Min favoritkokbok just nu är Fester med rester. En strålande bok om hur man gör gott av gamla matrester. Istället för att bara slänga dem. Jag gillar att bläddra i den för inspiration till vad jag ska hitta på av allt det där som ligger kvar i olika byttor i kylen efter helgen.
En annan rolig sak är att jag bidragit med några recept. Och hallonbilden på omslaget är min! Ett köptips.
52 svar
Min med; den ligger på köksbordet som inspiration! Men så vann jag den också! http://lyckans-smed.blogspot.com/2011/09/jag-har-vunnit.html…
Hej! En sådan bok behövs verkligen. Man känner sig hemsk när man slänger mat…kul att just Dina recept finns med. Jag ska hålla ögonen öppna efter den. Kram
Tack för tipset!
Den ska jag kika efter (som om jag behöver fler kokböcker, men ändå…)
vilken fantatiskt bra kokbok för en gångs skull! 🙂 heja!
Oh, den blev man ju sugen på!
Den ska jag köpa bums. Jag får superdåligt samvete av att slänga mat. Tack för tipset
Hej! Verkar ju jättebra… Undrar om du får pengar för att ”göra reklam” för boken, för det är ju det du gör. Du har ju skrivit tidigare om att du inte ”låter dig köpas”, men i praktiken kommer ju detta här inlägget säkert öka försäljningen av denna boken. Tacksam för svar! 🙂
Klart att folk ska promota sina alster, annars vore det ju bara en hobby. De behöver ju få betalt för sitt arbete, mat på bordet du vet..
Att få betalt för att skriva positivt om ett märke eller en produkt utan att nämna att det är just reklam är en annan sak. Då handlar det om smygreklam, men det är ju alltså inte fallet här. Vare sig Clara får betalt för sitt bidrag i boken eller inte. Förstår du?
Ok. Men om hon nu får betalt borde hon skriva det här… Det är väl bloggare skyldiga att göra?
Men nu får väl vi anta att hon inte får betalt.
Jag menar att Clara som medförfattare kanske har en del av försäljningsintäkterna, vad vet jag. Det vore ju isf. inte samma sak som att ta betalt för att göra reklam, för att tipsa om projekt man deltagit i är väl en självklarhet. Hur som helst handlar det nog mest om att Clara vill rekommendera sina läsare en bok hon tycker är bra 🙂
Okej, det där missade jag, att hon bidragit till boken. Då blir det ju en helt annan grej. 🙂 Jag fattar.
Den ser ju snygg ut. Kul att du har en rätt med också, såklart 🙂
För den som är intresserad har även Lantmännen givit ut en liknanade kokbok av pokettyp med nått i stil med ”50 recept för 100 måltider”
Och så står det lite tips i början om hur man får maten att hålla längre. Den är kanske inte lika snygg men helt klart användbar.
http://lantmannen.se/aktiviteter/Var-radd-om-maten/var-radd-om-maten/
Tack för en fin blogg Clara – jag kollar nog efter uppdateringar minst 3 gånger om dagen!
Kram
Ja lantmännens bok är super!! Och betydligt billigare
Jag är så nojjig när det kommer till rester. Dagen efter fungerar det att äta det (om det åkt in i kylen snabbt efter tillagningen), men två dagar gammal mat vågar jag inte äta… det är nog en fobi jag har, mat som kanske är för gammal. Dumt jag vet.
Om det inte växer något kostigt, ser ok ut och smakar ok är det (nästan) aldrig någon fara. Testa :-)!
Instämmer med Petra här: när det handlar om rester är det sinnesintrycken som är min garant. Om det ser och luktar ok så är det med största sannolikhet ätbart. Samma sak med grönsaker, mejeriprodukter och ägg, jag tittar ytterst sällan på bäst-före-märkning (även om det handlar om öppnade förpackningar) utan går helt på syn- och lukt. Härom dagen bakade jag på två veckor gamla ägg, vilket funkade alldeles utmärkt. Och tja, jag närmar mig ju trettio med stormsteg så helt farligt kan det ju inte vara 😉
Att sinnesintrycken är nummer ett att gå på håller jag med om. Men däremot ska man tänka på att äggs bäst före-datum handlar om utvecklingen av salmonellabakterier. Nu är det inte någon fara ändå om man kylförvarar dem, då rekommendationerna är för förvaring i rumstemperatur.
Intressant! Har du nån artikel eller vidare läsning om det? Jag har aldrig hört talas om att salmonellabakterier skulle utvecklas i gamla ägg, över huvud taget är ju smittan oerhört ovanlig i Sverige (enligt smittskyddsinstitutet är färre än en procent av alla livsmedelsproducerade djur och livsmedel i Sverige smittade med salmonella, och 85 % av alla fall som upptäcks är utlandssmittade). Men eftersom jag ändå alltid förvarar min ägg i kylskåp så tänker jag tryggt fortsätta gå på luktmetoden 😉
Nej, jag hittar inget om det. Informationen har jag fått från en kompis som är biokemist, men eftersom det inte verkar finnas någon övrig information kring det så kanske jag uppfattade något fel.
