Heta räkor i vitlök och curry. Den här kryddiga maträtten är både billig och lättlagad. Och självklart jättegod.
Själva röran är färdig på fem minuter och riset sköter sig själv på spisplattan.
Curryräkor
Portioner
2-3
Tid
ca 30 minuter
Ingredienser
1 hg räkor med skal
1 tsk curry
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm cayennepeppar
2 msk tomatpure
1 msk kinesisk soya
2 del creme fraiche
Gör så här
- Börja med att skölja riset och sätta det på plattan.
- Smält sedan lite smör i en stekpanna och fräs kryddorna och vitlöken.
- Tillsätt därefter tomatpure, soya och creme fraiche.
- Rör om och låt det bli rykande hett.
- När riset är färdigkokt slänger man ner räkorna och låter dem bli varma.
- Servera sedan med en god sallad och lite örtkryddor på toppen
Tips!
Färdigskalade räkor är bekväma i matlagning men godast är förstås de som har skalet kvar.
Räkor blir ofta sega när tillagningstiden är för lång. När du gör soppor, grytor eller röror så lägg alltid i räkorna sist.
Köp inte de miljöfaliga tigerräkorna. Välj isavhsräkor istället. Så kan du äta med gott samvete.
25 svar
… och välj helst något annat än ris, så kan man äta med ännu bättre samvete! 🙂
Perfekt! Gick just som bäst och funderade över vad jag skulle äta idag… Tackar och bockar för tipset 🙂
Hej Clara!
Vad gott! Det skall jag göra i morgon kväll, när en vän hälsar på!
Vad gäller önskemål – kan du inte stoppa in lite fler norrländska uttryck? Jag följer din blogg lååångt hemifrån och skulle tycka det vore jätteroligt – som när du skrev om bakvända komplimanger…
Och du Clara – du är inte så dum du!
Allt gott,
Emilia
detta ska jag prova! Men jag kokar mitt ris i riskokare, går snabbare och drar mindre energi 🙂
Clara, här får du ett tips på hur du kan koka riset så det blir supergott(och fort går det).
Börja med att skölja riset noggrant. Lägg det sedan i rikligt med vatten i en timme.
Byt vatten och koka upp det. Låt det puttra i ca 10 minuter tills det nästan är klart. Häll bort vattnet som är kvar och ställ riset på ljummen platta med en handduk över och låt det ånga färdigt. Mums!
Hei Clara
Tusen takk for alle gode tips om mat, vakre bilder, gode nære historier og hjertevarme. Tenk at du, ei jente jeg ikke kjenner, 10 år yngre enn meg og fra et annet land (naboland;D) inspirer meg i mitt masterstudie. Ikke bare det, på grunn av din tro og din styrke har du også gitt meg pågangsmot til å endelig snakke med min kjæreste om mitt åndelige behov. Jeg er så takknemlig! Det er godt å vite at man ikke er alene. Hjertlig hilsen Marianne
Åh tack, precis sånna här recept gillar jag. Tips på hur man kokar ägg på spisen, på ett miljövänligare vis: Sätt äggen i en kastrull med en cm vatten. Koka upp, slå av plattan och låt kastrullen stå 10 på eftervärme. Klart. Går lika bra med glashäll.
Låter ju riktigt gott. Måste testa någon dag 😀
men, oj. räkor är väl inte gott samvete över huvud taget för en vegetarian?
Filippa: Men vad tur att jag inte är vegetarian då
Det ser så himla gott ut!
Åh vilket bra tips! Detta ska jag skriva ut och klistra in i min hemmagjorda kokbok, perfekt att ha när det väl är dags att flytta hemifrån, jag ser gärna fram emot fler liknande inlägg med lätta men ändå goda och kanske inte för dyra maträtter, tack!
GÖTTIGT
Och byter du tomatpure, cayennepeppar och soya mot 1-2 dl rivna morötter och 1-2 tsk torkad dill så har du plötsligt en liknande men ändå helt annorlunda rätt (ja, det ska vara både curry och dill i såsen)Åt densamma för fem minuter sedan, välj gärna pasta till den varianten.
Smarrigt, det ska jag pröva!
Kanske råris vore ett bättre alternativ ur näringssynpunkt i alla fall…
jag önskade mig ju ett inlägg om nyttig och enkel snabbmat. tusen tack för det här.
stor kram!
Tack för tipset! Jag ställde mig faktiskt och gjorde det – men med kyckling som jag råkade ha hemma. Gott! Råkade dock få in en msk curry istället för en tsk, men det gick bra ändå..
1 hg räkor med skal, det lät lite snålt… eller 1 kg? Lät rätt så generöst. Gott verkar de iallafall! /från en smart kristen
hejhej! blev lite förvånad när du skrev om det här receptet. i min bok är det ett recept som först hette karins heta räkor (karin är min moster), men efter en felsägning fick heta “heta karins räkor”. i like.
Anneli: hah, vad trevligt. Jag fick lära mig receptet av min mamma som alltid gjorde dessa heta räkor. Det var en fin felsägning tycker jag 🙂
kram
Ps. tack för alla bra tips som ni delar med er av!
Det receptet låter inte så dumt! Får prövas på här i hemmet.
Testade redan igår, grymt gott var det, en ny favorit här i hushållet! Receptet är nu utskrivet! Mer sånahär goda, snabba recept tack! 😉
Det där va min matlåda till jobbet idag! Hittade receptet här o blev sugen. Jag blandade riset med bulgur o gurkmeja, o brynte lök o purjolök med kryddorna. Det blev supergott! Tack för tipset! 🙂
Jag är vanligtvis en sån där tyst bloggläsare som inte orkar kommentera. Hur som helst vill jag säga en sak: Du är så himla bra Clara! Personligen har jag tur, mina föräldrar sedan jag var liten har förklarat varför man ska köpa svenskt, närproducerat, ekologiskt och skippa vissa saker (tex tigerräkor). Blir så himla glad när jag märker att någon mer tänker på att föra vidare dessa kunskaper som allt för få har. Tack för att du är den du är!