Mockarutor

Mockarutor bakas i köket.

Idag har vi bakat mockarutor för att fira en rolig grej som har hänt. Mockarutor är barndom för mig. Mamma bakade alltid dessa. Men just det här lite mer avancerade receptet är faktiskt Leilas. Superbra!

Mockarutor bakas i köket.

Kaka:

5 st ekologiska ägg,

4 dl strösocker,

4.5 dl vetemjöl,

3 tsk bakpulver,

5 msk kakao av god kvalitet,

300 g smör,

2 dl vatten,

200 g mjölkchoklad eller mörk kvalitetschoklad.

Glasyr:

2 dl vispgrädde,

2 msk espressokaffe,

200 g mörk kvalitets choklad 70%

2 dl kokosflingor till garnering

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.

Vispa ägg och strösocker pösigt.

Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao i en skål. Sikta mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt ihop smeten.

Smält smöret och blanda det med vattnet, rör ner det i smeten.

Klä en plåt, cirka 40 x 35 centimeter med bakplåtspapper och häll i smeten.

Hacka chokladen grovt och strö över smeten.

Grädda kakan i cirka 15 minuter (den får inte bli torr), prova med en sticka.

Låt svalna.

Till sist:

Koka upp grädden, häll i espressokaffet och rör i 200 gram finhackad mörk choklad.

Låt glasyren svalna något och bred den över kakan.

Strö över kokos och servera skuren i rutor.

Färdiga fyrkantiga rutor med grädde till.Idag slog jag på stort och serverade dem med vaniljglass och lättvispad grädde.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

53 kommentarer på “Mockarutor”

  1. För mig är och förblir denna kaka kärleksmums! Och Leilas recept är det enda jag numera använder, sjukt gott! Fast jag brukar hacka i mjölkchoklad istället, och sen njuter jag i fulla drag av varenda liten smula jag unnar mig att äta!

  2. Gissa om jag ska baka mockarutor när mina barn börjar föreningsidrotter! Så himla fint. Efter de spelat knattematch: först en polarkaka med ost och gurka, sedan ett glas hallonsaft och en mockaruta med kokos. Längtar ihjäl mig.

  3. Sådana påstår den äldste här att hans mormor bakade när han var liten. Ska provas för att se om minnet än en gång har svikit den gamle mannen.

  4. Åh, så gott! Jag kallar dem kärleksmums men njuter precis lika mycket som du.

    Jag kikade in här för första gången denna veckan efter att lyssnat på dig på Sommar i P1. Tack för ett bra och inspirerande program. Jag får samtidigt erkänna att jag hade lagt dig under samma kategori som vissa andra (kända) bloggar utan att någonsin varit här. Det var fel! Trodde du var en hipp inredningsbloggar som tipsade om trist shopping mm…
    Gillar din stil och blogg… jag återkommer gärna.

    Ha det gott och njut av den goda fikan!
    Kram Marie

  5. Det låter väldans gott. Ska genast testa. Jag minns att din morotskaka som jag gjorde helt efter ditt recept rönte stor framgång i familjen.

  6. Mockarutor var en ny benämning för mig, kärleksmums har dom alltid hetat i min barndom. Tack för receptet, det ska genast testas här hemma och se om det klår mitt gamla välbeprövade…

  7. Bakade Lailas mockarutor i vintras, de blev löjligt goda! Bakade även hennes chokladmuffins med frosting som innehöll kaffe. Körde på starkt espressokaffe där med och det blev så gott att pojkvännen som undviker socker ville äta det med sked 🙂

  8. Kärt barn har många namn, hos oss kallar vi dom för fiffirutor:))
    Tack för en fin blogg och fortsatt trevlig helg!

    Mvh Madelene

  9. i våran släkt kallar vi dom för bosse-rutor! varför? inte den blekast, men jag gillare!

  10. Åh jag vill bo i din blogg! Går det tror du? Du är så våldsamt inspirerande, jag vill bara sy och baka och plantera och möblera om och gå på loppis… Tack för en fullständigt ljuvlig blogg!

  11. Min mamma bakar fortfarande mockarutor med strössel åt brorsan som fyller trettio till hösten. Mockarutor passar till alla åldrar 🙂
    Roligt med bra nyheter!

  12. Ja de är barndom för mig med fast vi säger kokosrutor här. Lärde mig två nya namn på dem utöver de gamla klassiska nu, fiffirutor och bosserutor, det var lite roligt 😛

  13. Välj mörk ekologisk (vegan) mintchoklad till glasyren, så blir rutorna strået närmre himmelriket 🙂

  14. Jag tycker nästan bäst om mockarutor om man tar dem direkt från frysen och får karva lite med tänderna i den. Mums!!

  15. Åh Clara, jag sitter och lyssnar på ditt sommarprogram och är så imponerad. Aldrig tidigare i mitt liv har jag fått gåshud av att någon sagt så mycket fina, viktiga och vackra ord. Jag får tårar i ögonen när du berättar om din mamma, om trånga jeans och respekten för husmödrar. Det är som att du sätter ord på allt det där jag känner och tänker men inte lyckas formulera. Du är verkligen underbar, en förebild och en undanflykt från den ibland så uppgivna verkligheten. Jag hoppas att du aldrig slutar göra det du gör eller stå för den du är, du behövs!

  16. Vi, jag och min bror, kallade dem för “farmorskaka” när vi var små eftersom det var hos farmor vi först åt sådana, någon gång i början av 80-talet förmodligen. Kan ärligt säga att jag fortfarande säger “farmorskaka”, trots att jag vet att den inte heter så, men det känns bara så rätt. 🙂