Ibland blir folk förvånade när de upptäcker att vi saknar mikrovågsugn – Hur klarar ni det egentligen? Jo, det går alldeles utmärkt. Vi har valt bort mikro för att att den är ful, platskrävande, och gör att maten smakar trist. Men också på grund av att mikron förstör maten. Och det finns faktisk fog för det påståendet. Här är några av de saker som sker med mikrad mat:
Näringsvärdet i maten minskar med 60-90 procent
Mikrad bröstmjölk påverkas med förändrade aminosyror som omvandlas till att bli giftiga för barnets nervsystem och njurar
Mat som mikras tillsammans med/inuti plastförpackningar kan skapa det cancerframkallande ämnen DEHA
Matsmältningen har svårare att bryta ner mikrovågsvärmd mat.
Näringsämnena förändras så att det leder till tillfälliga försämringar av blodet.
Alkaloiderna (viktiga cancerhämmande ämnen) försämras hos grönsaker.
Aktiva proteiner (enzymer) destabiliseras och inaktiveras.
Mjölkens struktur ändras och den blir surare.
Biotillgängligheten av vitaminer och mineraler minskar.
Matens vitalkraft försämras kraftigt.
(Källa; de Vetenskapliga tidsskrifter som hänvisas till i de här
här här, här och här internetartiklarna. Dvs inte artiklarna själva, utan deras källor!)
Blir vardagen krånglig utan mikro? Nej det tycker jag inte. Jag är så van. Mitt frysta bröd stoppar jag i ugnen istället för mikron. Där blir det färskt och saftigt istället för segt och blött. Frysta matlådor värmer jag i en kastrull på spisen. Te kokar jag i vattenkokaren. Det är lätt som en plätt. Har man småbarn har Ekoblogg flera fina tips för ett liv utan mikro.
112 svar
Heja Clara! Jag har inte heller micro och klarar mig alldeles utmärkt utan, anser att det är ett ”skapat” behov bara, av något vi egentligen inte behöver. Dessutom är de fruktansvärt fula och platskrävande precis som du skriver.
Min mikro gick sönder förra året o sen tog jag, precis som er, beslutet att inte köpa ett nytt!
håller definitivt med att maten smakar trist när dem värmts upp i mikro o är man hemma o har tid går det lika bra som att värma maten i ugnen eller spisen. det smakar bara godare då…. det är dock synd att jag blir mer eller mindre tvungen att värma maten jag har med mig i skolan i mikro men men, det är lungt ändå. 🙂
Du har inga barn än. 😀 Blir spännande att se om du omvärderar dina åsikter då.
CLARA: Vad var det där för nedlåtande fråga? Mina föräldrar hade ingen mikro och de klarade av att göda mig mycket bra. Har du barn själv som du mikrar maten till? Eller vad är det frågan om?
Jag eldade(!) i min och sen dess har jag klarat mig utmärkt. Det är lite som om man är den utan mobiltelefon, det är inte jobbigt för en själv utan för alla andra som har vanan inne att alltid kunna nå en eller i det här fallet, att värma plastlådan i micron.
Jag har gjort samma val som dig, Clara!
Jag har inte heller mikro och flera av mina arbetskamrater, särskilt de med barn, är ytterst provocerade av mitt val i livet. Och jag kan verkligen inte fatta varför.
Om nu matens vitaminhalt och alkaloider och antioxidanter skulle minska av att mikra maten, hur påverkas då dessa saker av att värma maten i kastrull eller steka den? De kanske minskar ännu mer, eftersom upphettningen tar längre tid?
CLARA: All mat som värms förlorar i näringsvärde, därav rawfood och levande föda, som blivit populära. Dock är mikromaten mångdubbelt värre eftersom maten värms så kraftigt och fort!
Har varken mikro eller diskmaskin och jag har överlevt. Man kan inte vara hur lat som helst. Och mat blir godare om man värmer den utan mikro.
CLARA: haha, amen!
Jag håller med maten smakar godare när man värmer den i stekpanna eller kastrull.
Vi hade ingen mikro förrän vi fick en häromdan. Jag saknade den inte alls faktiskt. Jag kanske ska övertyga pojkvännen att he ut den i förrådet för den tar bara massa plats.
Jag har uppfostrat tre barn utan micro och det har gått hur bra som helst!
Jag har en micro (för att den fanns platsbyggd i lägenheten när vi flyttade in) men den används ytterst sällan. Det blir som sagt inte speciellt gott det som värms däri. På jobbet har man tyvärr däremot inte så mycket val när man har med lunchlåda.
Men, jag är nyfiken på det där med att baka i micro – blir det också sämre än att baka i ugn? Har aldrig provat.
Oj, det var inte mycket till källor. Var försiktig med vad du skriver! Det finns hittills väldigt lite forskning som visar på någon farlighet av mikron – desto mer som visar att det inte är farligt. Och många av de förändringar du skriver om ovan är inte på grund av mikron, utan på grund av upphettningen! Läs gärna mer på http://www.ngruppen.se – där finns en blogg som utgår från forskning – istället för två MYCKET ifrågasatta kändisar varav den ena blivit utsedd till Årets förvillare (http://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%85rets_f%C3%B6rvillare).
CLARA: Årets förvillare delas ut av en gren inom Svenska Skeptikerrörelsen. Deras åsikter om vetenskap/pseudovetenskap håller jag inte särskilt högt… tex har Annica Dahlquist har varit mycket kritiserad men hennes metoder har också blivit godkända av livsmedelsverket som behandling av diabetiker. Iofs betyder det ingenting för mig eftersom jag inte ger jag inte ett ruttet lingon för livsmedelsverkets föråldrade kunskaper. Man kan använda sitt sunda förnuft istället! Många som legat före sin tid i kunskaper har behandlats styvmoderligt. Den mest kända är nog Galileo Galilei.
Jaha. Men det var ju kul läsning. När man försöker vara duktig och ta med sig hemlagad matlåda varje dag till jobbet, itsället för taskig restaurangmat och kass färdigmat. Du gör det inte lätt för oss människor…
CLARA: Jag förstår att du förmodligen inte menar allvar med din kommentar. Men om du gör det vill jag bara ställa en fråga; Vad har Jag med det här att göra? Skjut inte budbäraren.