Vilket bra tips! Precis som en sådan kokbok jag har letat efter 😛
Jag blir bara mer och mer imponerad av din kreativitet Clara! Jag får verkligen en kick när jag läser din blogg. Ha en riktigt bra dag//kram Fia
Vilken toppenkokbok!!! Tack för bra tips och vilka bilder nedan med korgstolen och vedspisen och det vackra fönstret… mari.
Smart bok! Maken är expert på att ”svänga ihop” något av våra rester, så jag brukar låta honom sköta det jobbet så att vi slipper slänga mat.
Vilken kul bok! När kommer den ut i affären? Någon som vet? 🙂
Den finns redan ute. Här kan man till exempel köpa den: http://www.libris.se/mat-bak-och-handarbete/fester-med-rester.html
/Maja
Tack!
Oh, smart bok! Och fin bild på framsidan 😉
vi slänger sjukt mycket mat i vårat land och jag har aktivt försökt att laga mat på rester, har en traditionell bytta i frysen där jag lägger snuttar av skinka, korv, den där halva löken mm.
Sen gör jag olika rätter och då inte bara pytt i pannan utan paj, piroger, omelett och liknande.
Finns i alla fall lite såna tips i min matblogg, men ska från och med nu göra ett ännu mer aktivt försök. Vi är förvisso sju personer i familjen, så det blir väl inte så himla mycket rester ändå mot i mindre familjer 😉
Äh, hönsen har inte så höga krav… 🙂
Vilken bra bok! Så borde alla kokböcker vara uppbyggda! 🙂
låter som en kokbok i min smak :)… den ska jag absolut titta efter
kram Åsa
Den så veldig fin ut!
En jättebra idé. Att slänga mat är verkligen en svensk paradgren. Det är västerlandets bacillskräck parat med ett folk som tror på allt överheten säger. Står det 1 november på mjölken så betyder det att man blir sjuk av den om man dricker den 2 november. lättlurade. jag är inte ursprungligen från Sverige och vår familj har alltid ätit rester och luktat på maten för att se om den är frisk och fin. man behöver inte vare en Einstein för att upptäcka om ett livsmedel har gått över till andra sidan.
Fin bok! Endel rester är jo dock som godast när dom fått ”ligga till sig”. Till exempel en god höstgryta eller gårdagens Pizzaslice 😉
Vilken härlig bok du tipsar om, tack för det! en riktigt bra affärsidé tycker jag – att ge ut en bok som är både vacker och kan få folk att spara pengar när de har fest!
sen vill jag säga att jag verkligen gillar ditt inlägg ”Russinen i kakan”! Jag känner precis likadant, jag är min egen chef och jag kan verkligen verkligen aldrig tänka mig att gå tillbaka till ett liv där jag inte får vara min egen chef!
Kram från Angela hos Mormor Magda
Tack för toppentips, ska jag fundera på att ge bort i julklapp, så bra med inspirerande mattips till resterna som man har Tack helena i Småland
Perfekt till julklappslistan 😀
Kul tips! 🙂 Det måste ju kollas in!
Det finns en annan bok på samma tema som heter ”100 sätt att rädda maten” som är jättebra! Innehåller massor av tips och recept på hur man bäst tar hand om mat.
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9171261761
Jag fattar överhuvudtaget inte varför man skulle slänga matrester. Får man rester behöver man ju laga mindre mat nästa dag och det är ju bara trevligt. Den enda mat jag slänger är det jag skrapar av från barnens tallrikar.
Vilket bra julklappstips!
Fin!! Den får nog bli en julklapp till någon jag tycker om! Kram Johanna
Hej! Jag kan inte läsa din blogg i Explorer (fönstret stängs bara ner), bara i Firefox. Nåt du vet nåt om?
Jag har Explorer, och har inget problem alls.
Vilket bra boktips, tack för det 🙂
Jag är en expert på ”punkgrytor” men skulle behöva lite mer inspiration, så tack för boktipset!
Vi brukar göra stora portioner och frysa in till andra gånger. Då blir det inga rester.
Vi är ju bara två. Enklare då.
Vilken smart bok, den får man allt inhandla!
och anorrlunda jag blir bara så glad av prickar i duken. Tyvärr har jag inte råd att köpa kokboken just nu. (Grrrr till min arbetsgivare.) /anna-rlunda, egen trots anställd(grr igen)
Råkade komma över denna video, på tal om helt fel marknadsföring… är det verkligen bra att rikta in sig BARA till män? .. Haha, garvar samtidigt som jag tittar. Vem fick igenom denna idén?
http://www.youtube.com/watch?v=3iuG1OpnHP8&feature=player_embedded
Hej Clara! Aaa vilken smart bok, och fiffig titlel. Jag läser alltid din blogg men är dålig på att kommentera.. Men jag sitter här och nickar och håller med, men det ser ju inte du.
Om du har lust får du gärna kika in på min blogg och kolla in en bok som jag har gjort som handlar om keramik. Fabulös keramik. Det vore roligt. Ha det fint och fortsätt med samma stil!
Kram Frida