Guide:Så fixar du egen havremjölk

Mjölkflaska i glas.

Jag älskar havremjölk och har börjat göra min egen.

Det är galet gott! Malin har lärt mig ett enkelt och bra recept.

Havre i mjölmått av vitt porslin på köksbordet.

Den blir väldigt billigt dessutom, ungefär 1/5 av priset i affären och då är den ändå gjord på ekologiska råvaror.

1 liter drickfärdig havremjölk kostar ungefär 3 kronor och kan i de flesta recept ersätta vanlig mjölk rakt av.

Silduk i sin ställning över bunke med tomma glasflaskor brevid.

För 1 liter mjölk, mixa 3 dl havregryn med 15 dl vatten, en gnutta salt och 3 msk neutral olja. (Vill man ha en tjockare mjölk kan man minska mängden vatten).

En blender eller stavmixer funkar utmärkt.

Häll över i en silduk.

Duk och ställning brukar säljas billigt i välsorterade mataffärer och är en bra investering till saftkok mm.

Silduk i sin ställning över bunke med tomma glasflaskor brevid.

Låt sila av. Efter ett tag kletar silduken igen och då får man vrida på den lite.

Här har jag hällt färdig havremjölk ner i glasflaskan med hjälp av en fin emaljtratt.

Töm över på väl rengjord flaska och drick av hjärtans lust. Det kan vara bra att skaka mjölken ordentligt innan servering.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

124 kommentarer på “Guide:Så fixar du egen havremjölk”

 1. Hos oss går det åt många många liter Solhavre varje vecka. Men om man gör den själv innehåller den ju inte de viktiga vitaminerna och kalcium. Så den man gör själv är nog inget för den som har den som viktig näringskälla, barnen t.ex tänker jag….

   1. Ja, det finns både berikad och oberikad havremjölk att köpa. Har själv en son som är känslig för komjölk, så det går åt mycket havremjölk här hemma till dryck, matlagning och bak. Men en del kan såklart vara oberikad, så tack så mycket för receptet, jag ska prova!

   2. Den innehåller vatten, havre 10%, rapsolja, salt, Kalcium, riboflavin, vitamin A, D och B12. Tyvärr är den inte nog fet, tycker jag. Många barn som inte tål mjölk, både laktos och protein, får i sig för lite fett och därför skulle jag önska att den har högre fetthalt. Det går ju även göra riktigt god välling på den. Den har varit vår “räddning” många gånger.

    1. Mycket av det som havremjölken som är köpt innehåller kommer faktiskt naturligt från havren. Detta enligt vår dietist.

     1. Det viktiga man missar ifall man utesluter mjölkprodukter är ju kalcium, D-vitamin och A-vitamin, å då behövs det tillskott, antingen från berikad havredryck eller kosttillskott!

  1. Hej!

   Fördelen med att göra havremjölken själv är att man kan göra den på ekologisk havre. Då det används väldigt mycket bekämpningsmedel för att odla havre blir det lite dyrare med ekologisk men jag tror att det är väldigt viktigt om ett barn dricker mycket havremjölk att den görs på ekologisk havre! Det är ju dock extra viktigt med AD droppar men det får ju barnen ändå!

  2. Å andra sidan, behövs det verkligen? Tillskott eller andra näringsämnen duger bra. I världen är det inte så många som dricker mjölk- och mejeriprodukter så som vi gör i Norden – och de klarar sig ofta utan problem.

   Mjölk har fått ett lite väl bra rykte i min mening. Tex hur mycket könshormon får vi inte i oss via mjölken, där korna mjölkas ca 300 dagar om året och oftast är gravida under hela den tiden? Så kör på havredrycken, den är nog ganska ofarlig!

   1. “Inom EU är det förbjudet att använda hormoner för att få djur att växa fortare. Att använda hormoner är endast tillåtet för speciella behandlingar.

