chiclitt – en lobotomerad genre?

För några månader sedan skickade Veckorevyn ut en bok till alla sina läsare. Boken var en del i chiclittserien ”Gossip Girl". Bokens baksidestext lyder:

”…S har kommit tillbaka från internatskolan. Hennes hår har blivit längre och ljusare. Hennes blå ögon har det där hemlighetsfulla mystiska djupet…Om vi inte aktar oss kommer S att fjäska in sig hos våra lärare, bära den där klänningen vi inte kom i, ha sex i våra föräldrars sängar, spilla Campari på våra mattor, stjäla våra bröders och pojkvänners hjärtan och förstöra våra liv i största allmänhet. ”

Det här kan mycket väl vara den värsta baksidestext jag någonsin läst. När jag sedan tog itu med själva boken fick jag mina förväntningar infriade. Vilken totalt meningslöst slöseri på papper och bläck! Boken staplar klyscha på klyscha och var så andefattig att jag blev helt matt. Den fick High School tv-serien Popular att framstå som Shakespeare i jämförelse.

Varför ska ”chiclitt” vara så rackarns usel? Varför ska böcker som vänder sig till tjejer bara handla om avundsjuka, shopping och bitchiga tjejer? Helst ska de handla om tjejer som ”stjäl”  andra  tjejers killar.  Hur stjäl man en kille förresten? Hur blir han rent tekniskt ”stulen”?  Saknar männen egen vilja och går bara dit pitten pekar? Va?

Jag är så less på att bokförlagen underskattar oss! De verkar tro att tjejer läser vilken skit som helst (om bara shopping, sex och killar står som ingredienserna). Vilka tar de oss för egentligen? Om de nu ska tillägna brudar en hel genre, varför gör de den så värdelös? Varför är kvaliten på litteratuen så undermålig att en tioåring kunde ha skrivit den?  Och varför i hela världen skickar Veckorevyn (smartare, coolare, glammigare) ut en sådan bok till sina läsare? Vilket hån!  På baksidan citeras, vanligtvis brighta Ebba von Sydow ”Har du missat chiclitserien Gossip Girl? Lyckost dig, då har du en hel rad härliga böcker framför dig.”

 
Jag skulle vilja ändra hennes citat, och kort och gott skriva ”Har du missat chiclit-serien Gossip Girl? Lyckost dig”  Dessutom skulle jag vilja att man märkte böcker av den här typen med varningstexten ”Kan allvarligt skada din hjärna”          

Kom igen tjejer! Vill ni läsa någonting som ni verkligen blir smartare, coolare och glammigare av? Här är en lista på några av mina favoriter, som kommer att utveckla er ofantligt:

 
För kärlek, shopping och dejter:

Jane Austens –

Stolther och Fördom

Emma

Förnuft och Känsla

Mansfield Park

Alice Lyttkens –

Längtans blåa blomma

 

För attityd och självkänsla:

John Irving –

Hotell New Hampshire

Garp och hans värld

Astrid Lindgren –

Pippi Långstrump

Ronja Rövardotter

Elsie Johansson –

Böckerna om Nancy

 

För mystik och karaktärer att idolisera :

Isabell Allende –

Andarnas hus

Ödets dotter

Ett porträtt i sepia

 

För snusk och skandaler:

Kerstin Thorvall –  

Berättelsen om Signe

Jag minns alla mina älskare och hur de brukade ta på mig

 

För livsmening:

                                     Bibeln

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

20 kommentarer på “chiclitt – en lobotomerad genre?”

 1. Jättebra! Håller med dig till fullo!
  Sen måste jag säga att jag gillar Joyce Carol Oates mycket, väldigt välskrivna och intressanta böcker! Rekommenderas om du inte läst något av henne! 🙂

 2. Instämmer!
  Jag får en sådan ångest av den där substanslösa typen av litteratur. Det känns som att tugga ett segt hallontuggummi tills det är alldeles urlakat 🙂

  Ge mig Kafka, Dostojevskij och Gogol, tack. Det ger mer “mättnad” än ett urtuggat HubbaBubba.

