Bebismat

Både bröst och flaska står lågt i kurs numera. Nu är det riktig mat som gäller!

Fina haklappen på, eller så kan man äta naken!

Jag har beställt hem praktiska gula matskålar gjorda av majsstärkelse, från butiken Ekokul. Oömma och bra då servisen hamnar på golvet titt som tätt. Dessutom helt fria från hormonstörande ftalater, bisphenol och PVC.  Även nappflaskan har jag köpt där. Den är i glas, med silikonhölje. Också garanterat fri från skadliga ämnen.  I ett pressutskick fick jag praktiska giftfria silikonformar från Barnmatsburken. Precis lagom att göra portioner och frysa in bebismaten i. Jag har bara hunnit använda dem några veckor men är himla nöjd med funktionen.

Det är så kul att fixa barnmat. När det passar får han smaka vår mat men lika ofta gör vi egen till honom. Och bara för att man inte får salta betyder det ju inte att man inte kan krydda! Här är lite mosad banan med färsk pepparmynta från trädgården. En annan favorit är kikärtsröra med massor av vitaminrik persilja. Kokt potatis och vit fisk mixad med basilika och oregano går också hem. Med barnmat resonerar jag som så att jag inte ger min unge något jag själv inte skulle vilja äta. Gillar jag att äta burkmat? Nej – så då bjuder jag inte min bebis på det heller, mer än undantagsvis. (Med det inte sagt att inte finns fin barnmat på burk – det finns det alldeles säkert! Kör i vind ni burkmatsfrälsta.)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

59 kommentarer på “Bebismat”

 1. Vilken fin liten kille du har! jag har en tio månaders så allt snurrar runt mattider här oxå!!! Dagarna bara svischar förbi… förstår inte vart tiden tagit vägen.. känns som det var igår han var 4 månader. Fint reportage i Mama förresten!!
  Kram kram till dig!! / Emelie

 2. Å, vilket jättebra tips! Ekokul är perfekta sidan att rekommendera för släkt och vänner som vill köpa presenter. Tack för en bra blogg!

 3. Hej.
  Tack för din fina blogg och alla bra tips du delar med dig av.
  Tänkte ge ett tips tillbaks 😉
  I Gottne utanför Övik finns en second hand som har 3 hus fulla av allt möjligt till löjligt låga priser.
  Såg häromdagen ett pastellblått skåp från härliga 50talet som kommer från ett gammalt apotek. Vitrin upptill och lådor nertill. 100 riksdaler kostade det.
  Vi bor 60 mil ifrån och hade inte plats i bilen annars hade det bott hos mig numera.

  Det skulle passa perfekt hos er.

  Må gott!

 4. Mina tre barn har fått både hemlagat och “burkmat”. Ibland har man inte orkat eller hunnit eller varit obekvämt till – då är burkarna bra. Hemlagat är ibland godare… Skrattade gott åt sketchen i Solsidan när de “perfekta” mammorna skulle överträffa varandra med hemlagad barnmat och stackars Mickan stoppade burkmat i en låda för att verka lika “duktig”! Nu är mina tre barn vuxna, större och längre än jag, så det verkar som om det funkat med maten i alla fall. 🙂

  1. Samma här! Klart burkarna kan användas, både då det kniper, eller som basföda. Men vill man köpa ekologiskt är det rackarns dyrt kan jag säga…då är det himla smidigt att göra eget. Det mesta man äter själv går ju att servera barnen om man bara utesluter salt.

 5. Genom att mina var allergiska eller rättare sagt överkänsliga mot konserveringsmedel var det bara att börja göra det mesta själv !!
  och när man ändå gör mat till en själv är det inte svårt att koka lite broccoli och potatis eller annat…
  frikadeller var något som aldrig föll mig i smaken men barnen älskade det när dom var små och det kändes som ett bra alternativ till det stekta köttbullarna 😉
  Ta hand om dig
  KRAM

   1. Nu pratar jag om mat för 13 år den du vet jag har tonåringar inte småbarn och det var bara lite av det dom var överkänsliga för !!
    Jag är så glad att det idag är förbjudet med konserveringsmedel för alla småbarns mammors skull !!!
    Det visste jag inte så tack för din kommentar
    !!
    Kram

 6. vilken fin mamma du är, hörru! sicken sötnos till son!
  om man får barn själv nån dag så får jag nog återgå till det här inlägget och läsa på och klicka vidare till alla dessa grymma, giftfria, vi-har-allt-till-ditt-barn-sidor.

