I år är jag superpeppad på odlingen. Jag har visualiserat hur lillens första smakportioner är ekogrönt från vår egen trädgård. Jag ska anlägga en kryddträdgård i sommar så stora knippen av härliga kryddor ska få mixas med våra finaste grönsaker! Det finns så mycket rolig barnmat att göra och bara för att bebisar inte ska äta salt eller superstark mat så betyder inte det att den inte kan vara kryddad. Jag inspireras av Malin som gjort alla möjliga härliga kryddblandningar till sin bebis och som nu har en liten trollunge som är vegetarian och äter alla grönsaker – till och med chili. Återstår att se hur vi kommer att lyckas…
52 svar
Den som ändå hade egen trädgård att pyssla på i, vilken dröm! Angående bebismat så vägrade våran lilla kille att äta hemlagad mat i början, spelade ingen roll vad jag bjöd på, det åkte ut lika fort. Där stod jag och ansträngde mig för att han skulle få god mat, men nix, det funkade inte. Däremot gick det bra att äta mommas hemlagade mat, men min gick bort. Det är inte förrän nu, när han är 8 månader som han har börjat äta ALLT man bjuder honom på, så hoppas det går bättre för er än vad det gjorde för oss 🙂
Vilken underbar bild! Det här är våran första sommar med nya huset så vi ska bara inventera i år, men nu vet jag inte hur jag ska kunna hålla mig från att gräva land överallt! Hur gjorde ni första sommaren?
Helt rätt tänkt! Det finns så mycket gott man kan laga till sin lilla bebis själv. Min lilla Vera älskar exempelvis oliver, broccoli, linser och framför allt BANANER!!! Det är verkligen hur roligt som helst att laga mat till henne. 🙂
Det är jätteroligt att laga mat till sin bebis för de har en väldig förmåga att lära sig äta alla sorters mat bara man låter dem pröva några gånger för i början är de misstänksamma mot allt 🙂 .
Det tycker jag är jättebra. Har också tänkt laga egen mat till vår lilla tjej, dock har vi ännu inte hittat vårat drömhus, så det blir inte egenodlat.
Det är roligt, nyttigt och bra för framtida matvanor att laga bebisarnas mat tycker jag. Jag lagade all mat till min lilla kille, inte hemma odlad men eko!! Nu är han 2.5 och äter ALLT!!! Han älskar verkligen grönsaker, äter det först på tallriken (han är nog ett undantag…) Sushi älskar han också. Men det är lätt att ge dom bra vanor när dom är matglada från början, svårare om dom inte gillar det, då vill man ju bara att dom ska äta.
Å, jag gillar din blogg Clara! Du skriver så bra, jag vill också kunna skriva så bra som du. Kan inte du kolla in min blogg? /Från en glad 16 åring!
Go Clara! 🙂
Oj. Vackert, men jag tycker bättre om kött.
Varför? Titta på min blogg så förstår du bättre.
Vilken underbar bild! Det bästa som finns är att hemmaodla.
Råkade trilla in på din gamla blogg och såg att det var exakt tre år sen den flyttades. Så grattis blogg på treårsdagen! ;D
Det kan visst hända att det man som god mor lagar till i bästa välmening åker ut lika fort igen.
Fast är man ihärdig. Inte ger sig. Bjuder på samma grönsak eller vad helst om och om igen. Då är det fullt möjligt att få ett barn som äter det som står på bordet. Min egen son har aldrig fått gå från bordet utan att ha smakat en tugga. Och visst ändras smakerna för ett barn. Lika mycket som för oss vuxna.
Ibland har det fått gå 3-6månader mellan smakproven men tillslut så brukar det gå ner. Eller så ändras smaken och det som var gott för 1år sedan inte alls går ner just nu.
Kan säga att min son idag är 12 år och äter allt som står på bordet. Har aldrig stått och lagat något speciellt bara till honom. Passar det inte då får man vara hungrig. Är man 12år så går det att ta en mugg med yoghurt eller en macka helt själv. Eller till och med vispa pannkakor och steka. Bra att lära sig är ju att all mat inte behöver tillhöra älsklingsrätterna.
Skulle du själv vilja äta mat du inte tycker om?
Jag har inte barn själv, men jag förstår verkligen inte det här ”barn ska äta allt”. Okej att allt inte behöver vara favoritmaten, men det känns ju lagom produktivt att ge barnet t ex lök om det nu inte gillar smaken av lök. Vuxna äter ju inte heller allt liksom, så varför ska man tvinga barn att göra det? Att tvinga barn att äta upp allt trots att de inte orkar eller tvinga barn att äta mat som de absolut inte tycker om känns för mig som receptet för en framtid av stört ätbeteende.
