Sverige kan ta sig i röven.

(Kanske får vi på riktigt skyltar som dessa i framtiden? Bild lånad av spiderchick.nu)

Efter senaste tidens överfallsvåldtäkter i Örebro har polisen gått ut och varnat kvinnor för att röra sig ensamma kvällstid. För att man inte kan garantera deras säkerhet. Detta gör mig förbannad. För i Örebro har senaste året anmälts 42 fall av överfallsvåldtäkter mot kvinnor. Men 1200 överfall mot unga män. De som verkligen borde bli varnade för att befinna sig ute efter mörkrets inbrott är alltså män. Man borde uppmana dem att alltid slå följe med någon, inte åka buss utan bekosta en taxi. Man borde också varna dem för att dricka alkohol och gå omkring med exklusiva kläder och telefoner eftersom det kan verka frestande för den som vill råna dem.

Men det gör man alltså inte. Man lägger inte det ansvaret på män trots att man vet att man kunde minimera våldet på gatorna om man uppmanade alla unga män att stanna hemma och hålla sig nyktra. Men män behöver inte ta ansvaret för den brottslighet de utsätts för. Det ansvaret läggs bara på kvinnor. Gå inte hem själv, gå inte klädd i för lite kläder, gå inte hem full. Håll dig hemma och läs en bok istället!

Varför är det alltid kvinnors frihet som ska inskränkas? Varför kan polisen inte garantera vår säkerhet? På fotbollsmatcher där tusentals människor, i huvudsak män, samlas och det kan uppstå bråk och slagsmål säger man inte: vi kan inte garantera er säkerhet, stanna hemma och se matchen på tv istället. Nej, istället sätter man in 1500 poliser för att skydda dem. För att de ska kunna behålla sin rörelsefrihet.

I Umeå, som under sju års tid hemsöktes av Hagamannen, upplevde jag starkt denna apartheid. Kvinnor kunde inte röra sig ute på kvällar och nätter. Ingen kunde garantera vår säkerhet. Alltså fick vi själva ta ansvar för den. Och gjorde man det inte så skakade folk på huvudet. Hur vågar hon? Förstår hon inte vad som kan hända? Och omsorgen blev ett indirekt fördömande: Du kvinna är ansvarig för de brott du utsätts för. Det är du som ska ta ansvaret. Och kanske är det så. Men ingen skakade på huvudet åt den unga kille som i fyllan gick hem ensam från krogen och blev nedslagen och fråntagen sin mobiltelefon. Vad hade han kunnat göra annorlunda? Han måste ju få leva sitt liv! Vi kan ju inte ha ett samhälle där halva befolkningen inte vågar röra sig ute efter mörkrets inbrott. Ändå är det precis det vi uppmanar den andra halvan av befolkningen att göra. Och det tycker folk är helt normalt.

Sverige kallar sig världens mest jämställda land. Sverige kan ta sig i röven.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

619 kommentarer på “Sverige kan ta sig i röven.”

  1. Jag förstår inte din tråd genom inlägget… först talar du om frekvensen av misshandlar av män, slutsats: män borde skyddas (från varandra), sedan talar du längre ner om antalet poliser som skyddar män under en fotbollsmatch.

   Polisen har som skyldighet att bevaka större folksamlingar eftersom det ofta kan uppstå meningsskiljaktigheter och därmed bråk. Inte att endast skydda män. När det gäller enskilda individer: Idag finns i Sverige 20 000 poliser som har i uppgift att skydda ALLA medborgare men är i flertalet fall oförmögna att göra så eftersom det går ca 500 medborgare per polisman (vilket är en direkt lögn eftersom antalet i patrull-tjänst ligger betydligt lägre så egentligen ligger nog siffran närmare 1000)

   Du talar även om att fulla män går ut och våldtar kvinnor… (2009 våldtogs 600 kvinnor)

   Ansvaret läggs på individen och individen endast, du påstår här att ansvaret läggs av samhället på kvinnan, jag tycker att vem som helst med lite statistiskt kunnande förstår att sannolikheten för att en ung man som går hem i, säg Örebro, blir misshandlad eller rånad är betydligt högre än att en kvinna som går hem blir våldtagen.

   Och nej, jag har heller inte missat poängen med ditt inlägg, i Sverige idag finns bland männen en skyll-dig-själv mentalitet (dum får lida) och fortfarande ligger grottmänniskomentaliteten kvar att en man skall klara sig själv i alla väder. Medan kvinnan anses skörare då hon i snitt har 30-40 % mindre muskelmassa än mannen. Så resonemanget är helt korrekt utifrån ett fysiologiskt perspektiv så länge mannen inte utsätts för en attack från 2 eller flera individer. Där har du varför synen på män och kvinnor är olika ur ett brottsmässigt perspektiv.

   Att prioriteringarna ligger fel hos polisen är således en felaktig slutsats, vad jag hellre skulle vilja läsa ut av ditt inlägg är: vi behöver fler poliser i Sverige med patrulltjänst.

   1. Det är väl knappast att vi ska ha fler poliser på gatan som är poängen med inlägget. Poängen med inlägget är samhällets omförmåga att att ens erkänna att detta som Clara tar upp i texten är ett problem.Jag skulle vilja be dig begrunda att det bland invandrare finns en organisation för män mot hedersvåld och förtryck av kvinnor medans det i Sverige inte finns något liknande för svenska män mot förtryck av svenska kvinnor! Bland invandrare är det i alla fall ett erkännt problem medan vi i Sverige blundar för det riktiga problemet och skryter om att vi ska föreställa vara en av de mest jämlika länderna i världen. Det enda som finns i Sverige är olika kvinno- jourer där kvinnor jobbar frivilligt med att hjälpa andra kvinnor. Alltså kvinnorna får klara detta helt själva och det är det som är poängen. Det finns en svårighet att ens erkänna attklyftorna mellan kvinnor och män ens är ett problem. Detta är ovärdigt för ett land som Sverige tycker jag. Vi kan bättre!

     1. Amen för fan. Nä, HEDERS-våld existerar inte på samma sätt. VÅLD existerar som fan. Det är varken annorlunda eller värre bara för att man sätter ordet “heder” framför!

     2. Finnd det nån sorters våld som inte kommer ifrån heder?
      Var tror du våldet mot kvinnor kommer ifrån?

   2. du är ju sjuk i huvudet. det är precis sådana omänskliga mansgrisar som du som kommer göra att det här samhället rör sig i halv snigelfart i jämställdhetens lopp! gå och läs gennusvetenskap med dig! IDIOT!

    1. Oj.

     För att Rickard väljer att se problemet från en annan synvinkel bemöts han av Nina, inte av motargument och försök till att ge Rickard insikt, utan av personangrepp.

     Jag håller inte nödvändigtvis med Rickard, däremot ställer jag mig helt emot svarsinlägg som Ninas, eftersom de är helt destruktiva och inte kommer med någonting konkret överhuvudtaget.

     Nina, testa att vara konstruktiv nästa gång, det kommer ni kvinnor att tjäna mycket på i kampen på jämlikhet.

     1. Emil: “Ni kvinnor”. Din egentliga ståndpunkt görs skrämmande tydlig av din sista mening. “Vi kvinnor” ogillar att bli tillsagda hur vi bör bete oss för att undvika våld från “dig, man”, särskilt inte eftersom du onekligen drar oss alla över en kam. Vi är ingen organiserad grupp av befintliga och blivande våldsoffer, vi är bara människor som vill ta närmaste vägen hem från Ica, gymmet, fotbollsplanen eller, ja, krogen.

   3. Bra analyserat och genomtänkt Rickard till skillnad från många andra ogenomtänkta och populistiska anekdoter här.

    1. När vissa män, såsom de här ovan, väljer att inte begripa alternativt missförstår kloka och genomtänkta artiklar som UnderbaraClaras är försök att genom förtydliganden och argumentation tyvärr dömda att misslyckas. Inte underligt då att en kvinna blir frustrerad och arg. Självklart är det ett personangrepp att kalla någon “idiot”, men det betyder inte att det inte är berättigat. Är så himla trött på dumma karlar… Säger som Nina: Läs lite genusvetenskap – det är väl det minsta man kan begära!

     1. Oj, det fattas visst några ord i första meningen… Ordet förklara ska in mellan “argumentation” och “tyvärr”. Sen räknar jag förstås inte Gabriel till idioterna…

     2. Du har rätt, i många fall är idiot berättigat. Ditt inlägg är ett typexempel på när det känns relevant.

   4. Tjena! Vet inte vem du är, hur du är eller var du är. Men jag du får min respekt, bra svar på ett ganska konstigt påstående.

   5. många oskyldiga som får spö av poliser under fotbollsmatcher också..Så de blir inte ens skyddade av polisen..polisen vicker upp sina kragar..

  2. Bland det dummaste jag läst. Fine gå ut och bli våldtagna, like i care. Hur ska dom kunna garantera kvinnors säkerhet? hur skulle det vara möjligt? Det är ju då ett större problem att det inte görs något åt att män blir misshandlade fram och tillbaka. ingen bryr sig för det är en självklarhet. Män går ut och blir misshandlade så är det ju verkligen ingen som egentligen bryr sig. men att så fort en kvinna råkar illa ut är det ett jävla liv. Börjar bli överdrivet det här. Jävla sverige defenitivt.

   1. Du har ju verkligen missat hela poängen med inlägget, haha.

    Sjukt bra skrivet för övrigt!

  3. Jag blir så glad när någon fler formulerar det jag så många gånger sagt och tänkt på ett så bra sätt. Du slår huvudet på spiken och lyfter fram en mycket viktig synvinkel. Ju fler vettiga människor som håller sig undan från gatorna efter mörkets inbrott desto osäkrare plats blir det att vistas på. Jag som kvinna kan bli så arg att vi hela tiden ska inbillas gå runt och vara så rädda. Jag tror rädsla är största roten till otrygghet och skämmes media och polis som ständigt matar rädslan. Jag som kvinna har samma rätt att gå ut i mörkret utan att vara rädd som en man. Jag tror inte detta handlar om muskelmassa utan makt. All muskelmassa i världen skyddar inte mot en kniv eller annat vapen och i de flesta fall av misshandel av män tror jag knappast det hänger på det. Clara fortsätt skriva som du gör och vet att det du gör är viktigt.

   1. oj… alltså detta skulle vara en kommentar på Claras inlägg och inte just denna kommentaren. Det var alltså Claras text jag tyckte träffade spikhuvudet så ni inte behöver fundera över varför detta blev konstigt.

  4. Kapitalt feltänkt. Skribenten missar “den allmänna uppfattningen” om hur grova olika kränkningar är. Rån eller en misshandeln av “normalgraden” anses som avsevärt mindre kränkande än våldtäkt (jag är personligen inte övertygag om att denna bedömning är korrekt) – därför varnar man de som riskerar att utsättas för den grova kränkningen.

   Jämför vittnesskyddsprogrammen: folk får försvinna utomlands under ny identitet när de vittnar mot typ MC-gäng och liknande. Är det att skuldbelägga offret eller är det en praktisk anpassning till att de riskerar att dödas?

   Borde införas begåvningstest innan man får kalla sig feminist och starta en blogg så man slipper junk som ovanstående.

   1. Men den här kommentaren anar jag att du är man, och att du som man med mycket lägre risk att utsättas för sexuellt våld – ger dig själv tolkningsföreträde i vad som ska anses som grovt kränkande.
    Jag vill bara att alla ska förstå hur jobbigt det är att känna den otrygga känslan så fort man ska gå i ett mörkt område eller blir för full eller umgås med okända. Det är en mindre andel som faktiskt utsätts, men ca. 50% av vår befolkning som känner sig otrygga VARJE gång de går dessa “riskområden”.
    Polisen kanske inte kan vara överallt eller skydda alla, jag tror mer på upplysning eller utbildning, men något som är kapitalt fel är att polisen ska uppmana tjejer till att stanna inne istället för att gå till botten med problemet.

 1. Detta är det bästa jag läst idag, och jag läser mycket.
  Jag postade detta inlägg på min facebook för att få fler att läsa det.
  Hejja Clara!

 2. Det här hoppas jag du kan publicera på en ännu synligare debattplats, Clara. För just precis det här är roten till själva problemet. Kvinnors och mäns totalt ojämlika ställning i vårt upplysta samhälle.

  1. Jag hoppas du inte menar att detta gör att det bara blir synd om kvinnorna. Vi män får ingen liknande information eller någon som bryr sig om oss. Jag tycker det är sjukt att det inte är jämnlikt men jag tror att olika människor uppfattar det på olika sätt. “Store-Bror” försöker alltid vaka över de “värnlösa” kvinnorna men struntar i oss män. En flytt till ett annat land hjälper nog inte heller eftersom alla andra länder är likadana. :/
   Ursäkta om jag rör ihop allt och är otydlig, men jag tycker det är sjukt att Sverige ska vara ett av världens mest jämnlika länder när detta är ett faktum..

   Clara: Underbar artikel!! Jag hoppas också att du får möjlighet att publicera denna någon annan stans!

   1. Jag tror inte att det handlar om att “bry sig om”, utan om att det är kvinnor som uppmanas att stanna inne, och att det kan ses som rörelsehindrande att kvinnor då uppmanas att vara rädda och inte gå i vissa områden.

 3. Att alla ska röra sig trygga och att man därför inte ska behöva vara rädd om sig när man är ute tror jag är en utopi och det är inte en risk jag tar, för att fortsätta resonemanget. Men jag gör ingen skillnad på mina söner och döttrar när det gäller att utfärda varningar och resonera om vikten av att hålla huvudet kallt och inte utsätta sig för onödiga risker.

 4. Alltså, SKITBRA Clara! Förlåt mitt ordval men det här är verkligen så fruktansvärt bra skrivet. Jag tänker också posta det på Facebook så att alla mina vänner får läsa detta. Åh jag skulle vilja komma upp och krama om dig! Du är bäst.

 5. Riktigt bra inlägg. Jag är en 23-årig tjej bosatt i just Örebro och det är sanslöst hur stämningen är här just nu. Jag kom på mig själv att tveka på att gå en promenad i skogen i förmiddags, hur sjukt är inte det?

 6. att be alla kvinnor om att inte gå ensamma hem på kvällen för att en våldtäktsman härjar är lika absurt som att ge alla män utegångsförbud av samma anledning.

  1. Nä Emma, att ge alla män utegångsförbud är GIGANTISKT mycket mer absurt, direkt fascistiskt, än att be alla kvinnor om att inte gå ensamma hem på kvällen. Ville bara klargöra det.

   1. inte för att jag tycker det skulle vara trevligt eller rätt men om alla män fick utegångsförbud skulle våldet på gatorna minska med typ 99,9 procent…

    1. Du drar ju alla män över en kamm
     Tjejer får det att framstå som att alla män går runt och våldtar och begår brott.

     Det finns inget perfekt land, det begås alltid brott i något land, va nöjd med att bo i Sverige. Inte fan minskar våldtäkterna för att ni skriver massa inlägg på en blogg.

     Och till Clara, flytta till ett annat land om det är så in i helvetets dåligt här i Sverige.

 7. Instämmer verkligen. Otroligt bra skrivet. Det känns igen när man som kvinna fått växa upp i Umeå med skräcken från Hagamannen… Det känns så jäkla orättvist ibland. Kvällspromenader är något som jag inte sysslat med..mja, alls. Jag vågar helt enkelt inte och framförallt blir uppmanad att inte göra det…

 8. Kanonbra, Clara! Jag följer de andras exempel och lägger upp länken på Facebook. Du skriver alltid så klokt och formulerar det många andra tänker.

  (För övrigt hade det varit helt underbart om man kunde “Facebook-gilla” dina inlägg)

 9. På fotbollsmatcher o.d. får visserligen arrangörerna en nota på de polisinsatser som sätts in. Men jag håller med, det finns liksom en “kant” varinom kvinnor uppmanas hålla sig för att de inte ska bli de offer de förväntas kunna bli. Detta trots att män i större utsträckning faktiskt råkar illa ut av diverse överfall.

  1. Nu är det tyvärr så att på de flesta fotbollsmatcher får skattebetalarna betala kostnaderna för polisinsatserna. Då en majoritet av fotbollsklubbarna kallar sig ideella organisationer (trots att dom drivs som bolag med miljonbudgetar), och frias därmed från dessa kostnader. Pengar som skull kunna användas till att göra det säkrare för alla.

  1. Vi lever inte alls i ett IQ-fritt land. Självklart finns det många brister som man behöver diskutera och göra något åt, men Sverige är ett sjuukt bra och säkert land jämfört med otroligt många länder.

 10. Dessutom – varken Hagamannen eller den här i Örebro valde sina offer efter klädstil och liknande. Serievåldtäktsmän funkar inte så.

 11. fantastiskt – clara i sitt esse! hörde på en intervju i studio1/p1 igår med nån poliskonstapel från örebor som gått ut och varnat kvinnor och av programledarnas utfrågning att döma så tror jag det var ungefär det här som de ville komma fram till. som att de hade en känsla av det var lite konstigt men att de inte riktigt kunde sätta fingret på det. men det kan du, för du är bäst! =)

  1. Skylten är ett konstprojekt och finns/fanns i kyrkparken i Skövde. Det var väl ett sätt att väcka upp just den här debatten. Få folk att tänka på hur samhället fungerar och vilka synsätt/åsikter vi har men inte är medvetna om.

 12. Den här debatten har förts i Norge under en period, bland annat ganska instensivt i Augusti i år. Ett par bloggare där reagerade med ungefär liknande ilska och debatten efter deras inlägg blev stor, bland annat på den norska motsvarigheten till P1.
  Jag hurrar för Clara, hoppas att den här debatten lyfts upp ännu mer och lägger upp länkarna till de norska bloggerskorna.

  http://vampus.blogspot.com/2010/08/skremme-hvem.html
  http://hvahunsa.wordpress.com/2010/08/12/kjære-kvinner-vær-redde/

 13. Intressant att en våldtäkt anses vara mer än 28 gånger värre än en misshandel, tänk om polisen spenderat en bråkdel på att utreda de 1200 överfallen mot vad man spenderat på dessa 42 våldtäkter/våldtäktsförsök. Fast det är klart, ifall man känner att man måste bli provocerad för att samhället prioriterar brott där en viss grupps kön/ålder/härkomst är överrepresenterad, så för all del bli det. Misstänker att ganska många av de unga män som blivit misshandlade i Örebro gärna hade sett att de här resurserna spenderats på att lösa de brott som dom blivit utsatta för, istället för att agitera en bloggare i norrland.

  1. Det kan ju bero på att det verkar handla om en serievåldtäktsman. Nu är jag inte insatt i de 1200 överfallen, men misstänker polisen att de flera av dessa begåtts av samme gärningsman?

  2. Carl, jag måste bara i all välmening undra hur du menar? Menar du att det är konstigt att samhället reagerar när det är just en speciell grupp som utsätts för brott? Om en grupp blir utsatt för brott tyder det i mina ögon på att något i samhället är snett och frågan man då måste ställa sig (om man är intresserad av att försöka rätta till det som är snett alternativt skydda de människor som ingår i den speciella gruppen) är varför är det snett och hur ska man rätta till det?

   Det som är den springande punkten i Claras inlägg, såsom jag uppfattar det, är just hur dessa två sistnämnda frågor hanteras. Ifrågasättandet ligger ju just i varför dessa två olika grupper “de våldtagna kvinnorna” och “de nedslagna männen” blir bemötta på två helt olika sätt. Man talar om för kvinnorna, men inte männen, att det är de ska akta sig medan det logiskt sett (eftersom betydligt mer sannolikt) borde vara männen som ska akta sig. Och problemet med detta i det förlängda loppet blir att man skuldbelägger de kvinnor som inte “aktar sig”. Det i sin tur leder till en “skylla-sig-själv”-mentalitet och blir även en skrämseltaktik – där man missar att lägga fokuset på den som faktiskt har gjort fel, nämligen våldtäktsmannen.

   Så, jag förstår inte riktigt hur du menar? Ingen har väl sagt att man inte vill att de 1200 misshandelsfallen ska utredas?

   1. Jag skulle bli mycket förvånad om det visade sig att dessa 1200 misshandelsfall var utförda av 1200 separata våldsverkare, man kan säkert prata om serievåldsmän även där.

    Jag tror Carl vill peka på att den energi och de resurser som läggs på att lösa misshandelsfallen ovan inte på länga vägar närmar sig insatsen för att få tag på serievåldtäcktsmän.

    Det sagt så tycker även jag att Claras åsikt är sund.

   2. Det jag säger är, att med de begränsade resurser som finns i samhället så ska vi väl vara glada åt att man lagt dom på att reda ut dessa brott? Att kasta de faktum att samhället uppenbarligen inte lagt några resurser på att lösa uppemot 1200 misshandels fall är väl snarare tragiskt, eller? Istället för att vara förbannade på att man fokuserar på våldtäkter så borde man vara glad, alla de nedslaga “unga män” som inte fått någon som helst rättshjälp är dom de är synd om detta fall, inte de kvinnor som ev tagit illa vid sig av att man uppmanar folk att inte stryka runt i dåliga områden på nättern. Jag tycker givetvis att alla alltid skall kunna känna sig tryga, överallt, men det är nog tyvärr en utopi.

    1. Carl, igen verkar du ha missat poängen med inlägget? Givetvis borde alla kunna känna sig trygga och visst vore det fantastiskt om alla brott kunde klaras upp.

     Men, den här diskussionen handlar, åtminstone i mina ögon, inte om vart olika resurser placeras utan om de olika attityder som gäller när man diskuterar brott och kvinnor vs. brott och män. Just i detta fall handlar det om våldtäkter och kvinnor och attityder kring dessa och hotet om dem.

     1. Tycker det är ganska klart att det är just den poängen carl tar upp. Håller även med plutt, word på ditt första inlägg.

     2. Då kan man väl samtidigt anse att det är konstigt att misshandel av unga män är en så accepterad sak. Så att myndigheten inte ens går ut med en varning i de områden där man faktiskt vet att det finns grupper som systematiskt går på, ensamma män, och misshandlar och rånar dom. Min lillebror gick hem i kanske ett av de lugnaste områdena i halmstad. Men samtidigt råkade några personer stå på gatan och tyckte att han ska vi slå ner. Det skrivs inte i tidningen om. Polisen gör ingen utredning om det. Det finns en anmälan, men den får bara ligga. Med det sagt kanske man inte ska se varningen för tjejer att vistas ute själva som att skyll er själva utan för vad det faktiskt är. Se upp det finns faktiskt någon/några galna personer där ute som vill er illa. Undvik det genom att se till och ha följe med någon. Hade det skett färre våldtäkter om man inte gått ut me varningen? Gå ut med rådet att gå inte ensam hem från krogen som kille och du minskar säkert misshandeln på killar genom det.

    2. Jag tänker såhär: Om det nu är så att polisen lägger ner mera resurser på att lösa våldtäckter mot kvinnor än våldsbrott mot män, så kan väl det vara ett symtom på samma åkomma som det Clara skriver om. Jag tror att sjukdomen är att män vill äga kvinnor, och “beskydda” sin egendom. Jag tror det är särskillt kvinnors sexualitet män vill äga och “ta ansvar för”. Vi män är ju uppfostrade till att ta ansvar för kvinnors säkerhet på nåt skevt sätt. Vårt patriarkala samhälle förutsätter på samma sätt att kvinnor är offer och måste beskyddas (ägas). Därför uppmanas kvinnor att inte gå ut själva, och kanske att polisens resurser fördelas snett av samma anledning. (Samma anledning ligger säkert också bakom de förnedrande närgågna frågorna om klädval etc. som våldtagna kvinnor tidigare har fått av polisen). Allt tror jag alltså bottnar i att vi i vårt samhälle inte riktigt accepterar att kvinnor äger sin egen frihet och sin egen sexualitet. Det behövs inga överbeskyddande “gentlemen” som berättar för kvinnor vad som är farligt för dem. Det största hotet mot frihet är rädsla, och om kvinnor är mest rädda är de också mindre fria. Jag tycker Claras blogginlägg är svinbra! Och jag tycker också Sverige kan ta sig i röven!

     1. Isåfall diskriminerar ju män oss män också? I och med att inte “beskydda” våra “egna”. Måste säga att något har gått lite snett om man inte ens ska kunna vilja beskydda sina nära och kära. Jag vet att du/ni förmodligen inte drar alla över en kam men skriv gärna det också.

     2. Ja…? Det är väl en del av diskussionen? Att vi ska bli jämställda. Och jämställdhet är inte bara för kvinnor utan även för mannen. 7
      Samma varningar och samma resurer oavsett om det är man eller kvinna.

     3. Samuel tack för din uppriktighet och Olof du har alldeles rätt : det ÄR män som har förtryckt BÅDE kvinnor och andra män i många tusen år på detta planet. Sverige ÄR i toppen vad gäller jämdställdhet men bara om man jämför med alla andra länder, av vilka i vissa stenas ju kvinnor fortfarande för otrohet. det krävs en helt ny ‘revolution’ på internationell nivå för att krossa de förbaskat hårtsittande könsrollerna och därmed kunna tackla de praktiska problemen på de mest praktiska sätt. (det är också av vikt att ANVÄNDA SIN HJÄRNA och INTE stödja de kvinnoförtryckande religionerna, såsom Islam. Sverige prioriterar fel precis som många andra länder och detta gör att jämställdhetsarbetet bromsas avsevärt.)

     4. ..(forts.) dvs i och med att långt borta utomlands ses inte Sverige som ett jämställt land utan en där storbröstade blondiner tros springa halvnakna på gator och ha sex med alla män (vilket vissa förresten tror är samma sak), samt i och med att det är just PENGAR som styr vårt västerländska samhälle, så är det uppenbart att Sverige borde vara mycket tydligare i sitt jämställdhetsbudskap framförallt utomlands. man måste tänka outside the box.. 😉

   3. Jag håller med Anna, vad är det egentligen författaren till artikeln menar?

    Hon verkar mena att a) det är bättre om samhället inte går ut med varningar när en särskild grupp på en särskild plats är utsatta för en specifik gärningsman, eller b) alla i samhället borde varnas hela tiden. (alla grupper i samhället utsätts ju regelbundet för våldsbrott)

    1. Nu missförstod jag ju allting ser jag, typiskt, nåja! Jag tycker fortfarande att artiklen är konstig och förstår inte riktigt vilka alternativ som finns att ta till? När går gräsen för att det är okej att utgå med en varning från polisen? Vilka kriterier ska fyllas? Eller ska samhället aldrig varna sina medborgare och gå ut med uppmaningar? Jag ser inte offerrollen som ni glatt här verkar klä er i? Det enda varningens utfärdning syftar till att göra är att göra det svårare för gärningsmannen att lyckas kränka fler kvinnor medan polisen söker efter honom. Så ser jag på det, men jag har ju bevisligen haft fel förut.

 14. Som så många andra, tycker jag det du skriver är jättebra. Men vill bara påpeka att det verkar som om skylten i Kyrkparken i Skövde är en konstinstallation. Dess syfte är tydligen att väcka dikussion.

  1. Ja, visst är den det! Ett himla effektivt sätt kan man tycka 🙂 och så passade den ju så bra in på mitt inlägg

 15. Du har så rätt! Både när det gäller att vi kvinnor själva får bära något slags ansvar om vi blir misshandlade eller våldtagna men också när det gäller hur samma brott mot män inte ses som lika allvarliga… Killar som blir jagade, nedsparkade slagna medvetslösa och rånade är det aldrig lika “synd om”. Killar förväntas skaka av sig sådant och blir sedda som svaga om de mår dåligt efteråt. Detta börjar redan på våra skolgårdar, -oj då Pelle fick en fotboll i nyllet, men lite näsblod har ingen dött av! -ut på plan igen! När samma sak händer Pia så blir det frökens knä, kramar och omplåstring… Vilka signaler ger det våra barn?

  1. sitter och läser ditt inlägg och känner att jag inte riktigt förstår vad du menar.en misshandel är inte ett 100% ödeläggande för offret ifråga(kan mycket väl vara livsfarligt ja..men inte i 100% av fallen) om en kille eller tjej får en ordentlig smäll och blir av med både plånbok och mobiltelefon efter en blöt kväll på stan eller en mörk sen kväll mitt i veckan så betvivlar jag starkt att killen/tjejen är lika krossad psykiskt/fysiskt som tjejer och för den delen killar som blivit våldtagna…att sen reta upp sej på att polisen varnar kvinnor för denna våldtäktsman som i reailiteten kan vara din granne,arbetskollega o.d…
   den känsla jag får när jag läser ditt inlägg är att det handlar om ett hat eller liknande mot män/killar som säger vad du ska göra och inte.vilket är väldigt synd för jag betvivlar starkt att polismännens tanke är att “bossa” över ditt liv när dom varnar kvinnor för att gå ensam på mörka ställen att undvika parker nattetid osv…att dom tjejer som nu blir våldtagna skulle ha någon slags skuld eller skyll dej själv ansvar..det låter i mina öron helt jävla absurt..ursäkta uttrycket…men det får mej att undra hur eran uppväxt har varit egentligen….

   1. Tack göran, du skrev precis det jag tänkte skriva så nu slipper jag. Det hela har spårat ur tycker jag.

   2. men det är väl också en del av debatten? att en kvinna inte skulle behöva bli psykiskt krossad av en våldtäkt, om vi levde i ett samhälle där kvinnors (och människors) sexualitet sågs på ett annorlunda sätt. där skulle det så klart aldrig vara en positiv upplevelse att utsättas för något dylikt, men det skulle inte behöva vara värre än att få sin plånbok stulen. jag vet att det är en ovan tanke vid första försöket, jag tyckte att det var jättekonstigt första gången någon sade det (hanna fridén tror jag det var som skrev om det), men efter att ha läst den del i boken f-ordet (finns som pocket, rekommenderas) som handlar om det förstår jag bättre.

    1. absolut Jen, o tanken är inte alls ovan! jag som en stark och hängiven feminist klarade av en ganska så efterbliven utredningsförsök efter att ha blivit våldtagen i London 2001. fick både lämna en ytterst noggran beskrivning av vad jag haft på mig, förklara detaljerat vad jag gjort den illan som om jag själv varit anklagad samt överhuvudtaget belysa varför jag ens befann mig i England. jag kände mig arg, frustrerad, trött och nedbruten men ALDRIG smutsig, skamsen eller på något sätt “intimt berörd” men dock berövad tilliten mot människor. detta tillit påverkas även hos de rånade/misshandlade männen.

   3. “en misshandel är inte ett 100% ödeläggande för offret ifråga”

    Det behöver inte en våldtäkt heller vara, som många som blivit utsatta för sådana förgäves försökt påpeka.

 16. Ruggigt bra skrivet!! Jag delade genast på Facebook. Tål att grunna länge och väl på de här orden – och orsaken bakom det här valet av synsätt. Men mest av allt på hur vi ska göra för att förändra…

 17. Precis som Carina sager sa hanger det mycket pa vilka signaler vi ger ut till barn. En san har debatt tycker jag ar viktig for att sjalva forsta hur detta ska andras. Ditt inlagg far andra att tanka om och diskutera – jattebra!

 18. Hm, jag tycker ändå att misshandel i form av en våldtäckt är värre än misshandel i form av ett slagsmål. Från ett offerperspektiv sett alltså. Jag minns mig ha läst undersökningar på hur olika slags överfall påverkar människor psykologiskt. Hittar tyvärr inte publikationen i databasen just nu, men jag tycker att sådana diskussioner ska byggas på fakta inte personliga uppfattningar om olika slags överfall.

  1. Givetvis är det så, och här har ju samhället tydliggjort det, då man satsat enormt med resurser på 42 fall mot obefintliga resurser på 1200, så det blir ju minst en faktor 28.

  2. Fast varför är det så? Kan det vara för att det i våldtäksfall finns ett skuldbeläggande från samhället (“varför gick du där, varför hade du kort kjol, varför drack du?” osv osv) som påverkar hur offret mår?