Vi har ikke micro, og jeg har aldri savnet det heller. Microvarmet mat er ikke godt i det hele tatt.
Riktig god helg underbara du!
Det är så himla bra för du tar upp saker som jag inte funderat på så särskilt mycket innan. Tack och puss!
Oj oj, vad somliga blir upprörda när du har åsikter om nåt.. =) Det verkar finnas en helt enorm önskan att inget ska vara farligt eller dåligt, och det är mänskligt, men det tyvärr är det bara att ”wake up and smell the coffee”. Det finns ingen opartisk storebror som ser till att inget ont kan hända, alla instanser är påverkade av allt från politik till ekonomi förutom sin goda vilja. Det är bara att inse att de val DU gör påverkar din hälsa, och även dem runt omkring dig. Kram på dig, Clara!
CLARA: Jamen så är det! Kram på dig själv
Jag har inte heller haft micro sen jag flyttade hemifrån för sju år sen. Det går alldeles utmärkt! Sen gör jag förstås aldrig matlådor heller annat än när jag ska äta i skolan eller på jobbet. Det finns inget man kan göra i en micro som inte blir godare och fräschare om det tillagas på annat sätt! Min sodastreamer har jag dock blivit fullständigt beroende va…
Clara, jag älskar din blogg i allt och brukar alltid hålla med dig, men här gör jag det inte. Källorna du länkar till är inte mycket värda är jag rädd. Jag läste ganska snabbt, men jag såg inga studier publicerade i vetenskapliga tidskrifter. Om det fanns någon substans i dessa ”fakta” så skulle det forskas mer på det och det skulle publiceras. Att du inte har något behov av mikro är en sak, men skräm inte upp folk på felaktiga grunder.
CLARA: Om du läst lite långsammare hade du hittat källhänvisningarna. Livsmedelsverket har själv uttalat sig om flera av de saker jag skriver. Men ifall du vill mikra tycker jag att du ska göra det! Det är ju upp till var och en
Jag tycker inte som du denna gången, jag brukar göra det. Mikron är perfekt att använda när man värmer lunchmaten.
CLARA: Då tycker jag att du ska fortsätta med det! Alla människor måste fatta sina egna beslut
En fördel med mikro är att det är det mest energieffektiva sättet att värma mat. Mikrovågor är ju så finurliga att de kan sätta endast vattenmolekyler i rörelse vilket gör att temperaturen höjs i maten, utan att behöva värma upp allt runt omkring, jämfört med om man värmer upp hela ugnen eller använder en kastrull på spisen. Visst tror jag det ligger något i det du skriver, men jag är samtidigt lite skeptisk till dina källor. Ville bara poängtera att det även finns fördelar med mikro som inte bara handlar om bekvämlighet och vanor, nämligen energiåtgången. =) Hälsningar Elin
Det här med mikrovågors farlighet sätter jag upp på samma lista som elöverkänslighet och amalgamförgiftning. Jag betraktar alltså den sk forskningen med en smula skepsis.
Därmed inte sagt att man måste ha mikro. Jag har fött upp tre ungar utan mikrovågsugn och det var inte det minsta krångligt. Det är som med alla andra skapade behov.
Använder du mobiltelefon? Trådlös telefon hemma?
CLARA: Jag har ingen hemtelefon och mobilen använder jag ytterst sällan 🙂 till mina vänners förtret eftersom de aldrig får tag i mig!
Idag är ju det mesta i vår omgivning canserframkallande, enligt forskning. Skulle man hålla sig borta från allt som kan vara canserframkallande skulle man in princip inte kunna göra någonting.
Nej, jag tror det är mer canserframkallande att gå omkring och oroa sig för saken 😉 Jag micrar maten, har alltid gjort det, och jag är frisk som en nötkärna!!
CLARA: Det där var en konstig inställning. Det finns massor av saker som inte är bra för oss och MASSOR av saker som är bra. Plockar man bort det dåliga har man en större chans att vara frisk livet igenom. Cancer dyker inte upp över en natt. Men mikra din mat hur mycket du vill! Det är ditt beslut och det ska du inte ändra på bara för att jag säger det 😉
En av de absolut största fördelarna med mikro (som jag tror nån skrivit före mig) är att det är ett väldigt energisnålt sätt att värma mat på. Ugnen är något av det mest energikrävande man har i köket. Sett ur ett energiperspektiv (vilket i praktiken är ett klimatperspektiv eftersom arbetet med att minska klimatpåverkan mycket handlar om att minksa vår energianvändning) är just ugnen den produkt man ska undvika att använda ofta eftersom den är så energikrävande.
Jag tycker källorna till mikromatens farlighet kändes något tveksamma. Men oavsett källorna är det inte enkelt att veta vad som är bäst. Långsam, mer energikrävande upppvärmning av mat på spis och i ugn eller energisnål och snabb uppvärmning av mat i mikro. Finns för- och nackdelar med bägge. Och personligen är energi/klimatfrågorna viktigast för mig. Så jag kör min energisnåla mikro varje lunch.
CLARA: Mikron kan inte vara miljövänlig om den drastiskt sänker näringsinnehållet i maten. Då måste man ju äta ännu större mängder för att få i sig lika mycket näring som maten borde innehålla. Snacka om miljödumt! Miljövänligast och mest näringsriktig är raw food. Den borde du satsa på om du vill vara klimatsnäll. Själv övergår jag mer och mer till den dieten fast det är inte helt lätt ska jag i ärlighetens namn säga 🙂
Något du inte nämner i inlägget men som tas upp senare i en kommentar är att det inte är microvågerna i sig som minskar på näringsvärdet i maten utan själva uppvärmningen. Det är ganska lätt att värma maten i en micro så att den inte blir chockvarm genom att exempelvis dra ner på effekten eller röra om allt efter som.
jag är uppväxt utan mikro och tycker precis som du, att den är den mest onödiga grejen i hushállet. nu har jag blivit sambo och pojkvännen vill ha sin mikro kvar, trots att han nästan aldrig använder den. jag är mkt energimedveten men använder inte mikron för att jag tycker att maten smakar sämre med mikrovärmning. punkt slut. sedan finns det mánga maträtter jag inte ens värmer i ugnen men värmer pá spisen (ang. att det tar mer energi att värma saker i ugnen). jag tinar saker och ting i en skál med varmt vatten och försöker ta ut sakerna ur frysen i god tid sá att de tinar pá rumstemperatur. det är nog det energisnálaste sättet. och nästa gáng vi flyttar kastar jag ut mikrohelvetet och det blir ingen ny mikro inte. det är jag som lagar maten och jag använder den inte. dessutom är den ful.
