Alla avskyr rökning. Det är rätt att avsky rökning. Det är till och med status nu. Medelklassverige har sagt sitt: Usch vad white trash att röka! Fy för att stå och suga på giftpinnar. Nä tvi vad ofräsht – varför vill man göra så mot sig själv? Det är så komplett obildat.

Ptja. Jag vet inte. Jag tycker bara att det är ett himla hyckleri att samma personer inte har en enda kritisk tanke om alkohol. För mig får folk gärna röka. Det är alkohol som jag stör mig på.

Det är inte många som hamnar i slagsmål på lördagsnatten för att de rökt för många cigaretter. Det är inte många som cyklar omkull och krossar armbågen och belastar akutmottagningen för att de puffat för mycket på blend. Det är inte många som pucklar på sina fruar för att de sugit i sig ett paket cigaretter till julaftonskväll. Familjer splittras inte av rökning. Misshandel på gatorna ökar inte på grund av rökning. Människor blir inte så fast i sitt rökberoende att de förlorar jobb och lägenhet och hamnar på gatan.

Nej. Men det gör alkohol. Fast alkohol skriver man om i varenda bättre tidning. Vinprovning, gubbig whiskeyromantik, tjejiga drinkar och så den pikanta lilla återställaren. Det är tidsenligt att avsky rökning. De som avskyr alkohol är däremot i förkrossande minoritet. Rigida och utan förfining. Moralister som inte fattat att det är kontinental man ska vara i sina vanor.

Hej! Jag heter Clara och jag är rigid och inte det minsta kontinental i mina vanor.  En moralist och en idiot utan förfining. En stolt sådan, ska tilläggas.

EDIT: Eftersom det inte verkar framgått för alla vill jag bara poängtera att jag avskyr tobak. Precis lika mycket som jag avskyr alkohol. Frågan är bara varför det omvända är otänkbart för så många? När jag förringar tobakens skadeverkningar är det ett retoriskt grepp för att visa precis hur det brukar låta när det gäller alkohol.