   1. Jag tror att det är för att sexuellt våld blir som ett extra vapen. Jag skulle aldrig ifrågasätta en våldtäkt men det finns idioter som gör det så du har en poäng Hanna. När en man blir misshandlad tas han ifrån sin manlighet så det finns en dålig och skuldfylld samhällssyn även där. Dock tror jag att ytterligare en skillnaden på våldtäkt och vanlig misshandel är att du slår igenom ytterligare en barriär. Sex ska förknippas med lycka men genom en våldtäkt tas detta ifrån personen ifråga.

   2. Jag tror hanna har en viktig poäng, nämligen att samhället har olika förväntningar på offret för en våldtäkt eller en misshandel. Att råka i slagsmål och eventuellt förlora är inte på långa vägar så kränkande ur samhällets synvinkel och den förlorade manligheten är ganska liten eftersom det ändå alltid ansetts rätt manligt att slåss, även om man förlorar. Männen skuldbeläggs inte alls på samma sätt och det är ingen som sätter sig och kramar om dem och undrar hur de faktiskt mår och hela den biten på samma sätt som med en kvinna.

    Jag menar absolut _inte_ att förringa en våldtäkt, men jag tror att det finns en LITEN del av hönan och ägget här. Våldtäktsoffren får leva med att samhället undrar om de inte får skylla sig själv, misshandelsoffren får ta att samhället möjligtvis tycker att de var lite klena, men det är ju bara bra för ingen vill ju ha en bråkstake… typ.

   3. Vill bara påpeka att samma frågor kommer till en som blivit nedslagen.. “Varför var du där?” “Hade du druckit?” osv. Tycker faktiskt att kvinnor ska känna sig lite stolta över att samhället faktiskt bryr sig om dem.

    1. Say what? Ska vi känna oss “stolta”? Herregud, det är väl något som ska tas som en självklarhet. Inte en chans att jag känner stolthet över att samhället bryr sig om mig, det tar jag för givet.

     1. Jaha, och när ska man då känna sig stolt? Det måste tydligen vara något som är ännu mer storartat än att samhället ställer upp för en.

 19. Verkligen klockrent skrivet. I bland blir man så blind i samhället att man inte enns reagerar att det är konstigt och då älskar jag dessa texter. Som vips får mig på rätt väg igen. Bra!

 20. Det mesta är väl redan sagt här bland kommentarerna…men åååååååå vad jag håller med dig Clara! Kunde inte ha formulerat mig bättre! Kram!

 21. Clara det här är så jävla bra. Tokbra! Sverige måste sluta tro att vi är så jämställda. Det handlar inte bara om kvinnor i styrelser, det handlar om så mycket mer.

  1. Nej vi är inte jämnställda i Sverige. Om en tjej klappar till en kille, så FÅR inte killen slå tillbaka…

   1. vad pratar du för strunt mattias? Nödvärnslagen gäller såväl kvinnor som män.

    Men sant är att det är svårare för män att få en kvinna fälld för misshandel.

    1. Så du menar att män och kvinnor är lika inför lagen i teorin men inte praktiken.
     (vill inte på något sätt förespråka ojämnlikheten i sverige, men ibland glömmer man att det finns två sidor av ett mynt…)

     1. Det är ingen som glömmer, och hittills är det fler kvinnor än män som fört männens kamp.

      Att kvinnor är ojämlika gör inte männen mer jämlika, tvärtom.

   2. Mattias, man får inte slå tillbaka alls! Ingen får slå tillbaka! Det enda tillfälle då man får det är för att avvärja en pågående attack. Ifall du skulle ge mig en örfil och sen stå och glo på mig som “där fick du” får jag inte slå dig tillbaka! Dessutom måste nodvärnshandlingen stå i proportion till angreppet.

    1. precis! Man ska inte använda “mer våld än nöden kräver” – vilket ju knappast lämnar något utrymme för hämdattacker!

    2. 1/10 sekund är ungefär den tidsrymd du har på dig för att det ska få klassas själdförsvar, nödvärn är en helt annan sak.
     Nödvärn kan handla om att du skyddar någon annan eller helt enkelt värjer dig om du hamnar i en ytterst trängd situation som att tex utsättas för olaga frihetberövning

     1. Fel. Det finns inget i lagen som heter självförsvar. Det nödvärn du talar om är bara en del av nödvärnet.

 22. asbra skrivet. Grejen är väl dock den att även fast man ger rådet till män att stanna inomhus (iaf när det kommer till våltäkt och kvinnoöverfall) så kommer ändå den / de som vill t.ex. våldta kvinnor att gå ut, för det är ju där kvinnorna är… :s
  Fast det är givetvis fel att man inte skall kunna gå ut utan att känna sig rädd och hotad, och det är fel att polisen skall varna oss för att röra oss utomhus kvällstid. Visserligen har inte jag märkt av det speciellt mycket, och jag bo i Örebro. Tjejer har nog rört sig utomhus ändå.

  1. Om man ser till att männen stannar hemma så lär antagligen överfall mot kvinnor öka eftersom att det mesta andelen överfall mot kvinnor sker i hemmet. (Ren fakta, jag är absolut inte för att man ska slåss överhuvud taget)

   1. Vi snackar här om överfallsvåldtäkter Mattias och inte om mäns våld mot kvinnor i hemmet.

    I flera länder runt om i världen har män utegångsförbud så länge de inte eskorteras av en kvinna. Det har minskat alla former av rån och överfall.

   2. Om man skulle säkra samhället i så stor utsträckning som möjligt för både män och kvinnor skulle män få hålla sig inne och inte träffa andra när alkohol finns i bilden överhuvudtaget. Kvinnor skulle hålla sig hemifrån i så stor utsträckning som möjligt. Att göra ett offer eller en grupp potentiella offer ansvariga för en gärningsmans eller en potentiell gärningsmans agerande är ju lika rimligt som att män håller sig hemma och kvinnor är ute. Drar man det hela till sin spets kan man ju säga att det är till största delen kvinnor är ansvariga för att ha uppfostrat dagens gärningsmän vilket med resonemanget som förs i Örebro skulle innebära att för att trygga kommande generationers kvinnor borde kvinnor inte få uppfostra barn.

 23. Asså skillnaden är ju inte så som du beskriver den utan skillnaden är ju att samhället försöker skydda kvinnan mer än männen pga kvinnor anses mer eller mindre försvarslösa. sen kan man ju diskutera det men det är en annan historia.

  1. Det är ju PRECIS det som är poängen. Varför skall kvinnor anses försvarslösa, när det uppenbarligen är männen som är mest försvarslösa och oftast råkar illa ut (1200 mot 48?)?

   1. För att vända på myntet kan man se det som att männen inte är lika skyddsvärda utan alltså får klara sig själva medan kvinnorna har ett högre värde för sammhället och därmed även ett högre skyddsvärde?

   2. Notera att detta inte var samma Carl som i posten ovan. Jag menar att man som kvinna (då det uppenbarligen är betydligt mycket större risk att bli våldtagen som kvinna) ska vara glad att samhället prioriterar våldtäkter, å andra sidan så blir man som man (då det uppenbarligen är betydligt mycket större risk att bli misshandlad som man) samtidigt ledsen över att misshandlersfallen inte utreds. Att i en situation när en begränsad mängd med resurers fördelas så att det gynnar den grupp man ingår i sura över att en del av det arbetet medför att man uppmanar människor hur de ska bete sig för att minska risken att bli utsatt för brott, tycker jag är småsint.

    1. Vi kvinnor kanske skulle bli lite gladare ifall det istället för att uppmana oss om att stanna hemma, skedde en förändring i attityden och det var män som uppmanades sluta våldta… Om du ser hur skuldfrågan då skiftas… Men jag tycker att det är intressant att du inte ser orättvisan som sker gentemot män när vi uppmanas stanna hemma. Vi uppmanas att vara rädda för män, ni män utgör en hotbild och jag förstår inte att ni accepterar det istället för att hjälpa till att förebygga att våldtäkter sker.

     1. Nu hjälper det ju knappast att uppmana folk att sluta begå brott, brott är ju per definition någon som samhället fördömer. Det jag försöker säga är att man bör vara glad över att det satsas resurser på att utreda iaf en typ av brott, och att man då, när samhället försöker minska risken för att bli utsatt för brott, inte ska ta det som en förolämpning. Det bör jämföras med att gå över gatan utan att se sig för, det ökar risken att bli påkörd. Jag tycker att det faktum att 1200 “unga män” blivit misshandlade under samma period är det tragiska, tänkt om några av dom brotten iaf klarats upp, eller att samhället för den delen gått ut och berättat vilka platser man bör undvika för att slippa bli nedslagen.

     2. Bästa formuleringen idag leopardia. Jag hade lite svårt att inte tolka orginaltexten olika när jag läste den en andra och en tredje gång.

     3. Men kom igen nu, leopardia (och många andra)! Lite rim och reson måste vi väl ändå försöka hålla oss med? Förutom pedofiler skulle jag vilja påstå att det finns mycket få människor i dagens samhälle som föraktas så mycket som en våldtäktsman. En mördare har det lättare i fängelset. Att du påstår att inte samhället, och med det menar jag såväl dess institutioner som dess invånare, säger att det är tillräckligt fel att våldta, får mig att uppriktigt undra vilken värld du lever i?

      Och apropå din slutkläm då; vad exakt är det du vill att “vi män” ska göra för att förebygga våldtäkter? Som “vi män” inte gör idag? Vad “vi män” än gör, så ska vi INTE ska utfärda några varningar i alla fall. Det har jag förstått.

      Om jag då tar och lägger ironin åt sidan, så håller jag väldigt mycket med om att den här varningen är en del av ett stort problem. Men det är en liten smula av en gigantisk kaka till problem. Och den här kakan till problem är inte ett könsrelaterat problem i första hand. Inte ens i femte hand.

      Det stora problemet är att vi människor blir allt räddare. Att politiker, media och vi själva skrämmer upp varandra allt mer.
      ¤ Det leder till att direkt demokratifientliga lagar kan införas över hela västvärlden – för att vi är rädda för terrorister. Lagar som hade satt brutalt stopp för vilken politisk karriär som helst för bara 15 år sedan.
      ¤ Det leder till att ovälkomna partier röstas in i riksdagen – för att vi är rädda för andra människors kulturer.
      ¤ Det leder till att folk misstänker andra människor istället för att ta hand om varandra – för att vi är rädda att bli rånade, våldtagna, nedslagna, kränkta,

      Vi blir alltmer otrygga – vilket betyder att vi blir allt mindre rationella – men vi blir inte alls mer osäkra i motsvarande grad.

      Till sist, så ska till just det diskuterade fallets försvar ändå sägas att den här varningen var ganska specifik; vad gäller så väl vad man varnas för och var man bör vara försiktig och när man ska passa sig. Det är en tydligare rädsla än den mer generella som förgiftar samhället.

      Sådär, fick jag till en dramatisk knorr på slutet med!

   3. Eller så kan man se det som att det finns klart fler våldsbenägna personer i samhället än vad det finns sjuka våldtäktsmän…

 24. Ja, precis. Kvinnor ska inte bli våldtagna för hur de klär sig. De ska inte behöva vara rädda för män. Dock har vi ett problem. Vi har tagit in väldigt många människor från en kultur där kvinnor inte har några rättigheter över huvud taget. En kultur där kvinnans kropp är mannens egendom. Självklart ökar våldtäkterna i samma takt som invandringen – om man inte utbildar människor som kommer i våra svenska värderingar.

  1. Det är en myt att det skulle bero på kulturella skillnader och kvinnosyn. Människor i utanförskap, till exempel väldigt många av våra invandrare, är överrepresenterade i all brottsstatistik, det är där sambandet finns.

  2. antalet våldtäkter har INTE ökat sedan den ökade invandringen. Det är en MYT och ren lögn. Du borde utbilda dig i hur man läser statistik och hur man luras med den.

   1. Män blir också våldtagna och utnyttjade, klart att en kort kort kjol som visar halva rumpan och en sexig look får igång män…det är ju det som är tanken eller?…att man ska bli snygg och attraktiv? eller har jag missat något? och nej jag säger inte att man “inte” borde klä sig eller sminka sig som man vill.

    Svenskar som vilken annan grupp som helst är hemska, eller rättare sagt…Människor är människor och det går inte att ändra på, många kvinnor i utlandet (t.ex Afrika och andra krigshärjade länder) får sina bröst avskurna och blir brända levande efter att ha blivit våldtagna och sett familjen dödas, världen är hemsk.

    Människor som aldrig sett tjejer, kvinnor som är lätt klädda, utmanande eller ser så snygga ut som alla gör idag får såklart en chock och reagerar till detta, speciellt om man hela livet bara sett kvinnor som täcker hela sig utom ögonen eller ansiktet.

    Det viktiga här är inte att argumentera och prata en massa utan att göra något!

    Hjälp folk om dom är i nöd och stå upp för er själva!

    En äldre man gick på stan och ramlade ihop och ingen hjälpte han när han låg och höll på att dö, alla gick bara och tittade och tänkte “ska ingen hjälpa han?” “vem ska ringa 112?” eller “jag såg inget om jag går hem och glömmer bort allt så har inget hänt”

    Folk som hjälper våldtäkts offer genom att slå ned gärningsmannen eller på annat sett hjälper till, åker i fängelse eller betalar skadestånd för att dom gjort något.

    Redan där har vi något fel! Ska man vara rädd och behöva tänka till innan man hjälper till, ifall man ska hjälpa till eller bara gå hem?

    Allt är bara fel!

    Punkt.

    1. Inte för att fastna i en annan diskussion här men jag blir bara lite trött. Varför skulle varje kvinna som klär upp sig göra det med tanken att “få igång” män? Om jag känner mig snygg så mår jag bra. För det krävs det inte att någon man tycker att jag är snygg. Det räcker bra med att just jag gör det.

     Var bara tvungen att säga det. Punkt.

     1. Du tror inte att det kan finnas någon koppling mellan hur du ser ut när du tycker att du är snygg och hur en heterosexuell man tycker att du ser ut vid samma tillfälle?

      Du kan också ställa dig frågan varför ditt utseende som får dig själv att nicka gillande antagligen sammanfaller med det utseende som får en heterosexuell man att även han nicka gillande?

      Mao; varifrån kommer din idealbild?

    2. Jag går igång på män men jag fäller inte ner dem och sätter mig gränsle över deras ansikten för det..Alla dessa män som visar sina muskulösa armar och stora händer och alla pojkar som skyltar med underkläder.

     1. Word!
      Personligen har jag svårt att styra mig med alla lättklädda killar överallt. De borde verkligen inte få gå runt sådär, vilken tjej som helst kan ju tappa fattningen av kåthet, och kasta sig över dem….
      Eller?
      Kom igen, det är ju bevisat 100 gånger om att överfallsvåldtäkter i de flesta fall inte har något alls med sex eller offrets utseende att göra, utan snarare är att se som ett slags hatbrott, där det är makten och våldet som gör gärningsmannen upphetsad.

    3. De flesta våldtäkterna begås inte för att våldtäktsmannen var kåt utan det bottnar i de flesta fall i makt och förnedring!

  3. Har du något belägg för att de män som begått dessa brott faktiskt kommer från ställen där de har den kvinnosynen? Sist jag kollade så var ju faktiskt de flesta serievåldtäktsmännen rakt av svenskar…

  4. Alltid ska det komma någon och skylla allt på invandringen. Problemet är inte invandrare utan det är män. Om vi skulle ta bort alla invandrare hade våldtäkter säkerligen minskat lite eftersom att vissa som begår brotten är invandrare, men om vi tar bort alla män hade antalet våldtäkter minskat galet mycket. Det hade minskat LÖJLIGT MYCKET. Det måste du förstå.

 25. Det finns nog egentligen inget att tillägga som ingen annan redan har skrivit, så jag håller helt enkelt bara med övriga kommentarer här. Fy fan vad du är bra Clara!

 26. som alla redan har sagt, klockrent och fantastiskt bra skrivet! ibland blir man lite förvånad över hur mycket klokhet som får plats i ditt huvud, du är i sanning underbar clara <3

 27. Ja Clara så sant så sant! Det är jättebra att du lyfter denna problematik! Är precis nyinflyttad i Örebro och här hetsar folk kring vad för överfallslarm som är bäst eller om det rent utan är färgspray man ska använda..
  Känner mig både arg och orolig över situationen men vill inte stanna hemma. vägrar. men samtidigt så blir situationen så uppmärksammad överallt och all oro bara späds på. Så det jag ville säga var egentligen bara bra Clara, tack för inlägget.
  (dock kunde du nämnt intervjuen med Katarina Wennstam som du lånat exempel av..)
  Kram!

 28. Du har så himla rätt. Vad irriterad jag blev nu! Varför är vår värld så otroligt orättvis!

 29. Till Mikael.
  Blir så jävla förbannad när jag läser din kommentar! Denna kvinnosyn är inget kulturellt fenomen som inte finns i den svenska kontexten! Taskig kvinnosyn är minst lika närvarande i “svenskheten” som i andra kulturer. Menar du då att alla våldtäksmän är av annan etisk bakgrund än svensk? Så jävla korkat av dig. Det våldtäksmännen har gemensamt är att de är just MÄN och INTE att de kommer från en annan kultur. Tänk efter lite. Eller läs lite genusvetenskap för FAN

  1. Blir så jävla less när jag läser sån rappakalja som du skriver. Våldtäktsmännen har gemensamt att de är män? O RLY? Tänk efter lite innan du skriver. Folk som läst genusvetenskap är fan de värsta skitsnackarna av dem alla. Kolla BRÅ:s statistik över vilka som döms för överfall mot kvinnor, det går stick i stäv mot dina villfarelser. En stor del av dessa män är svenskar som är av annan etnisk bakgrund (läs: afrikaner). Tack för mig.

   1. Stora invandrargrupper lever under mycket dåliga förhållanden, saknar arbete och förankring i samhället. Människor som lever i den sortens utanförskap (och i den gruppen finns förstås också etniska svenskar) är överrepresenterade i all slags brottslighet; det har alltså inte med någon särskild kvinnosyn att göra.

    1. Titta på våldtäktstatistiken i Sydafrika. Stickprovsstatistik visar att en av 3 kvinnor har blivit våldtagna DET SENASTE ÅRET, 25% av skolbarn (pojkar) i Soweto tyckte att “jack-rolling” (gruppvåldtäkt) är “kul” eller “coolt”. Mer än 25% av männen erkänner att de våldtagit en eller flera personer.

     Jag tror inte att alla afrikaner är våldtäksmän, men det är uppenbart att vissa länder/ställen har en kultur där våldtäkter på något sätt är mer acceptabelt än exempelvis Sverige. Om man växt upp på ett sånt ställe är det klart att man kanske bär på de värderingarna.

     Egentligen är det här inte det minsta relevant för diskussionen, men eftersom folk i sin politiska korrekthet blir helt verklighetsfrånvända tyckte jag det kändes viktigt att visa att det finns skillnader i beteenden mellan olika kulturer.

  2. Jag håller inte med. Jag tycker inte alls att vi i Sverige har lika taskig kvinnosyn som i alla andra kulturer.

   Det finns de med taskig kvinnosyn i Sverige som är vad SD skulle kalla “äkta” svenskar, precis som det finns det överallt, men den generella kulturen i Sverige har faktiskt – i perpektiv mot andra länder – inte en taskig kvinnosyn.

   Att skriva som du gör ger bara SD-anhängarna vatten på sin kvarn, för det är helt enkelt inte sant. Det finns ganska många kulturer som har en helt förjävlig kvinnosyn (läs tidigare inlägg om kvinnor som stenas till döds, bröst som skärs bort och kvinnor som helt saknar självbestämmande), och det finns människor från de kulturerna som kommer hit. Vi bör göra väldigt klart för dem att i detta landet är alla lika värda, oavsett kön, precis som vi bör göra med de “äkta” svenskarna som förtrycker kvinnor.

   Däremot är det knappast anledningen till att tro att invandrare går ut och våldtar kvinnor. De må ha en förkastlig kvinnosyn, men överfallsvåldtäkter är inte en del av den synen.

   (Utanförskap, psykiska problem/kriser, stress och press kan dock få alla att begå fruktansvärda handlingar. Ingen ursäkt, men där finns förklaringen.)

   1. Anna, precis som du skriver så finns det män i Sverige med fruktansvärt taskig människosyn. En klick män. Och jag tror det är farligt som fan att beskylla andra kulturer för att ha taskig kvinnosyn och annan syn på våldtäkt, handlar det inte om en klick idioter i båda grupperna? Eller, är det bara bland oss svenskar som det är en viss grupp och i de andra kulturerna så genomsyrar kvinnosynen hela kulturen?

  1. 500 unga män har fått lämna DNA? Jävlar vilken polisstat ni har där väster om viken… Alla män som inte har alibi och ungefär passar signalementet är automatiskt misstänkta?

 30. Man borde varna unga män från att ge sig ut i natten för att möta sina vänner/flickvänner, eftersom risken för att de blir överfallna är väldigt mycket högre än att tjejerna i fråga blir det.

  1. Vad skall då feministerna bli förbannade över? Mer än att deras pojkvänner inte kommer i tid?

 31. Fler än jag som lyssnade på P1-Morgon noterar jag. För precis detta togs upp där, tidigare. Rätt då, rätt nu.

 32. För det första tycker jag att våldtäkt är bland det vidrigaste brottet man kan begå. Spärra in idioterna på livstid eller sätt dom på ett sjukhus.
  Sedan är det ju tyvärr inte alltid lätt att få tag på dom skyldiga, oavsett vilkett brott dom begått. Då är det väl jättebra att polisen varnar (i det här fallet kvinnor) om dom nu inte har resurserna att garantera någon säkerhet. Vad ska dom göra i stället tycker du?

 33. Jag håller i stort sett med förutom på två punkter:

  1) Jag tycker inte man kan jämföra med en fotbollsmatch där man vet att ett antal våldsverkare kommer befinna sig på en specifik plats vid en specifik tidpunkt. De “1500” poliserna är där just för man vet att det kommer bli oroligheter både på arenan men även utanför under ett par timmar – åtminstone vid högriskmatcher som t.ex. DIF vs AIK – och jag vägrar tro att antalet poliser beror på att majoriteten av åskådarna är män. Dessutom får klubbarna till stor del stå för notan som någon redan nämnt.

  2) Det är omöjligt att GARANTERA någons säkerhet såvida man inte anställer 3 livvakter åt alla medborgare. Inte ens 1500 poliser på en fotbollsmatch kan det.

  Utöver det, mycket bra skrivet som sagt. Dessutom bär media stor skuld för denna hets (kanske största skulden tom.)

 34. Det är så jäkla sant! Jag bodde också i Umeå innan Hagamannen greps. Visserligen var det ju trevligt med tjejtaxa i taxin för mig som kvinna och student, men det sände ju ut sjuka signaler.
  Men det gäller inte bara kvinnor, även homosexuella män får sig också en släng av sleven ibland. Jag kom att tänka på Efterlysts Tommy Lindströms uttalande om Fredrick Federleys misshandel och att det inte var första gången där han uppmanade Fredrick att sluta gå och bete sig på ett sätt som gjorde våldsmän upprörda. Underförstått “Sluta se så jävla fjollig ut så ska du nog se att de lämnar dig ifred”.

 35. Håller med dig, dock vill jag berätta att polisen i Örebro påpekade just detta i ett uttalande idag!

 36. Bra skrivet! Det är dessutom betydligt större risk att bli våldtagen av någon man känner/är bekant med/har pratat med under kvällen än att man blir våldtagen i en mörk park någonstans.

  Skillnaden mellan kvinnor och män i detta fall är väl att en våldtagen kvinna fortfarande betraktas som “skadat gods” vilket är vidrigt bara det.

 37. Måste först säga att jag tycker att du skriver väldigt bra och har många poänger!

  Sedan måste jag dock säga att serievåltäksmän i regel följer ett vist viktimologi, de väljer ut sina offer efter ett visst mall. I fallet av Örebro verkar han föredra unga kvinnor men kan tänka sig äldre lättare offer om hans självförtroende rubbas av utsida faktorer. Jag kan tänka mig att han även uppvisar andra tendenser men har ingen möjlighet att kolla upp det. Jag betvivlar dock att utmanande klädsel har någon som helst effekt. Att varna utsatta grupper följer nog bara grundläggande polis procedur när man har att göra med ett så allvarligt brott som våldtäkt.
  Våldtäkt anses vara ett mycket grövre brott än vad misshandel och rån anses vara, med rätta med tanke på hur mycket det kan skada individen som utsätts för det, därför får det också mer medialt uppmärksamhet och därför mer polisiära resurser.

  Fördelen med våldet på fotbollsmatcher är att det är schemalagd. Polisen vet vart och när det händer och kan därför tillämpa proportionella åtgärder. Till synes slumpmässiga överfall är mycket svårare att förhindra genom polisnärvaro, både rån av killar och våldtäkter. Men det följer också proceduren att intensifiera polisnärvaro i drabbade områden precis som de gjorde i Örebro.

  Dock måste jag verkligen hålla med om att man är betydligt mer bered att offra kvinnors frihet till fördel av säkerhet än männens. Det är ett ojämställt tendens i vårt samhälle och borde ses som kränkande. Det finns inget i kvinnors beteende som kan förändras så radikalt att sjuka människor slutar begå brott mot dem. Uppenbarligen finns lösningen annanstans. Om man bara visste vart…

 38. Helt sant så klart. Att hålla på skrämma skiten ur tjejer med detta tjat om överfallsvåldtäkter är rent förjävligt, och ett typiskt sätt för kvällstidningarna att sälja lösnummer. Killar är mycket mer utsatta för våld, men det är väl inte lika spännande att skriva om. Den där jävla Hagamannen höll ju hela Umeås (kvinnliga) befolkning i gisslan i flera år. Hoppas dom aldrig släpper ut idioten, att han får sitta i Norrtälje tills han är 85 minst.

 39. Hear, hear! Antar att du hörde Katarina Wennstam på radion?
  Om vi bad alla män stanna inne, eftersom de är så våldsutsatta, så kan ju vi kvinnor röra oss fritt ute. Äntligen!

 40. Eeehh… 42 överfallsvåldtäkter kan väl ändå inte jämföras med 1200 överfall. Lite som att jämföra tre äpplen med 14 kameler. Vill du har jämförbara siffror så får du väl enbart ta med våldtäkter mot män eller inkludera rån etc mot kvinnor.

  Sen måste man också fråga sig vilket som är värst, att bli våldtagen eller att bli av med mobilen.

 41. Hej Clara,

  du har precis tagit orden ur min mun.
  För två år sedan utsattes jag för en våldtäkt. Till en början kände jag skam och skuldsatte mig själv. Jag kanske inte borde tagit den där ölen. Eller ens överhuvudtaget gått ut. Men nu, två år senare känner jag sådan frustration, ilska. Jag vill bara umgås med en vän. Jag ville ut och träffa folk. Men det som mest grämer mig är all bevis som sopats under mattan. Fotografi på gärningsmannen och dokument på dem skador jag fick. Jag vill göra skillnad. Jag vill kunna stå en dag framför ett X antal människor (flera hundra) och berätta vad jag har blivit utsatt för och vad som bör göras för att göra Sverige till ett bättre land. Jag är inte nöjd.

  / En som vet vad det handlar om

  1. Jag undrar hur det blivit om du fått bekräftat och uppmuntrat den ilskan från början, istället för att skuldbelägga dig själv.

   Jag tror att en väldigt stor del av att man mår så dåligt efter en våldtäkt är att samhäller förväntar sig att man skall vara knäckt, skadad, helt ur balans, sårad och så vidare, men aldrig någonsin arg, hämdlysten och förbannad. Jag undrar hur många som skulle må bättre om de förväntades vara arga och förbannade istället (ungefär som en kille som blivit nedslagen förväntas vara).

 42. En olöst våldtäkt om dagen. Och ändå så blir män förbannade när man talar om mäns våld.

  Jag skulle kunna säga det sedvanliga gamla “mäns våld mot kvinnor” men jag har insett att enbart mäns våld är mer passande. För våldet drabbar inte bara oss, kvinnorna. Det drabbar även männen. Mäns våld.

  Jag har manliga vänner som känner sig utpekade och utsatta när de går bakom en kvinna en mörk kväll. Jag är ingen jävla våldtäktsman! hävdar de upprört och ökar gärna på takten för att visa kvinnan att nej jag är inte farlig. (vilket resulterar i mer panik, så alla karlar därute – sänk takten!)

  Bu fucking hu liksom. Ta en vända i mina skor.

  Just för att mäns våld mot kvinnor ofta bortförklaras eller försvaras (man skyller på offret) och eftersom att män ofta framställs som kåta svin som inte kan kontrollera sin drifter så måste vi kvinnor till slut utgå från att alla män är potentiella våldsmän.

  Vi lever nämligen i ett samhälle där kvinnan ska ta ansvar för mannens sexualitet; där man själv är skyldig om man blir våldtagen eller trakasserad, där man själv få se till att skyla sig och inte uppmuntra för annars får man skylla sig själv.

  Vi lever i ett samhälle där man som kvinna inte får vara full eller lättklädd och man inte får gå med en man hem om man inte känner honom väldigt väl för annars får man skylla sig själv om nåt händer.

  Och vi lever i ett samhälle där män ursäktas och försvaras när de tafsar och kränker (“lite får du väl tåla!”), i ett samhälle där småpojkar får ta för sig och man skrattar bort det “han är kär i dig” “boys will be boys” —

  Då är det inte så jävla konstigt att man är tvungen att se varje man som potentiell fara.

  Oavsett om det är kvinnor eller män som rättfärdigar männens beteende så handlar det alltid om att vi ska ta ansvar för männens lust. Män idiotförklaras systematiskt och kvinnornas roll är att ta ansvar för männens lustar och ilska.

  Och ändå blir männen arga på oss. Feministerna. Kvinnorna. De som kritiserar mäns våld. Det är jävligt märkligt att de inte blir förbannade på männen som våldtar och slår, mördar och skrämmer istället.

  /ursäkta uppsatsen

  1. Oj. Om du visste hur många gånger jag blivit tafsad på av fulla kvinnor på Harry’s i stan. Jag skulle nästan kunna garantera att om de (kvinnorna) var större och starkare (än männen) så hade det varit jag som blivit våldtagen. Vid tillfällena på krogen hade tafsningarna också nästan garanterat kommit oftare om jag klätt mig sexigare, mer utmanande. Tragiskt. Lika tragiskt är situationen som den ser ut nu. Män våldtar kvinnor och misshandlar män.

   Vad är det vi vill uppnå med diskussionen?

   Vad är det för fel med att inse stundens allvar?

   Tycker det är så många motsägelser i såväl ‘artikeln’ som kommentarerna. Speciellt din, Lady Dahmer!

   Var glad att polisen varnar, det gör de inte för mig. Trots att det oftare sker oprovocerade attacker som leder till misshandel i min stad än våldtäkter. Den som varnar mig och är mer rädd än jag är min mor.

   Om vi konstaterar att det finns en liten skara människor i vårt samhälle som är av ondo och är ute efter att skada oss, vad har vi att vinna av att inte skydda oss och göra oss mer “redo” att möta faran?

 43. Jag känner mig sällan trygg med män, just pga av egna erfarenheter, och jag kan erkänna att jag har ologiska rädslor. Men den allmäna synen svenska folket har när det gäller män är för bedrövlig;

  Mannen är ett djur som styrs av sina lustar. Som inte klarar av att kontrollera sina handlingar om han blir kåt. Som inte klarar av att tänka klart om de ser en lättklädd kvinna. Så är det ju. Boys will be boys. Det ska man inte belasta dem för.

  Vad är det…. en procent av alla män? Som är våldtäktsmän menar jag? En jävligt liten del är det iallafall, en obetydande liten del. Varför ska jag egentligen – som kvinna – utgå från att jag kommer bli våldtagen om jag är lättklädd eller skitfull eller t.o.m följer med en okänd karl hem?

  Borde jag inte – helt logiskt – hellre anta att männen jag träffar är normala och vettiga och kommer hjälpa mig om jag hamnar i trubbel? Att killen jag följt med hem, kommer sluta om jag säger nej? Att killen jag hånglar med vet vart gränsen går? Det är snarare inte speciellt troligt alls att jag kommer råkar illa ut överhuvudtaget. Inte ens om jag ankrar totalnäck med särade ben efter ett frammumlat “sätt på mä”?

