vimpel2.jpg

Vimplar är ju himla fint. Det piffar upp vilken vit vägg som helst. Det finns färdiga att köpa men roligast är ju förstås att sy själv. Ett perfekt sätt att ta tillvara på alla vackra tygstuvar som inte räcker till någonting annat.

 

Du behöver

Tygstuvar

Vliseline

A4 papper

Sax

Strykjärn

Nål och tråd eller symaskin

Tvättlina (eller annan grövre lina)

 

Gör så här

1 Ta ett papper och klipp ut en rektangulär mall med måtten 28×7 centimeter.

2 Nåla fast den på det tyg du vill använda. Och klipp ungefär en centimeter utanför mallens kanter. Klipp därefter till en likadan bit av liselintyget.

3 Lägg ihop vliselinet och tyget. Den glansiga sidan på vliselinet ska ligga mot avigsidan av tyget. Pressa sedan tyget med ett strykjärn så att vliselinet fastnar. Använd inte ånga!

4 Vik ihop rektangeln på mitten så att den blir dubbel. Klipp sedan längs kanterna för att få bort den extra centimetern du förut la till. Eftersom vliselinet klistrat fast i tyget kommer det inte fransa sig och du slipper fålla.

vimpel-3.jpg

5 Nu har du en rektangel som är öppen på ena kortsidan. Klipp ut en triangel på denna sida så att vimpelns spetsar bildas.

vimpel-4.jpg

6 Använd sedan symaskinen för att sy en raksöm över vimpelns andra kortsida. Kanalen ska sitta ungefär fem millimeter ner på tyget och vara bred nog för att rymma tvättlina.

vimpel-1.jpg

7 Trä därefter en tvättlina genom kanalen och fyll sedan på med fler vimplar. Knyt en knut och fäst den med en spik på lämpligt ställe. På väggen, i dörröppningen eller under taket.