Favoriten i köket

Min favoritkokbok just nu är Fester med rester. En strålande bok om hur man gör gott av gamla matrester. Istället för att bara slänga dem.  Jag gillar att bläddra i den för inspiration till vad jag ska hitta på av allt det där som ligger kvar i olika byttor i kylen efter helgen.

En annan rolig sak är att jag bidragit med några recept.  Och hallonbilden på omslaget är min! Ett köptips.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

52 kommentarer på “Favoriten i köket”

 1. Hej! En sådan bok behövs verkligen. Man känner sig hemsk när man slänger mat…kul att just Dina recept finns med. Jag ska hålla ögonen öppna efter den. Kram

 2. Hej! Verkar ju jättebra… Undrar om du får pengar för att “göra reklam” för boken, för det är ju det du gör. Du har ju skrivit tidigare om att du inte “låter dig köpas”, men i praktiken kommer ju detta här inlägget säkert öka försäljningen av denna boken. Tacksam för svar! 🙂

  1. Klart att folk ska promota sina alster, annars vore det ju bara en hobby. De behöver ju få betalt för sitt arbete, mat på bordet du vet..
   Att få betalt för att skriva positivt om ett märke eller en produkt utan att nämna att det är just reklam är en annan sak. Då handlar det om smygreklam, men det är ju alltså inte fallet här. Vare sig Clara får betalt för sitt bidrag i boken eller inte. Förstår du?

   1. Ok. Men om hon nu får betalt borde hon skriva det här… Det är väl bloggare skyldiga att göra?
    Men nu får väl vi anta att hon inte får betalt.

    1. Jag menar att Clara som medförfattare kanske har en del av försäljningsintäkterna, vad vet jag. Det vore ju isf. inte samma sak som att ta betalt för att göra reklam, för att tipsa om projekt man deltagit i är väl en självklarhet. Hur som helst handlar det nog mest om att Clara vill rekommendera sina läsare en bok hon tycker är bra 🙂

     1. Okej, det där missade jag, att hon bidragit till boken. Då blir det ju en helt annan grej. 🙂 Jag fattar.

 3. Den ser ju snygg ut. Kul att du har en rätt med också, såklart 🙂
  För den som är intresserad har även Lantmännen givit ut en liknanade kokbok av pokettyp med nått i stil med “50 recept för 100 måltider”
  Och så står det lite tips i början om hur man får maten att hålla längre. Den är kanske inte lika snygg men helt klart användbar.
  http://lantmannen.se/aktiviteter/Var-radd-om-maten/var-radd-om-maten/

  Tack för en fin blogg Clara – jag kollar nog efter uppdateringar minst 3 gånger om dagen!
  Kram

 4. Jag är så nojjig när det kommer till rester. Dagen efter fungerar det att äta det (om det åkt in i kylen snabbt efter tillagningen), men två dagar gammal mat vågar jag inte äta… det är nog en fobi jag har, mat som kanske är för gammal. Dumt jag vet.

  1. Om det inte växer något kostigt, ser ok ut och smakar ok är det (nästan) aldrig någon fara. Testa :-)!

   1. Instämmer med Petra här: när det handlar om rester är det sinnesintrycken som är min garant. Om det ser och luktar ok så är det med största sannolikhet ätbart. Samma sak med grönsaker, mejeriprodukter och ägg, jag tittar ytterst sällan på bäst-före-märkning (även om det handlar om öppnade förpackningar) utan går helt på syn- och lukt. Härom dagen bakade jag på två veckor gamla ägg, vilket funkade alldeles utmärkt. Och tja, jag närmar mig ju trettio med stormsteg så helt farligt kan det ju inte vara 😉

    1. Att sinnesintrycken är nummer ett att gå på håller jag med om. Men däremot ska man tänka på att äggs bäst före-datum handlar om utvecklingen av salmonellabakterier. Nu är det inte någon fara ändå om man kylförvarar dem, då rekommendationerna är för förvaring i rumstemperatur.

     1. Intressant! Har du nån artikel eller vidare läsning om det? Jag har aldrig hört talas om att salmonellabakterier skulle utvecklas i gamla ägg, över huvud taget är ju smittan oerhört ovanlig i Sverige (enligt smittskyddsinstitutet är färre än en procent av alla livsmedelsproducerade djur och livsmedel i Sverige smittade med salmonella, och 85 % av alla fall som upptäcks är utlandssmittade). Men eftersom jag ändå alltid förvarar min ägg i kylskåp så tänker jag tryggt fortsätta gå på luktmetoden 😉

     2. Nej, jag hittar inget om det. Informationen har jag fått från en kompis som är biokemist, men eftersom det inte verkar finnas någon övrig information kring det så kanske jag uppfattade något fel.

 5. Jag blir bara mer och mer imponerad av din kreativitet Clara! Jag får verkligen en kick när jag läser din blogg. Ha en riktigt bra dag//kram Fia

 6. vi slänger sjukt mycket mat i vårat land och jag har aktivt försökt att laga mat på rester, har en traditionell bytta i frysen där jag lägger snuttar av skinka, korv, den där halva löken mm.
  Sen gör jag olika rätter och då inte bara pytt i pannan utan paj, piroger, omelett och liknande.
  Finns i alla fall lite såna tips i min matblogg, men ska från och med nu göra ett ännu mer aktivt försök. Vi är förvisso sju personer i familjen, så det blir väl inte så himla mycket rester ändå mot i mindre familjer 😉

 7. En jättebra idé. Att slänga mat är verkligen en svensk paradgren. Det är västerlandets bacillskräck parat med ett folk som tror på allt överheten säger. Står det 1 november på mjölken så betyder det att man blir sjuk av den om man dricker den 2 november. lättlurade. jag är inte ursprungligen från Sverige och vår familj har alltid ätit rester och luktat på maten för att se om den är frisk och fin. man behöver inte vare en Einstein för att upptäcka om ett livsmedel har gått över till andra sidan.

 8. Fin bok! Endel rester är jo dock som godast när dom fått “ligga till sig”. Till exempel en god höstgryta eller gårdagens Pizzaslice 😉

 9. Vilken härlig bok du tipsar om, tack för det! en riktigt bra affärsidé tycker jag – att ge ut en bok som är både vacker och kan få folk att spara pengar när de har fest!

  sen vill jag säga att jag verkligen gillar ditt inlägg “Russinen i kakan”! Jag känner precis likadant, jag är min egen chef och jag kan verkligen verkligen aldrig tänka mig att gå tillbaka till ett liv där jag inte får vara min egen chef!

  Kram från Angela hos Mormor Magda

 10. Jag fattar överhuvudtaget inte varför man skulle slänga matrester. Får man rester behöver man ju laga mindre mat nästa dag och det är ju bara trevligt. Den enda mat jag slänger är det jag skrapar av från barnens tallrikar.

 11. Hej! Jag kan inte läsa din blogg i Explorer (fönstret stängs bara ner), bara i Firefox. Nåt du vet nåt om?

 12. och anorrlunda jag blir bara så glad av prickar i duken. Tyvärr har jag inte råd att köpa kokboken just nu. (Grrrr till min arbetsgivare.) /anna-rlunda, egen trots anställd(grr igen)

 13. Hej Clara! Aaa vilken smart bok, och fiffig titlel. Jag läser alltid din blogg men är dålig på att kommentera.. Men jag sitter här och nickar och håller med, men det ser ju inte du.
  Om du har lust får du gärna kika in på min blogg och kolla in en bok som jag har gjort som handlar om keramik. Fabulös keramik. Det vore roligt. Ha det fint och fortsätt med samma stil!
  Kram Frida