Jag är rigid och utan förfining

Alla avskyr rökning. Det är rätt att avsky rökning. Det är till och med status nu. Medelklassverige har sagt sitt: Usch vad white trash att röka! Fy för att stå och suga på giftpinnar. Nä tvi vad ofräsht – varför vill man göra så mot sig själv? Det är så komplett obildat.

Ptja. Jag vet inte. Jag tycker bara att det är ett himla hyckleri att samma personer inte har en enda kritisk tanke om alkohol. För mig får folk gärna röka. Det är alkohol som jag stör mig på.

Det är inte många som hamnar i slagsmål på lördagsnatten för att de rökt för många cigaretter. Det är inte många som cyklar omkull och krossar armbågen och belastar akutmottagningen för att de puffat för mycket på blend. Det är inte många som pucklar på sina fruar för att de sugit i sig ett paket cigaretter till julaftonskväll. Familjer splittras inte av rökning. Misshandel på gatorna ökar inte på grund av rökning. Människor blir inte så fast i sitt rökberoende att de förlorar jobb och lägenhet och hamnar på gatan.

Nej. Men det gör alkohol. Fast alkohol skriver man om i varenda bättre tidning. Vinprovning, gubbig whiskeyromantik, tjejiga drinkar och så den pikanta lilla återställaren. Det är tidsenligt att avsky rökning. De som avskyr alkohol är däremot i förkrossande minoritet. Rigida och utan förfining. Moralister som inte fattat att det är kontinental man ska vara i sina vanor.

Hej! Jag heter Clara och jag är rigid och inte det minsta kontinental i mina vanor.  En moralist och en idiot utan förfining. En stolt sådan, ska tilläggas.

EDIT: Eftersom det inte verkar framgått för alla vill jag bara poängtera att jag avskyr tobak. Precis lika mycket som jag avskyr alkohol. Frågan är bara varför det omvända är otänkbart för så många? När jag förringar tobakens skadeverkningar är det ett retoriskt grepp för att visa precis hur det brukar låta när det gäller alkohol.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

312 kommentarer på “Jag är rigid och utan förfining”

  1. Jag jobbar som polis och ser dagligen det tragiska som alkohol ställer till med.. Håller helt med dig Clara! Är så less på samhället och media som glorifierar alkohol så mycket. Någon som såg den otroligt bra dokumentären “Rör inte min sup” som gick på SVT för typ ett år sedan?? Tankar från små barn om alkohol. Mycket tänkvärd!

   Tycker synd om alla barn som växer upp med familj och släktingar som blir lite på pickalurven och så där gooosiga med barnen. Som en av barnen i dokumentären sa “ja alltså när vuxna dricker så måste man liksom själv ha koll på läget för dom har ju inte det”….

  2. Tack!!!!! Erkänner att jag tycker att ett glas vin kan vara gott …. Men det blir väldigt sällan. Hänger upp mig att det måste vara alkohol i alla sammanhang. Företagsfester, representation. För ett år sedan bestämde vi att aldrig servera alkohol på företagsfester etc. Fortfarande känns det lite konstigt. Alla tidigare arbetsplatser jag haft har företagsfesterna kretsat kring alkohol och när vi bjuder in advokatkollegor känns det snålt att bara bjuda på vatten och möjligtvis lättöl. Men som advokat kan jag intyga att tingsrätten antagligen skulle halvera antalet brottmål om det inte fanns droger eller alkohol. Tänk hur mycket pengar samhället skulle spara!

 1. Jag håller med dig till punkt och pricka! Jag hatar också alkohol. Jag är inte absolutist, det händer att jag tar ett par glas vin ibland, men det är såå sällan, och det är såå lite. Man blir dum av att dricka. Jag hatar när min sambo har druckit (öl, whiskey eller ett par fredagsgroggar) och jag SER på hans ögon hur det inte är han längre. Även om han inte är berusad så är han inte sig själv. Det hatar jag. Anledningen till att jag dricker ibland är det klassiska “för att det är socialt”. Men då smuttar jag läänge på samma glas, förjag tycker inte om att bli berusad. Man blir trött, snurrig och ibland kräks man. Jag slutade röka i mars förra året och det är nog det bästa jag har gjort i hela mitt liv. För min egen skull. Det bästa för ALLAS skulle vore att lägga ner alkoholen och ta ett glas läsk istället =)

  1. Eller varför inte 10 liter Coca Cola om dagen? Och chips till det? Bakverk, tårtor, choklad och glass tills man är så tjock att knäna inte syns. Och stoppa så mycket godis i barnen att de inte orkar lämna tv-soffan. Fetma är inte bara ett problem i USA. Och barnen blir förstås lidande. Diabetes med 12, det är ju faktiskt kroppslig misshandel. Och här sitter vi och mumsar och sprider recept på kladdkaka som om det vore ingenting!

   1. Hahaha vaa?? Det du reagerar på är att jag skrev att ett glas läsk är bättre än alkohol? Ja se det står jag fast vid! Ett glas läsk är allid bättre än ett glas alkohol! Jag skrev förövrigt ETT glas läsk, inte 10 liter coca-cola.

   2. Kom nu inte här och jämför alkohol med socker! Självfallet är missbruk i alla dess former dåligt men det går inte att jämföra alkohol med socker. Jag har aldrig hört talas om att någon har misshandlat eller kört ihjäl någon tack vare att de tog en godispåse för mycket.

    1. Jag tar faktiskt hellre ett glas gott rött vin än ett glas blaskig cola.. Och det är dessutom nyttigare! 🙂

    2. När barn är sjukt överviktiga är det misshandel och ändå finns det kakrecept i varenda veckotidning. Och nä visst, socker och fett leder väl inte till att man blir en fara i trafiken, som är fallet med alkohol, trötthet, stress eller vissa mediciner. Det är en sak att vara kritisk till en osund alkoholkultur, likaså när det gäller en matkultur som leder till grav övervikt. Men för det kan man mycket väl njuta av sina glas vin. Det leder INTE automatiskt till misshandel och trafikolyckor och ingen alkohol garanterar å andra sidan INTE att misshandel inte sker (annars borde väl just arabiska länder med strängt alkoholförbud vara rena drömmen).

     1. Du kan ju inte vara seriös? Du misstolkar ju med flit för att få gå in på ett helt annat ämne och klaga av dig. Jättesorgligt att det finns feta barn. Jättesorgligta tt föräldrarna inte tar ansvar och ger barnen vettig mat. Och att de bakar de där kakverken. men ska vi inte ta ock förbjuda färdigmat då? Och alla tillsatser? De är skadliga. Och smör. Inget barn borde få äta smör. Tänk på åderförkalning. Visst, utan smör måste man äta mediciner om man vill kunna gå på toaletten, men det är väl ett rimligt pris att betala?

      Nej, det här spårar ut. Fetma påverkar personen som är fet ochd en stackare som sitter bredvid på flygplanet (det gamla urvattnade argumentet mot fetma). Rökning påverkar alla som andas in det, mest dem som lever som passiva rökare. Värst för familjen, med andra ord. Men alkohol? Du påverkas av det oavsett om du så aldrig mött personen i fråga. Det finns lika många rattfyllerier i Sverige varje dag som det finns taxibilar. Tänk på det varje gång du ser en taxi. Skillnaden är att rattfylleristen inte känns igen på skylten. Du kanske inte märker honom för än han kört ihjäl din dotter eller grannens hund. Alkohol dödar och skadar människor. Det är ett nervgift, och om det upptäkts idag, hade det klassats som det och aldrig blivit lagligt. Nu har det dock varit lagligt i så många tusen år att folk är tolleranta – och beroende av det. För den där mysiga sociala biten. För att det är så gott.

      Säger som ovanstående. En godispåse för mycket gör inte så att du kör av vägen eller får för dig att sticka en kniv i någon. 10 liter coola får dig kanske att kräkas, i alla fall att kissa väldigt mycket, men du råkar inte knulla någon som du inte ens minns dagen efter.

      Jag förstår inte varför man måste jämföra tobak, Alkohol, socker eller något annat. Allt är farligt i stora mängder. Är det någon nyhet för någon? Och måste man verkligen käbbla om vad som är farligast?

   3. blir man tjock av läsk??
    bullshit, jag gör allt för att gå upp i vikt , dricker minst 2 liter coca-cola om dagen , äter massvis med kladdgodis och häller i mig grädde , men ack så besviken jag blev när det inte blev nån mage , ska tilläggas att jag så gjort i minst 10 år ,
    än har jag inte de minsta tillstymelse till diabetes eller nån annan sjukdom , doktorn säger bara att du har väl inte i generna att bli tjock.. Jo det har jag , min farsa vägde 137 , o min morsa väger typ 80 +-,
    så de här skitsnacket att man blir tjock av socker kan låtas bli tycker jag , isf så är det lika skadligt att äta potatis o pasta o ris , för sockret omvandlas ju till samma sak i kroppen , nämligen kolhydrater .. fast iofs så håller jag med om att vare sig alkohol eller tobak är bra

    1. Det får nog stå för dig i så fall! De allra flesta skulle bli överviktiga av en sådan diet. Och även om du inte blir tjock misshandlar du ju din kropp! Bara för att man är smal kan man inte trycka i sig vad fan som helst, alla mår bättre av en hälsosam kost.. Sedan att just du har väldigt bra gener är ju en annan sak, men de allra flesta skulle förmodligen få diabetes eller andra sjukdomar av det du äter.
     Och bara för att dina föräldrar är överviktiga behöver det inte betyda att du har de generna. Genom dina föräldrar har du fått en annan genuppsättning, från far-mor-föräldrar osv, som du istället brås på. Du vet alla gener man har är inte aktiverade, man är likosm inte sina föräldrar som du verkar tro…

 2. Och: Jag njuter själv av ett elr några glas vin/några goda öl då och då men den njutningen väger ju inte på långa vägar upp mot alla tragedier som drabbar folk hela tiden pga alkohol.

  1. Nä, men troligen spär din njutning av ett gott glas vin eller dylikt inte på misären heller. Jag tycker absolut att man ska dricka alkohol med måtta. Själv hanterar jag det som t.ex. fina chokladpraliner, det räcker med väldigt lite för att känna att det är gott och att tycka att det räcker med just lite.

   1. Tja … om man dricker är man ändå med och stöttar den alkoholkultur som säger precis det du gör, att man ska dricka … Då spelar det inte jättestor roll om det är mycket eller lite för du signalerar ändå att alkohol är en naturlig beståndsdel.

    1. Det tycker jag inte alls, man kan hantera alkohol på många olika sätt. Att någon njuter av en liten mängd god alkoholhaltig dryck vid väl valda tillfällen leder faktiskt inte till större olycka för de som drabbas av alkoholens baksidor. Jag säger inte att man SKA dricka, det jag menar är att ska man njuta alkohol, ska det vara med måtta.

     1. Jag och mina vänner har faktiskt diskuterat väldigt mycket om det här med alkohol det senaste! Och kommit fram till att det bästa är att avstå helt om man vill ha förändring i alkoholkulturen.
      Visst! om man är med vänner hemma eller ute och festar och håller i ett vinglas. Då är det ingen som reagerar på det. Men står man där med ett glas cola istället. Då reagerar folk! Jag tycker det är konstigt att man tycker så mycket och diskuterar om hur fel det är med alkoholkulturen. Men själv väljer att dricka. Det är lätt att prata/tycka och att inte agera själv och inte försöka vara en god förebild och faktiskt påverka! Man kan dricka hur lite alkohol som helst. Men det ändrar inget. Folk bryr sig inte om hur lite du dricker. Nej, dom bryr sig om du inte dricker alls. DET är något nytt!

      Eller har jag helt fel nu?

     2. Jag håller helt med dig, Karin! Min släkt är på många sätt drabbad av alkoholism och jag är för ett samhälle som tar hand om alkoholismen som sjukdom (som den ju faktiskt är) och om alkoholproblemet i stort – och jag kämpar för det! Det betyder dock inte att jag absolut måste avstå från mitt enda glas vin i månaden. På ett sätt är det ungefär som att ha kniv eller skjutvapen hemma. Jag har dessa föremål för att använda dem i min vardag (nå, kanske inte geväret så mycket, men då och då är det ju jakt) och ska inte behöva stå till svars för att somliga använder samma sorts föremål för att ödelägga människoliv.

      Med det sagt vill jag säga att jag ändå förstår leva som man lär-principen:)

 3. Bra text, hoppas bara inte att “White Trash” var ditt ordval! Hatar det uttrycket i alla sammanhang 🙁

  1. kobraavsnittt om white trash har fått mig att vakta min tunga. det är ett gammalt nedlåtande ord som rymmer fördomar om svarta och underklass. tex att man betonar att det handlR om vitt slödder, som om slödder generellt är svart.
   Riktigt bra text Clara!

  1. Tyvärr finns det inget måtta med rökning… en cigarett är skadlig! alkohol (röd vin är vad många tänker på men det gäller all alkohol) har hälsosamma egenskaper i MÅTTLIG mängd, såklart 🙂

   1. Tyvärr så finns det ingen måtta med alkohol heller. De “hälsosamma egenskaperna” är bluff och båg. Alkohol är den drog (japp, det är en drog) som skadar kroppen allra mest, mer skadligt än rökning. Senare undersökningar har visat att det inte är alkoholen eller vinet i sig som ger de positiva effekterna, snarare är det de sociala sammanhangen som det förekommer i. Inget annat.

    1. Vad är det för undersökning? Skulle vara intressant att läsa. Det senaste jag hörde var att ett glas vin är bra för hälsan (blodförtunnande bl.a.) om man är över 45, men rönen ändras ju hela tiden så det kanske inte stämmer längre?

    2. Alkohol hämmar hormonet PTH som annars hämmar fettförbränningen & sänker insulinkänsligheten. Insulinkänsligheten förbättras av alkohol ( Sierksma A. et.el., Effect of moderate consumation on adiponectin, tumor necrosis factor- alpha, and insullin sensitivity, Diabetes Care 27(1):184-9,2004). Detta ger ett skydd mot diabetes typ 2. Det förklarar delvis varför alkohol också skyddar mot hjärt-& kärlsjukdomar. Rödvin har ett enormt högt innehåll av antioxidanter. Rödvin innehåller rikligt med polyfenoler. Ett ämne som fungerar antibakteriellt & motverkar den bakterie som orsakar karies!!
     De finns även en relativt nyligen publicerad svensk studie, ledd av professor Fredrik Nyström vid Hälsouniversitet i Linköping. Denna studie visar att ett dagligt intag av reducerar det farliga kolesterolet med 17% hos vindrickarna jämfört med kontrollgruppen. Alkohol balanserar HDL/LDL ratiot till det bättre.

     Forskare har visat att cigarrettrökning ger upphov till genetiska skador inom minuter – inte år, efter inhalation. (publ. I Chemical Research in Toxicology.) Det farliga ämnen, PAH (polycyclic aromatic hydrocarbons) bildar snabbt en toxisk substans i blodet som man vet skadar DNA:t och ger upphov till mutationer som kan ge cancer. Rökarna utvecklar maximum nivåer av substansen inom en tidsram om endast 15-30 minuter efter rökningen. Denna effekt är så snabb att den enl. forskarna kan jämställas med att injicera ämnet direkt i blodet. Rent biologiskt så drabbar inte cigarettröken bara dig själv utan även alla i din omgivning får ta del av PAH.

     Alkohol skall intas i måttlig mängd, vilket innebär att man inte blir berusad… och ingen kommer till skada!

     1. Jess: Du får ta å granska dina artiklar du tagit reda på. Man kan lätt, och det är inom forskningsvärlden vanligt förekommande, nyttja några siffror till ett visst resultat och utesluta att presentera övrig relevant information. Då kan man framställa något positivt i det man vill säga.

      Ta en titt i läkemedelsboken, finns på läkemedelsverkets hemsida att läsa på webben eller hämta hem i PDF gratis. Där pratas det om flera parametrar, men jag tänkte nämna dem för dig.

      Det krävs 14 standardglas (12g ren alkohol = ett standardglas, 15 cl vin, 4 cl starksprit, 0,4l starköl) i veckan för att kunna utveckla ett alkoholberoende. Jag lovar att man kan nog känna sig att det är måttligt med att sprida ut dessa 3 glas på lördagen, två på fredagen, resten utspridda på en kväll på utvalda vardagar. Detta är för MÄN. För kvinnor gäller det 9 standardglas.

      Om man vill prata om nyttighet. Då handlar det om, enligt läkemedelsverkets bok, 1 standardglas om dagen för män när man är ÖVER 70 år. Ett halvt standardglas för kvinnor ÖVER 70 års ålder, i synvinkel om att hitta förebyggande effekt av hjärt- och kärlsjukdomar. Tänk dig då också att bara vara ung (under 60) är finfint redan som förebyggande faktor mot hjärt och kärlsjukdomar. Läkemedelsverket behöver inte ens tänka noga för att väga upp effekterna för att kunna gå ut att säga att det finns INGEN anledning att rekommendera alkohol för medicinska syften.

      Din artikel har lyst upp en effekt av alkohol, men mörkat en annan för att låta bra. Alkohol betraktas som ett gift och energi går åt i leverns resurser att bryta ner det. Där tappar kroppen fokus på att förbränna fett. Alkohol har även muskelnedbrytande effekt – jag förstår inte riktigt rekommendationer till alkohol då. Det finns annat att hålla på med; motion och bra kost som har sina förebyggande effekter mot diabetes och hjärtsjukdomar, som även täcker mycket annat.

      Men att vara kritisk till artiklar gäller ju att vara det alltid, oavsett vad du läser. Tycker man kan vara kritisk till måttligheten också. Världen ser inte ut så att vi lever i måttlighetsland till alkohol. Vi har fortfarande problem med all vår överkonsumtion på gator, hem och sjukvården. Det ligger i allas värde att faktiskt vara kritisk till konsumtion överhuvudtaget.

