Vem vill vara en död fisk egentligen?

Jag får ibland frågan om hur och varför jag är nykterist. Och jag berättar att jag alltid har varit det. Men att det från början inte hade någonting med min tro att göra. Långt innan jag blev kristen insåg jag nämligen att alkohol är skit. Det splittrar familjer. Orsakar misshandel, olycksfall och våldtäkter. Det förgiftar kroppen och sinnet. Och min kropp är ju ett tempel.

Visst kan man säga att ett glas vin då och då dör man inte av. Visst finns det många många som klarar att dricka vettigt. Men det finns alldeles för många som inte klarar av det.

Vissa kristna menar att Jesus själv gjorde ju vatten till vin, så varför kan inte jag dricka? Det står ju inte i bibeln att man inte får dricka. Men jag menar att det visst står där. Om än indirekt. För hela bibeln genomsyras av budskap om att vara en god medmänniska. Solidarisk. Och som kristen vill jag inte stödja det som får min broder och syster på fall.

Jag tänker så här.  Jesus umgicks ju med den tidens slödder. Fattiga, sjuka, prostituerade. Han skulle säkerligen hänga med samma personer idag. Men jag har väldigt svårt att tänka mig att han, med tanke på hur landet nu ligger, skulle sätta sig ner och dricka alkohol med alkoholister. För ett glas rött har ju ingen dött utav.

Jag ser nykterhet som en kärleksplikt till mina medmänniskor. Som det minsta jag kan göra.

  Att vara nykter och ett stöd för någon som vill stå emot. Som tycker att alkohol är alldeles för roligt.

Det händer att jag får mail från unga människor som inte vill dricka. Men som har svårt att säga nej.

Vad ska jag svara dem? Det är alltid svårt att vara annorlunda. Svårt att gå sin egen väg.

Men bara döda fiskar flyter med strömmen.

Och vem vill vara en död fisk egentligen?

Inte då jag.

Det här inlägget skrev jag 2009, sen dess har jag provat alkohol en gång. En mycket misslyckad alkoholdebut som jag berättat om i En Underbar Pod som jag gör tillsammans med Erica. Det här är ett av våra mest lyssnade avsnitt. Om du vill höra mer om min syn på alkohol så lyssna här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

57 kommentarer på “Vem vill vara en död fisk egentligen?”

 1. Håller helt och hållet med dig! Jag har aldrig druckit, om man inte räknar nattvardsvinet under konfirmationen och alla de gånger jag har stuckit ner fingret i ett glas vin för att se om det verkligen är så gott som alla säger. Men nej, det är det inte. Jag dricker hellre min vinbärssaft då, ser ut som vin och är mycket godare. Eller ett glas kallt vatten. Det godaste som finns och jag slipper hangovern och personförändringen. Det är ju ändå det som är det jobbigaste, när man är på en tillställning och man inte känner igen sina vänner längre. Du tar upp många bra frågor och ämnen. Fortsätt så!!

 2. På Jesu tid fanns det väl inte särskilt mycket rent vatten att dricka, utan att man drack vin med maten istället, har jag förstått. Jag tror nog Jesus kanske skulle dricka vin till maten även idag, men det är ju skillnad på att ta ett glas till maten och att dricka sig full på t.ex. en fest.

 3. Åh, vad skönt att du tog upp det här! har tidigare druckit för fulla muggar (bokstavligt talat) men har det senaste året i stort sett inte druckit alls. Har precis gått med i unf, trots att jag under lång tid känt mig splittrad i frågan. Å ena sidan har jag tänkt precis som du, att jag vill vara solidarisk och inte stödja kulturer som skapar misär. Å andra sidan – jag får väl dricka om jag kan sköta mig, det är var och ens ensak. Men nu blev jag mer övertygad om att jag valt rätt. Sjukt skönt att höra att det finns fler som tänker så.
  Din blogg är alltid upplyftande och inspirerande, Tack – du behövs verkligen.

 4. Och, som Reinfeldt sa nån gång: “om 10 % av befolkningen är alkoholister så ska väl de resterande 90% kunna unna sig ett gott glas vin?”. Men, problemet ligger inte enbart hos alkoholisterna, det är det vardagliga och “normala” drickandet som skapar det. det är förrädiskt.

