Det här är anledningen till varför man ska göra sitt eget potatismos istället för att använda pulver:
Potatis, mjölk, smör, salt, peppar
Potatismos nu
Vatten, potatismos (potatisflingor (potatis, stabiliseringsmedel (E 450), antioxidationsmedel (E 223, askorbylpalmitat)), kryddextrakt, emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av fettsyror), skummjölkspulver, salt, vegetabiliskt fett, vegetabilisk olja, mjölksocker, förtjockningsmedel (kalciumalginat, xantangummi), stabiliseringsmedel (E 339), mjölkprotein, maltodextrin, klumpförebyggande medel (E 340), socker, arom (bl a selleri)), flytande margarin (vegetabilisk olja, vatten, vassle, salt, emulgeringsmedel (härdad vegetabilisk olja, sojalecitin), konserveringsmedel (kaliumsorbat), arom, surhetsreglerande medel (citronsyra)).
Den här digra ingredienslistan hittar man i Sodexhos potatismos. De levererar mat till skolor, dagis och äldrevård. Men liknande ingredienser finns också i de pulvermos man som konsument köper i butikerna. Härligt va?
34 svar
Hurra för det! Det är ju tusen gånger godare också!
Den bästa anledningen är att det är tusen gånger godare med egengjort potatismos. Pulver smakar riktigt äckligt!
pulvermos är dessutom äckligt. hurra för hemmagjord potatismos!
Det goda med potatismos är ju också att det ska vara lite potatisbitar och tuggmotstånd. Det enda tuggmotståndet i pulvermos är väl möjligtvis om pulvret klumpar ihop sig och hur gott är det?
Nu får vi bara hoppas att inget potatismos tar illa upp…
CLARA: Haha, nej jag vet men risken finns…
Gör oftast eget mos men när det ska gå fort är pulver mos framför allt Lidls helt ok. Dessutom har jag också ett antal pulver mos som krismat .Nu mer gör jag också egna konserver med en Presto pressure canner och har köpt ca 300 glasburkar från glasoflaskor.se.
Jag gör alltid egen potatismos! Hur kan man ens överväga att köpa pulvermos?? Det är faktiskt inte särskilt jobbigt att göra egen!!Dessutom hundra gånger godare och fräschare med hemlagad! =)
Jag gillar verkligen dina inlägg om dagens mat. Det har gjort att vi bla. slutat med margarin och kör på smör istället. Inte nog med att man slipper en massa konstig skit – det blir godare med! Men ibland behöver man påminnas om att de få minuter man sparar på halvfabrikat helt enkelt inte är värt det!
PS. Slänger in en länk till dig om det går bra;)
CLARA: Vad kul! Härligt att höra att man kan påverka lite 🙂
Och dessutom smakar ju hemmagjort mos väldigt mycket bättre.
Jag ryser verkligen när jag läser den där innehållslistan, jag mår illa. Och tänk att det är barnen och de gamla och de sjuka som behöver äta det där! Vi gör ALLTID vår egen potatismos, det blir så mycket godare. Vi brukar blanda i lite morötter också, det är helt fantastiskt, prova det! Mitt tips för dagen 🙂
/Cecilia
Ja, visst är det mycket godare med hemmagjord potatismos! Det känns nästan fel att kalla pulvermos för potatispulvermos, undrar hur många procent potatis det faktiskt är i pulvret?
vad sugen jag blev på potatismos nu, har nog inte ätit det på säkert två år…min mage tål inte potatisen så bra..:(
Jag tycker egentligen om pulvermos bättre av någon anledning… kanske har jag bara fått dåligt hemmagjort potatismos? Men efter ditt inlägg ska jag verkligen inte köpa pulvermos igen, tack för att du fick mig att tänka till!
Det är verkligen lustigt att folk väljer att köpa pulvermos när det är så lätt att göra eget potatismos. Det är ju verkligen superenkelt och går snabbt.
