Modebloggsdilemmat

Bloggvärlden är ett kvinnodominerat område. Vi har flest läsare och tjänar mest pengar. Det är fantastiskt.  Särskilt dominanta är vi inom modebloggsgenren. Det är fint. Vi måste inte lyssna på någon självutnämnd stilfascist. Vi kan vara våra egna modejournalister. Alla får recencera Prada om de vill. Det innebär mångfald och makt. Eller borde i alla fall göra det. Men det som på pappret verkar lovande är i själva verket raka motsatsen. För mångfald är ett sällsynt begrepp inom modebloggsvärlden. I alla fall i toppskiktet. För trots olika klädstilar är vi förvillande lika.  På bloggtoppens lista över de 20 största modebloggarna (där bland annat jag finns med) är bara en enda mörkhyad. Inte någon är överviktig. Faktum är att ca hälften av dessa tjugo bloggar skrivs  av modeller eller ex modeller. Nästan alla bor i Stockholm, alla ha god ekonomi och kommer från överklass eller övre medelklass.

Ändå betraktas dessa tjejer av många som “helt vanliga tjejer”. Och därigenom bättre förebilder än till exempel Kate Moss.  Och det är här det blir fel. För modebloggarna representerar på inget sätt vanliga tjejer. I så fall skulle det betyda att hälften av alla Sveriges unga kvinnor jobbar som modeller. Nästan alla skulle vara så petit att de kunde handla på barnavdelningen. Och samtliga skulle ha tusenlappar över att festa och shoppa för. De skulle inte finnas några lokalvårdare, arbetslösa eller invandrare, och nio av tio skulle bo i hufvudstaden.

 

Ja, det finns många bevis för bloggvärldens skevhet. Ibland får jag kommentarer i stil med Du är så härligt kurvig och visar på ett sunt ideal. Det låter ju fint men faktum är att jag inte är kurvig. Jag är en slank storlek 38. Men det gör mig till en tungviktare i bloggsammanhang. Att kalla mig kurvig är ett hån mot alla som är kurviga på riktigt. För vad ska i så fall dom kalla sig? Feta? Våra ögonmått är uppenbarligen rubbade. Förvridna av exponeringen av ett väldigt ensidigt kroppsideal.

Men det är inte den enskilda modebloggarens fel att hon passar in i idealet. Inte alls. Dock är det ingen slump att just de som uppfyller kriterierna, också är populärast. Yta är nämligen ännu viktigare i bloggvärlden än i verkligheten. Folk läser om det som fascinerar dem och dit hör smala, snygga och framgångsrika tjejer. Det sorgliga är att bara en sorts tjej får plats på toppen. Och frågan är om det någonsin kommer att förändras? Allt handlar ju i slutändan om vilka bloggar vi väljer att besöka.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

82 kommentarer på “Modebloggsdilemmat”

 1. Clara, äntligen har du fått ut det i ord det jag länge gått och grubblat över.
  Jag hade aldrig tidigare haft problem med mat och min kropp, jag har storlek 34-36 men när jag allt mer fick upp ögonen för modebloggar så fick jag sådan panik! De var “vanliga” tjejer och så smala. Jag ville också vara “vanlig” och sådär snygg. I höstas gick det till överdrift, men nu efter årsskiftet bestämde jag mig för att bara läsa de bloggar jag verkligen, verkligen tycker om och mår bra utav att läsa och det inkluderar din blogg.

  Modebloggar, ger sogligt nog mer hets att bli smalare än vissa tv-program och kändisar. För Hollywood är så långt borta och bloggarna så nära och överallt.

 2. Hej Clara! vad är det för lista som du skriver att du har sammanställt? ser ingen lista?..

 3. Du är underbar. Jag blir så glad av att läsa dina texter och kolla på dina foton. Jag skulle kunna säga att du nyss räddade mig. TACK!

 4. Supert innlegg, jeg er helt enig med deg – toppbloggerne har det med å ikke bare se like ut, men å skrive om stort sett det samme, og de liker stort sett de samme tingene. Man skulle i teorien tro man ville finne et mangfold, et bredt spekter av skribenter, men det ser ut til å være lettere sagt enn gjort. Veldig trist, i grunn.