  För de flesta män begår inte övergrepp och våldtar inte kvinnor.

  Inte ens de killar som generellt har dålig kvinnosyn och bara är allmänt dumma i huvudet. Nej, inte ens de. De flesta män förstår vad nej betyder. De flesta män går att lita på – oavsett hur full och villig du är. Faktiskt.

  1. Det ar samma sak som att SverigeDemokratern och FolkPartiet vill ha burka-forbud pa skolor. Det ar en kvinna i hela Sverige som har burka pa skolan, ar det verkligen vart besvaret kan man undra.

   Det finns en radsla for det fataliga. Valdigt intressant egentligen. Majoriteten ar radd for minoriteten. Som om allt som ar annorlunda eller utanfor normen ar nagot som ska bankas ned och forstoras. Alla ska vara likadana, for dom som inte ar som alla andra ar nagot att vara radd for…eller inte 🙂

  2. Nej, det är en procent som är tokfeminister i Sverige (feministiskt tokinitativ). Även om det begås 100 våldtäkter om dagen i Sverige och varje våldtäkt är unik så skulle det bara vara 0.8% av sveriges män som var våldtäktsmän (9m/2). Nu så begås det inte 100 unika våldtäkter om dagen i Sverige. Det kanske är en promille som är våldtäktsmän.

 44. Mja men hör nini mina feministvänner. Ni kan ju inte beskylla män för att inte ha blivit varnade för o gå ut på gatorna. Det är väl snarare synd om män inte får samma skydd som vi? jag tycker ni ser det på ett konstigt sätt. Om polisen rekomenderar att inte gå ute själv ska ni bli arga då för att de försöker skydda allmänheten (kvinnor) Det är klart man borde kunna gå ute vilken tidpunkt som hälst, tjej som kille men va fään lev i värkligheten. Man kan ju inte det tydligen. Bli inte arg på alla män och polismydigheten för det. bli arg på våldtäcktsmännen? Ska man va feminist får man va feminist på båda hållen.

   1. ja, fast Robin.. Feminist, du hör väl på ordet vilken sida man slåss för, alltså vems jämställdhet! Ta reda på fakta lilla gubben.
    Feminism var och är en kamp för kvinnors rätt och jämställdhet. Hela den här jämställdhets hetsen att feminister är de enda goda och rätta som kämpar för det är helt fel.
    Feminister får kämpa, glåpa, skälla, lyckas med sin jämställdhets kamp så mycket de vill, men kom inte säg att ni står för nån generell jämställdhet och kämpar för/från allas sidor. För så är det inte !!!
    Märks tydligt bara i kommentarerna här.

    1. Hur kan det finnas en kvinnlig jämställdhet? Är det vi har nu en manlig jämställdhet då? Vilka är männen jämställda med i sådana fall?

     Smaka på ordet och greppa meningen med det.

    2. Jag tror Oscar ville svara pa Emma’s inlagg, for det dar har inget med vad jag skrev att gora.

     Jamstalldhet = Manniskor varderas efter deras kon
     Jamlikhet = Alla manniskor har lika varde oavsett kon

     1. Nej, helt fel Robin.
      Jämställdhet = Alla värderas lika oavsett kön.
      Jämlikhet = Alla värderas lika oavsett kön, enticitet, religion, sexuell läggning osv.
      Jämställdhet är med andra ord en definition som specifikt om relationen mellan kvinnor och män.

    3. Vilken fantastiskt ogenomtänkt kommentar oscar. Du menar att feminister vill vara jämställda med sig själva? Hur skulle det ga till tänkte du? Det behövs naturligtvis en annan grupp att jämföra med. Hela poängen med att kämpa för jämställdhet är önskan om att uppna ett samhälle där kvinnor är jämställda med män (och ur det följer med nödvändighet att män är jämställda med kvinnor ocksa, bara för att vara riktigt tydlig).

    4. Det handlar om att vi alla ska behandlas LIKA. Feminism är ett samlingsbegrepp för olika rörelser som ämnar att skapa jämlikhet mellan könen. Att det kallas just feminism beror på att det har varit kvinnor som stått i underläge vad gäller maktposition. Det går inte att argumentera emot. Vi vill ha lika rättigheter, inte behandlas olika. I fall då män känner sig ojämställt behandlade ska detta givetvis tas på lika stort allvar.
     Men Claras artikel handlar väl från början om att vi inte blir behandlade på samma sätt.

 45. Kära hjärtanes? är det så många överfallna pojkar? varför har jag ingen aning om det? Och varför är det så många överfallna alls? Jesus! Vart är världen påväg?

 46. Du talar emot dig själv. Om man nu endast var måna om män (tänkte på jämförelsen med fotbollsmatchen) så borde man ju sätta in jättemånga poliser då det är mest män som drabbats av våld på gatan. Antagligen är det svårt/omöjligt att garantera säkerheten för alla som rör sig fritt på gator och torg medan det är enklare att sätta in punktinsatser vid en stor fotbollsmatch, stora demonstrationer osv.

  Hur ser du förresten på det där numret man kan ringa helgkvällar för att ha någon att prata med på vägen hem från krogen? Eller taxichaufförer som tar tjejtaxa för att tjejer billigare ska ta sig hem istället för att gå? Är inte det också att skrika ut att tjejer ska vara rädda? Att de inte ska gå hem själv?

 47. Vänta nu, jag får inte riktigt ihop bilden.

  Män är betydligt mer utsatta, samtidigt som polisresurserna läggs på kvinnors säkerhet. Men kvinnorna utmålas som offren här.

  Rädsla och oro är givet de största monstren när det gäller oprovocerat våld. Grovt tillyxade skrämselråd från media och myndigheter måste tuggas med mod och klokenskap. Klädsel, accessoarer eller berusning får aldrig rättfärdiga våld eller hot i någon form för någon.

  Kan vi inte önska en avvägd och proportionerlig bild av risker med att tex röra sig ute nattetid för både män och kvinnor. Män har samma ansvar för vad de gör, när som på dygnet, men får uppenbarligen få råd – dom får skylla sig själva. Att män inte varnas i samma utsträckning kanske beror på feltänk i stil med “lite stryk klarar männen, såna är dom…”. Men jag vet, att sådana är vi inte.
  Att kvinnor så högljutt varnas för att gå ut kan bero på att sexuellt våld innefattar en helt egen dimension av förnedring, kränkning.

  Kan inte råden till kvinnor vara omtanke, och tystnaden mot männen osynlig nonchalans…

  1. Men Joar, det är ju just den där välmenande omtanken som liksom blir sned. Jag citerar mitt eget inlägg här nedanför: “Det i sin tur leder till en ”skylla-sig-själv”-mentalitet och blir även en skrämseltaktik – där man missar att lägga fokuset på den som faktiskt har gjort fel, nämligen våldtäktsmannen.”.

   Med detta inte sagt att det du säger är fel, jag håller med dig om att det är ett snett sätt att se på de manliga brottsoffren på det sätt du beskriver. Se det som en förklaring till det som känns så frustrerande och varför kvinnorna, trots de välmenande råden och resurserna, ändå blir offer.

   1. Det lar knappast bli battre om haxjakten skiftar fokus fran kvinnor till man. Problemet ar haxjakten i sig. Folk ar radda att det gommer sig valdtaktsman i busken, pedofiler bakom hornet, terrorister pa flyget. Det ar som att media/borgarna behandlar folket som sma barn, skrammer dom for nacken sa att dom inte gar in i skogen…

    Att man gar runt och ar radd beror inte pa en rationell risk for vad som ar troligt, det beror snarare pa en liten risk om vad som skulle kunna handa. Vad som helst kan handa, men att fundera pa om man blir dodad av en meteor nar man gar ut ar inte rationellt.

    1. Jag håller med om att den orationella rädslan i sig är ett problem, samt att medias/myndigheters/vem-det-nu-är-som-säger-det-men-som-folk-lyssnar-på’s uppblåsning av rädslo-faktorn som i vissa fall är oproportionell således också är ett problem.

     Men frågan här handlar ju om varför vi väljer att se det på olika sätt när det handlar om män än när det handlar om kvinnor. Och just i detta fall gäller det oftast kvinnor, eftersom det oftast är kvinnor som är offer för våldtäkter.

     1. En enkel antropologisk forklaring genom en simpel strukturalistisk analys skulle havda att det beror pa att manniskan tanker i motsatspar. Den mest grundlaggande motsatsen ar den mellan kultur och natur. En ytligare motsats ar den mellan man och kvinnor. Dessa motsatser bildar tillsammans andra motsatser genom att jamforas med varandra. Kultur ar for natur som man ar for kvinnor. Och pa detta satt blir kvinnan sedd som vild, otamjd, exotisk, charmig, och sa vidare. Mannen daremot blir civiliserad, hammad, kontrollerande, och sa vidare. I den svenska kulturen har detta fatt uttryck genom att mannen ska skydda kvinnan. Kvinnan ar lattpaverkad och naiv, och maste skyddas fran mannens manipulativa och destruktiva leverne (precis som stadens utslapp dodar naturens kansliga miljo). Ett exempel pa detta, forutom att kvinnan far fler rad vad galler att undvika valdtakter, ar ocksa den unikt svenskt sexkopslagen. Man far salja, men man far inte kopa. Kvinnan ska skyddas fran mannen.

      I Mellanostern ar det tvartom, dar ska mannen skyddas ifran kvinnan (och darav anvandandet av burka, till exempel). Och det ar varken mer eller mindre bra eller daligt, bara annorlunda. Fast det ar forstas skoj att saga till feminister: “Sa du vill ha det som i Mellanostern?” och se hur dom blir upprorda utan att ha nagot vettigt argument till varfor dom blir upprorda 🙂

     2. Men Anna, i de allra flesta fall är det alls ingen skillnad på män och kvinnor – utan denna oproportionella rädsla (som vi tydligen valt att kalla den) som sprids i samhället drabbar oss alla.

      “Ja, men nu snackar vi just om det här fallet ju, och här är det skillnad på kvinnor och män”, tänker några nu. Men jag menar att just det är en del av problemet. Det är inte bara när det gäller ekonomi och miljö det finns begränsade resurser. Det finns även en begränsad mängd kraft att lägga på att förändra verkliga problem. Om vi är överens om det, så blir det direkt kontraproduktivt att göra detta till ett könsrelaterat problem – eftersom det huvudsakliga problemet inte alls är könsrelaterat. Och om vi nu kommer till rätta med denna lilla smula, har vi fortfarande inte kommit till rätta med det verkliga problemet. Att vi alla borde vara mindre rädda och misstänksamma mot varandra. Det är det vi alla borde fokusera på att göra något åt. Då skulle vi komma åt detta problem liksom på köpet.

      Det här är alltför ofta det stora problemet med feminismen. Att man hittar små vinklar av ett större problem och fokuserar på det – ja, ibland rent av skapar ett problem som inte finns. Orättvisor kan man hitta var som helst, små barn är experter på det.

   2. Anna,
    Vi är överens om att den uttalade hotbilden saknar proportioner. Till orättvisa för både kvinnorna och männen.
    Att sedan kvinnor för den saken skall känna sig trampade på, styrda, få sin frihet inskränkt. Det är en skrämselbild om någon, att mekanismer i samhället medvetet eller omedvetet vill styra, till och med kuva kvinnor, med skrämseltaktik. Den bilden köper jag inte.

    Vem ger uttryck för ”skylla-sig-själv”-mentaliteten? Hur tongivande är den egentligen, borträknat kvällstidningar. Vem är det som gör kvinnorna till offer – jämfört med alla de (i detta fall 28 gånger fler) män som kryper hem med blodig näsa och tom plånbok. Som jag skriver måste alla råd från myndigheter tas med förnuft. Rädsla är det farligaste, modet står vi var och en för. (För de som gluffsar i sig skräpmedia hålls visserligen rädslorna vid lagom nivå oavsett.)

    Men jag undrar när kvinnan blir offret i den här föreställningen.

    1. Ja, jag har tyvärr inget vetenskapligt bevis för hur tongivande “skylla-sig-själv”-mentaliteten är bland kvinnor i allmänhet. Men det jag kan notera, t.ex. här bland kommentarerna, bland mina vänner, mig själv och kvinnor som jag nu och då samspråkar med om ämnet, att det är alldeles väldigt tongivande. Det är möjligt att det finns en snedfördelning bland just dessa kvinnor som jag nu hänvisar till, att de tillhör en viss socioekonomisk grupp, ett visst geografiskt område etc.
     Men trots detta kan jag, med det kritiska sinne jag besitter, känna att jag själv har tillräckligt på fötterna och tillräckligt med egna empiriska undersökningar för att våga säga att: jo, jag tror och tycker att det är tillräckligt tongivande för att räknas in som en viktig faktor i sammanhanget.

     Vem som ger uttryck för denna mentalitet som vi pratar om är i sammanhanget samhället som stort. Inte alla, men tillräckligt många för att det också ska räknas. Jag har personligen mött den sortens attityd i klassrum, bland släktingar och bekanta – så jo, det finns den också.

     Jag vill poängtera att jag inte säger att dessa skrämseltaktiker nödvändigtvis är uttänkta strategier för att kuva kvinnor eller män i olika sammanhang. Jag tror och hoppas att så inte är fallet. Men, vad än som ligger bakom, så blir det lika olyckligt i sista änden när de välmenande råden blir till krav och fördömanden.

     Det som jag personligen tycker är det absolut mest sorgliga i sammanhanget är att det fokus som läggs på “omsorg för kvinnorna” samtidigt stjäl fokus från “ilskan mot våldtäktsmännen”, vilket jag tycker ger våldtäktsmännen en slags makt. Hänger du med på mitt resonemang?

     1. De välmenande råden blir krav och fördömanden i samma stund man själv iklär sig eller tillskriver någon annan offer-rollen.
      En artikel av det här slängiga slaget kan vara en bekväm och rätt piffigt passande offerkofta att iklä sig. (om jag nu får provocera en aning). Hejaropen här kanske säger mer om den enskildes förutsättningar att leva orädd – inför såväl våldtäktsmän som dömande “samhälle”.

      Om publicitet innebär makt så får våldtäktsmännen en hel del gratis. Tror dock att en stackars människa som förvridits till att utföra sådana handlingar är det ensammaste offret, urgröpt av vanmakt.

 48. Carl, jag måste bara i all välmening undra hur du menar? Menar du att det är konstigt att samhället reagerar när det är just en speciell grupp som utsätts för brott? Om en grupp blir utsatt för brott tyder det i mina ögon på att något i samhället är snett och frågan man då måste ställa sig (om man är intresserad av att försöka rätta till det som är snett alternativt skydda de människor som ingår i den speciella gruppen) är varför är det snett och hur ska man rätta till det?
  Det som är den springande punkten i Claras inlägg, såsom jag uppfattar det, är just hur dessa två sistnämnda frågor hanteras. Ifrågasättandet ligger ju just i varför dessa två olika grupper ”de våldtagna kvinnorna” och ”de nedslagna männen” blir bemötta på två helt olika sätt. Man talar om för kvinnorna, men inte männen, att det är de ska akta sig medan det logiskt sett (eftersom betydligt mer sannolikt) borde vara männen som ska akta sig. Och problemet med detta i det förlängda loppet blir att man skuldbelägger de kvinnor som inte ”aktar sig”. Det i sin tur leder till en ”skylla-sig-själv”-mentalitet och blir även en skrämseltaktik – där man missar att lägga fokuset på den som faktiskt har gjort fel, nämligen våldtäktsmannen.
  Så, jag förstår inte riktigt hur du menar? Ingen har väl sagt att man inte vill att de 1200 misshandelsfallen ska utredas?

 49. Exakt! Älskade speciellt jämförelsen med polispådragen vid fotbollsmatcher!!! Du är bäst 😀

 50. Knäppgökar kommer alltid finnas men lek med tanken att alkoholen inte fanns. Hur skulle allt se ut då?

  1. Ungefar som en enda lang langfredag.

   Spriten i sig ar det inte mycket fel pa,
   det ar snarare dom som dricker den som borde ta sig en funderare.
   Jag kanner manga som dricker, och dom ar inte valdsamma.
   Men dom som ar valdsamma och sen tar sig ett glas,
   bad combo.

   Och sen kan man ju ta sig en titt pa vilka det ar som dricker, och konstatera att man kanske inte ska gora som borgarna sager. Att dova arbetarnas klagomal med sprit ar en effektiv strategi for att fa folk att inte fundera over varfor dom arbetar sa mycket. Folk super skallen av sig pa helger for att “slappna av”, sa att dom ska kunna arbeta ihjal sig resten av veckodagarna.

   Vi hade varken haft alkoholism eller valdtakter i ett samhalle dar man sag till folks valfard och lycka, istallet for ett samhalle dar allt gar ut pa att bli sa utbrand som mojligt. Och tills folk fattar att det ligger till pa det viset, kommer varlden bara att bli samre och samre.

 51. Ja. Jag håller med till 100 procent i budskapet. Men texten är ju ren rip off av vad Katarina Wennstam pratade om i P1 i morse. Hade suttit fint med en liten hänvisning till det…och inte ta all cred på bland annat facebook. Vi kvinnor ska väl inte backstabba varandra utan uppmuntra och stödja varandra?!

  1. Ingen ska väll backstabba någon utan uppmuntra och stödja varandra istället, mycket av problemet ligger ju mycket i att vi delar för mycket på “grupperna” kvinnor och män, ju tätare man håller ihop ju lättare det blir att hitta en lösning på problem som dessa, våldsproblem mot båda könen, tankegånger som “vi kvinnor måste hålla ihop” är vad just har skappat bl.a feminismen, vilket endast är en förvränd idé på humanismen jämnstäldhet för alla, genom att peka ut sig själv som offer för ojämstäldhet har man skapat viss jämdställhet, det går inte att förneka, men man har total förstört bilden som kvinnan har av sig själv. Kvinnan blir nu tvungen att beskåda sig själv som en förtryckt individ i samhället, någon som inte når upp riktigt till männen, och måste akta sig när hon går hem på kvällen, just på grund av att bl.a feminismen har skapat dem en världsbild där dem faktiskt är total förtryckta, och överpresenterat sådan statistik i media så att det ser så pass mycket värre ut och slutligen ger en förvrängd bild av verkligheten. Med en humanistisk approach skulle vi komma så pass mycket längre med att få bort denna bild av förtryckelse som kvinnor har över sig själv idag, och oftare än inte är det desvärre dessa kvinnor som själv har lagt den över sig. Med det menar jag inte att det är en illusion att dem blir förtryckta, men denna offer-känsla är något mentalt och onödigt och kommer ligga som ett hinder i vägen för jämdstälhet, för hur kan man uppnå det när ett offer kräver att gärningsmannen måste bli straffad (vilket är just varför feminister ofta kopplas till manshatare, ifall i männens syn)

  2. Nu har jag inte hört Wennstam i radio, så visst skulle det kunna vara så att detta är en rip-off. Emellertid verkar det i bloggosfären vara vanligt att gnälla på folk som bloggar om ett ämne som någon annan redan yttrat sig om, så om det är din mening med det hela vill jag göra dig uppmärksam på att många människor kan ha liknande åsikter och att ett sådant här ämne engagerar många. Wennstam har inte ensamrätt på att uttrycka sig om detta och är knappast den enda som känner till skillnaderna mellan brott mot män och brott mot kvinnor.

 52. Men ska man vara krass så misshandlas kvinnor också men varnas inte för det.Jag blir hellre misshandlad än våldtagen. Tror att om män blev våldtagna skulle råd ändras också.. Om män ofta blev våldtagna på området Haga tror jag att de hade varnat för att män inte skulle vistas ensamma ute..

 53. Det här är absolut inte uteslutande MÄNNENS fel. Som ung tjej fick jag budskapet att vara „försiktig på kvällarna“ enbart från kvinnor. Det var kvinnor som vårdade en bild av kvinnan som värnlös och i behov av skydd och som älskade att skrämma upp en med hemska historier där kvinnan var den SVAGA och UTSATTA. Kanske var det ingen slump att just dessa kvinnor dessutom var allmänt och ekonomiskt osjälvständiga. Sen är det överhuvudtaget lätt hänt att kvinna sänder ut små och stora signaler som säger: Ta hand om mig, hjälp mig (öppna/ta ner den här burken – visst, en småsak, eller kanske inte?).
  Tänk om budskapet i Örebro hade varit: var alltid beredd att fösvara dig och dina närmaste så gått det går, håll dig till flocken, se till att BLI STOR OCH STARK, våld finns överallt. Det är ju faktiskt det budskapet som unga män i årtusenden har fått. Kvinnor säger sällan (till andra kvinnor): Lär dig att försvara dig! De pratar om sina rädslor istället, de är smala och nätta, de säger till sina döttrar att de ska banta och inte ta tunnelbanan på kvällen.

  1. Jag fick “försiktighetsbudskapet” av både kvinnor och män.Min pappa varnade alltid för hur män var och hur snacket gick män emellan och hur jag skulle akta mig så att jag inte fick dåligt rykte. Det sades aldrig någonting om att det kanske var dessa påstådda män som skulle ändra sitt beteende istället.

  2. Det här är absolut inte männens fel. Nej de blir tvingade till att våldta och misshandla. Om du blir våldtagen så är det din mammas fel, och din mormor och hennes mor och mormor….
   Vad menar jag?
   Visst har du rätt i att mödrar i alla tider har varnat sina döttrar, istället för att lära dem att slåss. Vad beror det på tror du?
   Visst har du rätt i att män blivit uppmuntrade att stå på sig och bli stora och starka. Vad beror det på tror du?
   Det ger dem inte rätten att misshandla och våldta. Varken män eller kvinnor.
   Clara skriver om hur det är.

   1. Det här tycker jag är ett typiskt exempel på hur män stigmatiseras som förövare. Egentligen rörde ju debatten de som UTFÄRDAR varningar men plötsligt handlar det i kommentarerna istället om MÄNNEN som våldtäktsmän. De flesta män är inga våldtäktsmän (många är snälla och omtänksamma och sårbara). Att våldtäkter bagatelliseras är en annan sak, men det är ju inte det som har skett i Örebrodebatten precis. Hur som helst är den ALLMÄNNA stiliseringen av kvinnor som OFFER skadlig för kvinnor. Men den stiliseringen jobbar många kvinnor på också. Kurser i självförsvar lär kvinnor istället att inte bli paralyserade av våldet, vilket i förvånansvärt många situationer kan räcka långt.

 54. Jag gillar att hon tar upp den aningen snedvridna bilden kontra verkligheten och att hon tar upp att det troligtvis är unga män som bör varnas. Jag är dock inte helt överens med hur hon ser målar upp det som att kvinnor är offren i frågan för att dom varnas för risker. Givetvis vore det bästa om alla var säkra överallt hela tiden men världen ser inte ut så. Mer energi bör läggas på att göra saker säkrare men att varna folk om risker kan väl omöjligt vara fel? Att män INTE varnas i samma utsträckning trots större risk däremot kan anses vara fel. Att skrämma befolkningen i onödan kan också vara fel och att kvinnor och män beskylls i olika grad är fel. Hon har bra poänger men jag får en känsla av om situationen vore omvänd hade hon likafullt fått det till att kvinnor var offren vilket förtar hennes trovärdighet en smula. Joar skriver något bra också “Kan inte råden till kvinnor vara omtanke, och tystnaden mot männen osynlig nonchalans…”. Det kan vara bra att försöka se det perspektivet också.

  1. Tack för komplimang. Fick din tanke också, att kvinnan blivit offer också i en omvänd situation och att trovärdigheten i och med det svajar en aning i all ilska.

 55. Det är ju precis just detta jag snackat om i åratal. helt galet. Men media, politiker etc. har lättare att få poäng och dramaturgi kring om den ena halvan av befolkningen är utsatt och den andra presumtiv förövare. Därav den märkliga vridningen från sanningen.

 56. jag har i hela mitt vuxna liv varit obstinat och vägrat vara rädd för att gå hem själv på kvällarna. folk har tyckt att jag varit dum. jag har själv aldrig lyckats formulera mig så bra som du. hädanefter hänvisar jag till det här inlägget. heja!

  fö är sverige numera det fjärde mest jämställda landet efter island, finland och norge. fanan dalar…

 57. Så rätt, så.
  Vi har ett så fruktansvärt jämställt samhälle där allt är perfekt och det inte existerar diskriminering, förutom i skolan men det är ju alltid någon som blir mobbad och det kan vi inte göra något åt.
  -ironi på hög nivå-
  Så fort man vågar se på vårt land utan en spegel så ser man hur det egentligen fungerar – att det inte är så jäkla bra som vi tror.

  Sympatiserar inte med dig till 100 %, men inlägget gillas starkt ändå.

 58. Mäns våld mot kvinnor existerar inte i jämförelse med mäns våld mot män. Diskussionen borde jämställas vad gäller våldet i fråga och speciellt resurser, först då kommer kvinnors “utsatthet” hamna i det perspektiv det förtjänar och Örebros kvinnor slipper vara rädda för spöken.

 59. Så BRA! Klockrent. Huvudet på spiken! Snälla gör en kampanj av detta!!!!
  Sverige kan ta sig i röven, skulle få halva Sverige, dvs den kvinnliga delen med sig!

 60. Clara!
  Det du har skrivit är bra. Men inte vist nog.
  Vad skulle du göra om du fick bestämma?
  Hur skulle sverige se ut om du skulle bestämma?
  Berätta.

 61. Bra inlägg, men i mina öron låter det lite som att du vill jämställa en våldtäkt med misshandel, båda är givetvis kränkande och ingen – oavsett kön – bör utsättas för något av dem, men jag tror att det är värre att utsättas för en våldtäkt. Jag förstår att det inte är det du vill skriva, men det är det jag läser..

  Jag bor själv i Örebro och tycker att det är jävligt obehagligt med allt som har hänt, jag vill helst inte gå ut när det är mörkt om jag inte måste..

  1. Jag förstår inte hur man skulle kunna säga att det brottet är värre än något annat? Det beror ju verkligen från fall till fall, och offer till offer. Det går ju inte ett generalisera på det viset. Är det fortfarande ett värre brott om en kille blir våldtagen, än om en tjej får skallen sönderhoppad och äggstockarna söndersparkade?

 62. Vilket underbart inlägg! Helt fantastiskt bra skrivet! Detta borde tryckas upp på första sidan i en av Sveriges största tidningar, nej i alla Sveriges största tidningar!

 63. du är så jäkla bra Clara. med detta inlägget tog du vartenda ord och bokstav jag har tänkt och det är alltid lika skönt när sånt händer. jag bor 3 min spårvagnsresa från där Elin Krantz mördades och jag börjar bli så trött nu på att behöva vara rädd. känna mig tvungen att ringa ett samtal (även om det är trevligt) varje gång jag ska utanför lägenheten när det är mörkt och att lägga ansvar på vänner att de kan vara tillgängliga på helgnätter. jag är så trött på det. jag är trött på att vara rädd och behöva ta mer ansvar för mig själv än vad som rör hyra, räkningar, mat, katt och sånt. ansvaret ska inte läggas på tjejer och kvinnors axlar -det ska läggas på samhället för att försöka göra något åt hemska saker innan de händer.

 64. Du har en bra poäng och det du säger är sant, till viss del iaf enligt mig, det har nog mycke med att göra att unga killar som blir misshandlade eller rånade är inte samma sak som en ung kvinna som blir slagen och våldtagen, det är en helt annan sorts brott och får därför en helt annan slags uppmärksamhet. En ung kille som blir rånad eller misshandlad en kväll på stan kommer med största sannolikhet inte bli särskilt bestört över det utan bara vara lite extra försiktig nästa kväll ute. Medans en kvinna som blir våldtagen med stor sannolikhet kommer bära med sig den händelsen resten av livet och plågas av den. Jag har fått stryk när jag varit ute på krogen men då har jag borstat av mig, tagit hand om mina sår och sen gått ut igen nästa helg igen, jag har tjejkompisar som blivit våldtagna och deras rädsla för att det ska hända igen är fortfarande kvar och dom har fått djupa psykologiska skador av det, vilket får mig att tycka att det är en bra sak att dom går ut å säger såna saker även om dom skulle kunna ha varit lite mer finkänsliga.

 65. Jag brukar tänka att jag inte ska låta min rädsla för vad andra skulle kunna göra mot mig hindra mig från att leva mitt liv eller begränsa min rörelsefrihet. Så jag går ut ändå.

 66. Tänk om någon kunde ägna en tanke åt oss killar som antas kunna uthärda ett överfall. Vi får inte stanna hemma på grund av rädsla, för då är vi mesar.

 67. Det är sånnahär människor jag vill se styra Sverige! Men nu när det tyvärr inte är så.. ja.. ta dig i röven Sverige!!

 68. Helt rätt i allt du skriver.

  Men en liten rättelse bara är att skylten på bilden ingår i ett konstprojekt som pågår. Alltså ingen “riktig skylt”. Men första gången jag såg den när jag cyklade hem från jobbet blev jag lika chockad som du!

 69. Pingback: läs «
 70. Riktigt bra skrivet! Om du inte redan har läst Egalias döttrar; gör det, den visar hela det här fenomenet på ett intressant sätt.

 71. Det här måste vara en av det mest löjliga jag läst på länge.
  Hur kan man uppmana en våldtäktsman att inte våldta? Det du skriver är att man kan minimera brotten igenom att uppmuntra unga män att hålla sig hemma och vara nyktra. Vilken värld lever du i? Och det är bara ni feminister som så hårt tycker att er frihet inskränks. Varför inte bara skita i allt och leva ditt liv? Det är trots allt ingen diktatur vi lever i

 72. Jag har svårt att följa din linje med att “män behöver inte ta ansvaret för den brottslighet de utsätts för.”…

  Måste man problematisera allting? Varför bara inte godta att samhället ser en våldtäkt som ett värre brott än en misshandel! (Jag har sett och pratat med män som råkat ut för oprovocerad grov misshandel och deras självkänsla, förtroende och ibland kropp är skadat för lång tid) så det kan vara lika illa som för en våldtäkt, om man nu kan göra en sån jämförelse.

  Män ska skaka av sig “skiten” och resa på sig och gå vidare. Det är en föreställning som kan vara otroligt jobbig för den utsatte men som jag anser är en bättre inställning är att man förväntas vara motsattsen.

  Går man ensam hem genom stan istället för att ta bussen eller taxi så tar man medvetet en större risk, vad är det som inte är “att ta ansvar” i det?

  Nej, VI får också ta ansvar för den brottslighet vi kan utsättas för. Påstå inget annat. Att det sen inte varnas för “våra problem” är väl negativt och tragiskt!

  Att sen dra parallel mellan en fotbollsmatch (och män!) med att polisen inte kan garantera ER säkerhet (hey, de kan inte garantera VÅR säkerhet!!!) är ju ett störtlöjligt icke-jämnlikt synsätt! Om vi vet att 20 våldtäktsmän skulle går runt på stan och försöka våldta imorgon kl 16 (jfr med tiden för en fotbollsmatch) så hade det säkert varit 1000tals poliser på plats!

 73. Det är verkligen helt fullt möjligt att vända allt emot sig själv negativt som kvinna.
  Det är alltid kvinnor man ska tycka synd om. Men gör nåt då!?
  Gnäll inte bara över att allt är orättvist. Ta det man vill ha i livet, eller?
  Inget är gratis.

 74. Jag tycker du ska vända på det: Detta är inget bevis på kvinnoförtryck, detta är ett bevis på hur hårt det är att vara man. I allmänheten och polisens ögon är det jättehemskt när en kvinna utsätts för våld (och det är det ju såklart). Men män, vi förväntas ta smällen. Jag har läst att när jag går ut på krogen löper jag fem gånger större risk att utsättas för våld.

  Så som sagt: Ni har tur, ni tjejer. Folk bryr sig om er, varnar er, sätter upp skyltar. Personer som jag blir misshandlade helg efter helg i hundratal, säkert tusental. Men vad gör det? Jag förväntas kunna försvara mig… Vilket är egentligen värst?

