Lök och morot på skärbrädan. prodipe-176.jpg

 

Söndagsmiddagen blev en riktig ekobomb – prick allt var ekologiskt!

Jag gjorde broccolisoppa med morötter och grädde samt kantarelltoast på hembakt dinkelbröd.

Broccolisoppa

Portioner

2

Tid

ca 30 minuter

Ingredienser

  • 2 morötter

  • 1 purjolök. (Jag hade dock ingen purjo utan använde istället blasten från gul lök. Den är mild och supergod)

  • 2 grabbnävar broccoli

  • 1 buljongtärning

  • en slatt grädde

  • salt och peppar

Gör så här

  • Finhacka blasten/purjon och fräs den i lite smör med några korn socker.
  • Lägg ner morötterna i kastrullen och häller sedan på 4 dl vatten och 1 buljongtärning.
  • Låt koka i tio minuter.
  •  
    Hacka sedan två grabbnävar broccoli, använd stjälkar blad och allt (man kan faktiskt äta allt på broccolin och ett tips är att köpa små sidoskott istället för stora huvuden. De är mjällare och godare och ofta mycket billigare.)
  • Släng ner dem i soppan och låt koka några minuter. Men inte för länge för den ska fortfarande vara krispig!
  • Spä sedan soppan med lite grädde och krydda med svartpeppar.
  • Mixa den slät eller gör som jag och låt bitarna vara kvar. Det ger mer mättnadskänsla.
Broccolibuketter och blad på skärbrädan. prodipe-192.jpg
Broccolisoppa serverad i blå soppskål. prodipe-224.jpg

 

Höstgula kantareller. prodipe-195.jpg

Kantarelltoast:

Tid: ca 20 – 30 minuter

Ingredienser

  • Kantareller

  • Smör

  • Mjöl

  • Grädde

  • Salt

  • Peppar

Gör så här

  • Borsta svampen och skär i mindre bitar.
  • Stek den sedan på medelhög temperatur i smör tills den börjar vätska sig.
  • Fortsätt steka men pudra över lite mjöl. Rör om och späd med grädde och smaka av med salt och peppar.
  • Toasten kan vara vilket bröd som helst. Jag hade kvar av lördagens frukostbullar så dessa delade jag på mitten och stekte i lite smör så att de blev gyllenbruna och knapriga.
  • Sedan la jag stuvningen på toasten och toppade med persilja. Lätt som en plätt.
Krämig toast med svamp, kantareller på tallriken. prodipe-213.jpg

Lättlagad risotto med svamp

Svampspecial – här hittar du mina bästa recept!