 5. det är inte alkohol som splittrar familjer. Orsakar misshandel, olycksfall och våldtäkter. Det förgiftar kroppen och sinnet. det är människor.

 6. Jag dricker alkohol. Ett val jag har gjort precis som du gjort ditt val att inte dricka alkohol. Vi har alla våra anledningar till varför vi gör vissa val. Huvudsaken är att vi gör dessa val utifrån våra egna principer, tankar, åsikter och tro. Inte låta någon annan styra över våra val, oavsett om det gäller alkohol, sex eller karriär. Det viktigaste är att vi tar reda på vad som är viktigast för oss själva och lever därefter. Inte dömma andra för att dom inte gjort samma val utan respektera dom för deras.
  Det gör du, och det gör jag. Tack för att du gjort dina val och för att du inspirerar andra människor att göra val.

 7. jag håller helt med dig. också helt nykter och ser det lite som att vara vegetarian (fast det är jag inte..). en protest mot det som något jag tycker är tokigt i samhället. kan vara jobbigt ibland men jag möts i stort sett alltid med grym respekt när de inser att jag är helt seriöst och inte ens tar en klunk när de lockar och pockar. du är sjukt bra clara!

 8. Så bra. Det är så sant som du skriver. Grymt att du står upp för allt! Vilke förebild du är, för så många. Fortsätt. Peppa peppa!!

 9. Vilken taskig människosyn som sipprar igenom när du kalar fattiga, sjuka och prostituerade för slödder. Tror du Jesus såg dem som det?

 10. Bra talat!
  Jag är en sån som tar ett glas då och då och ibland även lite på örat. Ändå blir jag arg när jag inte vill dricka och folk undrar varför, säger “kom igen då”, eller “fan, vi vill inte att du ska minnas hur fulla vi var”. Mitt val är mitt, det får de respektera. Skäms de för hur de blir om de dricker ska de kanske fundera på sina vanor, både mängdmässigt och vad det är som gör att de känner sig tvugna, varför det faktum att jag kan festta nykter skakar om deras värld så.

  Själv ifrågasätter jag inte av den enkla anledningen att det inte är min sak att lägga mig i. Ska jag ha bjudning, så ser jag till att det finns lika många alkoholfria alternativ som “alkoholiga” och håller ett öga så ingen glömmer vatten emellan. Det brukar vara uppskattat, om inget annat för att ingen känner sig utpekad och utanför.

 11. Tack för era fina berättelser och varma ord! Kram på dig jessica!

  Hanna: Jag använder den termen som en markering och inte som ett uttryck för mina personliga åsikter. Min poäng är att Jesus älskade “slödder” och menade att det i själva verket inte finns något slödder. Alla är guds älskade barn! Jag är ledsen om du uppfattade ngt annat i det jag skrev, för det var inte min mening

 12. Jag håller med kommentatorn “Madeleine”, det är inte alkoholen utan människan som splittar familjer osv. ! Det är så enkelt, för enkelt att säga att det är alkoholens fel…

 13. Och till er som menar att det är människor och inte sprit som splittrar familjer osv så säger jag självklart är det människor som gör dessa saker. Men ofta är de i alkoholens våld. Hagamannen, Englas mördare osv osv. Nästan alla stora brottsfall har inblandning av alkohol. Den gemensamma nämnaren är att människor som aldrig borde druckit dricker och det slår totalt slint. Det är klart att de Inte Borde dricka. Men vem kan bestämma det i ett samhälle där det inte är ngn fara att ta ett glas vin? Alkohol finns inblandat i nästan alla olycksfall och brottslighet. Det är ingen tillfällighet utan ett skrämmande faktum

 14. Jag håller med dig, Clara. Diskuterade med min syster idag om hur mycket misshandel som förekommer i hemmen idag, mycket mer än man tror. Alkohol hjälper ju inte precis till att minska på våldet. Tvärtom är jag ganska säker på att alkohol är inblandat i de flesta fallen. Jag blir så ledsen då jag tänker på det att jag vill utplåna all alkohol från jordens yta. Det händer att jag dricker vin på fina middagar, men jag önskar att jag inte drack alls. Ska nog mer försöka sträva efter det. Tack för att du tog upp detta viktiga ämne! Och för att du står på dig!

