Bananmuffins

Muffins i färgglada pappersformar i glasfat på fot.

Bara för att man inte äter raffinerat socker och vetemjöl betyder det inte att man inte kan baka!

Idag blev det mandel och bovetemuffins från den eminenta boken Råsmart Familj. Det blev gott men nästa gång ska jag ha i mer banan tror jag.

Mandelkvarn mal ner mandel i tallrik.

Så gör du muffins med banan:

Mixa eller mal 200 gram mandel.

Blanda med 1 dl bovetemjöl, lite salt, 1 tsk bakpulver.

Ta sedan 2 ägg, 1 finrivet äpple samt två riktigt mogna mosade bananer.

Vill man kan man söta lite med honung också. Då blir det säkert ännu godare!

Krydda sedan smeten med 1/2 tsk kanel och 1/2 tsk mald kardemumma.

Blanda smeten hastigt och sätt ut muffinsformar.

I receptet står det att den räcker till 12 st men min smet blev lagom i åtta formar.

Lägg några bananslantar på toppen också! Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter (mina behövde vara inne 25) på 200 grader.

Det blev gott och väldigt mättande tack vare bovetet som är ett riktigt bra livsmedel.

Bovete är en ört och inget spannmål, nyttigare än vetemjöl, rikt på lösliga fibrer, B-vitamin, järn och magnesium. Dessutom fritt från gluten!

Dock passar detta recept nog bättre som frukostmuffins än fikabröd. (Om man nu inte adderar lite extra honung det vill säga. Men det gjorde ju inte jag).

Bananmuffins med havregryn

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

55 kommentarer på “Bananmuffins”

 1. Oooj. De såg goda ut. Att det skulle vara något för mig.
  För det mesta så hindras jag dock av min närmaste från att något som är riktigt gott. Lite elakt tycker jag, men det kanske är av ren välvilja. Eller vad tror ni?

  Titta gärna in på min blogg, så kanske ni förstår varför det är så.
  Men jag älskar muffins ändå.

 2. Jag tycker verkligen att det är svårt att baka LCHF-style. Bröd går bra men “sötsaker” blir inget vidare. har prövat att söta med diverse “ickeinsulintriggande” sötningsmedel men det smakar bläk. Bättre att ta en ruta mörk choklad till fikat 😉

 3. Glutenfritt, hurra! Jag som ändå var lite sugen på att baka nåt i mitt nya kök. Kanske blir det dags att testa bovetemjöl då, tack för receptet och inspirationen!

 4. Hej Clara! Tack för en fin blogg! Min mamma har sen hon gick i pension startat en blogg som kanske kan passa dig nu när du börjat byta ut lite ingredienser i maten 🙂 Mamma är glutenintolerant och ersätter vetemjöl med alla möjliga sorters råvaror, och ger ofta alternativ även vad det gäller mjölkproduker. Hon hittar på i princip alla recept själv – en riktig pärla är hon! Kolla in http://kjerstismatochprat.blogspot.com/om du har lust!

 5. Mums! Jag älskar bananbröd så jag skulle säkerligen gilla dina bananmuffins 😉

  Den mandelkvarnen, var köpte du den?? Tidigare idag köpte jag faktiskt mandel med avsikten att mala det o ha det i smoothies, bak m.m. ^^, Hur ser mandelkvarnen ut, kan du ta närmare bilder på den? 🙂 så jag vet vad jag ska titta efter när jag går på loppis, secondhand eller dyl.

  God natt! 🙂

  1. Min är från loppis men det finns liknande nya att köpa på många vanliga mataffärer!

 6. Åh det såg gott ut! Perfekt till syjuntan imorgon 😉
  Men Clara, vad har du för temperatur till ugnen till muffisarna?