Clara, har ingen micro heller och det fungerar alldeles utmärkt utan! 🙂
Ha en trevlig helg/ Sandra
vad roligt att folk alltid blir så provocerade av dina ställningstaganden och tar det personligt. som om det har något med DEM att göra 🙂 galet.
Jag tror jag vet varför folk blir provocerade av dina texter. Du skriver på ett nedlåtande sätt. Men det är nog inte din mening. Tycker ofta att det kan bli problem på internet, när man bara läser en riktad text utan att se/höra författaren är det lätt att tolka på många olika sätt. Och eftersom det här är en blogg, så kan du ju skriva lite hur som helst. Men föreställ dig att du hade skrivit en artikel i någon seriös och objektiv tidning. Det kanske kan vara lärorikt att skriva sådant här utan att vara nedlåtande, och kanske går budskapet bättre fram då?
Jag propsar inte på att ha rätt, bara spekulerar lite kring det faktum att många verkar bli provocerade av dig, ofta. Säg gärna emot mig =)
CLARA: Jag säger emot dig. Jag är inte nedlåtande!
Jag tror på källkritik. Därav har jag letat upp en del motreferenser, samt kritiserat en av dina:
The effect of microwave heating on vitamins B1 and E, and linoleic and linolenic acids, and immunoglobulins in human milk. (gm databasen pubmed) – visar att samma mängder vitaminer, syror samt immunoglobulins bevaras oavsett uppvärmningssätt, bara temperaturen hålls under 60°c.
I Comparative study of the nutritive value of casein heated by microwave and conventionally visas att det inte är någon skillnad i näringsinnehållet på ett protein som värmts upp konventionellt eller i mikro (Journal of the Science of Food and Agriculture)
Referensen från immun.se kollade jag också upp, där har man inte jämfört de faktiska tillagningstemperaturerna, vilka i tidigare referens visat sig ha betydelse. Förlusten berodde enligt författarna framförallt pga avångning, då man tillagat broccolin i vatten. Kokning var heller inte bra, bäst var ångning pga kort tillagningstid och ingen kontakt med vattnet.
Och – det är bra att ha ordentliga källor. Dina källor är INTE från vetenskapliga tidskrifter. Pröva att söka i en referensdatabas och hitta artiklar som är ”peer reviewed” – dem är vad man brukar kalla vetenskapligt granskade. Sedan måste man naturligtvis granska dem också, man skall aldrig tappa bort det kritiska tänkandet.
Sen kan jag ju tillägga att jag håller med om att maten blir godare när den värms upp konventionellt – man har svårt att kontrollera temperaturen i en mikro, vilket antagligen är vad vissa studier också indikerat (även om de inte lyckats kontrollera den triviala variabeln).
Min mormor brukade alltid värma frysta kanelbullar på elementet. Då blir de helt klart som godast. 🙂
Clara: haha, klockrent! Elementen borde användas mer 😀
Jag håller helt med om att man absolut kan klara sig utan mikro. Jag har bara ett problem som jag funderar på hur jag skulle lösa om jag valde bort mikro helt, nämligen följande; I skolan finns det inga spisar eller ugnar. För att bland annat spara pengar har jag och många andra med oss lunchlådor. Lådorna som lunchen ligger i är av plast av diverse bekvämlighets skäl. Hur ska man får varm mat i skolan utan att behöva värma plast i mikron? Jag tycker att du är en både smart och påhittig tjej och vill därför veta vad du har för tips. Att bara ta med mat som kan ätas kall känns inte kul 7 dagar i veckan och oftast består lunchlådan av middagsrester som måste hettas upp. Om du känner för att klura på det här skulle jag bli jätteglad för lite tips.
CLARA: Bökigt men, ta med ett porslin som du kan ha i skolan och diska där. Lycka till
Du köper en matlåda i glas! Finns billigast på IKEA, de har visserligen plastlock men det tar du givetvis av. Det funkar utmärkt att frysa ner mat i dem också och grilla grönsaker i 👍
svinbra clara. ska länka hit till alla som ifrågasätter mitt val att inte ha micro! 🙂
Hej Clara! jag har skrivit ett inlägg i min blogg idag om att överföra sina åsikter på sina barn, inlägget heter
”stackars pojke, tvinga på honom rosa! själv skulle jag aldrig överföra mina åsikter på mitt barn, nej min pojk får allt ha något grabbigt på sig istället”
om du får tid, läs det! tror du skulle tycka det var intressant. kram, AmandA!
jag gillar dig och din blogg, men du har tendens att låta rätt nedlåtande och dömande när du skriver saker som det här. som att människor med micro är lata och ointelligenta. du borde tänka på det.
CLARA: Tror du verkligen det? Det kan inte vara så att människor är överkänsliga så att så fort man har en avvikande åsikt så tar dem den som ett personligt angrepp? Läser in saker som inte står? Det tror jag! Om någon blev stött över detta inlägg så får de skylla sig själv. Sådant tjafs orkar jag inte bry mig om för fem öre
det här känner man igen. helst som den student jag är och nu blir jag ännu gladare för att jag inte äger någon mikro. håller verkligen med dig om det frysta brödet. älskar när man värmer det lite varmare än vad man ska i ugnen så att det blir sådär gott och knaprigt. liksom nybakat igen. 🙂
ellinor: det kanske verkar lite meckigt, men det bästa är ju i så fall om man kan värma maten på en tallrik.
Såklart att man klarar sig utan micro. Det är ju bara de senaste 20-30 åren som det har funnits.
Sedan är det ju upp tillvar och en om man vill använda micro eller inte. Båda valen är rätt, tycker jag.
CLARA: Precis min mening!
du borde skriva att det är den häftiga upphettningen som gör att näringsvärdena minskar. alltså är det inte micron i sig som är problemet, utan hur man använder den.
klart man kan leva utan micro men din uppställning av fakta känns som skrämselpropaganda.
