Vi på nordkalotten

Igår var jag och Jakob på museum och såg en utställning om mörkret här på nordkalotten och hur vi egentligen står ut. Och jag kände i magen hur jag längtar efter snövita mörka kalla nätter. Stenträsk, Kalvträsk, Glommers. Jag längtar efter att plumsa ut i täckbyxor hos mormor mitt i natten och se att hela världen är upplyst av månen. Ligga i en snödriva och titta på stjärnor och säga till Anna

– Hör du hur tyst det är? Man får nästan ont i öronen.

Så kände jag igår. Och jag tänker att det måste vara en speciell sorts människor som står ut här på den norraste delen av halvklotet. Som gillar mörkret och kylan och till och med tröttheten som gör att man nästan bara vill sova hela vintern.

 Men många många människor klagar på vintern. Och det är klart – så som folk i allmänhet kör på i 110 kan vintern aldrig bli annat än olidlig. Men om man accepterar att man är trött och handlar därefter så blir vintern som ett långt och mysigt ide. För att stå ut ska vintrarna ska njutas med

– Massor av tända ljus (Kolla in en torsdag med hög mysfaktor)

– Vansinnigt varma bastubad och dopp i isvak under stjärnklar himmel

– Litervis med glödhet grönsakssoppa

 – Korta arbetsdagar och riktigt långa och sköna kvällar och nätter när man ligger i soffan med Jane Austen och Charlotte Bronte och filosoferar.

– Varma sköna kläder så att man slipper frysa.

– Långa bad istället för att duscha. (Urs jag vet att det är klimatdåligt men om man bara gör det ibland?)

– Vildsinta sparkfärder och långa skidturer

– Oräkneliga tupplurar

– En superfet ansiktscreme som förhindrar ansiktet från att spricka sönder av torrhet när man ler.

–  Min man (nåja ni som inte har just Min man får ju hålla till godo mer er man eller kvinna)

Åh jag längtar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

23 kommentarer på “Vi på nordkalotten”

 1. Nej men nu flyttar jag hem omedelbums. Å ljuva HögaKust. Götet visar sig från sin sämsta sida idag, grått och regnigt, det blev faktiskt aldrig dag.

 2. Vad jag önskar att jag hade ett badkar. När jag börjar leta efter min första egna lägenhet så kommer badkar att stå högst upp på krav-listan. 🙂 Fina saker att gilla med mörkare tider hursomhelst!

 3. jag längtar också! första snön kom i veckan hemma i Pajala och här sitter jag i sthlm och lider. tystnaden och alla stjärnor man ser, i sthlm ser man inte så många för det är så dålig luft. åh vad jag flytta hem

 4. om vi bara kunde få lite riktig vinter längre ner i landet. massa snö och hög klar luft, men det slutar mest med blåst, regn och en grå gegga på himlen.

 5. Alltså, din blogg är verkligen den bästa i världen. Jag älskar den! Det är så underbart som du skriver. Jag får verkligen lust att flytta upp upp upp när jag läser det här … Jag bor i Uppland och kan ibland tycka att det är alldeles för varmt och ljust här. Trots att jag är en frösen människa tycker jag bättre om det än att vara varm! Stjärnklara nätter är så vackra och vintern är så underbar.
  Det är som du säger, vintern får vara ett ide. Nu kan jag tyvärr inte ordna så att mina arbetsdagar blir kortare, men däremot har jag två veckors semester i december/januari! Då ska jag NJUTA av vintern och dåsigheten!
  Nej, jag måste bara säga det en gång till, att jag gillar din blogg fruktansvärt mycket. Fortsätt!

 6. Nu är jag visserligen född i södraste Sverige, och bot i Götet och sant som föregående talare sa, idag blev det inte ens dag. Men att omfamna vintertröttheten och istället njuta av den, det hade aldrig fallit mig in innan jag läse det du skrivit! Underbar idé, det får bli mitt motto i vinter.

 7. Åh vad jag älskar den norrländska vintern, att ligga i en snöhög och se på en stjärnklar himmel. Här söderöver är det mest regnigt och slaskigt. Ingen vinter alls. Det ska vara så kallt att det biter i kinderna. Då trivs jag som bäst.

 8. Jag önskar verkligen av hela mitt hjärta att jag kände såhär. men det enda jag gör när vintern kommer är att längta till sommaren. alla bara stänger in sig och fryser i sina hem. somnar tidigt men är ändå övertrött på morgonen. och att bara ta sig ut och fika är jobbigt. vintern är så ensam.

 9. ..fantastiskt! men du glömmer långa skoterfärder i kokträsk. det är de bästa! 🙂 gillar din blogg skarpt.

 10. En dusch på 10-15 minuter, beroende på hur stort trycket är, gör av med lika mycket vatten som ett bad gör, så du kan känna dig lugn 🙂

  Bada gör man ju i minst 30 minuter, så då kan du tänka att du egentligen sparar vatten. Och sen duscha så kort som möjligt när man duschar, så klart =)

  Har man ett badkar ska man njuta av det!

 11. Ah. Du är så bra. Fler människor borde acceptera att man måste vila mer på vintern, och njuta av det. Jag är så lycklig att jag pluggar så jag helt fritt kan planera min tid, vilket leder till mkt sömn och en kortare men aktivare dag.

 12. jag tänkte just på det igår, hur mycket jag längtar efter att åka längdskidor och det jag allra mest ser fram emot just nu är att jag åker hem och upp om tio dagar och då ska jag basta varje dag. och så hoppas jag att det kommer att snöa lite…

 13. Åh, när du skriver sådär blir jag nästan gråtfärdig. Göteborg är också mysigt och fint, men nu vill jag att det ska bli jul så jag får åka hem till norr och familjen.

 14. Visst är det så, min kloka vän. Stockholmsvintern är tyvärr inte så kall och snörik ens i januari längre – men mörker har vi ju att glädjas åt;-) Svartblänkande asfalt, drypande skogspromenader.

  Jag har alltid älskat även den mörka årstiden. Men så kommer jag från Jämtland också.

 15. Jag bor i Alaska. Din beskrivning låter som vår vinter också. Det finns en viss tjusning med den.
  Vi fick snö i veckan och jag bränner ljus som bara den. Lyssnar på mp3-böcker.. :o)

 16. jag skulle också njuta av vintern om den såg ut som uppe hos er. men här nere i “södra” sverige (linköping) får vi aldrig vinter längre. det är bara en lång utdragen kall och blöt höst med mörka moln och ledsna, nakna träd. snön gör vintern ljus men utan snö är den mörkare än mörkast. jag vill kunna åka skidor som jag kunde när jag var liten, då var det snö här varje vinter men nu kommer den nästan inte alls. suck.

 17. Nere i Skåne blir det bara mörkt, mörkare, mörkast… Skulle vi ha tur att få se lite snö kan en räkna med att det kvickt förvandlas till blaskig grå sörja. Det mörka, gråa lägger sig som en kall blöt filt över hela landskapet och vi knaprar d-vitaminer för att överleva till våren.
  Usch, vad bitter jag lät nu, men snälla dela med er av lite snö och ljus!