    I USA, Nya Zealand och Australien är fortfarande ett fåtal hormoner tillåtna för att få djur att växa fortare.”

    “Inom EU är hormonanvändning till djur endast tillåtet för speciella behandlingar och regleras av gemensamma EU-regler. De hormoner som används i terapeutiskt syfte har utvärderats, och har gränsvärden som gäller inom EU samt karenstider som gäller nationellt.” https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/lakemedelsrester/hormoner

    Däremot har mjölk ett starkt samband med benskörhet, hjärtsjukdomar, diabets hos barn, större risk för bröst- och prostatacancer. Det finns faktiskt ingen fördel med att konsumera mjölk jämfört med allt negativt.

  1. Jag har gjort en växtmjölk med Gf Havregryn och en eller två dadlar i. Det behövdes i övergången från köpt till hemmagjord. Sen kunde dalarna fasas ut.

 2. Vad smart att göra egen havremjölk, det borde min husse göra då min lillmatte är allergisk mot laktos. Jag ska lära honom när han kommer hem! Tack för receptet!

 3. Viss havremjölk som man köper är berikad med kalcium och vitaminer men äter man en balanserad kost i övrigt räcker det som näringskälla, även för barn. Varken mjölk eller havremjölk är ju nån garanti för att man få i sig allt man behöver.

  1. Nej, men den är ett väldigt bra kompliment precis som vanlig ko mjölk är för icke allergiska. Kalcium kan de få för lite av om de inte äter de fil el yoghurt sorter som finns. En del kan ju inte äta ost heller. Kalktabletter tycker en del inte är så gott el lätt för små barn att äta…

 4. Tack för tipset! Själv dricker jag Alpros sojamjölk (kalcium, B12, osv. -berikad) tycker den är mycket godare än komjölk. Den finns med olika fetthalt, tyvärr så innehåller den ju en del socker men finns även som “utan tillsatt socker/salt”. (Vanlig komjölk innehåller ju även den en ansenlig mängd socker (laktos) så man får väl fråga sig vilket som är värst.) Min poäng är att den är väldigt dyr. Ca. 20kr/liter vilket är helt ohållbart om man är storkonsument av mjölk; därför bra tips att göra egen! Då kan man ju alternera mellan vitamin-/kalciumberikad och hemmagjord.
  Ska absolut testa!

  Står dock på Alpros hemsida att sojadryck inte skall ges till barn under 1 år, kanske för ev. risk för allergier!? (vet ej)

 5. Looks cool….How does oat-milk taste?And, how do you use it, like with cereal and in the coffee? Because I actually don`t like milk, but I love oats…so it could be a great alternative for me..
  Love,
  Lotta

  1. I use mine in smoothies, Cofee, hot choklate. Insted of reagular milk. You can use it for cereal to. Dont really know how to describe the taste, more than that it tastes like oats.

 6. Havremjölk som är så gott! Ett tips när det kommer till att göra egen mjölkdryck är mandelmjölk. Görs på samma vis men med mandel istället för havregryn. Jag brukar köra ungefär 1 dl mandel på 5 dl mjölk. Smaksätta kan man göra lite efter smak. Kardemumma är finfint!

 7. SÅ smart! Ska göra detta omgående! Min kille älskar havrejölk och det går åt mycket här hemma.

  Finns det inget sätt att berika den själv hemma då, för de som vill det?

  1. Om man äter mjölkprodukter så tror jag man klarar sig utan kalciumberikningen tex. Det kan man ju ta i tablettform annars!

   1. Precis. Och havregrynen måste innehålla en hel del goa grejer i sig. Min spontana känsla är att behovet av kalcium är ganska lätt att tillgodose på annat sätt. Antar att de påpekar att havremjölken är kalciumberikad på förpackningen mest för att sälja mer.

   2. Enligt vår dietist så innehåller havregrynen en massa nyttigheter, bl.a. en del av det som står som innehåll på köpt havremjölk. Tror precis som Linnea nedan att det är ett bra säljknep att skriva ut det!