Brukar till 99% andv våran till att tina bröd och det är för att UGENEN BRÄNNER upp brödet och gör det RÅTORRT jämt….spelar ingen roll om man har det på 50C i hundra år eller 150C i nån minut så blir det alltid förstört. I micron tar det 15-20sek och blir normalt och som nybakat. Håller inte alls med om nåt soggigt och ointressant bröd från micron…isfl har du haft den på 5sek endast för då e det is i mitten fortf. Ang mat ja de blir sämmre de vet ju alla så hoppas de flesta undviker ändå…..men tyvärr har MÅNGA arbetsplatser inte spisar och kanske borde vi kräva det också men då får vi kräva minst 2-3st för en arbetsplats/skola/studentmatsal som har 20pers som alla ska äta samtidig. Undra hur du vill de ska lösa detta? dyrt och tar enormt med plats. 😉 bara en liten vink. Själv värmer jag mat i micron max 1gng i månan. Tycker mest den tar plats o e ful annars. Värma bröstmjölk i den e bara sjukt däremot!! Rå direkt från bobbin ska det va!!!
Som alla dina inlägg var detta intressant att läsa, men jag måste säga att idag var kommentarerna faktiskt roligare. 🙂 Det är intressant att se vad som skapar debatt…
Läste nu ett inlägg där någon kritiserade dig åter igen för sättet du skrivit det här inlägget och du FRÄSTE tillbaka att du ej tar åt dig.
DU som ”skrivande människa” verkar ha problem och ta ”bra kritik” kanske du läser fel själv också när nån försöker förklar (men även de kanske inte kan få igenom det på rätt sätt så man går om varan) att de uppfattar din text som hotful eller meningen att man e dum i huvet för att andv micron, påpekade detta även när du skrev om hönsen.
TÄNK SÅ HÄR: OM så många uppfattar dina inlägg såhär så kanske det är DITT SÄTT att skriva som är lite bristande? eller behöver filas på.
Du skriver inte likadant som de länkar du ger oss med samma info för de låter inte lika hmmm gör du såhär så e du korkad, förstår du försvarar dig också i din sak genom inläggen som detta varför ni inte har en micro. Snälla förstå mig rätt….kanske du behöver någon som ger dig lite kretik då o då på själva texten i sig inte innehållet. Ok? 😀
Hoppas du hänger med.
CLARA: Jag hänger verkligen inte med! Men jag vill säga att bara för att det är flera som kommenterat och tycker samma sak betyder inte det att de har rätt. Många kan ha fel samtidigt. Jag tror i det här fallet att problemet inte ligger hos mig utan hos den som läser. Många som läser lägger in saker som inte står i texten. Väljer att tolka det jag skriver som nedlåtenhet.
Återigen har du satt huvudet på spiken! Jag/min familj har inte heller någon micro och får ofta samma fråga. Men jag är också van och vid de tillfällen jag värmer mat i en micron, i skolan eller liknande så blir jag alltid besviken. Maten blir ojämnt varm, degig och fuktig och smakar trist! Dessutom är många av de prylar vi har onödiga och vi skapar ett behov av dem för egentligen klarar man sig utmärkt utan diskmaskin, micro och andra prylar.
tänk om alla kunde använda alla dessa åsikter och energi det krävs att tycka så mycket om microns vara eller inte vara till att engagera sig i viktiga saker. för det här är ju faktiskt inte viktigt. clara använder inte micro. anna gör det. hon skrev ju bara om saken microvågsugn. det står ju faktiskt inte att människor med micro är dåliga människor. eller att människor utan micro är den bättre sorten på våran jord. väl själva. trevlig fredag.
neej nu ska jag bannemej äntligen börja värma maten på spisen istället för att ta den snabba vägen med mikron! jag har länge funderat på det.. tack!
Jag flyttade för ett halvår sedan och blev då utan micro och det går så bra så! Jag var rätt nöjd med micro men ser inga problem att leva utan micro… med tre små barn. Så skyll inte på barnen , skyll på dig själv!
Tack för inlägget! Nu kan jag övertala min mor att dra ner på användandet av den! Vet du förresten vilken ugn som är mest miljövänlig, gasugn eller elugn?
Hahahahaa! Vad roligt när folk blir så arga för att Clara kritiserar micron! Nu är jag ju en av dem som håller med! Microsar gör maten äcklig!! Men jag värmer min mat i micro på jobbet. Visst blir det enklare men inte godare. Hemma värmer jag i kastrull!! Smaken bevaras bättre då! VAR skrev Clara att människor som använder micro är lata och ointelligenta. Snacka om att ta åt sig och läsa in sådant som inte står!!
Emma
Min kommentar har inget med microvågsugnar att göra, det får vara hur det vill med den saken hemma hos folk… Däremot funderar jag lite i samma banor som en annan kommenterare: det är nog inte din mening att låta nedlåtande i sådana här inlägg, men när det nu är så många som tycker att du gör det, varför inte ta sig en funderare över det istället för att ryta ifrån med ”Jag är inte nedlåtande!” Jag kan inte tänka mig att det är din mening att låta som att du ser ner på folk som inte har micro (eller vad det nu kan gälla), men då tror jag heller inte att du menar att ge sken av det. Misstolka mig inte, jag gillar sådana här inlägg och jag håller allt som oftast med dig, men jag kan förstå att folk kan tycka att du har en nedlåtande ton. Och i och med att du inte du säger att du inte är nedlåtande kanske du ska se till så att du inte låter nedlåtande? För vi som läser bloggen ser bara orden, vi kan omöjligt läsa dina tankar. Tack i övrigt för en bra blogg!
CLARA: Därför att jag inte tycker att jag är nedlåtande. Jag tror att ett vanligt problem bland människor är att de inte kan skilja på person och sak och blir sura om någon tycker annorlunda. Därför är det inte konstigt att så många reagerar – det är ett utbrett problem som jag dessvärre inte kan göra någonting åt. De flesta fattar dock precis vad jag menar och om man nu ska gå efter vad ”många säger” så borde det ju vara det som gäller. Eller hur? Allt gott!
Vi hade ingen mikro förrän vi fick en ett par år sedan gratis. Nej, men både mikro och ugn är bra. Man måste ju vara öppen till flera alternativ. Ibland kan visserligen maten förvandlas lite konstigt i mikron, men å andra sidan har jag också för många dåliga minnen av att ha brännt maten i den vanliga ugnen.