 75. Mina tankar går till männen. Till alla pojkar som ska ta stryk som en man. Som ska klara att gå hem själv utan sällskap och inte gnälla om han blir rånad.
  Kvinnor är inga offer.
  Männen är inga hjältar.

  Mycket bra skrivet och jag håller med om mycket.
  Undrar bara varför män ska behöva ta ansvar för de brott de utsätts för?
  Eller misstolkar jag texten?

 76. Det finns vissa saker samhället håller heliga, och brott mot dem räknas därför som mångfalt värre och viktigare. Barn är ett exempel. Den som tafsar på ett barn är hundratals gånger värre än den som tafsar på en vuxen, är den allmäna åsikten.

  Tydligen är kvinnors könsorgan också ett sådant exempel. Det är därför ett antal frivilliga aktiviteter som pornografi och prostitution är tabubelagda och högljutt svartmålade av så kallade feminister och andra grupper av människor som sällar sig till flocken. Det är också därför våldtäkt räknas som ett fruktansvärt brott, mycket värre än misshandel. Om risken för kvinnan var att “endast” bli misshandlad då hon gick ensam hem på natten, hade detta inte fått någon uppmärksamhet, och polisen hade inte gått ut och varnat dem speciellt.

  1. Där tycker jag att du har en poäng. Våldtäkt ses som många av det absolut värsta brottet. Värre än döden, till och med. Jag personligen tycker att det finns många brott som kan vara värre än döden. Naturligtvis är detta olika från person till person och har man aldrig upplevt en våldtäkt själv kan man inte med säkerhet veta hur det skulle påverka en, men när tom. vänner & bekanta säger att de varit med om värre saker än de sexuella övergreppen/våldtäkterna de utsattes för kanske det är dags att tänka om. Våldtäkt ÄR hemskt, men det BEHÖVER inte vara det värsta.

   Naturligtvis spelar en sådan här sak in i varningarna som riktas mot kvinnor. Allt är lite som en ond cirkel: våldtäkt utmålas som det värsta och kvinnor är rädda —> media skriver på ett vinklat sätt och förmedlar polisers varningar eller kommer med sina “kartläggningar” över farliga områden för kvinnor —> kvinnor blir ännu räddare.

   Det finns ju dock en rad andra orsaker till att det skrivs som det gör i media och att poliser gör som de gör, och en av de orsakerna är just det som Clara skriver om. Det går liksom inte att komma ifrån.

 77. De välmenande råden blir krav och fördömanden i samma stund man själv iklär sig eller tillskriver någon annan offer-rollen.
  En artikel av det här slängiga slaget kan vara en bekväm och rätt piffigt passande offerkofta att iklä sig. (om jag nu får provocera en aning). Hejaropen här kanske säger mer om den enskildes förutsättningar att leva orädd – inför såväl våldtäktsmän som dömande ”samhälle”.

  Om publicitet innebär makt så får våldtäktsmännen en hel del gratis. Tror dock att en stackars människa som förvridits till att utföra sådana handlingar är det ensammaste offret, urgröpt av vanmakt.

 78. Ena stunden så är det synd om kvinnorna för att männen tror att dom inte klarar sig själva – i nästa stund så är man arg för att man måste TA EGET ANSVAR.

  Det är alltid synd om kvinnor, mja. Inse att det inte finns något större kvinnohat i sverige.

  1. Det här handlar ju om jämförelsen av hur könen behandlas olika som brottsoffer. Det är inte jämlikt. Allt feminismen strävar efter är att vi inte ska tilltalas eller behandlas olika p g a vad vi har mellan benen. Vi vill förväntas vara lika kompetenta som män i de fall kompetensen bedöms, och vi vill ha samma ansvar som män i en situation som brottsoffer. Dvs vi vill inte behöva anpassa vårt liv för att undvika bli överfallna i större utsträckning än männen. Vi vill inte hållas ansvariga när vi blir våldtagna, på samma sätt som ni inte ska behöva hållas ansvariga om ni blir överfallna… är det så svårt att förstå?

 79. Vad en del här verkar missa är att våldtäkt handlar om våld och maktutövande, inte sex. Det finns tusen anledningar (främst) killar nämner som ursäkt till våldtäkt, kort kjol endast en av dem. Och åh vad himla synd det är om alla män jämt i såna här sammanhang, ja, misshandel skadar självklart en man psykiskt men som en kille här nämner, gör nåt då, man får inget gratis här livet! För de här kvinnorna får ingen hjälp från psykiatrin automatiskt, de måste skaffa den själv, precis som ni.

 80. Pingback: HatchetFace
 81. Man kan ju alltid välja hur man läser saker och ting. Efter jag hade läst det hela så tänkte inte jag som ni gjorde – Man tvingar tjejer till något för att de ska slippa brott.

  Utan jag tänker våld av män mot män är helt normaliserat, det är något vi har gjort på varandra sedan dag ett på denna jord. Däremot även fast kvinnor alltid behandlats väldigt illa med men på ett helt annat sätt så har det alltid funnits en tanke iaf om att kvinnor och barn skyddar man och det är inte ok att slå en kvinna.

  Om man tittar på hur vi som samhälle ser på saken är det exakt samma sak. Det är män som är mest utsatt på våldsbrott men det är kvinnor i samhället som blir slagna hemma som vi ska försöka skydda mest. Ni som inte tror på detta kan se hur man arbetar inom polis och rättsväsende.

  När jag ser det här så tänker jag, polisen i Örebro vill inte att det ska ske och man försöker få tjejer att ändra sitt tankesätt runt hur de rör sig på kvällarna.

  Jag som kille har blivit slagen så jag har hamnat på sjukhus på allmänplats två gånger, båda tillfällen var jag nykter och vid båda tillfällen var det oprovocerat. De som hoppade på mig fick göra detsamma, kostade förmodligen samhället en hel del. Ena gången ville de försöka råna mig och ena gången så hade ett gäng killar kombinerat sprit och droger.

  Accepterar jag det Ja, tyckte jag att det var för jävligt ja. Skulle jag tycka det var konstigt om det gick ut information om hur jag undviker att hamna i dessa situationer nej.

  Ja det är män som utövar våld mot kvinnor.

  Jag tror inte det beror att man inte vill lägga ansvaret på männen, utan att snarare att kulturen säger att män ska slåss, vara tuffa och klara av att ta en smäll. Där av att våld är en del av mäns liv på ett helt annat sätt än för kvinnor.
  Redan ifrån att vi är små så får vi lära oss att bråka och klara av att ta en smäll. Säger inte att det är bra, men samma kultur som gör att män ska vara hårda och klara av att ta en smäll gör att män slår och våldtar. Sport och skolgången lär oss att killar agerar och tar för sig fysiskt.

  Jag tycker hela grejen är helt sjuk och så klart fel. Men ibland måste man kanske ifrågasätta hur vi ser på manliga och kvinnligt. Även tjejer väljer och vraka mellan vad man vill ha kvar och vad man inte vill ha i den maskulina kulturen.

  Hur många gånger har jag inte hört “Jag vill vara med en kille som är längre än mig” ” Jag vill känna mig trygg ” ” Min kille kan försvara mig” “Jag vill känna mig liten”. Säger inte att det är tjejers fel, långt ifrån men även många tjejer vill ju ha det idealet.

  Tror så klart förutom kultur så är det väl en hel del genetik, det ligger i oss naturlig. Hur många år av människans tid här på jorden så har män varit välpolerade pojkar som uppför sig, ber om lov och uppvaktar tjejen med blommor och choklad. Manligt könshormon är till för aggressivitet. Sen tillför vi som samhälle vår syn på manliga och sen toppar vi med alkohol som triggar aggressivitet.

  Allt är ju rätt sjukt och väldigt fel men man kan ju inte bli förvånad när resultatet ?

  1. Klok grabb. Du har en ödmjuk approach och presenterar, vad jag anser, sakliga synpunkter. Bra gjort!

 82. “Utan jag tänker våld av män mot män är helt normaliserat, det är något vi har gjort på varandra sedan dag ett på denna jord. Däremot även fast kvinnor alltid behandlats väldigt illa med men på ett helt annat sätt så har det alltid funnits en tanke iaf om att kvinnor och barn skyddar man och det är inte ok att slå en kvinna.”

  Samtidigt är det väl det som många reagerar på, bland annat. Att kvinnan så ofta ses som ett offer som bör skyddas. Detsamma gäller sexköpslagen- det är lagligt att sälja sex men inte att köpa det, eftersom man vill skydda kvinnan. Jag personligen är trött på hela “skydda stackars försvarslösa kvinnor”-mentaliteten och finner den precis lika ojämställd & osmaklig som många andra företeelser i samhället, och jag vet att jag inte är ensam om att tycka så, även om alla inte kan se hur negativt det är även när det gäller en sak som sexköp.

  1. Jag ser inte riktigt varfor det skulle vara fel att skydda nagon overhuvudtaget, och da kanns det orattvist att kvinnor skyddas mer an man. Varfor ska jag som man behova utsattas for valdsbrott utan att nagon bryr sig. Varfor ska vi behandla folk som vandrande kon overhuvudtaget. Jag trodde det var det feministerna skulle kampa emot, inte stalla sig och proklamera for…

   1. Det är väl ytterst få som proklamerar för det här? Och Claras inlägg proklamerar ju inte heller för det? Att man skiljer på brott som drabbar kvinnor och brott som drabbar män, samt utgår från att kvinnor alltid måste skyddas (men inte män, för de är starka och klarar sig själva) är ju att behandla folk efter kön, eller “som vandrande kön” om man vill använda den frasen.

    Själv tycker jag inte att någon behöver skyddas så till den milda grad, jag tror på frihet och en stat som inte är så himla fixerad vid att skydda sina medborgare (detta sker idag riktat mot MÄNNISKOR genom tex. narkotikalagar) men som ändå hjälper dem när något går snett, men visst. Ska man nu skydda- då kan man gå in för att skydda alla, och inte fokusera skyddet på kön. Varnar man kvinnor för att gå ute själva, kan man gott varna män för detsamma då de oftare utsätts för misshandel utomhus än vad kvinnor gör.

    1. Ah, ok, du menade sa. Jag missforstod nog kanske 🙂
     Jag haller med, till halften iaf.

     Det jag tanker ar mer det att; istallet for att behandla kvinnor samre for att kvinnor ska behandlas pa samma villkor som man, sa kan man valja att behandla man battre. Lite som motsatsen till vad Gudrun Schyman astadkom genom att elda pengar; dar behandlades man samre for att komma till samma niva som kvinnor blir behandlade (vilket jag tycker ar helt ok i den fragan, vi behover inte tjana sa mycket pengar).

     Det ar latt att man faller in i en patriarkalisk diskurs, och utgar ifran att man ska behandla kvinnor som man. Aven det omvanda, en anti-patriarkalisk (demotisk) diskurs, kan ha konstiga konsekvenser, som nar man struntar i tentan och har en “diskussion dar ingen har ratt eller fel” istallet… 😀

     I det har fallet kanns det konstigt att behandla kvinnor som man, nar mannen blir samre behandlade an kvinnor. Det blir lite som “alla riktiga kvinnor blir valdtagna, sluta hang lapp sa gar vi och dricker ol”.

 83. Det är tråkigt att man ska behöva varna människor överhuvudtaget och uppmana dem att skydda sig mot olika brott, och ännu tråkigare är det när varningarna nästan enbart riktas mot kvinnor. Precis som du skriver är överfallsbrott mot män vanligare. Det vore mer logiskt att gå in för att skydda männen. Och mer rättvist att gå in för att skydda båda könen. Att skydda MÄNNISKOR liksom. För visst kan det finnas en poäng i att tex. varna för platser där många överfall skett, men då tycker jag att alla människor ska varnas för sådana platser, kvinnor som män. Det händer sällan. Och det händer aldrig, så vitt jag vet, att specifikt män varnas för platser eller att gå hem ensamma. I alla fall inte offentligt.

  Som skrivet: det kan finnas en poäng med att varna människor. Men jag tycker ändå att detta varnande har gått till överdrift. Jag vet inte hur det är med misshandelsbrott, men vad gäller våldtäkter så sker ju de flesta inomhus. Rädslan många kvinnor känner för att gå ute själva är överdriven, men vem kan anklaga dem för det? Media bidrar ju ännu mer till att förstora upp det.

  Själv är jag tyvärr rädd för att bli misshandlad när jag går ute, men det beror nog på att jag blivit misshandlad flera gånger, så väl inomhus som utomhus. Våldtäkt har jag däremot nästan aldrig varit rädd för när jag gått ute. Och jag försöker varje dag att tänka att de snälla människorna är fler än de dumma. För egentligen är det ju så, åtminstone utomhus och när det gäller överfall och sånt.

 84. Är det så svårt att inse att vissa män är sjuka i huvud och gör vidriga saker, och att det är en biologisk egenhet som inte går att förändra oavsett hur många gånger man kräver jämställdhet? Att män som offer inte drabbas genom detta på samma sätt som kvinnor eftersom kvinnor är i de flesta fallen fysiskt underlägsna? Att det är en skillnad om jag som kille hamnar i ett slagsmål, får massa blåmärken och min mobil stulen men känner att jag iaf kunnat försvara mig så långt det gick, medan en kvinna som blir våldtagen känner att hon är helt utsatt mannens våld? Siffrorna spelar ingen roll. Av de 42 våldtäkterna mot kvinnor du nämnar har minst 30 eller 40 förstört kvinnornas liv för alltid. Hur många av de 1200 överfall mot män har lett till samma konsekvenser? Jag vet inte, men jag påstår att det är en ganska liten del.

  Vad jag skulle göra: Legalisera pepparspray. Gör det möjligt för personer som är fysiskt svaga att försvara sig. Eftersom våldtäktsmän och våld kommer aldrig försvinna. Så svårt det än verkar vara för vissa att acceptera. Och sluta tro att jämställdhet kan förändra biologin.

  1. Är det något vi borde ha lärt oss av USA och finland så är det väl att vapen inte löser problem och det är knappast så att legalisera pepparspray kommer hjälpa kvinnor då det är kommer hamna i allas händer och inte bara “hjälplösa kvinnor”. Vilka tror du kommer använda denna pepparspray och vilka tror du kommer få vara på den mottagande sidan mest?

 85. Tycker du sätter fingret på en viktig fråga.

  Men jag tycker också att man faktiskt borde se våld mot män som ett större problem än man gör idag. Alltså även få jämställdhet när det gäller våld mot män. Eller vad det gäller rättssystemet som kategoriskt ger kvinnor lägre straff än män.

  Hela problemet är egentligen alla normer som läggs på oss ovanifrån, vi liksom tilldelas roller som vi inte alls passar in i. Vill jag vara Dolph Lundgren lika lite som du vill vara Pamela Andersson? Förmodligen.

  Så jag tycker man borde sluta måla ut kvinnor som svaga och män som macho-brandmäns-typer för det är inte så verkligheten ser ut.

 86. Du går inte in i en bur med tigrar utan ett vapen eller någonting att försvara dig med. Samma sak gäller i samhället. Våldsbrotten kommer aldrig förvinna vare sig misshandel av män eller våldtäkter mot kvinnor. Så ja, vill du minska risken, drick dig inte stupfull, gå inte hem själv, klä dig inte utmanande (även om man bör kunna). Vi kvinnor är fysiskt och psykiskt underlägsna, vi behöver inte utmana ödet.
  Och vad har våldtäkter med jämställdheten att göra? INGENTING!
  Vi kvinnor måste bli fysiskt och psykiskt starkare än män för att få bort våldtäkter, dem kan inte jämställdheten ta bort åt oss.
  Män uppmanas inte att hålla sig inne för de anses ha en större chans att försvara sig, det kan inte vi kvinnor, inte i samma utsträckning.

  1. Tack Tess! Väldigt klokt skrivet. Jag brukar faktiskt själv änvanda djur-exemplet du gav.

   Män som våldtar är som vilda djur. Så enkelt är det. Med alla konsekvenser. Oavsett hur många gånger man diskutera varför det är så.

   Men det är klart att man har svårt att se det så när alla försöka inttalar en att könen är lika på alla sätt och vis. Som de inte är.

 87. Vet inte riktigt ifall jag håller med.

  Anledningen att kvinnor uppmanas till försiktighet då en serievåldtäkts man är i farten är väl att det uppfattas som betydligt värre för en kvinna att bli våldtagen än för en kille att bli misshandlad, straffet för att ha begått en våldtäkt är trots allt hårdare än vid en misshandel. Såvida du inte menar att våldtäkt har lägre prioritet hos polisen än misshandel, men den känslan har inte jag detta går ju dock lätt att kolla upp vilka mål som snabbast läggs ner, resurserna som spenderas vid våldtäkt/misshandel och straffvärdet på respektive brott.

  1. Rattning, det ar manniskor. En person ar faktiskt mer an ett vandrande kon.

   Om man nu anda vill ga den vagen, sa kan man ju iofs papeka att poliser, domare och alla andra i rattsvasendet ocksa ar till overvagande del av manligt kon.

   Det ar typ det samsta retoriska greppet nagonsin, att strunta i sakfragan och attackera personen. Det ar handlingen, brottet, som ar det hemska, inte manniskan som begar det.

  2. Rent statistiskt begås våldsbrott i allra största grad av män. Det är en helt korrekt och obestridlig logisk implikation.

   Observera att rent logiskt (nu när vi är inne på logiska implikationer) går implikationen bara åt det hållet, och det är här många stupar i sin argumentationer. Implikationen är ensidig, vilket blir uppenbart om vi byter “allra största grad” ovan mot “alla” för enkelhetens skull, dvs “Alla våldsbrott begås av män”. Hade implikationen varit dubbelsidig, hade vi nått “Alla män begår våldsbrott”, vilket ofta är den underliggande meningen i den här typen av argumentationer, och så vitt jag kan tolka ditt inlägg, även i din. Jag tror inte att jag behöver poängtera hur absurt det är. Vill du ha en du kan vända på så titta på “Alla våldsbrott begås av våldsbrottslingar”. Det är inte män som ska bekämpas, det är brottslingar.

   Samma logiska kullerbytta brukar utnyttjas i situationer där man argumenterar för att t ex invandrare orsakar höjd kriminalitet och snyltar på välfärden. Några få kanske gör det, men de allra flesta är ärliga skattebetalare precis som du och jag. (Observera att jag tror att fler svenskar orsakar kriminalitet och snyltar på välfärden än invandrare, jag ville bara behandla logiken i mitt inlägg).

   Det här riktar sig enbart till frida, i övrigt är det väl en sund debatt som jag inte vill lägga mig i.

 88. Tack før att bloggkommentatorerna uppmærksammar detta inlægg! Jag kænner precis likadant. Otroligt vælformulerat!!!!

  Ha en fantastisk onsdag!

  Hælsn Josefine

 89. Polisen borde ju naturligtvis ha bett våldtäktsmannen att stanna inomhus istället. Då hade ju inget brott begåtts!

  1. For valdtaktsman tanker ju: “Ah, en varning om att jag inte borde ga utomhus. Jamen det later vettigt, jag ar ju valdtaktsman och allt” 😛

   Problemet ar att man drar folk over en och samma kam. Precis som att alla kvinnor inte blir valdtagna, sa ar inte alla man valdtaktsman. Och i Sverige har vi ju faktiskt en tanke om att man ar oskyldig tills motsatsen bevisas (eller, den tanken verkar ha forsvunnit mer och mer, snart bor man val i Orwells 1984).

 90. Frågan är vad det är man egentligen vill uppnå med den här typen av varningar? Tror man att en överfallsvåldtäktsman stryker omkring och letar efter lättklädda flickor och om han inte hittar någon så går han hem och glömmer saken? Knappast. Våldtäktsmannen är en sjuk fan som lever ut ett behov, inte en kräsen fönstershoppare.

  Vad jag menar är att om polisens mål är (som det borde vara) att minimera antalet överfallsvåldtäkter, så är dessa råd sannolikt helt overksamma om inte det helt osannolika inträffar att *alla* börjar följa dem (då man möjligen kan försvåra för våldtäktsmännen och få dem att ta större risker). Det man möjligen kan uppnå är att omfördela dessa våldtäkter så att det drabbar dem som inte följer råden i högre utsträckning. Och då är det ju faktiskt en form av skuldbeläggning man sysslar med.

 91. Jag förstår att Clara och många andra tycker det är rena apartheid att inte kunna röra sig fritt ute. Och jag håller med om att det är bedrövligt. Men jag kan inte annat än bli upprörd när jag läser det här inlägget och många anhängares hyllningar.

  Jag förstår inte hur man plötsligt kan vända det till att det är polisen som går “patriarkets ärenden” när de varnar kvinnor för att gå ensamma i mörkret. I mina ögon är det inte av kvinnoförakt eller av översittar-attityd. Det är av respekt för kvinnor och för att undvika våldsbrått.

  Kvinnor har generellt en annan fysisk möjlighet än män, och det gör våldtäkt till något mycket mer förnedrande än ett krogbråk mellan killar. Jag tror, som någon ovanför också skrivit, att betydligt större del av de kvinnor som blivit utsatta för våldtäkt har fått sina liv totalt förstörda än andelen av de unga män som blivit utsatta för misshandel. Jag kanske har fel, men jag tror det. Att polisen satsar resurser på att förebygga och lösa våldtäktsfall förstår jag inte hur det kan vara så fel.

  Förespråkarna av apartheid-systemet i Sverige är väl knappast de poliser som arbetar för kvinnors och mäns trygghet, utan snarare de våldsmän (och kanske någon våldskvinna? kanske inte) som finns i vårt samhälle.

  1. Polisen arbetar valdigt sallan med att “forebygga” brott som dessa. Att varna kvinnor som gar ut handlar om att slata over symptomen, istallet for att forebygga grundproblemen. Det ar inget naturligt eller sjalvklart att det finns valdtaktsman dar ute. Dom blir fler i tider av ekonomisk oro, och dom har unika personliga historier som tagit dom dit dom ar idag. Att “forebygga” innebar inte att stoppa de valdtaktsman som redan finns, att forebygga innebar att stoppa fler valdtaktsman fran att overhuvutaget komma att existera.

   Sen kan man ju forstas anvanda lite sunt fornuft anda. Det ar ju inte som att det blir mindre ont att bli nedslagen med jarnror bara for att man har ratt att ga under oupplysta broar pa natten. Men det har knappast med ens kon att gora.

   1. “Det ar inget naturligt eller sjalvklart att det finns valdtaktsman dar ute. Dom blir fler i tider av ekonomisk oro, och dom har unika personliga historier som tagit dom dit dom ar idag.”
    Kom igen. Det är ju den sämsta förklaringen för våldtäkter jag har någonsin hört. 2007 och 2008 var skitbra år för Sverige, och ändå blev det ingen minskning i antal våldtäkterna.

    Till skillnad från dig så tror jag att våldtäkter precis som mord och annat hemskt är något naturligt, männskligt. Så hemskt det låter. Det finns ingen perfekt värld där alla är snälla mot varandra. Människan är inte perfekt. Men det är exakt det du verkar tro.

    1. Det var ingen forklaring for valdtakter, sa sjalvklart blir det den “samsta” forklaringen om du tar det for en forklaring.

     Sedan 1968 har vi varit i en B-fas om man ser till Kondratieff-cyklerna, och det ar vi fortfarande globalt sett. Vastvarlden har inga pengar, och Sverige ar inget undantag. Industrier laggs fortfarande ned. Det star fortfarande “Made in China” pa produkterna i affarn. Medelklassen ar fortfarande forsvunnen. Folket lever pa banklan mer idag an nagonsin. Ingen kan vara saker pa att behalla jobbet. Man maste ta pa sig uppgifter som inte ingar i ens arbetsbeskrivning. Den sociala gransen mellan arbete och privatliv luckras upp. Manniskor branner ut sig. Manniskor saknar existentiell trygghet i sina liv. Sa exakt vad som var sa bra med 2007-2008 kan man ju undra, om man inte tycker att det ar bra att pissa pa sig, det blir ju varmt ett tag innan man fryser ihjal (att salja offentliga foretag ar pissa-pa-sig-politik). Och foga forvanande sa har antalet valdsbrott inte minskat. Men, som sagt, man far inte glomma att alla valdsbrott har en unik historia.

     “Naturligt” ar ett sa kallat lyftarord, som amnar att legitimera en social konstruktion. Det finns inget naturligt att det ar ok for en soldat att morda medan det ar forbjudet for mig att gora det. Handlingen i sig har ingen speciell vardering, det kan ju till och med anses som bra, som nar man mordade Saddam Hussein infor hundratals miljoner ogon. Och hur mycket man an vill stigmatisera Andra som onda, sa vaknar ingen pa morgonen och tanker “idag ska jag vara sa ond som mojligt”.

  2. Men Philip, tror du inte att vi kvinnor redan är medvetna om problematiken med att gå själva på kvällarna/nätterna (eller tydligen morgnarna också eftersom en del av våldtäkterna skett då)? Att polisen påpekar detta är som om doktorn skulle ge hälsorådet: “Se till att andas”, dvs fullkomligt överflödigt. Men de gör det säkert inte av översittarattityd, men man kan förstärka en struktur med missriktad välvilja också…

 92. Man får väl vara glad att de inte varnar oss för att umgås med vänner, ha partners eller öht befinna oss i sociala sammanhang iaf… De allra flesta våldtäkter begås ju faktiskt av något offret känner. Överfallsvåldtäkterna är bara 12% av alla våldtäkter.
  “Den farligaste platsen för en kvinna är i hemmet, säger kriminologen Leif G W Persson.” (taget från artikeln nedan)
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/hemmet-farligaste-platsen-for-kvinnor-1.738647
  Men det skulle ju bli intressanta varningar i jämförelse med dem vi har idag… 😛 “Håll dig borta från folk du känner, gå ensam på gatorna, håll dig borta från ditt hem!”

  1. I USA ar det dyrare att ha en rod bil, for att forsakringsbolagen hojer premien da fargen rod far folk argare an andra farger. Om man foljer statistiken blir det med andra ord att man far skylla sig sjalv om nagon kor pa en for att man har en rod bil.

   Statistik ar bullshit. Korrelation innebar inte kausalitet. Det ar magiskt tankande. Man kan lika garna saga att eftersom man aldrig blir nedslagen av nagon man aldrig traffat, sa man ska vara radd for alla man nagonsin traffat. Det finns ingen logisk koppling mellan korrelationen och den pastadda kausaliteten.

   Det ar klart, tycker man om att vara radd sa ar det val bara att kora pa. Ga runt naken i morka grander och vissla “Flickan i Havanna”, sa blir det nog lika spannande som att hoppa bungee jump.

 93. Hej

  Absolut håller med om att det är för jävligt när kvinnor själva får skulden.

  Tror dock att det i detta fallet mest handlar om vana. Sedan vi har haft samhällen har det varit underförstått att det är större risk att råka ut för någon form av våldsbrott efter mörkrets inbrott. Ingen nyhet – skyll dig själv.

  Om någon plötsligt börjar våldta kvinnor systematiskt över normen, då händer något vi inte är vana vid väldigt plötsligt och vi reagerar. Därför uppmanas målgruppen (kvinnor) att vara försiktiga.

  Samma sak, fast tvärtom, om någon börjar våldta män mer än vanligt.

  Om exempelvis ett gäng börjar härja vilt med att slå ner och råna vem som än korsar deras väg kommer också målgruppen (alla) att varnas.

  Varningarna till kvinnor kan man gå ut med för att det gäller en begränsad tid (tills gärningsmannen är gripen). Man uppmanar ju inte kvinnor att ALDRIG visa sig ute för att de KAN råka illa ut, vilket du jämförde det med.

  Tycker det är lite irriterande när man måste läsa in kvinnoförtryck i precis allting. Ska inte polisen få varna allmänheten?

 94. Om det hade varit unga man som blivit valdtagna under en langre tid inom ett visst omrade sa hade naturligtvis polisen gatt ut med en liknande varning till unga man. Att gora detta till en fraga om jamlikhet ar idioti och en upmaning till att utsatta manniskor for onodiga risker enbart for att bevisa en poang som inte finns.

  1. Jag tycker inte Claras inlagg har att gora med jamstalldhet, utan snarare rattvisa. Man rakar ut for fler valdsbrott an kvinnor, sa varfor blir inte man varnade? Det vore ju bara rattvist, om vi man fick samma skydd som kvinnor.

   Sen att alla kommentarer till Claras inlagg har forvridit det hela till nagon tanke om att man ar ett vandrande kon, det ar en annan femma…

 95. Nu har jag inte läst alla dessa över 200 kommentarer, men jag kan konstatera att många av de som skriver verkar inte ha särskilt mycket bakom pannbenet.

  Claras inlägg är klockrent, huvudet på spiken. Det är nämligen så att redan från då vi människor ligger i sparkdräkt och bäbisblöja i storlek XS (eller vilka storlekar de minsta nu har) så ges pojkar mer frihet och flickor mindre. Barn (oavsett kön) i blå sparkdräkt kastas upp i luften och uppmuntras att låta och ta plats. Barn (oavsett kön) i rosa sparkdräkt gullas det med, helst ska barnet fås att sova (Olofsson s. 24 2007).
  Pojkar släpps iväg längre bort från föräldrarna medan flickorna hålls närmre (ibid.)
  Det handlar alltså om uppfostran i generationer som har fått Sverige (och de flesta andra länder!) att se ut såhär och kom inte och säg att Sverige är världens mest jämställda land. Den kommentaren gör bara att vi stannar i utvecklingen, för när vi är världsbäst så behöver vi inte göra mer!

  Heja Clara!

 96. “Sverige kallar sig världens mest jämställda land. Sverige kan ta sig i röven.”

  Tänk då hur illa det är i länder som inte är världens mest jämställda?

  Klart vi har långt kvar och du har helt rätt i allt du skriver, men vägen hit var lång den också. Nu ska vi bara inte nöja oss innan vi kommit ända fram.

 97. Visst vore det hemskt bra om man kunde förbjuda mördare att vistas ute efter mörkrets inbrott istället för att råda allmänheten att hålla sig inomhus. Saken är bara den att det inte är riktigt så enkelt. Ungefär lika många (men av motsatta könet) skulle bli frihetsberövade om män inte fick vistas utomhus, med den lilla skillnaden att idioterna till våldtäktsmän förmodligen skulle gå ut ändå.

  Att punktmarkera en folkmassa i ett fotbollsammanhang är en ganska mycket lättare uppgift än att punktmarkera 4,5 miljoner kvinnor i landet. Jag tycker också att det är fel att fotbollsmatcherna får kosta så mycket, och tycker att existensberättigandet kan ifrågasättas starkt, men jämförelsen är bisarr.

  Kvinnor tycks tro att att män inte bryr sig, men självklart är det fruktansvärt att ens behöva tänka tanken att ens vän, dotter, flickvän eller syster kan bli våldtagen. Det fungerar ungefär som med terrorism, det är fruktansvärt svårt att bekämpa eftersom förövarna gömmer sig i massan och är omöjlig att känna igen.

  Jag välkomnar varje rimlig insats i samhället som sannolikt minskar antalet våldtäkter, och det måste få kosta pengar. Våldtäkts/våldsfrågor måste prioriteras vid akuta utryckningar, det ska vara en fråga om sekunder och inte minuter innan polis och sjukvårdspersonal finns på plats.

  1. Vi opererar in ett mikrochip i alla manniskor, ett chip som ger en hjarnblodning om man blir for upphetsad. Dyrt, men det loser problemet…eller sa kanske det inte ar just det som ar problemet. Man far kanske skilja pa symptom och problem.

 98. Jag tycker detta är rappakalja och det säger jag för att “lovsångskören” inte ska stå oemotsagd. Att jämföra 42 till synes serievåldtäkter på kvinnor med 1200 rån/överfall på män är att jämföra äpplen och päron. Hela artikeln osar feministisk trotsålder.

