JAK tack!

Jag har skrivit om det förut och nu skriver jag om det igen. Jag vill verkligen rekommendera JAK banken. Det är en medlemsägd bank och alltså (till skillnad från tex SEB) så är det ingen som får skyhöga bonusar eller jättelika fallskärmsavtal. Den ägs av mig och dig och alla vi som är med i JAK. Den grundades på sextiotalet och har under åren vuxit sig större. JAK-banken är någonting så fint som en bank utan ränta! Man får alltså låna räntefritt. Passar mig utmärkt som inte tycker att det är etiskt riktigt att tjäna pengar på passivt ägande. Varför ska man tjäna pengar och bli rik av att låna ut pengar till någon som är fattigare? Istället kan man låna ut pengarna gratis, och i gengäld få låna pengar gratis när man själv behöver. Som den gyllene regeln ungefär.

 

Nu när vi har köpt hus har vi lånat pengar RÄNTEFRITT från JAK. Det roligaste av allt är att ingen, inte ens mäklarna hade koll på den här banken. Men den finns alltså. Och den är etisk och bra och mycket pålitlig. Det bästa av allt är att  JAK arbetar aktivt för att miljö och rättvisefrågor i världen. Det är så bra att det inte är klokt.

 

Jag kan inte riktigt förklara för er hur det här går till. Ni kan ju läsa på banken själva. Det enda jag kan säga är att ni som bryr er om miljö och jämställdhet och står i begrepp att låna stålar eller kommer göra det i framtiden: Gå med i JAK. I am telling you!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

18 kommentarer på “JAK tack!”

 1. Hihi tidigare idag hittade min pojkvän den här banken på nätet så vi satt för bara någon timme sedan och diskuterade om att byta till JAK. Jag gillar deras syn på ekonomi och solidaritet.
  Tack för ett mycket bra tips!

 2. Jag klickade mig vidare in på deras hemsida för att få all information och jag tycker det verkar vara något att satsa på. Vad som dock inte framgick var hur det ser ut med konton som man startar, får man ett vanligt bankkort att använda eller hur fungerar det? Har de egna bankkontor och kan man använda sig av någon form av internettjänst när man ska se över sina konton och dylikt?

 3. Kände dom inte till den? Märkligt. Ville bara säga att det är så himla bra att du som har möjlighet informerar om tex JAKbanken som inte alla känner till. Nästa grej att påminna om: den miljö- plånboks- och snippvänliga menskoppen. Den är toppen!

 4. Håller med! det enda som är synd är att man fortfarande måste ha ett vanligt bankkonto också för att få lön och kunna använda bankomater, hade varit grymt att bara använda JAK ju och slippa de giriga bankerna.

 5. Tack för tipset! Läste ditt förra inlägg om JAK för ett tag sen och tyckte att det verkade toppen. Jag och min blivande har diskuterat saken en del och vi kommer nog gå över till JAK snart…

 6. Åh, jag älskar oxå JAK! har inte tagit lån där än, men sparar mina pengar där iaf. Fint att ni lånade från dem till huset tycker jag!

 7. men jag förstår inte, de har ingen “ränta” men de tar ut en låneavgift på minst 2,32%? det är väl exakt samma sak som ränta förutom att de kallar det något annat? det tycker jag bara är extra fult, att man måste kolla i marginalen. eller har jag fattat fel?

  såhär skriver de själva:
  “Behåller du lånet som det var tänkt från början uppstår ingen ifyllnadsbetalning och du har betalt den avgift vi kom överens om från början. Totalt 13 000 kr för vårt exempel. Detta motsvarar en effektiv ränta på 2,46%. ”

  förklara gärna lite mer!

 8. Hej!

  Man får inget vanligt bankkort tyvärr då banken är för liten. Så man måste behålla ett bankkort i en vanlig bank.

  Hildur: Alla banker måste räkna om sina kostnader till en ränta, det är lagstadgat och självklart har även JAK kostnader. Dessa kostnader är precis så mycket som du nämner men tas inte ut som en ränta, och växer alltså inte med storleken på lånet som vanlig ränta. Det är egentligen en vanlig men väldigt liten låneavgift. Den stiger inte Och den “ränta” som det gör på vårat huslån är så vansinnigt mycket mindre än den skulle bli om vi tog ett vanligt lån

  Det är lite komplicerat att sätta sig in i allting, men jag lovar – de är seriösa och det bästa alternativet jag har hört talas om!

 9. jak är en alldeles strålande idé. jag tycker att det är märkligt att den inte marknadsförs mer under dessa kristider.

 10. Nja, om jag lånar en miljon betalar jag 260.000 i “avgifter” till banken, så nog tjänar de på mitt lån… Pluss att jag inte får någon ränta alls på det kapital jag sparar i banken.
  För dyrt för mig men bra om det funkar för andra!

 11. Christine: Nej de får absolut inte så där mycket pengar i ränta. Det tar inte ut någon ränta! Det du betalar är ju en fast avgift på några hundra plus att du måste amortera på ditt lån (som inte växer utan lånar du i miljon så betalar du tillbaka en miljon. Lånet blir inte större med tiden. Och det är klart att du inte får någon ränta på ditt sparkapita. Varför ska du få ränta när du själv vill låna utan ränta? JAK går ut på att man varken ger eller får ränta. Mycket sympatiskt tanke tycker jag

 12. huruvida jak är lönsamt eller ej måste ses utifrån framtidiga ränteläget och hur mycket man har i kapital och hur mycket man vill låna! Det är vill säga fördelaktigt för vissa men inte hos andra! Här fann jag ett räkneark ni kan använda. Skriv i lånesumma och antall år så ser ni ungefärlig skillnad.

 13. Älskar också JAK. Var lite dum för några år sedan och skaffade lite för många kreditlån. Löste detta genom att gå med i JAK och samla lånen där. Betalar av långsamt men säkert och UTAN dyr ränta. Fattar inte varför Lyxfällan testar det alternativet när deras “klienter” blir nekade i vanlig bank.

 14. Varje år har Sverige en inflation på två procent. Om du sparar 1000 kronor i en bank är det värt 980 kronor efter ett år. Det är därför räntan är bra! Räntan på ditt konto gör att kapitalet inte minskar.

  20 kronor på ett år är ju inte så mycket, men efter tio år är dina 1000 kronor bara värt 817 kronor. Då skulle räntan varit bra att ha… Annars är det ju bara att lägga pengarna under madrassen.

 15. Räntan kompenserar inte bara för inflation. Den skapar den också. Eftersom alla pengar skapas av lån som är skulder, så ökar penningmängden så länge mer lån ges ut av afffärsbankerna. Därför uppstår inflationen. Detta är grunden till att vår ekonomi inte är uthållig.

 16. Räntan kompenserar inte bara för inflation. Den skapar den också. Eftersom alla pengar skapas av lån som är skulder, så ökar penningmängden så länge mer lån ges ut av afffärsbankerna. Därför uppstår inflationen. Detta är grunden till att vår ekonomi inte är uthållig.