Ja odla själv är oslagbart. Det finsn massor av roliga rotfrukter med milda smaker som är perfekta baser till bebispuréer. Missa inte att odla jordärtskocka, perfekt för gourmetbebisar och man kan helt enkeltinte misslyckas med den. Blommar fint gör den också.
Barn gillar kryddor om de bara får chansen att lära sig. Treåringen stod och åt direkt ur kryddlandet förra sommaren. Jag tänker, att han får äta hur mycket han vill han känner ju själv när det blir för mycket. Han ska få så sina favoriter i år och äta hur mycket han vill igen.
Härligt att odla! Alla verkar så flitiga. Själv funderar jag ibland på att så lite groddar men har inte ens kommit så långt.
det är verkligen en underbar känsla att gå ut i trädgården och hämta grönsaker man själv odlat. Inget köpt kan smaka såå gott! :-))
Det måste vara en häftig känsla att odla sina egna grödor. I mitt lilla trädgårdsland finns det bara plats för jordgubbar och blommor. Förra året odlade jag iofs rödbetor, de blev jättestora och goda.
Låter som ett vettigt och roligt projekt. Hoppas grönsakerna frodas! 🙂
Det låter fint det! 🙂
Rätt tänkt, det kommer blir superbra mat för lillen 🙂
Tips! Det finns jättegod saltfri buljong på hälsokostaffärer, ger en extra piff på barnmaten. Maja spottade alltid ut mat som smakade för mesigt som liten.
Fast du som är så piffig gör ju säkert egen buljong… 😀 Det lär ju vara ännu bättre!
KRAM på´re och Grattis i efterskott!!
Mmmm… savoykål! Jag måste göra savoykåldolmar snart. Så gott, t.o.m. godare än dolmar med vanlig kål.
Gud vad härligt med trädgård. Antar att det är mycket jobb men vad ljuvligt att bara kunna gå rakt ut till sin egen lilla utomhusoas.
Vi är nog några år ifrån att köpa hus men ser fram emot att sedan gå där och påta, trots att jag inte kan någonting alls om trädgårdsskötsel (än :))
Jag önskar att jag hade lika gröna, pyssliga, aktiva fingrar som du Clara! Det är verkligen inspirerande. Och Malin då, wow, jag vet inte hur många som har blivit arga på mig för att jag tänker ge mitt barn samma mat som vi äter hemma (alltså vegetariskt) och det är kul att ha någon som peppar mig. 🙂
Det går hur bra som helst, trots att BVC är ifrågasättande till en början, att uppfostra barn till vegetarianer redan från början! 🙂 Vi har en toppenfrisk 2 ½-åring som precis som Clara skriver ’äter allt’ och det är så härligt att se! Vi är själva vegetarianer sedan 10 och 12 år tillbaka så för oss fanns inget alternativ och vi har inte en dag ångrat vårt beslut. Nu är vi ju lakto-ovo-vegetarianer så vi äter ju både ägg och mjölkprodukter så det kanske gör det lättare än om man är vegan, jag vet inte, men vi har då inte stött på några problem, bara man läser på så funkar det mesta! 🙂
Hur reagerar allmänheten? Och dagis/skola, ni som har barn där? Blir ni ”motarbetade” eller respekterar de erat val? Är nyfiken då jag själv också tänkt att mina framtida barn ska växa upp med vegetarisk kost, men just den biten med andra människor känns som att den kan bli kämpig…
Jag kan svara i egenskap att jag har jobbat som kokerska på förskola att det går alldeles utmärkt med lakto-ovo-veg. och är inte konstigare än att respektera de som ej äter ex. griskött.
Barnets föräldrar var veganer själva men barnet fick äta lakto-ovo-veg. för att kunna få i sig alla näringsämnen på ett bra sätt. Det tyckte jag visade att de var kloka föräldrar som visade omtanke om sitt barn. Strikt vegankost kräver ju otroligt stora kunskaper.
Sen så finns det såklart alltid en massa tyckare och ”förstå-sig-påare” som tycker både det ena och det andra och deras åsikter kan man naturligtvis lyssna på men sen bestämmer man ju själv och vet ju vad som är bäst för sitt barn.