      Eller ska vi börja gå ut i skolor och informera hur nyttigt alkohol är??

   2. Roligt det här med allas påståenden om att alkohol “i måttliga mängder” har hälsofrämjande effekter. Var har ni läst det aftonbladet och andra vetenskapliga tidskrifter eller?

    1. Själv tycker jag inte att aftonbladet är en vetenskaplig tidskrift utan en blaska- så de uttalandet får du stå för!

     Gjorde en snabb pubmed sökning: titta gärna på dessa medicinskt vetenskapliga artiklar 🙂
     *Arch Mal Coeur Vaiss. 2006 Dec;99(12):1230-5.
     Red wine and cardiovascular risks.
     Lagrue-Lak-Hal AH, Andriantsitohaina R.
     *Front Biosci (Elite Ed). 2012 Jan 1;4:1505-12.
     Health benefits of wine and alcohol from neuroprotection to heart health.
     Vasanthi HR, Parameswari RP, Deleiris J, Das DK.
     *J Cardiovasc Pharmacol. 2009 Dec;54(6):468-76.
     Grapes, wines, resveratrol, and heart health.
     Bertelli AA, Das DK.
     *Annu Rev Nutr. 2000;20:561-93.
     The health benefits of wine.
     German JB, Walzem RL.

     Alkohol och ffa röd vin har positiv inverkan på hälsan när det konsumeras i lagom mängd. Jag säger inte att alla skall dricka alkohol varje dag eller ens att alla ska dricka alkohol. Men att jämföra cigarettrökning och alkohol och tycka att de är lika illa rent biologiskt är åt helsike fel.

     Alkohol ställer till det i samhället när det överdoseras, och överkonsumtionen måste vi få bort. Cigaretten ställer inte till det socialt men är katastrofal på det biologiska planet.

     Intressant tycker jag att det är att södra europa som har betydligt “slappare” lagar och regler kring alkohol verkar ha en betydligt sundare inställning till den och effekter av den.

     1. Oj, vad fula i munnen folk blir när man inte håller med bloggskrivaren till 100 %. Läskigt. Alkohol har en del positiva egenskaper. det är vetenskaplig bevisat (vilket inte innebär att man läst det i Aftonbladet – vad får man sån’t ifrån? – bara elakt, tycker jag.) Därmed inte sagt att alkohol inte är en drog som ska användas med försiktighet, precis som andra droger som används bl.a. i medicinsk syfte. Det finns många orsaker att tycka illa om alkohol – jag har flera – men alkohol är inte ett gift om rätt använt.

     2. Follow the money-är en bra regel när man granskar forskning. De allra flesta rapporter om olika saker vi stoppar i oss bekostas av en eller annan industri som tjänar på att deras produkter haussas. Alkohol höjs till skyarna eftersom det finns både EU-medel och företagsmedel från bryggerinäringen i överflöd till forskare som har en positiv vinkel på sin alkoholforskning.

     1. Jag håller inte med Antonia. Javisst i en perfekt värld skulle det räcka att säga just så men tyvärr lever inte vi i en sådan värld. I vår värld är det idag accepterat att vara full ibland vilket leder till en massa hemskheter. Är verkligen all misshandel och alla dödsfall som sker med hjälp av alkohol ett okej pris för att en stor del ska få lov att smutta på sitt vin?

  2. Håller med dig! Måtta är ordet!! Allt går att missbruka – även religion – men det går inte att fördöma bruket av allt bara för att en minoritet väljer att missbruka. Matmissbruk, maktmissbruk, drogmissbruk osv …vi människor är experter på det.

   1. “väljer att missbruka”, ge dig! Vem säger till sig själv hmmm, jag tror jag ska gå och bli alkis idag?

    1. Eller hur! Vem väljer att missbruka? Ungefär som att man skulle välja att få cancer… Urk

     1. Hur kan man ens jämföra att bli alkoholist med att drabbas av cancer?
      Man gör i nyktert tillstånd ett val att dricka, du väljer inte att din egna kropp ska försöka ta livet av dig och att enda botemedlet är att pumpa rent gift in i blodet.

      Alkoholism är ingen sjukdom, det är bara en ursäkt före detta alkoholister har för att slippa stå till svars för vilka svin de har varit.

 4. Heja Clara!!!!!!
  Starta en motrörelse mot alkohol!!!!!
  Många behöver vakna upp och skippa alla “fina vinvanor” m.m.
  Alla vin- och spritexperter som m å s t e vara med i TV och radion och göra reklam för sina f i na, g o d a varor. Ingen tänker på följderna, alla vill ha kvar sina laster.
  Jag a v s k y r alkohol!!
  Maj 69

 5. WORD! Det är ofta alkoholen romantiseras, tycker jag. Men mina erfarenheter av alkohol är inte speciellt romantiska.
  Är det så att många är så stressade att de behöv

 6. Och du har inte tänkt på att passiv rökning är dödligt så väl som alkoholism? Att patienter med KOL belastar samhället precis som fyllona. Glöm lungcancer den dödar iallafall ganska snabbt men KOL kan du leva länge med. Men visst kan du inte klara alkoholen skall du inte på den!

   1. Jag tycker det verkar som om Clara vänder sig mot hyckleriet: att det är väldigt “rätt” att tycka att rökning är fel, och samtidigt inte ha en enda kritisk tanke kring alkohol. Jag förstår texten som att hon vill att vi ska få upp ögonen för att det är alkoholen som gör mest skada, inte att det kvittar om vi röker eller ej.
    Man behöver inte väga saker och ting mot varandra, man kan ju avstå båda. Och skador mäts inte bäst i antal kronor.

    1. Lite synd bara att skriva att rökning inte belastar vården för att man puffat för många Blend. Kol ökar dramatiskt och bieffekterna är horribla och mycket dyra och tidskrävande. Rökare förstör dessutom luften för andra som står bredvid, passiv rökning leder till andra följdsjukdomar.

     Jag förstår att inlägget var menat för att vi ska reflektera över dubbelmoralen, men jag tycker det är olyckligt formulerat.

     1. Fast så står det ju inte. Så här skriver hon: _Det är inte många_ som cyklar omkull och krossar armbågen och belastar akutmottagningen för att de puffat för mycket på blend. (min markering)

  1. Men ni MISSADE hela POÄNGEN!
   Rökning skapar inte misshandel,våldtäkt,rånförsök,mord,barnmisshandel ja listan kan göras lång!
   Eller??
   Det är väl skitsamma om det kostar pengar? Jag betalr lika mkt t samhället som du och jag kan lika gärna bidra till en KOL patient som en fjällskidåkare som brutit benet, eller en fetma patient som fått hjärtinfarkt eller en barnfamilj som krockat för att de är på semester vid kusten. Och Kol kommer inte BARA av rökning ALLA människor får kol vid ngt skede i livet men ibland drabbas vissa i förtid och rökning PÅSKYNDAR förloppet men är inte ALLTID orsaken så läs på innan ni börjar uttrycka er om saker är ni snälla Puss o kram

   1. Fast… hon skrev också att alkohol “splittrar familjer”. Missförstå mig rätt, jag håller helt med er ang alkohol MEN om man ska vara så svart och vit så kan jag ju säga att det gör tobak med… Min svärfar gick bort i Kol alldeles för tidigt och min far av rökning (lungcancer, vilket läkarna konstaterade var pga rökning).
    Tycker inte man ska romantisera något av dem.

    1. Har jag sagt det då? Snälla nån.
     Blir alla som dricker alkohol alkoholister, misshandlar folk, kör rattfulla etc?

 7. Hej Clara. Så som jag tycker om din blogg! Hatten av till dig. Men jag reagerade verkligen av att du använde dig av uttrycket “white trash”. Kolla in kobras program på svt/play, väldigt intressant, ger en en tankeställare kring uttrycket.
  Men keep up the good work med din blogg!

  1. Om jag fattade saken rätt så var väl Clara ironisk när hon skrev det stycket, en parodi på hur folk ser på rökning? Vill man göra en poäng om hur ogenomtänkt synen på rökning vs. alkohol är, kan man ju också som ett grepp använda ett ogenomtänkt uttryck som “white trash”?

 8. Jag är emot både alkohol och rökning, och visst håller jag med dig om att det är konstigt att rökning är något som anses hemskt, medan alkohol är något man t.om. “ska” dricka som vuxen, för att anses normal. Men samtidigt: Rökning belastar också sjukvården. Arbetsförhållanden vid tobaksframställning är ofta mycket dåliga. Och folk dör av rökning. Inte bara att man kan förlora en rökande men ack så kär partner, förälder, dotter, son, vän o.s.v. Personerna i ens närhet kan dö.

  Min f.d. rektor var en icke-rökande kvinna som dog p.g.a. att hennes man rökte. Jag vet förstås inte säkert, men jag tror nog inte att han någonsin skulle börja röka om han visste vad det skulle få för konsekvenser.

  Jag försöker inte säga att det ena av alkohol och rökning är sämre än det andra, jag tycket bara att det är underligt att säga att “för mig får folk gärna röka”, då det för med sig så mycket död och elände. Men som sagt; jag förstår din poäng.

 9. Jo, det är sannerligen en tankeställare, men, trots all negativitet runtom rökning så röker så många ändå. Problemet är de som inte kan göra någonting i måtta, för jag tror hos de personer som inte kan det och blir aggressiva osv osv, där finns det inte ett problem med alkoholen, men hos dem själva. Mår man inte bra inifrån så reflekteras det utåt. Alkoholen påskyndar bara processen av det dom tänker, tycker och känner inifrån och känns det starkare visas det också. en förnuftig person kan handska alkohol med måtta, dricker varannan vatten och tar ansvar för sina handlingar. Med andra ord: det är inte alkoholens fel, det finns för många idioter son dricker det.

  1. Jo, du har en poäng där men alkoholism till exempel är ju en sjukdom som många har anlag för. Man måste inte vara trasig på insidan för att fastna i ett alkoholberoende även om det såklart ökar risken.

 10. Det ena behöver ju inte utesluta det andra.
  Som någon annan skrev så dör folk i passiv rökning tex.
  Jag har astma och tycker det är jättejobbigt med all rök man behöver stå ut med.

  Men annars håller jag med, jag dricker förvisso men jag reflekterar över det. Tror att fler skulle behöva göra så.

 11. Håller med dig. Verkligen. Och alla som reagerade på att Clara skrev whitetrash: hon skrev ju det på ett sätt som att det var så samhället tyckte? Eller?

 12. För några år sedan drack jag inte alls – trots allt tonårsgrupptryck att “man borde”. Nu dricker jag kanske ett par glas vin till maten varannan månad för att det kan vara gott. Förstår inte alls tjusningen med berusning, bakfylla, göra dumma misstag på fyllan o.s.v. För mig är det viktigt att må bra och jag skulle inte må bra alls om en dag i veckan gick bort p.g.a. allt festande kvällen/natten innan. Jag har aldrig varit full, och har svårt att se någon omständighet där jag skulle komma att bli det. Håller nämligen med totalt att alkohol romantiseras allt för mycket.

 13. Hej. Den här gången håller jag verkligen inte med dig. Alkohol ligger bakom mycket skit och ses absolut på med för blida ögon i många sammanhang men kan dock avnjutas i doser som inte orsakar skada för någon. Rökning däremot kommer alltid att orsaka skador både för omgivningen och för den som röker. I hur liten mängd den än brukas. Låt oss börja med det uppenbara där rökning och alkohol har det gemensamt att det leder till mycket skador och sjukdommar och inte bör förekomma över huvud taget.Alltså vid graviditet och amning. Där tror jag vi alla är överrens, där rökning absolut ingen plats och vid amning kan alkohol förekomma i väldigt begränsad mängd. Om vi tittar på sjukhus som du också tog upp skapar rökning otroligt mycket följdsjukdommar, betydligt mer än alkohol och sist men inte minst den passiva rökningen som dödar fler om året än vad trafiken gör och då har vi bara räknat med våra medmänniskor och inte ens tagit med moder jord och djuren i statistiken. Så kritisera absolut alkoholens påverkan och glorifiering i vår tids kultur men försköna defenitivt inte rökningen med dess allvarliga konsekvenser.
  Mvh
  Malin

 14. Håller med om alkohol, gillar verkligen inte alkohol av alla anledningar du räknade upp och mer därtill. Nej, till alkohol tycker jag. Men jag gillar inte rökning heller, tycker det är skitjobbigt när man ska behöva stå ut med giftrök varje gång man är i stan. Känner inte att jag behöver jämföra dem, de är illa båda två. Tror vi skulle ha en lite bättre värld utan dem 🙂

 15. Jag har inget emot alkohol, tycker till och med att det är rätt gott ibland. Med det är trist när oflk inte kan dricka med måtta.

  Har slutat röka, men har inget emot rökare, bara jag slipper lukta på eländet. Och det är synd att folk blir beroende av tobak också.

  Vad det aldrig talas om är att tobaksbolagen är bra mycket värre skurkar än alkoholtillverkarna. Och det vore skönt om antiröknissarna gav sig på bolagen nån gång, och inte bara tog ut sitt dåliga humör på de stackars rökarna. DET om något är trashigt, att ge sig på fel syndabock…

 16. You go girl! Alla som röker borde helt enkelt sluta med det. Alla pengar som samhället får lägga ut för att tillverka skiten är ju så mycket pengar som kan läggas på så mycket bättre istället för att folk ska röka sig till döds.

 17. Jag tycker inte riktigt att du kan jämföra rökning och alkohol på detta sätt. Anledningen till att jag hatar rökning är för att det luktar illa. Det luktar illa medan någon röker och rökluften fastnar på mina kläder och mitt hår, trots att jag inte är rökare själv. Jag vill inte lukta som en askopp och trots att jag avstår från rökning måste jag ändå utsättas för detta. Det är så irriterande när en bredvid tänder en cigarett och blåser rök på en, eller när jag gömmer mig i en busskur för att undgå regnet, men då kommer en rökare och ställer sig inuti busskuren och tänder sin cigarett. Stå i regnet och rök om du nu måste hålla på med sånt!

  Samtidigt förstår jag din poäng med ditt inlägg. Men det finns faktiskt två sidor av rökning, vi som hatar det på det jag har skrivit och de som hatar det pga hälsoskäl osv.

 18. Jag skulle hålla med om varenda ord om du bara inte gjort jämförelsen med rökning. Visst, jag stör mig också på dubbelmoralen men varför ska man ställa två idiotiska saker mot varandra?
  Folk jag känner kör samma argumentation men i syfte att glorifiera cannabis i stället vilket bara gör mig sur trots att jag även där håller med om att det är en jäkla dubbelmoral att förfäras av att folk röker på men tycka att det är “naturligt” att folk super sig fulla.

  Men att det ena är värre (på vissa punkter iaf) gör väl inte det andra bra eller ens okej?

 19. Jag håller faktiskt inte alls med dig i det här Clara. Nog för att alkohol skapar många problem, på den punkten håller jag med. Men allvarligt talat, hur många personer blir påverkade när en människa röker? Står en person och röker i busskuren får vi alla andas in den personens rök. Barn till föräldrar som röker blir också passiva rökare, är det okej? Och om en trasig armbåge skulle belasta vården, vad gör då inte alla lungcancer/KOL-patienter som fått detta pga rökning? Att röka förvärrar dessutom många andra sjukdomar, och komplicerar behandlingar. Visste du t.ex. att strålbehandling på en rökare inte är lika effektivt som på en icke-rökare?
  För mycket alkohol mår ingen bra av, men det kan finnas positiva aspekter av alkohol med måtta. Rökning med måtta har inga positiva aspekter.
  Dessutom splittras visst familjer pga rökning. Kanske inte lika många som utav alkohol, men de finns absolut! Rökning kan, precis som alla andra grava beroenden, vara mycket påfrestande för anhöriga till den beroende personen.
  Det jag personligen stör mig på mest med rökare är inte att de just “suger på sånadär giftpinnar” utan att de utsätter alla i sin närhet för röken också. Jag vill inte röka. Jag vill inte bli tvingad till att röka. Jag vill inte behöva bli tvingad att andas in rök när jag måste gå in på ICA och alla står och bolmar precis utanför dörren. Jag vill inte behöva bli omhändertagen av rökstinkande fingrar när jag är hos frisören/tandläkaren/läkaren osv. Jag vill kunna äta min goda lunch på en uteservering i solen utan att andas in röken från personerna bredvid samtidigt. Jag vill kunna gå av tåget/ut från flygplatsen utan att hamna i ett rökmoln. Jag kan fortsätta i oändlighet…
  Hade rökning bara påverkat personen som faktiskt röker så hade jag kunnat hålla med dig Clara. Du har oftast bra åsikter och jag vet att du skriver sådana här saker också för att röra om i grytan. Men i detta fallet tycker jag dina åsikter är rent av patetiska. Bara för att alkoholen har dåliga sidor, för att inte säga otroligt dåliga, betyder det ju inte att rökningen inte har det.
  Jag tycker själv att det tjatas ganska mycket om alkoholens dåliga sidor, vilket är bra. Men att det däremot borde pratas mer om rökningens negativa sidor. Allt fler unga tjejer börja röka, det tycker jag är sjukt. Sjukt dåligt av oss andra. Vad lär vi våra barn? Vi borde lära dem att inte röka, och vi borde lära dem att dricka med måtta.
  Jag kan inte se en enda positiv sak med att röka, det kan jag med att dricka alkohol.

  Detta är åsikterna från ett barn som sett sin far röka ihjäl sig.