 99. Du har såklart rätt i det du skriver. Det är hårt vinklat, men det ska den här sortens texter också vara.

  Min fråga är dock om det inte är kontraproduktivt att se sej själv som ett offer? Att bara sätta sej och uppgivet “allt är orättvist och vi blir förtryckta vad vi än gör”. Meningen med förtryck som härskarteknik är att passivisera motståndet. Alltså låter ni dem vinna så länge ni inte agerar istället för att bara gnälla.

 100. Sigh… den är dock väldigt ensidig. Det går inte jämföra att bli nedslagen och rånad med att bli våldtagen. Hur fan kan man ens få för sig att det skulle gå att jämföra? Ett slag i ansiktet och 1 styck mindre mobil är surt i några vecker och är inte riktigt samma sak som att bli våldtagen vilket kan ge men för livet. De varnar ju för att det har skett en massa våldtäkter på dessa ställen för att minska antal våldtäkter, inte för att man vill trycka ner “kvinnors frihet”. Visst, man skulle kunna strunta i och varna dem och låta dem bli våldtagna, om det är det man föredrar för att får behålla sin “frihet”. Friheten att bli våldtagen?

  1. Sa vissa brott ar mer ok an andra? Det ar ok att jag misshandlar 10 man sa lange jag inte valdtar 1 kvinna?

   Ingen ska behova bli utsatt for valdsbrott, oavsett kon.

   1. Oj, apropå retoriska kullerbyttor som du pratade om tidigare så tyckte jag att det här är klart den värsta sorten. För att ett brott ska vara värre än ett annat så betyder inte det att det andra är ok. Jag tycker att det finns brott som är mer ok än andra, men bara till följd av att jag tycker att vissa brott är värre än andra. Våldtäkt eller misshandel är värre än snatteri. Det verkar dessutom lagen hålla med om eftersom vi har en straffskala som tar hänsyn till vilket brott den dömde begått.

 101. I Malmö sker mycket rån på kvällar och helger. Minst tre av mina nära och bekanta har blivit rånade de senaste 4 månaderna. Mycket enligt mig. Jag brukar säga till mig pojkvän oftar än vad han faktiskt säger till mig, att han inte får gå hem själv på kvällarna. För min och mina vänninor känns det ganska självklart att vi inte går hem själv men han tänker inte på det sättet. Så jag försöker så gott jag kan värna och varna. Sist cyklade han ivf. Ett litet framsteg för en väldigt orolig flickvän hemma i sängen.

 102. Klockrent. Postade på min fb. Längtar till den dagen då förövaren skuldbeläggs, trots att det är en man och offret en kvinna.

 103. Tycker du har helt rätt i din analys av hur man kommunicerar olika mot kvinnor och män. Kvinnor uppmanas, som du skriver, att vara försiktiga och anta vissa nya beteenden medan det i princip inte finns någon sådan kommunikation mot män.

  Däremot så tror jag du har väldigt fel när du skriver att alla tycker att det är OK att halva befolkningen ska stanna hemma. Du generaliserar väldigt hårt och samtidigt låter det på ditt slutord som om du tycker att samhället daltar med män som råkar ut för våld.

  Jag har själv blivit misshandlad på stan, då av flera andra män. Jag polisanmälde ärendet och hade även ett vittne som jag uppgav telefonnumret. Under den kommande utredningen, som pågick totalt 1 halvår (!) hade jag kontakt med polisen 3 ggr. VARJE GÅNG jag pratade med dem hade de lyckats tappa bort telefonnumret till vittnet, och hade inte pratat med henne. Det hela slutade i att jag blev meddelad om att den ansvarige hade blivit dömd i ett annat fall, och straffet ansågs täcka även mitt fall. Detta fick jag alltså från åklagaren, och ställde mig då frågorna:
  1. Det var ju flera som överföll mig, inte en person?
  2. De visste ju inte ens vilka som överfallit mig, hur kunde då en person anses straffad tillräckligt i ett annat fall?
  3. Det var alltså ointressant vad jag hade för eventuella krav mot de som överföll mig?

  Det värsta jag kände efter misshandeln var inte upplevelsen i sig, utan jag upplevde min slutgiltiga förlust av all tro på det svenska rättsväsendet. Om man skötte mitt fall så illa, hur är det då inte för folk som upplever hot och misshandel varje dag? Och här är kärnan i min kommentar till ditt inlägg;
  Du måste förstå att den svenska polisen har gett upp att förebygga “ringa” brott, som man kallar det. Vi har ett polisväsende som inte anser sig klara av att förebygga våld som misshandel och hot. Jag tycker det är förjävligt men det är så det är. Och här tror jag det måste till någon slags folklig påtryckning mot rättsväsendet. Det är samma sak som att även om riksdagen höjer straffen för olika brott, så döms nästan aldrig brottslingar till maxstraffet i Sverige. Det finns nån slags praxis inom rättsväsendet att alltid döma i den lägre skalan.

  Jag tycker det är sjukt att då exempelvis våldtäktsmän kan komma ut efter bara 1 år. Självklart kan man prata om allas chans att bättra sig osv, men vem tror på allvar att dessa människor som begår brott kommer att bättra sig? Och varför ska oskylda medborgare få betala för det?

 104. Har inte läst alla inlägg men en viktig sak att ta upp i diskutionen är att det verkar vara många som tror att tjejens kläder påverkar hennens risk för att bli våldtagen. Jag har forskat i just detta ämnen under flera år på universitetet och det finns inga statiskitska samband mellan utmanande klädsel och risken att bli våldtagen. I nästan alla fall av våldtäkter så handlar det om makt eller spyskiska problem och inte om kåthet från männens sida. Det är också en väldigt liten risk för tjejer att fakiskt bli våldtagna av en främande man utomhus. De flersta våldtäkter mellan en tjej och någon i hennes närhet, pojkvän, ex, storebrors vänner eller egna vänner. Så egentligen skulle det vara säkrare att själv vara ute på stan en sen kväll än att vara hemma och se en film med sina killkompisar. Alla förstår ju att så kan man inte leva och polisen och samhället måste sluta att skrämma upp tjejer att begränsa sitt liv utanför sina dörrar. Det är ALDRIG tjejens fel att hon blir våldtagen och även om polisen tror att de ger bra råd så till tjejer så gör de mer skada än nytta för det slutar med att tjejer skuldbelägger sig själv för någonting hemsk som aldrig ska behöva hända i ett tryggt land.

 105. Skillnaden ligger nog i hur ärrad man blir.

  Som en man som sjölv blivit misshandlat och rånad så har jag inga psykologiska ärr av händelserna. Lite smärta och lite pengar är inte hela världen. Så är det givetvis inte för alla, men skulle tro att de emotionella ärren är klart mycket färre och klart mindre än då en kvinna (eller man i ett fåtal fall) utsätts för en våldtäkt.

  Att skydda alla vore idealiskt men då det inte går får man prioritera och klassisk riskbedömningsteori så är det korrekt att varna kvinnor i en högre utsträckning. Riskvärdering och riskhantering enligt liknande normer ger detta utfall. Tyvärr.

  1. Man kan inte jamfora lidande. Om sa vore fallet sa skulle det dar svaltande, misshandlade, ranade, valdtagna, utnyttjade barnet i sodra Sudan gora sa att alla andras lidande blir “ok”. Men jag kan inte saga att det gjorde mer ont for mig att sla mig pa tummen an vad det gjorde for dig att sla dig pa tummen.

   Smarta ar en quale. En upplevelse som inte kan formedlas i ord. Aven om vi med empati och andra intersubjektiva processer kan forsta varandras lidande, sa kan vi aldrig sjalva uppleva den. (Sen finns det gruppupplevelser ocksa, men aven dessa gar ej att jamfora)

   Att vissa brott bedoms med hogre straffsats beror helt enkelt pa samhallets krav. Det finns inget i den objektiva handlingen som har nagra inneboende vardering, det ar nagot vi satter pa handlingen i efterhand. Sa vi skulle kunna saga att misshandel ar “varre” an valdtakt, om det var den synen vi hade pa sex och fysiska overgrepp.

 106. Kära jämställdhetskämpar, jag är rädd att ni har gjort er sak till en fundamentalistisk religion där allt som inte gäller för kvinnor men gäller för män och vice versa anses vara en orättvisa, en konstruktion som syftar till att hålla kvinnor nere. Till och med när en sak är god är den numera ful i era ögon.

  Föräldrar uppmanar hela tiden sina barn att ta det lugnt om nätterna, att inte gå ensamma osv, de gör detta för att de bryr sig om sina barn, de visar omsorg. Ett gott råd kan aldrig upprepas engång för mycket sägs det. Men när samhället visar omsorg och varnar sina medborgare för en tillfällig fara, då är det minnsan fult, o ja, då är det orättvist, då är de helt plötsligt utsatta för en orättvisa? Säg mig, vilken orättvisa är det ni gapar om kära jämställdhetskämpar?

   1. Käre Robin, anser du att det borde vara en stående varning att det är farligt att vistas ute om nätterna? För att de 1200 mänen som överfalls _varje_ år är en stående fara, inte en tillfällig som den polisen nu har varnat för. Om du tycker att samhället borde utfärda en stående varning så kan du ju alltid starta en rörelse för detta. Om inte, så ber jag dig att svara på min förra fråga, vilken orätt är det samhället har gjort här som är värd all denna uppståndelse?

    1. Jag anser att man borde arbeta for att fa ett samhalle som inte uppfostrar manniskor till att se vald som en utvag. Att forsoka stoppa kvinnor fran att bli valdtagna ar en symptomlindring, inte en langsiktig losning.

     Men det ar knappast poangen egentligen. Jag vill, som man, kanna mig lika omsorjd som kvinnorna som far rad om hur man undviker att utsatta sig for onodiga risker. Det ar inte rattvist att man som kille inte far kanna sig som att samhallet overhuvudtaget bryr sig om man blir utsatt for fysiska overgrepp eller ej…

 107. De flesta våldtäkter, en absolut majoritet begås i hemmet av en anhörig eller någon som kvinnan känner (vän, make etc). Utomhus våldtäkterna utger endast en bråkdel. Ändå är det det man fokuserar på. Rädslan sett till sannolikheten är helt oproportionerlig. Ungefär som att människor är rädda för en terror attack när de flyger. Så eg borde man säga till kvinnor: Vill du undvika att bli våldtagen så gå en promenad i parken, men gå för guds skull inte hem.

 108. Fantastisk text. Du har så rätt på alla punkter. Den patriakala maktstrukturen lyser så klart igenom även i ett så pass jämställt land som Sverige. Pinsamt.

 109. tycker du skriver onyanserat och dina jämnförelser är helt fel…polisen talar om hur du kan försöka undvika en våldtäkt/övergrepp.dom pratar inte om hur unga killar blir rånade/misshandlade etc etc.det är en annan fråga . hur många kvinnor blir rånade? är det 42 också? sådana fall är det inte jämnställt alls,så som du resonerar så borde vi skydda mer män? eftersom dom blir mer utsatta? jämnförelsen med fotbollen är dum den med.för det första så finns det rötägg över allt,tyvärr förstör dom för alla,men det behövs inte 1500 poliser,och dom vet om att det kan bli problem därför ställer dom upp.visste polisen om att det skulle ske ett rån/våldtäkt/misshandel på en viss tidpunkt så är det ju bara att gå dit och plocka in personen.du pratar om fulla män men inte fulla kvinnor…du skyller på männen som en orsak men skiter i kvinnan.om du pratar om alcohol så borde du enbart ta upp den som en faktor och dess hantering gör med folk.

  det du skriver är onyanserat,överdrivet och inte feministiskt för den saken heller.du uppmanar till ojämnlikhet och “upp till kamp” det lutar mer könsfascism från din sida….seriösa feminister med kritisk medvetande måste gråta när dom läser vad du skriver…men men….du ryter ju ifrån så…vad det nu innebär

 110. Hej! På mycket av det som skrivits håller jag med, framför allt i frågan i att det är sjukt att kvinnor/flickor ska behövas uppmanas att gå hem i sällskap med andra eller helst ta en taxi. Självklart ska alla kunna känna sig säkra och trygga vart än de är och vem de än är. Vad gäller skillnaden mellan att kvinnor blir uppmanade att stanna hemma pga risken för våldtäkt och män ej blir det pga risken för överfall tror jag däremot inte ligger i en skillnad/diskriminering könen emellan. Snarare tror jag att det handlar om en skillnad brotten emellan. Är övertygad om att våldtäkter alltid kommer att åstadkomma värre och djupare sår både mentalt och fysisk jämfört med ett knytnävslag och en förlorad mobiltelefon. På samma sätt som jag förväntar mig att polisen uppmanar män att stanna hemma om det går runt en mördare eller våldtäktsman/kvinna som enbart förbryter sig på män. Det handlar inte om (iaf inte i mitt fall och förhoppningsvis inte resterande människors fall) att någon vill äga eller förminska någon. Det handlar helt enkelt om att vi vill se efter människor i vår omgivning och beskydda dem på bästa möjliga sätt. Detta leder ibland dessvärre att man måste göra skillnad på person och person, kvinna och man, asiat och europé etc etc. pga att hotbilden är olika.

 111. Hej!

  Jag tycker att du har lite fel på vissa punkter. polischefen (eller någon liknande) i Örebro faktiskt sa just att det snarare är unga män som borde oroa sig än kvinnor. och jo, män ifrågasätts också i utredningar “hur mycket drack du? vad gjorde du för att provocera? osv”. eller som i mitt fall, där jag fick alla senor i bägge händerna avskurna i ett oprovocerat överfall, flera gånger bli ifrågasatt om man ändå inte gjort det själv (inklusive i rättegången, trots att han erkänt och sa att det skedde som jag sa), vilket förmodligen är ungefär lika kul som frågan om man är med på det eller får skylla sig själv. eller som min kompis som blev misshandlad för nåt år sedan, men där åtalet lades ner eftersom det var “ord emot ord”.

  fotbollsmatcher som du skriver om är väl ett annat problem och våldet där har säkert påverkat många män, kvinnor och barn att stanna hemma och kolla på tv istället. att det ändå tillåts kosta samhället så mycket pengar är ett problem, men jag vet inte om det riktigt går att jämföra med överfalls våldet (även om våldet i sig säkert går att koppla till samma patriarkala system).

  men visst känns det hemskt att mäns våld mot män marginaliseras så mycket som det verkar göra. och visst finns det en unkenhet i att varna kvinnor från att gå ute om nätterna och på så sätt skuldbelägga de som gör det och råkar ut för våld. och jag tror att en del av unkenheten kommer ifrån föreställningen om “kvinnor och barn först”, att kvinnor behöver hjälp och beskydd för att de inte klarar sig själva. och en annan del av unkenheten kommer ifrån att män förväntas vara starka och faktiskt klara sig själva, inte vara fega utan kunna ta sig ur en knivig (pun intended) situation själva. föreställningar och unkenhet som jag tror båda könen förlorar på, något som inte minst 1200 överfall på unga män vittnar om. vilket för övrigt låter som en galet, obehagligt hög siffra.

  (och om det nu är så att män löper mycket större risk att åka illa ut än kvinnor (vilket jag tror är fallet) så är det väl både ett exempel på könsrelaterat våld samt ett exempel på något inom den patriarkala strukturen som män förlorar på. och jag tror att det är viktigt att påpeka att det patriarkala systemet är något som alla förlorar på, inklusive män. med ett fåtal i toppen kanske undantaget. och om man inser att alla förlorar på systemet så kan man kanske få till en ändring, till slut.)

  så ja, mycket att vara arg på, allt könsrelaterat våld suger och ja, Sverige kan ta sig i röven. ungefär.

 112. Underbart skrivet. Håller helt med, sjukt vansinnigt att de inte ger ut samma varning för alla killar. Om de kan uppbåda med nästan 2000 poliser till en fotbollsmatch så tycker jag för faen att man använda dessa poliser att patrullera gatorna på nätterna så folk känner sig säkra att röra sig ute, både kvinnor och män.
  Mia

  1. och vem tänkte stå för den notan? det har redan skrivits ett flertal gånger att kostnaden för polistätheten inte betalas av staten, så vilken privatperson vill gå in för att bekosta att varje kroggångare får en poliseskort hem? är det trygghet/säkerhet? är ett bevakningssamhälle med en polis på varje gata och en kamera på varje hörn verkligen vad vi vill ha?

 113. Mycket bra poäng, ska spridas på facebook.

  Det allra mest tragiska är att påståendet att Sverige är ett av världens mest jämlika länder stämmer nog likt förbannat :-(.

 114. The only thing to fear is fear itself. Och jävla media tjänar sina pengar på att sprida rädsla. Våldtäkter, terrorhot och snart kommer svininfluensan part 2.

  Stäng av bruset och tänk själv.

  1. Där kom ett vettigt svar. Har suttit och läst många svar, Alla verkar inte förstå polisens sätt att jobba. De har gett upp att försöka klara av alla anmälningar för rån och misshandel. Sen alla som en råkat ut för ett brott och anmält detta har tappat all tillit till det svenska rättsväsendet, 2000 poliser på en fotbollsmatch är det Fotbollsklubbarna som får betala. Om alla i samhället ser vart poliserna stationeras under helgnätterna numera. I Stockholm har vi i stan säkert 90% av alla poliser i yttre tjänst tillsammans med alla civilare från nova, krog… Antar det ser nog liknande ut i Örebro.

   Fråga till män och kvinnor: tänker ni på vilken väg ni går hem när det är mörkt?

 115. Är 23 och har ännu inte blivit misshandlad ute på krogen. Vidtar man vissa försiktighetsåtgärder (=sunt förnuft) klarar man sig allt som oftast. Mäns rörelsefrihet total? Njae. Det går knappt att gå ut på krogen längre utan att bli hotad åtminstone en gång. Så kom inte och säg att män kan röra sig precis som de vill i de miljöer där kvinnor oftast blir våldtagna. Hur många som utsätts för varje brott är väl ganska irrelevant. Vi bär nog alla på samma rädslor, i mäns fall för att bli misshandlade och i kvinnors för att bli våldtagna.

 116. Dessutom, att gå hem full som kvinna med fyra okända män kan bara leda till dåliga saker. Man borde liksom kunna se var det är på väg. Likaväl som att man som kvinna eller man inte går ensam hem genom en mörk gränd mitt i natten, borde vara självklart för alla med någon form av intelligens. Visst, man SKA kunna det, men inse att det inte är så världen fungerar.

 117. Du ser helt klart problemet ur fel synvinkel. Det handlar inte om vilka som ska röra sig ute på kvällarna, inte heller om vad du ska göra för att bli mindre av ett offer. Det handlar om att jag och alla i Sverige ska kunna röra sig fritt vart de vill i Sverige utan att känna sig hotad, utan att tjejer ska behöva tänka på att de är för lättklädda, utan att killar ska vara rädd att bli av med sin nya Iphone. Om jag inte kan känna mig trygg när jag är ute och går en sen lördagskväll, då är det inte mig det är fel på, då är det tryggheten och säkerheten på gatorna det är fel på.

 118. Jajovisst, men är det inte i samhället ansett som allvarligare att bli våldtagen än att bli rånad/få en eller flera smällar på käften?
  Låt gå för att 1200 killar blir mer eller mindre uppspöade, (vilket iofs i sig är DJÄVLIGT), men är det 1200 fall av ‘penetrerande våld’ om man nu uttrycker det så?

 119. Intressant inlägg. Men att jämföra våldtäkter med vanliga överfall eller stölder är inte jämförbart, om jag blir tillklappad på krogen eller får min mobiltelefon stulen, så tror jag inte att det ger i närheten av samma emotionella ärr som en våldtäkt skulle göra, tror inte du också det?

  Jag tycker du vinklar det lite fel med, när kvinnor uppmanas stanna hemma är det ju inte för att de anses få skylla sig själva om de går ut, utan för att de inte kan garanteras sin säkerhet. Det är ju där i problemet ligget, även för oss killar. Att jämföra med en fotbollsarena, där man har full koll på vart och vilka alla är, är ju inte samma sak som att jämföra med en natt i en stor stad där vem som helst kan dyka upp från vart som helst.

  Du har alltid din frihet. Att du blir uppmanad till det ena eller andra inskränker den inte. Jag blir uppmanad till att leva mitt liv på ett helt annat sätt än jag gör, jag tar också risker när jag går ut på stan, men jag har ju min frihet och gör som jag vill. Men med det så tar jag också en risk, men en som jag tycker är värd att ta. Man får ju värdera det själv.

  Jag håller med om att jag och du borde kunna känna oss tryggare på stan, för det gör jag inte alltid, och det är synd. Men att göra det till en jämställdhetsfråga är fel tycker jag, det handlar om att uppmana till fler poliser och allmänt tryggande åtgärder för alla. Men valet är ju ditt, gå genom den mörka gränden om du vill, du tar en större risk, men du väljer själv.

  1. Man kan inte saga at nagon annan hur stort deras lidande ar. Lidande gar inte att jamfora. Lika lite som jag kan saga till dig att min rygg gor mer ont an din, kan du saga at nagon att deras misshandel ar inte lika hemskt som nagon annans valdtakt.

   “Vi behover inte skydda man fran att bli misshandlade for deras lidande ar inte lika hemskt som kvinnors valdtakter” ar en argumentation som inte haller pa flera satt.

 120. Menmen, inser att mitt inlägg kan tolkas fel, gör jag.
  Helt klart är det FULLSTÄNDIGT HORRIBELT och TOTALABSURT att inbilla sig att man kan lösa problemet genom förbudet på skylten
  Vem väntar sig ärligt talat att det efterlevs?
  Nu blir välkänslan ‘Ooooh, det är förbjudet för mig att vara här, det måste jag testa. SPOOKY!’.

 121. Väldigt bra skrivet, och så jäkla rätt. Dessutom – går inte i för lite kläder, men gå heller inte i för mycket, som niqab. Hur kvinnor än gör så gör de fel, verkar det som.

 122. Det här det bästa jag någonsin har läst. Sverige kan fan ta sig i röven som inte ser detta problemet!

 123. …nu vill jag inte klampa in i den rosa orgien av klappandet på rygget med rationellt och logiskt tänkande men fotbollsklubbar får betala polisen för närvaron. Närvaron som sker på ett “privat” kontrollerat inhängnat område och inte ragglandes i 180graders olika riktningar.

  Sen missar du något där uppe på din höga häst, 42 fall får mer uppmärksamhet än 1500 fall. Media och samhälle “bryr sig” mer om säkerheten för kvinnor än män. Undrar hur bloggen sett ut om fokus låg på rån och misshandel istället för våldtäkt? Huga.

  Men men, mycket vill ha mera och kvinnor trivs uppenbarligen sjukt bra i offerrollen. Vi kan säkert ordna 1500 poliser som håller alla kvinnor i handen när dom ragglar hem i olika riktningar.

 124. Man borde uppmana folk att GÅ UT istället, fler människor utomhus borde ju göra att fler känner sig trygga, större chans att någon hör ett rop på hjälp, och mindre risk att någon blir ensam någonstans. Vilka KORKADE råd!

  1. Ja, varför inte duka upp med ett stort smörgåsbord av lättklädda kvinnor åt våra våldtäktsmän? Bra tänkt!

 125. Hej,

  Det är lite roligt att läsa hur du tolkar saker och ting. Du är garanterat feminist tror jag men det är bara min gissning. Poliserna på fotbollsmatcherna är där för att skydda alla åskådarna. Dom är där för att det är stor chans att det blir bråk. hur stor är sannolikheten att du blir överfallen om du går genom en park? Den är extremt liten. Du jämför äpplen med päron när du jämför en fotbollsmatch med 8000-20000 åskådare med att gå genom en park där 1-5 personer visstas på natten.

  Ser du inte med din egna ögon att det är kvinnorna som samhället försöker hjälpa? Har du aldrig sett kvinnorabatten på natten som finns hos vissa taxibolag? Och detta trots att det är killar som är den stora majoriteten av offrena.
  Du verkar ha uppmärksammat att ingen sätter upp skyltar för att varan killar/män från att undvika platser. Tror du verkligen det är för att man bryr sig om killar/män eller kan det bero på att samhället helt skiter i killar/mäns säkerhet och att man som kille/man ska klara sig själv? Det du skrev visar ju exakt detta, “Men ingen skakade på huvudet åt den unga kille som i fyllan gick hem ensam från krogen och blev nedslagen och fråntagen sin mobiltelefon. “.

  /Beavis

 126. Tråkigt att ni ryter ifrån mot de som bryr sig. Det är ingen som låser in er. Ut med er bara. Ut på sena kvällar och nätter. Vad hindrar er? Vem hindrar er? Ett konstigt inlägg. Vad vill ni att myndigheterna ska göra åt det? Ska de sätta en polis i varje gathörn? Det är knappast rimligt. Exemplet med en fotbollsmatch är inte jämförbart. Det är på ett ställe, dvs enkelt att kontrollera, och det är tidsbegränsat, dvs mellan t ex 1600-2300. Sådant kan planeras och övervakas. Hur ska man övervaka “kvällar på alla gator i hela staden varje dag 24/7/365”? Det är ingen som hindrar er att gå ut. Sverige är fantastiskt! Tänk efter innan ni skriver, tack.

 127. Sjalv tycker jag inte att jamstalldhet ar nagot att strava for egentligen.
  Jamlikhet ar mycket battre…

  Varfor skulle man behandla folk efter deras kon overhuvudtaget, som man gor nar det handlar om jamstalldhet. Ar det inte battre om man behandlar alla personer olika oavsett vad som finns mellan deras ben, som man gor nar det handlar om jamlikhet. Vi ar trots allt olika manniskor. Eller ar det nagon som pastar att alla kvinnor/man ar likadana, och det ar darfor dom man ska behandla alla kvinnor/man likadant?

 128. För många tänker i svart eller vitt när jag läser vissa kommentarer, jag tycker världen är mer en grå brun röra. Misshandel är väldigt skiljd från en våldtäkt. Män och kvinnor är olika, vi är även individer! Nått som är mycket ovanligt skiljer sig från nått som händer varje dag.
  En hund som biter en hund uppmärksammas inte i tidningen, en “kamp hund” som biter en människa kommer garanterat med.
  Om en isbjörn gick på stadens gator och åt folk skulle nog allmänheten uppmanas hålla sig inne, skulle någon reagera på det? Om isbjörnen bara åt folk med rullatorer och man varnade för det, försöker man då skuldbelägga äldre människor? Övertolkning?
  Efter att ha ätit middag igår så lämnade vi min lillasyster vid hennes oupplysta olåsta port, min mor som skjutsade oss väntade medan min lillasyster gick in och tände i trappen. Jag undrade på vad hon väntade på men sen funderade jag på vad som verkligen kunde ha hänt. Så nästa gång jag lämnar min syster ska jag vänta tills hon gått in och vara en kvinnoförtryckare eller ska jag bara gå därifrån och inte bry mig (tog i lite extra där för att visa att formuleringar och retorik spelar roll).

  Att våldtäkter får jättestort fokus tror jag beror på brottets ovanlighet och att det ger sig på en viss grupp. Tror nog att om män mellan 20-30 med utlänskt påbrå blev skjutna med ett gevär med lasersikte i en viss stad, så skulle nog varningar gå ut specifikt till dem med.

  Som någon skrev tidigare, skyll på våldtäktsmännen ge dem skulden inte kvinnorna eller polisen/samhället som bara gör sitt jobb genom att varna! Övertolka inte och lägg inte värderingar i någons intensioner som kanske inte finns där.

 129. Jag håller med dig på en hel del, men jag upplever det mer som ett “äh, han är man. Han ska kunna ta lite stryk.” än ett “äh, vad kan han göra annorlunda? Han måste ju få leva sitt liv.”.
  Fast det kanske beror på att jag är man, som åkt på stryk några gånger utan att någon nämnvärt bryr sig, knapp jag själv, för lite stryk ska vi ju tåla, och inte bara tåla utan helst få någon gång i livet, annars är vi ju inte mycket till män.

  Det är fel åt båda hållen.

 130. Bra skrivet.
  Men jag saknar en sak i inlägget – hur borde det vara i stället o vilka åtgärder krävs för att nå dit?

  Det är alltid lätt att sitta på andra sidan stängslet o ha synpunkter på det som sker.

 131. Verkar som om detta ämne rör upp debatt! Det behövs! Det debatteras också på Katerina Janouchs blogg, även via Linda Skugges. Där refereras det till ditt blogginlägg Clara 🙂

 132. Jag ser inget fel i att varna allmänheten för att någon galning går runt och försöker våldta tjejer som är på väg ensamna någonstans kväll/nattetid. Att jämföra 42 överfallsvåldtäkter med 1200 överfall mot pojkar tycker inte jag funkar. Hur många överfall mot flickor skedde under förra året undrar jag lite också, (efter en snabb googling: “För misshandel är fördelningen mer jämn mellan män och kvinnor i Västmanslands och Örebro Län). Om det skulle anmälas 42 överfallsvåldtäckter mot killar i samma situation skulle nog en varning gå ut också. Du drar det här alldeles för långt. Men, nu verkar killen vara fast så vi kan släppa det.

 133. Hej.
  En delvis bra text.
  Du har helt rätt i att alla borde på samma uppmärksamhet från polis och samma beskydd… de har även rätt att “leva sina liv”.
  Men, ingen tvingar ju någon att sitta hemma (med undantag från möjligtvis föräldrar eller liknande), de bara varnar för att statistiken visar att det inte är en säker miljö nattetid och att du som berusad har större risk att bli utsatt (vilket de borde göra till alla då det är lika farligt för alla).
  Det är viktigt att tänka på att de informerar om faran, men de förbjuder dig inte att göra det ändå… men som sagt… de borde informera ALLA i riskzonen så att säga.
  Det är också väldigt dålig stil att många platser i Sverige (bland annat skolor) erbjuder självförsvarsklasser för kvinnor, de borde erbjudas till alla som känner sig osäkra.
  Men man kan inte beskylla män för detta, det är i stor del kvinnor som själva känner sig osäkra och påverkar hur andra människor hanterar detta.
  Tack för din tid.
  Jag har antagligen glömt att skriva något jag tänkte på när jag läste texten.
  Ha en fortsatt trevlig dag.

 134. Mycket mycket bra inlägg och massor av intressanta kommentarer.

  Jag har också funderat på varför tjejer hela tiden ska skrämmas upp. Har många tjejvänner som varit rädda att gå hem genom skogen i rädsla för “våldtäktsmannen” som inte finns. När jag försökt förklara att det statistiskt sett borde vara JAG som skulle undvika skogen har de ryckt på axlarna och sagt “men du är ju kille, du behöver ju inte vara rädd”.

  Mycket bra observation av Svenska samhället.

  Som vissa andra killar här skriver, det kan också bero på att tjejer anses mer skyddsvärda. Att en våldtagen tjej är en större tragedi än en uppspöad kille.

  Den gamla mentaliteten “Rädda kvinnor och barn först” finns nog tyvärr kvar i samhället.

  Förmodligen är det en kombination av det båda. Vilket är logiskt, inget av könen vinner på ett samhälle där man behandlas olika pga kön. Båda förlorar på det.

 135. Pingback: Ikas Betraktelser
 136. Du kan inte jämföra våldtäck med misshandel/rån som är vardagsbrott. Jag, är numera 31, minns flera gånger att polisen har gått ut och varnat unga män att röra sig ensamna sent, både i Vällingby i Stockholm där jag växte upp och i London. jag ser inte heller hur du får det att polisen lägger ansvaret på alla tjejer. Självklart kan man inte garantera allas säkerhet i Örebro dygnet runt. Jag ser det som fair play av Polisen att gå ut och varna för något man vet säkert pågår. Att dra det vidare till ett förbud är löjlig sci-fi.

 137. Varför börja i den änden? Varför inte ifrågasätta varför man inte går ut med information till unga män istället för att klaga på att man faktiskt går ut med densamma till kvinnor?

  Känns lite märkligt att jobba för att stoppa en positiv händelse istället för att försöka utöka den.

 138. Det är ju bra att säga vad man tycker, men…
  “Detta gör mig förbannad. För i Örebro har senaste året anmälts 42 fall av överfallsvåldtäkter mot kvinnor. Men 1200 överfall mot unga män.”

  På något sätt lyckas du snurra till detta till att du är förtryckt av samhället. Fantastiskt.
  Vi kanske skulle subventionera överfall mot kvinnor så att de känner sig rättvist behandlade.

