God fisksoppa med saffran

Saffranssoppa med fisk som snabbmat. Jag försöker lära mig att äta fisk. Jag har inga problem med glödstekt sik eller rökt abborre på sommaren.

Surströmming äter jag gärna, precis som lax om den är fräsch och fin. Men annan fisk har jag ganska svårt för.

Helst vill jag ha fisk som inte smakar fisk, om ni förstår vad jag menar?

Ni på västkusten kan ju skatta er lyckliga över all fin färsk fisk som finns. Här är det lite sämre ställt med den saken. D

en här fisksoppan gillar jag i alla fall. Den har en mild smak och är cremig i konsistensen. Dessutom är det riktig snabbmat!

Vit skål med gul saffranssoppa/fisksoppa med körsbärstomat och persilja.

Till den här fisksoppan behöver du:

500 gram fiskfile (färsk eller frusen)

1 strimlad purjolök

1 stor vitlöklsklyfta, finhackad

Smör

1 pkt Saffran

1 tsk hela fänkkålsfrön

2 msk vetemjöl

1  liter vatten

2 tärningar fiskbuljong

3 dl grädde

15 små tomater, urkärnade och flådda

Persilja

salt

Så kokar du soppan:

Strimla purjolöken och fräs i lite smör i en stor kastrull. Lägg i saffran och fänkål.

Dofta över mjölet och rör om.

Späd med vatten, lägg i buljongtärningarna och låt koka några minuter.

Gör ett kryss i skalet på tomaterna och skålla dem hastigt i hett vatten. Dra bort skalet. Dela dem på mitten och lägg i grytan.

Häll på grädden och resten av vattnet och låt koka upp igen.

Skär fiskfilen i små kuber och koka i ca 3 minuter.

Smaka av med salt och peppar.

Ät med aioli eller lite creme fraische.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

67 kommentarer på “God fisksoppa med saffran”

  1. Åh fisk som är så gott, åtminstonne om den är rätt tillagad.
   Luktar fisken illa är det risk för att den inte är tillräckligt färsk.

   Alltid när jag tillagar fisk /inte stekt eller grillad) så kokar jag upp spadet som fisken ska tillags i och när den kokar lägger jag i fisken, slår av plattan helt och lägger på locket.
   Låt fisken stå så tills den är färdig, beroende på storlek, fisksort osv.

   Kram Mrs G

   1. tack för tillagningstips! min mamma sa att man ska “doppa” fisken, hon menade nog såhär som du beskriver egentligen!

  2. Fisk är ju lövly när det kommer till smak!!!!! Men jag oroar mig alltid för att det ska vara en massa skit i fisken, allt vatten på den här jorden är förpestat. Jag blir nervös av tanken på att utfodra exempelvis min fina son med fisk som innehåller tungmetaller. Usch!

   1. Ja det är så klart ett orosmoment, men riken minimeras ju om man köper färsk fisk av en “riktig” fiskhandlare.
    Fisken som simmat i våra vetten kan vi väl hoppas inte fått i sig allt för mycket av föroreningar etc.

    kram Mrs G

   1. Varmrökt gillar jag bäst. Jag gör ingen röra av de andra tillbehören, men äter dem ju tillsammans. Man kan dessutom, för uppläggningens skull, lägga makrill i en form och över det lägga ett rutmönster av rödlök, ägg och gräslök, det blir jättefint med de kontrasterande färgerna. Om jag inte missminner mig gjorde mamma så ibland.

 1. Den suppen så kjempegod ut og safran er et veldig fint krydder som gir en veldig god og spesiell smak!

  ha en fin torsdag videre:-)

 2. Jag gillar i princip fisk, men inte när det smakar för mycket fisk. Brukar göra foliepaket i ugnen som blir riktigt goda. Dessutom funkar det perfekt med fryst fisk! Jag har testat gös, torsk, hoki och sej, alla funkar även om sej smakar lite väl mycket fisk för min smak. men mycket vitlök hjälper.

  Tina ett fiskblock till hälften, dela i tre delar och lägg varje del på en bit folie. Salta och peppra. Klicka på vitlökssmör med mycket persilja. Hur mycket smör är en smaksak. Och gärna lite mer persilja. Lägg på en tjock skiva tomat, några goda oliver och gärna en citronskiva. Vik ihop paketen, ställ i ugnen 200-225 rader ca 20 minuter. Servera med pressad potatis och ärter eller en god sallad.

  Kanske lite ovanligt med ett recept som blir tre portioner, men antingen brukar det tredje paketet bli lunchlåda, eller så gör jag bara två paket och kokar den tredje biten till sonens middag. För oss blir det väldigt små portioner om man ska göra fyra portioner av ett fiskblock.