  1. Du uttrycker det om om du saknar kunskap om hur någon annans drickande påverkar omgivningen. 700 000 svenskar har ett riskdrickande någonstans på skalan. Hur tror du det påverkar omgivningen?

   Detta är åsikterna från en som känner flera av de 700 000. Och oroas mycket.

   1. Kan vi inte bara enas om att BÅDE rökning och alkohol är skadligt för hälsan och samhället! Jag tycker verkligen inte att man ska säga “ja men rök gärna så länge du inte dricker”. Som therese skriver, rökning belastar också sjukvården enormt mycket och drabbar samhället i form av stora kostnader och sämre folkhälsa, inte bara den enskilda rökaren tyvärr.

    1. Väl rutet Clara!
     Vänder mig också mot dubbelmoralen. Är starkt övertygad om att rökning orsakar betydligt mindre smärta för omgivningen än vad alkohol gör. Du får inte en kraftigt nedsatt föräldraförmåga för att du är beroende av nikotin.
     Alldeles nyligen har jag kunnat gå med i den lyckliga skaran som kan kalla sig för icke-rökare. Men jag kan försäkra er om att det finns ytterst få rökare som inte dagligen ångrar valet de en gång gjorde, som inte dagligen förebrår sig själva och med vemod tänder ciggen.
     Om fler kunde fundera lika mycket över sitt alkoholbruk som en rökare gör över sitt nikotinbruk så hade många hemskheter kunnat förhindra.
     Och slutligen; Jag kan försäkra er om att ni inte kommer att dö av passiv rökning för att ni utsätts för rök vid busshållsplatsen då och då. Det är troligen farligare att bli utsatt för de avgaser som exempelvis jag som storstadsbo inandas dagligen.
     Självklart kan passiv rökning vara mycket farligt också, detta gäller då människor som utsätts för stora mängder rök i princip dagligen och då inomhus. Ett problem de flesta i Sverige slipper undan.

     1. Hur kan du forsakra oss om att vi inte kommer att do av passiv rokning vid busshallsplatsen?

      Sambandet mellan rokning och foljdsjukdomar ar linjart, det vill saga okar lite for varje gang man andas in lite rok. Mina lungor blir lite samre varje gang du roker utanfor Ica eller pa gatan och jag andas in det. Min moderkaka blir lite samre pa att ge mitt foster naring. Grannens dagisbarn far lite storre chans att drabbas av astma, vilket sedan forsamrar deras halsa avsevart under resten av livet. Nagra manniskor fler drabbas av sjukdom an vad som hade behovt gora det. Det ar fel, och det ar rokarnas fel.

      Givetvis orsakar aven alkoholen skador. Den principiella skillnaden mellan de tva substanserna ar att alkohol i vissa mangder och vissa delar av befolkningen har en positiv halsoeffekt. Rokningen har inte det.

      Skrivet av en lakare och epidemiolog

   2. Men du uttrycker ju det som om du inte läst vad jag skrivit! Jag säger flera gånger att alkohol är dåligt, och jag vet att det påverkar många otroligt negativt. Slutpoängen, för att förtydliga, menar jag är att Clara jämför pest med kolera. Jag känner också många av de där 700 000 och oroar mig för dem också såklart. Men bara för det behöver jag vill inte tycka att rökning är ok?

     1. Oj, här fick man tolkningsföreträde för att man var läkare…
      Tror inte heller att dina lungor kollapsar för att du går förbi en rökare. Högst osannolikt. Du behöver nog utsättas för mer rök än så. Precis som inte alkohol är farligt i små mängder lär du överleva de få tillfällen du ofrivilligt får i dig rök. Vi har en massa friska gamlingar i landet som utsatts för mer rök än gemene man idag gör.
      Problemet är väl att verkligheten inte ser ut sådan att svenska folket dricker med måttlighet. Det är också betydligt svårare för människor att “välja bort” konsekvenser av omgivningens alkoholbruk. du behöver ju inte ta med dina barn till ngn som röker inomhus. Däremot blir det nog svårare att motivera att du inte kommer med ditt barn på midsommar för att det serveras alkohol. Drinkare är rigida och ofta noga med att rättfärdiga sitt drickande. Clara är inte rigid, hon är klok. Dessutom, glöm inte att hela grejen handlade om hyckleriet inte om att rökning skulle vara ofarligt eller inte ha några negativa hälsoeffekter.

 20. Håller med dig om alkoholen, den förstör så mycket i allt för mångas liv! Men tobak är verkligen inget att ta lätt på heller, i min familj är det tobaken som förstört. Att det nu ses som “fult” att röka gör mig lycklig, familjer som slipper KOL och cancer JA tack! Så ja är nog lite dubbel hellre fylla än horribell död. Men visst i dröm samhället finns ingen tobak och alkohol skapar inga problem utan dricks för att det är gott! Men innan detta händer är ja glad för det lilla!
  Hälsning Stina 🙂

 21. Det blev ju intressant debatt det här!

  Jag tycker så här: problemet är missbruk. Vad vi än pratar för droger så är de till problem först när de missbrukas. Och det är där man borde sätta in resurser framför allt.

  Och det är ju minst sagt märkligt hur alkohol är accepterat, och hur alla dumma saker folk gör i ruset ursäktas för att alkohol är så okej.

 22. Jag är inte någon stor motståndare till alkohol, men jag är en stor motståndare till rökning. Rökning kan också splittra familjer, en rökande förälder kan dö. En rökande förälder kan skada sina barn, rökning är farligt…det handlar om liv och död. Precis som alkohol. Skillnaden är att om man dricker ett glas vin kanske till maten…sippar på den i en timma eller två och gör detta ngn enstaka gång per år, eller så…inte dricker så att man inte kan köra, eller vet var man sätter sina fötter …ja då klassar jag rökning långt mycket värre än alkohol. Dricker man i mängder och kan inte kontrollera sitt drickande….ja då likställer jag det med rökning. Visst…man tappar inte besinningen när man röker…men abstinens av rökning kan te sig på obehagliga sätt.
  Jag blir vansinnig när jag ser föräldrar gå med barnvagn och cigg i mungipan, eller hålla i ett spädbarn och ciggen i munnen. Men jag blir lika förbannad när jag läser i aftonbladet om bartenders som får skit för att de nekat en mor ett andra glas med vin. Värst av allt är att mamman får medhåll om att hon inte borde bli nekad!!!??? Helsjukt!!! Eller när jag ser det unga paret vid en lekplats med sin lilla bebis i vagnen och hinkar i sig öl och röker… FY!!!! Och som sagt, folk verkar tycka att det är ok att alkohol konsumeras i mängder i närheten av barn. Tyvärr ska jag erkänna att jag har druckit i närheten av mina barn, dock har min man alltid varit nykter då han inte dricker alkohol….men ändå…jag kommer aldrig mer konsumera så mkt som ens en klunk vin i närheten av mina barn… Ska jag ta ett glas gör jag det när mina barn inte är i närheten.

 23. Tja, jag förstår argumentationen. Tycker att du har vissa poänger, men håller ändå inte riktigt med. Jag har själv rökt tidigare (tyckte det blev lite för sunkigt och påverkade hälsan för mycket) och tycker fortfarande om att dricka. För mig är att bli full att “dyka ner i kaninhålet”, och göra, uppelva och se saker (både positiva och negativa!) jag inte gjort utan att vara berusad. Alkoholen har definitivt skadliga konsekvenser, både de som du räknar upp för den drucknes omgivning, och de ekonomiska och fysiska följderna för den som dricker. Men det är så otroligt mycket av vårt mänskliga beteende som orsakar lidande; kläderna som sytts av barn och färgats med farliga kemikalier, kött och päls från djur, passiv rökning, osv. Och det är ändå helt normalt för de flesta att köpa billiga kläder från HM, käka hamburgare och ha skor av skinn, precis som att alkohol är en så vanlig och närmast obligatorisk del av vår kultur. Av kommentarerna att döma kan jag nästan tycka att det är samma sorts gruppmentalitet kring att ogilla alkohol som rökning, däremot talar man inte om att man gör så mycket skada bara av att leva sitt vanliga liv, oavsett rökning eller alkohol. Man kanske bara får försöka minimera skadorna på alla fronter, utan att för den skull vara.. rigid?

  1. Håller med dig Sofia, visst finns det tusen andra saker som är fel i samhället och i våra konsumtionsmönster. MEN man måste ju kunna få tillåtelse att ta upp ett problem i taget och titta på det utan att ställa det i relation till allting annat varje gång.

   Men mer medvetenhet kring hur vi påverkar oss själva och andra med våra vanor, det förespråkar jag också!

 24. Kan bara hålla med, är själv uppvuxen med eländet nära inpå…… idag är jag mer än fullvuxen & nykter alkoholist sen 14 år ,har ett kraschat äktenskap bakom mig,där min fd. nu är en hemlös ,körkortslös ,arbetslös looser, inte för att han vill ,han MÅSTE & innan hade han fru(mig) ,våra tre barn,ett välbetalt jobb,villa ,bil,båt,skoter och nu INGENTING.
  Och jag då …..ja du är välkommen in hos mig ,tackvare min tolvstegsbehandling & vilja att leva,så tycker jag att jag har allt idag & jag är lycklig tackvare att jag valde bort alkoholen ur mitt liv…….ja den borde tamefan vara förbjuden, för jag vet inget som ger så mycket negativa konsekvenser.
  Tack för ordet & en fantastisk blogg 🙂

 25. Hej! Mikaela heter jag och jag är också rigid 😛 Tycker framförallt att det är bra att du tar upp att alkohol inte tas upp på samma sätt som rökning. Inget av det är hälsosamt, det går inte att komma ifrån.

 26. Min man både röker och dricker men jag gör inget av det. Jag står inte och moralpredikar för så var det när vi träffades men jag kan se på nära hand hur det påverkar kroppen och det är inte vackert.

  Tack för ett bra inlägg.

 27. Kan man inte ogilla all form av missbruk? Allt missbruk som skadar ogillar jag. Framförallt det som leder till andra människors lidande i någon form. Man måste ju inte ogilla eller gilla någotdera. //Fia

 28. Bra att belysa hyckleriet, absolut! Men “för mig får folk gärna röka” reagerar jag på. Jag tycker visst att det är illa att stora pengar går åt till cigaretters skadeverkningar och att många människor får plågas av tex KOL.

 29. Clara, du är fantastisk! Jag dricker inte och saknar det definitivt inte. Det enda jag kan ha lite svårt med är när det kommer frågor om varför jag inte gör det, vilket det gör alltsom oftast. Det blir lätt att jag blir en partykiller utan att jag för den delen börjat skuldbelägga folk. Det är precis som att det är gemene mans skyldighet att kunna dricka lite så att man inte sticker ut och så att man inte är den som bevarar förståndet helt och är tråkig helt enkelt. Jag kan ta det, för jag brukar inte gå så långt och berätta att vi har alkoholism i släkten, men det är kanske precis det borde göra? Brukar oftast bara säga att jag inte har något behov av det. Skulle dock gärna få lite tips på hur kan kan formulera mig för att inte göra folk upprörda! 🙂 Att dra jämförelse med rökning känns lite risky, särskilt på mitt jobb där de flesta är finsmakare, t.om. samlare och man ofta får vinpaket till långa arbetsmiddagar. Hur svarar ni som inte dricker? Och hur reagerar ni när de på restauranger inte har alkoholfria alternativ. Ska man behöva stå ut med mineralvatten i tid och otid?!?!!?

  1. Jag brukar säga att jag varken gillar smaken eller effekten. Mer än så behöver man inte säga. Oftast är det ju andra som har problem med mitt ställningstagande och inte tvärtom, så jag brukar försöka säga det lite lättsamt och inte inbjuda till frågor eller mer diskussion (i såna sammanhang där en alkoholdiskussion inte riktigt passar). Gör jag inte någon stor grej av det så gör förhoppningsvis inte andra det heller. Men jag vet, det är inte alltid så lätt. Dock tycker jag att det verkar ha lite med ålder (mognad?) att göra. Folk reagerar inte alls lika starkt nu som när jag var yngre, typ 18, som nu när jag är 23. Verkar vara mer okej nu av någon anledning.

  2. Åh jag har exakt samma problem (eller ja, inte exakt kanske, min vänskapskrets kan knappast kallas finsmakare). Jag blir ofta skrattad åt för att jag inte dricker. Vissa människor verkar leva efter principen: Supa=Vuxen, Inte Supa=Barn, och jag blir då automatiskt nedgraderad till något barnsligt och löjligt.
   Tycker det är jättejobbigt att bli bjuden på middagar där det tas för givet att vin ska drickas, jag har svårt att stå upp för mig själv och säga emot folk i allmänhet, och att inför 10 personer behöva påpeka att “Hörru, jag dricker inte vin” kan vara så otroligt jobbigt.

   Jag brukar, som Julia sa, “skylla” på att det smakar äckligt (det gör det ju också men är inte den största anledningen till att jag inte dricker). Sedan råkar jag även ha en neurologisk sjukdom som jag, om det blir riktigt jobbigt, brukar skylla på (och hoppas att ingen i sällskapet har djupare kunskaper i just neurologiska sjukdomar).

   Det är ju helt sjukt egentligen, kom jag att tänka på efter att ha skrivit den här kommentaren. Att vi ens ska ha det här problemet, vi som inte dricker… Varför behöver vi ens en anledning? Världen är helt skev.

  3. Jag brukar säga: Varför dricker du? Det brukar få tyst på folk. Varför ska vi alltid försvara oss som inte dricker, det är ju de som gjort ett aktivt val att hälla i sig ett gift som gör dig dum, tjock och illamående.

 30. Åh så bra sagt Clara!!! Alkohol accepteras i samhället, de visar tom reklam på TV, men icke för cigg! Varför?? Och varför ska polisen, som kan göra nåt vettigare, hålla på med alla dessa alkisar??? Så himla onördigt jobb de lägger ner på dessa när de istället kan lägga ner tid på tex att stoppa rattfyllerister!!! 6 poliser på 3 alkisar såg jag på juldagen, 3 polisbilar!! Herregud!! Jag kan knappt uttrycka min oro för samhället!!

 31. Jättebra Clara!
  Det saknas verkligen debatt och för den delen även normala samtal omkring alkohol. Det är så accepterat att de fruktansvärda konsekvenser, som även “bara ett glas med måtta”, för med sig tystas ned.

  Du är modig och värd beundran för att du uttrycker din åsikt på detta sätt och skapar en debatt. Tack!

  Personligen vill jag inte ha med alkoholen att göra, skyr det som pesten, men pratar gärna om varför.

  Kram!

 32. Jag tror att väldigt många inte förstår att så gott som varenda gång man dricker ett glas vin på fest eller på krogen så bidrar man till en positiv inställning till alkohol. Många blir obekväma och protesterar högljutt om man säger det, men det skulle inte finnas lika många alkoholister om det inte fanns en tillåtande attityd till alkohol, så är det bara. Sen bag-in-boxen kom till Sverige och det blev socialt accepterat att ha en stående på köksbänken får fler medelålderskvinnor alkoholproblem till exempel.

  Själv har jag nästan slutat att dricka, till skillnad från innan då jag levde ett rätt hårt studentliv. Det har blivit lite av en grej för mig att inte dricka när jag är bland nya studenter eller i andra sammanhang där jag verkligen vill visa att man inte måste dricka öl för att hänga med. Och det är himla skönt att slippa bakfyllan.

 33. Retoriskt snyggt, och på många punkter håller jag med. Men jo, rökning splittrar familjer – lungcancer bland annat. Rökning skadar familjen med passiv rökning, astma och allergier ökar. Varför “försköna” det ena för att få fram det hemska med det andra? Det är att utnyttja retoriken på fel sätt tycker jag.

 34. Oj vad jag blev provocerad av det här inlägget! Jag funderade en stund på varför, sen kom jag på det; för att du bagatelliserar rökning. Jag håller helt med dig om alkoholbiten, det är otroligt skadligt på många sätt! Men att jämföra det med en massa problem som rökning INTE medför, det är en konstig vinkling tycker jag. Bara för att folk inte slår sina fruar av det, betyder det inte att det inte följer en massa andra problem i rökningens fotspår. Vilka det är behöver jag inte ens räkna upp, de vet vi alla!!

  1. Jag håller helt med dig, Bellis.
   Det är en sak att man inte skall glorifiera en hög alkoholkonsumtion, det är helt riktigt.
   Men det känns verkligen som att det här inlägget bagatelliserar riskerna med att röka. Inte bara riskerna för individen, utan riskerna med passiv rökning. För att inte tala om hur många år vi skulle vinna i medellivslängd bara i Sverige om alla slutade röka med tanke på bland annat KOL och den ökade risken rökning medför för all sorts cancer.

   Det är inte okej med en alkoholkonsumtion som splittrar familjer och ger ökade sjukhuskostnader, men det är fanken (ursäkta uttrycket) inte okej att röka heller.

  2. Clara var ironisk i inlägget, på ett ganska farligt sätt, kan jag tycka. Det blir inte bra när man ironiserar om att rökning är bagatellartat. Men förhoppningsvis vet alla redan hur farligt det är med rökning.

 35. det du blir direkt påverkad av gillar du inte. Dvs att någon står och blåser rök i huvudet. Jag tvivlar inte en sekund på att jag skulle hata alkohol på samma sätt som rökning om det påverkade mig på samma sätt. Nu är jag inget större fan av alkohol ändå, dricker inte så väldigt ofta och har inga planer på att öka intaget. Tycker att alkohol och rökning borde klassas som droger också, helt flabbergasted över att de pratar om att sätta in en skatt på socker medan alkohol/rökningsdebatten inte finns någonstans? Det var ju inte allt för längesedan som man fick röka inomhus på offentliga platser (alkoholen får man ju fortfarande ta in dock).