 7. Jag läste reportaget om dig i Mama och ngt som jag reagerade på var att ni hade kört SHN-metoden. Eftersom jag är så grymt emot alla typer av metoder för barn, och tycker att du/ni verkar vara väldigt vettiga föräldrar, är jag lite nyfiken kring hur du tänker om sova-metoder för små barn rent generellt. Om man får önska inlägg i din blogg så är detta en liten önskan 🙂

  1. Jag har inga generella åsikter, jag bara gör det som funkar för oss. För oss funkade SHN metoden som magi. Lillen är en helt ny och mycket lyckligare och gladare bebis. Alla reagerar på hur trygg och lugn han är – hur lättsamt allt går. Jag bara tackar och tar emot.

   1. Läs gärna Lars H Gustafsson “Växa – inte lyda”. En klok man som ger mycket om man orkar igenom hans något komplicerade sätt att skriva på.

    1. Ja, jag har läst den! Den är superbra. Han är pappa till två av mina kompisar dessutom. Och de är ju fina människor så en hel del rätt måste han ha 🙂

  2. Jag körde den också på min kille som nu är snart nio år. Fantastiskt! Från att ha vaknat ungefär en gång/timme började han sova hela nätterna igenom. Både han och jag fick livet tillbaka kändes det som! Och jag förstår inte riktigt kritiken mot “Sova hela natten”-kuren (“kur” låter för övrigt lite… märkligt), det är en snäll “metod” tycker jag! Det är ju “snällare” mot barnet att lära han/hon kunna sova hela natten, än att behöva vakna stup i kvarten på natten och därmed inte riktigt orka med dagarna.

 8. Det är härligt när de små börjar upptäcka smaker. Det går ganska lätt att göra eget, men vi har blandat mellan hemmagjort och köpt. Tycker att man skall göra det som fungerar. Det är ingen tävling detta med att vara förälder, du blir varken bättre eller sämre beroende på om du lagar egen mat till barnet eller inte. Som Clara själv säger, gör det ni tror på och som fungerar, så skall det vara.

 9. Gudars vad lik han är sin pappa på översta bilden! Fast Jakob (Jacob?) kanske är en smula mindre kladdig om munnen, hihi. Fina bilder tar du i vilket fall, tänk vad roligt för Bertil att vara så väldokumenterad sen när han blir stor och nyfiken.

 10. Med min äldsta dotter lagade jag det mesta själv. Slutade mest med att tallriken hamnade på golvet. Kanske inte enbart berodde på min mat, utan kanske framförallt var en följd av hennes bestämda humör. Detta var dock rätt knäckande iallafall. Tvåan, en son, fick blandat burkar och hemlagat. Ganska snabbt visade det sig att han hade flera matallergier och astma. Resultatet blev kräkningar och viktnedgång. Maten kan än idag vara ett känsligt kapitel för vår lilla mellanson. Nu med trean, även detta en son, har vi nästan uteslutande kört burkar och jag måste säga -Fasiken vad skönt. Gossen verkar älska det och äter som en häst. Tjock som en liten Buddha är han. Dessutom ger det mig tid att titta mina äldre barn i ögonen emellanåt. Jag tror helt enkelt jag fortsätter med detta vinnande koncept.

 11. Ja, eftersom alla barn är olika så kan man ju så klart inte från början veta vad som passar. Man får testa sig fram helt enkelt och jag lägger inga som helst värderingar i huruvida en mamma väljer burkmat framför hemmagjord. Huvudsaken är att det är BRA mat och att barnet äter.

  Vårt första barn var väldigt petig med allt så nu det ska bli intressant att se om barn nummer två och tillika vår lilla “tre-och-ett-halvt-månaders-8,5 kg-kille” kommer att ha lika stor aptit på mat som på sin mamas Arla-central :D.

  Trevlig helg och KRAM på dig

  // Inredningsfrun

 12. Hej, jag har en liten knodd på 2 månader och ser fram mot när hon börjar äta. Kommer hon få lika gapande aptit som jag eller är det en bestämd liten dam jag kommer ha att göra med, ja allt är spännande! Och allt är nytt! Till exempel så hade jag inte funderat så mycket på det här med barnmat och att de skulle vara så krångligt och omdebatterat. Jag trodde att de åt det vi åt minus salt och stekt mat och självklart lätttuggat och allt det där. Men förstår nu att det är en hel vetenskap (eller?). Tänkte göra en massa äppelmos imorgon av alla äpplen i trädgården. Hade tänkt mig en halv dl socker på en liter mos, borde jag skippa sockret om Liten ska ha det som smakportioner senare i höst?