 3. Jag har aldrig förstått mig på chicklitt. Vilket himla slöseri med tid att läsa sådana böcker. Jag läste Briget Jones på tiden det begav sig men sen..nä. Tack Clara för att du skriver en blogg med iq.

 4. Bra skrivet! Chiclitten är det nya tantsnusket. Istället för att läsa Jackie Collins eller Danielle Steel så väljer tjejer nu att läsa böcker som “Gossip girl” som är minst lika tråkigt och intetsägande…

 5. Jag tycker bibiliotekens utveckling av ungdomsböcker för tjejer har gått under… ALLT handlar ju bara om det som du säger, hur tråååkigt som helst! Om det finns människor som vill läsa annat då? Blä.. Jag håller fullständigt med dig! Bra Clara!

 6. Bra skrivet! Vi behöver litet mer tilltro till ungdomars kapacitet tycker jag. Särskilt nu då Veckorevyn. Om inte samhället tror på ungdomar, hur kan man då kräva att de skall tro på sig själva.

 7. åh äntligen någon som håller med mig! alla mina andra vecko révyn-läsande vänner tyckte boken var underbar och ville läsa nästa. själv har jag tappat bort boken efter att ha läst den, och jag lider verkligen inte för det!
  go clara!

 8. Jag håller med. Har läst många av dem böcker du räknar upp flera gånger och gillar dem mycket! Men. Jag gillar chiclit också =) Bra sådan. Vilket finns. Lättläst och jag skrattar. Så jag tycker att det finns flera sidor på saken. Annars: jättebra, inspirerande blogg!

 9. Jag är först ut att inte hålla med då. Javisst, böckerna säger inte mkt djupt och meningsfullt. Men det är inte tanken. Ibland är det skönt att ta upp en bok som endast är lätt att läsa och skratta åt såsom tex. shopaholic serien. Absolut inga böcker jag sätter upp på min lista över böcker som ger mig något men de är riktigt härliga att läsa för avkoppling. Och alla kanske inte alltid vill bli pålästa, upprymda eller utvecklade varje gång de ska plocka upp en bok utan kanske endast vill slappna av och läsa något underhållande?

  Jag har läst många av böckerna du satte upp på din lista, och visst, de är bra böcker. Men de fyller inte alls samma syfte som de böcker som lanseras som chiclit. “Emma” och de andra böckerna må handla om romantik och dejter men inte på samma underhållande nivå. En stooor målgrupp finns för chiclit, väldigt många uppskattar den, gör inte du? Låt bli då? 🙂 Tror de flesta som läser chiclit vet exakt varför de tycker om den och att den inte är särskilt djup. Tycker att det är du som underskattar tjejerna.

  Ta inte illa upp för att jag inte tycker som du Clara, vädrar bara åsikter! Jag hoppas jag gjorde någon synpunkt läsbar så det inte blev allt för rörigt. Ha en fin dag!

 10. Josephine:

  Hej! Tack för dina synpunkter. Givetvis tar jag inte illa upp 🙂 Jag håller ju med dig, jag gillar också chiclitt! BRA chiclitt! Tyvärr är det sällan man stöter på sådana böcker. Fast man skriver en “lätt” bok som är underhållande, så tycker jag att man kan hålla kvaliteten hög. Att en bok inte är “djup” behöver inte göra ngt, bara den är skriven bra.

  Håller helt med dig. Man kan behöva en sådan lätt bok när man bara vill koppla av. Men det jag menade var en lätt bok med kvalitet, vilket många chiclitt saknar!

  Det jag retar mig på med genren är mest av allt det undermåliga språket och intrigerna. Bra chiclitt gillar jag skarpt! Har du några bra boktips på chiclitt med litterära kvaliteter får du gärna delge mig dem! Det skulle uppskattas

  Åter, jag uppskattar välformulerade inlägg som dina och tar inte illa upp! Hoppas jag inte skriver ett för rörigt svar, är lite trött 🙂
  Mvh, Clara