  Bra att du tar upp saker som nog faller i glömska hos många:)

 36. Som många redan sagt, rökare belastar faktiskt sjukvården väldigt mycket – om inte mer. Rökare har KOL, lungcancer, andra luftrörsproblem, får sämre läkning vid operationer osv osv. Så nog bör vi fortsätta kampen mot rökning också, inte minst nu när det faktiskt ökar bland unga.

  1. Fast om vi räknar in allt våld (sjukvård, polis etc) som alkolen skapra så är nog samhällets kostnad för alkohol högre än tobak. Skit samma igentligen det är ju lidande vi talar om.

  2. Alkoholen kostar samhället omkring 66 miljarder kr varje år. Mer än tobaken som ligger på omkring 30 miljarder kr varje år. (Detta endast enligt de siffror jag kunnat hitta på nätet)

 37. Hej! Jag heter Emelie och jag är också rigid.
  Valde tidigt att avstå alkoholen. Hatar dubbelmoralen. Blir äcklad av den stundvis. Men framförallt kan jag inte, hur mycket jag än försökt, förstå! Ja jag har faktiskt försökt förstå, pressad av normen. Den gör samhället och så många människor så mycket ont! Hur kan man rättfärdiga ens ett enda glas?! För att det är gott? Genom att köpa stödjer du producenterna. Samma producenter som producerar en vara till den alkoholiserade föräldern, föraren som kör på någon annan, de för unga ungdomarna, de som dricker för att glömma, de som dricker och glömmer, de som blir för aggressiva och börjar slåss, de som plötsligt vågar säga sådant som de inte inte borde och alla de andra som varje dag skadar sig själv eller andra genom att dricka det där glaset som du tycker är så gott så gott.
  Och jag är less på att be om ursäkt för att mina argument hotar folks drickande.
  Suck.
  Tack för att du tog upp det! Blir så glad när jag läser annat än glorifikationer om alkoholen.

  1. Jag kan inte heller förstå och jag känner igen mig i frustrationen över glorifieringen av att dricka som någonting som “alla” gör. Jämt och ständigt måste man ta folks ursäkter eller diskussioner om att de själva inte alls dricker särskilt ofta eller mycket eller ännu värre att de tycker att man är stark som valt att avstå. Om jag fick en krona varje gång någon börjat diskutera alkohol och nykterism eller ursäktat/förminskat sina dryckesvanor för mig skulle jag ha varit ekonomiskt oberoende nu.

 38. Du skriver att det är ett himla hyckleri att folk dissar rökning men inte alkohol.
  Det är väl precis lika mycket hyckleri när du, Clara, skriver att för dig får folk gärna röka, det är alkoholen du stör dig på.
  Hur tänkte du där?
  Alkohol kan vara hemskt, cigaretter precis lika mycket. Det skadar verkligen inte mindre! Jag lider i alla fall mycket mer av att något sitter bredvid mig och röker än att någon dricker alkohol i närheten.

 39. Jag håller med till stora delar, men absolut inte rakt av.

  Alkohol är absolut inte enbart av godo, det menar jag inte. Man ska vara mycket försiktig med alkoholkonsumtion. Men det är många, många som alldeles utmärkt klarar av att kontrollera sitt alkoholintag. Som liksom jag bara tar ett halvt glas vitt med lite brie till några gånger om året. Som liksom min man klarar av att ha en flaska whiskey hemma och endast tar ett litet glas någon gång på helgen, efter att barnen gått och lagt sig.
  Vi tror stenhårt på att barn och sprit inte hör ihop. Våra barn behöver aldrig se oss det minsta berusade. Och ja, vi har båda erfarenhet av alkoholmissbruk i vår närhet, och därför tänker vi som vi gör.

  Men rökning skadar alltid. Det förstör många liv, och JO den splittrar visst familjer. Familjer där mamma eller pappa dör i förtid och för alltid lämnar ett tomrum efter sig.

  Jag avskyr rökning, men jag har absolut inget intresse alls av att vara politiskt korrekt. Det är inte mitt motiv till någonting här i livet. Men när jag var tonåring dog min faster i cancer, och jag har hatat rökning sedan dess.

  Jag har aldrig någonsin tänkt tanken att de som röker är obildade eller white trash. Men varje gång jag ser någon som röker tycker jag att det är konstigt. För ja – varför göra så mot sig själv? Varför utsätta sig själv och sin omgivning för saker som man vet är skadliga och farliga? Varför röka när man vet att ens ofödda barn tar skada? Varför riskera att dö en plågsam död och lämna sina barn utan en av sina föräldrar?

  Och varför ställa rökning och alkohol mot varandra såhär? Är det missbruk vi talar om är väl båda sorterna helt förkastliga, förfärliga och fullt kapabla att ödelägga liv.

  1. Håller verkligen med dig på alla punkter! Jag (o min sambo för den delen) dricker väldigt sällan och när vi gör det är det så som du beskriver. Ett trevligt litet inslag. Däremot lider jag otroligt av min granne som bolmar på så det sprids in i vår lägenhet (en pytteliten etta så det finns ingenstans att fly). Det är det som stör mig med tobak, att det är omöjligt att undvika den där äckliga röken. (det och de skitiga & onödiga odlingarna).

   Å andra sidan man kommer ju sällan undan alkohol heller eftersom det blivit synonymt med att umgås. Jag har aldrig varit full (jag är 24). Jag vill inte bli full. Det är märkligt hur besatta och nästan provocerade folk blir när man säger det (och vidhåller det). Så jag tycker nog att problemet är att vi har blivit så socialt och kulturellt beroende av alkoholen, mer än alkoholen i sig. Det är väldigt tröttsamt.

 40. Jag har tagit hand om någon som både led av KOL och sviterna efter en omfattande STROKE… allt detta på grund av rökningen! Någon som tappade både rörelseförmågan och talförmågan… någon som blev fast i sin egen kropp, oförmögen att förmedla sina tankar och känslor! Visst kan familjer gå sönder på grund av rökningen och självklart kostar den sjukvården oändliga summor pengar! Du kanske inte förlorar ditt jobb för att du röker, men du riskerar definitivt att förlora ditt liv i förtid om du gör det!
  Jag har även levt nära en alkolist, vilket gör att jag sett avigsidorna och eländet med detta missbruk… 🙁 Men jag väljer ändå inte att ställa dessa två beroende mot varandra, för farorna med det ena kan på intet sätt förminska faran med det andra!

 41. Clara, ditt inlägg är ytterst aktuellt! Det finns i samhället idag en tollerans gentemot alkohol som inte finns mot rökning, och jag tror att det är för att människor är rädda för att granska sig själva. Det är många fler som dricker alkohol än som röker och det är då lättare att gå emot något, i detta fall rökning, än att ta itu med sitt eget problem (alkoholkonsumtionen).

  OCH till alla er som skriver att det inte är något fel med att ta ett glas vin till maten, eller för att lugna ner sig: Alkoholism skulle inte finnas utan er! Utan måttlighetsdrickare finns inte överkonsumtion av alkohol… Tänk själv efter, det är ingen som går från att vara nykterist till alkoholist, alla alkoholister har någon gång börjat, antagligen med att dricka “måtttligt”. Så tänk en extra gång nästa gång ni tar det där glaset med vin. Om ni väljer bort vinet är jag säker på att ni påverkar andra runt omkring, som kommer följa ert goda exempel!

  Clara, det värmer i mitt hjärta att du tar upp detta. Jag har varit nykterist hela mitt liv, alltid fått förklara och stått upp för min åsikt och mina värderingar kring alkohol. Det värmer att någon annan också gör det!

  1. Men hur kan du lägga ansvaret för alkoholism på alla som dricker? Ska vi i så fall ta bort alla typer av spel för att skydda de spelberoende? Avskaffa handel för att rädda de som är shoppingberoende? Sluta med mediciner för att skydda de som är läkemedelsberoende? Ta bort allt godis och andra energitäta livsmedel för att skydda de feta? För om du äter godis betyder väl inte det att du är ansvarig för alla tjockisar? Det är pga såna som du som alkoholdebatten dör lika fort som den startar. Den blir för onyanserad. Driven av fanatiska absolutister. Kastar du ur dig såna saker kommer människor bara stänga av. I alla fall de som konsumerar alkohol. Vilket är synd för debatten behovs verkligen.

   1. Man behöver inte vara absolutist för att se sambandet mellan måttlighetskonsumtion och alkoholism. En avgörande faktor för hur många som får ett alkoholberoende är den rådande attityden till alkohol. Ju fler som dricker, desto svårare blir det att säga nej och lättare att dricka för ofta utan att någon reagerar. Om alkohol vore något fult och obildat, som tobak nästan har blivit idag, så får såklart färre ett beroende. Det finns inte samma grupptryck kring spelande, shopping eller onyttigheter och därför är din jämförelse inte relevant.

    1. Lite mera: jag håller med dig! Det Åsa tar upp är inte relevanta argument i sakfrågan.

     Åsa, känner du dig påhoppad? Skulle kunna slå vad om att du är just en måttlighetsdrickare som är mycket nöjd med det och inte vill att någon annan ska klampa in på ditt revir, för du kan ju faktiskt hantera alkoholen… Så va stolt över det då, om det nu är det du valt.

     Jag tycker att det är mycket intressant att skriva inlägg om sådant som jag tänker, men aldrig säger. När jag debatterar kring, skriver insändare i tidningar och pratar med mina vänner om alkohol så skulle jag aldrig uttrycka mig på detta sätt eftersom det gör att människor som brukar alkohol får taggarna utåt direkt och antingen blir provocerade eller börjar försvara sig. Jag är absolut ingen fanatisk absolutist om du nu skulle tro det, jag tror bara på att ett samhälle utan alkohol är ett mer välmående samhälle. Det är vad jag tror. Vad tror du Åsa?

     1. Ja samhället vore bättre utan alkohol. Ingen tvekan om saken. Ja våra normer och attityder kring alkohol är helt felaktiga. Ja jag tycker att det borde ske en förändring. Och ja jag är en måttlighetsdrickare. Njuter verkligen av ett glas rödvin en kväll i veckan. Och ja det händer att jag berusar mig ett par gånger om året. Skulle alkohol totalförbjudas skulle jag inte deppa för den saken. Festa och dansa gör jag ofta i nyktert tillstånd. Inga problem med att släppa loss nykter. Men jag tycker det är fel att påstå att alla som konsumerar alkohol bär skuld för andras alkoholism. Och jo jag tycker det går att likställa med andra beroenden. Men visst, vi är alla delaktiga att skapa det samhälle vi lever i. Vi tillåter ett berusningsdrickande i alldeles för hög grad, som leder till ökat och kraftigare våld. Men frågan är varför vi accepterar våld och kränkningar över huvud taget. Och då talar jag inte om lagboken. Utan snarare på att kvinnor fortfarande frågas vad de hade på sig då de blev våldtagna, att vi kränker varandra på våra skolor och arbetsplatser etc. Hur som helst vet jag hur känsligt det är att ifrågasätta alkoholens roll i olika sammanhang, vilket jag faktiskt gör! På jobbet, vid alla högtider som firas med barn, ja i alla sammanhang där barn är med. Tycker absolut inte arbetsgivare ska bjuda på alkohol. Och ni som vill vara nyktra ska aldrig behöva förklara er! Det är väl inte vårt problem om ni inte dricker. Men jag skulle bra gärna se ett totalförbjud att energitäta livsmedel också i fall alkohol ska förbjudas. Matberoende ska inte underskattas. Fast nu är ju jag inte så mycket för det där med totalförbjud;-) Kärlek till er alla.

 42. TACK CLARA…
  …för Ditt mod att stå upp för Din åsikt angående alkohol!

  Har Du kollat in “spritpartiet.se”?

  Med vänliga hälsningar
  -Hedvig

 43. Det handlar väl om att rökning i sig skadar dig och framförallt även din omgivning. Vid alkohol beror det mer på mängden. Det är inget fel på alkohol i sig, det är överkonsumtionen i så fall.

 44. Även rökning påverkar andra. Passiv rökning. Rökning kan leda till cancer.
  Felet är inte alkoholen, felet är missbruket av alkoholen. Bilolyckor sker; ska vi ta bort bilarna (däribland ambulanser)? Eld kan orsaka brand, ska vi sluta elda?

  Det är lätt att säga att alkoholen är problemet, det är lättare att skylla på alkoholen än på människan. Kanske är det så att synen på och förhållningssättet till alkohol hos vissa är fel? Kanske är det så att alkoholen blir en enkel ursäkt till allt som går fel?

  1. Det finns ett stort antal vetenskapliga studier som bekräftar något som heter totalkonsumptionsmodellen. Den går ut på att ju fler som dricker alkohol och ju mer de dricker desto mer skit blir det (skit som i misshandel, trafikolyckor, alkohollister m.m). Så jag tror definitivt att det är alkohol som är problemet. Med det inte sagt att skit skulle hända ändå, bara inte i samma usträckning

   1. Absolut. Men där ligger ju även felet i människan, i vår konsumtion. Inte i själva alkoholen. Felet ligger i att vi gärna skyller på alkoholen när vi agerat fel och när vi inte kan ta konsekvenserna. Men ja, alkohol kan vara ett problem – precis som rökning, uppfostran, religion och konsumtion.

    1. Tänkte bara tillägga; detta inlägg utgår ifrån att alla som konsumerar alkohol super sig fulla. Att alla som dricker dricker i stora mängder och får problem pga alkoholen. Att ta ett glas vin är inte skadligt, det är inte heller ett problem. Precis som med allt annat är det ett problem när det blir till ett beroende eller när man tappar kontrollen och det finns så mycket mer än alkohol som kan skapa beroende/problem. Om vi skulle ta bort allt som skulle kunna vara farligt för människan (däribland religion), allt som skulle kunna vara beroendeframkallande/problem, så skulle vi inte kunna fortsätta leva.

 45. Huh, har något inlägg raderats? Annars känns hela denna störtflod av kommentarer om rökning/alkohol något…random?

 46. Nu fattar jag ingenting, var finns det första inlägget som det här PS hör till? Länka gärna!

 47. Jag håller med dig fullt ut Clara. Ändå känner jag mig tvungen att dricka lika mycket som mina vänner på till exempel utlandsresor. (Skulle dock aldrig få för mig att röka) Det är inte okej att vara en 20-åring som inte vill dricka idag, inte i min krets i alla fall. Nää, då är man tråkig och dum och det slutar ändå med en övertalning. Är så förbaskad trött på detta!

 48. Klockrent! Jag är så trött på rent ut sagt dumma människor som inte fattar att de ingår i en kulturell och historisk kontext och tror att det de tycker är en absolut sanning som aldrig kommer att ändra sig.

 49. Det är riktigt sant det du skriver Clara, och jag har själv många gånger tänkt detsamma. Bra att du, med den makten du har pga. bloggen, tar tag i och skriver detta. Stort tack!

 50. “Det är inte många som hamnar i slagsmål på lördagsnatten för att de rökt för många cigaretter. Det är inte många som cyklar omkull och krossar armbågen och belastar akutmottagningen för att de puffat för mycket på blend. ” Rökning kostar enormt mycket pengar för samhället varje år. Folk får gärna ta halsbloss om de behagar, men det är du och jag som betalar deras vård när de insjuknar i KOL och lungcancer. Jag hjälper gärna folk som har det svårt. Men att påpeka att alkohol belastar akutmottagningarna känns som en dålig jämförelse om man sätter det i konstrast till vad rökning kostar samhället -och sjukvården i synnerhet, varje år. Lungsjuka patienter ligger inne åren ut på våra sjukhus. Vidare ta till exempel något så vanligt som implantat i våra munnar och kroppar, det har enligt vetenskapliga studier visat sig ge betydligt högre misslyckandefrekvens än hos den icke-rökande individen. Det är en stor kostnad!
  I övrigt gillar jag ditt inlägg och jag förstår din poäng. Roligt med debatt fröken Clara, det gillar jag skarpt!

  1. Kära du! När jag köper ett paket cigg så betalar jag ungefär 40 kronor i skatt. Jag betalar skatt för en vara som jag köper för pengar som jag dessutom redan skattat på. 40 kronor om dagen blir en hel del pengar på ett år och om jag röker i tio år så har jag betalat ungefär 150 000 kronor i skatt. På bara ciggen. Sen betalar jag faktiskt inkomstskatt precis som du. Så kom inte och säg att det är DU som betalar min vård. För det har jag fan själv gjort!

 51. Jäklar vad bra skrivet!!!! Har aldrig tänkt på det hela på det sättet förut. Tycker detta borde printas i varje dagstidning!
  Kram och heja!

 52. Angående din Edit, Clara. Jag tror att det är få av oss som reagerat så starkt här egentligen tror att du är för rökning. Men, i min mening finner jag det ändå rent ut sagt idiotiskt att uttrycka sig som du gjort. Du hade kunnat få fram samma åsikt på ett lika kraftfullt sett med andra ordval. Du är en duktig skribent med bra åsikter i mina ögon, alla dagar utom just idag 😉

 53. Jag blir så glad av att läsa det här. Har varit aktiv nykterist sen jag var 13 (idag är jag 21) så jag håller så klart med dig. Alkohol för med sig så otroligt mycket skit så för mig känns det helt rätt att ta avstånd från den industrin, det är solidariskt.
  Det är synd att vi är så få som tar avstånd, och kanske ännu färre som gör det öppet. Ännu värre är det att det inte alltid är socialt accepterat. Vi måste ut och visa att man inte behöver alkohol, att man har minst lika roligt utan, mår prima dagen efter och dessutom sparar massor av pengar.
  Jag har märkt att genom min blotta närvaro som nykterist på en fest är det inte ovanligt att min omgivning dricker mindre. Vi gör större skillnad än man tror!