   1. Varsågod! Du bjuder ju på så många härliga idér, så lite småte man väl ge tillbaka? 😉
    Idén är från Anna Bergenströms bok Nya Annas mat. Gillar hennes kok- och bakböcker. Tror det är kolja i orginalreceptet, men jag är rätt dålig på att hålla mig till recept. Ser dem mer som inspiration för det mesta…

  1. Vad skulle man kunna ta istället för persilja? Kanske purjo eller rödlök? Och har man inte vitlökssmör kan man väl bara ta smör med hackad/pressad vitlök över? Oj, vad dum jag är… det är väl just så man gör det!!

 3. men hur knäppt är det inte att försöka lära dig att gilla något som bara och endast har dåliga konsekvenser och följder för jorden och dess invånare, när du inte ens tycker det är gott?

  1. Det finns flera fiskar som INTE är dåliga för miljön att fiska. Ta all insjöfisk i norrland till exempel. Om fler fiskade den skulle de kunna dra ner på köttkonsumtionen drastiskt istället

   1. Enig, Clara! Dessuten kreves det mindre ressurser å avle frem fisk enn kjøtt! Så dermed er jo fisk mer miljøvennlig mat:)

    1. Håller med dig Clara, all fisk är inte dålig. Men visst gäller det att vara lite mer medveten konsument för att kunna välja rätt. Sen måste man ju inte äta fisk varje dag. Om alla svenskar åt lite mer vegetariskt så kan vi skapa en värld där våra barn och barnbarn också kan njuta av den mångfald som vår planet erbjuder. Kolla in denna länk för mer tips:

     http://www.naturskyddsforeningen.se/gron-guide/ata/

     För övrigt ser din fisksoppa underbart god ut. Fisksoppa är min favvorätt!

 4. Egenhändigt panerad kolja går alltid hem hos mina, för övrigt mycket kräsna, söner! Idag köpte jag torsk för första gången på år. Politiskt korrekt igen, hoppas jag!?
  Men, du har rätt! Vi på “bästkusten” har stor tillgång på färskt fisk 🙂

  1. Men har ingen torsk varit godkänd? Det finns ju märkningen MSC (Marine Stuartship Counsil) men den kanske bara varit på lax? Har ett pkt torsk nu från Royal Greenland som jag trodde var märkt med den symbolen men den är iaf från ett “selektivt fiskeri” med bottengarnsfiske istället för trålfiske (säger inte mig så mycket dock…) som är miljövänligt och säkrar kvaliteten.

 5. Jag förstår precis vad du menar! Jag vill också ha fisk som inte smakar så mycket fisk. Vi äter mest fisk i soppa faktiskt, dels för att det blir billigare så, dels för att det ofta inte smakar så mycket ren fisk. Titta på http://www.matklubben.se/ där finns massor av recept på goda fisksoppor 🙂

 6. Jag är uppväxt med fjällröding på min tallrik. Fjällröding glimmande vacker. Inte på tallriken särskilt glimmande men före. Röding i ugnen med grädde och gräslök. Vissa saker var verkligen bättre förr. Nu blir det mest lax. Inte illa det heller. Det är väldigt gott.

  Ann-Louise

 7. Har själv jobbat med fisk och “lärt” mig äta mycket. Själv tycker jag Sej är ganska tråkig, skulle hellre välja torsk eller kolja. Men då är den mycket dyrare pga tillgången och det begränsade fisket. Har du provat makrill? Grillad, eller rökt makrill är toppen!

  1. I personalmatsalen serveras i bland gravad, halstrad sej. Det är riktigt gott! Gärna med nån ägg-oljasås (mojas rojas, aioli, citronmajonäs). Det är bästa sättet för den fisken att tillagas, tycker jag. Annars är den rätt trist.

 8. Jag har också otroligt svårt för fisk så jag brukar klä den i kryddor och örter som jag inte kan motstå, med goda grönsaker till så går det faktiskt bra. Gös är ju annars det kanske godaste som finns (och vitaste?) Min sambo älskar fisk så jag får lära mig för hans skull. Sen kan man väl inte komma undan att det är fruktansvärt nyttigt också!

 9. Ibland tänker man som västkustbo inte ens på lyxen med färsk fisk i diskarna (och duktig personal och märkning så man vet att det är grönlistat man köper.) Å andra sidan älskar jag i princip all fisk ändå, även det inte blir så mycket av den varan när man är student.

