Italiensk mandelkaka

Mandelkaka med florsocker serverad med gräddklick och hallon med kiwiskivor på blåmönstat porslin med gulddetaljer.


Den här italienska mandelkakan brukar min faster ofta bjuda på.

Den är löjligt god och lika löjligt enkel att göra.

Servera gärna med grädde och drick starkt svart te till.

Visst är servisen fantastisk förresten? Den är från Ryssland. Allt smakar gott på fint porslin, så är det bara.

För att göra mandelkaka behöver du:

200 gram vetemjöl

200 gram grovhackade mandlar

3 1/3  dl strösocker

½ tsk bakpulver

2 ägg

200 gram rumsvarmt smör

Så bakar du kakan:

Rör ihop mjöl, socker, bakpulver och mandlar.

Vispa äggen lätt och blanda med smöret.

Sikta ner mjölblandningen och rör försiktigt till en jämn smet .

Smörj en form och strö den med kokos.

Grädda  i mitten av ungen i ca 40 minuter på 180 grader.

Testa Schweizerkakan som funkar i alla lägen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

54 kommentarer på “Italiensk mandelkaka”

  1. Ja det spelar verkligen roll hur man serverar mat och desserter. Den enklaste spagettin kan bli lyxig på fint porslin.
   Inte för att inte kakan ser god ut, jag sitter här och dreglar …:)
   Jag vill inte vara tjatig, men många verkar ha kännt igen sig och uppskattat mitt inlägg där jag skriver om min stora kärlek och om vårt val att leva vårt liv utan barn http://wp.me/p1uIV8-2z0 så jag vill gärna att ni tar del av inte mist alla kloka och fina kommentarer som jag har fått.
   Vidsynthet blir dagens ledord.

   Kram Mrs G

 1. Tack Clara! Har väntat på detta recept sen jag såg bilden i din kalender som sålde innan jag hann köpa den! Trevlig helg

  1. Oops!
   Det var ju dig jag skulle svara, men du kanske redan sett att svaret står i insändaren ovanför!
   /Hälsar snurriga “matfröken”

   1. Tack! Gissar att 200 g mandlar är lika mycket som vetemjölet! Ska nämligen ge mig ut och göra kakan idag 🙂 bra att veta då!

 2. Menar du en form med avtagbar kant? Och ska smöret vara smält när man blandar i det?
  Tack!!:)

 3. They have that china in a chain of fancy Russian hotels. I know someone who stays there a lot, he has a ‘shopping list’ and is regularly stealing a dinner service piece by piece. Maybe that’s why the hotels are so expensive!!
  PS. Love the blog…

  1. The porcelain is one of the most popular patterns from the imperial porcelain factory in St. Petersburg. You can buy it several places in the big cities, for instance, there is (used to be) a factory outlet on Nyevsky Prospect, the main street of St. Petersburg. Better than stealing from the hotel, I would say.

 4. Jag har likadant porslin som jag har fått av min farmor. Hon säger att det inte finns att köpa längre så är alltid lite nojig när det ska diskas…

 5. Läste, bakade, åt och njöt. Men smeten blev ganska tjock och kakan lite torr. I övrigt var det verkligen en hit, fast jag inte hade lika fint porslin. 🙂

 6. Tjusigt porslin! Jag har likadant sen drygt 30 år, vet du om man kan komplettera någonstans? Tack för en läsvärd blogg, jag läser den minst en gång per vecka.

 7. Lomonosov är märket på porslinet från St Petersburg. Och nog finns det att köpa fortfarande, även i Sverige!

 8. Gott låter det som!
  En annan god och busenkel efterrätt du kan göra är
  vit chokladmousse med passionsfrukt och marängkross:

  vispa 1 dl grädde, smält 100g vit choklad i vattenbad, rör i den smälta chokladen i grädden + 1 dl turkisk yoghurt. Lägg upp i 4 serveringsglas/skålar och låt stå i kylen några timmar.
  När du ska servera moussen delar du 4 passionsfrukter och skrapar ur innehållet över var och en av de 4 skålarna och så avslutar du med att “toppa” det hela med lite krossade maränger! 🙂

 9. Det är verkligen jättevackert porslin. Minns när jag i min hårdhänthet diskade sönder en väns riktigt fina glas – ja, ett “bara”. De var ganska dyra, fick jag höra när jag frågade vad de kostade… Hon bjöd på det glaset och jag passade på att diska lite lugnare, där hemma hos henne, den veckan på min “miniretreat”:)

 10. Ja var rädd om den där serviser. Den görs inte längre. Fabriken låg alldeles för nära Tjernobyl och lades ned i samma veva som katastrofen där.
  En fantastiskt vacker kaffeservis är det i alla fall.

 11. Varför kan jag inte se inlägg fr o m 14/12 varken på min dator el iPhone, men på min mans iPad???

 12. Hej Clara! Hittade din fina blogg nu i veckan, och kikade i kategorien ”Claras hem och inredning” och där blev jag fäst väldigt länge. Bläddrade tillbaka i dina inlägg långt tillbaka i tiden, och fick hur mycket inspiration som helst av ditt fina hem och snygga lösningar! 🙂 älskar att läsa om sånt, och se fina bilder. Du gör verkligen ett bra jobb 🙂

 13. Snälla Clara, lämna nu spisen! Reflektera, ryt ifrån, pyssla, syssla med Melker, gör vad som helst men inte mer mat nu, snälla! Saknar Clarabloggen men behöver inte flera matbloggar.

  1. Snälla Kattmoster! Jag älskar spisen och tänker inte gå därifrån. Du får ta mig som jag är helt enkelt. Eller låta bli.

 14. Jag har också sånt porslin och blev jätteglad över att på lite om det. Jag visste att det var från Ryssland men inget mer.

 15. jag gjorde enligt receptet men fick det absolut inte till en smet, det kändes snarare som en kakdeg, så jag fick hälla i lite mjölk för att det skulle gå att röra ihop alla ingredienser till en smet! Kakan blev supergod, dan efter är den nästan ännu godare, lite seg och väldigt smakrik.

 16. Min blev också som en deg!! Jag har den i ugnen nu, jag hade inte i nåt mjölk utan la i degen i formen enligt anvisningarna! Hoppas det blir nåt av det, ser rätt skumt ut! Jag tänkte att man kanske skulle ha smält smöret istället för att hacka ner det i äggen…

 17. Den var så jättegod. Jag blev så himla glad att jag hittade receptet.
  Googlade bara på mandelkaka och vips så fanns den där. Tack!