image2099

Hörde på Studio Ett idag när jag lagade mat. De diskuterade hur den Svenska OS-truppen ska förhålla sig till diktaturen Kina när de tävlar i OS i Peking. Moderaten Göran Lindblad och Stefan Lindeberg från Svenska Olympiska Kommittén diskuterade de alternativ som finns. Göran ville att svenskarna skulle bära små pins där det stod Frihet och Demokrati. Det kunde inte Stefan Lindeberg gå med på. Motiveringen var att idrottarna skulle fokusera på sin tävling och inte på mänskligt lidande.

Vi svenskar är allt riktiga hjältar! Vi kan eventuellt bära pins när vi idrottar i ett land som avrättar fångar utan rättegång. Hurra för oss! Vi kan eventuellt bära pins när vi sover i de lyxhotell som står uppsmällda i OS-byn. En by som byggts genom att riva tidigare bostäder, utan att ge ägarna ersättning. I diktaturen Kina kommer svenskarna sätta ner foten genom att eventuellt bära en liten tröjknapp med Frihet och Demokrati inristat. Det luktar revolutionssuccé. Inte.

Om Sverige inte var ett sådant rövslickande land som vi faktisk är hade vi kunnat göra skillnad. För istället för tröjpins borde vi diskutera en regelrätt bojkott. Hur kan världens största evenemang få gå av stapeln i ett land som kränker mänskliga rättigheter? Hur kan Sverige ställa upp på det? Och varför är svenska politiker så noga med att poängtera Frihet och Demokrati! när det gäller sport samtidigt som de exporterar och importerar varor till samma land för miljarder kronor utan att blinka.

Jag tycker att våra försök till att "sätta ner foten" är pinsamt lama. Vi skulle lika gärna kunna be svenska OS-truppen viska till sig själva Frihet och Demokrati, när de sitter med dörren låst och skiter i Peking. Det skulle få samma effekt. Nämligen ingen.