Jag tycker du är ordentlig Clara! Jag har då skrotat micron för ett år sen. Ful, tog plats och det var bara en sak jag trodde jag behövde. Klarar mig utmärkt och jag tycker det är godare att värma på spisen de få gånger de behövs, eller i ugnen. Med lite framförhållning är allt bara bra. Allt går. =)
Heja Clara! Micro är totalt onödigt och maten blir inte alls lika god som att värma den på mer naturligt vis. Jag hade ingen micro under min studenttid och jag fick flera frågor hur jag kuuunde klaaaara mig utan den. Som du säger går det ju alldeles utmärkt.
Clara – jag älskar din blogg och läser den flitigt, även om jag är urusel på att kommentera. Jag håller med dig om typ allt du skriver. Och för att inte bli för långrandig vill jag bara tacka dig lite extra för detta inlägg. Skönt att veta att jag inte är ensam 🙂 You rock!
Önskar att du kunde skriva både mer källkritiskt och sakkunnigt istället för att taffligt kasta fram din åsikt. Du har en väldig vi-dom-känsla i dina inlägg, samma känsla man fått rent religionshistoriskt mellan kristna-ickekristna osv. Varför inte skriva mer journalistiskt och ge goda råd som inte måste bottna i att DU gör så och att DU gör rätt.
CLARA: Läs DN istället! Jag skriver en blogg om mig och mina val – om jag inte tyckte att jag valde rätt skulle jag väl välja på ett annorlunda sätt! Så funkar en blogg
Jag har haft mikro i min förra lägenhet men har inte det i min nuvarande (pga platsbrist). Saknar den inte så mycket personligen, men skulle av energisynpunkt väldigt gärna vilja ha mikro igen. Att värma upp redan lagad mat på platta eller i ugn känns väldigt onödigt, både ekonomiskt och ur energi- och miljösynpunkt. Vattenkokare och mikro borde användas mer istället för spis och ugn. Dessutom kan man ju på alla (de flesta?) mikrovågsugnar ställa in värmen så att maten inte förlorar så mycket näring.
hahahah, jag dör! jag fattar seriöst inte? varför tar folk åt sig så sjukt mycket?
det står ju inte en enda antydan i den texten om att folk som mikrar sin mat är dåliga människor? och det är ju inte som att du är en högt uppsatt politiker som hyllar icke-mikrad mat, du är ju bara en vanlig tjej i norrland som säger att du inte äger en mikro! asså fooooooolk!
jag skrattar lite för mig själv när jag läser all kritik clara fått pga det här inlägget. jag äger en micro, använder den emellanåt och har aldrig tidigare ens reflekterat över att det kan vara så att näringsvärdet i maten minskar så pass mycket, jag är helt enkelt dåligt påläst och förmodligen (tyvärr) lite lat. jag kan ärligt säga att sånthär får mig att vilja använda min micro mer sällan, men att jag kommer kasta ut den kommer nog inte hända förrän den bestämmer sig för att sluta fungera. det är ju mitt val att använda micron, på samma sätt som det är claras val att inte använda, eller huvudtaget äga någon. förstår inte varför det blir en sån hets kring en sån här sak. clara har sagt sin åsikt och jag tycker inte hon låter minsta nedlåtande. vi gör ju alla olika val och har olika åsikter, det hade väl varit jättetråkigt om alla alltid tyckte samma sak? så sluta kritisera clara bara för att hon inte har exakt samma åsikter som er och gör val som att varken ha t.ex. micro eller tv.
De flesta har trots allt en mikro nuförtiden… så därav frågan ”Mäh!” kanske? Men var och en gör förstås som de vill. Jag har mikro och tycker den är jättebra. Äter och lever nyttigt men inte fanatiskt på något vis 🙂
hahaha, jösses vilken kalabalik för en liten micro! från båda sidor.
hej clara. jag hoppas att du läser det man skriver til dig?
jag har inte heller någon mikro. värt att nämna som du inte nämnt i ditt inlägg är att mikron bestrålar otroligt mycket när den är igång. bara det är ett skäl att inte köpa en mikro.
Detta är så fascinerande. Vad har folk för bild av hur livet ska se ut. Jag har en stark hatkärlek till provokationer. Några av mina viktigaste ställningstaganden i livet har jag gjort p g a provokation. I början blir man arg sedan slår de där tankarna rot som en dålig radiohit med lady gaga. Ju mer man tänker på det desto mer inser man att man blev arg för att det nog var så nära sanningen.
CLARA: haha, precis så är det. även för mig förstås
Det som provocerar mig mest med Clara är inte hennes åsikter kring kycklingslakt, eller hurvida det är ohälsosamt att jag ”nukar” min mat i plastkärl, det är istället hennes liv. Jag blir sjukt provocerad av en ung tjej som gör något hon älskar får betalt för det samtidigt som hon jobbar hemifrån och kan leva på ett sätt som stämmer överens med hennes värderingar. Jag kompromissar mycket mer en henne. Det är provocerande, vad gör jag med den provokationen? Jag låter den provocera mig till kreativitet, för att jag vill ha mer kontroll över mitt liv. Vad gör du när du blir provocerad? Låt det bli till kreativitet, skit i vad Clara tycker om allt och lev ditt liv. Hon är bara en tjej i norrland som vet vad hon vill och är duktig på det hon gör, det är du som väljer att läsa HENNES blogg. Du kommer in i hennes vardagsrum (som hon valt att offentliggöra) och sen blir du sårad för vad du hittar där. Sluta läs då! vi behöver bli mer provocerade det är så man växer, av motstånd. väx upp.
För det första tänkte jag inte ens tanken på att blogginlägget om mikrovågsugnar var nedlåtande överhuvudtaget och blev väldigt förvånad över att vissa reagerade som att Clara hade skrivit att alla som använder mikro är lata och ointelligenta. Tyckte det var en högst informativ text utan att klanka ner på någon annan.
Men, ibland tror jag inte att det bara är vissa läsare som läser in saker i texter:
”ANNA: Du har inga barn än. 😀 Blir spännande att se om du omvärderar dina åsikter då.
CLARA: Vad var det där för nedlåtande fråga? Mina föräldrar hade ingen mikro och de klarade av att göda mig mycket bra. Har du barn själv som du mikrar maten till? Eller vad är det frågan om? ”
Tyckte inte Annas inlägg var särskilt nedvärderande heller. Ganska otrevligt svar på ett inte så otrevligt inlägg.