 5. Mycket bra skrivet tjejen! Jag själv är liten & spinkig stl 32/34. Precis som min pappa och hans föräldrar. Min lillasyster är smal stl 36/38, precis som min mamma och hennes föräldrar. Det har varit fruktansvärt hur min syster alltid jämförde sig med mig när vi var mindre. Hon kände sig tjock när hon – lillasystern var större än storasystern. Men hallå! Visst är jag frisk och kry, men det är inte vanligt att vara så smal som jag är. Jag är 23 år och väger 48kg. Har oerhört snabb ämnesomsättning och smal benstomme. Det är svårt för mig att gå upp i vikt och jag har haft komplex över det. Sjuksystrar i skolan frågade ofta om jag hade ätstörningar. Det gjorde mig ledsen, ”Jämför de MIG med en äcklig revbensspjäll tjej. Hjälp! Är jag SÅ ful?” Jag tog lätt åt mig närjag var mindre, men de senaste åren har jag insett att de frågar av omtanke. Det är inte alls konstigt att någon frågar… forts…

 6. ..forts.. För det är inte speciellt vanligt och om någon frågar idag så blir jag bara tacksam för deras uppmärksamhet.
  Även min syster har nu en hälsosam uppfattning av vad som är smalt och mindre smalt. Men däremot har jag en kompis i storlek 38/40. Vi var ute och provade kläder & upprepande gånger suckade hon över att hon inte var smal nog. ”Om jag var smal som du Karin hade jag också klätt mig i klänning och högklackat.” Jag blir så ledsen över att hon inte fattar hur fin hon är.
  Kanske många tänker så. Att om det var en storlek mindre kunde de klä sig i drömkläderna. Om de var mindre så kunde det kanske skaffa en modeblogg. Men då handlar det ju inte om kläder längre, då handlar det om kroppar. Bajs på detta. Mycket bajs.

 7. Clara, du är så klok. Du inspirerar mig och är en himlans bra förebild. Och söt som få! Du är och förblir min favorit-bloggerska.

 8. Åh det är så bra att du finns i den där toppen!! Som förklarar verklighet och ger oss saker att fundera kring! Jag blir så ledsen när jag läser bloggar som till exempel freja kjellberg eller nåt, en modell. Hon ger sminktips och smaltips..Hon är jättejättesmal själv och följer dessa smaltipsen själv. Jag får ont i magen när jag tänker på alla 14 åriga tjejer som läser dessa och tror att hon är den verkliga tjejen, idealet, det är så man ska se ut…Detta skapar så mycket ångest. Det finns aldrig inlägg som berättar för tjejerna att det är bra att vara som man är och uppmuntrar till att ta tillvara på sina bra egenskaper. Det saknas i svensk media så att jag kan gråta en skvätt om kvällarna. Jag är glad att jag hade fina vänner och bra föräldrar som stöttade mig och trodde på mig, och berättade att man var bra som man var. Men alla har inte den turen. Så det är bra att du finns och visar problemet som man lätt glömmer bort! Kämpa på!! Du är en guldförebild!!

 9. Med tanke på din tes i detta inlägg, är det märkligt att du betonar att du är en SLANK 38:a. En 38:a hade ju räckt. Alla som provat kläder vet hur storlek 38 passar eller inte!

 10. Åhh Clara du är så himla bra! Det här inlägget är det bästa blogginlägget jag läst på år och dar. Det sammanfattar precis vad jag tycker men är så oerhört mycket bättre formulerat än vad jag själv skulle lyckas med. Tack för att du ger ord åt mina tankar!

 11. TACK för alla fina tankar och funderingar.

  Sofi: Nej du missförstår mig totalt. JAG ÄR EN SLANK 38 och anses vara stor. Det är ju precis det jag vill poängtera hur sjukt det är! DÅ måste ju alla andra anses vara feta, eller hur?

 12. så sant så sant. tyvärr. jag läser inga av de stora modebloggarna av av detta skäl, de har en och samma stil allihop och inspirerar mig inte. och de ser likadana ut allihopa. de är inget fel med hur de ser ut, men de , som du säger, representerar inte den genomsnittliga kvinnan och är inget ideal att sträva efter. så makt eller inte, mig inspirerar och påverkar de ytterst lite.

 13. Vad bra att du skriver om detta!Jag känner ofta att jag inte kan identifiera mig med de bloggar/bloggare jag läser. De blir ett himla romantiserande ibland och könsroller som jag inte gillar. Men jag vill inte sluta för det och ofta hittar jag något hos varje bloggare som får mig att pusta ut och förstå att alla inte är eller behöver vara stöpta i samma form.

