Beyond retro, vintage och allt det där

Jag sitter och grubblar över kläder. Att jag inte är så förtjust i butiker som Beyond Retro (eller exklusivare second hand). För det är för bra. Allt bara hänger där framplockat och färdigt. Man måste inte tänka själv. Och det är ju tänkandet jag gillar.

Av samma anledning handlar jag sällan i antikaffärer eller de som säljer utplockad vintage. Inte för att jag är en skitförnäm stropp, men för att det förstör nöjet. Jag vill ju rota själv. Jag vill gräva i gammal skrot och längst ner hitta en skrövlig klänning för en tia. Som jag kan ta hem och laga och tvätta upp och börja använda. Jag gillar lagandet, letandet och luskandet.

Jag fascineras av tanken på att göra någonting av ingenting. Så som min farmor gjorde. Hennes fantastiska hem kom till genom brist på pengar och resurser. Sådant skapar kreativitet. Begränsningar skapar kreativitet. För mig finns det ingen kreativitet på Beyond Retro. Bara massor av snygga kläder. Och det är ju kreativiteten i sig själv jag vill åt. Inte kläderna.  Jag vill inte att någon annan ska vaska fram guldkornen och säga till mig att det här är coolt. För det påminner bara om vanlig shopping. Och den ger mest magont.

Men missförstå mig inte. Jag tycker att det är bra att det finns ställen som Beyond Retro. För det är ju inte alla som kan eller vill rota på egen hand. Och det behövs bra alternativ till att shoppa nytt. Men det är nog ändå inget för mig inser jag.

Att göra någonting av just ingenting. Det är ett fint motto tycker jag. Det är bondmoran i mig som talar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

29 kommentarer på “Beyond retro, vintage och allt det där”

 1. håller fullt och fast med. älskar att rota i loppislådor. att hitta guldkorn bland skrot. att ett plagg med skavanker inte behöver vara något negativt utan en möjlighet att inspireras att göra något fint av det istället. man måste följa sitt hjärta och känna själv vad man tycker är fint eller inte. för det är ju det enda som räknas egentligen, att man själv tycker att man är fin även om man har på sig klänningen alla andra ratade. Heja Clara!

 2. Jag började jobba på Myrornas sortering idag – rena himmelriket för den som gillar att leta (och göra!) fynd! Och en massa kläder får mig att tänka att “det här vore nåt för Clara!”. Jag måste nog börja tänka “det här är nåt för mig!”…

 3. Jag fattar vad du menar, jag gillar verkligen att hitta någoting långt in på myrorna som sedan blir ett favoritplagg. Fast samtidigt älskar jag Beyond Retro för den stilen passar mig så otroligt bra och jag samlar på deras klänningar för de är så vackra!

 4. Det där skulle kunna varit skrivet av mig själv! Har alltid tänkt i samma banor. Det är så tråkigt när någon annan redan bestämt att någonting är fint. Charmen med loppis och second hand försvinner på butiker som Beyond Retro.

 5. Beyond Retro i Göteborg är ganska knökfull med både fynd och skräpfynd. Allt är inte russin ur kakan. Dyrt är det däremot. En klänning med trasig dragkedja och fläckar kan ändå kosta 250kr. Hade skräpfynden varit lite billigare så hade det varit så kul att ta hem och sy om, men priset dödar kreativiteten.

 6. Förstår precis vad du menar även om jag tycker att det är skönt att få det serverat ibland. Men jag har gjort massvis med fynd på sistone, blir chockad över att det finns så mycket fantastiska second handkläder som ingen har köpt i centrala Malmö.

 7. Håller helt med.. det är ju rotandet som är själva tjusningen med loppisar och gamla antikaffärer!

 8. Precis exakt precis precis. Då känns det mer spännande att hitta något speciellt på till exempel Kappahl eller något annat som kan tyckas otippat.

 9. Du är ganska motsträvig och omständig, underbara clara. Oftast håller jag inte med dig för att du är så himla principfast. men å andra sidan har du varit en favorit i något år och kommer nog förbli en sån. Summa sumarum- det är skönt med vackra bilder i hop med verklig icke tillrättalagd substans. Bara en onsdagsfundering.

