IgÄr var jag och Jakob pÄ museum och sÄg en utstÀllning om mörkret hÀr pÄ nordkalotten och hur vi egentligen stÄr ut. Och jag kÀnde i magen hur jag lÀngtar efter snövita mörka kalla nÀtter. StentrÀsk, KalvtrÀsk, Glommers. Jag lÀngtar efter att plumsa ut i tÀckbyxor hos mormor mitt i natten och se att hela vÀrlden Àr upplyst av mÄnen. Ligga i en snödriva och titta pÄ stjÀrnor och sÀga till Anna

– Hör du hur tyst det Ă€r? Man fĂ„r nĂ€stan ont i öronen.

SÄ kÀnde jag igÄr. Och jag tÀnker att det mÄste vara en speciell sorts mÀnniskor som stÄr ut hÀr pÄ den norraste delen av halvklotet. Som gillar mörkret och kylan och till och med tröttheten som gör att man nÀstan bara vill sova hela vintern.

 Men mĂ„nga mĂ„nga mĂ€nniskor klagar pĂ„ vintern. Och det Ă€r klart – sĂ„ som folk i allmĂ€nhet kör pĂ„ i 110 kan vintern aldrig bli annat Ă€n olidlig. Men om man accepterar att man Ă€r trött och handlar dĂ€refter sĂ„ blir vintern som ett lĂ„ngt och mysigt ide. För att stĂ„ ut ska vintrarna ska njutas med

– Massor av tĂ€nda ljus (Kolla in en torsdag med hög mysfaktor)

– Vansinnigt varma bastubad och dopp i isvak under stjĂ€rnklar himmel

– Litervis med glödhet grönsakssoppa

 – Korta arbetsdagar och riktigt lĂ„nga och sköna kvĂ€llar och nĂ€tter nĂ€r man ligger i soffan med Jane Austen och Charlotte Bronte och filosoferar.

– Varma sköna klĂ€der sĂ„ att man slipper frysa.

– LĂ„nga bad istĂ€llet för att duscha. (Urs jag vet att det Ă€r klimatdĂ„ligt men om man bara gör det ibland?)

– Vildsinta sparkfĂ€rder och lĂ„nga skidturer

– OrĂ€kneliga tupplurar

– En superfet ansiktscreme som förhindrar ansiktet frĂ„n att spricka sönder av torrhet nĂ€r man ler.

–  Min man (nĂ„ja ni som inte har just Min man fĂ„r ju hĂ„lla till godo mer er man eller kvinna)

Åh jag lĂ€ngtar!