Jag hade en klasskompis som på bilden jobbade med samma teckning ett helt år utan att bli färdig. Ett A3 papper skulle fyllas med färg och hon satt och skissade på ett centimeterstort ansikte. Drog ett streck, suddade, drog ett nytt streck och suddade ut igen. Kom aldrig vidare. Fick aldrig klart bilden. Fick inte godkänt trots att hon var duktig på att rita.

En annan klasskompis kom inte igång med sin uppsats. För han kunde aldrig välja ämne. Tvekade i veckor om vad han skulle skriva om. Inget ämne var perfekt så inget ämne valdes. Ingen uppsats skrevs. Tror ni att han blev bra på att skriva uppsatser?

Här borde någon satt stopp. Bildfröken borde klippt ut den lilla kvadraten med ansiktet från det enorma A3-pappret. Plockat bort sudd och blyerts och gett henne en tuschpenna istället. Bett henne färdigställa bilden samma lektion. Magistern borde utdelat ett ämne till eleven. Bett honom skriva en uppsats av det, hur operfekt det än var. För att öva sig i att skriva om något som till synes inte gick att skriva om. För att öva sig i att bli färdig, även om resultatet inte var så bra.

Själv skissar jag aldrig med blyerts. Det är skarpt läge på en gång. Misstagen på pappret är vad som tvingar mig att tänka nytt, istället för att bara radera och fastna i en tankegång. Jag är snabb på att välja ämnen att skriva om. Det gör att jag kommer igång med skrivandet, istället för att stanna i idéstadiet och varken lära mig något om att skriva – eller få reda på om iden höll. Bloggande är en utmärkt skola i detta. När man bloggar måste man sätta punkt. Posta. Sedan invänta reaktionerna, inte minst sina egna. Det är av oerhörd vikt att komma till skott och göra färdigt saker speciellt när det inte blir bra, för då finns det i alla fall något att utvärdera.  Och i själva färdigställandet finns en tillfredsställelse nästan oavsett resultat.

Jag tror att vi är rädda för att sätta punkt för att vi är rädda för att utvecklas. Så länge något inte är färdigt kan det heller inte misslyckas. Men jag tycker att det är precis tvärtom. Att aldrig våga bli färdig med någonting, det är att misslyckas. Det är att trycka på stoppknappen i hissen och stå still mellan våningarna och hoppas att man kommer fram fortare.

Vill du skriva en roman men får bara ihop ett kapitel?  Skriv ett sjuhelsikes bra kapitel. Sätt punkt och betrakta som klart. Försöker du sy en kjol men misslyckas? Sy klart ändå. Sy en liten scarf av kjolen. Något som blir färdigt. En historia med en början, en mitten och ett slut.

Skapa, producera, färdigställ! Att resultatet verkar vara skit är inte relevant. Historien är full av exempel på skit som blivit relevant. Tänk bara på hur Fleming av misstag uppfann penicillinet. Eller hur Columbus fann Amerika i jakt på Indien. Vem vet vad du finner när du gungar igång fläsket?  Kanske är det något alldeles magiskt. Kanske är det just det som skrämmer dig mest?