Annars mycket bra inlägg om micros
CLARA: Ja, man blir oerhört less på när folk ska komma med vansinniga argument som att man inte har barn och därför kommer byta åsikt. Om jag visste vad jag vet men ändå gav mina barn micrad mat vore jag ju en idiot! Det var min mening. Men jag uttryckte den nog väl otrevligt -det ger jag dig helt rätt i!
Åh, vad jag känner igen det där. Vi har heller ingen micro och småbarnsföräldrar som kommer hem till oss med sin lilla glasburk och upptäcker detta, tittar uppgivet på sin unge och säger ”Jaha, då får du äta kall mat”
Stoppstoppstopp – vi har spis gryta – man KAN få VARMT mat med hjälp av den. Det är sant!
Och vi bara
för ett tag sedan blev vi av med vår micro.. och till en början vare lite hårt eftersom vi var så vana att ha en. Men nu så.. man vänjer sig! Och precis som du säger, den förstör ju ändå bara maten! Riktigt onödig pryl det där.
Nu byter jag namn.
Eftersom det finns flera Nina som kommenterar här, så byter jag namn till Nina Li. Det känns bättre att inte bli ihopblandad med andra ”Ninor” när vi har olika åsikter.
För övrigt har jag aldrig tolkat Claras blogginlägg som nedlåtande. Även om jag äter kyckling, även om jag använder micro och även om jag använder margarin. Jag tror, som fler före mig, att en del har svårt att skilja på sak och person.
vad är grejen med: du har inga barn än-kommentaren?
Ett torkskåp skulle jag tycka var mycket mer väsentligt i den frågan.
Annars går det väldigt snabbt att värma på barnmat i kastrull.. som många redan påpekat. Man kan till och med poppa popcorn i kastrull hallå.
Jag har aldrig haft en micro sedan jag flyttade hemmifran vid 16 – det ar i mina ogon varldens mest onodiga pryl och jag skulle ALDRIG vilja ata mat ur en micro heller – BLA! nej jag ar uppvaxt med min mammas hemlagade, underbara mat, som ar lika god dagene fter uppvarmd pa spisen.
Dessutom ater vi aldrig snabbmat har hemma, som man kan slanga in i vare sig ugn eller micro – jag gor hellre det mesta sjalv sa jag vet vad jag stoppar i mig! 🙂
Haha, värst vad folk tar illa upp. Jag tycker inte alls att inlägget låter nedlåtande, bara intressant och informativt.
Själv använde jag alltid mikron innan jag flyttade hemifrån, skulle nog inte ens fått för mig att värma mat i ugnen eller på spisen (främst pga lathet). Men sedan jag flyttade hemifrån för ett halvår sedan så har jag inte köpt någon mikro då jag väldigt snabbt märkte att den inte alls var nödvändig – utan bara hade tagit upp halva köksbänken och ett halvt månads studiebidrag i onödan, haha.
De senaste fem åren är den första gången som jag har haft micro, för att den följde med lägenheten. Jag stoppade upp den i ett skåp, så jag slapp se den… En bänkdiskmaskin fanns också här när jag flyttade in, men den fick flytta ner i källaren – stor och ful var den. Så för mig har det estetiska fått bestämma, är det fult så får det inte vara framme. Nu flyttar jag (hem till Norrland, hurra!), och kommer inte att ha varken micro eller diskmaskin – tänk vad mer plats i skåp och förråd jag får! Och det är klart att mat kan värmas på spisen. Och bröd – lägg fram det kvällen innan så tinar det av sig själv. Sparar mest energi!
Du är inte ensam om dina ”konstiga” val, Clara. Vi har heller varken mikro eller TV och det går alldeles utmärkt.
Hej Clara! är uppvuxen helt utan mikro och har aldrig känt ett behov faktiskt. Kanske inte främst ur hälsosynpunkt utan mer ur smaksynpunkt. Maten blir ju soggig och smaklös! Jag gillar att laga mat och alla som gör det borde bojkotta mikron.
Uh! Nå ble jeg overrasket. Jeg tror min mikro skal få seg en pause for en tid, kanskje for all tid. Takk for advarselen!
Ur miljösynpunkt så är det betydligt mer energikrävande att alltid sätta igång ugnen/spisen för minsta sak man vill värma upp. Och det är väl heller inte bra?
Nej det gäller att hitta en balansgång i livet, det som funkar för var och en av oss.. Så tröttsamt att alla ska känna sig så himla utpekade och ”dåliga” och känner att de behöver försvara sig när du skriver så kallade ”provocerande” inlägg. Jag kan tycka att det är provocerande med alla ”heja Clara, jag slängde min micro för ett år sedan, eller ska göra det nu för att du säger så”.. ” Sånt extremt sucking up..
Du har så rätt, Clara. Var länge sen jag hade micro också och jag saknar den absolut inte.
Läste några av kommentarerna och förvånas över ni som beskyller mikron för att vara ett skapat behov. Gå 200 år bakåt och se hur mycket idag vi har som är ”skapat behov” jämfört med då. Stornorfors fanns inte (ström behövdes inte förr, varför nu?), Volvo fanns inte (går ni eller tar ni hästen överallt?), Dell fanns inte (uppenbarligen har ni skrivit ett inlägg så datorn klarar ni er inte utan fast det är ett skapat behov), Electrolux fanns inte (spisen duger ju men varför elektrisk?) och så vidare. Varför accepterar ni vissa skapade behov medan ni gnäller på andra? Det luktar viss form av hyckleri när man basunerar ut hur oviktig mikron är egentligen och sen har man stenhård koll på bloggar, Facebook eller väljer att ta bussen/bilen till ICA och sedan handlar saker som sedan tillagas på elektriska varianter av något som är effektivare sedan länge tillbaka. Och sen ska det ändå klagas på att mikron är ”Djävulens verk”. sila mygg och svälja kameler?
Såg att du hade svarat på mitt inlägg från tidigare:
”jag gillar dig och din blogg, men du har tendens att låta rätt nedlåtande och dömande när du skriver saker som det här. som att människor med micro är lata och ointelligenta. du borde tänka på det.