  2. För vuxna människor är det nog toppen att kunna tillverka själv! Jag blev sugen att testa. Men för småttisar kan det ju vara ‘enkelt’ att t ex. kalcium redan finns i, då tabletter inte brukar vara särskilt populärt!

   1. Här hemma så är det inga problem för 22 månaders sonen att äta tabletterna, de har enkelt tuggats/sugits på sen 5 månader tillbaka. Trevlig mintsmak på dom också!

   2. Vi har gett vår son kalktabletterna Calcichew D3 Mite som smakar citron. I början sa vi att det var godis. Han tycker de är goda.

 8. Tack för puffen. Jag kommer aldrigt till skott, det blir istället den vanliga Oatlyn i affären. Nu ska, ska, jag göra egen dryck.

 9. Tack för receptet! Hur länge håller den? Kan man frysa den (om man nu inte orkar göra havremjölk så ofta)?

 10. Låter som ett suveränt alternativ till mjölken i all latte man dricker om dagarna. Ska leta upp välsorterad livsmedelsbutik här på Cypern (precis flyttat) och se om de säljer havregryn här. Brukar du ha mjölken i kaffet?

  1. Elena: Den passar utmärkt i kaffet samt att baka på! Vi använder endast denna mjölk hemma, gör alltifrån bullar, matbröd och pannkaka på den! 🙂

 11. Ja det är ju superlätt och enkelt att göra så kul att du tipsar om det!
  Ett annat tips är att göra mjölk på hampafrön! Det blir ännu godare tycker jag och supernyttigt! Hampafröt är ju en komplett proteinkälla som består av alla de åtta essentiella aminosyrorna. Den innehåller en massa fibrer och essentiella fettsyror som Omega 3 och 6.
  Jag brukar blötlägga hampafröna under natten och mixar sedan bara med vatten, lite olja (om man vill) och salt. Man kan välja själv om man vill sila sedan eller få den lite mer “smetig”.
  Tack för en fin blogg! Kram

 12. Att man berikar de mesta former av vegetabilisk mjölk är för att den ska kunna vara ett fullgott alternativ till komjölk. Havre- och sojamjölk innehåller tex lika mycket kalcium som komjölk. Och faktum är ju att man berikar även komjölken med A- och D-vitamin (åtminstone den som har en fetthalt på under 3%).

  Personligen är jag övertygad om att vi vuxna inte alls behöver dricka komjölk. Komjölk är ju som bröstmjölk, något som produceras för att den ska få en unge att växa fort. Det finns inga djur som i vuxen ålder dricker bröstmjölk, och absolut inte från någon annan djurart. Men i Sverige har komjölken blivit, tja, en helig ko 🙂 Tex är det ju många skolor som inte tillåter reklam inne på skolan, men av nån anledning får Arlas logga finnas lite varstans i matsalarna.. Hrm.. Skumt.

  Så hejja dig Clara, som ger oss ett toppenfint recept på havremjölk! Det ska jag minsann sprida hej vilt 🙂

 13. Komjölk är inte så himla nyttigt som tex Arla försöker övertyga oss om. Hela tiden säger de att mjölk är bra för skelettet men för mycket kalcium är rent av skadligt. Sverige är bland de länder där vi får i oss mest mjölk – ändå är samma land det land som har mest benbrott. Sug på den.

  1. Ja fast en stor anledning till benskörhet är inte bara kalciumbrist, det är bristen på belastning på skelettet. I form av att gå eller springa eller hoppa. Sedan kan man ju läsa statistik på så många vis. Nåväl, jag tror i och för sig inte att vi måste dricka mjölk men menar mer att det finns många infallsvinklar på det hela. Jag tror exempelvis att icke homogeniserad mjölk (typ gammeldags mjölk) är bättre än lättmjölk och att lättmjölk är bättre än den tveksamma sojamjölken. Men Claras hemmagjorda variant låter väldigt bra.
   Hej hej!

