Åh vad jag blev glad när jag såg att det stod om JAK-banken på Aftonbladet. Heja JAK! Hoppas fler upptäcker denna bank. Vi är med där och lånade pengar räntefritt därifrån när vi köpte huset. Banken är medlemsägd och betalar inte ut ett enda öre i bonusar till cheferna. Konceptet går ut på att alla medlemmar lånar ut pengar till varandra räntefritt. Ideologin bakom banken är att man inte ska tjäna pengar på andras bekostnad. När folk hör om JAK tror de inte att det är sant. Men det är sant! När folk oroar sig över höjda bolåneräntor sitter vi och ler i mjugg över hur skönt det är att låna av en bank som har som har så kloka värderingar och som inte tar ut några räntor. Det är lite klurigt att förklara hur det fungerar – men man kan läsa mer om JAK här.

Är man medlem i JAK får man deras medlemstidning Grus och Guld som kommer ut några gånger om året. Där ser man verkligen vilken annorlunda bank JAK är. Istället för maximal avkastning avhandlas ämnen som miljöfrågor, ekonomisk jämlikhet i världen, mikrolån till fattiga kvinnor och på vilket sätt ekonomi och klimat hänger samman och hur man på ett rättvisare sätt kan fördela jordens resurser. Det känns gott att ha en bank som gör gott!