  Jag försöker blanda saker i min egen blogg. Inte ramla i fällan att bara visa upp det bra. Mitt liv inte fyllt av att köpa fina saker och café-besök. Jag är sjukskriven och lever på existens-minimum. Men då trixar jag lite och tipsar om gratisgrejer. Och jag skriver om det illa. Som mina ätstörningar, gråtattacker, att inte orka något, om saker som gör mig arg (vilket är bra!). Jag skriver om bitterheten att inte hitta vintageklänningar i min storlek (jag har storlek 42-44 vilket är svårt att hitta) och att Beyond Retro svarar att det inte finns någon marknad när jag påpekar att de borde ha en sådan avdelning.

 14. väldigt bra skivet clara. jag har tänkt detsamma många, många gånger. jag tycker att jag kan motstå smalhetsen och likriktigtheten men ibland märker jag att jag tänker “om bara jag var så där smal”. mest för att jag skulle då kanske passa mer kläder. jag känner mig inte tjock men jag känner mig stor. 180 lång, ca 70+ och 80E i kupa, vilket innebär att jag är 40-42-44 beroende på plagg. kläder som ej är direkta kvinnokläder, typ lindex passar helt enkelt inte mig. när jag är bland tjejer känner jag mig som en jättekvinna, när umgås med män så känner jag mig bara normal. måste säga att det hade varit trevligt med en modeblogg men en riktig kurvig kvinna med relativt “trendiga kläder”. som någon sa innan, det finns inte vintage/second hand om man inte har 32-38, utan bröst. finns en sån blogg? har någon tips?

 15. Du är den enda modeblogg jag läser, för du är den enda som känns sund och riktig. Jag kan identifiera mig med dig på många plan, och får inte samma stilhets eller märkeshets som andra bloggar och framförallt tidningar ger mig. Keep it up!

 16. Hej Clara! Först vill jag skriva att du nog är en ovanligt klok 22-åring! Jag skulle aldrig kunna tänka mig att läsa andra modebloggar typ Blondinbella. Intresserar mig inte alls. Du kanske har en modeblogg, men jag läser inte din blogg som det. Tycker att det finns mycket annat som intresserar mig i din blogg. Kloka tankar, vackra retro saker mm Det är därför jag besöker dig. Nu har jag inte läst andra sk modebloggar, men får nog känslan att du sticker ut från mängden. Fortsätt med det!

 17. Sorligt men sant.
  Jag tycker dessutom att bloggmodevärden inte handlar speciellt mycket om makt.. Största orsaken till att det är kvinnor som dominerar bland modebloggarna är ju för att få killar är långt ifrån lika utseendefixerade (stort sett). Få killar skulle lägga ner en större del av sin vakna tid på något så ytligt som kläder, vilket gör saken än mer tragisk!!!! Vill dessutom tillägga att din blogg är mycket mer än bara en modeblogg. Tycker jag iaf 🙂

 18. Men det handlar ju också om vilka bloggar man hittar. Jag läser till exempel bara bloggar mina kompisar skriver eller sånt man snubblar över genom annat (i ditt fall länkade min syster på sin blogg, i andra fall klickar jag på länklistor och i mina kommentarer).

  Men det är sant att det är vad man väljer att läsa. Kanske ska man snarare se tioitopplistan som en temp på hur idealet ser ut? Tack och lov att du är med där då!

 19. Du har naturligtvis rätt i det stora hela, även om Kenza knappast kommer från övre medelklass, men jag tycker att det är tråkigt att du bidrar till den felaktiga användningen av ordet kurvig som “lika med tjock”, kraftig eller vad du vill kalla det – kurvig handlar om förhållandena mellan midja och höft i första hand och i andra hand även midja och byst. Det betyder att Annika Marklund är kurvig samtidigt som det finns rätt tjocka tjejer med en icke-kurvig, rak kroppsform. Att försöka ändra betydelsen av ordet kurvig gör det inte mindre stigmatiserande att vara större samtidigt som det gör att vi saknar ord för ett verkligt förhållande.

 20. Heja! Det är sådana här inlägg som gör mig lycklig. Din blogg är alltid bra men det här gör den bäst! Det känns skönt efter att ha råkat läsa t.ex. DennisM att komma till dig och bli jordad, att se att fler ser igenom det hela och säger det högt också.