 7. Oh så gott. Bra recept! Här kommer ett tips! Mina “smalplättar”

  Till 2 personer (8 plättar)
  1,5 mosad banan
  3 ägg
  1,5 näve mandlar
  1tsk bakpulver (om man gillar fluff, fungerar lika bra utan)

  Mosa bananen, krossa mandlarna till mjöl. Blanda. Servera med krossade hallon och om det känns för surt blanda hallonen med lite honung. Så sjukt gott och nyttigt!!

 8. Vilka sublima muffins! Du kan även testa att söta muffins med sockerfri äpplemos eller blötlagda Medjool-dadlar. Bägge ingredienser gör dina muffins väldigt saftiga oxå. Kokos är också en superbra ingrediens som både ger sötma, är glutenfritt och innehåller bra fetter. Lycka till i köket!

 9. Ska vara jättetråkig och säga att om man ska sockerdetoxa så är det bra att undvika frukt. Inte så farligt om man bakar med dem dock – då brukar det söta försvinna lite.

  Annars kan jag tipsa om: Blanda sesamfrön med (lite) honung och kanel. Bred ut på plåt. Torka i ugn i svag värme. Bryt till kex. Gott!
  Men det ska kanske vänta tills suget försvunnit lite.

  1. Fast jag sockerdetoxar bara från raffinerat. Frukt med alla dess vitaminer och mineraler vill ja inte vara utan! Det där kextipset lät super dock!

 10. Kom på ett annat supertips som min bror gjorde när han gick på LCHF:

  Scones typ:

  1 dl “mjöl” av malda mandlar eller hasselnötter
  1 ägg
  lite smält smör
  lite salt

  Blanda allt. Lägg i djup tallrik. Kör 2 minuter i mikron: ät varma med smör. Gott!!
  Om man inte har mikro funkar det säkert lika bra i ugn.

 11. Såg smarriga ut! Hur många grader ska ugnen va på?
  undrar Söder-Malin (som aldrig experimenterar i köket utan följer recepten slaviskt)

 12. Hej, jag tycker det skulle vara fantastiskt om du gav ut en kokbok! Med lite tips och trix på närodlat, ekologisk, nyttigare och så. Jag skulle köpa den på en gång!

 13. Åh vad glad jag blev över muffins tipset 😀 äter inget gluten och inga mjölkprodukter, så det passade mig alldeles utmärkt 😀 Toppen

  kram Cathrine

 14. Sweet! mer Mer MER sådana här recept! 🙂 Det är varmt välkommet! Speciellt dem utan raf. socker och vetemjöl!
  Mycket gott var det!

 15. om man är allergisk mot mandlar och andra nötter då? kan man använda mer bovetemjöl istället? kanske mixa med majsmjöl som är kanske lite sötare? jag tycker ofta lchf-recept är baserade på mycket nötter och mjölkprodukter och ägg, så man måste vara kreativ när man är allergiker. tur att det finns ris och havremjölk, men ägg är svårt att byta ut!

  1. Jag äter ägg- och mjölkfritt och jag tycker att äggen är ganska lätta att ersätta i det mesta. I muffins kör jag med lite extra bakpulver (ca ½ tsk/ägg) kombinerat med linfröavkok: 1 msk hela linfrön + 1 dl kokande vatten, låt svalna, sila bort fröna (baka bröd på dem ;)) och använd istället för 1 ägg. Det ger rätt konsistens tycker jag, bara det ena eller det andra försämrar antingen fluffighet eller hur bra de håller ihop.

   NoEgg har jag hört rekommenderas också, men har inte använt själv, än.

   Mandel skulle jag prova att ersätta med solrosfrön, ev lite rostade först.

  2. Jag hade alldeles för lite mandel hemma så jag provade köra på extra bovetemjöl och majsmjöl. Det funkade bra, blev gott!

 16. Jag läste recensionen på Adlibris som du länkade till i inlägget Clara. Kan någon som har kokboken berätta varför författaren utesluter mjölk? Är det pga laktos, mjölkprotein eller någon annan anledning?
  Annars lät ju boken spännande och inspirerande!