 139. Till att börja med vill jag bara säga att jag vet att det finns domstolsfall där kvinnans berusning och val av kläder har mildrat våldtäktsmannens straff, och det gör mig förbannad. Och jag hatar våldtäktsmän av hela mitt hjärta och det finns inget försvar i världen för deras handlingar.

  Men jag gillar inte din vinkling av problemet.
  Det jag får ut av det här är att du inte vill bli varnad när det stryker runt serievåldtäktsmän, att alltid du vill ha minst en snut i varje park och att polisen borde gå ut med varningar specifikt till alla män att stanna hemma så fort någon man blir misshandlad.
  Vad har du för alternativ till att polisen ber folk vara försiktiga? Att dom skiter i det och mörklägger?
  Både män och kvinnor uppmanas stup i kvarten att dricka mindre, men du tycker tydligen att man ska g ut med en rikstäckande uppmaning i nyheterna om att alla killar ska sluta supa och slåss, för då kommer problemet att minska. Folk skiter i dom uppmaningarna och gör som dom vill, precis som ni tjejer kan skita i polisens uppmaningar och dricka er hur fulla ni vill och gå ut i bikini och strosa runt i parker, sen är det upp till var och ens sunda förnuft att fundera på hur smart det är.
  Sen om du inte kan hantera folks omtanke och tar det som “inskränkt frihet” så är det ditt problem.
  En uppmaning eller varning är INTE ett förbud så få det inte att låta så!

 140. Fy fasen, vad bra skrivet! Jag bor i Örebro och har genomlevt det senaste årets otrygghet. Och ja, tyvärr håller man sig hemma och själv har jag inte ens gått ut med soporna efter mörkrets infall.

 141. Personligen tycker jag det här med varningar och rekommendationer har gått helt åt helvete överstyr. Visst är det bra med varningar, speciellt i såna här fall då man har en gärningsmannaprofil att gå på. Men att gå ut med en allmän förpliktelse att inte göra på ett visst sätt är ju bara rent idiotiskt. Att man inte går ut med varningar för de 1200 överfallen mot män beror nog till stor del på att det inte handlar om en gärningsman som systematiskt ger sig på till synes slumpmässigt utvalda offer och ger dem men för livet. Ta lasermannen till exempel. Han gav sig på och sköt unga män med invandrarbakgrund. Då gick myndigheten ut med en varning. Men det var inte så många som gav sig på och kritiserade för att inskränka invandrare då.

  Det är för mig stor skillnad på uppmaning och rekommendation. Men folk verkar dra det över en kant också. När det finns en förhöjd risk att utsättas för ett allvarligt brott, och man kan förmana folk till att minimera risken för att utsättas för det är det då fel att varna? Sen är det ju helt upp till varje individ om man vill lyssna på dessa uppmaningar eller inte, men de finns ju där. Att sedan samhället har blivit helt översvämmat utav rekommendationer och rekommendationer till höger och vänster gör att det är svårt att se skillnaden på de båda.

 142. Tycker du skriver klockrent Clara 🙂 Riktigt bra formulerat och helt sant även om inte alla män som skrivit inlägg här håller med om detta. Tror dock att det finns många män som ser orättvisan i detta och att det alltid är vi som ska ta ansvar även om vi blir överfallna. Blir en kvinna våldtagen ifrågasätts allt från hennes klädsel till hennes sexliv, varför? Är det mindre brottsligt att våldta en kvinna som har kort kjol på sej? Eller som har haft många partners? Nä, du slog huvudet på spiken, klart läsvärt och tänkvärt.

  1. Om jag lämnar min bil med dörren öppen och nyckeln i tändningen, får inte jag då (till viss del i alla fall) skylla mig själv om den blir stulen?

    1. Självklart är det fortfarande en stöld, men under förmildrande omständigheter. Straffet för brottslingen ske givetvis justeras efter detta.

     På samma sätt kan det ju vara intressant att veta omständigheterna runt en våldtäkt. Var hon för full för att kunna försvara sig, var hon för lättklädd (inbjudande) osv.

     Summan av kardemumman är att vi själva (i första hand) är ansvariga för oss själva och vår egendom. Tyvärr är världen sådan!

 143. Detta inlägg har så många fel att det är skrämmande (i mina ögon)
  Vadå Sverige kan ta sig i röve? “Sverige kallar sig världens mest jämställda land”. DU är del av Sverige, du är Sverige. Ta ansvar för det istället, sitt inte bara och klaga på att Sverige är så dåligt. Är det inte så att det egentligen är regeringen du inte gillar? Men angagera dig politiskt då så kan du kanske göra något år det.

  1500 poliser har nog aldrig varit på en fotbollsarena i Sverige, kom med fakta om du ska skriva något. Poliser behövs vid fotbollsmatcher, det går inte att förbjuda alla supportrar att gå till arenan lika lite som du kan förbjuda kvinnor att gå ute ensamma.

  Ser du inte skildnaden?

  Det är förövrigt en uppmaning, inte ett förbud. Håller med att man borde göra mer, kanske ta lite pengar från något annat håll (Vård, skola eller omsorg?) och hyra in vaktbolag. Men det är ju upp till kommunerna.

  De 1200 män som utsätts för våld utsätts av för våld av andra män i kombination med alkoholintag i regel. Det finns alltså lite av en överenskommelse där, jag vet att det kan vara farligt att gå ut och dricka, men jag tycker det är värt risken att någon tar min mobil och slår mig. Det är ju inte som att man blir våldtagen i regel.

  Men du uppmanar poliser att rekomendera att unga män stannar hemma, på vilket sätt är du bättre då?

 144. Gnälla är lätt, komma med välinformerad riktig kritik är uppenbarligen svårare.
  Vem har förbjudit dig att gå ut? Ingen. Finns inga förbud likt de du talar om, det är bara en uppmaning eller rekommendation, det står dig fritt att strunta i den.
  Men när det härjar våldtäktsmän så kanske man ska tänka lite extra på sin säkerhet.
  Det ska man självklart också göra när det gäller överfall och misshandel som i långt större grad drabbar män, men de flesta personer överväger nog riskerna och väljer sen själva om det är värt att gå ut eller ej, vilket det oftast är.
  De flesta ser våldtäkt som någonting långt värre än ringa misshandel.

  Har du konstruktiva förslag på hur polisen ska skydda dig så fram med dom.
  Vill du att varje kvinna som går ut ska få en polisman som personlig vakt under hela kvällen?
  Eller ska man skicka ut tusentals poliser som kan bevaka varje gata, gränd, park osv i hela staden, dygnets alla timmar?
  Ingenting av detta är rimligt, polisen gör sitt bästa för att fånga dessa våldtäktsmän men samtidigt kommer det alltid finnas stora risker i ett fritt samhälle eftersom det alltid kommer finnas galna människor. Vill du verka för ökade anslag till polisen för att du t.ex. vill ha fler patrullerande poliser under kvällstid så föreslår jag att du engagerar dig politiskt.

 145. Sånt här drabbar även män, jag blev “nedslagen” för ett tag sen då frågade polisen vad jag gjorde där egentligen och om jag hade knarkat.. mina pupiller var tydligen stora =O
  Då var det jag som behandlades som kriminell och knarkare, våldsverkaren stod vid den lokala bensinmacken men polisen sa att “det där kan vi inte göra nått åt tyvärr”.

  Världen är skit ibland, men klaga på nått vettigare än en upplysning att du (kvinnor) ska vara extra försiktiga då en våldtäktsman härjar där du bor. Det är ingen som förbjudit dig till någonting!

 146. Bra artikel. Hade inte tänkt på det innan.

  Dock är väl detta lite äpplen och päron, då misshandel är betydligt mildare än våldtäkt.
  Framförallt är det enklare att kontrollera då det i ditt exempel befinner sig på given tid och plats (sportevenemanget)

  Skulle det finnas en våldtäktsman med fokus på män skulle jag nog känna behovet att ta ansvar för min egen säkerhet.

  Men du har rätt, mer pengar och resurser borde givetvis läggas på detta istället för att lösa det genom att gömma sig (er).

 147. När jag skummar igenom kommentarerna här slår det mig att nästan alla kvinnor hyllar Claras inlägg. Till skillnad från männen, som känner sig manade att dissa och peka på hur fel hon har.
  Vad beror det på? Män: är det av omsorg, klokhet och omtanke som ni plötsligt finns i drivor på den här bloggen, eller handlar det om något annat? Varför engagerar det här er så mycket?
  Jag är väldigt nyfiken.

  1. Lalla,
   Det är en bra fråga varför kritiken verkar så könsbunden.
   En tanke som slår mig och som jag skrivit är att de välmenande råden blir krav och fördömanden i samma stund man själv iklär sig eller tillskriver någon annan offer-rollen. En artikel av det här slängiga slaget kan vara en bekväm och rätt piffigt passande offerkofta att iklä sig, i feminismens namn…
   Som tar sig uttryck i Hejarop, som jag tror säger mer om den enskildes förutsättningar (oförmåga) att leva orädd – inför såväl våldtäktsmän som dömande ”samhälle”.

   Jag tror det är många både män och kvinnorna som är trötta på artiklar/åsikter – sprungna ur en feministisk grundsyn – som med ilska vill göra kvinnan till offer.
   Det var längesedan feminismen ställde män och kvinnor mot varandra.

   är du med på min tanke?

 148. Håller helt och hållet med om jämförelsen med sportevenemang som bevakas av polis. Sporten ska betala för vad den orsakar, lika mycket som vi motorcyklister nu mer betalar en mycket högre försäkringspremie. Dessutom bjuder vi på våra organ som ingen annan grupp. Att de går ut med en varning är en självklarhet, men sen budskapet det ger att de inte kan förbättra situationen är rätt sorglig på en så lång tid.

  Mest besviken är jag på människor i allmänhet, går fan inte gå ute om nätterna utan att det märks obehag i kvinnor/tjejer som man möter.

  Mitt enkla tips är att ge svensk polis möjligheten att agera lockbete.
  Det borde väl vara ganska rättssäkert att fälla någon som börjat riva i ens kläder eller börjat hota någon med en dold mikrofon/kamera?

 149. Sen kan man ju leka med tanken på hur det skulle låta om istället männen hade varnats för att gå ut osv. Troligen nåt i stil med; Samhället bryr sig bara om männen! Varför varnar de bara män för att gå ut osv…skiter de totalt i om kvinnor är ute och går och blir överfallna!?

  Missförstå mig inte, det är fruktansvärt att vi har våldsbrott överhuvudtaget. Men fram till den dag det har arbetats fram ett effektivt sätt att motverka våldtäkter mm så förstår jag inte hur man kan känna sig så kränkt för att man påminns om att tänka efter före man går ensam sent på kvällen.

 150. Mycket text, mycket ord, inte så mycket sagt egentligen.
  Förstår inte riktigt, är ett ett problem att polisen går ut och varnar?
  Bättre om dom struntar i det? Sluta sätt dig själv i en offersituation. Gör något åt det egentliga problemet, det är inte Kalle och Johan som utför dessa handlingar i en stor majoritet av fallen, dom har mer kulturberikade namn.

  1. Det tror jag också, offerrollen är en problematik här.
   Vad gäller namn har du helt fel. Ursprung/kultur/invandring kan inte kopplas till denna typ av brottslighet. Det är en myt, så glöm det. Det säger all statistik och forskning.

 151. MYCKET bra skrivet! Hoppas att vi inom kort kan ha ett samhälle där alla förväntas ta sitt ansvar för sin egen säkerhet, oavsett kön. Men det är ju märkligt att det bara är vi kvinnor som inte tycks kunna ta vårt eget ansvar, att det bara är vi kvinnor som måste få förmaningar om vad vi inte ska göra för att inte utsätta oss. Som sagt mycket märkligt…

  1. Eller så är det männen som kommit i skuggan. Kan det inte vara så?? Att uppmaningarna är omtänksamhet och tystnaden ang. männen osynlig nonchalans…
   Varför kan det inte vara så??

 152. Jag tycker ändå att det var bra att Örebropolisen gick ut och varnade för en så här ondskefull människa. Det är nog jävligt svårt att leta fram en person bland de 150.000 plus som bor i Örebro som är en sån här galning, då är det väl rätt att varna medans man letar?
  Visst, det är skitfarligt att vara en ung kille, alkoholpåverkad efter krogen, men hur mycket man än blir varnad så lär man inte förändra sitt beteende som ung kille, och en misshandel rinner lätt av en. (Jag har själv blivit nerslagen med två brutna revben och hjärnskakning som följd, fast det var i och för sig av poliser.) Inte fan bryr jag mig om det idag ett par år senare!
  En våldtäkt däremot är en sån kränkning att den följer med en väldigt lång tid, skulle jag tro, och skapar en otrygghetskänsla i individen som blivit utsatt!
  Jaja, vi får alla vara glada att den här idioten förhoppningsvis åkt fast nu, så att våra unga och äldre damer ska kunna känna sig trygga på stan!

 153. Kanske hade varit bättre om det stod att män inte fick vistas i parken för då kunde kvinnorna få gå där om de hade lust och slippa män som är idioter och fördummar alla normala människor av manligt kön.
  /Anders

 154. Att prata om “krav på kvinnor” är väldigt konstigt. Att uppmana dem till försiktighet handlar möjligtvis om att man ser dem mer som offer och visar omtanke. Det är väll männen som negligeras som borde bli arga! Är inte männens (vilket inkluderar mig) liv och hälsa värt lika mycket som en kvinnas? Ibland blir jag imponerad hur feminister och könsmaktsteoretiker kan omdefiniera allt till ett förtrycka av flickor/kvinnor!

 155. Men jag tycker inte det är fel av polisen att varna kvinnor om det går en serievåldtäktsman lös och de känner att de inte vet tillräckligt mycket för att stoppa denne. Varför man inte varnar män på samma sätt om våld är ofta för att det handlar om slagsmål t ex (inte alltid) och då är det inte överfall på samma sätt. Det räcker att man går därifrån ofta. Men man kan faktiskt se det som att polisen inte tar våld mot män på lika stort allvar som mot kvinnor.

  Jag bodde på Haga i Umeå när Hagamannen härjade som värst. Polisen knackade på och sa att vi inte skulle gå ut efter kl 18 ensamma osv, de var t o m inne och kollade min sambos skostorlek så de gjorde mycket, men det var för att de var rädda och uppgivna, inte för att de tyckte att det hade varit vårt FEL om vi blev drabbade som kvinnor. Hände att jag gick ut på nätterna och köpte kakor från OK ändå under den tiden och det kändes inte så smart, men ingen hade väl sagt att det är mitt fel om Hagamannen våldtar mig.

  Förstår inte riktigt vinklingen här. Ingen menar väl att det är kvinnornas fel om de blir våldtagna men det är enligt mig iaf bra att polisen varnar när de tycker att kvinnorna är i särskild fara en viss period. Att de inte varnar män om det skulle gå runt en seriepåhoppande våldsman och våldta dem eller kniva folk på måfå, ja det hade varit vansinnigt, men de flesta våldsbrott mot män ser inte ut så heller. Men jag förstår inte att man blir arg på polisen när de försöker skydda befolkningen.

 156. Det är troligen NÅGOT jobbigare att bli våldtagen, än att bli rånad på mobilen/hamna i slagsmål på krogen. Och det är ju knappast några poliser ute och patrullerar för att inte unga män ska bli rånade på sina mobiler – skulle bli ganska dyrt. Kostnaden för en fotbollsmatch per åskådare i förhållande till att hålla uppsikt över varenda människa på väg hem från krogen är försumbar.

  Man bör kanske böra i andra ändan, varför så många överfallsvåldtäkter och mobilrån?

 157. Håller med dig om allt! Jag tycker att man måste stoppa detta nu. Det är läskigt att vara ute själv, jag är faktiskt rädd för det, speciellt när det är mörkt ute! jag som älskar att vara ute och gå mm. men nu vågar jag inte.. 🙁 seriöst, vad är det för sjuka människor som fler och fler blir?! HJÄLP världen som blir en stor jä*la brottsplats!

 158. Du har inte förstått, och vänder det hela till en absurd kvinnosaksfråga.. Skulle alla dessa våldtäkter begåtts mot män (ja, det händer också) skulle man uppmanat dessa att stanna hemma i stället. Så enkelt är det. Du drar också upp en siffra på hur många unga män som överfallits (över huvud taget) utan att nämna hur många kvinnor som råkat ut för detsamma – i kvinnornas fall nämner du bara antalet överfallsvåldtäkter. Det går inte att jämföra äpplen och päron! Uppenbarligen strävar du efter att båda könen ska behandlas lika – börja då med att göra det i din egen jämförelse.

 159. SÅ JÄVLA BRA SKRIVET!
  Varför hjälper polisen till när män gör nöjen och även slåss (ofta ett val dessutom) när kvinnor blir överfallna på väg hem från vad som helst. Sjukt!

  I’m with you all the way!

 160. Så himla himla rätt. Jag håller med till 100 %. Och tydligen gör massa andra också det. Varför kan inte samhället ändras då? Varför är regeringen och andra viktiga utposter så eländigt dåliga?
  Kram på dej.

 161. Ok, är det bara jag som tolkar Claras text som kritik mot hur män och kvinnor behandlas olika? Detaljer hit eller dit, vilken sorts brott det än handlar om och mot vem är väl inte poängen, utan att VÄCKA TANKEN om att ja, det kanske är dumt att säga till en kvinna att “våldtäkten var hennes eget fel som gick ut i natten när hon ändå blivit varnad” och att säga till mannen “lite stryk får man ändå tåla”. Båda är väl lika dumma, fördomsfulla och stereotypiska påståenden?

  Jag tror Clara menar att sättet på vilket både hur kvinnor och män förväntas bete sig tål att kritiseras. Båda kan vara offer, på sitt sätt, (alla upplever t.ex. överfall olika eftersom vi är olika som personer, inte för att vi har olika kön, tror jag). Att vi inser att både män och kvinnor lider av sterotypiska könsroller är väl första steget mot att göra något åt saken. Man fixar inga problem om man inte först inser att de finns.

  Själv skulle jag gärna se att vi behandlade varandra som individer (oberoende av kön, sexuell läggning/etniskt ursprung osv.) Jag har börjat med mig själv, och mitt eget sätt att behandla de jag möter. Det är inte så lätt att försöka vara fördomsfri, men kanske där vi ska börja? Med att se på oss själva och hur vi bemöter andra…

   1. Vem säger att kvinnor får skylla sig själva!? Clara försöker få varningar och uppmaningar om försiktighet till något felaktigt och diskriminering av kvinnor!

 162. Det är väl bara så enkelt att kvinnor värderas till ett högre värde – jävligt mycket jämställdhet. Läs Per Ström, en motpol i en snedvriden genusdebatt.

  1. Det handlar om att vi alla ska behandlas LIKA. Feminism är ett samlingsbegrepp för olika rörelser som ämnar att skapa jämlikhet mellan könen. Att det kallas just feminism beror på att det har varit kvinnor som stått i underläge vad gäller maktposition. Det går inte att argumentera emot. Vi vill ha lika rättigheter, inte behandlas olika. I fall då män känner sig ojämställt behandlade ska detta givetvis tas på lika stort allvar.
   Men Claras artikel handlar väl från början om att vi inte blir behandlade på samma sätt.

 163. Bra skrivet. Skicka det här till några tidningar så de kanske tar med budskapet till den äldre generationen också.

 164. Skojar du eller.
  Det är ju kvinnor som helt orimligt känner sig “hotade” när 42 pers blir våldtagna. Män bryr sig inte om att 1200 får stryk. Det är det som är skillnaden.
  Du väljer att tolka idiotiska grejer fel, det säger mer om dig än om polisen och samhället i allmänhet.

  Det är större risk att krocka med bilen än att bli våldtagen, ändå kör du bil. TÄNK lite?

 165. Fattar inte riktigt hur ni kan vända något bra till något dåligt?

  Polisen lägger ner mycket mycket mer pengar/resurser på våldtäkter om man jämför med misshandel (oavsätt kön på den misshandlade eller våldtagna) men ni är missnöjda med att samhället inte vill att tjejer ska råka illa ut och varnar dom för att vara själva och fulla mm, men om killar hade varnats för misshandel mm så skulle ni vara nöjda? (antalet våldtagna tjejer som det varnades om kommer inte att minska)Jag vet inte om det görs överallt men vi fick iaf många varningar i skolan om att just killar råkar illa ut men endast en kort pratstund om våldtäkt (av båda könen) då detta inte var lika vanligt.

  Ska vi börja varna alla som kör bil för dom kan ju faktiskt få den stulen?

  Tycker att du måste se till brottet och sen kan du bli förbannad om det inte varnas rätt men då skulle ju ingen läsa den här bloggen så jag vet igentligen inte varför jag skriver här men antagligen är det för att jag tycker ditt inlägg är fånigt.

  Du har ju ingen aning om vem jag är men jag har faktiskt fått pris för mitt arbete för jämställhet på skola och arbetsplats, tyvärr så kan jag inte lämna ut mitt namn här då jag redan varit utsatt för rabiata feminister som inte klarar kritik samt män som inte klarar av jämställdhetsdebatten, så du får helt enkelt lita på det jag skriver eller så drar du en snabb bortförklaring och lever vidare utan att tänke mer på mitt inlägg.

  Trevlig kväll.

  1. du, så lilla formulerad är inte hennes kommentarer… och det finns även vissa mkt bra delar där :O

 166. Jag var i Örebro här om kvällen. Det känns för jävligt att ingen varnade mig för överfallsrisken. Dessutom var jag ju ute och gick med några kvinnor. Obehagligt att så här i efterhand få veta att jag utsatte mig för mångdubbelt större risk än dem. Sverige kan verkligen bli mer jämställt.

 167. Detta inlägget borde publiceras i en väl representerad dagstidning, ex DN eller liknande. Så starkt, så sant… Det är något man känner av men har svårt att sätta ord på, men du lyckades kanon bra!

 168. De flesta argumenten är väldigt bra, men det där om fotbollsmatcher…

  Polisen är begränsad, man kan inte ha 1500 poliser springande i parker och liknade varje kväll. Detta av flera anledingar, dels så finns det inte så många poliser att tillgå i varje län, man kan ju skaffa fler. Men då undrar man ju var dessa skulle komma från? Skulle alla villja höja skatterna i svergie med… ja inte vet jag… kanske 5%? för att varje stad i hela Svergie skulle ha extremt många poliser ute varje kväll? Anledingen till att man kan ha så många på stora fotbollsmatcher är att dessa inte är varje kväll och att ifall man skulle ta väck dessa så skulle långt många fler bli skadade än vad det finns folk som blir våldtagna.

  Och angående rörelsefrihet: det är ingen som begränsar någons rörelsefrihet, det är inte så att alla här i Svergie säger att kvinnor inte FÅR vara ute på kvällarna…
  Du har helt rätt i att folk skulle (felaktigt) skaka på huvudet åt en tjej som “våga gå hem själv” men ingenstans säger någon att de inte FÅR det…En uppmaning eller varning är INTE ett förbud. Detta innebär att deras rörelsefrihet aldrig begränsas, även om jag förstår vad du vill ha sagt med det.

  Förövrigt: Allt är väldigt bra framställt och med god fakta, bra jobbat 🙂

 169. Tycker Clara överreagerar. Hade sett poängen om hon jämfört hur man varnar kvinnor respektive män som blivit utsatta för SAMMA slags övergrepp. Tänk om TVÅ (inte 42 eller 1200) 7-åriga pojkar/flickor som blir våldtagna/mördade i ett speciellt område. Bör polisen även då avstå från att gå ut med en varning för att inte riskera att skuldbelägga barnen och deras föräldrar?

 170. Håller med Jim, de som tycker olika med vettiga argument som hon antagligen inte kan svara på verkar tas bort. Värt att ta bort allt som motsäger det man själv tycker, har för mig att nazisterna gjorde liknande under andra världskriget och fortfarande under många diktaturer. värt…

 171. Tack Clara, detta var väldigt fint. Jag sitter här med gåshud och oro i kroppen efter att ha läst din text.

 172. Bra skrivet!
  Kvinnor verkar alltid påtvingas en sån jäkla offermentalitet. Jag är trött på att jag alltid förväntas vara rädd för att gå ut ensam. Jag låter inte några idioter inskränka på min frihet. Det är som att säga att man tigger om att bli rånad om man tar jobb på en bensinstation. Är det de kriminella som ska få styra, eller vi andra?

  1. @Kerstin

   “Förväntas vara rädd” – Väldigt konstigt påstående! Vad grundar du detta på? Din egen känsla och vanföreställning? Du är en individ och styr dina känslor själv. Istället för att klaga över hur orättvist det är att samhället bryr sig då kvinnor far illa, kan du juh fokusera på dina egna handlingar och helt enkelt välja att inte vara rädd, välja att inte vara ett offer m.m.

  2. Oavsett om du ar radd eller ej sa gor det anda ont att bli utsatt for fysiska overgrepp. Men alla ar olika, och det finns sakert folk som vill bli det. Masochister ar manniskor som alla andra.

 173. Fullkomligt vidrigt inlägg. Maken till öppen sexism har jag inte sett på länge. Endast en oerhört cynisk och vidrig mansbild kan åstadkomma ett sådant inlägg. Det är människor som du som gör att jämställdhetsarbetet i Sverige står och stampar.

 174. Många kloka ord har redan skrivits och då har jag inte läst alla kommentarer men jag håller med om att man måste se till vilket brott det handlar om då jag tror att någon som blir våldtagen lider generellt sett mycket större men än någon som blir misshandlad eller rånad så går det inte att jämföra.
  Men sen hör det till saken att det här handlar om brott som polisen tror begås av någon som med största sannolikhet kommer göra det igen, man vet kanske också i vilket område det kan ske och då tycker jag att det vore oansvarigt och rent utsagt korkat att inte gå ut med en varning.
  Hade man haft en seriemördare eller pyroman som gick lös i ett område så hade man nog gått ut med varningar och uppmaningar till allmänheten om att vara på sin vakt osv.

  Nää, jag tycker att det är väldigt dumt och synd att kvinnor ser sig själva som offer i en sån här situationer för jag betvivlar inte att ni känner er kränkta och särbehandlade men det blir lite av en självuppfyllande profetia. Om du går runt och tycker synd om dig själv i allehanda situationer så kommer några tycka synd om dig och behandla dig därefter, som om du var svag och behöver mycket hjälp. Några kommer tycka du är larvig och därför inte att ta dig på allvar. Om du sen blir arg på dem som tycker synd om och vill hjälpa dig så kommer nog även de att tycka du larvig och inte ta dig på allvar.

  -Det är starkt att våga visa sig svag.

 175. Fastnade i den oändliga kommentardebatten på blogginlägget och inser att sättet vi diskuterar dessa frågor är så polariserande att det blir till en emotionell infektion. Människor sträcker ut sin medkänsla så långt de förmår, ofta till den grupp/individ som de finner för gott att alliera sig med. (de våldtagna/rädda kvinnorna, de stackars dragna-över-en-kam-männen eller de krigstraumatiserade våldtäktsmännen med invandrarbakgrund… för att inte tala om stackars läsarna som jag själv som tvingas bevittna det verbala kriget mellan dessa “identifikationer”)

  Nu ska jag sova och meditera över tanken att vi trots allt befinner oss i mänsklighetens gryning, att empati har framtiden för sig, att medvetandets utveckling sker i stadier och i en social växelverkan utan slut. Jag sträcker ut min medkänsla genom den tanken. (på så vis är jag inget offer och heller inte rädd. Och jag uppmuntrar alla för en stund att känna efter hur lika vi egentligen är… både när vi känner oss arga/sårade och hur våra intellekt inte riktigt räcker till för att omfatta komplexiteten i detta. Tänk om någon kunde skriva något som integrerade alla dessa synvinklar, som inte väjer för tillvarons motsägelsefulla natur. Detta utan att för den skull utsläta konturerna i det begreppsliga landskapet. Men det är förstås enklare att tänka svartvitt. Dessutom är det mer underhållande att spetsa till saker. Även om det förstås mest kittlar vår jagkänsla.

  http://integrallife.com/apply/relationships-sexuality/does-feminism-discriminate-against-men

  Kram alla underbara debattörer där ute! 🙂

 176. Kan inte alla idioter där ute göra ett försök att förstå att värdet i ett sånt här inlägg inte ligger i planlösa diskussioner? Det handlar om att tänka efter och förstå. En människa som spårar in på hur polissäkerheten på en fotbollsmatch fungerar borde ta hundra djupa andetag och börja om.

  Hur mycket man än hatar feminism eller tycker att kvinnor måste skyddas mer än gemene man, så har man bara sina egna upplevelser att basera det på. Tycker man då att det är ganska ok att bli misshandlad som kille Är man problemet, för då har man inte förstått alla människors lika värde trots att alla människor är olika. Man har inte fattat att diskussioner som denna inte handlar om att ge kvinnor mindre skydd, eller om att man ska låta fotbollshulliganer härja fritt medan polisen patrullerar parker. Det är en motreaktion mot en riktad media, som skaffar sina tittare genom att skrämma dom att stanna hemma och se på tv. Det handlar inte om att vara arg och klaga.. Det handlar inte om fotboll alls, eller om kyrkoparken eller feminism. Det handlar om att få folk att tänka. Det handlar om att människor bara bygger på nåt planlöst koncept om svaga, sköra kvinnor, och att det man bygger överskuggar problemen med alkohol, våld och all skit nån kan ställa till med när den är full, arg eller jävligt cool. Det läggs fram en billig lösning som uppmanar alla kvinnor att gömma sig, så att samhället inte behöver ta ställning till sitt eget vådsamma beteende. Utan kvinnor och barn är det lagligt att slåss, för coola killar klagar inte utan väntar med att gråta tills dom kommit hem

 177. Vilket idiotiskt inlägg! Först klagas det om hur våldtäktsfall är för vanligt förekommande, sen när resurser läggs på att minska våldtäkterna på alla vis – BLAND ANNAT genom en varning att våldtäkter är vanligare om man är ensam kvinna ute på stan mitt i natten – gnälls det över det. Var glada istället att våldtäkter prioriteras högre än alla dessa misshandelsfall.

 178. Mannens djuriska instinkt har och kommer alltid vara att ta hand om de som är runt omkring. Det är lika naturligt som att tex bli hungrig eller bli sugen på sex.
  Jag förstår delvis vad ni vill få fram, men samtidigt så tycker jag att era argument håller. Att man blir rånad och nedslagen på vissa platser av diverse anledningar vet man, det är (tyvärr) en del av uppfostran man måste få. Men att ni klagar på att man går ut med info och varnar är ju bara hemskt. Det är precis som de hade gjort om de visste att en bomb låg i en tunnelbanestation, eller att det är en rejäl storm på väg in över Stockholm.

  Eller ni finner det kränkande mot oss individer också? Att man ber oss hålla oss undan från tunnelbanan så vi inte sprängs av en ev. detonation? Ni kanske ser det kränkande att ni ombeds att inte gå ut och plocka svamp i skogen – när den värsta stormen hittills ska dra över – just där du vill plocka dina kantareller?

  1. Mannens djuriska instinkt har och kommer alltid vara att ta hand om de som är runt omkring.

   {{Källa behövs}}, som de säger på Wikipedia. Hänvisningar till vad “mannens djuriska instinkt” alltid har varit brukar grundas i en väldigt grumlig och föga vetenskaplig syn på evolutionsbiologi.

   1. Haller med. Det finns faktiskt inga bevis alls pa att det skulle existera nagot som kan definieras som “instinkt” overhuvudtaget. Det ligger dar tillsammans med andra pseudovetenskapliga termer, sasom “det undermedvetna”.

    Fast termerna existerar som sociala konstruktioner, och som sociala konstruktioner ar dom verkliga. Dom betyder nagot, bar pa mening. Sa det ar inte som att man kan avfarda det helt och hallet.

 179. Det här är ju fantastiskt.

  Svensk polis medger att de inte är kapabla av att förebygga våldsbrott. De kan bara undersöka i efterhand. Ändå stödjer de svensk lagstiftning som lämnar medborgarna försvarslösa.

