Mandelkaka med mandelmassa

 Ljusa runda kakor med rött coctailbär i mitten. cocmandelkakor-med-coctailbar.jpg

De bästa småkakorna är de som går snabbast att baka.

Dessa pluttar bakas snabbast möjligt med färdig mandelmassa. Men de blir förstås ännu godare med den hemmagjorda varianten. Prova och se!

Degen räcker till ca 30 kakor.

Så här gör du:

Blanda 200 gram mandelmassa med så mycket äggvita att du kan spritsa ut degen. Vispa ihop smeten med en gaffel. Kläd därefter bakplåtar med smörgåspapper och spritsa blandningen till kransar eller toppar.

Garnera kakorna med coctailbär eller nötkärnor och låt stelna en stund på plåten innan de gräddas.

Ugnen ska stå på 225-250 grader och bakverken ska vara inne tills de stelnat på ytan och fått färg.

Låt därefter småkakorna svalna i någon timme på plåten, innan de paketeras i tätslutande plåtskrin i frysen.

Mitt recept på mandelmassa:

Mal eller finhacka 200 gram mandel och blanda med 3 msk socker.

Droppa gärna i lite grädde eller mjölk om mandelmassan känns torr. Blandningen kan därefter smaksättas med vanilj, kanel eller lite kardemumma.

Några droppar bittermandelolja gör succe med smaken!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

10 kommentarer på “Mandelkaka med mandelmassa”

  1. Det ser kjempegodt ut. De skal jeg bake til helga. Hvor henter du alle oppskriftene dine fra? Jeg har lagd både piroger, avokado/sjokolademousse, og masse annet som du har delt med oss, men hvor henter du det fra? Er du bare genial? 🙂

  2. Hej Clara! Undrar bara om äggvitan ska vara vispad innan den blandas med mandelmassan? Vore onödigt att slänga en hel sats med smet för att man låtit bli att vispa (:

  3. Åh, jag är så fruktansvärt rädd för såna där bär. Min mormor dog i cancer och på något vänster har jag fått för mig att hon dog just av körsbären i en cocktailblandning. Mamma förstår verkligen inte hur jag har fått det i huvudet, men mina bröder trodde också att det var orsaken när de var mindre. Så, om dagisfröken skulle bjuda på lite gott och plockade fram en sådan konserv så sprang jag och gömde mig. Att sådant fortfarande kan sitta i. Håhåjaja. Tack för en fantastisk blogg. Kram!

  4. Jag kom att tänka på en sak. Hur tror du att världen skulle sätt ut om människan valt att stanna den tekniska utvecklingen för 150 år sedan? Jag tänkte, man måste ju väga det negativa med det positiva. Miljön skulle förmodligen må bättre, jorden skulle må bättre. Men samtidigt skulle människans liv vara helt olikt sig, jag skulle till exempel inte kunna läsa din blogg för den skulle inte ens finnas. Du verkar så miljömedveten så det vore intressant att höra din åsikt!

  5. Haha mamma gjorde sånna där igår, men hon la i lite röd karamellfärg så att de blev svagt rosa och såg ut som små bröstvårtor! 😀