Trefikat Àr bÀsta fikat. Det fÄr man för allt i vÀrlden inte missa. Hos mormor innebÀr trefikat att man sitter i köket och doppar sju sorters kakor. Lyssnar pÄ vedspisens sprakande i tystnaden och rÀknar nÀr vÀgguret slÄr tre tunga slag. Hemma hos oss Àr det lite olika. Det dÀr med kakorna blir ju oftast inte av. Krisprolls med smör och ost och sÄ en rejÀl balja te funkar nÀstan lika bra.

NÀr jag drömde om ett gammalt hus pÄ landet var det trefikat jag visualiserade. Den dÀr lugna stunden pÄ eftermiddagen dÄ man stillar sig. DÄ man lÀgger upp sina lurviga pÄ en pall och tÀnder en rejÀl brasa i vedspisen. Ute fÄr det gÀrna vara lite eftertÀnksamt mulet som idag. Och man behöver inte sÀga sÄ mycket. Bara slappna av. Det lÄter vÀldigt romantiserat men det roliga Àr att det blev precis sÄ nÀr vi flyttade. Och jag njuter av det varje dag! Och tÀnker pÄ mormor och morfar som sjÀlva sitter och gör samma sak i sitt gamla hus pÄ landet. Fyrtio mil bort.

Baka skorpor med smak av saffran

Hemkokt rabarbermarmelad

NÀr jag Àntligen hittade min Kockumkanna pÄ loppis!

Pitepojkar, Bondkakor, Ryska kyssar – mormors favoritkakor