Jag vill vara:

Vi har ju alla en fantasibild av vem vi vill vara. Några önskar att de var Amelie från Monmartre. Andra önskar att de var skygga skogsrån. Någon vill vara Grace Jones och väldigt många vill vara som systrarna Olsen.

Nå vad vill då jag? Vem vill jag vara? Jo, den typ av kvinna som min mormor är. Den norrländska stabila urmodern. Som kan snyta barn. Som lägger ur nät och plockar sina egna bär. Som uppfostra slyngelhundar och renoverar hus. Slänger ut en fyllaktig karl och lär han veta hut. Jag vill vara den norrländska kraftkvinnan. Hon som skulle kunna föda upp tolv ungar på barkbröd och vatten. Hon som gör eld i ösregn och vågar gå ensam i skogen om natten. Jag vill klyva ved och skotta snö och bära vatten. Jag vill vara redig. Jag vill inte vara en söt och mystisk flicka som faller omkull när det blåser. Jag vill stå där i blåsten och ryta Kom och ta mig om du kan – men det kan stormen inte

Jag blir stoltast när min morfar säger att "Nog är Clara en rediga flicka som kan avverka träd och köra hem dem med skidor" eller när min mormor beundrande väger de långt över hundra liter blåbär jag och Anna plockade i sommras och sålde. Jag blir så glad när morfar säger "Nog är Clara bra stark nog" när jag är ute och skottar taken. Jag vill vara sund. Jag vill vara stark. Jag vill vara lika karsk och obrydd som min mormor som säger "Det nog är dags att påven tar och kolar" och svarar "Ta mig bak i arschelet!" när jag säger någonting hon inte gillar!

Jag vill inte vara mystisk. Inte vara svår. Jag vill vara som en frisk och kall februaridag. Inget mjäkigt. Inget mesigt . Inget ynkligt fjås. Rakt igenom rejäl vill jag vara. Så det så.

Vem vill du vara?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

45 kommentarer på “Jag vill vara:”

 1. i love you!
  jag får inte kommentarer som “sandra är en redig kvinna som skulle kunna
  avverka träd och köra hem dem med skidor”
  jag får kommentarer som “du är en sån tjej som man inte tror kan simma. eller cykla.”
  vad är grejen med det!? hur beter man sig så att folk tror att man inte kan simma?!?

 2. jag vill väl åsse va nån liknande.
  jag vill vara en kvinna som klarar av allt som män klarar av, men som endå är feminin och flickig. jag vill kunna köra över folk om det behövs, jag vill kunna ta skit utan att beröras och jag vill kunna lyfta tungt och arbeta fysiskt.

 3. Vi har samma ideal! Jag valde ut och högg farfars sista julgran och han sa att det var den finaste han haft. Det är jag stolt över… Farfars mamma, som jag fått namn efter, vadade nyförlöst (bara någon vecka tidigare) ut i det novemberstormande havet för att rädda sin dotter som låg i vågorna och “flöt på kjolarna” och när hon dog 99 år gammal var den enda som skrivits ut åt henne aspirin. En ask sånna “skulle man ha” i nattdukslådan så de skrevs ut när hon flyttade på hemmet. Bild på henne finns här:
  http://hem.passagen.se/husumsfotoklubb/stures%20bild6.jpg

 4. Jag vill vara lite annorulunda, inte som alla andra. Jag vill känna att jag, verkligen är jag. Jag vill inte vara den som drar sig för att prata inför Fol., men jag vill inte heller vara någon teaterapa. Jag vill vara trygg i mig. Jag vill inte känna mig tjock och alldeles för grå vissa dagar. Jag vill känna att livet leker, och verkligen VÅGA leva livet.

 5. Nu får du inte tro att jag smörar, men du är nog min idol. Och det där får mig att tänka på min underbara farmor, 4 barn, en bondgård och iskalla vintrar. Något gick snett mot äldre dagar och hon blev alkholiserad :/
  Jag fick ha henne kvar tills jag var 6 år, men jag saknar min farmor. Och jag är trött på storstaden och stressen, fy tusan.

 6. Amen. Jeg har tenkt mye på dette i det siste, da jeg nylig mistet min mormor – som var av samme type som du beskriver her. Farmor var også sånn. Sterke, kloke kvinner som hjalp til der det behøvdes og åpnet sitt hjem for alle.

  Jeg vil være som dem! Prøver hver dag, på ulike måter.

 7. jag ändrar mig alltid, vill ena dagen vara så och nästa så. jag vill vara kvinnlig och feminin, klädd i snäva kjolar och höga klackar, jag vill vara karsk och stark och kunna meka och laga och hugga träd, jag vill vara mystisk och hemlighetsfull, jag vill vara öppen och glad och pratig, jag vill vara en storstadskvinna med en massa vänner och fester, jag vill bo ute på landet med min karl och några barn och en hund och bara vara.

  mitt problem är väl främst att jag aldrig vill vara mig själv, den jag är nu. asch.

  ibland vill jag vara som du också, clara.