 10. Min man var precis som du. Han hatade fisk, och avskydde allt som smakade fisk. Tills han fick smaka på RIKTIG fisk, som är jättegod. “Riktig” fisk, och med det menar jag ordentligt tillagad så som sjötunga eller hälleflundra, smakar inte fisk, utan helt underbart 🙂

 11. Som någon var inne på, bra färsk fisk ska varken lukta eller smaka starkt av den så kallade “fisklukten” som många tycker är äcklig (med rätta då det betyder att den är på väg mot förruttning), det ska lukta och smaka mer som havet! (riktigt hav – inte som, eh, Östersjön hehe)

  Och saffranssoppa är fiskens bästa vän, yum!

  hälsningar från räkornas huvudstad

 12. Jag brukar klä fisken med krämigt täcke. Ett exempel är:

  Röra till täcket:
  Mascarponeost, 2 dl
  Crème fraîche , 2 dl
  Hackad bladspenat
  Lite franska örter
  Flingsalt
  Grovmalen svartpeppar
  Paprikakrydda (mest för färgens skull)

  Lägg den färska eller tinade fisken (vit fisk eller laxfilé) i ugnsform. Pressa över lite citron. Bred på röran. In i ugn tills fisk är klar. Täcket smälter fint och lämnar spenat och örter kvar på fisk, resten gottar till sig runt fisk och br en utmärkt sås.

 13. Min mamma hatar att tillaga fisk, därför blev jag aldrig uppfostrad med fisk till vardags. Det är nu när jag bor på egen hand och står för min egna matlagning som jag har upptäckt fisken! Måste prova att kombinera med saffran i soppa, så långt har ju jag aldrig tänkt…

 14. Åh, Jag planerade för fisksoppa igår men hittade inget lämpligt recept, uten tog som dagens uppgift att hitta ett på nätet, så behövde jag inte ens leta!
  Fantastiskt!

 15. Knepet med att få fisk att inte smaka för “fiskit” är att ta mycket salt. Jag vet att det inte är nyttigt normalt, men här gäller bara västkustbornas idéer att fisken ska lagas lika salt som en kallsup i havet.

  Mina barns favoriter är lax (om det finns någon godkänd) som man lagar i ugnen med ett täcke av mosad chevre och creme fraiche. Alternativt foliepaket av torsk (torsken i folie, med rejält med salt och klick smör) som serveras med stekt bacon och kokta rödbetsbitar. Galet gott!

  1. Man kanske kan ta “Asiens salt”, fisksås, istället? (Tog det istället för fiskbuljong som jag inte hade. Blev kanske inte lika smakrik och tjock dock.) Gjord på saltad ansjovis och nyttigare än vanligt salt. Sen finns ju mineralsaltet Seltin med bara hälften så mycket natrium. Kom ihåg att kroppen själv inte behöver NÅGOT salt alls utifrån som många tycks tro. Den har redan allt salt i sig!
   Testat creme fraîche med saffran- och basilikasmak? Kanske barnen också skulle gilla!

   1. Nja, nu är dottern plötsligt mjölkproteinallergisk så vi har fått lägga ner creme fraichandet och fetaostandet. Men ska testa när sonen och jag är ensamma!

 16. Det där ser jättegott ut! Rekommenderar, precis som en annan som kommenterat, Anna Bergenströms kok och bakböcker. I boken ‘Kärlek, Oliver och Timjan’ har hon dessutom ett bra miljötänk.
  Trevlig helg!

 17. Hej Clara! Som västkustbo saknade jag också bra fisk i Umeå. Därför startade jag och min man ett företag – Brobergs Fisk – i somras där vi säljer styckfrysta fiskfiléer av många olika sorter från Island . Miljövänligt fångad fisk och med en jättefin kvalitet. Testa oss gärna. Rödtungan är min favorit. Man beställer på http://www.brobergsfisk.se och hämtar fisken på Teg.

 18. Hej Clara! (Eller för den delen någon annan som sitter inne med svar.)
  Jag undrar om du hittat ekologisk fiskbuljong någon stans? Jag letar och letar men hittar inte i någon butik. Skulle helst vilja slippa tillsatsen av mononatriumglutamat (E621) och annat trams.

  Vänlig hälsning
  Anna

  1. Det vill jag också veta! Använder inte buljong alls eftersom allt jag har hittat innehåller E621 och liknande.. Verkar inte finnas 🙁

  2. Har också märkt att både lågprismärken och Knorr mm innehåller glutamat. Men Bong gör inte det, inte fonderna iaf. Jag har ekologisk grönsaksbuljongtärningar från Biofood och de borde väl ha även fisk, kött etc. Dock innehåller den jästextrakt istället som ju inte heller ska vara bra… Annars finns ju Renee Voltaires ekologiska produkter men de är ganska dyra. Vet inte var du bor men i en större välsorterad mataffär som MAXI och Willys ska det finnas. Nätet kanske?!