 13. Det är så kul när man får börja ge mat & se hur dom små gillar det:)
  Min Elle älskade mat & ratade fort flaskan. Jag köpte också Första MOSEBOKEN & andra moseboken av Johanna Westman, en bra pekbok till bebisen. & receptbok till
  Mamman:) inspiration & bra tips:)
  Elle favvo var blomkålspure kokad på grädde med timjan:) älskade denna:))

  Ha det fint:)

 14. Ha ha. Härliga bilder som vanligt, men jag kan inte låta bli att sitta här och småle åt kommentarerna, allt tyckande och allas “rätt” och “fel” när det gäller barns ätande och deras mat. Min dotter föddes tre månader för tidigt, föddes upp endast på sondmat, klarade inte att börja äta på egen hand och fick till slut knapp på magen som vi matade i. Hon tog ingen mat alls i munnen, spydde som ett litet såll och våra liv var ett rent h-vete. Men nu, efter över ett års kämpande äter hon ÄNTLIGEN och vägen dit har inkluderat föda som får Präktiga Morsan och BVC-Tanten att falla i backen. Hon har fått Nutella, choklad, extrasaltat smör, pommes, chips, ja kort sagt allt hon velat ha. Som tur är går dieten mer och mer mot det normala nu och Nutellan kan packas undan, men om Präktiga Morsan kommer på besök så tar jag fram den igen. 🙂

  Ta er en stund och var glada och tacksamma över det enkla faktum att era fina små barn äter, alla föräldrar. Om de sedan gör det från burk, flaska, bröst eller gladgul eko-tallrik spelar väl mindre roll…

 15. Tack för fin inspiration! Min son är ungefär en månad yngre än din och vi har precis börjat introducera annan mat än ersättning, så det här inlägget kom väl till pass. Gröt och katrinplommonpuré äter han med god aptit, men potatis- och palsternackspurén var inte alls lika populär. Kommande vecka är det dags för lite morotspuré. Spännande!

 16. Fiffiga formar du tipsar om! Lagar dock väldigt stora mängder mat, så det innebär att jag skulle få köpa på mig ett gäng. Lite dyrt kanske…Glasburkar funkar faktiskt också att frysa in i. Dubbla bullformar och engångsmuggar är också fint. Men låt bli att mikra, ta upp dagen innan eller på morgonen ur frysen. För övrigt tycker jag som du att det inte är mer invecklat att göra mat till sig själv. Alltså själva principen är ju bara att utesluta salt, mangold, rödbeta och spenat typ. Sedan, krydda järnet! Min son som är sex månader fick massor med örtkryddor, peppar, vitlök etc från det att han var 4 månader. Han älskar mat! Kött, bönor, fisk och grönsaker…Det roliga är att han är noga med EN sak; Det måste vara köpt fruktpuré som han äter efter maten! Hemmagjord fruktpuré duger i gröten dock:-)

  1. Jag har likadana formar som Clara skriver om och har använt dem jättemycket. I början frös jag in och förvarade maten i själva formen. När jag mejlade och frågade Anna på barnmatsburken.se hur hon tänkt då det inte finns något lock till formarna och jag tyckte att maten blev lite “frystorkad” efter ett tag.
   Hon svarade mig att tanken var att man fyller på formen med mat, stoppar in i en helt vanlig fryspåse och väntar till maten fryst till. Sen trycker man ut bitarna i påsen och förvarar dem i påsen i frysen. På så sätt behöver man inte en uppsjö av formar utan det räcker med en eller två av varje. Såfort maten frusit till och man tryckt ut bitarna i påsen så kan man ju använda formen igen. Mycket fiffigt tycker jag men jag tycker att hon ska skriva att det är så man ska göra på hemsidan.
   Nu i sommar har vi använt den röda formen till att göra glasspinnar i och imorgon ska jag testa Claras glassrecept. Kanske blir med blåbär istället för smultron.

 17. Jag kände liksom du att jag ville ge mitt barn den bästa tänkbara maten när hon var tillräckligt gammal. Sagt och gjort började jag läsa på om barnmat på nätet och prova mig fram. Detta har resulterat i en himla massa ekologiska recept som du kan hitta här:

  http://lillamatderiven.blogspot.com

  Min dotter är hur frisk och glad som helst och jag tror att mycket utav det beror på den goda och nyttiga maten.