 14. Grymt Clara! Jag är en riktig havremjölksfantast, det känns som om kroppen tackar mig när jag dricker havre…jag har provat att göra själv utan lyckat resultat, nu skall jag prova ditt recept!

  1. Alltså någon som har en naturell smak, typ solrosolja, eller raps.. Olivolja går bort!

     1. Näe, hehe, men han brukar ösa på olivolja på alla maträtter han gör i sina program. Har börjat tänka på det den senaste tiden, känns som ett tvång han har 😉

     2. Haha, det skulle inte förvåna mig. Han har olivolja till allt. Eller ja, nästan allt. Det är som hans dolda signum, rätt banalt med tanke vad han heter – Jamie Oliver – Olive oil.

 15. Varför skulle man göra havremjölk överhuvudtaget eller dricka havremjölk? jag har uppenbarligen missat en very important nyckel till överlevnad. men jag ska testa.

 16. Tanken att göra egen havremjölk har aldrig slagit mig förrän nu! Tack för informativ inspiration! Du e fantastiskt huslig, du…

 17. Den ekologiska, icke-berikade, havremjölken (den i svart förpackning från Oatly) smakar ganska blaskigt tycker vi här hemma så därför köper vi alltid den berikade (i blå förpackning). Den smakar fylligare och godare. Men det är ju en smakfråga. Skulle vara väldigt kul att göra egen havremjölk men den kanske inte blir så uppskattad om den liknar den i svart förpackning. Jag får prova och se, helt enkelt!!

 18. fick detta tips av en vän för lääänge sen men hade glömt bort det helt. imorrn är min lediga dag, då ska jag prova. tack tack!

 19. Här går det åt en del havremjölk p g a allergi (och dålig fantasi/ork som gör att vi just nu använder en del ersättningsprodukter för mjölk), men jag är inte tillräckligt påläst för att kunna dissa rekommendationerna om kalciumintag. För ammande är rekommendationen 1000 mg/dag, en mängd som är ganska svår att komma upp i utan att antingen äta berikade produkter eller tabletter. Att göra diverse mjölkar själv verkar dock spännande och pengabesparande så jag kan mycket väl tänka mig att prova det vid enstaka tillfällen. 🙂 Jag dricker inte mjölk utan använder det bara i matlagning och då blir det ganska mycket extrajobb känner jag.

  1. Det är säkert godast om den är kall! Kan tänka mig att den håller sig max 1 vecka. Havregryn, vatten och olja i kaffet? Nja. Men man kan säkert lura sig att det är gott!

  2. Hannah: Den funkar utmärkt i kaffet! 🙂 Och ja, den måste stå kallt! En öppnad flaska håller ca. två – tre dagar medan en oöppnad håller ca. 1 vecka.

 20. Hmm..havremjölk gjorde jag ju själv ofta förut. Varför slutade jag med det egentligen?? Tack för påminnelsen, nu är det nog dags att börja igen!
  Och by the way, Norrbottentröjan är ju underbar till lille B! Finns de i vuxenstorlek tror du?
  Tack för alla trevliga läsestunder du ger mig Clara!

  Kramar

 21. Mixade havregryn är ett universalmedel.
  Jag brukar vara ute och vandra ca 3 veckor om året då jag har med mej den mesta av maten i ryggan. Har man med sig en påse med mixade havregryn har man basen för en massa godsaker med sig. Väger inget och håller länge, man vill ju inte släpa på en massa tung vätska så det finns inte plats för mjölk. Man kan göra jättegoda scones till frukost, pannkakor, mjölk till gröten, redning i såsen, nässelstuvning, chokladmuffins etc, etc. Att laga mat i naturen tar lite tid, men allt smakar godare där och man har all tid i världen.

