Läsvärt

I senaste Damernas Värld har eminenta Emma Sundh intervjuat mig om pysseltrenden och varför vi älskar att skapa saker med händerna. Ett himla snyggt nummer. Det var länge sedan jag köpte DV men nu ska jag nog börja läsa lite oftare. När jag var fjorton år hade jag en egen prenumeration. (Frida och VR var för småbarn tyckte jag). Dessutom hade jag en prenumeration på Ordfront som jag läste noggrant utan att förstå mer än kanske en tredjedel.

Lillgammal, någon?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

29 kommentarer på “Läsvärt”

 1. Hej!
  Om du gillar Ordfront så kommer du älska Filter. Jag läser den sedan några år tillbaka och blir lika fascinerad över varje nummer. Varje reportage är djupgående, matchat med fantastiska foton och kan handla om allt från fågelskådning via svenskars engagemang i ANC till mannen som skrev koden till Spotify. Låter otroligt nördigt va? Men grejen med Filter är att den är så välskriven så man blir jätteengagerad i varje historia som berättas. Läs och upplev =)

  1. Jag tycker att Filter kan vara bra, men väldigt vinklad och onyanserad också. Ibland känns det som att de är så inne på att få ihop en bra story att det medvetet undviks att presenteras alternativ eller lösningar.

   Som när man skrev om problemen med krav-märkning av mat… givetvis måste även organisationer med ett gott syfte granskas men det presenterades liksom ingen alternativ lösning på problemet. + att man gav en känd förestpråkare för konventionell massuppfödning av djur stort medieutrymme utan mothugg. Kravmärkningen är inte alltid perfekt, därför kan man lika gärna äta dansk burgris, ungefär. Det blir ju ett väldigt märkligt budskap kan jag tycka. Man ska inte offra nyanserna för att få till en bra text. Det är ibland Filters svaghet.

 2. Åh Ordfront! Och ETC! Fattade inte heller allt, men det var där någonstans jag fick det bekräftat att det här med att ha politiska åsikter inte bara är något som är ungdomstrams och rebelleri – trots att mina lärare hela tiden sa att jag skulle tycka helt annorlunda när jag blev äldre. Nu är jag äldre och tycket väl ungefär som då, om än med lite mer nyanser möjligen. Darling läste jag också, men det var väldigt mycket sex för en oskuld. Önskar att jag kunde få tag på numret av DV som du skriver om, men bor utomlands och då är det la kört, antar jag.

 3. Hehe, jag läste Darling och Bang i samma ålder (- och Cosmo för all del) så ja, jag förstår hur du känner ;). Ska kolla in DV, många som tipsat om den nu!

 4. DV verkar ha fått ett riktigt uppsving det senaste, säkert mycket Emmas förtjänst 😉 Kommer du göra någon mer tidning själv Clara?

 5. Pyssla är roligt. Vill du riktigt fint pyssel, som du aldrig tidigare har sett, så kan du titta in hos mig. (Ursäkta för egenreklamen, men du är bäst Klara!)

 6. Jag instämer med Maya, Filter är en grym tidning och det var länge sedan man såg nåt med så mycket välskrivet innehåll i de svenska tidningsställen.

 7. DV är skitfin och välskriven och inte minst vällayoutad och det mest fantastiska är att de inte känner ett inre tvång att göra om tidningen varje år. Det är samma skitsnygga typsnitt och röda accenter. I love it. Jag har inte köpt den på ett tag eftersom jag fått en överdos av nonsens men jag kanske ska göra det igen. När jag var 14 läste jag Henry Miller, Hemingway, Susan Sontag och Svensk Damtidning. Jag var sjukt bildad. och dryg.

 8. Hej!

  När du var med i Family Living hade jag frågor kring varför du mörkade att bilderna i reportaget var ren reklam för olika varuhus och klädkedjor. Ni hade på er kläder från diverse oekologiska och inte helt reko ställen och julpyntet var ditplacerat helt i kommersiellt syfte. Så såg inte de andra “hemma hos-reportagen” i samma tidning ut. Hur går detta ihop med dina uttalade värderingar? Du svarade inte då, får se om du gör det nu.