CLARA: Tror du verkligen det? Det kan inte vara så att människor är överkänsliga så att så fort man har en avvikande åsikt så tar dem den som ett personligt angrepp? Läser in saker som inte står? Det tror jag! Om någon blev stött över detta inlägg så får de skylla sig själv. Sådant tjafs orkar jag inte bry mig om för fem öre.”
Du verkar ju uppenbarligen själv ha problem med att folk säger emot din och din ”fakta”. Jag trodde en blogg var till för att föra en dialog med sina läsare. Inte att du skriver ”Såhär är det, ni obildade människor där ute!”. Och om man som läsare tycker du låter otrevlig och nedlåtande har man ingen rätt att tycka det utan då är man dum i huvudet och bör hålla käften.
Forts. Du är säkert vettig men du beter dig oerhört barnsligt. Varför kan inte du, när det uppenbarligen finns många människor som tycker att du beter dig på ett visst sätt, ta till dig det och fundera över det? Det gäller ju liksom inte bara det här inlägget. Du kanske inte är så jävla perfekt, Clara?
Jag tror inte jag är så himla förtjust i dig längre.
Forts. igen. Och det handlar inte om en micro, jag bryr mig väl för fan inte om folk tycker microvågsugnar är onödiga eller inte? Jag blir knappast kränkt eller sårad för att någon säger att en micro är onödig? Du och alla andra är ju dumma om ni tror det. Det enda det handlar om är DIG och DIN DÅLIGA ATTITYD.
Gud vad skönt att det finns fler än mig som ratar micro. jag har varken micro eller tv och får ofta försvara mina val.
Visst blir mycket mat godare/saftigare av att välja en annan typ av tillagning/uppvärmning än micron men att vitaminer och proteiner förändras när man micrar mat handlar väl om uppvärmning i allmänhet snarare än om vilket sättman väljer att värma maten på? proteinstrukturer förändras även om man värmer maten i en panna på spisen och grönsaker som tillagas tappar mycket av vitamininnehållet oavsett på vilket sätt de värms upp.
sen att maten skulle tappa upp till nittio procent av sitt näringsinnehåll, hur menar du? protein, kolhydrater och fett kan väl inte bara försvinna?
Men jisses, ta det lugnt folk innan ni spricker. Den energin ni lägger på att argumentera för mikrons oklanderlighet skulle ni kunna lägga på att laga vanlig mat istället. Varför ens ta illa upp, vid det här laget borde läsare av bloggen veta vad Clara tycker, sen är det ju upp till var och en om ni vill ta det personligt eller inte…
Att en micro kan vara så provocerande. Fascinerande. Men jag håller med. Man behöver egentligen ingen micro för att laga mat, men vem är man att döma om det är rätt eller fel?
Herregud! Jag blir så förvånad över att folk kan vara så känsliga. Det är så intressant att så många känner att dom har blivit ”lat och korkad-förklarade” av inlägg som detta (tror dock att det är en väldigt liten del av alla som läser bloggen). Jag har micro och använder den rätt ofta, men jag känner inte att Clara har ”dömt” mig för det. Jag tro inte heller att man behöver en micro bara för att man har barn. Hur 17 gjorde man förr i tiden när man värmde barnmat eftersom att man inte använde micro?? Vi hade ingen micro och jag fick mat…
Och allt snack om dåliga källor, Clara skriver väl ingen uppsats som ska rättas! Clara har ingen skyldighet att skriva ”sanningen”. Hon bjuder hem dig till sig och sitt liv, så om du inte gillar det, sluta läs då!
Vilken tur att vi inte heller har någon mikro då 😉
Inget jag kan påstå att jag saknar heller.
Men nog är det bra skönt med en mikro 4 på natten när barnet skriker och vill ha välling… 🙂
Men Anna vilket hets! Det är väl alldeles underbart med någon som har åsikter och delar med sig av dem. Varför måste alla vara så rackarns rädda för att någon tycker något? Hur ska man någonsin kunna diskutera något om alla skulle ha samma uppfattning. Så tråkig världen skulle bli.
Otroligt vad alla blir provocerade av dem som tycker att Clara behöver finslipa sitt sätt att skriva! Märkligt att folk tycker det är så hemskt med kritik. Det är nästan som om de tror att man hatar Clara bara för att man tycker att hon inte är så där superbra på att skriva.
Jag blir inte provocerad av att hon tycker det är onödigt med micro. Något som däremot är provocerande (och skulle varit det även i ”verkligheten”, inte bara i bloggen) är Claras otrevliga sätt att bemöta dem som har en avvikande åsikt mot hennes. Så fort någon inte håller med blir Clara otrevlig. DET är konstigt.
Jag orkar faktiskt inte läsa aaalla kommentarer, det verkar ha blivit ett sånt ståhej nu igen. Värst vad folk tar saker personligt…
Däremot vill jag komma med ett litet tips som jag tycker är rätt trevligt. Om man ska ge barnmat i burk kan man koka upp vatten i vattenkokaren, hälla i en djup tallrik/skål eller vad man nu tycker är lagom stort och låta barnmatsburken stå i den en stund. Jag tycker att det är lättare att få lagom temperatur på det sättet… När man ändå håller på kan man ju passa på att göra en kopp te till sig själv, så blir alla glada och förfriskade samtidigt =)
Vi har heller ingen micro. Varför ska man ha det? Som du skriver mitt frysta bröd slänger jag in i ugnen, matlådan värmer jag på spisen enda gången jag möjligtvis änvänder micro är när jag jobbar och det ska gå fort och lätt,men hemma klarar jag mig utan!
Tack för en inspirerande blogg.
haha. människor. clara, hoppas att du inte tagit åt dig av allt det där och att det är bra med dig. kram
Självklart måste man inte ha en mikro, det smakar ju oftast godare utan den, men påstå inte att det är för hälsan. Ja, många näringsämnen förstörs vid uppvärmning men det är knappast unikt för mikron utan sker vid all uppvärmning. Att ”Aktiva proteiner (enzymer) destabiliseras och inaktiveras” beror på värmen, inte mikrovågorna. Mikro är energisparande, och alltså miljövänligt, då uppvärmningen går betydligt snabbare än ifall man värmer på spisen eller i ugnen. Mikrovågorna får vattenmolekylerna i maten att röra på sig, och maten kokar på så sätt inifrån, och man behöver alltså inte som vid kokning värma upp extra vatten. Det är väl då också klart att det försvinner mer näringsämnen om man kokar en morot i mikron i 5 minuten, än om man skulle koka den i en kastrull lika länge, eftersom den kokas mer effektivt i mikron. Och snälla, använd inte sidor som Global Healing Center som trovärdiga och ”vetenskapliga” källor. Dom är väl på ungefär samma veteskapliga nivå som aftonbladet.