 22. Det ser jättetrevligt ut, men varför? För att det är gott bara, eller är det för laktosintoleranta? Jag dricker aldrig havremjölk så jag vet inte varför jag skulle börja riktigt. (Förutom att jag tycker det egentligen är absurt att dricka komjölk – den ska ju kons bebis ha så klart, inte jag. Jag är ju inte ens av samma art.)

 23. Låter grymt! Fast blir det inte knasigt om du försöker dra ned på kolhydrater? Jag håller själv på med LCHF och det känns som att det där inte är optimalt, eller tänker jag helt fel?

  1. Nej jag försöker inte minska på alla kolhydrater. Bara låta bli att äta det som är raffinerat. Typ som vitt mjöl och pasta! Och så socker såklart!

 24. Hej Clara!
  Jag gör egen mjölk av solroskärnor eller mandel. Det är ungefär samma tillvägagångssätt som när du gör havremjölk. Du ska bara låta kärnorna/mandeln ligga och dra i vatten minst 8 timmar innan du mixar det med nytt vatten. Jag brukar ha i 1-3 färska dadlar när jag gör mjölken eftersom de är naturligt söta och innehåller mycket kalcium.
  Det tycker jag du ska prova för det blir supergott!

 25. Har fått för mig att havremjölk smakar som en blandning mellan mjölk och havreflarn, två saker jag älskar men jag lär bli besviken, måste testa!

 26. Tacka Malin för tipset! Jag gjorde mig lite mjölk nu i morse och gjorde sedan pannkakor på den, resultatet blev superbra!
  Kram

 27. Underbart tips.
  Jag undrar vad man gör med det som blir bortsilat? Har någon tips på vad man gör av det gegg som blir “över”? Det vill man ju så klart också ta till vara på.
  kram

  1. Om man vill kan man använda havreresterna till att tvätta håret eller kroppen med. Väldigt skonsamt för känsliga hudar och tillför mycket bra ämnen. Vill man inte göra mjölk innan kan man bara ta lite havregryn i en strumpa och blöta och börja tvätta med.

  2. Man kan göra goda frukostplättar av resterna också, blanda med lite mer vatten, ägg, mjöl som tex bovetemjöl (eller varför inte havremjöl) och sedan krydda efter smak. Man kan också ha tex banan eller rivet äpple i.

 28. Smart idé att göra egen havredryck! Men utesluter man mjölkprodulter i sin kost och är laktovegetarian eller vegan är det bättre att köpa havredrycken i affären där den är berikad! Detta eftersom berikade produkter, tänker främst med B12 och kalcium är en av de viktigaste källorna till att få i sig dessa ämnen!

  1. Den berikade havremjölken innehåller D2 som kommer från ullfett så som vegan kan man inte dricka den..

   1. Men oj vad fel! D2 är helt veganskt, D3 å andra sidan är (oftast) gjord på fårull.. Oatly är vegansk.

 29. När jag såg inlägget så tänkte först: “Oj, göra egen havremjölk? Vad ambitiöst det låter!” Sen läste jag receptet och märkte att det lät förvånansvärt lätt. Nu har jag provat själv och det blev faktiskt bra. 🙂 Tänk att det t.o.m. blir billigare än mjölk, det är ju jättepraktiskt för en fattig student som jag. Tack för tipset!

 30. Jag gjorde själv havremjölk för några år sedan med ungefär samma recept (och likadana flaskor, svåra att få rena tycker jag). Om jag inte minns helt fel hade jag även i sesamfrö för att höja kalciumhalten och använde linfröolja för omega 3. Nu är jag tyvärr lat och köper Coops variant då den har bäst näringsinnehåll vad jag vet. Men kanske man borde böja tillverka egen igen som variation?