Jag har svårt för folk som ska ”rätta in andra i ledet”, jag menar nog har vi väl kommit längre än så?
Lycka till och stöter ni på problem så ge inte upp!
här kommer en sån där kommentar som kanske kan uppfattas vilja ”rätta in andra i ledet”! det är inte min mening, men jag kan inte låta bli att fundera liet kring det här.
ni som förespråkar vegetarisk mat till små barn, finns det forskning som styrker att det inte medför några risker?
jag hoppas och tror att de allra flesta som gör det är väl pålästa, men hur kan man veta att man gör exakt rätt?
vet mammor som röker rakt in i barnvagnen också vad som är ”rätt för sina barn”?
jag tycker att en professor uttryckte det så bra: barn har vi till låns, och det är vår uppgift att ge dem den allra bästa starten i livet.
jag tycker att det finns risker med att se barn som våra ägodelar, som vi får bestämma över. dessutom skulle iallafall jag vara rädd för att handla efter något som inte är väl beprövat eller vetenskapligt bevisat.
hälsningar från en som älskar grönt
Åh, jag vill också. Har persilja och basilika på fönsterbrädet p g a avsaknad trädgård. För övrigt gillar jag tanken på att barn äter vegetariskt. Har hört kommentaren ”man kan inte tvinga barnet att bli vegetarian bara för att föräldrarna är det” – men egentligen kan man ju säga samma sak om föräldrar som introducerar kött i barnets kost också. Mina framtida barn (även om de befinner sig i en avlägsen framtid) ska också äta vegetariskt som jag, och helst hemodlat precis runt knuten (fast, den där trädgården är nog ännu längre bort i framtiden…)
Jag tycker i och för sig att man borde vänja barn vid att äta lite av allt, tills de är gamla nog att välja. Tänkte på kött och sådär, så att deras magar blir vana att även äta lite kött. Om de är vegetarianer från början men senare vill börja äta kött kan de få ont i magen, och det vore ju synd.
Fast…är det inte huvudsaken att de får i sig alla näringsämnen? Snarare än att det kommer från just kött? Om föräldrarna är vegeterarianer själva så verkar det ju himla opraktiskt. Och är de det av etiska skäl så blir det ju ännu konstigare, hur skulle man som förälder kunna förklara och försvara det? Alla vill väl sina barn det allra bästa och huvudsaken är väl att barnen är friska och växer som de ska? Inte att de absolut äter just kött…bara ”för att”? Eller för att ”alla andra gör det”?
Äter själv kött, dock väldigt, väldigt sällan och bara vilt. Har inte bestämt mig för exakt hur jag kommer göra den dagen jag får barn men i vilket fall så kommer det bli mestadels vegetariskt, om inte bara det. Det värsta kommer nog bli att andra vuxna (?) människor säkerligen kommer tycka att de vet bättre hur man på bästa sätt tar hand om mitt barn än vad jag gör, men det ska jag inte gå in på här och nu…;)
Kan säkert vara olika men jag vet flera (däribland jag själv) som testat äta kött efter lång (i 2 fall livslång) vegetarianism och ingen av oss fick några magproblem efter det…nu var köttätandet bara en engångsföreteelse för min del men några har ätit det i längre perioder och verkar inte heller fått några ”men”. Vet inte om det är uppförstorat det här med att vegetarianer som äter kött blir sjuka av det men jag personligen vet inte om någon alls som faktiskt blivit det?! 🙂
Jag började äta kött efter ett par år som vegetarian och fick riktigt ont i magen vilket jag även fick då jag fick i mig mjölk som vegan. Men inte värre än att det gick över. Min mamma däremot kräktes när hon åt kött efter att ha varit vegetarian men det gick ju över och hon och jag kan äta allt utan problem. Det beror kanske på hur känslig mage man har.
Hej. Mitt namn är Barl Burris. Jag undrar om du vill bistå med ett recept på barnmat till bloggen ”Universell vägledning”? Det hade kunnat bli ett lysande inslag under rubriken ”knep och knåp” som jag har planerat.
Fint foto!
Är det nyttigt att ge barn enbart veg kost? Det kanske det är men jag skulle ju tro att människan är gjord för allätning. Men jag är helt övertygad om att vi äter för mycket kött och mat med tillsatser men jag tror inte att kött är onyttigt i sig på något sätt. Godis och kakor med transfetter och billig glass och Billys pizza och pås-sås tror jag är riktigt ohälsosamt men viltkött eller lamm eller närproducerat kött under bra former tror jag är nyttigt.