 15. Du kan ikke skylde pa alkohol for mord, voldtekt, mishandel osv. Mennesker gjor disse handlingene. De fleste som drikker alkohol gjor ikke slike ting. Nar du sier det er alkoholen sin skyld fratar du brottsmenn deres ansvar.

 16. jag håller med dig och jag har under flera år haft samma åsikter. men problemet är att jag har ingenting att göra nu på helgerna förutom att dricka. för i kyrkan trivs jag inte. och då har jag bara en annan aktivitet kvar, och det är att vara med mina okristna kompisar och dom dricker alltid.

 17. Det är fint att du går mot strömmen och är nykterist. Jag tror/vet att det är många som tycker att det svårt att säga nej. Jag skrev faktiskt ett arbete om det. Att människor som dricker känner sig hotade av de som inte dricker. Att det är en slags indirekt kritik. Vill man i Sverige på det sättet vara riktigt svår ska man: inte dricka, vara vegetarian (i de flesta kretsar), banta och inte dricka kaffe (gäller särskilt för äldre kvinnor). Men däremot har jag en annan syn på vad Jesus skulle gjort med alkoholisterna, även om jag inte är så troende. Efter att ha träffat en del narkomaner (under min praktik) och alkoholister så förstår jag mer hur man kan hamna i missbruk. Det är ofta incest, misshandel eller andra psykiska trauman bakom och en hel del har psykiska sjukdomar. Sen har de kanske inte haft någon bra familj från början eller druckit bort den. Det är ett val de gör att fortsätta dricka och de förstör bara sig själva (förhoppningsvis). Och kanske känner de att det är…

 18. … för sent att bli nyktra. Att de hellre då går mot döden med sina vänner (alkoholist/narkomanvännerna är en av de orsaker att det är svårt att komma ut ur ett missbruk). Så DÄRFÖR så tror jag att Jesus hade satt sig med dem och tagit ett glas rödvin. Sen håller jag ju med dig om att vår syn på alkohol här i Sverige är väldigt sned och skadar mer än det hjälper. Jag gillar själv inte att dicka så mycket eftersom jag gärna vill vara närvarande. Jag har ingen lust att manipulera mitt tillstånd. Jag vill att saker ska vara på riktigt. (Ledsen att det blev långt.) Tills sisit vill jag bara säga att jag är glad att det finns vettiga mediala människor. Du är vettig och känns på riktigt. Och jag tror att det är fler än jag som lär sig något när de läser dig.

 19. Clara, upplyst som du är (borde vara?) Du vet väl att 1-3 glas vin i veckan rekommenderas för att förebygga hjärt och kärlsjukdomar? Det finns ofta flera sidor på myntet, ibland väljer du att bara se den ena sidan.

 20. Men det var ju inte som att han hade sex med de prostituerade, tiggde med de fattiga eller fick influensan eller HIV med de sjuka. Eller hur?

  Menar du då att att han inte ens skulle titta åt alkoholisterna? varför? för det han faktiskt gjorde var ju att hjälpa dem, alla tre exemplen. Hur tänker du?
  Själv kan jag säga att jag är helt med på att inte dricka, jag går i ettan och det är inte så svårt och jobbigt eller fruktansvärt att säga “Nej”.Jag är kristen och kan som du säga att det inte har så värst mycket med Gud att göra.

 21. Hm, jag tycker nog inte att din jämförelse ang. Jesus och mindre bemedlade personer och drickande med alkoholister är helt klockren. Jesus kanske inte skulle dricka med alkoholister men han skulle ju inte heller prostituera sig med de prostituerade, eller? Och han skulle väl knappast låta bli att umgås med alkholister bara för att han själv inte drack? Det är väl en mer relevant jämförelse.