  En kommentar till någon som skrivit innan: Det kan var en himla skillnad mellan 38:or, det beror ju en hel del på hur lång man är. Jag har storlek 42, fast med ett bmi på 22. Rätt slank m.a.o. då jag är väldigt lång. En kompis, också hon med storlek 42, är dock endast 162, och ett helt annat bmi, hon är kurvig på riktigt.

 21. Clara, du är klok som en bok… Jag närmar mig 40 och blir så beklämd av smalhets- och prylhetsen hos unga tjejer. För mig har räddningen varit att bli äldre; trycket minskar eftersom man inte räknas riktigt när man kommit över 30, ha-ha! Fortsätt med dina visheter, och hoppas att många läser, kram.

 22. Det som är så bra med din blogg, som skiljer dig från de andra (om man tvunget ska jämföra) är att du verkligen HAR din egen stil. Du SER verkligen sund och frisk ut, inte alltför spinkig och inte ohälsosamt stor. Du ser inte ut som många av de andra, du tänker inte som de, du skriver inte som de och din blogg ser inte ut som deras. Du är det underbara alternativet för oss som vill ha något som känns lite mer äkta och “på riktigt” även om din verklighet skiljer sig väldigt mycket från t ex min. Trots detta är det lätt att relatera till det du skriver. Och inspireras av din kreativitet! När du säger att bara en sort får plats på toppen blir jag lite ledsen, för jag hoppas verkligen inte du tycker du är likadan som de andra modebloggarna. Grattis till din plats på topplistan, men du är unik och det är bara positivt! 🙂 Många kramar!

 23. Jag kan iallafall glädja dig med att jag läser din blogg för att du har så fina bilder, saker och recept. och du har åsikter och skriver saker som jag är intresserad av. Du är en riktig människa, inte en modell som köper svindyra kläder och festar hela nätterna. Det är det som gör dig till en av de bästa bloggarna och min absoluta favorit 😀

 24. Helvete vad bra och klokt skrivet! Jag diggar dig så in i bänken, Clara. Ikväll diskuterade jag och min sambo just detta. Vad beror det på att så många tjejer lider av ätstörningar och stress?? Man matas ju dagarna i ända av detta sjuka ideal och det måste bli en ändring på det. Du behövs verkligen! Jag blir alltid glad när jag tittar in på din blogg. Så fort jag halkar in på någon av de “osunda” bloggarna blir jag bara förbannad. Framförallt arg på mig själv att jag går på den där skiten. Kör på så det ryker, Clara. Jag tycker du e grym. KRAM

 25. Det är just därför jag väljer att följa din blogg. Du är någon jag verkligen ser upp till! En fantastik förebild som tänker på miljön, har ytterst kloka åsikter om det mesta och har egen klädstil och du går din egen väg, en bra väg. Men trots att jag gillar din blogg skarpt så är jag mycket modeintresserad och dras även till modebloggar. Och precis som du skriver har dessa bloggar gjort att jag, en helt normal 36:a, känner mig lite tjock. Jag är väl medveten om att jag absolut inte är tjock, eller ens knubbig, men ändå så känns det alltid när jag kollar mig i spegeln som om “ja, oj, vad stora lår jag har, och vilken dubbelhaka, och visst har jag äckligt många bilringar”. Jag vill inte känna så, jag vill vara nöjd med min kropp, men jag vill samidigt bli smalare. Jag är lite kluven.
  Tack för dina kloka tankar och åsikter, dom rensar alltid lite i skallen på mig.

 26. Tycker det är bra att du påpekar sånt här. Någon skrev att kurvig är förhållandet mellan bröst-midja-höfter. Kan förstå vad som menas men håller inte riktigt med. Oftast när man säger kurvig menar man någon som är kurvigare än genomsnittet, dvs har lite mer bröst, höfter, rumpa och mer därtill. Lite mer att ta i helt enkelt. De flesta normala kvinnor är relativt “kurviga” ändå. Det är meningen att vi ska vara det. Har man inte höfter och en normal andel underhudsfett kallas man smal. Men smal har på något sätt blivit normalt, normalt har blivit kurvigt. Det är fel! Inte för att man måste värdera det ena eller det andra som sämre, utan för att det vittnar om ett skevt ideal. Ett ideal där smalt är norm. Ett ideal som behöver namn som “sunt kurvig” för att beskriva hur en helt normal kvinna ser ut. Dessutom blir det ännu skevare när kvinnor som Clara och tex. Hanna Fridén beskrivs som “kurviga”. De är normala, ganska slanka och förmodligen smalare än genomsnittskvinnan!