 8. Detta var en av de finaste saker jag läst!

  Jag vill vara äventyrlig, öppensinnad, spontan och ha massa historier att berätta.

 9. Väldigt fint skrivet, och jag förstår dig helt.

  Jag vill vara den där svåra kvinnan som bor i en stuga i skogen med sina katter. Jag har en avlägsen släkting, en dam på 90 år, som bor på en stor gård i skärgården. Varje dag bakar hon sitt bröd och mjölkar sin egen mjölk, och detta har hon gjort varje dag i hela sitt liv. “Elsa i Ängberga” kallas hon, och ibland drömmer jag om att ta över Ängberga när hon går bort. Jag vill inte att Elsa och hennes vanor ska upphöra, och jag vill att hennes fem orangea katter ska fortsätta få färsk mjölk varje dag. Hon är någon slags idealkvinna för mig. En sådan dam jag drömmer om att bli en dag. Frågan är bara om det är möjligt i dagens samhälle.

 10. först måste jag bara säga att din blogg är grym, och sen vill jag också fråga vad har du för fantastiskt bra kamera egentligen? fina foton är ju helt underbara!

 11. Clara, jag tror att du bidrar till en bättre värld. Såna som du behövs så himla mycket! Jag hade de där idealen när jag var mindre – ville vara starkare än min bror osv. Men tyvärr har det delvis försvunnit nånstans på vägen..

 12. Cecilia – precis sån är jag också. Det är så frustrerande att aldrig kunna välja ben att stå på. Man får liksom känslan av att inte komma någonstans.

 13. jag vill vara den som folk säger “du är inte alls som du ser ut. Du är självständig och mycket mer än bara liten och blond.” Men mest vill jag nog ta och ringa dig nu på en gång och säga att du är fantastisk och berätta hur mycket jag beundrar dig. För att du är just såsom du vill vara. makalösa kvinna. Och oj vad jag tycker om dig!

 14. jag vill.
  faktiskt, tänker jag förvånat nu för mig själv efter att ha funderat en stund hur jag vill vara.
  vara den jag är.

  jag blir stolt när folk säger
  “du är inte härifrån, du kommer långt uppifrån va det hörs”.
  “jåhå då” svarar jag.
  och sträcker på mig.

 15. Du verkar vara sån du vill vara 🙂 Ibland så mycket att jag får komplex 😉 Du är så duktig, så vacker och häftig. Dessutom gör du hyllor med hyllpapper på. Du gör skäl för namnet liksom!
  Lite allvarligare.. När livet är grymt svårt så visar du att det går ändå. Då när jag bara vill ge upp…
  Tack för inspirationen!

 16. Du skriver så fantastiskt bra Clara!

  Jag tror jag vill vara som min mamma, hon r i mitt tycke en perfekt balans av någon som hittat sig själv, klarat av att kombinera jobb och barn, mår gott helt enkelt.

  Kram på dig!

 17. Underbart! Ibland undrar jag om det inte är något i vattnet däruppe som gör folk vettigare än mer söderut i landet. Och då kommer jag ändå söderifrån.

 18. …och jag skulle gärna vara något liknande Dag Hammarskjöld, fast mindre hämmad och mindre gravallvarlig. Men jag tycker om hans enkelhet, vilja att ta livet på allvar och varma gudstillit.

  Om du helst vill vara redig vill jag nog ännu hellre vara reko. Lite samma kategori ord, lite annorlunda nyanser.

 19. Åh, jag kom på det fantastiska svaret. Jag vill bara vara jag!
  ( och jag satt i evigheter och fungerade efter den perfekta människan ) Men nej, jag är toppennöjd med mig.

 20. det är en vårdag i maj, och äppelblommen ligger som ett täcke över marken. det är tidigt, och jag sitter på hästryggen och hör bara hur hans väldiga hovar klampar fram, fram. osminkad, fullkomligt harmonisk, alldeles vanlig. sådan är jag, och i vilket tillstånd som helst så söker jag henne – urjaget. fin text har du skrivit.

 21. men tusan när du lägger fram det så.

  Nej jag gillar idén med att bli hemmafru (+jobb) och laga mycket mat, baka och ge mina barn god uppfostran (helst med hjälp av deras far) samtidigt vill jag nog hellst se ut som en liten Amelie. En stor röst i en liten kropp såattsäga.
  Här har vi fördelarna med att vara skådis, man får testa på att vara olika personer och får en ganska lugn och stabil egen person för att ha lättare att hitta tillbaka till sig själv.