  1. Jag vet inte varför du tror att jag “mörkat” att vi lånade prylar till fotograferingen? Det är ju helt uppenbart i reportaget att vissa av prylarna är inlånade, då det står både pris och inköpsställe. Jag bad FL ta med lite mer julpynt till fotograferingen eftersom jag – trot eller ej – inte har så mycket. Och eftersom jag är fotograf själv så vet jag att det behövs “tjockt” av grejer för att det ska bli något på bild. Det är förövrigt ett vanligt sätt när man fotar hemma-hos reportage till tidningar. Oftast har stylisten med sig ett helt gäng grejer som placeras ut, för att tidningen ska kunna tillfredsställa sina annonsörer som gärna ser sina produkter i redaktionellt material. I det här fallet kom FL med massor av grejer och det jag tyckte var fint valde vi att ha framme i kombination med mina egna grejer, som de fakto är 99 procent av innehållet i reportaget. Det var ju inte så att jag fick dessa produkter, eller fick betalt för visa dem i mitt hem.

   1. Tråkigt att du inte ens fick betalt för att visa dem. Jag menar bara att du inte svarade förra gången jag frågade och du har varit så tydlig med att du bara vill göra reklam för “rättvisa” grejer. Åhléns och Top Man? Jag vet inte jag.

    1. När du skrev ditt inlägg var jag utomlands på semester och prioriterade helt enkelt att vara ledig med min son istället för att svara på kommentare

 9. Härligt med pyssel. Som du kan se i mitt sista inlägg har jag rört i hop lite mat till småfåglarna ute! Himla lätt och dessutom fint i trädgården =) Sånt gillas!
  trevlig helg

 10. Åh det numret läste jag hos min frisör i förra veckan. Älskar själv att pyssla och blev bara ännu mer inspirerad efter artikeln.

 11. Jag tror det är grundläggande mänskligt att vgilja “göra själv”. Pyssel är ett uttryck för det liksom bakning och många andra nutida trender. Tror många är less på den ständiga rollen som konsument. Och globaliseringen har gjort att alla med tillräckligt myckert pengar kan köpa precis vad som helst från jordens alla hörn. Inget är längre riktigt unikt utom det man gjort med egna händer.

  Tycker bildämnet i grudnskolan borde öppna upp för mer pyssel istället för att vara någon slags teckningstävling där folk får lära sig att de inte duger. Skaparglädje bör uppvärderas!

 12. Jag tyckte egentligen om artikeln, men titeln “Pyssla – Och visa att du är någon” kändes sådär. Att det alltid ska finnas ett sånt behov av att berätta för oss tjejer vad vi behöver göra för att “vara någon”…

   1. håller också med om titeln. om man ogillar att pyssla, är man inte någon då? men jag förstår ju också den humoristiska undertonen. jag får räkna mitt stickande och sporadiska ritande av harry potter-figurer som pyssel!

 13. Clara!! Kan du inte se till att göra en pysselbok eller tidning. En för jul o en för resten av året, gärna tjock, där du samlar alla dina gör-det-självgrejer. Jag som missat mycket av Gokväll tycker det vore lysande. Fast inte så mycket recept, mest pyssel, eftersom jag saknar just pysselböcker/tidningar. Gör det, snääälla!!

 14. Själv läste jag Illustrerad Vetenskap i den ålder… också rätt lillgammalt. Så blev jag forskare också. 🙂

 15. Väntar fortfarande på tidningen där det var ett julreportage där du var med. Den ska komma på posten sägs det… men posten har nog blåst bort i stormovädret.

 16. Hej Underbara
  Redan läst det! Väldigt bra! Åh, jag tycker så mycket mycket mycket om allt du skriver och delar med dig av!