 27. Om du var ett parti skulle jag rösta på dig. Kör hårt. Maila om du vill få klaga lite eller spy galla fast du inte kan skriva det i bloggen. Eller om pressen på dig att vara “förebilden” blir för jobbig. Gud välsigne dig.

 28. Du är så väldigt klok, Clara. Det du skriver får mig på bättre tankar och får mig att inse grejer när jag halkar in på fel spår och tänker självdestruktivt. Tack.

 29. Du har bra åsikter och en inspirerande modeblogg. Därför hör du helt klart hemma på topplistan.

  Det är ganska likformigt på många stora bloggar. Och tyvärr då ganska urvattnat och trist.
  Kan bara hålla med i att smalhetsen har gått för långt. Om tjejjer i stl 38 betraktas som “kurviga” då är vi stl 44 och uppåt vadå?

  Enorm?

  Inte nån stans i min värld iaf.

  Kram på dig

 30. Kan inte säga annat än att jag lyfter på hatten åt dina tankar och observeringar. Ämnet du tar upp i ditt inlägg är ett väldolt marknadsförings knep av både produkter och ideal.

  Bravo!

 31. Ååh, Clara, så bra att du skriver om detta! En sak som jag kom att tänka på, angående vikthets och sådant, är all reklam, som man kanske inte riktigt tänker på, men som ändå är så hemsk. Speciellt en som jag tänker på. Har många gånger tänkt slänga ut tv:n, men det tar emot. Men iallafall, reklamen med kvinnan och kellog´s K special. Där de säger, spenderar du också för många timmar framför spegeln? Kvinnan i reklamen är smal, men kan ändå inte välja kläder för att hon tycker väl att hon ser för tjock ut, och tillsist när hon har valt klädesplagg och tycker det ser bra ut, så råkar hon trycka hakan mot bröstet, och hejuda mig, ser det ut som hon tänker, dubbelhaka! MEN HALLÅ säger jag då!!!!!Skulle alla gå runt å trycka hakan mot bröstet så skulle varenda en ha trippelhaka minst. Och fy för sjutton, detta tycker jag är en så hemsk reklam, så jag har funderat att anmäla den, men jag vet bara inte vart man kan vända sig. Älskar din blogg iallafall!!!TACK!

 32. Hej, jag håller med dig. Vikthetsen är trist. Ville bara kommentera dina tankar kring “mångfald” inom modebloggvärlden. Läser just nu en kurs på universitetet i Gbg som handlar om kultur, språk och identitet. Där har vi till exempel talat om begreppet mångfald som du flitigt använder. Av denna orsak har jag kommit fram till att etnicitet (hudfärg och allt som kan läggas på en “folkgrupp”) är oväsentligt. Detta eftersom vi inte kan tillskriva alla mörkhyade (du tog upp hudfärg som viktigt) en speciell åsikt. Precis lika lite som att vi kan säga att alla svenskar är som dig eller mig, trots att vi är svenskar och vita och på så sätt också då skulle stå för samma saker?! Eller hur menade du? Sammanfattningsvis vill jag bara påstå att mångfald borde ses som viktigt endast på det inre planet, via våra tankar och värderingar och inte genom vårt yttre. Och där har du rätt, modebloggsvärlden är segregerad, precis som samhället i övrigt. För inte många bloggare går idag mot strömmen. Kram kram

 33. Bra skrivet! Ofta när det skrivs om modebloggerskor så vänds kritiken mot tjejerna som bloggar, men du tänkte ett steg längre. Och det är ju det jag gillar med dig, att du är skarp.

 34. Sarasson: Jag kan förstå ditt resonemang och håller med dig i att etniska grupper inte är homogena. Men när det gäller mångfald kan man inte bara gå på det inre som du skriver. Förebilder i alla färger och former är otroligt för viktigt för att bortse ifrån!