 54. Hej hej. Jag tyckte att det framgick alldeles klart och tydligt utan edit. Mycket bra poängterat.

 55. Håller med om att alkoholens roll i svenska samhället inte ifrågasätts tillräckligt. Tycker bland annat att glappet mellan idrott och alkohol måste göras betydligt tydligare. Men vi ska komma ihåg att globalt sett så är tobak den största boven när det håller människors hälsa. Mer debatt om alkohol välkomnas! Från en som älskar vin!

 56. Jag är förresten inte heller ett skvatt kontinental i mina vanor, och jag tycker det är ett jädra skitpåhitt. Fram för rotmos, Päronsoda och folkbibliotek.

 57. Jag tycker det är ok att folk röker. Om ingen störs av det. Tyvärr är det sällan fallet. Jag störs av rök varje gång jag träffar en rökare. På jobbet är det alldeles för många. Jag får huvudvärk och ont i halsen.
  Så nej jag tycker inte det är ok med rökning (för det mesta)

  Alkohol störs jag nästan aldrig av personligen. Men jag dricker inte alkohol och jag träffar sällan folk som dricker alkohol (Eller jo jag träffar dem, men inte när de dricker, utan på arbetstid osv)
  Men jag håller med om att alkohol är ett större problem överlag. Även om jag definitivt tycker rökning är ett problem det med. Jag mår skit av rök och folk som stinker rök. Och alkohol är väldigt glorifierat. I teveserier är det bara före detta alkoholister eller flumfolk som är nyktra. Konstigt. Jag fattar inte hur folk vågar tappa kontrollen och skämma ut sig osv. Varför de vill må illa dagen efter och riskera livet på andra. Jag ser inget positivt med alkohol. Men ändå är det tydligen helt ok och mer eller mindre nåt som är normalt.

 58. Jag tycker det är intressant att alla håller med dig. Vågar de som gillar alkohol inte kommentera? Finner de inget intresse i det eller håller alla som läst inlägget med dig?

  1. Håller med dig Elin alla som kommenterar här verkar så pryda. Tror nog Clara skulle också villja se en annan kategori av människor kommentera också.

   1. Clara är ju prydligtheten själv. Och jag blir bara förvirrad av vad hon skriver, kanns nästan som en uppmuntran att börja röka istället för att dricka. Nej knasigt rutet…

 59. Just ja. Dessutom är det lättare att svartellervitt kritisera tobak då alla doser av rökning skadar. Så är faktiskt inte fallet med alkohol. Mycket små doser av alkohol för vissa grupper kan till och med göra nytta. Men absolut alkoholen romantiseras allt för mycket. Tas för given i allt för många sammanhang.

 60. Tittade lite på tv idag. Unga mödrar. Du vet programmet med gravida tonårsmödrar som röker som aldrig för under slutskedet? Så vidrigt. Egoistiskt. Skriv gärna om det om du har sett programmet.

  Alkohol då.. En mycket värre fiende. Själv dricker jag endast för att det är gott och det kanske händer 2 gånger per år. Och oftast får jag förklara varför jag inte dricker och får höra att jag är tråkig. Men så är det. Jag kan vara rolig ändå och jag tycker att Coca cola är godare.

 61. Jag tänker att det är en fråga om hur klass skildras i det offentliga rummet. Rökning associeras till arbetarklassen, eller underklassen om man föredrar det, som står för låg moral, dålig smak och låg kultur. Alkohol förknippas i större utsträckning med medelklassen som står för den goda smaken. Alltså skildras alkohol som en dryck vars främsta uppgift är att visa på konsumentens socioekonomiska status, smak, yrke osv. När alkohol visas i samband med underklass är fokus på hu mycket de dricker, inte vad de dricker. När det visas i samband med medelklassen är fokus omvänt. Och det är medelklassen som sätter agendan för skildringar av det offentliga rummet.

 62. Jag hatar inte alkohol. Jag dricker förvisso mycket sällan och är inte kontinetal alls. Men hatar, nej, det gör jag inte. Jag kan dricka ett glas vin ibland, för att det är gott. Men jag håller med om att det finns för liten diskussion kring alkoholens alla skadeverkningar och en alltför stor alkoholromatik i dagens samhälle.

  Jag har haft tur att växa upp i en familj där det inte har druckits. Har aldrig behövt se mina föräldrar fulla. Och det kommer inte heller mina barn att behöva göra.

 63. Hejja hejja Clara, otroligt bra skrivet och vilken intressant reflektion!
  En till intressant sak är ju satt det är rejält ifrågasatt om man inte dricker, den i princip enda godkända anledningarna till att inte dricka är att man ska köra hem, är gravid eller nykteralkoholist.

  Läser din blogg varje dag, tack för all inspiration!

 64. Det är otroligt skönt att du sätter ord på mina tankar om detta. Jag är väldigt emot alkohol, eller egentligen människors acceptans för det. Usch.

 65. Jag tänker aldrig börja röka eller dricka. Och absolut inte innan jag är 18 år. usch jag mår dåligt när typ tjejer som är typ 16år som har gått på min skola dricker och dom man verkligen inte tror ska göra det gör det. jag är 14 år. tur att typ 90% av alla i min klass inte gör något av det 🙂
  din blogg är bäst!

  1. Clara, så klok du är!! Heja dig!
   Så omtänksamt av dig, slår vad om att din syster är stolt över dig. Det är jag i alla fall.

 66. Jag håller med dig absolut. Och det är så himla sjukt att varje gång man tar upp detta kommer det kommentarer “Jag måste väl få ta ett glas vin då och då”. Man vill bara ÅÅÅh fatta. Alkoholen är ett samhällsproblem och du är inte hela världen. Alkohol är en drog och det finns människor som kan hantera den, visst, men debatten kan inte ligga där. Man måste prata högt om alla problem alkoholen bidrar till och inte låta fredagrödvinsdrickarna tysta den.
  Du är så bra Clara. Fler borde tänka som du.

 67. det är skillnad mellan bruk och missbruk, som någon påpekat. Och effekterna av olika missbruk kan inte heller ställas mot varandra. Vi kan inte förbjuda allt som är skadligt, för allt (det mesta) kan missbrukas. Mat kan missbrukas. Det missbrukas på grund av underliggande problem. Satsa på att förebygga och bota dem.

  Jag trivs bra med att smutta på dyrdyr rom då och då samt ett glas grand reserva till maten. INGET fel i det, det kan du aldrig få mig att tycka. Jag har vänner som avstår hyfsat ofta, ibland avstår jag själv, det är efter eget behag. På samma sätt väljer jag hellre en dyr, single origin pralin än lösgodis. Men nog fasen förstår vi att lösgodisproducenterna vet vad socker gör med oss och visst fasen köper vi det ändå utan att nog skriker dubbelmoral etc i örat på oss!

 68. Du är så GRYM Clara!
  Clara spm statsminister!
  wohoo, du står upp för dina åsikter. jag ser och lär=)
  och jag håller med! alkohol är skit!!

 69. Hej Clara!
  Jag är drygt 18 år och har aldrig druckit alkohol. Det närmaste jag kommit är en chokladbit med alkohol i i julas. Jag är nog mycket mycket ensam om det. Jag fyllde 18 för ett halv år sedan och mina kompisar är ute och festar var och varannan helg men ändå är de underbara nog att respektera mitt beslut om att inte dricka än. Varför ska jag dricka? vad får jag ut av det? Klart att ja inte kommer gå hela mitt liv utan att dricka men jag känner ingen press alls och har inget intresse av det heller. Jag är inte typen som går ut på klubbar och dansar och dricker hela natten. Jag är nog den som istället köpt en cola och gått hem tidigt för att jag varit trött.
  Jag är uppvuxen med hårda regler om alkohol och ingen alkohol innan jag fyllt 18 har jag alltid fått höra. Klart jag följer de reglerna! Innan jag började gymnasiet hade jag inte samma kompisar som nu, de jag hade då drack inte heller alkohol men när jag började gymnasiet blev det helt annorlunda. Andra vänner med en helt annan syn på alkohol. Vänner som drack sig fulla varannan helg. Eller var det bara som de sa? De kanske inte var så fulla som de sa? Kanske bara var nått de drog till för att verka “coola”. Själv tyckte jag de var helt korkade. Varför kasta bort en fredagkväll full än att sitta och äta chips framför idol med familjen? Och sedan må skit hela lördagen för att man är så bakfull? När jag gick och shoppade med syrran? Jag förstod det inte då och jag förstår det inte nu. Hur kul är det egentligen när man får höra av andra vad man gjort och se bilderna på facebook från kvällen innan?
  Men som sagt, jag är nog väldigt ensam om atta vara i denna sits. Själv har jag bara träffa en person som inte drack nått.

  Jag har astma så jag hatar rökning. Så fort jag går förbi folk på stan börjar jag hosta. Rökning skadar inte bara den som röker utan även andra runtomkring. Men det är precis samma sak med alkohol. Är man full och har fru/man och barn utsätter man även dom för detta och jag kommer nog aldrig att förstå hur det känns att ha en mamma/pappa som är alkoholist. Jag kommer bara veta hur det är att ha en mamma/pappa som alltid är nyktra och alltid kommer vara det. Och det känns väldigt tryckt!

  Tack för en underbar blogg! Du skriver om så mycket bra och jag dela många åsikter med dig och det är kul med en bloggerska som inte är rädd för att uttrycka sig men som samtidigt gör det med stil! Det känns aldrig som att du klagar när du uttrycker dina åsikter, utan det verkar som det självklaraste i välrden det du skriver!

  Ha det bra!

 70. Brukar aldrig kommentera men jag kände mig tvungen idag! TACK Clara!! Vilket bra inlägg. Jag röker en cigg ibland och jag dricker ett glas ibland (ska dock tilläggas att det går lääänge mellan gångerna. Håller fullt ut med dig. Alkohol är glorifierat och hetsjakten på rökarna är sjuk!

  För ett tag sedan hade jag en riktigt dålig dag. Dödsfall i familjen och sjukt kämpigt och kaotiskt på jobbet. Så när jag väntade på min buss så tände jag en cigarett. En kvinna i medelåldern TYDLIGT visade sin avsky för mig och min cigg, miner, demonstrativ hosta, medlidande blickar till andra omkring mig (som inte alls verkade störda ) och tydliga försök att ställa sig så långt bort från mig. min första reaktion var att bli ledsen. men när jag sedan gick av bussen blev jag bara arg!

  ponera att kvinnan i fråga stank svett. skulle det vara ok för mig att bete mig som henne då? OM någon luktar illa, har dålig andedräkt, luktar svett o.s.v. så ska det tassas på tå runt denne och rådfrågas i tystnad om HUR man kan lägga fram detta till denne utan att han/hon ska ta illa upp. Man ska vara så finkänslig man bara kan för att inte trampa denne på tårna. Luktar någon rök däremot är det mer än ok att säga “UUÄÄÄHHH! FAN vad du luktar!! Det STINKER rök om dig” .

  Det är helt ok att hata rök och cigaretter, jag tycker inte heller särskilt mycket om det. Men hata röken och inte rökaren. Och Det är INTE ok att tala om för en rökare hur jävla äcklig denne är!

  Nu blev detta väldigt långt och lite off.topic, vad jag egentligen ville var att berömma ditt inlägg clara. Tack för en fin blogg som jag läser varje dag:)

 71. Jag måste påpeka att jag absolut inte vill tysta ned diskussionen genom att säga att jag inte hatar alkohol och dricker vin någon gång då och då (kanske en gång varannan månad). Som jag skrev är det en alldeles för dålig diskussion kring de negativa verkningar som alkoholen kan få då den brukas på ett dåligt sätt. Sen känner jag inte alls igen mig i att det skulle vara svårt att avstå från alkohol. Jag dricker, som sagt, väldigt sällan. Men blir faktiskt aldrig ifrågasatt trots att jag är en 28-årig universitetsstudent. Jag säger bara att jag inte vill dricka och så är dte bra med det. Men jag inser att jag har tur.

  Tror dock inte att någon “sida” tjänar på att smutskasta den andra (tänker på linns kommentar).

 72. Du är så himla bra Clara! Detta ständiga ifrågasättande om varför man inte dricker, som leder till ständiga bortförklaringar om varför man inte vill är otroligt jobbigt. Framförallt för unga tjejer i tonåren, då den egna viljan och självförtroendet inte alltid är på topp. Idag är det inte socialt accepterat att säga: NEJ. Tillslut vill man inte vill vistas i sociala sammanhang.” Kom igeeen nu, vafan, vad tråkig du e”. Precis så var min tonårstid. Jag önskar fler som du då hade sagt: “det är OK att inte vilja. Det är BRA att inte vilja. Var STOLT över att du inte vill. “

 73. Finns mycket hycklande här i världen, det gäller att försöka skärskåda sig själv och andra för att upptäcka det. Men inte stressa totalt över det heller. Tycker att den här texten + den där om rädslan för att lyckas är riktigt bra grejer, fint skrivet!

 74. Jag håller i stort sett med dig men det finns en viktig skillnad. Alkohol i lagom doser (1 glas vin till maten etc.) är inte skadligt vare sig för den som dricker eller människorna i omgivningen. Rökning däremot drabbar inte bara den som röker utan också alla runt omkring. Passiv rökning är precis lika illa som att röka själv. Rökning för INGA positiva effekter med sig över huvudtaget.

  Tack för en underbar blogg!

  1. Fast ett glas vin är fortfarande skadligt. Alkohol är alltid skadligt för kroppen, även små mängder. När man säger att ett glas vin om dagen är bra för hälsan menar man äldre personer med mycket lågt blodtryck och då ska man aldrig dricka mer än en dl.

   1. finns studier som visar att de som dricker måttlig mängd alkohol är friskare än dom som inte dricker alls.

    1. Jag lider av tremor till den grad att det påverkar min vardag och jag äter betablockerare för detta. När jag utreddes av doktorn frågade han om jag möjligtvis dricker. “nej, jag dricker inte alls” svarade jag. “Så synd” sade han “-ett glas vin på kvällskvisten kan fungera som självmedicinering”. Jag trivs inte med att ta medicin, men hellre en låg dos BB om dagen än ett glas vin.

 75. Glöm inte att det är beroendet som är boven, inte alkoholen. Människor flyr för att man har ont i själen. Vissa flyr till för mycket mat, andra till för lite mat, porr, sex, människor, droger, alkohol, arbetsnarkomani, ständigt shoppande för tillgångar som inte finns, träning med mera. Det är väldigt många saker man kan missbruka och som splittrar familjer och förstör liv. Alkoholen är det vanligaste och vi nordbor har svårt med måttlighet men glöm inte att det i botten är människor som flyr eller dövar. Fanns inte alkoholen, hade de troligen missbrukat något annat istället. Det är den trasiga själen människor behöver hjälp med inte alkoholen.

 76. Fantastiskt bra sagt! Jag är imponerad över hur bra du är på att få ihop orden, så bra skulle jag också vilja bli 🙂

 77. Hej Clara,

  jag kan förstå hur du tänker och hålla med till viss del. Alkoholen har ett oförtjänt bra rykte hos oss och behandlas som en mänsklig rättighet. Men en orsak till att det är mer accepterat är ju att alkohol i mindre mängder knappt är skadligt varken för en själv eller för andra. Ett glas vin till maten fungerar som en njutning och kan ha positiva effekter för både kropp och själ. Rökning, däremot, är ju bara skadligt. Alltså behärskad alkoholkonsumtion har sina fördelar, men rökning har bara nackdelar.

 78. Fan vad bra skrivet, älskar retoriken och att du förklarar att det är retorik. Det behöver många 🙂

 79. Som läkare måste jag bara hålla med, MEN det är visst en massa folk på akuten pga rökning. Hjärtinfarkter, KOL, andningssvikt, cancersjukdomar osv osv

  Kramar

  1. Hur många är det inte också som måste söka vård för Diabetes t.ex, och hälsoproblem som kan förebyggas genom bättre kost och mer motion?
   På samma gång finns det ju en hel del människor som levt ett sunt liv, men ändå insjuknar.

 80. Så bra att du skriver om detta Clara!!!
  Det måste tas upp mer.
  Tänk vad mycket annat våra skattepengar skulle kunna gå till än att städa upp efter alla skador som både alkohol och tobak ger.
  Tänk om man kunde lägga alla de pengarna på skola och barnomsorg tex.

 81. Jag dricker och snusar då och då. Men jag skulle samtidigt inte säga nej till en alkohollag och tobakslag som begränsar tex införsel för privat bruk avsevärt.

  Tycker också att det är intressant hur många menar “att dricka med måtta är ok”. Dels finns det vitt skilda definitioner av begreppet måtta, och dels så tvivlar jag på att man lyckas hindra sig själv när man kommer på sig själv med att överstiga den där “måttan”. Det verkar också anses väldigt fult och just “white trash”, uttryck jag avskyr, att dricka för mycket, trots att alkoholmissbruk är relativt vanligt i alla samhällsklasser/skikt.

 82. Blä för alkohol, kommer fortfarande ihåg hur konstig mamma blev när hon var full o luktade äckligt, avskydde att hon inte var sig själv. Jag kan ta ett glas men aldrig med barnen o jag hatar när det skall skålas hela jävla julen med nubbe, vin o öl, alla i släkten tycker jag är rigid o tråkig men jag känner att jag gör helrätt när jag alltid kan natta mina barn o alltid vara samma gamla mamma. Jävligt bra skrivet.

 83. Jag både röker och dricker, har alltså fula kontinentala vanor. 😉

  Men det var ett jäkligt intressant inlägg du kom med. För visst är det så, att man som rökare ses som andra klassens medborgare medan en som inte är med och tar den där ölen/det där vinet på AW:en ses som rätt knepig.