Man kan undra varför man ens skulle överväga att äta pulvermos när hemlagat är så enkelt och gott…
När jag jobbade inom hemtjänsten var jag hemma hos en tant som åt väldigt dåligt. Hon undrade om jag hade tid att göra potatismos till henne (egentligen fick vi inte ”laga” mat, utan bara värma och så) Men eftersom jag ansåg mig ha ganska mycket tid och ville att tanten skulle få mat i magen såg jag inget problem i det. Delar man potatisen i små bitar går det ju fort att koka… Så jag plockade fram potatisar och frågade hur många jag skulle ta… Nej, nej… sa hon. Jag har pulvermos. (antagligen väl medveten om att vi inte fick laga mat) Men tanken att göra pulvermos slog mig aldrig, jag har vuxit upp med potatismos och ser inget alternativ till det.
Hej på dig, hoppas du har en bra fredag, men kan en fredag vara dålig?? hihi
Igår var jag hos frissan och klippt lugg, jag har varit sugen såååå länge och var nära att sätta saxen i håret
redan förra helgen. Nu har jag kritvitt hår (var mer normalblondt innan), halvlångt med lugg,
superduper coolt, lite lady gaga, haha. ikväll tänkte jag lägga ut min hårresa det senaste året i bloggen,
från korpsvart till kritvitt och alla steg längs vägen! Både jag och min frisör är ganska faschinerade att det har
lyckats bleka ner det sönderfärgade svarta till att bli så ljust..
Kramar Erica
ps angående moset, jag håller med andra kommentarer, varför inte göra ritkigt, här hemma är pulvermos förbjudet!!! ds
Glöm inte det viktigaste – lite riven MUSKOTNÖT i moset!
Också är det mycket godare också – nästan det viktigaste 🙂
Har ni sett Felix senaste produkt, ”Pressad potatis till potatismos”? Den innehåller… pressad potatis. Och kostar över 40 kr/kg, typ som köttfärs. Hur hände det liksom? Läs mer här: http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/procordia/pressrelease/view/felix-lanserar-potatismos-helt-utan-tillsatser-345294
Jag håller verkligen med dig om detta, det mesta är dessutom godare och billigare om man gör det själv.OCH man vet vad som är i!!!!
Stefan: Nästa steg kanske är ”Färdigkokad pasta”…??
Åh vad det glädjer mig att fler och fler får upp ögonen för detta ! Ju mer medvetna vi konsumenter blir desto större verkan gör våra val i mataffären ! 🙂
Åh vad har du i för grönt gott i moset???
Skratt!
Heja Clara!
Vänliga fjällhälsningar
Det ska vara hemgjord potatismos, det är så sjukt gott. Äter inte köpt äcklig potatismos så jävla vidrigt. Nu blev jag sugen på hemgjord potatismos bara för det haha.
Vad är det gröna goooda?
hej!
Jag har börjat göra majonnaise, chokladpudding och nyponsoppa själv, det är enkelt och jag förstår inte varför det överhuvudtaget finns en marknad för dessa som färdiga eller halvfabrikat. Testa ni också, puddingen tar 5 minuter och blir SÅÅÅ GOD!
Sodexho levererar mat till vår skola. Mums!
ja, jag gör oftast potatismoset själv men ibland när tiden inte räcker till och kylen inte innehåller det man vill så är det en räddare i nöden. och man vet ju att dte inte är nyttigt direkt…
Hejsan! Jag vill börja med att säga att jag verkligen gillar din blogg, följer den varje dag och tycker att den är himla inspirerande!
Dock måste jag bara kommentera att det inte finns något som heter dagis, utan det heter förskola. Som blivande förskollärare vill jag upplysa hela världen om det här, i och med att jag inte utbildar mig 3,5 år för att bli ”dagisfröken”.
Men tack för en fin blogg med massor med tänkvärda inlägg=)
CLARA: Förlåt! Lovar bättring. Heja dig som vill jobba med barn!
Jag avskyr all form av snabbmat, snabbmos, snabbamakaroner, färdiglagad köttfärssås m.m. Sure en pizza kan slinka ned men annars gillar jag att laga mat från grunden =)
Persilja i hemmagjort potatismos är underbart gott!
dessutom är det så mycket godare med hemlagat mos!
Det gröna ser ut att vara dill!