 35. men vi läser ju dig! du är ju med på den där listan! du med din normalvikt och normalstorlek. jag tror att mycket av det här handlar om att vi knubbisar, som drar större än 38 då alltså, fegar ur. inte fan skulle jag våga ha en modeblogg, inte fan ger jag mig själv ens det stora nöjet att varje dag se smashing ut fastän jag nog faktiskt skulle kunna! alltså det finns så många härliga skitsnygga tjockisar i sverige som mycket väl skulle kunna få till en poppis modeblogg – det bygger minst lika mycket på fotograferingsskills och sådant kan jag tycka när jag väljer favvobloggar. jag har träffat flera tjockisar som har hittat sin egen stil, till exempel en dam jag träffade som gick klädd i en fantastisk second hand klänning en sån där riktigt sommarklänning och det såg helt fantastiskt ut med de tjockare vaderna och söta skorna till! hon hade en rejäl frisyr också som matchade hennes kropps omgång. fabulous! jag önskar hon hade blogg.

 36. oh oh oh en annan grej, ursäkta romanen, har ni tänkt på hur olika vi kvinnor framställs? tunnisar stigmatiseras ofta i “vän, tyst, ofarlig” medans tjockisar stigmatiseras i “råbarkad, tuff, provocerande”. beth ditto fotograferades naken för omslaget till nya modemagasinet Love, och hon fick vara romantiskt naken jag tyckte det var fantastiskt. men inne i tidningen är hon den typiska (?) mördarbruden i läder. och många modebloggare fokuserar på det ofarliga modet, så tjockisarna har två grejer att gå emot. det första är vikten, det andra att de kommer behöva framställa sig som väna när andra ser de som “rejäla fruntimmer”. det är ett större steg att gå över som tjockis än som tunnis. precis som att det är lättare för kvinnor att ta på sig byxor än för män att ta på sig kjol.

 37. Instämmer i ovanstående hyllningskör till dig! Bra att du tar upp ett så otroligt viktigt ämne. In med sunda ideal, mångfald och egna värderingar och diskussioner. Mer sådant! Inte bara massa okritskt hyllande av pengar, massmedia och lycka. Tack å bock!

 38. Åh Clara! Du är så underbart rakt på sak. Och klarsynt. Klarsynta Clara, javisst!

  Kram från en “kurvig” 38:a

 39. ja känner oxå att ja inte kan identifjra mej med dessa bloggar .
  jag gjorde en rensning av bloggar som ja tycker påverkar mej negativt för några månader sen, fast ja anser mej vara stark så märker ja ändå hur ja påverkas.

  du är en frisk fläkt i all denna hets och stress.

  jag älsklar dina inlägg som dessa,har länkar eller refererat till dej mer än en gång i min blogg,då ja anser att fler borde bli mer kritiska till hur samhället ser ut. och att man inte alls behöver vara en äldre man i 50-års ålden,som klär sig fult.,för att tänka till lite. och känna efter vad man själv tycker.

 40. åh va bra skrivet! jag gillar verkligen din blogg! jag läser själv inte någon av de “stora” modebloggarna, förutom dig, eftersom jag tycker att de är lite tråkiga och ensidiga. många skriver inte om mode, utan om trender, som de följer slaviskt… jag är själv kurvig, på riktigt, och saknar bloggar med tjejer som har lite större storlekar, men framförallt lite egen stil! kram

 41. du inspererade mit till att skriva följande i min blogg;

  jag är nog en av många som tillhör de “kurviga” i dagens samhälle.
  jag har inte pojkfigur och det talar nog min rumpa, mage och lår om.
  men för min del gör det inte så mycket, jag har aldrig tyckt det varit speciellt fint att sakna dessa tre kroppsdelar. det är nog inte många som tänker efter vad de själva tycker utan rycks med i andras tycken för vi vill trots allt efterlikna flickorna i modetidningarna.
  Då anses man ju som vacker och vem vill inte vara det?
  men istället för införskaffa oss en ätstörning och slavaktigt följa dagens ideal borde vi inte påverka den så alla passar in?

  så puss på underbaraste Clara för en fin blogg att titta i.

 42. Bra skrivet och det är skönt att det blir en bra diskussion här… andras åsikter kan få ens egen hjärna att klarna lite ibland. Bra jobbat!

 43. Du skriver så mkt bra saker! Man börjar fundera och kommer på smarta saker. Allt känns lite bättre efter att ha läst din blogg för att allt känns inte yta då, man får perspektiv liksom. Du ska veta att du och din blogg verkligen är uppskattad!