 19. Jag älskar fisk! Allt utom surströmming och skrubba. Just fiskgryta med saffran är en hit. Enkelt att göra och väldigt gott. Jag har i ris också för att “mata” till det. Och såklart Aioli av något slag. Mums!

 20. Här på västkusten blir det idag färska räkor till fredagsmyset….:) det du…hur goda somhelst…och de är bäst nu på vintern.

  1. Vad ligger kg-priset på nu då? Har det gått ner från 600:- som det var under nyår? 🙂 Visste dock inte att de var bäst på vintern!

 21. Jag tycker fisk är riktigt gott men det är mer känsligt för hur man lagar det än kött. Fisk blir riktigt läbbigt om det inte är bra lagat. Typ äta panerad spätta i gatukök. kräks kräks

 22. Hej Clara!
  Tycker du verkar vara så härlig och “vettig” och jordnära. Jag har precis i dagarna fått veta att jag är gravid (LYCKA!) och tusen tankar far genom mitt huvud. Förstår om det är för personligt, men hade varit spännande hur du kände dig/tänkte under din första tid som gravid. Kan du kanske till och med lugna en vilsen själ som jag??
  Gillar din blogg skarpt!
  Kramar

 23. Har du förresten provat inkokt lax?
  En riktig gammal klassiker som minmormor alltid gjorde och det blir himmelskt gott.
  Jag köper alltid färsk laxsida med skinnet kvar.
  Man gör lag med vatten, vin, ättika, salt, vitpeppar, rödlök, morot (ingefära), citron och dill.
  Koka upp lagen och låt sjuda en stund.
  Lägg i laxsidan och sjud ett par minuter så att det är “go” i pannan.
  Dra ifrån värmen och låt dra i ca 10-15 min beroende på kaxsidans storlek.
  Lägg upp laxsidan i en form och häll över lagen, plasta och in i kylen.
  Gör helst rätten 1 dag i förväg. Ta ut laxen och häll av spadet efter några timmar.
  Förvara i kylen till servering.
  Jag brukarvgöra en majonäs sås med dill och citron och smaksätta med hjälp av det avsvalnade spadet från fisken.
  Potatis, sallad, sparris och gröna ärtor passar fint till.

  Kram Mrs G

 24. Att vi har det illa ställt med god fisk här uppe kan jag väl inte riktigt hålla med om med tanke på alla våra fina älvar och sjöar alldeles fulla av smarriga firrar.
  En rätt jag brukar laga på vanlig tråkig “affärsfisk” typ kolja, sej osv är att jag gör ett foliepaket med fiskblock och rikligt med smör, citron, vitlök och herbes provencale ! Ruskigt enkelt och gott. Varför inte en thailändsk gryta eller soppa med kokosmjölk och currypasta som bas ? Lite nudlar och grönsaker på det.

  Fast vad går egentligen upp mot färsk löja på sensommaren, vänd i ströbröd, stekt i massor av smör och så äta det på tunnbröd med mosad potatis. MUMS ! 🙂

 25. Den här soppan påminner ju lite om Bouillabaisse som är typisk för Marseille i Frankrike.

  1. Har nog aldrig ätit det fast jag hört talas om det. Har du nåt bra recept på Bouillabaisse?

   1. Nej tyvärr, jag har aldrig gjort den själv, bara ätit den i Marseille men jag tror att Claras alternativ är minst lika gott. Jag blev inte sådär jätteimponerad av soppan, jag saknade mer smak trots att det är ganska många ingredienser i den.
    Du hittar den på t.ex. recept.nu.

 26. Även om det gått några dagar sedan du skrev det här måste jag bara få säga att den här soppan var helt underbar. Godaste fisksoppan jag ätit och då har jag ätit en hel del i mina dar.
  Din soppa hamnade omedelbart i min privata receptbok, där bara de absolut bästa rätterna finns med. Givetvis under rubriken “Claras underbara fisksoppa”.

 27. Hej Clara! Tack för detta receptet ( o andra som jag blivit sugen på att pröva fast inte gjort ännu:) Denna soppa har blivit nya favoriten hemma hos oss (lagat den två gånger sen du la ut denna inlägg!). Allt gott till dig!

 28. Hej Clara! Jag hittade det här receptet igår och provade på en gång, jättegott! Tack för tipset. Men jag undrar när vitlöken ska i? Är det tillsammans med purjolöken eller är det meningen att den ska vara med i aiolin?

 29. Fick äntligen möjlighet att laga det här, har spanat på det sedan du skrev det. Mums vad gott det blev! =) Hade dock lite problem att hitta inlägget, borde ligga under Claras Recept kanske? Tack för en god middag och flera matlådor!