  Personligen tycker jag om att dricka ett glas till maten och till och med mer några ggr om året. Min pappa är alkoholist. Det är inte tillgängligheten av alkohol som har gjort honom till det och det var inte det att mina föräldrar drack till maten som gjorde honom till det (de drack nämligen aldrig ngt till maten och gick inte på fester).

  Man blir vanligen inte alkoholist av alkohol. Man blir det av bakomliggande problem. Om det inte är alkohol så tar man bara ngt annat kemiskt beroende som e.g. spel.

  Så visst, att vara nykterist är en fin tanke, men det viktigaste är att vara en bra medmänniska.

 22. Mycket bra skrivet Clara!
  Jag är 16 år men har bestämt mig för att vara nykterist
  Dels för att jag vet hur alkohol förstör för den som dricker men kanske mest för de runt om. Det är så ofta jag blir ledsen när mina nära och kära dricker och jag vill inte skada och göra mina eventuella barn i framtiden ledsna.
  Jag har också valt att inte dricka för att jag blir helt förfärad när jag lyssnar i skolan på fredag eftermiddag, och hör mina vänner i samma ålder, men även yngre barn på tolv tretton år diskutera hur de ska få tag på helgens sprit, hur de ska festa och hur mycket de ska dricka. Jag tycker det är så sorgligt men jag hoppas att kanske några av mina vänner väljer att också stå emot om jag gör det.

  Jag tycker det här du skrev var så fint:
  “Jag ser nykterhet som en kärleksplikt till mina medmänniskor. Som det minsta jag kan göra.”
  Och jag håller verkligen med.
  Du är så bra, Clara!

 23. Sanningens ord.

  Men en liten fundering; det är intressant och näst intill skrämmande hur alkohol, vars konsekvenser och negativa påverkningar ingen kan förneka, i förhållande till andra droger är så accepterat. Allt för ofta försvaras. Hur accepterat hade den egentligen varit, om den dykt upp idag?

  Men visst är det bekvämt; att kunna skylla på onykterheten istället för ansvaret för sina handlingar. Ska det vara så enkelt, för enkelt?…

 24. Jag håller med dig väldigt ofta, fortsätt och skriv dina åsikter! Däremot måste jag säga att jag blir illa berörd av att man ser alkohol som en orsak till våldtäkt. Man ska aldrig någonsin kunna skylla på en fylla för att ha våldtagit, eller gjort andra destruktiva handlingar. Genom att ha alkohol som en “orsak” till våldtäkt (eller ens se det som en förstärkande faktor) tas fokus bort från problemets grundläggande orsaker. En så sjuk handling som våldtäkt ska inte kunna bortförklaras och avdramatiseras med en fylla, någonsin! Hur skulle det kännas för de som blivit utsatta för det? Ps. Tack för bloggen, ger mig en stunds avkoppling och underhållning varje dag :)!

 25. Jag tycker att det kan vara lika starkt att kunna tillåta sig själv att dricka ett glas vin, som det är att undvika det. Det är starkt att kunna ta ansvar och stå för hur man väljer att leva sitt liv (så länge det varken skadar en själv eller andra). Själv kan jag vara den enda nyktra på en fest (bara för att jag känner för det just den kvällen), eller den enda vinkännaren bland min pojkväns släkt som är pingstvänner (utan hymla med det faktum att jag njuter av ett glas vin då och då). Båda situationerna är lika starka och självständiga! Jag vill även påstå att bara för att man råkar göra på samma sätt som majoriteten av ens omgivning så gör det en inte mindre stark eller svag, så länge beslutet kommer inifrån.

 26. Men det var ju inte som att han hade sex med de prostituerade, tiggde med de fattiga eller fick influensan eller HIV med de sjuka. Eller hur?

  Menar du då att att han inte ens skulle titta åt alkoholisterna? varför? för det han faktiskt gjorde var ju att hjälpa dem, alla tre exemplen. Hur tänker du?
  Själv kan jag säga att jag är helt med på att inte dricka, jag går i ettan och det är inte så svårt och jobbigt eller fruktansvärt att säga “Nej”.Jag är kristen men kan säga att det inte har så värst mycket med Gud att göra. bäst blogg!