 31. Tack Clara för tipset! Jag försöker undvika berikade produkter helt eftersom det oftast handlar om vitaminer och tillskott som är tillverkade på kemisk väg.
  Jag köper Oatleys ekologiska havremjölk eftersom det är den enda produkt jag funnit som inte innehåller rapsolja eller har kemiska tillskott. Rapsolja heter på engelska rapeseed oil och när den modifierats får den namnet canola oil. En bra start är: http://www.aspartame.ca/page_oho3.htm
  Testade havremjölken i kaffet och det var ingen höjdare, någon som har något annat bra tips?

  1. Hm va? Rapsolja är en helt suverän olja som är otroligt nyttig, i synnerhet om den är kallpressad förstås eftersom fler nyttiga ämnen bevarats i den kallpressade oljan. Menar du att du undvikit rapsolja pga att du trott att den är modifierad??? Den modifieras ingenting, däremot upphettas den ju om det inte uttryckligen står att den är kallpressad. Men den kommer ju oavsett ALLTID från vanlig raps och ingenting annat. Däremot kanske det finns anledning att undvika GMO-raps, om den öht ens förekommer i Sverige? Står det canola är det ju förstås en helt annan femma. Men Oatly tex använder svensk rapsolja, vanligast är att rapsoljan i produkter här i Sverige kommer från Sverige eller norden, inte från Canada.

   Här kan man läsa mer om oatlys val av oljor (även palmoljan som ju är starkt kritiserad från många):
   http://www.oatly.se/fragor-och-svar/palmolja

   Gör man egen mjölk som föreslås här väljer man förstås helt själv vilken rapsolja man köper. Jag köper svensk kallpressad rapsolja, nyttigt och av god kvalitet 🙂

   Linfröolja (helst kallpressad) är annars ett alternativ rikt på vitaminer och mineraler, men jag kan inte svara för hur smaken blir då eftersom det är lite annorlunda smak på linfröolja.

  2. Canola är vad raps heter i Amerika, medan det heter rape i England.
   Ungefär som amerikanerna säger rutabaga om det engelsmän kallar swede (Swedish turnip = kålrot). Det är inte olika saker, bara “olika språk”. Det sprids så mycket vansinne på nätet. Att kolla är bra.

 32. Hej
  Jätte bra inlägg tycket jag!
  Jag undrar vad är det för mixer som är lättast att använda? Stavmixer?

  1. Stavmixer funkar jättebra! Dessutom är det väldigt lätt att diska om du inte tillsätter oljan förrän efteråt. Havren löser sig nämligen lättast i kallvatten och man behöver inget diskmedel!

  1. Mjölk och mejeriprodukter har en försurande effekt av pH balansen i våra kroppar (kvinnor drabbas hårdare än män av detta). För att neutralisera denna syran frigör våran kropp kallcium ifrån dess största depå, vårat skelett. Så tillsatt kalcium i en havremjölk är knappast skadlig, men om det verkligen behövs, det är frågan. Då det inte direkt är några problem att få i sig kalcium på naturligt vis 🙂

 33. Upptäckte här framåt kvällskvisten att det inte fanns någon havremjölk till morgonkaffe och då är det kris och katastrof i det här hushållet. Lanthandeln öppnar inte förrän 9.00 så det var inget alternativ att tänka på utan jag satte mig vid datorn och googla:de fram det här receptet. Rotade fram saftsilen och skulle sätta igång då jag upptäckte att jag bara hade fiberberikade havregryn hemma men tänkte att jag väl fick ge de ett försök. Blev precis färdig med mjölken nu och den smakar riktigt bra 😀 Morgonen är räddad, om inte hela dagen 🙂 Tusen tack för detta recept!!

 34. Om man kompletterar barnens kost med groddar av olika slag behöver man inte vara rädd för att missa näringsberikningen i den köpta havremjölken. Dessutom tycker barnen att det är otroligt roligt att grodda själv. Alla vitaminer och kalcium ingår och dessutom många andra viktiga spårämnen. 🙂

  1. Jag undrar också vad Oatly tillsätter/gör annorlunda som får mjölken att smaka rundare/sötare? Det kanske är det som är deras stora affärshemlighet?