Jag använder micro för att det är den bästa uppvärmningen ur miljösynpunkt. Däremot lagar jag såklart inte mat i micro, utan för det mesta storkok på spisen som jag sedan kan värma upp i micron. Ugn använder jag i princip aldrig eftersom det är det sämsta ur miljösynpunkt, det tar längst tid att värma upp och man måste ha inne maten så otroligt länge för att den ska bli varm. När jag väl använder ugnen ser jag till att det är för att laga till en stor lasagne och helst bröd eller en kaka direkt efteråt så man slipper värma upp ugnen i onödan. Precis som någon skrev tidigare är det uppvärmningen i sig som gör att maten förlorar lite av sitt näringsvärde, men det påverkar ju inte hur mycket man äter. Jag är vegetarian och brukar gå och kolla mina värden, senast jag kollade låg jag bra till i allt utom b12, pga att jag inte äter rena mjölkprodukter och att jag hade slarvat med b12-tabletterna. Bröd smakar föresten nyrostat med brödrost eller så kan man hålla det färskt i kylskåpet.
Galet! Vem orkar bli tjurig?? Jag har ingen micro och jag har barn, vi klarar oss fint. Och vi tog bort den just för plats och att det inte är helt bra näringsmässigt. Dessutom blir det GRYMT mkt godare att värma i spis, ugn osv.
Gav bort min micro för två år sedan. Trodde inte jag skulle klara mig, men det går alldeles utmärkt.
Plötsligt har jag mer plats i köket att laga mat på än innan.
Jag trodde jag skulle sakna den men jag har knappt märkt att den är borta. Skönt att bli av med en pryl som ändå inte tillförde något till matlagningen.
Jag håller till stor del med dig Clara, har varit utan micro under långa perioder och det funkar alldeles utmärkt. Men det stor MEN i detta är att värma mat i ugn och på spis tar väldigt mycket mer energi än i en micro. Alltså det är tyvärr definitivt bättre för miljön att värma i micro än på det hederliga sättet med ugn/spis.
Jag har inte heller någon micro 🙂 jag råkade ha sönder den när jag gjorde popcorn. Funkar hur bra som helst utan micro…har varit utan i ett år nu och jag tänker inte köpa någon ny heller, de tar bara massa plats… Kram 🙂
Ärligt talat, en av sidorna hänvisade till ”den kvinnliga intuitionen” som ett bevis till varför mikrovågsugn var farligt. ”Mormor trodde inte på mikron”, ungefär. Det där är inte källor överhuvudtaget, sedan kan det väl stämma ändå. Men att köpa resonemanget TACK VARE dessa källor är bara konstigt. Även om Clara säger att det är källornas källor man ska titta på. Läs och hänvisa till dem i så fall, om det är seriösa forskningsrapporter.
Jag gillar bloggen, men det här var ett konstigt inlägg.
Angående det som någon skrev om att du eventuellt kommer ändra åsikt om du skaffar barn tror jag dessutom att du missförstod. Att det finns micro på fik och restauranger tror jag är en väldig fördel om man har småbarn som äter barnmat. Istället för att gå hem när barnet blir hungrig kan man bara be att få maten uppvärmd. Småbarn från 6 månader och en bit uppåt tål ju inte vilken mat som helst, inte för mycket salt t.ex. och då är det ju bäst att ta med mat.
Jag älskar min micro! Använder den varje dag till att värma allt från tévatten till mat som jag lagat tidigare i veckan. Snabbt, enkelt och milövänligt. Och den är faktiskt riktigt fin till på köpet – vit och pastellblå. Peace out!
Har inte heller mikro, sååå himla skönt när vi äntligen gjorde oss av med den för en längre tid sedan! Otrolig lättnad! 😀
Johans kommentar var väldigt bra, värd att publicera som blogginlägg nästan. Ni alla som tycker Clara låter nedlåtande i sina texter – lyssna på vad hon säger: Att hon inte är nedlåtande! Hur ska hon kunna ändra sitt sätt att skriva så att hon inte missuppfattas av någon? Det enda för er är väl att pränta in i era huvuden när ni läser att även om det låter nedlåtande så är det inte det – är det så svårt!?
Ooops, såg nu att Johan hade skrivit fler inlägg, eller att flera Johan hade skrivit… Jag menade den Johan som skrev om provokation!
Jag orkar inte läsa allting alla säger. Jag vill bara säga FY FASEN SÅ BRA!
Jag har aldrig haft micro och kommer aldrig skaffa det heller.
Tyckte det lät konstigt med mikron. En av artiklarna du refererar till pratar åtminstone om flavonoider som försvinner till 97 procent. Huvva! Så grävde jag lite till och hittade det här:
http://www.bellaonline.com/articles/art52758.asp
Nog för att mikrad mat blir tråkig men upp till 60-90 procent sämre tror jag är att ta i.
Tack tack tack för detta inlägg! 😀
Jag har inte heller micro och jag behövde verkligen veta av någon fler som kan leva utan den, med lite fler anledningar. Du verkar för övrigt ha en skön inställning till livet och jag gillar ditt sätt att resonera kring saker å ting. Ta hand om dig!
Vi har inte heller micro, året är 2016. Det går alldeles utmärkt utan. Men jag gör av och till matlådor för att ta med till jobbet, för att veta vad jag äter o.s.v. På jobbet värms maten upp i micro. Smaken försämras avsevärt. Det som är jättegott när man står vid grytorna hemma blir platt fall uppvärmd i micron på jobbet. Vad beror det på, har jag tänkt ibland. Micro hemma, aldrig i livet.
Dags att uppdatera detta inlägg va? https://fragor.livsmedelsverket.se/org/livsmedelsverket/d/effekter-av-mikrovagsugnsanvandning/
haha ja enda anledningen att det här inlägget får ligga kvar är för att vi ska kunna skratta åt hur dum jag var. Skönt man blir klokare med åren =)