 27. herregud. 99,9% av alla som dricker alkohol skulle aldrig få för sig att misshandla, mörda, eller köra bil onyktra. Är det då fel för de 99.9% att dricka för att 0.01% inte kan hantera alkoholen. det finns väldigt många fördelar med alkohol också. om du aldrig har druckit eller varit full så har jag svårt att förstå hur man kan vara så fördömande mot något som man inte ens vet vad det är.

 28. Det enda jag någonsin dricker är ett glas rött vid somliga tillfällen, för att det är gott. När du sen raljerar över att “ett glas rött har ingen dött av” känns det som att min övriga effort att i övrigt undvika alkohol. Ett glas rött HAR ingen dött av, och man känner ju i princip inte av ett glas rött (om man inte skulle hälla i sig det, men vari ligger då njutningen?) Även Jesus drack vin. Om än inte med alkohollister, men det vin jag dricker inmundigas inte heller tillsammans med alkoholister. Jag tycker att du kan skilja lite mellan att ta sig ett glas rött för att det är gott och att berusa sig.
  I övrigt tycker jag att du talar mycket bra!

 29. Måste börja med att säga att jag älskar din blogg! Det är många vettiga argument i de flesta kommentarer i det här inlägget men som sagt, att skylla dumheter på alkohol är helt ologiskt då det är människan som utför handlingen inte spriten, alkohol må påverka en men det förvandlar inte en till en brottsling om man inte redan är en! Sen att säga att alla som väljer att ta ett glas vin då och då är döda fiskar som följer med strömmen är ju ett lite larvigt påstående, det är ett val vi gör och bör respekteras lika väl som att vissa väljer att avhålla sig från alkohol!

 30. Du har såklart delvis rätt, men å andra sidan… alkohol och sex och allt det smutsiga är livet och det kommer aldrig vara lika kul för mig att sitta hemma och läsa bibeln som att dansa och dricka. Jag livar snarare upp kvällen för mina vänner ifall jag dricker och “lever ut”, än att dra ner dem i misshandel och skit. Fast som sagt, det är jättefint att det finns folk som gör på ditt sätt. Skulle gärna höra om nån som gör det utan Jesus också.

 31. Rätta mej om jag har fel, men betyder inte nykterist att man bara dricker måttligt med alkohol, så man hålls nykter, och inte blir full. Absolutist i sin tur betyder att man inte dricker någon alkohol alls.
  Eller?

 32. En nykterist eller absolutist är en person som inte dricker alkohol, eller åtminstone låter bli de starkare sorterna, och inte heller användersig av andra berusande droger. En vanlig gränsdragning inom nykterhetsrörelserna är att man inte ska dricka något som innehåller över 2,25 volymprocent, det vill säga något som är starkare än lättöl.

  Jahaja, står på susing.nu

 33. Detta är första gången jag kommenterar här. Jag tycker för det första att du verkar vara en sund och vettig kvinna, som står för bra saker. Dessutom är ju din blogg helt bedårande! Jag kan dock inte bara sitta här och hålla käft känner jag, jag vill ju inte vara en död fisk. Jag respekterar din åsikt, men ngt som jag tycker känns ganska tråkigt är den underton av (ursäkta mig) oödmjukhet, som genomsyrar bl.a detta inlägg. Jag kan känna ett tonfall som fördömer och pekar med pinnen på omvärlden som väljer att göra ett annat val. En medmänniska kan man vara på olika sätt, du når med din livsstil ut till en viss typ av människor, medans jag når ut till en annan kanske. Jag talar inte emot dina åsikter gällandes alkoholen, men skulle önska att vi kunde vara ödmjuka inför varandra och våra val, ingen av oss sitter ju på alla svar eller har patent på rätt och fel. Värnar om våra medmänniskor gör vi båda. Ingen av oss mer eller mindre, oavsett om jag dricker ett glad rött och du dricker cola.

 34. Hej! Håller helt med dig, jag är inte kristen men jag är nykterist och är det av samma anledning som du är. Jag får ofta frågan varför och det är precis som du säger, det skapar så mycket problem och förstör för så många. Jag prackar inte på min nykterhet på andra, jag känner inga andra som är nykterister, men jag har bestämt mig och det är inte svårt att avstå alkohol. Ha det bra nu och ta hand om dig!

