När jag slog upp senaste Allt i hemmet idag föll ögonen på den här artikeln. Intressant läsning! Speciellt då det står att “unga tjejer vill bli en Underbara Clara”. Ungefär som om jag vore en karaktär man bara kunde bli så där litegrann. Konstigt.

Hur som helst, artikeln var intressant eftersom journalisten gjort sitt arbete ordentligt. Kallade det husmorstrend och inte hemmafrutrend. För det är precis vad det är! Husmodern är kvinnan som födde och gödde Sverige. Hon var redigare än tio karlar och minst lika stark. Det är viktigt att poängtera. Det fanns inga veklingar till bonnhustrur – de överlevde inte. Det är en efterhandskonstruktion vi gör för att vi har så låga tankar om kvinnor.

Dessutom förtydligar journalisten att trenden faktiskt inte rör sig om unga kvinnor som vill bli försörjda av sina män och själv inte lyfta ett finger. Det här är kvinnor med både jobb och ambitioner – som samtidigt när en längtan efter att ta tillvara några av tidigare kvinnogenerationers kunskaper. Sådant som alltid betraktats som oviktigt. Men utan att för den skull ta efter den tidens ideal, med en yrkesarbetande karl och ekonomiskt beroende fru utan möjlighet till egen försörjning eller förkovran eller minsta inflytande varken över samliv eller barnalstring.

Jag har skrivit flera texter om fenomenet tidigare. Här och här bland annat.