 44. hurra clara!

  du är så bra.

  faktum är att de flesta större modebloggar får mig att må så dåligt att jag helt slutat läsa dem. det är bara yta, yta, yta och mer vill ha mer. ungefär.

  tacka vet jag underbara clara, där får man sig en dos av styrka, klarhet och äkthet varje gång. det föredrar jag alla dagar i veckan.

  kram.

 45. Åh, jag höll nyss ett slags tal om dagens bloggsamhälle (främst modebloggarsamhället) i skolan, jag tycker det är så väldigt intressant. Och jag tycker du har mycket bra saker att säga om det. Din blogg är jättebra, ska du veta.

 46. Hej clara! Jag tycker det sarasson skrev nedan är viktigt i detta dilemma. Visst det yttre spelar roll, men den är insidan som fängslar. Det är fråmst dina inre egenskaper som berör inte det faktum att du är blond norrlänning.

 47. Precis det här tänkte jag ta med i mitt projektarbete, jag skriver nämligen om bloggar och framför allt modebloggar, hoppas det är okej om jag citerar dig i min rapport!

 48. Åh så himla bra skrivet och jag håller med dig om precis allt 🙂 Jag har också tänkt att det är helt galet när du beskrivs som stor, för det är du ju inte alls och det skapar ju komplex för dom som verkligen har lite stötte strl.

 49. Fatima: Jag håller med dig om att “Förebilder i alla färger och former är otroligt för viktigt för att bortse ifrån!” mitt tidigare inlägg skrev jag, precis som säkert underbaraclara gjorde när hon skrev, av välvilja. Men tyckte att hela inlägget skrevs på ett ganska oreflekterat sätt. Och det är enligt mig bara konstruktiv kritik som gör att fler kanske öppnar ögonen för det komplexa i helheten.

  Nu känner jag mig som en bitch, men men, tycker egentligen att jag bara gett tankar till er som är en grund till en kritisk men konstruktiv diskussion.

  Hyllrop är bra. Men delaktighet och respons är också bra.

  Ett förslag är att Underbara Clara som faktiskt sitter på makt i och med sitt stora läsarantal, kunde länka till bra bloggar som hon anser skapar en mångald på topplistan.

  (För övrigt är kulturen Clara och topplistebloggarna representerar, den vite normativa mannens kultur. )

  Har jag gjort någon upprörd är det inte meningen. Jag tänker bara fritt.

  Kram kram

 50. (del 1)

  nu har jag inte riktigt tid att läsa igenom alla kommentarer ikväll, så det kan hända att jag inte är först med min. men jag tycker att din observation är ganska så talande för hur mode- och medieindustrin ser ut som helhet.

  i mer allmänmediala sammanhang finns samma grupper underrepresenterade. hur många färgade supermodeller kan du räkna till? hur många feta nyhetsuppläsare? skelögda popsångerskor?

  vi är skedmatade med ett (snävt) ideal och så länge allt som avviker från det blir betraktat som just avvikande i tidningar, på tv och ute i butikerna så tvivlar jag på att modebloggtoppen kommer att se speciellt annorlunda ut.

 51. (del 2)

  när det gäller just ’kurvighet’ och mode så handlar det om att förändra en hel industri. det är inte lätt att klä en stor kroppshydda idag, inte för att viljan saknas – men medlen, många gånger. har du en faiblesse för märkesplagg får du inte gärna dra över storlek 40 för att komma i kollektionskläderna. i vanliga svennebutiker kan du vara något större – men inte mycket – utan att bli förpassad till en pinsamt lågkvalitativ tjockisruta. modebloggsläsaren är ofta en trendkänslig rackare, visst kan charmiga secondhandfynd räcka långt, men många gånger handlar det om att visa upp den där hypade acneblusen – och då ska man även komma i den.

  sen kommer vi till det personliga ansvaret. någon måste våga gå i bräschen för det som inte är vit-underviktig-överklass i ett ofta ganska så hårt bloggklimat, där ytan ofta är det första anonyma fegkommentatorer väljer att angripa.

  jag tycker mig se en positiv trend dock, stöter på alltfler bloggande tjejer som inte är precis som alla andra

 52. (del 3, sista och avslutande)

  … att elsa billgren är en av elles modemusor gör mig exempelvis överlycklig!

  att ett så framstående modemagasin inte bara väljer det anemiskt trådsmala i bloggformat ser jag som ett steg i rätt riktning…

  huruvida hon varit där hon är idag utan sitt efternamn och sociala arv, kan man förstås fråga sig. men ändå.