 35. tack för alla fina kommentarer.

  och till er som känner att jag fördömer er så ber jag er läsa inlägget igen och läsa rätt. Det finns ingen fördömelse mot någon. Jag bara berättar om mitt ställningstagande. Och att ni reagerar så starkt på det ställningstagandet säger väl någonting om hur viktig den här debatten är. Hur många ömma tår som man råkar trampa på.

  Det finns ett klart samband mellan alkoholkonsumtion och våldsbrott. Det är inget hittepå. Det är sanningen. Det är självklart ingen ursäkt. Men det menade jag såklart inte heller.

  Klart att det finns nyttiga ämnen i vin. Men dessa kan man få i sig genom frukt och grönt utan att samtidigt berusa sig.

  jag älskar människor så därför hatar jag alkohol

 36. Påpekar återigen: ett glas vin som dricks under en kväll kan knappast räknas som att berusa sig. Jag undviker att berusa mig.

 37. Sandra: och då påpekar jag, återigen, att för mig är det en solidaritetshandling att varken berusa sig eller ta ett glas vin. jag klarar kanske av det men det finns det många som inte gör. Så då bojkottar jag det helt!

 38. Om folk dricker eller inte har jag ingen åsikt om, alla gör som de vill.
  Du är så präktig att du snart kommer att explodera, herregud. Du är så ung, varför kan du inte bara ta det lite lungt, tant blir du hur som helst med tiden. Allt detta med att visa upp sig när du putsar fönster och bakar och nu en predikan om nykterhet, det är bakåtsträvande.

 39. väldigt bra skrivet clara! det behövs sånna som dig. som rör om i folks vardag och får folk att tänka efter. jag älskar din blogg. fortsätt såhär.
  ps. du är vacker!

 40. En död fisk, vilken underbar liknelse!! Det ska jag komma ihåg när jag tycker att jag är jobbig och besvärlig med de tankar jag har angående bland annat alkohol. Jag är inte jobbig, jag är bara inte en död fisk…Tack Clara, du är modig och klok!

 41. Vad menar du med att benämna vissa grupper av människor som “slödder”?
  Är det att vara kristen och tycka att alla människor har samma värde??

 42. Jag fann din blogg av en slump och kikar numer in dagligen för att jag gillar den så mycket. Gillar dina tips… ikväll åt jag t.ex. äpple stekt i kanel som jag faktiskt aldrig förr insett kan vara så gott 🙂

  Jag tycker det är väldigt intressant hur en sådan sak som nykterhet kan vara så otroligt provocerande i samhället. Jag har själv vänner som avstår från alkohol, och som STÄNDIGT blir ifrågasatta. Det är så tråkigt. Word för dig, och för att du vågar stå på dig och vara den du är!

 43. Hello. Jag tycker inte man ska diskutera alkohol och religion på samma gång då det är två helt skilda saker. Men det är tydligt att det kunskapsbrister hos många. Ju större totalkonsumtion av alkohol ett samhälle har, desto större blir problemen. Dvs om ALLA “bara” dricker vin då och då kommer det att betyyda att många fler inte pallar trycket och får alkoholproblem, än om fem procent super sig rejält fulla varje helt. För att när många dricker blir alkoholnormen så stark och det är den som gör att folk hela tiden exponeras för alkohol. Cirka 15 procent av svenskarna har alkoholproblem, ännu fler om man räknar anhöriga. 15 ooo kör rattfulla varje dag, samhällets kostnader för alkoholen är 150 miljarder osv. Vi snackar inte om ett litet problem utan om den största, minsta gemensamma faktorn för sjukdomar, våld, trafikolyckor, splittrade familjer osv. Sluta snacka om ett glas rött, våga välja att avstå. Är man inte en del av lösningen är man en del av problemet.