  I samtal med polisen (är journalist), så berättar de hur deras arbetsbelastning helt går i linje med de stora “alkoholhelgerna” – alltså ju mer alkohol det dricks desto fler tragedier och brott.

 84. Bra Clara, TACK! Jag passar på att tipsa oss föräldrar som har lite större barn. Älskade förälder: Var aldrig rädd att lyfta luren i din kommun om minsta lilla oro föreligger för tex hasch, som är så vanligt bland ungdomar. Jag ringde kommunens växel, när jag inte visste vart jag skulle vända mig. Bry oss, det ska vi. Det vill ungdomarna, men de vet inte alltid om det. Så är det. Självklart får man vara anonym.

 85. Äntligen att någon våga säga ifrån när det gäller alkohol. Tack för det. Sjukvården har tagit ansvar för att definiera vilka kroppsliga defekter tobak har på kroppen. Alla vet det! Det är sorgligt att gymnasieflickors rökande lär vara det som ökar mest. Blir ett jätteproblem i framtiden.
  Alkohol drabbar både den som dricker och omgivningen. Problemen är inte så välformulerat av sjukvården. I alla fall har det inte slagit igenom inom tidningar, tv, radio. Alkoholreklamen har braskande varningstexter längst ner men de slår inte rot. En sådan dubbelmoral är skrattretande.

 86. tycker det är så bra att du skriver detta! jag lägger mig inte i vad andra gör med sina liv och kroppar (jag dricker själv alkohol då och då) men när du ställer det emot varandra såhär får förhoppningsvis någon ett annat perspektiv på det hela

 87. Jag håller verkligen med, i vartenda litet/stort ord. Jag är uppväxt med alldeles för mycket alkohol i min närvaro, upplevt hur vuxna betett sig och hur elaka och hemska de blivit av alkohol. Men då hade jag min mormor.

  Min mormor som för ett år sedan hamnade på sjukhus, de sa att de var något med magen, men sedan fick jag veta hur det låg till. Hon hade legat på golvet med 1,8 promille i blodet och hittats av min morfar som knapp ser eller hör längre. Min syn på mormor – mormor som mormor, har inte förändrats, hon är fortfarande goa fina mormor. Men urs. Rädslan för alkohol är mycket större nu. Den rubbade min trygghet och tillflyktsperson, min idol. Alkoholen tog min mormors minnen, och alla minnen jag har av henne rörs av frågan om hon varit nykter eller ej.

  Alkohol förstör människor och relationer, minnen och glädje. Att dricka alkohol är ett aktivt val, ett val om att ge sig själv till ett gift. Jag förstår inte hur alkohol kan vara lagligt, som är så mycket farligare än andra droger som inte är lagliga. (Nu tar jag ju avstånd från alla droger, så missförstå mig inte). Det finns liksom inte några bra argument för att det ens ska vara lagligt.

  Tack för ett bra inlägg Clara! Hoppas att många läser och begrundar.

 88. Bra skrivet Clara!

  I dagens samhälle där så mycket är accepterat och hög tolerans finns för oliktänkande tycker iaf jag att det är lite konstigt att man ses på med förvåning om man talar om att man är nykterist. Verkar som att folk har supersvårt att förstå ens val att avstå från alkohol. Synd tycker jag.

 89. Hm, intressant inlägg, men lite förenklande…

  Jag dricker inte heller alkohol, för den anledningen att den inte tillför mitt liv något. Jag vill inte tillhöra något samfund, vill inte kategoriseras som nykterist. Behöver ingen ‘tag’.

  Jag äter inte kött heller, och ser inget aptitligt i kalops t.ex. om än lagad på kött från en ekogård. Djuret är för mig lika dött för det, men jag respekterar att man kan vilja fortsätta äta kött under vissa förutsättningar.

  Alkohol kan absolut vara skadligt, mycket skadligare för omgivningen än alkohol som även påverkar beteendet.

  Jag ogillar polariseringen dock.

  Jesus drack vin, och han kunde tydligen sköta sig ändå…

  Problemet är inte alkohol i sig, eller tobak för den delen, utan användingen av dessa.

  I Sverige är ju allt så reglerat. Det hjälper inte att bara sätta upp massa regler om drickandet och rökandet. Systembolaget är ett exempel på ett absurt system som visar hur glorifierad och fördömd alkohol är i Sverige. Helt absurt. Alternativet är nog att förstärka positiva beteenden istället.

  Varför känner folk att de måste dricka för att kunna flirta, dansa, känna sig roliga eller åtrådda? Är det osäkerhet, populär kultur, behöver vi utveckla en ny umgängeskultur, bli mer kontinentala i hur vi uttrycker våra känslor istället?

  För alkohol är inte alls en kontinental vana i Skandinavien. Folk söp ju säkert lika mycket om inte mer förut. Skillnaden är att man då kanske drack brännvin till barkgröten, medans man nu dricker vin, cocktails, whiskey, osv. med sushi och tapas.

  Jag kan se upp till människor som kan unna sig sådant de njuter av utan att någonsin bli kompulsiva eller skada andra.

  Livsglädje och bejakandet av denna är viktig. Den glädjen kan finnas utanför de ramar och normer som samhället sätter, typ rökfri alkoholförbrukande sportig köttätare som gör rätt för sig.

 90. Tack för att du skriver om alkohol Clara!
  Vet ni varför alkohol inte kritiseras så öppet som andra droger.. Jo därför att större delen av sveriges vuxna befolkning använder sig av den! Våra ledare/politiker gör det och dom ser också att det drar in fina pengar til staten.. Om alkohol var helt nytt år 2012 så hade det aldrig blivit lagligt att sälga det. Jag har själv har sett hur mycket lidande alkohol kan skapa, för både vuxna och barn. Har en faster som är alkoholist och som har supit bort sin familj, sitt jobb, ja hela sitt liv. Blir ockå arg och provoserad när chefer i olika företag ger bort alkohol i julklapp til sina anställda!! Det är många barn som upplever att ha mer eller mindre onyktra föräldrar hela jullovet – och hur vet chefen vem av hans anställda som har problem? Jag är så tacksam för att jag aldig har behövt ha fulla föräldrar och för att jag har lärt mig att man kan ha ett helt fantastiskt och rikt socialt liv utan alkohol. Det vil jag ge vidare till mina barn.
  OCH alla som försvarar alkohol är själv redan så beroende at de inte kan leva utan det. Precis som man kan vara beroende av kaffe, rökning eller till och med socker. Annars går det ju bara att sluta, eller hur?

 91. Det som är så lustigt är att ifall alkohol uppfanns idag så skulle det förmodligen inte tillåtas på samma sätt som idag, det handlar mycket om tradition och kultur. Jag dricker alkohol, men inte ofta. Det är så synd med alla tråkiga attityder i samhället. Jag ville inte börja dricka förrän jag var 18, jag var stenhård på det valet. Det var inte alltid lätt för jag fick höra många tråkiga kommentarer om det. För många kan man inte ha kul ifall man inte dricker och det är sorgligt.
  Sen när jag väl började dricka har jag gjort saker jag ångrat efteråt, inga förbjudna saker alls men jag kunde känna att jag svikit mig själv. Jag är idag rätt kluven till att dricka alkohol. Vad är sant och vad är inte sant? Det finns olika fakta om hur mycket man kan dricka utan att det är farligt, det märks ju bara bland kommentarerna att folk har olika fakta. Men det finns absolut flera allvarliga alkoholproblem i samhället.

  Jag håller absolut med dig om din jämförelse Clara. En annan sak som irriterar mig när det gäller rökning förutom det negativa som man själv drabbas av är att tobaksbolagen är riktiga skurkar. Tobaksodlarna har det superdåligt på många sätt. Det finns dokumentärer om det. Jag skulle aldrig kunna röka eller snusa pga det även om jag älskade tobak (ja det är så med många olika produkter, mat och kläder etc men tobak är inget livsviktigt).

  1. Det kan vara svårt att stå för sina val inför andra.
   Man börjar ofta dricka och röka när man är i tonåren då känslan av tillhörighet betyder mycket och man kanske inte ser ett alternativ som verkar övertygande nog.

   Barn och ungdomar från andra kulturer lär sig ofta att dansa och festa sen barnsben tillsammans med familjen och är kanske till en viss del tryggare i sin förmåga att roa sig utan att vara på kanelen.

   Tobaksbolagen må vara stora skurkar men dom är ju inte de enda….listan är lång.

   Sverige är 6:e landet i kaffekonsumption per capita i världen. Hur mycket av det kaffet är rättvisemärkt? Hur mycket av chokladen och kakaon vi använder är det?

   På Doles plantage påstås det att man använder bekämpningsmedel som orsakar sterilitet hos arbetarna (http://en.wikipedia.org/wiki/Bananas!*) , men vi äter ju ändå bananer. Vi slänger också ungefär 8 kilo textilier per person och år i soporna. Vår ‘återvinning’ är andras miljöförstöring, osv….

   Detta är inte för att måla upp en negativ bild på samhället men bara för att poängtera att allt vi gör har konsekvenser som måste övervägas och ses i ett större perspektiv.

 92. Jag är med dig. Alkohol och tobak är skit för kroppen och samhället, båda två fast på olika sätt. Jag tror att en medvetenhet om alkohol kommer breda ut sig på samma sätt som vi har blivit medvetna om tobak, trots den tillåtande, livsnjutande alkoholkultur som råder idag. Ge det några år.

 93. Jag har svårt med den taskiga människosynen som jag tycker man ser mellan raderna i många inlägg. Det talas om hur människor kostar samhället pengar, alkisar, “dem där”, vidriga rökare osv. Känns inte riktigt okej måste jag säga.

 94. Jag förstår hur du tänker ochntycker att det är bra att du skriver om alkohol. Det är alltid farligt att glorifiera vissa företeelser som att dricka alkohol men minst lika farligt att glorifiera rökning. Min svärmor dog av emfysem orsakat av att hon rökte flera paket cigaretter om dagen sedan tidig tonår. Hon kvävdes till döds, och det var fruktansvärt. Hon led under många år av sin sjukdom och naturligtvis familjen också. Jag har själv rökt några år i min ungdom, men tyckte aldrig om det så slutade ganska snart. För egen del njuter jag med gott samvete av ett glas vin med en god middag emellanåt men har absolut ingen längtan efter alkohol regelbundet. Tragiskt med alla som måste dricka sig fulla och bära sig illa åt. Till er som känner att ni måste förklara er inför andra för att ni inte dricker, det räcker att ni säger att ni inte vill ha någon alkohol punkt. Tack för din fina blogg Clara och det är bra när du utmanar dina läsare ibland som med denna blogg om alkohol och cigaretter.

 95. Läser din blogg på rek. från min son,och jag har inte blivit besviken!
  Är dålig på att kommentera men idag slog du huvudet på spiken,mer än vanligt!
  SÅ BRA SKRIVET!!!!!
  Eftersom du är en förebild för många så har det betydelse.
  Kunde man “köpa” sonhustrur så skulle hon vara som du……missförstå mig inte,det finns ett skratt bakom meningen,men jag hoppas att du förstår att jag beundrar dig!

 96. Hej, alkohol är ett komplicerat ämne. Jag har själv skilt mig pga. exmannens alkohol- och drogmissbruk, så jag vet verkligen att alkohol kan splittra familjer och förstöra människoliv – mitt ex pågick senare självmord. Men jag hatar inte alkohol. Jag bara tycker det hela är mera komplicerat, så var det åtminstone för mitt ex som troligen genom alkohol och droger flydde sina barndomsminnen. Han hade nämligen blivit sexuellt utnyttjad som barn.

  Jag menar inte att alla som super har liknande erfarenheter – tvärtom. Vad jag menar är att det kan finnas mycket komplicerade saker bakom alkoholmissbruket, och att individen söker utväg med hjälp av alkohol. Det är det sjuka mönstret vi ska ändra på. Jag kommer aldrig att få några svar från mitt ex eller få veta varför han vägrade att ta emot hjälp. Kommer aldrig att veta vad det hade varit för utväg hade han inte hittat droger och alkohol först. Men vad jag är säker på är att alkohol- eller drogmissbruk osv. berättar om att människan inte mår bra och vi borde få reda på vad som ligger bakom. Först då kan människan hjälpas och möstret bytas.

  Vi är alla olika, alla blir inte alkoholister för att de har det svårt i livet eller känner sig tvungna att dricka bara för att de andra tar lite vin till maten. Var och en borde tänka efter var de borde dra gränsen, och den gränsen ska respekteras. Är man absolutist är man det. Inget fel på det. Vill man njuta ett glas vin ibland, är det enligt min åsikt inte något problem heller. Måttan är ordet, precis som i allt man gör, det tror jag, men alla kan inte handska alkohol. Så har det alltid varit. Att döma hjälper ingen. Debatt är bra att ha.

 97. Ja hurra! Håller med. Alkohol är den farligaste drogen. Och inte bara för att den är giftig, att den leder till social problem och ekonomiska kostnader utan för att den är socialt acceptabel. Det är mer socialt acceptabelt att dricka än att vara den som inte gör det.

 98. Hej Clara
  Jag håller fullständigt med dej på allt du säger.
  Jag är inte nykterist för den delen men jag tycker som du att alkohol förstör. Grejen är att folk kan inte hantera alkohol det minsta. Det kunde väl inte jag heller…förr..men numer så är det otroligt måttligt med alkohol för min del. Är helt enkelt inte sugen på att dricka,man ser när man är på fest hur vettet försvinner ur huvet på folk. Jag kanske tar en öl eller max två på en fest. Det är provocerande för de andra som dricker, de säger: men drick lite mer, gud vad tråkig du är mm. Jag gör väl som man vill. Numer umgås jag inte så mycket med människor som inte har samma värderingar. Alla vill inte supa skallen av sej. Man har roligare utan alkohol, det är min erfarenhet.

 99. När vi pratar om alkohol är det faktiskt ett missbruksproblem som drabbar missbrukaren och dennes anhöriga hårt MEN cigarettrök förstör livet för helt oskyldiga. Jag är själv astma sjuk och hela min värld begränsas av att andra människor röker. Att handla på stan, fika, äta på restaurang, gå på teater osv osv kräver planering av medicin intag och vilka situationer som kan uppstå. Försök själva passera en ingång utan att utsättas för cigarettrök. Rökande människor stinker sedan också vilket också utlöser astma. Så mycket som var 10:de svensk får astma av cigarettrök/lukten så detta är ett mycket större problem än alkohol!

 100. Så bra skrivet! Jag håller med dig helt och fullt. Tack för inlägget i en debatt som lyser med sin frånvaro.

 101. Tack för att du öppnar denna debatten, Clara! Jag ser att från kommentarerna att det är många nykterister som instämmer, men responsen från de som faktiskt dricker alkohol är inte like många…. Så här kommer ett. Jag njuter av att dricka alkohol, men tycker det finns alkoholhets och en förväntan om att dricka som verkligen inte är ok. Jag har flera människor i min omgivning som har ett ohälsosamt förhållande till alkoholen och anser att “det hör med” när man skall ha det mysigt. Jag har därför själv reducerat mitt intag till max två glas vid varje tillfälle och väljer även att avstå från alkohol vid flera tillfällen när jag bjuds. Jag tror att det är jobbigt att bli konfronterat med sitt egen alkoholkonsumtion och smärtsamt att komma till den insikten att ens egen konsumtion har negativa effekter båda för en själv och andra. Just därför tror jag det rör upp så många känslor när temat kommer upp. Men det är ett oerhört viktigt tema, och det behövs en fortsatt diskussion för att öka medvetenheten kring alkoholkonsumtionen! Jag tycker gärna folk skall få dricka, men då för att det ligger ett medvetet val bakom och inte för att “det hör ju med”. Och det måste självklart vara helt ok att inte vilja dricka utan att det skall bli världens grej! Låt oss fortsätta prata om detta, det behövs!

 102. Har inte läst de andra kommentarerna, men måste bara få säga att rökning visst splittrar familjer! Min mammas rökning orsakade så många jobbiga situationer under min uppväxt och är nog en av anledningarna till min dödsångest. Min mamma dog på grund av sin rökning, alldeles för tidigt, och det om något har drabbat både mig och resten av min familj. Fy fan, jag hatar inte bara rökning för att det är PK att hata det. Jag har befogenhet att hata det och kommer alltid göra det. Vad gäller alkoholen så tänker jag inte gå in på den diskussionen här, men jag håller med dig om att den orsakar hemskt mycket jobbiga saker när det rör sig om riskbruk och missbruk. Trevlig helg!

 103. Jag nöjer mig med att tipsa om Benny Haag’s “Makt, mod och motstånd”, en mycket läsvärd bok om alkohol.

 104. hej!
  jag håller med om mycket som har skrivits och som allergiker vet jag inget värre än rökare (och parfymmänniskor!) som stör min vardag i stort sett varje dag. Jag ogillar alkohol då jag dels inte tycker om det och dels mår dåligt av det väldigt fort. Däremot påverkar det inte min vardag då jag inte umgås med människor som dricker sig fulla. jag har inte varit på ett vanligt disko på flera år, dels för att jag tycker det är obehagligt med fulla människor, men också för att det är för trångt och för högljutt. Det var väldigt längesedan någon kommenterade att jag inte dricker, så jag skulle säga till er som känner er påhoppade, varför umgås ni med människor som inte respekterar era beslut? det blir naturligtvis svårare om det är inom familjen.
  Det finns många grupper av människor som inte bryr sig om sådant! själv rör jag mig i lindyhopvärlden där folk som dricker ( iallafall på dansgolvet) hör till undantagen. ( det blir definitivt svårare att dansa med alkohol i kroppen)
  så ni som har möjlighet, leta upp nya människor och intressen och upptäck en ny värld av ickedömanden.
  Annars, starta en diskussion med angriparna så tror jag säkert många kan förstå och ändra åsikt. vänd grupptrycket.stå på er!!