 35. Min havremjölk blir genomskinlig. Är det normalt? Jag undrar därför mjölken ser vit ut på bilden.
  Jag silar genom kaffefilter och det tar jättelång tid, flera timmar. Varför går det så fort med silduk? Blir det fel på havremjölken med kaffefilter?

 36. Marie, har du provat att sila genom saftduk eller har du bara kört kaffefilter? Jag har själv bara kört kaffefilter (inte papper utan den hållbara dukvarianten). Det tar jättelång tid, som du skriver. Dock inte flera timmar – för att jag står och vippar på silen och rör i den hela tiden. Funderar nu på att införskaffa saftduk. Kan det vara värt det?

 37. Daniel, tycker du att det smakar bittert också med neutral olja, mindre salt och ett eller ett par kryddmått vaniljsocker?

 38. Havre, mandel, sesam, ja alla nötter och gryner kan bli härliga drycker! 🙂 Kör tillsammans med lite sesamolja, linfröolja eller avocadoolja tillsammans med frysta bär och frukt och du har sommarens nya favorit, nyttigt och gott! 😀

 39. Hej Klara, Tack för bra recept. Men min havremjölk blir till välling när jag värmer den och kokar min choklad! Hur göra för att det inte blir en sådan konsistens? Jag funderar på att ha grynen i ugnen innan jag gör havremjölk nästa gång…

 40. Testade att göra idag och det fungerade riktigt bra. Smakar inte lika mycket havre som dom man kan köpa i affären tycker jag, men det kanske beror på att dom är sötare. God var den i alla fall, men jag kommer ha lite mindre olja i, tyckte det blev för mycket med 3 msk.

  När jag var klar med havremjölken tyckte jag att det var onödigt att slänga havregrynen så jag bakade bröd på det, ett litet tips bara 🙂

  Jag bakar glutenfritt eftersom jag inte äter gluten. Använde det här receptet som jag knåpat ihop själv:

  1/2 jäst
  2 1/2 dl havremjölk
  1/2 msk fiberhusk
  1/2 dl krossat linfrö
  1 msk olja
  1 tsk salt
  3 dl grov mjölmix
  Havresmeten från havremjölken
  vallmofrön

  Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en degbunke. Rör ut den med mjölk, tillsätt fiberhus och låt svälla i tio minuter.

  Rör ned linfrö, olja och salt. Tillsätt havresmeten och mjölmixen och arbeta degen kraftigt i maskin. Låt jäsa 30 minuter.

  Sätt ugnen på 225 grader. Fördela degen i lagom stora bullar. För mig blev det tio stycken. Låt jäsa under bakduk i 25 minuter.

  Pensla med ägg och ha på sesamfrön eller vallmofrön.

  Grädda mitt i ugnen 12-15 minuter.

  1. Hej, tack för ditt glutenfritt recept!
   Men om du använder både havremjölk och resten av havremjölksmet för att baka, varför inte använda havregryn istället? Det ska ändå bakas och du skulle ha mindre jobb!

 41. Min mjölk blir mjölig och sträv, vad gör jag för fel? Använder saftsil med ställning.

 42. Gjorde min på fiber havregryn och blev jätte gott, när jag bakar med den brukar jag tillsätta aromer som tex karamell/vanilj för mer smak 🙂 silduken brukar jag tvätta i maskin och det funkar

 43. Tack för ett bra recept!! Men jag undrar, är det med kalciumet? Vi dricker mycket havredryck hemma och har växande barn som behöver kalcium. Kanske kan man tillsätta sesamfrön, för så mycket kalcium finns det väl inte i havre?

 44. Hej, har aldrig gjort detta, men kan jag ta ett vanligt durchslag! Har havremjölken att blanda med joghurt bara…