 44. Jag håller med Lisa i kommentaren en bit nedanför… Inlägget kändes inte så ödmjukt som man hade önskat när det gäller synen på ens medmänniskor och deras livsval. När man är känslig och eftertänksam så kan man reagera på benämningen av slödder (= fattiga och sjuka?) och uppfatta det som att alla som inte är nykterister är döda fiskar. Det känns tyvärr lite som ett påhopp! Som människa tycker jag att man alltid bör sträva efter att vara ödmjuk, godhjärtad och absolut inte fördömande. Jag blev faktiskt både ledsen och sårad när jag läste ditt inlägg! Men i syftet att starta en diskussion så antar jag att det var smart skrivet.

 45. Så Sant
  Mary Sue… *Tack*
  Att vara medmänniska är just att vara ödmjuk, godhjärtad och ej fördömande gentemot andra människor oavsett livssituation.

 46. Huruvida Clara formulerat sig eller inte hör inte till saken kan jag tycka, för det är inte det budskapet hon försöker föra fram. Vad som är så fascinerande när man läser kommentarer till alkoholdebatten är hur folk tar åt sig – just eftersom majoriteten faktiskt dricker alkohol – och hur man än skriver eller lägger fram sina argument så ser någon det som ett påhopp. Vad som också är konstigt är att det ska vara så provocerande att avstå alkohol, speciellt i dagens samhälle. Är vi inte öppna för allt idag? Har vi inte accepterat nästintill allt? Varför är någons val att avstå alkhol så provocerande? För att vi andra inte kan motivera varför vi dricker och skäms när någon har styrkan att stå emot?

 47. Wow vilken debatt detta amne startade! jag håller med dig Clara, jag är själv kristen men gillar mitt rödvin men har aldrig förstått det roliga i att bli full (även om jag hade en vild period). Jag håler bara med Paulus när han uppmanade Timoteus att dricka lite rött vin för hans mages skull, det hjälper min mage med min kroniska sjukdom och innehåller trots allt både järn och antioxidanter.

 48. Du menar att du inte dömer folk. Men du menar att det är din medmänskliga plikt att vara emot något som många, många gillar? Och bakar in Hagamannen och Anders Eklund i resonemanget. Unket.

  Tänk hur många par som träffats i alkoholets rus. Tänk så många vänner folk lärt känna över en öl på en pub, i en park eller på en förfest. Tänk så sjukt många roliga minnen folk har från galna saker de hittat på i fyllan.

  Det är som att säga att det vore min medmänskliga plikt att vara ateist eftersom så mycket skit görs och har gjorts i religionens namn. Men nej, det är varje människas val.

  Visst, vissa kan inte hantera spriten. Men din nykterhet har inte att göra med att vara god medmänniska. Den har att göra med ditt sätt att framhäva dig själv som lite bättre än alla andra, som vanligt. Och i förbifarten se ner på de som inte gillar samma saker som du.

 49. Jag håller med dig helt och hållet!!
  Jag tycker helt klart att alkohol är skit, det kommer verkligen ingenting gott ur det. Tack för att du skrev allt detta för det fick mig att kunna svara ännu bättre på när folk ställer samma frågor till mig!
  Du är sjukt bra, stå på dig!

 50. Du har så innerligt rätt att jag måste ta och hålla med . Jag är snart 17år och förstår mig inte på den dära super drickan tack för mig!

 51. Hej Clara!
  Tänkte bara tillägga att det faktist visst står ganska klart att inte dricka sig berusad i bibeln. Jesus säger “dricker er inte druckna”(berusade). Jag inte vilken bibelöversättning du har, men så står det iaf i grundtexten.
  Jag håller med dig i denna text, och bibeln talar ju ständigt om att vara medmänniska och om att “se till din broder som är svag” osv.
  Dessutom har jag själv den erfarenheten att ju mer Gud får fylla en människa med Hans ord och sanning, ju mindre behöver man andra substanser för att ha kul!

  Sen skulle jag vilja tipsa dig att läsa en av mina favorit psalmer i bibeln, ps 139! Tänk vilken lycka att få vara en vän till Jesus, ett barn till Gud.

  Sköt om dig,
  Matilda.

 52. Det här inlägget är så sjukt bra, trots att det är några år gammalt. Tack för att du skrev det här, och tack för att du är med och kämpar mot alkoholnormen! Jag är med dig 🙂
  Helena