  Det är en mänsklig rättighet att slippa utsättas för våld eller hot om våld. Det är även en mänsklig rättighet att försvara sig mot folk som försöker kränka den rätten. Men i Sverige läggs hinder efter hinder för vettigt självförsvar. Hur vore det om laglydiga män och kvinnor fick lov att bära något så enkelt som modern pepparsprej med UV-färg?

  Jag hade åtminstone tänkt två gånger om att försöka hoppa på någon som var så beväpnad.

  1. Varför stanna vid pepparsprej? Tänk vad säkert samhället skulle vara om alla var beväpnade med pistoler….. eller?

   (för att vara tydlig)

   Om vi lät dessa sprejer säljas hej vilt på alla bensinmackar – så att svenska kvinnor kan skydda sig.. Skulle inte våldtäktsmännen också köpa dessa sprejer och använda på sina offer?? (en kvinna med pepparsprej i ögonen har ju svårt att lämna en beskrivning på gärningsmannen)

 180. Det är bra skrivet fast lite udda vinklat och mycket i det du säger stämmer 100%. Dock så anser jag att det är en possitivt att vi får ut till allmänheten att man inte bör gå ensam hem från krogen? Och har ser jag ingen skillnad på om det skulle vara kille eller tjej. Jag själv är en ganska robust kille som tränat kampsport i flera år men jag går inte ensam ute efter krogen. Det tycker jag ska vara allmänbildning att man inte gör. Sen att anledningen till att dessa skyltar har kommit upp är för att våldtäkterna har eskalerat betydligt senaste månaderna. Du skrev att det var 42 våldtäckter under detta år i örebro men de senaste har bara varit då de senaste månaderna, därför bör kvinnor i synnerlighet vara lite extra varsam.

  Och att jämnföra med fotbollsmatcher är lite konstigt? Där är det en koncentrerad folkmassa som samlas och de finns oftast en stor skara som far dit enbart för att slåss. Därför sätts många poliser in.

  Jag förstår vad du menar och fasten sverige räknas som ett av de mest jämnställda landen i världen så har vi en lång lång väg att gå. Men jag tycker inte att vi ska säga att folk ska sitta hemma och läsa en bok. Jag tycker att vi ska få ut att man inge ska gå hem ensam.

 181. Att offra sin frihet för att få säkerhet är ett budskap vi alla får itutade oss , inte bara kvinnor. Det är en dålig trend, utan frihet finns inget kvar att försvara. Men jag förstår hur du menar. Att särskilja kvinnliga brottsoffer på det viset är att förneka dem som ansvariga individer.

  1. Det är inte en trend. Det är någonting kvinnor har fått höra så långt tillbaka som vi kan spåra vår historia tillräckligt väl för att avgöra sådana här saker. Försök inte göra det till en politisk vind just nu. Det är större än så.

 182. Mycket kloka ord. Det finns många fall där kvinnor själva ska ansvara för de brott de utsetts för. Hur många gånger har man inte hört eller sett på nyheterna om en full tjej som blev våldtagen, men gärningsmannen frias p.g.a. av att alkohol var inblandat?

  Däremot så är det viktigt att belysa många utav brotten som män utsetts för oftare är i det offentliga: misshandel på puben, bråk på arenan, rånad på torget osv. Det är en stor anledning till att det inte trycks lika hårt på männen att se sig över axeln. Brott mot kvinnor görs oftast i det dolda, var av det är svårare för polisen att inverka var av kvinnor uppmanas att se sig över axeln lite oftare.

  Värt att poängtera tycker jag. Det är hemskt. Jag försöker se konstruktivt på det och se vad vi kan hitta för lösningar, men jag ser ingen annan lösning än att fortsätta uppmana min tjej att ta taxi när hon varit och festat på nationen.

 183. Det var tamejfan det finaste jag hört sen jag konfirmerades! Eller egentligen inte, man blir ju förbannad utav bara helvete. Uttrycket “Sverige kan ta sig i röven” är så bra att jag tror att jag måste tatuera in det på kroppen min.

  Merci, bästa Clara!

 184. Ps. Ang själva skylten (är från Skövde där skylten finns men bor ej där längre så kan ha fel, men kan ta reda på det) så tror jag det är en konstnär som med skylten visade på hur fel det är.

 185. Jag fick den här i morse:
  Fina flickor knäpper upp en del knappar när det är varmt. Dåliga flickor ser till att det blir varmt genom att knäppa upp en del knappar.
  Fina flickor vaxar golven. Dåliga flickor vaxar bikinilinjen.
  Fina flickor rodnar under sexscenerna i en biofilm. Dåliga flickor vet att de kan göra detsamma mycket bättre…
  Fina flickor för dagbok. Dåliga flickor har inte tid.
  Fina flickor kommer till himlen. Dåliga flickor kommer hur långt som helst.
  Fina flickor bär högklackat till jobbet. Dåliga flickor har dem i sängen.

  Man vet liksom inte hur man ska tackla en sån här sak.

 186. Till att börja med så håller jag inte med dig om din slutpoäng att Sverige kan ta sig i röven, faktum är att vi är världens mest jämställda land. Ett annat faktum är att kvinnor är svagare och även mer lättpåverkade av alkohol så därför är de utsatta eftersom idioterna som våldför sig på kvinnorna skiter i deras rörelsefrihet och rättigheter. Att sätta in mer patrullerande poliser på utsatta platser tycker jag är ett förslag som måste genomföras men nu ser samhället tyvärr ut så att det är farligt för en kvinna att vistas ensam på kvällen och därför får ni de här uppmaningarna om att ta sällskap, helst med andra män för jag har aldrig hört talas om en överfallsvåldtäkt på en kvinna som går hem med pojkvännen eller liknande. Männen som utför brotten är fega undermänniskor som söker ett lättsamt offer. Acceptera läget.

  1. “faktum är att vi är världens mest jämställda land”

   {{källa behövs}}, som de säger på Wikipedia. Sverige har bra jämställdhet på specifika områden. Vi är fullständigt usla på att ha kvinnor i ledande positioner, till exempel: det handlar inte bara om att vi inte har haft en kvinnlig stats- eller regeringschef sedan 1720, när Ulrika Eleonora abdikerade till förmån för sin make, utan även kvinnliga företagsledare i jämförelse med andra västländer et cetera. Det finns definitivt flera länder jag skulle påstå har minst lika god anledning att slå sig för bröstet vad det gäller jämställdhet.

   1. Detta ar ett fantastiskt exempel pa hur knappt det kan bli nar man prioriterar jamstalldhet over jamlikhet. Jamstalldhet ar for kvotering, oavsett om kvinnan som blir tvingad dit ar lika bra som mannen hon ersatter.

    Da vill jag hellre hora “Sverige ar varldens mest jamlika land”,
    men det lar ju knappast handa…

 187. Martin:

  Sverige VAR världens mest jämställda land. Enligt nya undersökningar är Island på första plats, följt av Norge och Sverige är på 4:e plats.

  Att sen säga att kvinnor är svagare och mer lättpåverkade av alkohol innebär inte att man får våldföra sig på dem. Det innebär heller inte att man inte ska sträva mot ett samhälle där kvinnor ska behöva ha manligt följe för att inte bli våldtagna.

  Diskussionen måste upp, annars görs ingen förändring. De som angriper diskussionen söker ingen lösning, men jag utgår från att du inte är nöjd med hur läget är idag och att man inte bara ska “acceptera läget”, utan att även du vill se en förändring?

 188. Det är för tidigt på en morgon efter alkoholintag så jag läser tyvärr inte igenom allt just nu, men den där skylten alltså.. Jag är från Umeå men bor just nu i Skövde. Jag såg faktiskt en såndär skylt i parken i stan en dag. Men nästa dag när jag kom dit, så var den borta. Konstiga saker det där…

 189. Först måste jag säga att jag absolut håller med om att kvinnor måste få känna sig trygga och att polisen mfl. har för uppgift att ansvara för detta. Kvinnan ska aldrig heller behöva försvara sin klädsel eller sitt beteende i rätten. Våldtäktsmän är vidriga varelser som förtjänar långa fängelsestraff. Dock tror jag polisen i Örebro gjort sitt yttersta för att gripa gärningsmannen (de har topsat över 500 pers. för att säkerställa DNA), samt kallat in polisstyrkor från andra orter. Som du också skriver i artikeln är det större risk för en kille att drabbas av misshandel än för en tjej att drabbas av våldtäkt. Att man varnar kvinnor gå ut kan bero på att risken förhöjdes hastigt, (tre överfall på ett dygn) samt att det troligen är mycket värre utsättas för våldtäkt än för misshandel.

  1. Om en kvinna har en T-shirt med texten “Rape me” pa, och har gatt runt pa krogen och viskat till bratsen att hon gillar “overraskningssex”, sa kanner jag att det ar helt i ordning att hon forsvarar bade kladsel och beteende i ratten.

   Lidande kan inte jamforas (jag kan inte saga at dig att mitt ryggont gor mer ont an ditt ryggont), sa man kan inte saga att valdtakt ar automatiskt “varre” an misshandel. Forminska inte valdet som sker mot man, det ar inte rattvist.

 190. samtidigt som jag självklart förstår att vi blir varnade för att gå ut ensamma nattetid eftersom det alltid är en risk…. men däremot ska det INTE BEHÖVA vara så att ansvaret ligger på oss. ta tag i männen istället, läxa upp dem från barnsben och ge högre konsekvenser!

  1. Eh… Sa man ska behandlas samre an vad som gors idag, for att folk bryr sig mer om en kvinna blir overfallen an om en man blir det? Later ju logiskt 🙂

  2. @Revin Problemet är juh att ditt inlägg visar på precis problemet som finns idag att flickor uppfostras till en offermentalitet där allt kan förklaras med förtryck av flickor. Generelt sett är logiken att flickor är offer och pojkar är förövare. Straffa pojkarna hjälp flickorna! Statistik visar att pojkar är utsatta inom flertalet områden, men pga stelheten i de feministiska teorierna kring under- och överordning ignoreras eller förminskas detta.

   Allt verkar kunna tolkas som något sprunget ur könsmaktsordningen bland Clara och feministerna här! Det finns många strukturer och substrukturer i samhället. Inte bar män vs kvinnor nationellt sett. Har inte du Clara och andra kvinnor en fri vilja?? Man behöver inte lyssna på uppmaningar…dom handlar inte om tvång!

 191. Misshandel. Kvinnomisshandel. Väldigt jämställt att separera beroende på kön.

  OT: Gillar inlägget.

 192. Med all respekt, argumenten håller inte.

  Skulle man väga oprovocerade attacker mot män mot oprovocerade attacker mot kvinnor så skulle bilden troligtvis vara annorlunda än om man väger antal våldsdåd mot respektive kön mot varandra.

  Varför? Jo för att män är aggressiva idioter (lite grovt sett ;)), män är bättre på att starta och hamna i bråk. Troligtvis är en stor majoritet av dessa 1200 våldsdåd dåd som hade kunnat undvikas om män t.ex. druckit mindre och inte försökt vara så macho hela tiden.

  Anledningen till att man kan sätta in stora polisresurser mot fotbollshuliganer är att man vet när de slår till, man får inte i närheten samma effekt av att låta poliser vandra runt planlöst i hopp om att stöta på en våldtäktsman. Av samma anledningar har man ofta många poliser där tidigare nämnda män dricker mycket, så att de inte ska kunna våldföra sig på andra människor (oftast män).

  Anledningen till att man varnar kvinnor för att gå ensamma är att hotbilden mot dem i den situationen är värre. En man kan bli rånad eller oprovocerat nedslagen, en kvinna kan utöver detta bli våldtagen.

  Män får i större grad via uppfostran lära sig att inte tycka synd om sig själva, jag är till 100% för att kvinnor också blir bättre på detta, för det är en riktigt patetisk egenskap. Skit i vad folk säger att ni inte ska göra, gå ut ändå, köp pepparspray eller lär er lite BJJ/KM om det verkar vettigt.

  1. Och det är väl det Clara vill få oss att öppna ögonen för? Att vi (väldigt ofta) blivit/blir uppfostrade olika pga av kön?

   1. Det ar nog ingen som inte vet om att manniskor behandlas olika beroende pa vilken identitet dom har. Men det i sig sager inte att det ar bra eller daligt. Om nagon ar stolt over att vara kvinna sa kanner den personen inte att den behover bli behandlad som en man.

    Vi behover identiteter, hur dom an ma se ut. For att skilja mellan jag och du, vi och dom, den och det. Ett ganska grundlaggande existentiellt villkor for medvetandets uppkomst och fortlevnad. Det finns inget bra eller daligt i det.

   2. Och det hemska i att bli uppfostrad på olika sätt är? Alla föräldrar är olika och alla barn blir olika. Det är inte olikheter som är problemet. Det är orättvisor. Barn socialiseras alltid och anpassar sig till normer och stereotyper m.m. Något som alltid kommer att finnas! Vad vi måste arbeta för är att individer som avviker från normen också tillåts leva sina liv som de vill. Kollektiviseringen av “orättvisa” som man gör inom feminismen och den anknutna socialismen leder inte till någon riktig rättvisa. Det skapar bara nya fördomar och bristfällig generalisering. Vi behöver fokusera på individen!

   3. Är du Pagan säker på att normer o stereotyper alltid kommer att finnas? Kanske vi kan ändra på det? Tycker också att vi borde fokusera på individen.

    Robin; Det är skillnad på att bli uppfostrad/behandlad olika pga kön och att bli uppfostrad/behandlad olika pga identitet, tycker jag. Just när det gäller kön kan det vara jobbigt för en kvinna att förväntas vara på ett visst sätt (ex. det “svagare” könet) liksom det kan vara jobbigt för en man att t.ex. känna att han borde vara matcho, riktiga män gråter inte osv (medan det nästan kan förväntas av en kvinna att hon gråter i vissa situationer). Det finns “manliga” kvinnor och “kvinnliga” män, men vi är ofta uppfostrade att titta snett på dem, precis som med de flesta andra som är/ser annorlunda ut. Poängen med Claras inlägg tror jag handlar om att få oss att tänka till och ifrågasätta hur vi blir behandlade/behandlar varann.

    Vad jag gärna skulle se är att vi slutade förvänta oss människor att vara på ett visst sätt (för att de är män/kvinnor/utländska till utseendet/klädda på ett visst sätt/gammal/ung osv). För fördomar och orättvisor finns ju överallt när man tänker efter. Själv försöker jag så gott det går att vara fördomsfri och öppen och se vad som händer när jag träffar nya människor (vilket jag gör hela tiden i mitt arbete) istället för att anta något i förväg. Försöker bemöta alla med samma positiva energi…Men även jag är ju människa och misslyckas ibland, men iaf kanske världen vore en bättre plats om fler av oss prövade på att vara fördomsfria osv?

    1. Ja, normer och stereotyper kommer alltid finnas gällande olika människor! Det handlar om preferenser och ett naturligt urval. Sen skulle jag vilja säga att jag precis som dig tycker att man ska låta människor göra vad de vill. Men många feminister gör inte det idag. Man problematiserar kring manlighet och kvinnlighet för att sedan generalisera och säga vad som är en bra/dålig man/kvinna. Hur f**n kan dom bedöma det?

 193. Så in i norden bra skrivit! Tack! Jag blev både matt och helt upprymd när jag läste inlägget. Du satte orden precis mitt i prick mina egna åsikter.

 194. Varför publiceras inte mitt inlägg, är även du ett fan av censur mot politiskt inkorrekta åsikter Clara? Om så är fallet är mitt sista ord sagt i den här debatten.

  1. Jag redigera inga kommentarer, det har jag en säkerhetsfirma som gör. Publicerades inte ditt inlägg så är det för att du uttryckt dig olämpligt.

 195. Robin, 1.5% är nästan 1 på 50 kvinnor, vilket enligt mig är för mycket. Sen har jag svårt att se vad mer du vill säga med ditt inlägg eftersom du naivt lägger ord i munnen på mig.

  Per här är en artikel ifrån en debattartikel i Dagens Nyheter, och till skillnad ifrån Sveriges pinsamma press så har DN belägg för deras artiklar.

  Förövrigt så tonar Sverige ner när gärningsmannen till brottet är invandrare med censuring. Ta till exempel den där glada och goa negern ifrån idol, Chima. Han spöade på sin flickvän och blev härligt vitpixlad i aftonhorans artikel och därmed sköt de sig själva i foten. Väldigt rasistiskt att vitpixla han för att han råka vara neger, det var ju enbart därför. (http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/idol2010/article7919666.ab)

  1. Det relevanta är inte kön, religion, ursprung eller liknande. Dels skapas konflikter ur ett “vi” och “dom” perspektiv. Att likställa någon som begår ett enskilt brott med en hel grupp är också väldigt missvisande och fördomsfullt. Dvs att kollektivisera skuld (förövare) och utsatthet (offer)… Alla i en grupp är inte offer och alla är inte förbrytare!

   Att ta sig makt över andra är fel redan på individnivå! Därför måste målet alltid vara att minimera maktutövningen i samhället.

 196. TACK för mycket, mycket bra inlägg!!! Hoppas det blir publicerat i någon tidning, för det var ORD och inga visor! Huvudet på spiken!

  Men ni andra, som skriver om att våldtäkt inte behöver känns så förnedrande.. å ni har varit utsatta själva?? Och inte känt att det var värre än att bli utsatt för misshandel?? Spännande. För jag har varit utsatt för båda, flera gånger om. Och jag tusen gånger hellre stryk, än att bli våldtagen. Och det har ingenting med samhällets åsikter att göra, utan bara för att det ena är så grymt mkt äckligare än det förra. När det dessutom rör sig om både våld och sexualiserat våld, i form av ex. våldtäkt, så blir det riktigt djävla äckligt.

  Men men.. ni får ha era åsikter. Jag tycker annorlunda. Inte för att jag för den skulle tycker att det är okej med misshandel, eller tycker att det är mindre “synd” om män som blir misshandlade. Är över huvudtaget inte mycket för att tycka synd om människor.. mer känna medkänsla med.

 197. Ingen man bör vistas utomhus mellan kl 17 och 07 utan att vara ledsagad av minst tre kvinnor.

 198. Är DU på riktigt eller?

  Snacka om att ha en totalvriden bild av ALLT. Men om du känner dig så illa hanterad för att någon försöker hindra kvinnor från att råka illa ut så tycker jag du ska supa dig sktifull ofta och mest gå genom parker och mörka gränder…så blir du ju inte illa behandlad av mansdominerade och kvinnohatande samhället vi tydligen lever i där alla män tycker att våld och våldtäkter är ok….herregud…tycker synd om dig…

 199. Vi var några som skrev en låt om det här för ett par år sedan. Lång text, men jag klistar in den iaf.

  Vi inspirerades av en text som spridits på Internet, för att visa på kvinnoförtrycket i rättsystemet. Om män skulle bli behandlade på samma sätt som kvinnor så skulle det gå till såhär:

  Skylla sig själv

  En kompis till mig blev utsatt för rån.
  Ja, kompis vet jag inte, en bekant
  Vem vill vara kompis med en sån?
  Han var på väg hem från krogen
  Hon kom ifatt han bakifrån,
  tryckte en pistol i ryggen,

  Pengar eller livet hotade hon då.
  Så han gav henne sin plånbok
  varför gjorde han så?
  Hon åkte fast och det blev rättegång och grejer
  Alltså, det är säkert inget fel,
  på han, egentligen,
  men, tjejer

  jag menar,
  för det första:
  Vad gjorde han där halv ett på natten
  mitt i stan vad ville han där för katten
  Lite får han väl skylla sig själv

  För det andra:
  Han var klädd på utmanande vis,
  Kostym, och blanka skor,
  vem behöver mer bevis
  Alla såg han hade kapital,
  Skylta på det sättet!

  Frestelsen var total

  För det tredje:
  Han gjorde inget motstånd skrek inte ens
  pistol i ryggen, visst,
  men det finns väl någon gräns
  hennes avsikt var inte att skjuta
  han kunde bara bett henne sluta

  Det visar väl han ville det själv.

  Det är ju inte konstigt –
  Män har ett naturligt behov att ge.
  sen tidens början de försörjt sin kvinna
  vänner vittnade om hans karaktär
  på krogen bjöd han på drinkar
  Det är helt enkelt sån han är

  Hon hade också varit där
  sett honom bete sig
  bjuda runt sig sådär
  Hur skulle hon kunna förstå
  när han varit givmild hela kvällen
  att han inte ville ge till henne

  Experten vittna Mellan kvinnor och män
  skillnaden är biologisk
  kvinnors pengadrift är större
  det är helt enkelt inget
  som går att ändra på
  de behöver bindor smink och behå

  Alltså, det är säkert inget fel,
  på han
  egentligen, men, tjejer

  Han hade ju inte mycket till bevis
  Hon blev frikänd naturligtvis
  Rättvisa skipades lyckligtvis
  Han fick faktiskt skylla sig själv

 200. Feminister lever i en fantasivärld, det är ingen nyhet. Att jämföra att bli våldtagen med att bli misshandlad eller rånad är ren idioti. Kanske om misshandeln eller rånet är extremt grovt kan det nästan ta lika stor skada, annars är våldtäkt många klasser värre. Jag önska att kvinnor kunde röra sig fritt men verkligheten är ibland hemsk. Och på fotbollsmatcher som du skriver är säkerheten stor för huliganerna inte ska försöra och sabotera restauranger, köpcenter, fordon, m.m. Dina jämförelser och resonemang är konstiga. Inför pepparspray till kvinnor och kastrering om man med över 100% säkerhet kan garantera att våldtäktsmannen är skyldig. Sluta döm män, vi är ingen jävla folkgrupp

 201. Its all in the eyes of the beholder.. tycker det är bra att de varnar kvinnor med tanke på vad som kan hända. skit i om det är jämställt eller inte.

 202. Kanske det handlar om, på lång sikt, att män/fädrer behöver bli goda förebilder för män? Dags att återinföra gentlemannakonceptet…? Ansvaret ligger inte på kvinnor att se sig för, det åligger män att inte våldta. Visst, för många (de fles…ta) en självklarhet men i o m att detta tydligen inte funkar så måste vi nog get back to basics: Var en god man till de fantastiska kvinnorna.
  Den förråande trendens som synd bland ungdomar i skolor, på ungdomsgårdar och på Internet behöver stark moteld. Men, så länge vi vuxna pedofilerar, köper sex och hyr porrfilmer så…

  Därmed inte sagt att män är en sjukdom och kvinnor är mirakelmedlet. Det åligger likaväl kvinnor/mödrar som män/fädrer att bli föredömen. Dra åt samma håll mot respekt, omsorg och empati men åxå klarsyn, mod och fasthet. Påverka och sätta press på leverantörer och förmedlare av det skräp som bjuds ut i media, lägga sig i vad som händer på skolor och ungdomsgårdar bl a visa våra barn att handlingar medför konsekvenser, både dåliga och goda. Möt ungdomarna på deras mark och ta plats, visa gränserna och stå för det! Mycket av det som händer är många gånger ett test från de unga, “vad händer om…?” Agerar vi inte så blir testen “ok, vad händer om jag gör så HÄR då…?”

  Vi kan inte alltid vinna gillande från våra unga, det är heller inte meningen. Men respekt, det kan vi alltid få!

  Om vi förtjänar det, aldrig annars.

 203. Gud va jag är less på alla jämställdhetsdebatter….
  Vi kan inte frångå det faktum att om polisen INTE hade gått ut och varnat kvinnor från att vistas utomhus när det är mörkt och en våldtäkt inträffat igen så hade polisen blivit kritiserad för att dom just INTE varnat för just detta, och bara för att polisen går ut med en varning betyder inte detta att kvinnor aldrig får röra sig utomhus utan det är en rekommendation som man sen kan välja själv om man vill ta till sig….

  Så ärligt talat våldsmän/kvinnor kan ta sig i röven inte sverige!!!!

 204. Jag vägrar att låta mig skrämmas till ett begränsat liv för att alla människor tar ansvar för att vi alla kan gå säkra på gator ,torg , genom parker, på ensliga vägar, på landet city eller förorterna.
  Det är allas vårt ansvar och dessutom betalar vi skatt för att vi har en ordningsmakt som ska hjälpa till genom att finnas, synas och ingripa om någon tokskalle inte respekterar andras rätt att vistas var som helst på offentliga platser!

 205. Jamen hurru!
  På fotbollsmatcher samlas ju alla hulliganer på ett ställe för att bråka, lite lättare att hålla koll på.
  Om våldtäktsmännen samlades vid en given tidpunkt för göra det som de inte borde så vore det också ganska enkelt att hålla koll på…
  … också kan vi ju alltid bevaka de andra 50 %…

 206. Det är rätt underligt, hur någon kan försvara att gemene flicka i ung ålder skall lära sig självförsvar o dylika förhållningssätt för att de skall se sig som potentiella våldtäktsoffer så fort de vistas på en gata som inte är upplyst. Men drar man alla unga killar över samma kam, att man bör se alla killar som potentiella våldtäktsmän genom att lära de sexualkunskap och att inte våldta flickor, då jävlar blir det liv i luckan… För då sparkar alla män som ju naturligtvis inte är våldtäktsmän bakut, och känner sig orättvist utpekade. Hur fan tror ni då att alla vi tjejer känner oss, som man säger åt att inte gå där och där, då och då, tänka på att ha med sig självförsvarsprodukter och vara beredd på att en man som inte kan kontrollera sina organ och begär kan lura bakom hörnet, prata i telefon när kvällen faller, tänka sig för hur man klär sig osv osv?

  1. Det kommer alltid att finnas människor som inte kan kontrollera “sina organ” Rättare sagt, det kommer alltid att finnas sjuka individer som vill utöva makt över ngn annan. Att tro att man bara kan trotsa och spatsera utan att bry sig är barnsligt. Det är en utopi. Du kan egentligen göra vad du vill, gå var du vill när du vill, men man ska alltid vara medveten om de risker man utsätter sig för varje dag.

   För vi lever inte i en perfekt värld! Vi lever i en värld där vi riskerar att bli utsatta för brott. Men risken är inte stor. Lika liten är den som risken att bli överkörd. Men vi lär oss trafikregler ändå, eller hur? Vi lär oss att titta till vänster, till höger och sen gå över. Det är inte mer än rätt att vi lär oss att inte gå vissa vägar på nätterna, lära oss lite självförsvar, bara för att så långt som möjligt kunna garantera vår egen säkerhet.

 207. Min teori är ju lite den att anledningen till att skylten är där för att skydda kvinnor…? Ska ni inte vara glada för att polisen försöker skydda er?
  Den där skylten borde ju helt klart ses som ett RÅD mer än en order, en order som finns för att samhället inte kan bekosta bevakning i området.

  Men om man definitivt vill korsa parken så är ju alla välkomna att göra det, på EGEN risk.
  Man vill inte att kvinnor ska våldtas, och det förstår jag. Men sen att kvinnorna ska vara arga på det att samhället inte har råd att bevaka alla områden och istället informerar om riskerna är väl ingen anledning att bli sur?

  Nu måste ni berätta för mej hur ni tänker att samhället ska lösa detta problem om de inte har tillräckligt med pengar för att bekosta bevakningen.

 208. Hej Clara!

  Kommer från Umeå men bor i Örebro. Är väldigt illa berörd över att behöva uppleva Hagamannen-känslan igen. Rädslan runt omkring mig, som jag själv får ta del av genom rädslan att något ska hända någon i min närhet. Jag tycker att man också bör vända på ditt mynt, ser man unga killar som offer i tillräckligt hög grad? Ofta läser jag om slagsmål i nyheterna, men dessa lyfter alltför sällan fram gärningsman/offer utan snarare en boys will be boys-syn (anser jag). Det som däremot ska sägas är att min rädsla att utsättas för våld för att nån vill spela tuff, nog är mindre än för den tjej som behöver frukta sexualiserat våld. Sexualiserat våld som ju är fruktansvärt bortom brottet i sig utan också till sitt syfte, ett hatbrott mot kvinnor.

  Det är bara några vanmäktiga tankar jag får som jag ville skriva av mig. Om en hel stads män uppmanades till utegångsförbud skulle vi kalla in nationella insatsstyrkan och hemvärnet. Samtidigt, efter att gärningsman 1 var tagen igår, får man besked om ett nytt våldtäktsförsök kl 06.30 i morse 500 meter från där man bor. Vanmakt är enda ordet. “Tjejer, skaffa kniv” hann jag tänka. Vad gör man?

  PS: Clara, jag skulle vilja påpeka en fin sak i Umeå under Hagam.-perioden. Det sättet människor ställde upp för varandra och hjälptes åt! Jag jobbade på krog på den tiden och minns att man gick långa omvägar hem på natten för att alla skulle få komma hem tryggt. Det minns jag var riktigt mysigt trots en fruktansvärd anledning till det.

 209. Varningarna finns. Sen är det upp till en själv att ta sitt eget ansvar.
  Detta är bara en massa feministsnack…

 210. Det finns tydligen fler sätt att se på samma sak, jag skulle säga att Clara läserdenna varning som jävulen läser bibeln. Jag ser det absolut inte som att man lägger ansvaret på kvinnorna, när man varnar kvinnor och ber dom vara extra observanta för att det springer runt en eller flera galningar. Som läget är/var i Örebro så går det väl 150 kvinnor (i “våldtagbar ålder”) per polis, så polisen kan inte skydda alla.

  Med all respekt för dom som upplevt en misshandel så måste jag säga att en våldtäkt nog är värre, klart mycket värre.

  Men det finns som sagt fler sätt att se på varningen.

 211. Jag finner en nästan ännu större orättvisa i det faktum att även om killar som grupp är mer än 27 gånger så våldsutsatt (42/1200, enligt artikeln) så är det ingen som höjer på ögonbynen och säger att de behöver vara extra försiktiga. Istället bemöts ofta en mans rädsla för våld och brist på “civilkurage” med hån och insinuationer om patetisk barnslighet. Skyddar man inte de där 42 kvinnorna med sitt liv då djävlar.

 212. Det är så mycket som inte hör ihop i det hon skriver. Första stycket: “Man borde varna män”: Inte fan kan man jämföra en nedslagen kille med en våldtagen tjej. Alla vet att man ska ta det försiktigt i alla lägen, ta det säkra före det osäkr…a inte gå själv men givetvis när det kommer en debatt pga serievåldtäktsmän i en stan så kommer det ju uppmärksammas att kvinnor inte bör gå ensamma. Ska man ist inte ge den uppmaningen? Ska man ha en konstant varningsruta i tidningen som varnar för massa saker, tex “män: ta det försiktigt” det är ju befängt! Min bror blev rånhotat på mobil förra veckan men hade självförsvarsspary som han visade. Här handlar det om att man får ta ett eget ansvar, kvinna som man. Sen att någon idiot uttrycker sig att man inte borde ha kort-kort kan ju inte hela sverige var ett rövhål för.

  Sen är ju även fotbolls-män i största del idioter, och främst dom som är huliganer. Där borde polisen utföra andra åtgärder för att få bort hela huligankulturen inne på matcher. Men dett är också en idiotisk jämförselse för det sätts in resurser till allt, där det behövs, oavsett kön.

  I sista stycket upprepar hon detta och beklagar sig åt att polisen inte gör tillräckligt (vilket kan stämma men det är knappast något vi som inte arbetar inom polisväsendet kan ha en uppfattning om, har dom resurser? hur arbetar dom? Här gissar vi bara). Sedan skriver hon att kanske ligger ansvaret på personen, ja det gör det, man får säkra sitt eget liv som med allt annat, och det kanske är läge att fatta att världen inte längre är ett inte-låsa-dörren-känna-hela-socknen-samhälle. Och en poäng har hon med att en del, jag vill understryka en LITEN DEL dömer kvinnor hårdare som att dom gjorde något fel, men så är det givetvis inte. Som hela ”Hon våldtogs i skolan –pojken hyllades”-historien där ett samhälle och skola borde ställas för rätta. Men det här gör fortfarande inte att sverige kan ta sig i röven, det visar bara att det finns idioter överallt i olika former, och kanske framför allt i bloggvärlden. OCH DET HANDLAR INTE OM KÖN!!

