Mörk ischoklad i ljusa pappersformar.

Jag julbakade i veckan, två av mina favoritsorter.

Ischoklad kan kännas lite barnsligt men med vuxen smaksättning blir det både pikant och spännande.

Ischoklad

Här använder jag mig av hela kaffebönor som ger härlig crunch. Pepparmyntsolja, rivet apelsinskal eller frysta hallon är också gott att piffa till chokladen med.

Portioner

ca 30 minuter

Tid

ca 50 st

Ingredienser

  • 400 g mörk kvalitetschoklad 70 %

  • 100 g kokosfett

  • 4 msk grovhackade kaffebönor

Gör så här

  • Hacka choklad och kaffebönor. Smält kokosfett i ett vattenbad och blanda sedan i chokladen och kaffebönorna. Låt smälta ihop. Ställ ut formar på en bricka och töm över smeten i en liten såsnipa. Fördela i formarna och låt stelna. Förvara sedan i tätslutande burk, gärna i kyl eller frys.
Mandelknäck i formar på godisfat på min julduk.

Knäck

Det här kan vara världens godaste knäck. Lite mjuk i konsistensen och massor av mandelsmak. Hemligheten ligger i bittermandeloljan.

Portioner: ca 50 st Tid: ca 60 minuter

Ingredienser

  • 150 g mandel

  • 50 g smör

  • 2 dl vispgrädde

  • 3 dl socker

  • 1 dl ljus sirap

  • 2 msk honung

  • 1 tsk vaniljsocker

  • Några droppar bittermandelolja, efter tycke och smak

Gör så här

  • Hacka mandeln och ställ åt sidan.
  • Koka alla ingredienser utom mandeln och bittermandeloljan på svag värme i en tjockbottnad kastrull utan lock.
  • Testa att göra ett kulprov för att se när smeten är färdig. Det brukar ta mellan 25-40 minuter beroende på hur vid kastrullen är.
  • Rör ner den hackade mandeln och droppa några droppar bittermandelolja i knäcksmeten.
  • Smaka av smeten så att det blir lagom mycket. Ställ ut knäckformar på en inoljad bricka och häll över smeten i en såssnipa så går det lätt att fylla formarna. Låt stelna och förvara sedan i tätslutande burk

För mer inspiration – kolla mina julrecept!