 22. Om du vill vara som en februaridag vill jag vara en aprildag, fräsch, krispig med äppelkinder – Maria i Sound of Music kanske. Inte rädd för att ta i men samtidigt alltid med ett leende som gör folk glada. Sen vill jag vara bildad, men inte för akademisk, mer liksom ha läst allt men aldrig säga något om det, aldrig skryta eller försöka bevisa något men om någon börjar prata med mig så blir denne imponerad av vilka kunskaper jag besitter. Lite Anne på Grönkulla – förnuftig och praktiskt, men bildad och romantisk, allt på samma gång.

  Tyvärr är jag nog ganska långt ifrån något av det. 🙂

 23. Jag är rätt lugn i mig själv och i min personlighet. Skulle behöva lite av Filippa Bark och Carolina Gynning i mig, ibland dyker den personligheten också upp…. inför de jag känner allra bäst.

 24. Vad svårt.
  Men jag vill kunna hugga ved, riva hus, skotta snö, men också kunna sitta inne och sticka eller sy eller skriva till min ögonsten (bloggen)Jag vill vara en blandning av en maskulin och en feminin kvinna (tjej), och jag vill vara lite som du!:)

 25. Den där beskrivningen stämmer in väldigt bra på min mormor som fyller 90 i år och fortfarande är världens piggaste! Och som henne vill jag vara 🙂

 26. Jag vill vara som Holly Golightly i Frukost på Tiffany´s…boken alltså inte filmen. Precis så vill jag vara.

 27. Alltså Clara fina.
  Så som du beskriver dig ser jag dig redan.
  Lägg till lite coola outfits och ett stort hjärta mot dina närmsta och världen.

  Själv har jag varit “redig” länge och är lite trött på att bara vara så.
  Så, nu svävar jag ut i rosa skimmer, Amelié världar och poesi varvat med den gamla redigheten.
  Barn, jobba på förlossningen, blogga, byta liv, flytta, klänningar, mingla, blir kär och vara egenföretagare.
  Torka barnspyor och reda ut mobbing på skolan, räkna korvören och gå på visningar.
  Trivs just så.
  Ciao,
  Lo

 28. haha, så jävla grymt sätt att vara på. men det som är bäst är att de liksom inte anstränger sig för att vara sånna, dom bara är sånna. det tycker jag är coolast.

  rediga kvinnor alltså! love it!!

 29. Hej kära läsare!
  Tack för alla fina kommentarer om vilka ni är eller vill vara. Tack för att ni delar allt med mig! Stora varma kramar från norrland
  Pussis

 30. Du är så fin att jag blir alldeles varm i hjärtat av att det finns männsker som är så fin. Rejäla, prettolösa pinupjesus! [det är du det]

 31. Helst av allt vill jag nog vara söt på ett världsvant sätt. Jag skulle vilja att folk beundrade mig för det jag hade att säga men samtidigt lät bli att tycka att jag var jobbig. Men det är svårt att ha det så för en tjej. Det är faktiskt det, och det är synd. Men jag vill kunna prata och bry mig i det mesta utan att alla tycker jag är för jobbig.

 32. Mina ideal är något slags mellanting av min mormor och farmor. Mormor är en stark kvinna med mycket kött på benen, som hjälper morfar med att plocka åker efter åker med potatis och samtidigt föder upp sina 8 barn och 30 barnbarn. En kvinna som gör allt för sin familj och älskar varenda en med hela sitt hjärta.
  Min farmor är poetisk, grubblande, lite bitter och skör. En konstnär som knappt fått utöva sin kreativitet! En kvinna som även kan säga ifrån, ryta i och bli ganska barsk.

  Jag vill vara rejäl. Sätta gränser, vara beslutsam och samtidigt tänka efter, bry mig och älska. Jag vill vara någon slags urmoder som släkten tyr sig till och alla ska känna sig välkomna.

 33. Oj jag välter nästan lite grann av den här texten! du är helt fantastisk!!
  Jag vill också vara redig, ärlig och stark, jag tycker inte alls om att vara svår, mystisk och söt men på något underligt vis så känner jag mig så ibland. och jag vill inte! då vill jag bara ställa mig och skrika!

 34. Du är fantastisk! Helt enkelt fantastisk är du, Clara. Din blogg är så givande. Är jag vilsen så tror jag mig finna livets mening i din blogg. Tack.

 35. Ville bara skriva och tacka dig för en fantastisk blogg! Du är helt underbar så bloggens namn gör sin rätt 🙂 Och jag vill nog också vara som min mormor!

 36. Wow! Du är så sjukt, himla cool Clara! Jag älskar att din blogg är en av de få, få bloggarna man kan gå in på utan att få en massa snedvridna ideal slänga i ansiktet, utan när man kommer in på din blogg är det bara inspiration, carpe diem-tacksamhet och fräscha tankeställare. Du är smart, du! “För den som älskar Gud samverkar allt till det bästa” – Romarbrevet 8:28.

  Haha, “Hon som skulle kunna föda upp tolv ungar på barkbröd och vatten.” Jag diggar henne.