 213. Javisst, att varna kvinnor för att inte gå ensamma på mörka platser är ännu ett sätt i raden för att förtrycka kvinnor. Det är hela poängen, absolut.

  Och visst är det smart att jämföra en nittio minuter lång fotbollsmatch med 1500 poliser, med resten av våra liv då man (teoretiskt sett) kan bli våldtagen. Att man inte har 1500 extra poliser ständigt i tjänst i Örebro handlar förstås också bara om att förtrycka kvinnor. Självklart.

  Otroligt genomtänkt och klarsynt inlägg, Klara. Jag instämmer i din smått hysteriska fanclub. Tänk om bara du fick bestämma allt, allt skulle ju vara så lätt!

 214. Du har så rätt. Kvinnor hålls ofta ansvariga för brott dem utsätts för. Det är inte ett dugg konstigt att inte fler tjejer anmäler våldtäkter med tanke på hur Sveriges rättsväsende ser på detta brott. Hade tjejen druckit en öl och hade kjol på sig så får hon skylla sig själv. SKRÄP!
  Jag satt och läste i Metro för 2,5 år sedan. På ett och samma uppslag fast på varsin sida stod det om en pappa som våldtagit sin 2-åriga dotter. Det var här i Sverige. Pappan fick två års fängelse. På andra sidan stod det ifrån något land där det då var brottsligt att dela film på nätet. Vilket en kille hade gjort och han fick alltså nio års fängelse. Med andra ord är det ett grövre brott att dela en film än att våldta ett barn.
  SJUKT är vad det är

  1. Längre straff har ingen bevisad effekt på brottsligheten. Snarare är det tvärtom. De länder som har högre straff har mer brottslighet.

 215. Fy FAN, vad bra sammanfattat! Väl rutet! Vill nästan skriva allt med stora bokstäver bara för att betona HUR bra!

 216. Problemet är att man ofta sätter kvinnor i offerposition. Feminister ser kvinnor som offer och man använder det som slagträd och därför blir det galet.

 217. Jag kan inte hålla med om detta. Det är en självklarhet för både kvinnor och män att ta ansvar för sina gärningar. Bara för att polisen inte säger åt män att sitta hemma betyder väl inte det att dem inte bryr sig? Hur mycket reklam osv gör inte sverige om att ungdomar ska hålla sig i skinnet och inte dricka osv. Jag tycker vi borde visa Sverige mer respekt än att sitta och klaga över dessa saker. Öppna ögonen och se hur det ser ut i resten av världen. Polisen i Sverige gör ett Hella Of A Job!

 218. Clara – detta var det klokaste inlägg jag läst i den här debatten någonsin. Jag överdriver inte! Tack.

 219. Det jag tycker är intressant med ditt resonemang här, Clara, är att du, i grund och botten, propagerar EMOT den syn på kvinnlig kropp och sexualitet som har uppkommit, och fortfarande finns i samhället, “tack vare” den religion som du så stenhårt tror på… En sexualmoral som forfarande, trots sekulariseringen, genomsyrar våra liv, traditioner och ideal.

 220. japp men då skiter vi i kvinnorna och lägger ner all energi på att på att bryta bråk och personrån isället

 221. Håller med dig fullständigt Clara. Det är ju den kollektivt uppammade rädslan och ofriheten i att få sin rörelsefrihet beskuren är det som är det verkliga problemet. Inte den minimala risken för att bli våldtagen.

 222. Hej “Rickard”
  jag skummande igenom ditt svar men fastnade på raden “Du talar även om att fulla män går ut och våldtar kvinnor… (2009 våldtogs 600 kvinnor)”
  URSÄKTA MIG?
  Vars i helvette har du fått dina siffror ifrån, mörker talet på våldtäkter är väldigt stort, och de flesta våldtäkter sker i hemmet, av dolk man känner. Men sånt kanske du inte räknar som våldtäkt?

 223. Mycket bra skrivet! Jag tror dessutom att många kvinnor själva känner sig osäkra och undviker att gå ut när de hör om våldtäkter i deras stad. Men vanliga rån av unga män hör man sällan om, fast jag tror de flesta känner någon blivit rånad/misshandlad. Själv känner jag flera! Själv känner jag oftare att jag är osäker på att gå själv i vissa områden pga att jag vet att mina vänner blivit misshandlade där än att jag skulle kunna bli överfallsvåldtagen…

 224. WOW! Bra sagt! Tyvärr är det alltid häxjakt på tjejjer och kvinnor oavsett problem.. =/

 225. Så onödigt att föra in en ny kvinnoförtrycksdimension i detta, och att så missnöje. Hade Polisen sagt att “Tjejer kan gå lugnt ute, ingen fara” DÅ hade jag förstått om man blev upprörd.

  På samma sätt bl a låser du och jag min bil och bostad – inte för att det anses vårt eget fel om det blir inbrott utan för att det finns risker som vi inte vill ta. Man önskar att det inte skulle behövas! Det är på samma sätt med detta, jag ser ingen skuld- eller ansvarsanklagelse i detta, utan bara att man värnar den personliga säkerheten. Även här önskar man att det inte skulle behövas. Det är tråkigt att du upplever det som en anklagelse mot kvinnor, det är väl snarare killar det är synd om som Polisen, enligt din retorik, i såfall skiter fullständigt i.

  För övrigt: Att Polisen bevakar fotbollsmatcher handlar inte om att se till att män mår bra, utan att förhindra våldsbrott. Hade man vetat var man hittar våldtäksmän så hade Polisen skickat dit folk också, tror du inte?

 226. Skulle inte du själv vilja veta om det en period är förhöjd risk att vistas utomhus när det är mörkt?

  Det verkar som att vissa nästan VILL göra misstaget att förväxla den nuvarande uppmaningen att inte vara ute (för ökad säkerhet) med debatten som handlar om att det finns de som tycker att kvinnor får skylla sig själva om de blir utsatta för sexbrott p g a klädsel, att de är ute sent etc.

  Detta misstaget gör tyvärr UnderbaraClara, som får med sig många fans/läsare och helt i onödan bidrar till större klyftor mellan kvinnor och män. Vi behöver en annan inställning än denna.

  1. Ronnie, om man har begränsats i stort sett hela sitt liv (gå inte klädd sådär, prata inte så högt, gå inte där de tiderna på dygnet, var inte för full osv) så kommer ett blogginlägg av ovanstående Clara att träffa en rakt i solarplexus för att den är så klockren i sin analys.

   Här har man gått omkring i åratal och – FÖRUTOM att ha varit rädd så många gånger på offentliga platser – också begränsat sig (taxi sena kvällar, tagit långa omvägar osv) DESSUTOM burit ansvaret för att om det händer något nu så är det mitt fel. Eller haft skuldkänslor när en man antastat en (fastän det var han som tafsade!).

   Försök att väga in att de flesta (kvinnor) har precis det här i sitt bagage när de läser Claras blogginlägg. Det blir en befrielse att ÄNTLIGEN inte behöva bära skulden. Att någon tydliggör vem som gör vad.

   Jag är inte säker på att du förstår hur det är att vara i en utsatt position? För mig handlar det lika mycket om kvinnor/män som att vara i någon annan utsatt grupp.

   1. Jag hör dig, och förstår dig. Jag lever ihop med en kvinna och känner såklart många tjejer/kvinnor. Förstår vilka olika motstånd i samhället man möter som kvinna. Jag förstår också att man gärna vill kunna känna att man inte är ensam och att problem uppmärksammas.

    Min önskan är då bara att man inte “kämpar mot väderkvarnar”, i strävan efter bättre respekt som kvinna, och letar efter möjligheter att tolka in kvinnokränkning där det inte är menat eller inte finns. Ingen vinner på det, varken kvinnor eller män eller vi tillsammans.

 227. Det här inlägget ska jag ta och skicka vidare. Har länge irriterat mig på att våldtäkter ofta antyds vara kvinnors egna fel – med frågor som “Hur var du klädd?” osv.

  Keep up the good work!

  1. Du menar på allvar att du anser att Polisens uppmaning går i samma linje som “hur-var-du-klädd”-retoriken som förekommit i vissa domstolar? Helt otroligt… prata om att VILJA misstolka och leta fel.

   Okej, bättre att man struntar i att varna kvinnor från de förhöjda riskerna, och att tipsa om att man bör undvika att vara utomhus på kvällarna. Och så kan alla kvinnor känna sig självständiga utan att någon lägger sig i. Är det bättre?

   Jag hade då föredragit att få reda på om jag borde hålla mig undan särskilt farliga situationer.

 228. Vet inte om någon redan tagit upp det här, men jag tycker att det är kul att bara flickor och kvinnor inte får vistas på kyrkogården. Våldtäktsmän och rånare får gå som de vill men om en tjej går där får hon skylla sig själv, som sagt. Det är alltid lika peppande att läsa dina kloka, smarta, träffsäkra inlägg Clara, fortsätt med det!

  1. Elina, skylten var en del av en installation, d.v.s. ett slags utställning. Ingen riktigt skylt alltså.

 229. Jag väljer att se det som att polisen anser oss kvinnor som smarta nog att ta ansvar, medan de helt enkelt har gett upp allt hopp om att män någonsin ska kunna klara sig själv.

 230. En sakfråga bara; 42 överfallsvåldtäkter det senaste året? var har du hittat den informationen någonstans? Den vanliga siffran man brukar använda över det senaste året i Örebro är 15 våldtäkter OCH våldtäktsförsök. 42 låter orimligt, när det dessutom bara är våldtäkter, och om det stämmer vill jag gärna veta det.

 231. Att kvinnor inte har samma rörelsfrihet som män är ett faktum. Det har de aldrig haft och kommer troligen aldrig att få det helt enkelt beroende på att vissa män är sjuka i huvudet. En man förstör livet för flera kvinnor. Så visst har du rätt i det du skriver men jag tycker faktiskt du vinklar det lite fel ändå. Polisen kan inte skydda enskilda individer på väg hem ensamma sena kvällar, en fotbollsmatch är en stor folksamling vilket ger andra förutsättningar. Det är alltså av omtanke man varnar dig – även om det ju givetvis kan tolkas som att du är skyldig till det andra utsätter dig för genom att vara oaktsam. Men vad är alternativet? Om alla kvinnor lär sig självförsvar kanske siffran över genomförda våldtäkter skulle minska men är det en realistisk lösning? Om vi 98% (eller vad det är) män i Sverige som är normala dvs inte sysslar med våldsbrott går ihop i nån aktionsgrupp för att “stoppa våldet” – kommer den knäppe mannen som tillhör de andra 2% bry sig? Knappast. Varför ska Sverige ta sig i röven? Vi kanske visst är det mest jämställda landet i världen? En annan sak – att bli slagen på käften och berövad sin plånbok svider ihjärtat men att bli våldtagen är mycket mycket värre. Plånboken och blåmärket kommer man över, men våldtäkten? Att då göra jämförelsen att män inte av polis ombeds hålla sig hemma blir haltande. Du har helt rätt i din analys att kvinnor och män har olika rörelsefrihet och givetvis är det orättvist. Men du slår in en redan öppen dörr. Frågan är istället; vad gör vi åt det? Kan vi göra något mer än varna? Ska varenda skogsdunge i sverige utrustas med övervakningskameror? Man kan utveckla och inveckla detta hur mycket som helst men jag slutar här.

  1. “Om vi 98% (eller vad det är) män i Sverige som är normala dvs inte sysslar med våldsbrott går ihop i nån aktionsgrupp för att ”stoppa våldet” – kommer den knäppe mannen som tillhör de andra 2% bry sig? Knappast”
   Där tror vi nog lite olika, med tanke på att jag iallafall inte tror att man föds till våldtäktsman. Jag önskar att män sa ifrån lite mer, när det gäller allmänt nedlåtande syn på kvinnor. Att de som inte håller med verkligen säger ifrån när en man kallar någon tjej för hora eller bara sådana enkla saker som att vi slutar säga saker som ‘du springer som en kärring’ i sportsammanhang. Eller vad som helst. Jag tror att fler sunda män behöver demonstrera sin sundhet lite mer, så att säga.. agera förebilder, sätta ramarna osv…

 232. Tycker att ditt inlägg belyser ett stort problem i samhället, att unga män blir utsatta för provocerat våld mitt på öppen gata. Men samtidigt mår jag illa när jag läser sitt inlägg. Du förminskar dessa kvinnors rädsla, utsatthet och integritet. Att jämföra hur en person får en smäll i ansiktet på fyllan, men en våldtäkt är både naivt och dumt. Jag skulle hellre bli misshandlad 1000 gånger än våldtagen 1 gång.

  Jag är sjukt duktig på att stänga av mina känslor när jag läser nyheter, jag berörs inte i lika stor utsträckning av hur gruvarbetare i Chile suttit instängda i nästan 70 dagar som av hur flera våldtäktsmän går lösa i Örebro. En av mina vänner blev utsatt i förra veckan. Många av mina killkompisar har blivit utsatta för våld, både i tjänst och som privatpersoner. Men ingen, absolut ingen av dem har ansett att det varit integritetskränkande. Kanske att de tänkt till en gång extra innan de tagit en sista ölen på krogen, eller innan de gett sig in i en situation i sitt arbete som de inte har kontroll på från början.
  De kvinnor som blir utsatta för våltäkt upplever en fruktansvärd integritetskränkning och känner sig personligt utsatta.

  Att ha samlag med en annan människa kan vara nog så utelämnande. Och att ens tänka tanken att någon med våld tränger sig in i mig får mig att må illa.

 233. Varför känns det som en déjà vu upplevelse att läsa nått sånt här… läs bara en bok i svensk kulturhistoria så har det svenska samhället reglerat kvinnors frihet i flera hundra år…. sorgligt.

 234. Vi ska låsa cyklar, dörrar, installera larm, inte befinna oss ute efter mörkrets inbrott och alltid ha sällskap! Allt för att det finns ett fåtal brottslingar som förstör för alla andra. Löjligt att göra det till en könsfråga…

 235. Jag tyckte det var ett bra och tänkvärt inlägg och visst kan man läsa ut det man vill ur det men med vanligt förnuft och vardagligt perspektiv så förstår man nog vad du menar. Annars så tror jag det beror på att man inte vill förstå.
  Jag tycker ju inte kan ta sig i röven. Jag tycker dessutom det är bra att man varnar kvinnor ..tyvärr borde man som du säger varna männen också dvs varna alla fast det innebär ju inte att man skall hålla sig på kammaren , verkligen inte! Och i de “unga” männens fall så borde det ibland inte varnas utan talas förstånd med eller hur man nu skall göra.
  Det yttermera orättvisa och ojämlika är att åtminstone i en del fall så är inte överfallen på unga män oprovocerade.
  Jag har ju inga lösningar på problemet för att det är å ena sidan omtänksamt att be kvinnor vara försiktiga men å andra sidan så cementerar det så mycket fördomar. Även om jag inte tror att alla är ute efter det.. De tänker inte hela vägen alltid.
  Så Clara jag gillar det du skrev och tycker det är bra att du orkar bli arg.

 236. Ny våldtäkt i Örebro natten till idag. Och ni, UnderbaraClara med fans, tycker fortfarande att det är fel av Örebropolisen att varna kvinnor för att gå ensamma ute nattetid? För vems skull försöker ni göra detta till något kvinnokränkande – ert eget ego genom att leka förkämpar för kvinnor, eller kvinnornas trygghet?

  Att ni inte skäms!

 237. Men du?.
  Man vet nog bara inte hur man ska hantera det hela för att försäkra kvinnornas säkerhet, för det är nog mer smärtsammare att bli våldtagen än att få ett par smällar…
  Man brukar säga att det är bara den som gör nåt, som kan göra fel…
  Så vad känns mer kränkande? att bli våldtagen eller läsa det där. hm… Skulle man nog kunna fråga sig.

 238. Bara för att Sverige inte ha perfekt jämnställdhet idag så betyder inte det att påståendet om att vi är jämnställdast i världen är falskt. var glad istället att du bor just i sverige, för tänk så illa det i så fall är i andra mindre jämnställda länder.

 239. Tänkvärda ord Clara.
  Fast tyvärr känns det som att våldsdebatten alltid missar målet lite grann. Det fokuseras allt för ofta på korsiktiga lösningar (främst i efterhand) och inte på långsiktigt förebyggande. Alternativt att diskussionen fastnar i genusfrågor om vem som är mest utsatt och vem som bär ansvaret för en förstärkt offermentalitet osv. Jag önskar att samhället på allvar la mer resurser på att se dem underliggande orsakerna till våldet. Och då är fylla på lördagkvällarna och biologiskt arv inte tillräckligt. När det gäller överfall/rån så är många av dessa drogrelaterade. Att råna blir ett sätt att underhålla sitt drogberoende och det kraftfulla våldet i samband med överfallet/rånet ett resultat av drogernas påverkan på omdöme och allmän verklighetsuppfattning. Samma anledning, dvs drogfinansiering, är huvudorsaken till prostitution, vilket sannolikt också innebär en hel del våldtäktsfall, fast mörkertalet är stort (värt att notera är att fler killar än tjejer prostiterar sig, men eftersom vi lever i en heteronormativ värld där manlig prostitution är oerhört skambelagt är mörkertalet givetvis väldigt stort).
  Man kan också ana att våldtäktsmän inte har haft en uppväxt som har gynnat dem i att bli skötsamma samhällsmedborgare (vilket givetvis INTE gör deras handlingar försvarbara, men deras öde som våldtäktsmän hade kanske kunnat förhindrats).

  Alltså: Att uppmärksamma mönster som eventuellt förstärker synen av vissa grupper som offer är intressant i syfte att motarbeta omotiverad rädsla i samband med våld. Men om vi ska ta tag i det faktiska våldet och inte bara rädslan kring det måste vi börja fokusera på hur vi ska tackla den utanförskap och drogproblematik som är den huvudsakliga anledningen till majoriteten av vår tids våldsbrott (oavsett koppling till kön).

 240. Clara, du skriver mycket bra och insiktsfullt, har precis upptäckt din blogg och tycker den är fantastisk (med tanke på många som är HELT meningslösa i it-kosmos). Jag håller med om många här att jämställdheten hur man behandlar män/kvinnor vid olika brott är grovt fel! Bl.a. vid brottsförebyggande hjälp, hjälp efter brott skett m.m. Blir j-vligt förbannad när jag tänker på det, men vad jag tycker de flesta har problem är att skilja på sak, lagen och någons åsikt. Vi lever i en demokrati (än så länge) och det är jag f-n i mig tacksam för. Usch, förbise mina svordomar men om folk kunde kommunicera med varann lite bättre (öga mot öga istället för ett opersonligt brev) istället för att låta nävarna tala. Alternativt gömma sig bakom en byråkratisk fasad. Ok, nu flyter jag ut lite men hoppas min kommentar publ. ändå. Tack Clara, du är nog en av de få personer jag ser upp till och jag hoppas att du fortsätter i samma anda!

  Soliga Göteborgshälsningar till dig!

 241. Du förstår verkligen inte problemet.
  För det första: Det går inte jämföra en serievåldtäktsman som Hagamannen – som slet av öronen på sina offer med fotbollshulliganer. Kvinnor varnas eftersom att en serievåldtäktsman är bra mycket farligare än det är för mig som man att gå på en fotbollsmatch!

  På samma sätt som med Lasermannen i Malmö för två år sedan: Det var invandrare som varnades att gå ut – såväl män som kvinnor eftersom att motivet var att mörda såväl män som kvinnor mer utländsbakgrund.

  När Polisen går ut och varnar kvinnor för att vistas är det för att hotet endast riktas mot dem. Så länge en våldtäktsman inte är gripen går det inte att göra så mycket – man vill ju inte ha fler våldtäkter. Samma sak skulle gälla om en utländsk person med terrormotiv började skjuta vita män – alla vita män hade varnats för att gå ut.

  Visst, det är män som drabbas av våld men det är också män som brukar våld.

  Jag blir faktiskt väldigt trött på det här fanatiska genustramset som alltid går för långt.

  1. Håller med mycket du säger. Det blir tröttsam att diskutera som om allt vore förtryckning av kvinnor, medan det (iaf som exemplet ovanpå) är i verkligheten tänkt som skydd och ett hjälpmedel…

 242. Blir så trött. Vi får väl helt enkelt skita i att varna tjejer också, så är allt frid och fröjd. Eller något. Finns fan så mycket viktigare poänger för feminismen att ta upp vad gäller jämställdhet.

  Lite offtopic men; http://youtu.be/GbmeQtGMkUU

 243. Grymt skrivet..det värsta är ju självförsvarsskolan i stockholm som anordnat en kurs för kvinnor hur de ska skydda sig ifrån att bli överfallna..
  Men hur skyddar man sig?
  Det är inte större risk att ett överfall sker nattetid..när man är ensam..jag bodde på söder jätte nära tanto och gick ofta hem själv sent men var aldrig med om något.
  Däremot kan man lära folk att vara extra observanta..när du är skitfull oavsett kille eller tjej kanske ta en taxi hem? Alltid ha mobilen laddad…alltid ringa någon på vägen hem..

 244. Vill börja med att säga att jag verkligen gillar ditt inlägg. Jag håller med dig i mångt och mycket av det du skriver. Jag är, som ni kan se av mitt namn, en man. Jag är född en man så jag kan utan några som helst problem säga att jag inte har någon som helst aning om hur det är att vara kvinna. Jag kan försöka sätta mig in i era situationer som ni får gå igenom men det kvittar hur mycket empati jag kan känna för vad ni får ge igenom genom livet så vet jag inte hur ni upplever det för jag har inga referenspunkter att härleda det till. På samma sätt så har ni ingen aning om hur vi har det och för att komma närmare en förändring så tror jag att vi måste erkänna detta först. Och detta handlar absolut inte om att vi inte är lika värda, det handlar bara om att inse att vi är olika.
  Lika mycket som jag tycker din text är lysande så måste jag säga att jag uppskattar nästan mer att läsa reaktionerna på din text. Där ser jag snabbt hur olika vi är och jag ser även att ofta så tänker man inte längre än så. Vi är olika och då är det upp till mig att skydda mitt eget kön. Det är lika synd om oss killar som blir misshandlade till höger och vänster utan att det är någon som ger oss varning. Likaså sker samma tänkande på andra hållet med vissa undantag för båda könen.
  Det är i dessa diskussioner som vi kan komma närmare förändring. Antingen så är det någon som säger något väldigt bra som man kan fullständigt hålla med om och kanske även väcka en tankegång som kan få en att förändras. Eller så är det någon som säger något så förvånansvärt korkat så man håller på att trilla av stolen och känner att så vill jag inte att mitt samhälle ska se ut. Jag ser allt detta som bara positivt för åtminstone så väcker det tankar och tänkande människor behövs. Utan samtal kommer vi ingenstans!
  Det jag reagerade mest på är personer som skriver att försöka sträva efter ett samhälle utan brott och rädsla är att sträva efter ett utopi. Är det inte det vi ska sträva efter, är det inte ett utopi vi vill leva i. Vill vi leva i en värld där det sker vedervärdiga saker och bara säga att försöka bli av med dom händelserna är att sträva efter utopi.
  I mina ögon är likgiltighet värre än att själv begå ett brott. Att stå bredvid och bara titta på för man inte tror att vi kan komma från brotten. Det om något är samhällsfarligt.

  Tack igen för ett trevligt inlägg och tack för den goda läsningen i kommentarsfälten.

 245. Jätte fint skrivet och jag hade nog också tyckt så om jag var du. Alla har rätt till sin åsikt och jag tycker att du uttrycker din helt utmärkt! Men jag som person har ärligt talat aldrig känt mig förtryckt som kvinna på det sättet. Jag har hört och sett vad media säger. Jag har träffat dessa så kallade “mansgrisar” som vissa kvinnor så fint kallar dem. Och jag har dessutom utsatts för grovt våld. Men… Jag klandrar inte män, media eller vårt land för det. Jag ser alla som en enskild individ och därför har alltså alla ansvaret att inte bete sig som en skit. Som individ kan jag också välja att inte bli påverkad av media. Som individ väljer jag att ta tag i problemen själv, att själv vara stark eftersom JAG är den enda personen som kan göra något för mig själv. Jag är inte rädd för att gå ute på kvällar själv bara för att media uppmanar mig till det. (Jätte snällt av dom att varna oss tycker jag dock!) men jag väljer faktiskt själv att inte vara rädd och kan försvara mig. Faller jag offer för något hemskt ställer jag mig upp igen och blir starkare, gör allt i min makt för att förhindra att det händer igen. Jag litar inte på att någon annan ska ta ansvaret att skydda mig och jag litar inte heller på att människor inte vill göra mig illa. Därför känner jag inte detsamma.. För jag väljer att varken bli påverkad, nertryckt eller bero på någon/något annat. Jag ser hjälpen vi individer får utifrån som något bra. Inte något jag kräver.

  1. You expressed your thought so nicely, just have to tell you. It looks to me as if you see the positive where others see darkness. That is refreshing. It is easy to fall into the trap to expect and demand things, instead of delivering and offering things. I am all for equality. Therefore it saddens me that the demanding and craving role as victim is becoming more and more the rule nowadays. More we and less them and us would help. Although I may not entirely feel the same on the indicated mystical philosophy (just guessing though that this is your emotion) it is refreshing that you as a women have the guts to speak your mind in a non-mainstream fashion. Very seldom does that happen. Many female friends in fact have told me that they do not dare. Since the “radical feminist” point-of-view is the one that you are supposed to have. Anyhow, I babbling.. Thank you!

 246. Ingen kan garantera kvinnors säkerhet. De har utsatts för 42 överfallsvåldtäkter.

  Men männen har under samma tid utsatts för 1200 överfall.

  Hur menar du då att männens säkerhet är garanterad?

 247. Här har jag gått omkring och fördomsfullt avfärdat fenomenet Underbara Clara som en platt, piffig blogg om romantiserade hemmafrusysslor. Ibland gillar jag verkligen att ha fel. Det här var fanimej det bästa jag läst på ett bra tag! Nu ska jag gå och lägga mig med en färsk gnutta hopp om världen. Tack.

 248. Det är otroligt många som tar upp siffran med 1200 fall av misshandel på män som har begåtts (och enligt vad de flesta skriver inte har utretts?) Finns det nån fakta på det här eller är det bara något folk skriver, att de fallen inte har utretts ordentligt?
  Detta tas då i perspektiv till de 48 anmälda våldtäkterna i många kommentarer.

 249. Thank you for this article, that has caused quite a bit of debate. I do not want to be repetitive, but I think some points have not sufficiently been addressed yet. Allow me to comment each paragraph. Please permit me to simply state my opinion. I do not mean to diminsh yours, even if I may state some things quite authoritatively. I just do that because it is my way of writing, it is a stile. I say that because some in Sweden are sensitive to straight forward and frank language.

  1st) First of all, to take counter measures in order not to become victim of a crime is something we all do all the time. I choose which way I go when roaming town at night- and I am a man. Men are victims of crime much, much more often- usually unprovoked. You could almost say- of course I wouldn’t, but I try to make a point- that women are a mere collateral, that is how much more men are victims than women. However, if a crime happens to a women, such as the one you write about, it seems to me that the outrage is much larger. And maybe it is worse, I have a hard time to compare. But I fear we have become accustomed to men being beaten up, being victims of war (crimes) and sacrificing themselves for the greater good, that we now demand it.

  I would call it “Men last off the sinking ship attitude”. Or “Children and women first attitude”.

  So in a way I am actually upset that no one seems to care enough about men to ever give us advice what not to do and which parts of town to avoid. All we may hear is “why did you not fight back?”, and get an ounce of ridicule for even being a victim (along the same lines: look at many male victims of domestic violence committed by women for instance, who are ridiculed rather than helped).

  It is interesting how what you perceive as discrimination of women could easily be understood as discrimination of men. I expect to be ridiculed for raising this point. As this always happens, when a man raises the issue of discrimination against men. But I hope you will at least give it a thought: A lot of men are discriminated and suppressed in Sweden, but it seems that since the perpetrators often are men (against men), we are supposed to shut up. It is like “you did this to yourselves”. A shame really, since if we keep thinking like this, this will not allow for equality.

  2nd) Here you basically claim that if men stay at home there would be less crime. Fair enough. But I think the picture is more complicated than that. Women are not bystanders all the time if a fight ensues. Not seldomly the fight actually is about a women. Sometimes maybe the lack of women or female attention in fact. Yes, you may say that is pathetic, but I am interested in the root of the problem, however silly it may look.

  But that is just a minor point. What I really want to ask is: How do you want to curb the aggression that men exhibit? I assume (and hope) you do not really demand men to be locked up at home? Since most of the violence happens amongst men, how can we avoid that, should be the foremost question, right? What is the reason for male violence? Who becomes violent usually?

  A major contributor to violence is frustration. So we should check why men are frustrated more than women? But it seems to me that the fight for women’s rights has so outshone mens issues, that this proposal is a hopeless one. Contrary to what you may think, men are not generally “supremacists”. Men die many years earlier than women, mostly to risky and irresponsible life-style, but also due to physically more demanding jobs, worse health care (more money is spend on women) and no attention to their physical needs. I believe, the same issues that frustrate men into drinking cause violence. I personally hold the believe that the frustration at least partially stems from a deeply-rooted contempt against mens values and feelings. Men are not supposed to voice their frustration. They are not supposed to be victims, Swedish society has reserved that for women. Since men are not allowed to voice these feelings in Sweden (when they do want to avoid personal attack or ridicule), this might not change quickly.

  3rd) I experience this paragraph as a low blow, a cheap and unfair shot. First of all, sporting events are far from a mere male thing nowadays, boy-band rock and pop concerts who are mostly frequented by females are protected the same way.

  It feels bad to me what you say here, since it looks to me as if you are misconstruing this fact, just so you can make it look as if society protects men more than women. In reality though, if you happen to run away from a perpetrator to a policeman at a night in the weekend, they will consider you a victim. If you do the same thing as a man, they may even question your motives to the point where they doubt your story and hold YOU (because men are not SUPPOSED to be victims) for a perpetrator. Check youtube if you doubt that, there are a few secretly filmed sequences there with police from Stockholm demonstrating what I mean. But I am confident that you would be able to agree on that if you really think about it. So in a nutshell, your assumption that it is always women being inhibited is not fully true I would want to maintain. Men and women are just inhibited in different ways. And men’s inhibition is not usually taken as seriously but taken as the normal state of affairs, unfortunately.

  4th) Here I have some trouble with the semantics. Maybe I misunderstand? But to me it sounds like that you say women are responsible for the crime that is committed against them while men are not? But what you describe is that women are asked to be cautious in order to avoid crime, a slight difference, I would say. Of course I’d tell my daughter to be cautious when she goes out. And of course I’d tell my son to stay out of trouble. Same thing really (although of course with a slightly different angle, due to different individual behavioural patterns). As a parent I would always try to defend my kids behaviour and protect them, but I would also give them a hard time when they would walk around irresponsibly, ignoring reality, being naive about dangers and thereby risking their well being.

  Your argument really upsets me a bit at the point where it slips into the direction of “men are able to live their lives while women are not”. I am sorry, but this is preposterous in my mind. We all are limited by this imperfect world, and admittedly, due to inherent sex differences inhibited differently. Nowhere does this mean that we should not fight against that. We must! But for men and for women. And we must always keep an eye on reality while doing it.

  I think you do not propose any solution. Mainly you complain. And that is fine! Of course you have the right, and you should complain. You must in fact. But what made me very sad about your writing was that it feels as once more it is “weighing mens advantages against womens disadvantages”, while in fact many of us irrespective of sex/gender suffer. Once more it is a piece that does not invest enough time into seeing the full picture of suppression (which does simply include men as victims), but does make it look once more as if women are the victim exclusively. And nothing but the victim. This is, I am personally convinced, far from the truth.

  I would hope that some day we can manage to be more constructive and also see and try to accept men’s view (of whom so many were brave enough to write here). Until then let’s not shout “discrimination” too easily, otherwise and only then: “Kan Sverige ta sig i röven”.