Mazarin och Sockerkaka är två av våra mest älskade bakverk. Den här mazarinsockerkakan förenar alltså det bästa av två världar. Och den är nästan chockartad god!
Mazarinsockerkaka
Portioner
ca 8 bitar
Tid
ca 45 minuter
Ingredienser
- Till kakan
3 ägg
3 dl socker
1 dl kokhett vatten
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 tesked bittermandelolja
- Till glasyren
2 dl florsocker
2 msk vatten plus eventuellt 1 msk citronsaft
Gör så här
- Vispa ägg och socker pösigt och häll mot slutet av vispningen ner det varma vattnet. Därefter bittermandeloljan. Mjölet och bakpulvret blandas i en bunke och rörs försiktigt ner smeten. Häll sedan blandningen i en smörad och bröad form och låt stå i nedre delen avugnen på 200 grader i ca 30 minuter.
- När kakan stjälpts upp och svalnat blandar man till glasyren och ringlar den över bakverket. Förvara i frysen eller ät genast. Oemotståndligt gott!
35 svar
Den här ska testas!
Ja, så himla gott! Mamma brukar göra en mazarinkaka på bakplåt. Sen skär hon den i små fina fyrkanter. Då blir det massor av smaskiga bakverk som man kan ha i frysen och plocka fram när man blir sugen. Om de hinner komma så långt, det vill säga…
clara! jag drömde om dig inatt! Jag drömde att vi fick lägga vantarna på Pippis hus. vi hade jätte kul där när vi sprang runt och kollade på alla spännande saker. haha.
Åh gott! Det ska jag testa någon dag nu framöver, det bästa av två världar!
Åh, vad gott det ser ut! Måste jag ju testa någon dag.
Jag ska baka den nu! Återkommer med rapport.
Åh, det lät gott, ska jag baka till helgen.
Men jag har en fråga till dig, eller någon läsare kanske kan svara. När jag bakar bröd så blir bröder så torrt och smuligt. Redan när det är nybakat alltså. Går det att få det mer fast och saftigt? Eller är det bara såhär hembakat bröd är? För det är ju inget fel på smaken eller så, bara synd att den faller isär.
tacksam för svar. 🙂
Hej! Har du något bra recept på fläderblomssylt? 🙂
åh. ser sjukligt gott ut. själv sitter jag hungrig och tanig. ska nog bestämt baka ikväll! ♥
så gott
Kakan ser så himla god ut!
hej…nu vet jag vad ja ska baka idag. Jag bor i Bergen/Norge och här har jag inte sett en skymt av mazariner..de är ju grymt gott,..din blogg var också grym!
Mumma så gott det såg ut!
Om man är allergisk mot mandel, kan man bara hoppar över bittermandeloljan då eller det gör stor skillnad? Går det bra att frysa in även med glasyren?
Mmmmm vi älskar ju mazarin, tack för tipset, detta måste testas omedelbart 😉
åh vad jag önskar att jag kunde äta obehindrat med kakor, på en gång helst! =)
Hej, jag ska snart snart till umeå för att shoppa och det skulle verkligen vara jättesnällt om du kunde tipsa om några secondhandbutiker som ni har där!:)
Lilla A (som just fyllt år) passerar förbi just när jag läser detta inlägg:”Åh mamma, ser du vilken fin tårta som finns där? Den kanske DU skulle vilja ha när JAG fyller år?”
Jag vill inte påminna om att det är väääääldigt länge innan han fyller år igen, men “tårtan” kan vi nog åstadkomma ändå, tack för receptet!
när jag var liten ville jag alltid ha en mazarin, bara för att äta upp glasyren 🙂
Succé! Jag gjorde rosa glasyr istället!
http://img.photobucket.com/albums/v690/tessiebessie/Bild41.jpg?t=1253732641
Åh vilken härligt sockrig bomb att inleda baksäsongen med. Till helgen blir det födelsedagskalas med morotskaka i många våningar. Så gott och så underbart fantastiskt att baka. Yum!
åhh, jösses vad gott det ser ut!
Nä vad roligt. Jag har den senaste veckan gått omkring och fantiserat om en sån här kaka och skapat ett nytt (trodde jag) recept i huvet, men har inte hunnit baka och testa än. Och så dyker det här upp. Magiskt. I mitt fantasirecept tänkte jag ha i riven mandelmassa också. Kanske ett tips.
så otroligt kul med recept från bloggare, med foton o allt. såg även ett gott recept hos Lilla Jag I Spenaten: http://lillajagispenaten.blogspot.com/
Finaste UnderbaraClara. Har du tappat din motivation? Isf hoppas jag du finner den bland höstlöven när din virvelvind sveper förbi.
Du är en finaste fisken i sjön.
Men så ljuvligt.
Jag undrar bara: ska det verkligen inte vara nåt fett i kakan?
Härligt vänner!
Lina: nej inget fett behövs 🙂
Bara en liten (dum?) fundering: det står “1/2 halv tesked bittermandelolja”. Men visst menar du 1/2 tsk, inte halva den mängden (1/4), eller?
Susa: Ingen dum fundering alls! Det stämmer. En halv tesked. Inget annat. Ska rätta det med en gång . Lycka till med baket
Va bra att det blev rätt till slut! Jag gjorde en veganversion av denna recept (utan ägg, men med havremjölk och lite fett istället). Tyvärr smakade det inte så mycket bittermandel som jag hade önskat, så nästa gång ska jag ha i mer av den varan. Men det var gott ändå! Tack för inspirationen!
Bakade kakan och glasyren blev ju inte god. Samma sak för en arbetskollega till mig. Kan man inte byta ut citronsaften mot vatten? Själva sockerkakan var god men glasyren uräcklig.
Bakmammsen: Man kan självklart byta ut det mot vatten! Bättre lycka nästa gång
Inte för att vara oförskämd, men….it looks like a cumcake! 😀 Tack för en fin blogg!
Är bittermandelarom samma sak som bittermandelolja, hittar inte den sistnämnda i butikerna nämligen 🙁 funkar det med aromen? Och har man lika mycket?