 105. Jag tycker att det här blogginlägget är lite snedvridet. Det som glorifieras på reklam och i tidningar är alkohol med motta. Tidningarna glorifierar ju en livstil där man ska njuta av livet och vara perfekt på alla sätt och vis, det vill säga “sippa på det tjusiga vinet i din trendiga soffgrupp efter ditt heta topp – jobb på fredagar.”

  Att supa har blivit otrendigt. Att vara full har blivit patetiskt. Att slå sina barn och fru har väl inte varit acceptabelt på länge och på min TV visar de i alla fall massa reklam med budskapet att det är fel att låta tonåringar supa och det är fel att supa för mycket.

  Det är mest perfektionismen som stör mig. Jag tycker inte man ska ha dåligt samvete om man inte har orken att vara perfekt i alla lägen. Det finns tillräckligt många pekpinnar i dagens media. Med det sagt så tycker jag man ska använda sitt sunda förnuft i alla lägen, även när det gäller alkohol.

  1. Men ju fler som dricker lite med måtta och så där fint (och det ska man ju gärna göra mitt i veckan också) desto fler riskerar att hamna i missbruk och desto lättare blir det för människor att dricka för ofta utan att det märks eftersom det alltid finns så många tillfällen att dricka på.

 106. Apropå alkohol och cigaretter och vad det orsakar för skador, titta på The Doctors nu kl. 10.00, det handlar även om vad fel mat. Visserligen ur Amerika nskt perspektiv men vi ligger inte långt efter.

 107. Dessa stackars rökare är det snart skottpengar på dom jagas med blåslampa. Själv slutade jag röka för tio år sedan. Men skulle alldrig falla mig in att börja använda pekpinnar mot rökare. Clara du är sund i ditt tänkande ingen moraltant som domderar.

 108. Här i Spanien blev folk som tokiga när rökning förbjöds på barerna för ett år sedan. Slutade gå, i ren protest, och det var en ganska kraftfull protest eftersom man här ses ute på barerna, man träffas inte i hemmen som i Sverige. Men jag är glad över beslutet. Nu kan man stanna hur länge som helst över ett par goda tapas utan att skynda iväg på grund av all rök. Jag avskyr cigarettrök. Hachrök är ännu värre, en kväljande lukt som man inte kan undvika att känna här eftersom det är så vanligt att röka hasch här.
  Jag håller med dig helt och hållet, Clara.

 109. Det är långt många fler som dör av rökning än av alkohol, och rökarna belastar akutmottagningen i betydligt större utsträckning även om de generellt sett är mer beskedliga än den som kommer in berusad (rökning predisponerar för många sjukdomar). Likaså kan familjer splittras när någon går bort i en sådan sjukdom. Med det försvarar jag dock inte romantiseringen av alkohol eller dess starka förankring i vår kultur. Det försvårar för missbrukare som vill göra en nystart och ökar samtidigt risken för att fler ska utveckla ett missbruk på sikt.

  1. Var står det att rökare belastar akutmottagningar mer en icke rökare. Har du fått det genom mun mot mun metoden som allt annat som kommer den vägen.

 110. 208 inlägg på en 1/2 dag – helt klart väcker frågan starka känslor hos många och det är ju intressant. Har varit nykterist sen jag var 20 år ( är 45 i dag) utan att vara kristen eller att det är ett principbeslut och jag har hört många reaktioner genom åren. De flesta handlar om skuld – jag dricker inte heller så mycket, det är socialt etc. Jag tycker att varje person har ett eget ansvar i att fundera på hur man själv förhåller sig till sitt drickande, rökande, ätande eller vad det kan vara. Tex kan man ju bestämma sig för att “jag tycker det är ok att mina barn ser mig full då och då”, eller “vi väljer att dricka alkohol båda två och hoppas att en ambulans kommer tillräckligt fort om det händer mitt barn ngt ikväll” eller ” jag äter hellre kakor och bullar till middag för att jag vill ge mina barn den bilden av en bra kvällsmåltid” etc etc Det är skrämmande ofta folks känslor får styra före en tanke och reflektion och hur sällan man tänker på konsekvenserna – både långsiktiga och kortsiktiga.

 111. Så fantastiskt att det blir en vilket-är-värst-match av detta. Jag uppfattade inlägget som en reflektion över vår kultur.

  Jag håller med om romantiserandet. Det finns en romantik kring rökning också, men den är kopplad till mer destruktiva värderingar, och verkar inte lika stark.

  Nörderiet (vin/whiskey/Amarone/grappa), tjejluncher, utskänkningsställena är där man träffar människor, livshändelser måste markeras med champange, högtider måste markeras med snaps, en lyxig hemmakväll måste markeras med ett glas rött. Jag har inte träffat på den pikanta lilla återställaren, dock, det trodde jag var snarast att komma ut som alkis!

  Jag tyckte det var ganska enkelt när man inte drack alkohol alls, i mitt fall innan 22, och under graviditeter, det accepteras liksom. Men om man vill dricka ibland, så vill det till att man har ett godkänt skäl när man inte vill, och de är i princip begränsade till två, bilkörning och graviditet. Och “riktiga män” ska tydligen övertalas till “bara” en, även om de kör bil.

 112. Sant att man inte blir galen av en cigg men inte fasen är det okontroversiellt. Är det några som belastar vården så är det väl rökare, kol, bronkit, muncancer, hjärtproblem, tandlossning, lungcancer.
  men visst är alkoholen på för stor frammarsch. Folk dricker som galningar i de flesta sammanhang inte minst när de pluggar på universitet. Det tycker jag är lite konstigt men jag tror det handlar om att ungdomar idag är bebisar till de flyttar hemifrån och att det blir en fördröjt frigörelse. Då måste man hinka lådvin varje kväll den första tiden.

 113. Underbart inlägg som sätter ord på exakt allt jag känner. Men som 22-åring är det väldigt konstigt och “extremt” att inte dricka och tydligen bara en fas enligt vissa. Men jag har aldrig druckit och tänker heller aldrig börja, för det bestämmer jag! Jag är inte lätt att påverka och har aldrig fallit för grupptryck, så varför skulle jag göra det nu? Nä, jag har bestämt mig för hur jag ska leva MITT liv. Tänker till och med söka en “ungdoms- och missbruksvård”-utbildning till hösten, så mycket hatar jag alkohol, och om jag kan hjälpa någon att bli av med sitt missbruk eller hjälpa barn som har det jobbigt i missbrukarfamiljer så kan jag leva lyckligt hela livet.

 114. Kunde inte sagt det bättre själv! Håller med dig till hundra.
  Personligen har jag svårt att förstå varför folk utsätter sina kroppar för tobak eller alkohol (i för stor mängd). Ta ett glas vin till maten, eller en drink då och då i gott sällskap, ser jag ingen fel på. Men förstår inte och har aldrig gjort syftet med att supa sig full, har aldrig varit full under mitt 25-åriga liv och det är jag stolt över 🙂

 115. 50 % På Massor Av Märkeskläder? som tex nowhere, Filippa K mm. Gå in på min blogg och skriv din mejladress så skickar jag en invite. + så får du 50 kr att handla för om du blir medlem redan idag!

  aclara.devote.se

 116. Oj va många som kommenterat…tänkte att det kanske inte är någon idé då men. Nej, jag måste säga att jag blir såå glad att det är någon som säger denna sanning. Jag håller fullständigt med!! HEJA DEJ!!
  Du är så bra, modig och härlig när du skriver.
  Jag har sett den mörka sidan av vad alkohol kan göra med människor, familjen och barns situationer. Skönt att det finns människor med klar syn!!
  Fortsätt med det!!
  KRAM
  Maria

 117. Jag är visserligen beredd att hålla med om detta till 110 % men jag tycker du har missat något, nämligen fetma och dess påverkan på samhället såväl som på den enskilda individen.
  Människor dör som flugor i hjärt- och kärl sjukdomar som dessutom kryper allt längre ner i åldrarna. Boven i dramat är socker, något som i för stora mängder är rena giftet för kroppen, ännu värre i kombination med fett.
  Detta så kallade gift framhåller du dagligen i form av olika bakverk och sötsaker, men det är på ett sätt så du nischat dig och man kan ju bara hoppas att du likväl som alla som lever efter samma sockermentalitet tar en rejäl motionsrunda några dagar i veckan, tyvärr är detta snarare en utopi än en sanning.
  Med detta sagt är jag osäker på om det är moraliskt korrekt av dig att ens skriva detta inlägg. Hjärt- och kärlsjukdomar är idag den vanligaste dödsorsaken, de kommer långt före cancer. Hjärt- och kärlsjukdomar för med sig andra sjukdomar och kostar samhället enorma summor pengar. Barn förlorar sina föräldrar, och jag gissar att det inte lär dröja så länge innan man även kan säga och vice versa.
  Tycker du ska ta dig en funderare på detta!

 118. Förstår dina tankar, avskyr också alkohol och tobak, och andra beroendeframkallande substanser. Framför allt när det finns så många beroende sjuka som far illa. Men precis som viss mat ( matberoende ) kläder ( shoppingberoende ) så kan vi ju tyvärr inte skydda oss från allt. Men min uppfattning är att intresset för alkohol minskar med, och förlorar status bland ungdomar, det får vi hoppas på!

 119. Oerhört bra skrivet! Jag dricker då och då, och är även rökare. Men jag har själv vuxit upp med en alkoholiserad förälder. Och den skada som den gjort mot mig, går inte att beskriva. Därav har jag lärt mig begränsningarna med mitt eget drickande. Jag har själv barn, och skulle aldrig dricka en droppe i närheten av mitt barn. Än mindre vara berusad/full.

  Som någon av de ovanstående skrev, jag kunde inte sagt eller förklarat det bättre själv! Och som andra pratar om godis m.m Det är ju faktiskt helt och hållet ens egna beslut att proppa i sig en massa fett. Och den enda som får problem är ju den som göra det. Precis som det är ens egna beslut att dricka eller röka. Skillnaden är bara att med alkohol i kroppen kan man förstöra flera människors liv. För att som du säger. Det förändrar hela ens personlighet. Det händer ju inte, eller ytterst sällan kanske med godis. Om man inte låter sina barn äta mängder med godis. Och rökningen kan man ju gå ut för. Och inte stå med ciggen i näsan på folk.

  I vilket fall, grymt skrivet!

 120. Hej Clara!

  Jag röker inte och jag pekar finger åt alla som gör. Förpestar tillvaron för alla ickerökare och miljön. Tycker att det är en oerhört lönlös sysselsättning. Intet nytt där egentligen. Tobaksskatten borde höjas än mer med tanke på hur mycket skräp det medför.

  Vad gäller alkoholen. Också helt värdelös sak. Jag är inte heltidsutövande absolutist då jag inte känner ett behov av att avsäga mig rätten till en god alkoholhaltig dryck. Däremot är det skrämmande med det alkoholbeteende som råder i samhället. Twitter är ett av de forum som gör alkoholkonsumtionen vanligare än att dricka mjölk till frukost. Alkoholromantisering är oroväckande och att vara alkoholist idag har blivit en livsstil. Jag är 30 år och har valt att avstå från helgsupandet (efter många års studentlivssuperi) och att ta mig ett glas rött och krypa upp i soffan en tisdagkväll. Det intresserar mig inte. Och inte är det gott heller.

  Men! Jag häller alkohol (använder box och inte matlagningsvin) i maten och det är fantastiskt härligt.

 121. Håller helt med dig i sak om alkohol, har själv erfarenhet av missbruk i omgivningen. Är inte nykterist, men dricker otroligt måttligt och ännu mera sällan, och har sannerligen inga som helst problem med att andra är nykterister.
  Förstår fullt väl att du inte vill glorifiera rökning eller hävda att det är ofarligt, men vill ändå lämna en invädning ang tanken att rökning inte påverkar människor omkring en: efter 20 år som passiv rökare (japp, förälder som rökte inne) har jag har astma som triggas främst av just cigarettrök. Den onyktre personen på stan påverkar mig inte direkt (men potentiellt indirekt, som samhällsbelstning etc), men rökaren som bolmar i busskön skadar mig aktivt bara genom att använda sin drog. Kalla mig självisk, men jag gillar att kunna andas och irriterar mig därför mer på rökare än drinkare. Dock verkar dessa två laster gå ihop, så ofta är det sak samma =)
  Nåväl, lite rörigt men: jag invänder starkt mot tanken att rökning inte skadar omgivningen, och det gäller både påverkan för stunden och i längden. Jag förstår din retoriska poäng och sympatiserar med den, men reagerar mot hur poängen byggs upp.

 122. Det här är min regel nr 1 i livet: Alla får göra precis vad de vill, så länge det inte skadar någon annan. Så ska du dricka så gör det med måtta, och ska du röka så gör det utan att andra ska behöva andas in röken. Så enkelt är det!

  1. Fin regel, men hvem skal definere hva som er til skade for andre? Er det en selv eller er det den andre?

   Enkelte foreldre kan overhode ikke se at deres rusmisbruk er til skade for sine barn, uansett hvor tydelig dette er for omgivelsene.

 123. Jag håller med dig. Alkoholen förskönas och det är faktiskt helt sjukt.

  Nu vill jag se din nya frippa! 😀

 124. Jag känner ungefär detsamma …om religion. Jag avskyr hur det missbrukas … hur det får folk att förtrycka, mörda, kriga, skära kroppsdelar av varandra, hur det splittrar familjer och det ena med det andra. Jag tror världen vore mycket bättre utan religion.
  Men jag är realist och inser att när nu religion finns i vårt samhälle kommer det inte att försvinna, utan man får hoppas att folk klarar av att bruka det på en vettig nivå utan att missbruka det. Ungefär detsamma känner jag om alkohol, om det inte redan var en etablerad del av vår kultur och det röstades om ifall vi skulle tillåta alkohol skulle jag rösta emot. Men nu när det finns tyker jag det är något man får försöka förhålla sig till på ett rimligt sätt även om världen (liksom med religion) vore bättre utan.

  1. Fast alla komnistiska, facistiska och nazistiska ledare har varit atister och huc mycket bättre har de gjort världen?

   1. Och hur många nyktra mördare finns det inte därute … kan man använda det som nån slags förskönande av de som mördar påverkade av alkohol? Jättekonstigt resonemang du för…

    1. nja det jag ville peka på var att problemet ligger inte i religonen utan människor kärlek efter makt. Att skyla alla krig och mördande på religon är att göra det för lätt för sig.

     1. Skitsnack…prova att ösa GT exempelvis…det är i princip ett samlingsverk om folkmord. Det där med kärleken är en modern efterkonstruktion.

      Och den som har alla bananer i kanoten inser vilken poäng jag vill dra, och vart Claras agumentation felar. Kärnfrågan är: SKA DE SOM BRUKAR NÅGOT, STÅ TILLSVARS FÖR DE SOM MISSBRUKAR DETSAMMA. Svarar man ja på det måste det självklart gälla såväl religion som alkohol. Svarar man nej på det måste det självklart gälla såväl religion som alkohol.

      Varför ska man hålla sig till en helst svartvit argumentation bara i den ena frågan? I inlägget om alkohol saknar jag definitivt mellantonerna.

    2. ja jag har läst biblen 2 ggr rakt igenomäven GT och jag tar avstånd från mycket men det finns även ett social patos där.

     Som jag upplever det är religon bara ett svepskäll från att se att konflikter bygger på sociala konflikter, kärlek till makt, ekonomisk ojämlikhet ect

 125. fast rökning har ju också glorifierats och romantiserats precis som du skriver att alkoholen görs. det är väl bara så att folk idag tänker mer på sin och andras hälsa idag vilket är en bra sak, sen kan man tycka att alkohol är ren skit det också och skadar lika mycket fast på ett annat sätt än rökning vs cancer.

  jag är uppvuxen i en familj där alkoholism var en del av vardagen och avskyr vad alkohol gör med folk men jag hatar också hur mycket folks cigaretter förpestar luften omkring mig och barnen… och nu är min svärfar döende i lungcancer efter sin rökning…

  dessa saker känns lika illa fast på olika sätt.

 126. Underbart Clara! Jag kallar mig inte helabsolutist men är nykterist. Retar mig på denna romantisering av alkoholen och när vuxna människor nästan blir fnissiga och pratar om alkohol som något väldigt speciellt. Det är dags att vakna upp och inse vad alkoholen många gånger ställer till med! Det är inget fnissigt eller romantiskt…Barn märker dessutom ganska tidigt när en förälder börjar bli påverkad av alkoholen. Trots det är “findrickandet” så accepterat. Trots det, är det de som är emot drickande som är konstiga. Hur har det kunnat bli så?

 127. Tack för ett tänkvärt inlägg! Jag kan hålla med dig på alla plan. Rökning är fruktansvärt. Pappa dog i cancer när jag var 18. Jag såg honom försvinna och kunde inget göra. Han brydde sig inte om att vi var där i slutet. Han skrek och skrek.. på oss och på personalen att de skulle ta ut honom så att han kunde röka. Denna en man som satt fast i syrestuber på väggen för att han inte kunde andas, en man som inte skulle överleva ansträngningen att gå ut. Men rökningen var allt han ville ha i slutet och inga nikotinplåster hjälpte. Det var så han dog. Skrikande efter nikotin.
  Detta är inget vackert minne av min pappa. Men du har helt rätt. Det finns något som slår det. Min barndom som jag aldrig får tillbaka. Full av alkohol och hån och skam. Skammen var värst. En pappa som var fantastisk på dagen och ett flinande monster om kvällen. Allt blev bra när han försvann. Jag älskar honom och rökningen tog hans liv. Men minnet av en pappa som jag var tvingen att ta hand om varje kväll sedan jag var alldeles, alldeles för liten… det gör nog lite mer ont när allt kommer omkring. Våga ryta till Clara! Du gör det bäst!

