i jobbet är osäkra på sina kläder (funkar bootcut, kan man ha rosa naglar, är rak lugg ute?) De är så rädda att göra fel, och de verkar ha blivit hjärntvättade till att sluta tänka själv. Istället för att  vara kreativa, vill de höra av mig vad som är rätt. "Det finns inga rätt eller fel. Det finns bara olika smak." brukar jag svara. Och varför skulle utelistans skapare ha bättre smak än dig?

Det är roligt att stora seriösa modetidningar som ELLE sällan eller aldrig har utelistor. De har insett och förstår på ett annat plan, mode och kläder och kreativitet. Det lite ironiskt faktsikt.  Men det mest ironiska med dessa listor är att folk läser dem för att vara rätt och snyggt klädda. Grejen är bara, att de snyggast klädda aldrig skulle läsa dem. Min syster som har en sjukt cool stil, läser inga listor. Hon tänker själv istället! En sann fashionista klär sig efter eget huvud och inte efter Ebba Von Sydows.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

6 kommentarer på “Ute eller Inne?”

 1. tack för kredden! jag föröker tänka själv allt jag bara kan. det är ett viktigt inlägg i mode debatten att jag som går en modedesignutbildning inte alls tänker på vad som är trendigt.Jag hittar min inspiration i konst eller i politik eller littratur eller dagstidningar eller nyheterna på svt. det är tanken bakom det jag skapar som är det intresanta. självklart är jag färgad av det som är runt omkring mig, det som är “trend”. men det är ju inte på något sätt det som är grunden ii mitt sökande efter form och funktion och uttryck!
  jag syslar inte med trender jag sysslar med tendenser… (låter lite pretto) aktuella intresseområden som jag vill veta mer om. mitt sätt att tolka mina tankar är genom formen på ett plagg, dess detaljer och val av material. det jag i stunden gör säger nått om den person jag just nu är. den personen är inte beroende av inne och ute listor!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ps: kom på några exmpel på vad som är intessant att tänka på: vad ser man när man kisar? hur ser den helige ande ut? vilken roll hade fredrik reinfelts val av orange och ibland röda slips med moderaternas valframgång att göra? hur påverkas modet av att det i så stor utsträckning är medelklass tjejer som går modedesign utbildningar i sverige?

  tänk själva! alla pojkar och flickor ute i landet! /anna lidström

 2. Än en gång, mycket bra skrivet av dig! Jag är så otroligt trött på att stora modegurun säger vad som är rätt och fel, och följden blir att halva Sverige slänger de kläder som är ute. Jag tror att allting kan se rätt och inne ut, beroende på hur man kombinerar. Stil handlar om att göra det bästa av vad man har, inte att köpa och klä sig efter det som är inne för tillfället. Det som gör mig allra argast är hur männsiskor som Ebba von Sydow anser sig ha rätt att bestämma hur man ska och inte ska klä sig. Nej, usch för ute-listor!

 3. jag håller med, jag håller med! Är så less på hypen Eba von Sydow. Hon står mig liksom upp i halsen, överallt, slängandes med det blonda håret och pratandes om sig själv och aaaaallting nytt hon köper. I don´t care!
  Och jag använder mina uggisar med kärlek, för jag gillar dem och struntar faktiskt i om det är soooo last season… 😀

  Blev så glad när jag läste ditt inlägg på min blogg! Det värmde och ohhh, kändes så bra att någon inte bara reagerade utan också köpte. Lägger in mitt svar här också, från min blogg!:)
  Clara; Ohh! DU anar inte vad lättad jag blir när jag inser att jag inte är själv om detta! För det första är det bra för själen och man behöver inte skämmas lika mycket men man gör ju verkligen en god gärning. Jag blir bara så ledsen och kall när jag inser hur folk faktiskt nonchalerar ett problem som är så uppenbart!! “Media överdriver”, “Det är inte sååå farligt”, “Det är ett naturligt händelseförlopp”… Shit, och om 20 år kommer de att säga, varför varnade ni oss inte? Men skit bra Clara att du gjort det, då är vi iaf två!