 10. Åh vad jag håller med dig, även om jag handlar på sådana affärer ibland. Egentligen är det ju letandet som är det roligaste! Ett Beyond Retro-“fynd” kan aldrig ge samma känsla som ett fynd från Röda Korset eller loppis.
  När jag var i Barcelona hittade jag en helt fantastisk liten jacka i en sjukt dyr second hand-affär, och på prislappen stod det någonting i stil med att “det här plagget är speciellt utvalt av en expert som vet precis vad som är trendigt”. Det kändes jättetrist men den var så fin så jag köpte den ändå.
  Som nyinflyttad i Stockholm saknar man alla sina små guldgruvor hemma i byn! Fast det finns en del bra här med, om man bara ger sig ut från centrum lite.

 11. Åh, helt sant. Det var det jag älskade med 2-hand “butiken” (det var snarare en fullproppad källare), som jag var i i Båstad, förra helgen. Det var sjuuukt mycket grejer där, och hade jag haft tid hade jag kunnat gräva där hela dagen. Mycket skit, men mycket fint också och det är då det blir kul. När man hittar dom små guldskatterna. För det är så det känns. Som skatter.

 12. att göra något av ingenting det är kreativt, extremt miljövänligt och väldigt kul. you go! 🙂

 13. Jag håller med dig starkt. det bästa med secondhand är just letandet och lyckan som bubblar fram när man funnit just det lilla oväntade. Det är även lite irriterande att folk nuförtiden kommit underfund med att man kan prissätta kläderna olika. det är ovanligt(här iallafall) att tex alla klänningar kostar en tjuga, nej nu är det märke årtal m.m som spelar roll. men second hand i all ära 🙂

 14. Att göra någonting av ingenting känns också väldigt typisk Gud, om man ska bli djup =) Han tar ofta det som verkar litet i världens ögon och gör det till någonting betydelsefullt. Häftig Gud tycker jag.

 15. Själv är jag precis tvärtom. Eller, jag gillar idén att göra någonting av ingenting. Det är bara det att jag HATAR att sy och för mig är Beyond Retro nog med utmaning. Jag blir lätt yr bara jag går in i butiken och än så länge har jag inte lyckats handla där. Men snart så …. 🙂

 16. förut orkade jag rota och leta och fynda, men inte längre. Jag har utvecklat en liten fobi mot second hand vilket är så tråkigt, för fynd är ju toppen! Men det är lukten och när jag tagit i ett antal plagg känns det som att jag har fått någon slags beläggning av gammalt på händerna. Mesigt och dumt, second hand var ju bland det bästa jag visste förut.

 17. just så där känner jag. jag får en större kick utav att hitta nåt på 5 kronorslådan än på BR. fast jag går gärna dit oxå. fast handlar hellre på loppis…

 18. Jag förstår precis vad du menar! Men som Passepartout skrev har jag också utvecklat någon sorts smutsfobi för second hand. Synd, för de finaste sakerna jag har är just från loppis. Så ska väl ta med mig diskhandskar till händerna nästa gång jag ger mig iväg! Fast ingen kan ju göra bättre fynd än du ändå…

 19. För loppisfreks med bascillskräck(som jag själv); Apoteket har decinficernade våtservetter, individuellt förpackade, man kan ha med sig i handväskan.

 20. Visst är det kul med letandet, men det kan man bara gör på vissa ställen. I göteborg är det himla tråkigt, här är allt lika dyrt som proffsvintage.
  De ända vettiga är att ge sig ut på landet, där det fortfarande finns riktiga fynd.

 21. jag håller med dig. Att gå på secondhand shopping är som meditation för mig. Det är så härligt att leta och så finna nya fynd!

 22. Jag älskar beyond retro i göteborg! Klart finaste butiken av alla som finns i Sverige, även om den som ligger på söder i Stockholm är en favorit också.
  Plus att dom som jobbar i butiken i göteborg är så fina,man blir så inspirerad!
  Tjejen med ögonbrynen och käkbenen som är chef är så jäkla snygg och cool, jag vill vara henne!

 23. jag syr eget av vintagetyger vilket känns jättelyxigt; jag får skapa OCH kläder i de tyger och modeller jag vill ha!
  Men en sväng på Beyond retro kan vara schyst inspiration:-)