(Kanske fÄr vi pÄ riktigt skyltar som dessa i framtiden? Bild lÄnad av spiderchick.nu)

Efter senaste tidens överfallsvĂ„ldtĂ€kter i Örebro har polisen gĂ„tt ut och varnat kvinnor för att röra sig ensamma kvĂ€llstid. För att man inte kan garantera deras sĂ€kerhet. Detta gör mig förbannad. För i Örebro har senaste Ă„ret anmĂ€lts 42 fall av överfallsvĂ„ldtĂ€kter mot kvinnor. Men 1200 överfall mot unga mĂ€n. De som verkligen borde bli varnade för att befinna sig ute efter mörkrets inbrott Ă€r alltsĂ„ mĂ€n. Man borde uppmana dem att alltid slĂ„ följe med nĂ„gon, inte Ă„ka buss utan bekosta en taxi. Man borde ocksĂ„ varna dem för att dricka alkohol och gĂ„ omkring med exklusiva klĂ€der och telefoner eftersom det kan verka frestande för den som vill rĂ„na dem.

Men det gör man alltsÄ inte. Man lÀgger inte det ansvaret pÄ mÀn trots att man vet att man kunde minimera vÄldet pÄ gatorna om man uppmanade alla unga mÀn att stanna hemma och hÄlla sig nyktra. Men mÀn behöver inte ta ansvaret för den brottslighet de utsÀtts för. Det ansvaret lÀggs bara pÄ kvinnor. GÄ inte hem sjÀlv, gÄ inte klÀdd i för lite klÀder, gÄ inte hem full. HÄll dig hemma och lÀs en bok istÀllet!

Varför Àr det alltid kvinnors frihet som ska inskrÀnkas? Varför kan polisen inte garantera vÄr sÀkerhet? PÄ fotbollsmatcher dÀr tusentals mÀnniskor, i huvudsak mÀn, samlas och det kan uppstÄ brÄk och slagsmÄl sÀger man inte: vi kan inte garantera er sÀkerhet, stanna hemma och se matchen pÄ tv istÀllet. Nej, istÀllet sÀtter man in 1500 poliser för att skydda dem. För att de ska kunna behÄlla sin rörelsefrihet.

I UmeĂ„, som under sju Ă„rs tid hemsöktes av Hagamannen, upplevde jag starkt denna apartheid. Kvinnor kunde inte röra sig ute pĂ„ kvĂ€llar och nĂ€tter. Ingen kunde garantera vĂ„r sĂ€kerhet. AlltsĂ„ fick vi sjĂ€lva ta ansvar för den. Och gjorde man det inte sĂ„ skakade folk pĂ„ huvudet. Hur vĂ„gar hon? FörstĂ„r hon inte vad som kan hĂ€nda? Och omsorgen blev ett indirekt fördömande: Du kvinna Ă€r ansvarig för de brott du utsĂ€tts för. Det Ă€r du som ska ta ansvaret. Och kanske Ă€r det sĂ„. Men ingen skakade pĂ„ huvudet Ă„t den unga kille som i fyllan gick hem ensam frĂ„n krogen och blev nedslagen och frĂ„ntagen sin mobiltelefon. Vad hade han kunnat göra annorlunda? Han mĂ„ste ju fĂ„ leva sitt liv! Vi kan ju inte ha ett samhĂ€lle dĂ€r halva befolkningen inte vĂ„gar röra sig ute efter mörkrets inbrott. ÄndĂ„ Ă€r det precis det vi uppmanar den andra halvan av befolkningen att göra. Och det tycker folk Ă€r helt normalt.

Sverige kallar sig vÀrldens mest jÀmstÀllda land. Sverige kan ta sig i röven.