Underbar lyxig chokladtårta

Krämig chokladtårta med mandelflarn och kokos.Klockan tre på eftermiddagarna händer alltid samma sak; ett fruktansvärt sötsug slår till med full kraft. Då passar denna chokladtårta bra.

Helst tjoffar man i sig hela alltet på en kvart. Rekommenderas varmt.

Tårtbotten – du behöver:

3 ägg

1 dl strösocker

1 dl muscovadosocker (mörkt eller ljust efter smak)

2 tsk vaniljsocker

2 msk kakao

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

Fyllning och glasyr:

1 dl grädde (till fyllningen)

250 gram mörk choklad (en lite lyxigare sort)

250 gram nougat

2,5 dl grädde (till glasyren)

Konserverade apelsinskal

Kokos och rostade mandelflarn

Riven mandelmassa efter tycke och smak

Så bakar du chokladtårtan:

Smöra och mjöla en rund form med löstagbar kant, minst två liter.

Rör smör och socker riktigt pösigt, gärna med elvisp eller i matberedare.

Vispa eller rör ner äggen, ett och ett i smeten.

Blanda samman torrvarorna i en bunke och rör ner dem i smeten.

Slå smeten i formen och bred ut jämnt.

Grädda kakan i cirka 40 minuter i 175 grader.

Känn med en sticka om kakan är fast i mitten.

Dela kakan i tre lager.

Vispa grädde och bred på det första lagret, tillsammans med apelsinskal och riven mandelmassa.

Hacka chokladen och nougaten och smält den i ett vattenbad.

Blanda i grädde till glasyren

Lägg på nästa lager och bred ut chokladblandningen på locket och täck hela kakan med den avsvalnade chokladen.

Dekorera med kokos och mandelflarn.

Testa min hemgjorda chokladpudding!

Småkakor med kakao

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

23 kommentarer på “Underbar lyxig chokladtårta”

  1. Tusan så gott det ser ut! Jag bakade chokladcupcakes häromdagen, dom var också rätt bra mot det där fruktansvärda sötsuget :p

  2. Det dar med sotsug kl 3 hander alltid mej ocksa! Pa jobbet kallar de det for ‘Linas 3 0’clock dip’ 🙂
    Dock har jag inte ofta en san fantastisk tarta till hands..

  3. men jesus så gott det där lät och såg ut… jag börjar banta varje morgon men faller alltid dit för sötsuget framåt eftermiddagen… jag hatar mitt beroende och kan inte ta mig loss… så ser jag denna lilla blogg med chokladtårta och åter igen så faller jag 😉

  4. Tack Clara! Alla bara skriver om “hur du blir av med klockan-3-suget” hela tiden. Det är väldigt skönt att läsa din blogg, för du bryr dig inte så himla mycket om sånt. Jag menar, är man sugen på något sött så varför inte äta något sött?

  5. nu när jag skriver ner receptet för att göra kakan, så har jag några frågor.
    hur mycket smör skall det vara i smeten till botten?
    gräddas i nedre eller mitten av ugnen?
    vad skall det vara på det andra lagret? nougatblandningen med grädde i?
    skall det vara vispad grädde i glasyren?

    1. jag hittar inte mitt originalrecept, dessa fakta måste trillat bort. Men baka en vanlig sockerkaksbotten och addera lite kakao – den här botten är egentligen bara en vanlig choklassockerkaka.

      Ja använd vispad grädde till det, och andra lagret ska vara samma som till glasyren.

      Lycka till