 53. (nej, det blev en 4e del ändå)

  jag vill bara tillägga att jag på intet sätt ser elsa billgren som kurvigheten personifierad. vi är ungefär jämnstora, skulle jag tippa på, inte feta men heller inte smala (eller “anemiskt trådsmala” – där poängen låg)

  nostalchic är en bättre, om än inte lika välkänd, representant för frodiga bloggerskor! där snackar vi kurvig inspiration!

  (oavsett vilken innebörd man vill tillskriva ordet)

  på tal om kurvor så har kurvigheters klara skrivit ett intressant inlägg om just förbjudna sådana, way back när ovanstående blogg hade ett mer “kurvaktivistiskt” syfte:

  http://kurvigheter.blogspot.com/2007/01/de-frbjudna-kurvorna.html

  nu har jag varit nog så långrandig. så, hur som helst – väl rutet, clara!

 54. Hej Clara

  Jag håller med dig. Det är lite tråkigt att det är så dålig bredd på toppbloggarna. Men så är vi bara i bloggandet vagga, (nästan iaf). Det kanske blir bättre om några år. Folk brukar inte vilja ha samma sak år ut och år in. En början till förändring är att göra just som du. Att lyfta ämnet till medvetande. Så att vi kommer att tänka på det. Då kan vi göra aktiva val.

  Just nu så följer jag en del såna bloggar som du beskriver. Väljer att göra det. Men försöker att hålla i tankarna att det är ovanligt att vara så smal, orka med ett sånt hektiskt liv och ha råd med så mkt kläder mm.

  Något som ibland slår mig dock är när jag blir inspirerad av någon outfit och inser att kläderna ju inte alls hänger likadant på mig. Jag har ungefär samma kroppsform som dig, skulle jag tro. Kanske en aning större. Där saknar jag verkligen några fler att inspireras av. För runway-modeller är ju ännu smalare!

 55. Är det bara jag som anser att ordet kurvig INTE är synonymt med mullig och tjock? (Dvs, jag håller inte med om att slank är motsatsen till kurvig). Kurvig betyder väl precis som det låter, att ha en formad kroppstyp, till skillnad från en rak kroppstyp? Oavsett om man är en 34a eller en 44a kan man väl vara kurvig. Visst skulle det vara bra orättvist om bara en viss storlek fick förknippas med ordet kurvig?

  Och skulle det nu vara så att kurvig har fått en ny betydelse (och verkligen blivit synonymt med orden mulling och tjock), vad ska vi då använda för ord att beskriva den vackra kvinnliga kroppsformen?

  Jag är en 36a och tar det som en komplimang om jag blir kallad kurvig. Men smaken är ju olika ..

 56. Det var faktiskt den stora anledningen till att jag började blogga, som en motvikt och för att visa att det finns tjockisar som kan, vågar och vill. Men visst, jag kommer kanske inte hamna som etta på bloggtoppen, det var inte tanken heller. Men om man har tur kan man vara en inspiration i en ganska smal bloggvärld. Jag tycker det är förkastligt att kalla dig kurvig. Du är normalviktig, inte för att du skulle bli ledsen av orden men för att som du säger det ger en väldigt skev bild av var kurvig är. Jag som bloggar om plussizemode tycker mig ändå se en liten liten förändring. Den kanske är mikroskopisk men det är precis sådan här inlägg som gör att det kanske är en till tjej där ute som vågar ta steget ut och ta för sig lite extra av tillvaron. Jag gillar dig och din blogg.

 57. Jag håller med dig. Men när blev kurvig samma sak som överviktig eller någon som lider av fetma? En kurvig person är väl snarare timglasformad person med smal midja och rejäla höfter och byst.

 58. WOW! Äntligen någon som skriver om detta, huvudet på spiken, jag blir så glad!

  Därtill tänkte jag tacka dig för ett gammalt inlägg med lite samma tema, om ideal och hur man påverkas av tv-program och bloggar osv, där du tipsade om att gå på eftersmaken, och känna efter hur man mår när man har sett ett visst program, eller läst en viss blogg. Tänker på det ofta, och det är värsta superknepet, så himla bra, och viktigt! Tack för det Clara!

 59. Jag är helt ointresserad av modebloggar och utseendefixerat trams. Hur jag hamnade här vet jag inte MEN jag blev GLAD av ditt välskrivna och analyserande inlägg. Skönt att modebloggare har hjärna. TACK!