 128. Det är helt rätt Clara! Och det är så bra att det är så många som läser det du skriver.

 129. Jag blir så trött. Hur kan detta inlägg misstolkas så otroligt? Clara skriver ju att hon skyr rökning lika mycket som alkohol. Jag tror faktiskt hon vet att rökning orsakar sjukdom och död. Att tanken kanske var att försöka öppna ögonen på folk som spyr galla över rökare, utan att reflektera över alkoholens skadeverkningar.

  MEN, varför ska det moraliseras nåt så fruktansvärt? Nu syftar jag inte till Clara, utan till alla inlägg här som säger åt människor hur de ska leva sina liv, vad som är rätt och fel.

  Alla blir inte alkoholister. Det går att dricka bara ett eller två glas. Alla kan inte. Men bara för att du inte kan, ska jag inte behöva avstå. Det är en helt absurd diskussion egentligen. Min pojkvän har samma attityd. Att det är idiotiskt att dricka. Ett glas vin är fel. Han har varit nere i träsket och vänt. Jag förstår honom. Jag förstår att det är jobbigt att ifrågasättas när man väljer att dricka läsk när andra dricker öl. Jag förstår att det är tråkigt att sitta i soffan och se på när folk omkring tappar fotfästet och spiller rödvin på mattan. Så ja, jag håller med. Ett glas vin är fel. Fel för den som efter ett glas vin inte kan låta bli att sedan ta ett till, och ett till, osv … För att därefter spöa upp närmaste irriterande snubbe på krogen, pissa i en trappuppgång och sedan sätta sig i bilen och köra hem.

  Det handlar om bruk och missbruk. Missbruket bör på alla sätt och vis bekämpas. Men jag tror inte att avlegalisering eller någon sorts skambeläggande är rätt väg att gå. Kollektiv bestraffning känns inte helt ok.

  Det är sorgligt att många inte kan hantera alkoholen. Men vad tusan, JAG tycker att det är gott ibland. Och att en rolig kväll absolut kan bli extra rolig med två öl i kroppen. Är det sorgligt? Det är helt klart sorgligt om alkoholen är ett måste för att jag ska kunna skratta och ha kul. Så är det inte. Det är sällskapet som gör det. Men en _måttlig_ mängd alkohol hjälper till.

  Det är mycket tråkigt att det inte finns fler alternativ till en utekväll på krogen med en massa alkohol. Det hade ju varit skitkul att kunna gå ut en kväll, utan att alkoholen är i fokus. Det är synd att alkoholen tar över i festliga sammanhang. Det är synd att vi inte vågar roa oss utan sprit i kroppen. Det är tråkigt att vi i nykter tillstånd inte vågar prata med människan bredvid på bussen. Jag tror att det är däri problemet ligger. Vi är slutna och rädda. Alkoholen löser våra problem.

  Och attityden idag säger att den överdrivna konsumtionen är ok; att det är allmänt accepterat att bli full. Det är helt ok att bli lite för berusad på midsommar, även om ungarna är med. “Det är ju midsommar”. Nej, så borde det inte vara. Det bör jobbas bort. Men, för guds skull! Skambelägg inte varenda människa som då och då dricker en skvätt för att det är gott, eller för att det är socialt, eller för att det är lättare att dansa då.

  1. Det är supandet som är så äckligt och hemskt. Varför måste folk supa? Är det verkligen så kul att raggla omkring på krogen eller stan och inte ha en aning om vad som sagts eller gjorts? Tragisk inställning bland många att de måste supa sig fulla men det är ju en gammal nordisk tradition och speciellt till helgen måste de ta sig en rejäl fylla. Hur attraktiv är en full kille eller tjej? De är äckliga. Jag är ingen moraltant men efter att ha bott utomlands i många år så blir det nordiska supandet så tydligt, varför har vi skandinaver så svårt att hantera alkohol?

 130. Det går ju inte att hindra vissa från att dricka för att just de inte klarar av det just då, så länge vi andra ska få fortsätta med vårt lilla nöje. Om man zoomar ut så är det lilla jag dricker knappast värt att barn i andra familjer ska oroa sig inför skollovet för då är pappa full varje dag. Det är inte ens värt allt jag betalar i skatt för att betala alkoholens direkta och sekundära effekter. Det är inte värt risken att få sina barn ihjälkörda av rattfyllerister. Bara i min egen familj finns minst tre personer som hade kunnat bidra mycket mer till samhället utan alkoholiserade föräldrar som gör att man får en sämre start än nödvändigt.

 131. Vad fint med en klassanalys på denna fråga, har inte riktigt tänkt på det sättet om alkohol och rökning förut! Önskar mer välformulerade samhällsanalyser framöver! Love it 🙂 Tycker även att det är intressant att folk alltid intar försvarsposition och måste förklara sitt eget drickande när någon ifrågasätter alkoholkulturen. Massor av kommentarerna här handlar om att försvara sig. Det är intressant hur detta inlägg kan kännas så hotande att det väcker all denna debatt.

 132. Hej Clara, intressant och viktigt.
  Vill dock inflika att jag tycker mig se en svängning från det totalt alkohol-liberala till ett mer nyktert uppvakande på senare år. Flera kända profiler gick ut och stöttade Vit Jul , Sverker hade häromdagen ett debattprogrmmet: “Håller vi på att supa ihjäl oss?”, Mamma Skarsgård, Benny Andersson och sonen till Benny satt härom månaden i Skavlan och pratade om sin alkoholism och om hur de fått livet tillbaka genom att sluta dricka. Osv ossv.
  Parallellt med detta håller jag med dig om att vinet/ölen/nubben glorifierar i snart sagt varenda forum, men ändå… något har härnt. Och så nu ditt blogginlägg.

  Tack för ordet.
  Kram från alkoholistbarn och rökhatare.

 133. Var och en blir salig i sin tro. Men att tro att rökning inte belastar akutmottagningarna (och över huvud taget vården i stort) är rent dumt. Hur många KOL-patienter tror du kommer in med akuta andningsbesvär? Är detta månne av rökning? Alla akuta hjärtinfarkter? Kan rökningen måhända spela in där också? För att inte tala om allt annat som rökningen orsakar som kostar samhället oerhört.

 134. Vilket bra inlägg, Clara! Jag slutade dricka för 6 år sedan, och det är det bästa jag gjort. Så många har problem med alkohol, men det är liksom accepterat av kulturen tills det har gått käpprätt för långt. Det här är ett stort och laddat ämne, vad bra att diskutera det! Vi som inte kan hantera alkohol måste få de som kan njuta av tex ett glas vin få lov att göra det. Vi måste lära oss att inte lyssna på de svaga personer som utövar grupptryck (“kom igen, det är klart att du ska ha en öl” osv, osv) Det tar tid att lära sig ett nytt förhållningssätt, men det är guld värt. Vi skapar en ny kultur på gräsrotsnivå.

 135. Jättebra skrivet. Även om jag har svårt att förstå hur det kan ha varit oklart för någon att du inte tar ställning för rökning, tyckte det var ganska tydligt från första meningen. Nåja.
  Det här tänkte jag ofta på under tiden jag studerade. Några få stackare på min utbildning rökte och dem såg de flesta andra ned på. Samtidigt kunde samma personer som kritiserade rökarna glatt gå ut och supa sig ordentligt fulla. Ett intressant beteende.
  Med alkohol verkar det fungera så att först när någon fått uttalade problem ser man en problematik. Jag tror att det till en del bottnar i ren okunskap. Rökning vet människor ofta leder till cancer. Men faktum är att det gör alkohol också. Ändå verkar de rent medicinska farorna med måttligt alkoholintag mer eller mindre okända för den breda allmänheten.
  Men jag är optimist, precis som en annan person jag såg hade kommenterat upplever också jag att det här börjat debatteras på ett annat sätt bara det sista året.
  Till sist är en intressant iakttagelse hur nyblivna mammor strider som tuppar för att få fortsätta dricka vin fastän de ammar. Särskilt sedan Livsmedelsverket gick ut med nya rekommendationer kring alkohol och amning (rekommendationer som för övrigt kritiserats hårt för bristande vetenskaplighet) är kampen hårdare än någonsin: rör inte mitt vinglas. Ren masshysteri verkar råda och den som vågar höja rösten och påpeka att ingen faktiskt vet exakt vilka alkhoholmängder ett liten babys hjärna klarar eller förfäktar åsikten att man faktiskt har en viss skyldighet att lägga ned sin superegoism när man blivit förälder blir sedd som antingen galen, förrädare eller direkt dum.
  Därför var det så befriande att läsa att du också är “en idiot utan förfining”. För det är jag med. 😀

 136. Mycket viktigt blogginlägg. Jag vet så otroligt många som vuxit upp i hem där föräldern/föräldrarna varit alkoholister och vilka svårigheter de barnen har idag. Jag hoppas verkligen att ditt blogginlägg skapar en debatt kring alkohol, en debatt som just nu verkar vara helt död.

  Tack clara

 137. Men varför skräms alla så mycket av att skärskåda sitt drickande och hur det kanske inverkar på omgivningen? Även om du sällan dricker ett glas vin till maten kan det vara tillräckligt för att barn i närheten ska uppleva det som läskigt. Kanske inte alla barn, men de som av olika skäl är lite känsligare. För ja, bara ett glas leder till en liten personlighetsförändring. Det du upplever som avslappning märks som ett lite ändrat beteende.

  Kanske borde folk testa att videofilma sig en kväll när de dricker lite vin och sen se det i nyktert tillstånd. Skulle nog kunna öppna ögonen för en del, om de vågar vara öppna för självreflektion.

  1. Vill bara förtydliga att jag inte är nykterist, tvärtom tar jag gärna en öl i goda vänners lag. Men jag reflekterar kring det och anser (inser?) att jag har ett ansvar inte bara för mig själv utan även för min omgivning. Finns det barn med i bilden, eller människor som inte kan hantera alkohol, då avstår jag hellre.

 138. Kunde inte sagt det bättre själv. Sen tycker jag att rökning och tobak är så onödigt – särskilt i närvaro med andra som måste andas in skiten.
  Men alkohol hatar jag nog mer än något annat!

 139. WORD!
  Vår föreläsare i juridik ställde frågan om vi trodde att alkohol skulle varit lagligt om det hade uppkommit idag. Alla svarade att nej, det hade nog varit förbjudet.
  Värt att tänka på!

 140. Det ena behöver inte utesluta det andra, men glöm inte att 18 st dör varje dag i sverige pga av rökning…och att 25 procent av tjejer röker när de är 14 år och väldigt snabbt skapas ett beroende som från första blosset är skadligt.

 141. Jag håller absolut med dig om att det är ett problem vi har idag, men jag tror att det är fel väg att gå att ställa två onda ting mot varandra. Vore det inte lättare att bara se på samhället hur det ser ut idag och vad vi kan göra åt det? Vi införde en lag mot att röka på restauranger och krogar och då gick tobakskonsumtionen ned. När det gäller alkohol så har vi systembolaget som utbildar så väl oss (Bolagets tidning) och sina anställda och på vis tar sitt ansvar, kan jag känna. Samtidigt så letar krogar efter finare och dyrare öl så att folk och fä inte köper fem stor stark i syfte att bli fulla, utan kanske ett par “finöl” med ett hantverk bakom.
  Alkohol är en drog, ja, och det är beklagligt att många av oss idag inte kan hantera den. Hade vi i början av alkoholens födelse insett dess nackdelar, hade det inte sett ut så idag. Nu är vi där vi är och det lättaste är att arbeta mot ett säkrare samhälle med restriktioner och goda pedagoger i skolorna, tror jag. Vi är ju fortfarande rätt unga när det gäller cannabis-drogen i samhället, och där tror jag att vi kan lära oss mycket av alkoholen och dess historia. Jag menar alltså att vi inte ska legalisera cannabis, utan arbeta mot det eftersom det annars tenderar att få samma genomslagskraft som alkohol.

 142. GO CLARA! Tänk att du har möjlighet att skapa en sånhär debatt, och att du gör det! Fantastiskt bra gjort. 🙂

 143. Bra att det här tas upp, alkoholens baksidor och vår romantiska och nya “kontinentala” inställning behöver lyftas och få sig en omgång. Jag har själv druckit en hel del under studenttiden och tyckt att det varit väldigt kul men också upplevt dagen-efter-ångest och minnesluckor. Nu tio år senare när jag är mamma är saker annorlunda. Efter flera nyktra år med graviditeter och amning känns det mycket mer naturligt att inte dricka och jag vill framför allt inte att mina barn ska uppleva mig som förändrad pga vin. Visst kan jag tycka att det kan vara gott med rött vin ibland, men helst då i bara vuxet sällskap. Vissa minnen kommer fram från min egen barndom där jag faktiskt tyckte att det var lite obehagligt att pappa eller någon bekant till familjen var högljudd och “glad” på någon fest där jag var med. Dessa vuxna hade ingen större koll på sina barn och jag kände mig osäker i deras närhet. Det är inget som jag tänkt mycket på förrän nu när jag själv blivit mamma, men värt att lära sig något av.
  Det jag också blir trött på är att man alltid ska ha en riktigt bra anledning till att inte ta ett glas vin. Graviditet/bebis och bilkörning är självklart, men att ha barn med sig eller att man bara inte vill är inte riktigt tillräckligt som “ursäkt”. Och tänk hur formade alla barn blir av familjetillställningar där papporna dricker öl från att de står i hallen till att de går hem och mammorna går runt med sina vinglas. Det är så inrutat i många sällskap. Att åka till Tyskland och fylla bilen med alkohol ses också som en helt naturlig dagsutflykt.
  Angående rökning känner jag ingen som röker förutom mormor. Det är verkligen inte alls accepterat i min omgivning.

 144. Jag blir så provocerad av sånahär (iofs välformulerade och sakliga) inlägg. En cigarett innehåller ju sgs enbart gifter, och inte en själ kan väl säga att det finns nånting överhuvudtaget med rökning som är positivt. Men att jämföra det med att dricka, nej det går inte. För att supa sig asfull och slå sin fru – självklart är det fullständigt omdömeslöst och vidrigt och aocceptabelt. Men att ta ett glas vin eller t.o.m. två till maten? Vem har det nånsin skadat? Det har ju tvärtom bevisligen även hälsofrämjande effekter. Att tala om att “dricka” är också riktigt konstigt, vaddå? Alla dricker väl, liksom alla äter. Man måste ju särskilja på att missbruka alkohol (liksom man kan missbruka mat) och på att ta ett glas vin – att bli full är ganska white trash (IGEN ett uttryck jag ogillar), och hela vår nordiska kultur med att dricka så mycket starkt, och att dricka alkohol i rent och skärt berusningssyfte, det är DET som är problemet. Inte produkten i sig, olikt cigaretterna.

 145. och hon gör det igen… hahaha du är så jävla modig clara! =) oftast ögnar jag igenom största delen av kommentarsfältet med stort intresse, men den här gången kände jag bara att nej.. jag orkar inte med alla feltolkningar, försvarsattacker och förgreningar…

 146. Oj vilket bra inlägg! Och vad synd om dom som inte förstod vad du menade med att jämföra rökning och alkohol. Men men. Det du skriver är verkligen sant och jag önskar att fler människor tänkte som Du! Jag har själv använt antabus (men slutat nu då jag är gravid). Alkoholen förstörde mitt liv, jag har en sjukdom som gör att jag inte tål den. Synd bara att alkoholen precis som du säger romatiseras i media 24/7. Tack för en fantastisk tänkvärd och gullig blogg.

 147. Sjukt många kommentarer… allt har därför säkert redan sagts, men jag vill också säga: verkligen ett bra inlägg Clara!! Och jag tänker i egenskap av att vara socialsekreterare, att vi skulle ha betyyydligt mindre att göra på jobbet om det inte vore för alkoholen… ändå “får” man inte ifrågasätta det “vanliga” drickandet.

 148. Bra skrivet! Man säger ju att det finns 300 000-400 000 barn som kallas dom glömda barnen. Det är dom barnen ständigt lever i skräck för vad som kommer hända dom när mamman eller pappan dricker. Bara det får mig att avstå helt.
  Varför ska det vara så konstigt att man är nykterist?

 149. Det där var bra! Du skriver så tänkvärt och du öppnar ögonen på människor. Du har så mycket bra att komma med! Jag beundrar din “orädsla” och din styrka. Var rädd om dig och din tro på Jesus.
  / Caroline

 150. Jag håller med dig. Kanske det beror på att rökare ofta är antingen rökare eller icke-rökare. Det finns ju feströkare, men de är nog inte lika många som “festdrickarna”. När man pratar om alkohol pratar man oftast inte om att det finns nykterister och fyllon, utan man ser mer det där mellantinget som väldigt många hör till, och det är ju “okej” att höra dit (eller snarare är det dit man “ska” höra).
  Själv är jag emot både tobak och alkohol, och det att man är emot alkohol provocerar verkligen. Jag får jämt höra att “du kan ju inte säga något då du aldrig har provat”, men det kan jag väl visst?

 151. Du verkar smart.. måste dock få det bekräftat med denna fråga; vad anser du om cannabis?

 152. Hurra, va bra! Har tänkt precis samma sak själv! Men om man är emot alkohol tycker alla tyvärr att man är en tråkig moraltant. Kram!