  Lycka till med mosandet!

 18. Heja egengjord barnmat! Så jobbigt är det inte att göra att man inte kan lägga ner lite tid på att ge sin skatt lite hemmagjord föda 🙂

 19. Tack för en inspirerande blogg!!

  Mitt tips när det gäller barnmaten är rotselleri. Upptäckte själv den när jag började laga barnmat och den ger en god sälta och passar i nästan alla puréer. Den i kombination med örtkryddor var en hit här hemma 🙂

 20. Ja själv jobbar jag som djurskötare på en Ekologisk/kravmärkt mjölkgård så det fanns inte på kartan annat än att stå och mosa ekologiska morötter/potatis/blomkål, laga viltkött, fixa egen gröt and so on. Alla predikningar jag hade inne på Bvc om att jag minsann inte ville ge mitt barn barnmatsgröt med tillsatta ämnen i. Men tji fick jag då min Wilding nu i två månader har vägrat äta annat än köpt barnmats lasange och pulvergröt. Den perioden verkar se sitt slut och återigen börjar det bli gott med mammas hemmalagade mat.

 21. Haha…jag skulle själv inte äta sand eller suga mig själv på tårna heller, så jämförelsen mellan min och bebisars smaksinne vill jag inte dra för långt.
  Men jag tycker att folk generellt har en ganska stor medvetenhet om vikten av att välja bra mat och undvika farliga ämnen till bebisar. Tyvärr spiller det liksom inte alltid över på resten av familjen och lever inte vidare på samma sätt efter småbarnsåren. Det händer att jag får kommentaren från andra föräldrar om vissa grönsaker jag odlar (tex rotselleri, jordärtskocka, persiljerot) att den enda gång de använt detta varit när de gjort barnmat. Om man tror att det är så nyttigt och gott, varför äter man det då inte själv? Jag vill puffa för att inte göra det här med barnmat till allt för mycket en egen fråga utan istället tänka på den som mat, och fundera över vad man vill att hela familjen ska äta och må bra av. Är priset för att laga egengjord barnmat att man inte hinner slänga ihop en vettig lunch till sig själv är kanske ändå bebisburkmat att föredra den dagen – för den är då hundra gånger bättre jämfört med den färdigmat som säljs till vuxna.

 22. Hej Clara!
  Kan du inte lägga upp lite kul recept på barnmat eller om du har nån hemsida du brukar kolla in?

 23. Jag tänker mest : hur hinner ni? jag gissar att svaret är prioritering men ändå. jag lagar alltid mat från grunden och har faktiskt aldrig halvfabrikat men att göra speciella rätter fattar jag inte att man hinner. Nu menar jag inte att mosa banan och röra i mynta är speciellt knepigt men gräddkokt blomkål. nej förresten det lät inte heller svårt. glöm det. jag har bara lågt blodsocker.

 24. Hej söta Clara,

  Sitter i v 38 och bara längtar! Har haft en fantastik graviditet, men tiden går inte snabbt nog just nu. Om ett på månader är det dags för våra första smakportioner. Då skulle ju Claras kokbok för barn under 1 år vara helt underbar att ha i handen. Finns det någon chans att en sådan kommer publiceras…?

  Kram,
  /Sarah

 25. En grej jag brukar göra, och som underlättar bebismatlagningen för den som tycker att det innebär bök och stök, är att koka alla ingredienser tillsammans i en kastrull. I dag kokade jag till exempel upp osaltad buljong. Lade sedan ner gröna ärtor, räkor pch pasta. Ner i mixern tillsammans med färsk dill – så enkelt och extremt uppskattat av lillfisan.

  Tack i övrigt för Sveriges i särklass bästa blogg! Och ett väldigt bra sommarprat på p1. Brukar inte kommentera här men nu var det på sin plats med lite beröm till Underbara Clara!

 26. Tack för dessa tips! Främst gällande barnmatsburken.se då jag och min man kommer göra egen barnmat när det väl blir dags. Perfekt att kunna frysa in lagom portioner! 😀

 27. Hej Clara!
  Min dotter ar 8 manader och vi har sen hon var 6 man kort med det som i england kallas for Baby-led weaning. Enkelt och roligt! Googla!

  Camilla