På vilket sätt blir kosten mer näringsrik om den är närproducerat? 🙂 Du kanske menar att det är bättre för miljön om kosten är närproducerad, inte att den direkt blir nyttigare för barnet, men att det indirekt blir bättre för barnet med en hållbarare miljö? Anser du det borde du inte propagera för animalisk kost eftersom det är betydligt mer energikrävande och skadligt för miljön än vegetabilisk kost. Lägger du dessutom in nyttighets aspekten blir t.ex. miljögifter allt mer koncentrerade ju högre upp i närings-kedjan de kommer. Så vill du inte att din barn ska proppas full av miljögifter undvik animalisk kost.
Fast kan tänka mig att det i de flesta fall inte är pga att kött skulle vara onyttigt som folk inte äter det, många vill ju inte äta det pga etiska skäl. Visst, människan är anpassad för att kunna äta allt men vi har ju faktiskt möjligheten att göra ett val också.
Och bara för att man inte äter kött så betyder ju inte det att man inte får i sig alla näringsämnen man behöver, det finns ju i så mycket annat också.
Tror inte att det är så många vegetarianer som föder upp sina barn med glass och micromat faktiskt, enligt min erfarenhet är vegetarianer och veganer oftast betydligt mer kostmedvetna och nogranna med vad de får i sig än ”allätarna”… 🙂
Konstigt att folk som serverar sina barn mat som t.ex. snabbmakaroner och falukorv med ketchup inte blir ifrågasatta om man tänker på hur näringsinnehållet i sån mat ser ut egentligen… 😉
Så härligt det låter! Du har möjligvis inga tips på saker man kan odla i små, gamla kaffekoppar? 🙂 Tänkte göra ett litet projekt i att odla små växter i flera små kaffekoppar i vårt radhuskök eller på min fönsterbräda med begränsad förmiddagssol, men om de blir på tok för stora blommor eller rötter så kanske de faller omkull eller går sönder på något vis, eller så åker min rullgardin ner på dem om de står i fönstret!Haha. 🙂
jag har ingen trädgård men har planerat balkongodlingen hela vintern. igår satte jag allt möjligt, t.o.m grönsaker ska få plats. det blir min terapi för i sommar:)
Åh, inget startar morgonen som en portion grönsaksporr! Superfin bild & smarta tankar, som vanligt 🙂
Din positiva energi smittar av sig… underbart 🙂
härligt! jag gick nyligen en kurs i att laga bra babymat (hos råsmart) utan tillsatser och skräp. känns bra att kunna ge bebis riktigt bra mat när det är dags för det så småningom 🙂
Verkligen härlig bild 🙂
Angående barnmat så gör som ni känner bäst, det finns alltid de som måste lägga sig i men så länge barnen mår bra så kör på.
Jag har själv haft matpoliser som lagt sig i hur jag gjort för mina tre barn men stäng öronen och gör som ni själva tycker.
Glad påsk 🙂
Ser oxå fram emot vårens odling. Här ska det odlas grönsaker!! Men för mig är det första gången så jag har inte så stora förhoppningar på att lyckas men jag lär mig nog! Glad påsk på dig och din familj!
Åh jag skulle också vilja odla grönsaker om jag hade någon trädgård! Jag köpte en planta blomkål och planerade i en kruka, men det visade sig vara zucchini när den började växa.
Härligt, det vore ju en dröm!
Hei Clara,
Jeg har ingen hage, men satser på å dyrke agurker og chili på balkongen. Enn så lenge gror det godt på toalettet.
Jeg har en datter på alder med din lille, hun er avundsjuk på håret til din sønn.
Vennlig hilsen Steffen
pappablogg.blogspot.com
Jag tänkte tipsa bara, jag bodde i thailand några år, och min dotters pappa är thai. Så det där med chili (dem äter ju en del sånt :P), vänta med det tills barnet är tre. Tydligen, enligt farmorn, så pajar minsta lilla del av regelbundet intaget chili barnet mage om barnet är under tre .)
Något jag däremot rekommenderar är helig basilika, fröer säljs på nätet och på vissa butiker. Går dockinteattfå tagi på ”icas kryddhylla” så man måste odla själv. Riktigt gott om man ska laga thaimaten pad krapaw.
Mysigt!
Jag lagar också all min mat själv till min bebis och han älskar det. Jag hr dock inte odlat grönsakerna själv 🙁 Kolla in min blogg för recept!